CanalDigitaal en TV Vlaanderen kampen met coderingsstoring

De Luxemburgse aanbieder van satelliettelevisie M7 Group S.A. heeft te kampen met uitvallende smartcards. Klanten die tv-kijken via CanalDigitaal en TV Vlaanderen zouden diverse zenders niet meer kunnen bekijken.

SatellietDe storing, waarbij er problemen met smartcards optraden, begon dinsdagmiddag en had tot effect dat diverse satellietzenders bij abonnees van CanalDigitaal en TV Vlaanderen op zwart gingen. Een medewerker van CanalDigitaal kan geen directe oorzaak aanwijzen, maar TotaalTV stelt dat vermoedelijk aanpassingen aan de Mediaguard-codering niet goed blijken uit te pakken.

Om de problemen te verhelpen, zou de M7 Group, een Luxemburgs bedrijf dat de transponders op de Astra-satelliet in beheer heeft, de codering op een aantal kanalen tijdelijk hebben verwijderd. Ook gaat het bedrijf proberen de oorzaak van de storing te achterhalen. Hoe lang het zal duren voor alle problemen met de satellietzenders zijn verholpen, is nog onbekend.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

13-05-2010 • 13:17

66

Submitter: stephenophof

Reacties (66)

66
66
29
4
0
11
Wijzig sortering
Zelf ondervind ik last van deze storing, ik heb er zelfs profijt van want nu kan ik ook Film1 HD en Sport1 HD zien :D Dus wat mij betreft blijft die storing nog even... Maarja, er zijn ook mensen bij wie het anders uitpakt (helemaal geen beeld).

Op de meeste zenders die CanalDigitaal doorgeeft is de codering tijdelijk verwijderd (FTA) en zijn deze kanalen te zien voor alle abonnees :)
Wat is het toch fijn he die coderingen... Snap werkelijk waar niet dat contentproviders zo angstvallig vast proberen te houden aan hun oude businessplannen.

Hoop voor de klanten dat de storing snel verholpen is en dat ze een compensatie krijgen.
Op het moment dat ze niet meer coderen dan zijn ze gelijk een bak van hun inkomsten kwijt, gezien mensen dan gemakkkelijk kunnen kijken zonder een smartcard te kopen, dan kun je met enkel een decoder, een schotel en LNB al gratis alles kijken, en dat is nu net niet de bedoeling.
Wat ik ook eens heb begrepen is dat filmrechten betaald worden naar aanleiding van het aantal kijkers. Duitse films zijn nagesynchroniseerd en dus enkel interessant voor Duitssprekende kijkers (de genoemde 40 miljoen). Nederlandse zenders gebruiken ondertitels waarmee de film dan goed te bekijken is voor een veel groter aantal mensen en bij Free To Air dan veel meer rechten betaald zouden moeten worden voor de uitzending.
Eerder was Canal Digitaal met de gewone zenders namelijk ook gecodeerd en met een eenmalig betaalde en geactiveerde smartcard "gratis" te bekijken. Maar die codering was dus toch nodig.
Eerder was Canal Digitaal met de gewone zenders namelijk ook gecodeerd en met een eenmalig betaalde en geactiveerde smartcard "gratis" te bekijken. Maar die codering was dus toch nodig.
Klopt, maar in zekere zin was dat ook een stukje compensatie. In 1996 gingen de Nederlandse zenders op de satelliet erg vroeg en erg plots over van analoog naar digitaal. Digitaal uitzenden is namelijk stukken goedkoper (5 tot 10x minder transponders nodig en transponders zijn duur) en destijds zaten de Nederlandse zenders vooral op de satelliet als aanvoer voor de kabel, niet zozeer voor Direct To Home (DTH).

De mensen die echter wel naar die analoge uitzendingen keken moesten plotseling een nieuwe digitale tuner kopen. En die waren zeer kostbaar destijds, 1700 gulden ongeveer voor een Pace G4. En zo geweldig is een Pace G4 niet.. Je kan haast zeggen dat 10 jaar gratis naar de bekende commerciële zenders kijken wel het minste was wat men kon doen voor degenen die 1700 gulden hadden uitgegeven.

Het settopboxpakket (pakket met alleen de bekende Nederlandse commerciëlen, SBS,RTL,TMF) was daar ook een erfenis van. Dat pakket is voor nieuwe abonnees nu ook niet meer beschikbaar. Wie het nog heeft krijgt nu ook geen topbehandeling meer. Zo moet je, als je nu nog settopbox hebt, bijbetalen voor de wissel naar de nieuwe Mediaguard 3 smartcard. Maar als je opwaardeerd naar basis (nu het laagste betaalde pakket) krijg je hem gratis.

Nederland 1, 2 en 3 (en de HD-versies daarvan) zijn nog wel gratis te bekijken met een geldige kaart, ik heb die ook nog sinds het opzeggen van mijn abo.
De payzenders zoals Film 1 kan ik nog wel begrijpen, Film 1 zend films eerder uit dan de rest (hoewel het de laatste tijd erg tegenvalt en moet dus een hogere prijs betalen aan de studio's).

Het coderen op de "normale" zenders doelde ik min of meer op. Ik snap niet waarom je voor een standaardpakket met RTL/SBS en de publieke €10 p/m moet neerleggen. Dit soort zenders moet gewoon vrij zijn.
Transponder ruimte op een satelliet is niet gratis - erg duur zelfs. Als RTL en SBS (oftewel: hun adverteerders) die kosten niet zelf willen betalen moet de abonnee dat dus doen. Canal Digitaal is net als de kabelboeren daarin niet meer dan een tussenpersoon die aan de ene kant abonneegeld int en aan de andere kant aan de zenders betaalt (met uiteraard wat marge ertussen).

In Duitsland betalen de commerciele zenders wel zelf en is zijn dus gewoon FTA - omdat er niet overal kabeltv is en 40 miljoen Duitsers, Oostenrijkers en Zwitsers via sat kijken (en dus ook de reclames zien). UK idem dito.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 16:45]

De reden dat Duitse kanalen vrij te ontvangen zijn heeft ermee te maken dat de Films altijd Duits gesproken zijn. Hierdoor zou de rest van Europa de films toch niet gaan kijken. En worden de films betaald door Duitse belasting.

In Nederland zijn de Films meestal ondertiteld, dus zouden films ook door andere Euopeanen gekeken en opgenomen kunnen worden. Daarom zijn de Nederlandse zenders gecodeerd.

Het is echter mogelijk om Ned 1,2,3, + regionaal gewoon gratis te ontvangen, je hebt echter wel een smartcard, CI-module en een adres in Nederland nodig. Je betaald geen abonnementskosten.

Voor RTL, SBS enz.. moet je wel betalen.
wat dacht je van de engelse zenders? Tientallen filmzenders gratis te bekijken in engels gesproken. Allemaal FTA.
Het is echter mogelijk om Ned 1,2,3, + regionaal gewoon gratis te ontvangen, je hebt echter wel een smartcard, CI-module en een adres in Nederland nodig. Je betaald geen abonnementskosten.
Tja, en Ned 2 en de slappe regionale hap (Omroep Zeeland) boeit mij helemaal niet.
Nederland 1 (voor het nieuws), Nederland 3 (voor de kinderfilms) en VRT1 (o.a. voor het weer) wil ik kunnen zien. Af en toe een filmpje kan via RTL, Veronica, ... maar ook via internet of een FTA-zender. Die gratis CI-module-'oplossing' is voor mij niet interessant.

Zodra ik een schotel en bijbehorende ontvanger heb, kijk ik dus alleen nog FTA + via internet.Laat ze lekker opdonderen met de bagger die ze 90% van de tijd uitzenden.
Dat is echt geen CI-module waard, laat staan een abo.
Anoniem: 288594 @Dreamvoid13 mei 2010 15:46
Klopt niet helemaal, de Duitse zenders zijn expliciet op Duitsland gericht en nagesynchroniseerd.
En ze betalen rechten voor alle Duitstalig.
Engeland heeft het anders gedaan, die zitten op een eigen satelliet waarvan ze duidelijk de footprint op Engeland hebben gericht en verder hebben ze een dikke middelvinger opgestoken naar rechten organisaties.
Bij ons zijn het diezelfde organisaties die klagen omdat wij ondertitels gebruiken en dus films etc prima te volgen zijn voor anderstaligen. Bovendien hangen wij op satellieten die op heel Europa gericht zijn, dus moet het aan de decoder.
Eigenlijk zou de EU eens een EU richtlijn moeten maken over die rechten en dat het voldoende moet zijn om je te richten op je eigen volk zonder je druk te hoeven maken over decoders, maar tot die tijd is het helaas anders.
Kwestie van goed onderhandelen... Je wilt meer geld hebben voor FTA-doorgifte? Dan krijg je helemaal geen geld binnen uit ons land en kopen we wel beeldmateriaal bij een ander in.

Dát is wat de Britten, Duitsers en Italianen zo goed kunnen (belangrijker reden dan nasynchronisatie, genoeg Nederlanders die naar de Duitse TV kijken, bijvoorbeeld), die markten zijn zo groot, dat amusementsaanbieders een groot gat in hun inkomsten zien als ze niet in al deze markten te zien zijn.

Die spotbeam van de Britten is trouwens een wassen neus, tot in Noord-Italië is het nog goed doenlijk om die spot te ontvangen.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 22 juli 2024 16:45]

Als ik de hoeveel brol op de sat zie kunnen de lage bandbreedte transponders nooit zo heel duur zijn :)
In Duitsland en Engeland wordt de FTA doorgifte betaald door de kijkers dmv een license fee.
In Nederland betalen we een fee (voorheen kijken kijk en luistergeld, nu via een verhoging van 1.1% van de inkomstenbelasting) en daar bovenop nog aan commerciële exploitanten zoals kanaal digitaal, upc, ziggo, digitenne. etc.
Bij de publieke zenders ja, de Duitse/Engelse commercielen betalen wel degelijk hun transponderruimte zelf.

In NL zitten ook een aantal zenders op overheidskosten FTA op de Astra: de verzamelzender BVN, de regionalen. FTA doorgifte van Ned123 zoals bij Digitenne was te duur (ik vermoed mede vanwege de voetbalrechten en buitenlandse films/series).

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 16:45]

Misschien omdat RTL/SBS geld vragen voor het doorgeven van de zenders? Die bedrijven leven niet alleen van reclame inkomsten, maar ook van geld van de CD/Ziggo/UPC/etc.....

Dus als je die kanalen gratis wilt doorgeven, neem contact op met RTL/SBS
Je zou toch zeggen dat ze met hun kwartiertje reclame wel aardig wat inkomen genereren maarja wat is genoeg...

[Reactie gewijzigd door Engra op 22 juli 2024 16:45]

Misschien omdat het niet geheel gratis is een satelliet de ruimte in te schieten?
RTL en SBS zijn geen FTA zenders, dus wil je die zenders ontvangen moet je bij een provider zitten (bijv KPN, Ziggo, Canal Digitaal).
precies.. Nu zijn dus voor alle klanten die zenders zichtbaar.Mooi balen als dit lang gaat duren en je hebt net een heel duur abonnement aangeschaft.

Ik kan nu ook mooi alle films op film 1 kijken (ik vond het gisteren toen ik het merkte al zo vreemd)'. Voor mij is het dus wel hopen dat dit nog lang duurt :P

[Reactie gewijzigd door musicer op 22 juli 2024 16:45]

Haha inderdaad ik kan ook film 1, 2 en 3 zien + alle HD zenders :D eigenlijk alle zenders, maar de p0rn zender werkt weer niet ;) Ik hoop zeker dat dit nog lang gaat duren tot het gefixt wordt :)
Dat gebeurt nu al met Dreamboxes en cardsharing. Of ze streamen het direct het internet op (gebeurt vaak met sportevents, of je doet het zelf met een Slingbox bijv.). Of je doet het legaal: één abo, meerdere smartcards, die je doorverkoopt aan anderen. Gebeurt regelmatig bij Digitenne en Ziggo, zal vast ook kunnen bij CanaalDigitaal. Én dan heb je nog de mensen die helemaal geen tv meer kijken ('mijn' generatie). Dus ja, het businessplan is niet meer up-to-date zogezegd.
Vergoeding lijkt me overbodig. Op misschien enkele kanalen na zijn ze allemaal zichtbaar. Ook heeft iedereen nu extra kanalen omdat de codering er af is. Dus dat compenseert elkaar wel. En waarom coderen? Omdat anders de abbo's €50 worden omdat je alle kanalen ontvangt. Nu kan je ook pakketten kiezen van €15 zodat zenders die je niet kijkt ook niet betaald.
Bij satelliet-uitzendingen heb je als uitzender in tegenstelling tot kabel geen controle over wie je pakket ontvangt. Dat is gewoon iedereen die zijn schoteltje op de bewuste satelliet kan uitrichten in het geval van CanalDigitaal iedereen in Europa.

En in Nederland heb je dan een bijkomend probleem dat je hier uitzend in de originele taal met ondertitels. En niet zoals ze in Duitsland doen met duitse nasyncronisatie. Dat is het grote verschil met duitse zenders. Die betalen rechten voor alle duitstalige landen als ze ongecodeerd uitzenden. Als een nederlandse zender dit doet betaald hij voor heel Europa omdat de content provider er vanuit gaat dat iedereen wel Engels kan.
Anoniem: 46304 @Vorlon13 mei 2010 14:07
Zo is mijn passieve Duits nog vrij goed geworden... In de jaren '90 heel veel Duitstalige TV gekeken via de schotel. Alle belangrijke series veel eerder dan ze in Nederland te zien waren. Nu gaat dat natuurlijk anders. O-)
Wat zou een goed businessplan zijn? Hoe ga jij de satellieten betalen? Alles gratis geven is in ieder geval al geen businessplan.
Wat zou een goed businessplan zijn? Hoe ga jij de satellieten betalen? Alles gratis geven is in ieder geval al geen businessplan.
Het is zeker wel een businessplan, maar hoe goed dat plan loopt kun je zien aan de Soviet Unie.
Snap werkelijk waar niet dat contentproviders zo angstvallig vast proberen te houden aan hun oude businessplannen
oh, je bedoelt geld proberen te verdienen aan door hun gemaakte content? Nee wat ik werkelijk niet snap is juist de gedachtengang 'oude businessplannen'.. noem eens wat er oud is aan hun businessplan, ik kan het namelijk niet... Er valt namelijk niets te verdienen aan dat mensen jouw content zomaar jatten..
Ik vind het prima deze storing, eindelijk een storing waar je WEL blij van wordt!
Vrijwel alles is zonder codering te ontvangen de laatste dagen. Ook Belgische kanalen zoals VTM, Canvas e.d.
En dat alles met mijn "basis" Canaldigitaal abo.
CANVAS (alsmede Eén, Eén HD en CANVAS HD) zijn altijd al voor CanalDigitaal-abonnees te ontvangen, vanaf het Familiepakket en hoger.
Anoniem: 290425 13 mei 2010 13:22
Viel mij al op dat ik gisteravond geen Seca codering op Film 1 HD zag. Nou ja had daar toch al nooit last van ;) (CS > Dreambox)

Heb nu dit op m'n smartcard:

handled 411(0) ecms and 47(47) emms
SECA card xx.xxx.xxx.xxx entitlements:
0000 MANAGMENT : 2010-07-09
006a CANALDIGITAAL : 2010-07-12

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 290425 op 22 juli 2024 16:45]

Yep leve de Dreambox geniet elke dag van me DB 8000 :)
Uh, ook op andere ontvangers is alles nu even FTA.
Klopt daarom FTA eej en even geen CS haha
card reader /dev/sci0
handled 3043(0) ecms and 14(14) emms
SECA card xxxxxxxxxxx entitlements:
0000 MANAGMENT : 2010-07-07
006a CANALDIGITAAL : 2010-07-06


heb ik staan :)
HA!

Verd*md, het viel mij al op dat ik zo weinig actieve clients had de laatste dagen. Normaal zit ik op >300 actieve in de avond.

Ik heb als test een CD-NL kaart laten her-activeren via www.canaldigitaal.nl en emms komen wel door. Dan zou je denken dat het systeem nog in de lucht is. Vreemd.
Anoniem: 224406 13 mei 2010 13:48
Er is een probleem met de kaarten, update's vinden niet meer correct plaats. De kaartontwikkelaar, NAGRA, is druk bezig om het probleem op te lossen. Benieuwd.
We kunnen TV kijken en free elke zender :) lang leve de schotel en vaarwel Kabel.......
Sky heeft ook probs zie ik net ook FTA
Die aanpassing aan de Mediaguard-codering, heeft dat geen gevolgen voor de Dreambox-bezitters?

Ik overweeg namelijk om zo'n ding aan te schaffen.
Nope heeft geen gevolgen Kaart kan je gewoon lezen met de dreambox.
Anoniem: 235821 13 mei 2010 14:59
De hoofdreden waarom de nederlandse zenders vanaf het begin al gecodeerd worden uitgezonden heeft met licentiekosten te maken. Voornamelijk voor films en andere buitenlandse producties.
Doordaat in nederland niet nagesynchroniseerd wordt net als in duitsland maar de films met origineel geluid ondertiteld worden, kan de film door iedereen in europa bekeken worden. Dat betekent dat RTL4/SBS6 etc. dan dus de licentierechten voor een film moeten kopen voor heel europa. Dan komt er dus geen film meer op televisie.

Helaas worden de kabelmaatschappijen en canaal digitaal hiermee in de kaart gespeeld. Helemaal Canaal Digitaal doet namelijk helemaal NIETS voor het geld, behalve een website in de lucht houden waar ze de voor nederlanders interesante zenders in een pakketje gieten.
Anoniem: 254682 13 mei 2010 15:02
Ik kijk al jaren via de satelliet en dit probleem heeft zich al veel vaker voorgedaan en ik snap eerlijk gezegd niet hoe dit eigenlijk iedere keer weer mogelijk is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.