Zotac maakt details van zijn compacte Steam Machine bekend

Zotac introduceert de NEN Steam Machine, een kleine pc die is voorzien van Steam OS. Het computertje is volgens de fabrikant uitgerust met een GTX 960 met 3GB, maar vermoedelijk gaat het om een GTX 970M. Zotac levert een Steam Controller mee.

Zotac kondigde zijn Steam Machine in maart al aan, maar toen waren nog niet alle details bekend. Nu weten we dankzij de introductie meer over het kleine kastje, dat voluit Zbox-SN970-P heet. De Steam Machine is 210x203x62,2mm groot en volgens de fabrikant uitgerust met een Nvidia GeForce GTX 960 met 192bit-geheugenbus en 3GB-gddr5-geheugen. Een dergelijke variant van de GTX 960 bestaat echter niet; de Nvidia-kaart heeft een 128bit-bus en 2 of 4GB geheugen. Vermoedelijk gaat het om de GeForce GTX 970M, de gpu waarover Zotac in de aankondiging in maart sprak. Waarom de fabrikant deze nu anders aanduidt, is niet duidelijk. Er zijn vier hdmi 2.0-poorten aanwezig, waarmee een 4k-signaal op 60Hz kan worden uitgestuurd.

De cpu is een Intel Core i5-6400T, een zuinige 2,2GHz-quadcore van de Skylake-generatie, met een turboboost naar 2,8GHz. Er is 8GB ram geïnstalleerd, dat kan worden uitgebreid naar 16GB. Voor opslag heeft Zotac een 1TB-hdd geplaatst. Wie een ssd wil gebruiken, zal zelf een m2-sata-exemplaar moeten toevoegen. Naast 802.11ac-wifi en bluetooth zijn er twee gigabit-ethernetpoorten aanwezig. Zotac levert de NEN inclusief een Steam Controller. Bij Steam staat de Zotac Steam Machine op de website voor 1000 dollar, omgerekend inclusief btw is dat ongeveer 1100 euro.

Zotac NEN Steam MachineZotac NEN Steam MachineZotac NEN Steam Machine

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

03-11-2015 • 10:51

116

Reacties (116)

116
115
86
6
1
0
Wijzig sortering
Ik hoor nooit zoveel over Steam OS. Zijn er al veel spellen beschikbaar? Werkt het beter/anders dan een Playstation of een Xbox. Kun je er ook andere dingen mee dan gamen (Internet, maar misschien ook Netflix e.d.)? Iemand ervaring hiermee?
Er zijn iets minder dan 1600 spellen beschikbaar en het werkt als een echte spelcomputer. Waarom probeer je het niet even uit?

Download WMWare Workstation Player hier (de gratis versie, niet de betaalde):

https://my.vmware.com/web/vmware/free

Download de SteamOS ISO hier:

http://repo.steampowered.com/download/brewmaster/

Volg de instructies hier:

http://www.vmwareandme.co...ng-steamos-on-vmware.html

Je zult merken dat SteamOS de VMWare-drivers ingebouwd heeft, of eigenlijk niet, want alles werkt gelijk inclusief 3D-acceleratie. Je kunt binnen ongeveer een uur aan het spelen zijn met je virtuele Steam-machine. Als een gamepad inprikt werkt die als het goed is ook direct.
Maar Steammachine is helemaal niet hetzelfde als een spelcomputer, een steammachine is niets anders dan een PC met een apart OS..
Bij een console weet je tenminste dat het spel dat je er voor koopt er ook zo uit ziet als in de reviews getoond, bij steammachine is het gewoon net als bij een normale PC afhankelijk van wat voor specs jouw steammachine heeft en wat er door de reviewer gebruikt is..
Wat denk je dat een spelcomputer is? Tegenwoordig is dat een PC met een APU van AMD en een gesloten besturingssysteem. Omdat de hardware van een spelcomputer niets bijzonders meer is, is het logisch dat speluitgevers geen zin meer hebben om tientallen procenten van hun omzet aan Microsoft of SONY over te maken. Het wordt tijd voor een spelcomputer met een open besturingssysteem.

Valve heeft deze wens van speluitgevers gekoppeld aan de eigen wens om minder afhankelijk van Microsoft te willen worden. Dit is de achterliggende reden waarom het afgelopen jaar zoveel spellen op Linux zijn uitgekomen.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 23 juli 2024 17:38]

Een spelcomputer is dus juist 1 vaste omgeving, het heeft voor elke dezelfde hardware en OS, waardoor je dus de komende jaren zeker weet dat de spellen die uitkomen fatsoenlijk werken.

Bij SteamOS moet je maar hopen dat het spel dat volgend jaar uit komt nog fatsoenlijk draait op jouw hardware..

Enuh, speluitgevers zijn bij SteamOS dus gekoppeld aan Valve waar ze dan weer een percentage aan mogen uitgeven, immers is de bedoeling dat SteamOS met de Steam store werkt.. En dus zitten ze daar net zo hard aan 1 bepaald bedrijf als bij MS of Sony..

Ik geef je groot gelijk dat het tijd wordt voor een spelcomputer met een open besturingssysteem (als in dat iedereen er zelf voor kan ontwikkelen en dat er meerdere keuzes uit stores zijn), maar wat ik wel wil is dat die spelcomputers dan ook exact dezelfde hardware hebben zodat je daar goed voor kunt optimaliseren... Anders heeft een 'spelcomputer' GEEN toegevoegde waarde boven een PC..
SteamOS is een open besturingssysteem in de zin dat er geen beveiliging is tegen het installeren van niet Steam-software. Je kunt bijvoorbeeld prima Desura op SteamOS installeren en daarmee je spelcollectie die je op Desura bij elkaar gekocht hebt spelen. Of opensource spelletjes installeren vanuit de Debian-respositories. Of gewoon ouderwets vanaf DVD installeren (met USB DVD-speler).

De software van de Steam machine stuurt je natuurlijk wel de Steam-winkel in en die zin heb je gelijk dat uitgevers wel degelijk Microsoft/SONY inruilen voor Valve. De tarieven liggen echter een stuk lager en Valve vind het prima als uitgevers hun spel ook via andere kanalen verkopen dan Steam. Om die reden zien uitgevers wel wat in de plannen van Valve.

Dat het feit dat de hardware niet uniform is ook een keerzijde heeft, ben ik geheel met je eens. Ik zie het echter niet als blokkerende factor. Bedenk dat de belangrijkste reden van teleurstellingen is dat mensen vaak niet opletten wat ze kopen en dan op hardware met trage Intel-GPU's spellen gaan proberen te installeren. Dat zal hier stukken minder problematisch zijn: Elke Steam-machine heeft spelwaardige hardware en kan eigenlijk gewoon de hele collectie spelen. De gevolgen van hardwareverschillen worden feitelijk gereduceerd tot het wel of niet kunnen gebruiken van de hoogste instellingen en ik denk dat de kans reëel is dat de klanten dat niet als een groot probleem gaan zien.
gamen met een steambox op de tv of gamen met een pc met steam in BigPicture Mode op een tv is hetzelfde als gamen met een console op je tv; maar dat met dit verschil;
- alle games kosten sowieso bij launch al meteen 15€-20€ minder omdat er geen platform-licentiekosten zijn
- als je pc redelijk recent is of je hebt een steambox gekocht dan speel je sowieso altijd aan betere gfx dan op de klassieke consoles (hogere resolutie/meer details/60fps ipv 30)
- je hoeft geen discs te wisselen als je een ander spel wil spelen; alle games die je koopt zijn namelijk van de harddisk te spelen zonder het schijfje; ook al je een versie hebt gekocht waar een schijfje bij zat (bv mafia2 was mijn laatste retail aankoop op die manier)
- wanneer je later een nieuwe versie van de steambox koopt, zullen al je oude steambox games nog altijd speelbaar blijven; bij klassieke consoles is er geen backwards compatibilty (of zeer beperkt)
Ter info, hier de uitleg van Alienware wat ongeveer op hetzelfde neerkomt als dmantione al zei.

Wat betreft hardware, kun je veilig aannemen dat als je computer nu de huidige console ports aan kan, dit ook de komende jaren aan zal kunnen totdat er nieuwe consoles uitkomen.

Het software wordt door Valve ook compatible gehouden, zodat je de komende jaren zeker weet dat al je games blijven werken.

Bijkomende voordeel is dat games voor de pc veel goedkoper zijn te krijgen dan voor consoles. Vooral als je ook games van een halfjaar of ouder wilt.

[Reactie gewijzigd door 2green op 23 juli 2024 17:38]

en zo kun je er voor kiezen om niet 3000 euro in je PC te steken maar een goedkopere te nemen en de graphics iets terug te schroeven. Probleem? Het blijft goedkoper dan een console als je er een aantal games bij koopt, want die zijn doorgaans 30%+ goedkoper op PC :9
En daarbij kan je je computer ook nog eens voor andere dingen gebruiken, je hebt toch iets nodig waarop je word documentjes kan maken en dergelijke. Ik zou mijn bankzaken nou niet graag op een Xbox1 doen of PS4.

3000 euro in een PC is dan ook iets overdreven ;). Om op 1080P te gamen heb je niet meer dan 800 euro nodig en dan heb je al betere kwaliteit dan consoles. Trek daar 300 euro vanaf wat je anders voor een leuke PC kwijt zou zijn en je zit al bijna weer op de console prijs..

Maar het meest verschrikkelijke is nog de randapparatuur bij consoles. Voor de Xbox360 heb ik nog een Wifi adapter moeten kopen van 70 euro.. omdat een andere usb adapter gewoon niet wil werken...

Als laatste hebben PC's ook veel meer aanbod! Probeer maar eens Minecraft met mods te doen op een console, of alle andere indie games die cross platform op de PC uitkomen maar niet op de consoles.

Alhoewel, consoles het voordeel hebben dat het echt makkelijk is om een spel met vrienden te spelen en samen in een potje te gaan. Bij de PC is het iets meer individueel gericht (kan precies hetzelfde, alleen kost het op de PC initieel iets meer werk).
Maar met vm ware weet je niet hoe het echt je pc compatible toch?
Zoals video kaart gaat dan via Windows toch.
Dat klopt, binnen VMWare heb je minder 3D-kracht tot je beschikking dan als je het op de kale hardware installeert. De 3D-prestaties zijn daarentegen heel redelijk, dus het is een goede manier om even te proeven wat SteamOS werkelijk is.
Of je moet PCI Passthrough doen. En dan kan je 95% van de snelheid halen in de VM omgeving door je GPU direct te linken met de OS in de VM. Nadeel is dat je wel 2 GPU's moet hebben.
Of je cpu graphics en een GPu? Of werkt dat niet?
Werkt perfect. Je CPU's iGPU kan je gebruiken om je scherm aan te sturen voor je main os en dan maak je je GPU ( ATI/Nvidia ) dedicated voor je gaming.
Alleen zijn veel games niet out of the box controller ondersteund, wat voor mij helaas nogal een domper is. Je kunt weliswaar met externe software gebruiken zoals xPadder, maar die zijn lang niet altijd even duidelijk.

Valve heeft dit probleem proberen op te lossen door een hybrid controller uit te brengen die ook relatief goed moet werken met de muisbesturing. Zelf blijft mn voorkeur bij een controller.

De xbox 360 games die geport zijn naar de PC werken daarentegen (bijna) allemaal standaard out of the box. Zelfs de ingame knoppen e.d. bij de hints worden dan meestal omgezet naar de Xbox 360 controller layout. Ideaal :)
Dan sluti je toch beiden aan? Een echte gamepad voor spellen met joystickondersteuning en de Steam-controller voor spellen met muisbesturing. Toch zijn velen tevreden over de bruikbaarheid van de Steam-controller zowel als muis als gamepad.

Het leuke van een open platform is nu juist dat de keus bij de gebruiker ligt. Jij bepaalt hoe je wilt spelen en dat werkt gewoon.
Ben geen fan van de steamcontroller. Speel op de PC dan ook alleen de games die native controller support hebben, de rest laat ik naast me liggen.
Vmware drivers komen echter niet eens in de buurt van native performance, zelfs niet met 3d accelleratie, je kan veel beter proberen een dual boot te maken.
Het nadeel van een dual boot is dat je opeen alles onder het andere besturingssysteem moet doen. Dus ook bijvoorbeeld internetten en tekstverwerken. Het gevolg is dat je blijft "plakken", je reboot en gaat dan ook bijv. internetten onder het andere OS, of het rebooten gaat vermijden omdat je wat open hebt staan.

Een virtuele machine kun je makkelijk even opstarten, zeker als je de suspend-functie gebruikt dan duurt het maar iets van 10 seconden om de VM op te starten en te stoppen.

Ik gebruik VMWare omgekeerd: Ik heb een virtuele Windows XPerimental onder Linux voor noodgevalletjes en compatibiliteit met het verleden. Die wordt eens in de paar weken eens gestart. Spelletjes draaien er uitstekend onder, ongeveer op 2/3 van de framerate bij Windows op fysieke installatie. Dat vind ik nette waarden en het is heel speelbaar. Sterk te adviseren boven Wine wat meestal maar ten dele werkt en vaak trager is.
ik weet niet hoe je dat lukt, maar bij mij is de 3d performance onder vmware nog niet de helft van de native performance, perfect doenbaar voor oudere titels die niet meer native onder nieuwe windows draaien (maar bv perfect onder windowsXP), maar totaal onwerkbaar voor moderne games. (niet dat VMware drivers directX10 en 11 fatsoenlijk ondersteunen, die games kun je al helemaal vergeten)

wine onder linux geeft bij mij slechts een kleine performance-vermindering, echter draaien idd niet alle windows games onder wine,
Het is niet veel meer of minder dan Linux met Steam op big screen setting. In theorie kun je dus ook gewoon alles wat een normale PC kan.
Dat klopt slechts deels. Belangrijk is om onderscheid te maken in de manier waarop je kan spelen. Namelijk direct vanaf de console zelf spellen starten of spellen streamen vanaf een ander (krachtiger) systeem.

Indien je vanaf de console zelf wilt spelen moeten de spellen wel werken onder Linux. Windows only spellen zal je dan dus niet kunnen spelen. Dat beperkt je wel flink in het assortiment.

Indien je vanaf je desktop spellen wilt streamen dan kan je in principe elk spel spelen wat op die desktop draait. En met wat getweak is het ook mogelijk om andere applicaties te starten en bijvoorbeeld Origin games te gaan streamen.

Ik vraag me dus af of je hier echt wat aan hebt. Je telt toch ruim 1000 euro neer en bent dan qua performance beperkt en je kan lang niet elk spel spelen. Wil je echter gaan streamen dan zou ik eerder naar een goedkoper systeem kijken in combinatie met een veel krachtigere desktop.

Beter idee: Voor 800 euro een krachtigere desktop in elkaar zetten en voor minder dan 300 euro een Intel NUC aanschaffen die dan de games vanaf die desktop naar de huiskamer streamed. Deze kan bovendien daarnaast als volwaardige HTPC dienst doen. Dan heb je in principe twee systemen waar je het volledige Steam assortiment op kan spelen ipv een systeem waarin je slechts een deel van het assortiment echt kan spelen en nog beperkt bent qua GPU en CPU.

Of natuurlijk gewoon die krachtigere desktop op de tv aansluiten, Windows 10 installeren en default opstarten naar Steam in big picture mode. Waarom een apart systeem aanschaffen dat trager is en beperkter? Windows 10 en Steam zijn tegenwoordig zo onderhoudsvriendelijk dat je daar ook amper tot geen tijd aan hoeft te besteden mbt up to date houden.

[Reactie gewijzigd door Tsurany op 23 juli 2024 17:38]

De Steam Machine is een mengvorm, het zit op veel punten tussen een console en een Windows PC in en probeert het beste van beide werelden te combineren.
Indien je vanaf de console zelf wilt spelen moeten de spellen wel werken onder Linux. Windows only spellen zal je dan dus niet kunnen spelen. Dat beperkt je wel flink in het assortiment.
Als je het echter met een console vergelijkt, zeker een console die nog niet eens uit is, dan is het weer een heel groot aanbod.
Beter idee: Voor 800 euro een krachtigere desktop in elkaar zetten en voor minder dan 300 euro een Intel NUC aanschaffen die dan de games vanaf die desktop naar de huiskamer streamed. Deze kan bovendien daarnaast als volwaardige HTPC dienst doen.
Zoiets kun je ook over de traditionele consoles zeggen. Tweakers krijgen meer waar voor hun geld omdat ze zelf hun PC kunnen bouwen. De typische console-gebruiker kan en wil dat niet. DIe wil een kant-en-klare doos kopen en niks zelf doen. Dan kom je toch bij een console uit en niet bij een general purpose computer.
Of natuurlijk gewoon die krachtigere desktop op de tv aansluiten, Windows 10 installeren en default opstarten naar Steam in big picture mode. Waarom een apart systeem aanschaffen dat trager is en beperkter? Windows 10 en Steam zijn tegenwoordig zo onderhoudsvriendelijk dat je daar ook amper tot geen tijd aan hoeft te besteden mbt up to date houden.
Toch ken ik een hoop mensen die het maar eng vinden en updates het liefst uitschakelen, twee gratis virusscanners door elkaar draaien en het heel normaal vinden om iedere 10 minuten een foutmelding ongelezen weg te klikken. Een Steam-machine doet echt alles zelf en als het toch stuk gaat dan doe je een reset en dan is het ding weer klaar voor gebruik. Een Windows-PC heeft vaak ook een herstelpartitie maar die installeert alleen Windows, je bestanden en applicaties moet je zelf verzorgen. Omdat de Steam Machine een single-purpose apparaat is kan het systeem ook zorgen dat je instellingen en savegames worden opgeslagen en teruggezet.
Of juist ipv die NUC de steam link kopen voor 50 euro :)
Maar dan heb je weer geen volwaardige htpc...
Leg je er nog een raspberry naast :)
die kan ik ook niet echt volwaardig noemen. Denk aan hd audio
Indien je vanaf de console zelf wilt spelen moeten de spellen wel werken onder Linux. Windows only spellen zal je dan dus niet kunnen spelen. Dat beperkt je wel flink in het assortiment.
SteamOS kan ook worden gebruikt via windows, door het te starten: "big Picture" (Als programma i.p.v OS), op die manier kun je ALLE windows + 99% van alle linux spellen gewoon spelen :)
Dan is het geen SteamOS meer maar de gewone steam versie ;) Verder weinig verschillen, alleen extra overhead van Windows.
Daar kan ik je geen ongelijk in geven, maar voor veel mensen is het toch makkelijker om big picture mode te starten dan dat ze een steam machine kopen, plus (en dit is mijn mening, dus daar mag je natuurlijk anders over denken), is het niet fijner, om alles op 1 plek te hebben? als in: je Game pc + steam/big picture / je media speler (zoals vlc/MPC) enz?
Anoniem: 221563 @Tsurany3 november 2015 14:29
Indien je vanaf de console zelf wilt spelen moeten de spellen wel werken onder Linux. Windows only spellen zal je dan dus niet kunnen spelen. Dat beperkt je wel flink in het assortiment.
Merendeel van de windows only games zijn prima te spelen m.b.v. wrappers/wine. Veelal hoef je er ook niet echt veel werk voor uit te voeren. Zelf gebruik ik met regelmaat Playonmac die ook gewoon wine gebruikt, en tot nu toe werkt het 9 van de 10 keer met de basisinstellingen.
als Valve dit efficiënt in hun eigen OS inbouwen, zie ik dat als een reden minder om voor Windows te kiezen.
Laatste optie vind ik best :p

Kostte me nog geen 35€ aan kabels, geen extra lag of ander gerotzooi en in 2 minuten klaar.

Snap wel dat dit niet voor iedereen een oplossing is.

[Reactie gewijzigd door Pure_evil op 23 juli 2024 17:38]

Klopt -

Ik heb afgelopen januari een "steam machine" gemaakt - mijn zoontje noemt he "de locomotief" - gewoon windows 7 met auto-logon en big picture start gelijk op. Kinderen helemaal blij. Alleen jammer dat ze de "switch user" eruit hebben gehaald - is nu logoff user - we doen dan exit steam en starten het opnieuw op zodat mij dochter (of ik :+ ) kan inloggen..

Zit er nog wel over te denk om de hele shell te vervangen voor Steam. zou moeten kunnen maar ben er beetje huiverig voor..

En hangt gewoon aan de televisie - zoals het hoort (nou ja via de av-receiver dan he)

[Reactie gewijzigd door shades op 23 juli 2024 17:38]

Ik heb zelf een Win8 systeem draaien waar ik de gehele Shell vervangen heb door XBMC. Scheelt behoorlijk in de benodigde resources.
Steam BigPicture staat vervolgens als app in XBMC :)
mmm dat zou ik ook kunnen doen ja - alleen win8 of win10 hoeft van mij nog niet zo - maar daar merkt xbmc niets van denk ik :) - zou plex dat ook kunnen vraag ik me af
Veel spelletjes? Mwah, kijk maar wat er hier staat. Of je er verder wat mee kunt? Hier vind je wat meer info.

Off topic: Google is je vriend! :)

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 23 juli 2024 17:38]

Steam heeft al meer dan jaar ondersteuning voor Linux distro's en in de store staan al genoeg spellen die op Linux dan ook werken. Je zou in de Steam Store eens moeten kijken naar de games die SteamOS + Linux support hebben. SteamOS is inprincipe gewoon een Linux distro.

In Big Picture zit een browser in gebouwd en anders zou je met Steam OS ook nog naar een desktop modes kunnen gaan om vervolgens andere applicaties te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Wyox op 23 juli 2024 17:38]

Ik speel niet anders dan onder Linux via Steam. Werkt goed; niet 100% sommige spellen werken niet of niet 100% maar mijn ervaring is toch wel heel positief. Alleen geen AAA spelen. Maar is zijn zo ontzettend veel leuke kleine en zeer innoverende spelen beschikbaar onder linux.
Kijk eens op https://www.gamingonlinux.com/...
Kun je nou fatsoenlijk gamen met deze specs?
1000 dollar klinkt veel, maar is het dat ook waard?
Voor €800 bouw je een mini-ITX systeem met een echte GTX970. Tel daar €55 bij voor een steam controller, en je hebt een betere PC voor minder geld.

Dus ja, $1000 is echt wel veel voor deze Steam box.
Die €800 build is wel een factor 5 groter. Voor mij zou het ook niet zo belangrijk zijn, maar ik kan me voorstellen dat er genoeg mensen zijn die de Zotac minder storend in een woonkamer vinden dan die Coolermaster behuizing.

Met desktop onderdelen krijg je nooit een systeem in zo'n form factor, dus zul je extra moeten betalen. Mij valt de prijs dan ook aardig mee.
Ben ik met je eens, vroeger had ik zelf een pc gebouwd maar tegenwoordig ben ik gewend aan kleine, stille apparaten in mijn woonkamer. Ik speel zelf ook met de gedachte om na een aantal spelcomputers weer eens een pc te kopen maar een bakbeest komt er mij niet meer in. Voor mij persoonlijk zijn alleen dit soort kleine systemen een optie.
Akkoord: grote, luide PC's horen niet thuis in de huiskamer. Maar ik vind de Steam Link een veel leukere oplossing om PC games in de huiskamer te spelen. Nog kleiner dan een Steam Box, en voor een bijzonder schappelijke prijs. Ik zou eerder een game PC ergens opbergen (in de berging, als je geen bureauruimte hebt), en het beeld dan met de link naar de TV halen.
Maar ik vind de Steam Link een veel leukere oplossing om PC games in de huiskamer te spelen. Nog kleiner dan een Steam Box, en voor een bijzonder schappelijke prijs.
Ik vermoed dat zo'n Steam Link eigenlijk precies hetzelfde is als een Steam Machine maar dan op hardware die zo zwak is dat je er alleen maar mee kan spelen en geen native games kan raaien.
Is inderdaad groter, maar gooi een nuc of steamlink achter je TV, en streamen met in home streaming van steam.
Heb je een mooie PC, een htpc en kost het je nog steeds minder
Gelukkig voor Zotac zijn er een hoop mensen die niet de moeite willen nemen om alles zelf te bouwen.
Trouwens, hoe lang ben je bezig met alles kopen/bouwen/installeren/testen? En heb je die tijd ook meegenomen in die 800 Euro?

Soep uit een blik is soms ook praktischer dan zelf soep maken :)
Anoniem: 696959 @JAVE3 november 2015 11:43
Bouwen/installeren/testen kun je aan een bedrijf overlaten. Bij afuture kost het 50 euro geloof ik.
Er is een verschil tussen een kant-en-klaar apparaat kopen en zelf ieder onderdeel selecteren en in elkaar zetten. Natuurlijk kan iedere computerwinkel een Steam Machine bouwen en het desnoods voor de klant doen. Dan nog is het niet hetzelfde.

Hier is een filmpje over dit apparaat, waarin ook het binnenwerk te zien is:

https://www.youtube.com/watch?v=SIsAxq-_VAA

... niet iets wat de gemiddelde PC-boer op de hoek van de straat kan bouwen.
Video is prive
Makkie toch, welk spel draait niet op een GTX970M? 8 GB RAM is ook meer dan zat, al helemaal als je bedenkt dat SteamOS maar 250MB geheugen voor zichzelf nodig heeft, aanzienlijk minder dan Windows of zelfs een algemene Linuxdistributie.
Oké maar waarom zou je hier 1000 euro voor betalen als je voor 200 euro minder een bijna net zo kleine en zuinige pc kan bouwen waar je meer mee kan en betere performance geeft?

Deze build btw: reviews: Desktop Best Buy Guide - november 2015
Ik weet niet of die machine betere prestaties geeft. Deze Zotac heeft modernere hardware met een Skylake en DDR4. Ik denk dat je de componenten echt stuk voor stuk naast elkaar moet zetten om te bekijken of zelfbouw goedkoper is.

Maar in ieder geval kun je Steam zowel zelf bouwen als kant-en-klaar kopen. Elk heeft zijn charmes. De charmes van dit apparaat lijken me het zeer compacte formaat, die link die je geeft levert een apparaat op dat minstens drie keer meer ruimte inneemt.
Als je 50 euro extra bij deze bbg build doet heb je een socket 1151 systeem met ddr4 en dan is het nog goedkoper dan deze zotac. En voor nog wat extra kun je het zelfs nog in elkaar laten zetten door de winkel. En let wel : dan heb je een beter systeem.
Dan nog even een Steam-controller kopen en dan kom je al akelig dichtbij de prijs die hier gevraagd wordt.
Maar is het nog steeds een beter systeem ;)

Verder als je het zelf in elkaar zet kost het ruim 100 euro minder.
Een middagje pricewatchklikken en een uurtje schroeven zijn ook niet gratis. Jij en ik doen dat wel maar de meeste Nederlanders moeten daar iemand voor betalen. Een bekende computerwinkel vraagt daar €50 euro voor mits je alle onderdelen bij hun koopt.

Tweakers bouwen hun computer zelf wel maar dat is toch niet de doelgroep voor consoles. Consoles zijn juist voor mensen die zelf niks willen doen. Gemak mag wat kosten.
Ik denk persoonlijk niet dat het verschil tussen DDR 3 en de 4th gen processor van de bbg en de DDR 4 en de 6th gen processor van deze build opwegen tegen het verschil tussen een laptop en een desktop gpu.

Verder heb je dus nog 200 euro over waarmee je de bbg build best kan upgraiden naar een skylake en DDR 4 als je daar behoefte aan hebt.
Een desktop GPU is zeker krachtiger dan een laptop-GPU, maar een laptop-GPU is niet evenredig goedkoper. Het is dus een keus of je je geld investeert in rekenkracht of energiezuinigheid. Voor een compact apparaat als deze Zotac, waarvan de koper verwacht dat hij stil is, is het logisch om het geld in energiezuinigheid te stoppen.

Het is natuurlijk je goed recht om een andere afweging te maken, dat is tenslotte de charme van het zelf bouwen van computers.
True maar aangezien deze pc steam os draait ga ik er vanuit dat hij games gaat draaien en dan verkies je meestal rekenkracht boven energieverbruik en geluidsniveau.

Verder denk ik dat de keuze voor een laptop-GPU is gemaakt omdat deze goedkoper zijn (zoals je al zei) en het bedrijf dus een groter winstmarge heeft.
Oké maar waarom zou je hier 1000 euro voor betalen als je voor 200 euro minder een bijna net zo kleine en zuinige pc kan bouwen waar je meer mee kan en betere performance geeft?
Omdat de gemiddelde Nederlander zelf geen PC kan bouwen. Wij vinden dat eenvoudig maar wij zijn niet normaal ;) Als je een keer een verkeerd onderdeel koopt dan ben je het prijsvoordeel al weer kwijt. De meeste mensen zijn dan beter af met een kant en klaar systeem dat is samengesteld door iemand met verstand van zaken.

PS. Bij een zelfbouw Windows-PC moet je ook nog een OS en een controller kopen, dat maakt het nog eens €50-€100 duurder. Daarnaast krijg je bij zo'n Steam-Machine waarschijnlijk nog wat "gratis" games en dan blijft er van het prijsverschil nog maar weinig over.
Fatsoenlijk gamen, zeker, voor je standaard 1080p TV moet dit prima werken

Of het die 1000 dollar waard is? Ik vind em redelijk prijzig, je betaalt een premium voor het kleine formaat/laptopcomponenten.
sorry maar ik snap hiervan het concept dus echt niet

een (windows) pc met daarop gewoon steam zoals de meeste nu hebben en zo een controller kan ik begrijpen voor deze prijs maar hierop gewoon steam os wat deze hardware eigenlijk tot een extreem overpriced console omtovert dat gaat er echt niet in voor 1000€. Met windows erop kan je hem tenminste nog als pc gebruiken voor alle niet-game related zaken

voor 300-400€ max kan ik er nog inkomen maar voor deze prijs , komaan zeg, koop dan gewoon een xbox of ps4 ( of allebei zelfs gezien de prijs )
Het weglaten van Windows maakt het mogelijk een hele hoop ongemakken waar computergebruikers mee kampen weg te nemen, zoals de met Windows gepaard gaande malware, de noodzaak drivers te installeren, of dat het apparaat opeens met een muis bediend moet worden als Windows een venster tevoorschijn tovert. Daarmee kan de consumentenervaring beter worden.

Overigens kun je ook SteamOS als PC gebruiken, even de desktop aanzetten en je schakelt met ctrl+f8 naar de desktop. Je kunt er dan bijvoorbeeld prima OpenOffice op installeren.

Ik sluit zelfs niet uit dat dit de "geheime" agenda van Valve wordt. Als er miljoenen Steam Machines verkocht zijn, kan Valve de desktop wat prominenter aanbieden (met een druk op de knop updaten ze alle stoommachines) en Steam dan inzetten om commerciële Linuxdesktopapplicaties aan de man brengen. Dan wordt het gevaarlijk voor Microsoft.
Ik daag je uit om voor 300-400 euro een i5 6400, moederbord, 8gb ram, 1 tb hdd, gtx 960, wifi adapter en een voeding in elkaar te zetten.
Alles bij elkaar opgeteld zit je rustig op de 700 euro.

Voor 1100 euro is het helemaal niet zo verkeerd, zeker als je ziet dat bijvoorbeeld een alienware alpha met i5 maar met een 860m al 839 euro aantikt.

Tuurlijk is zelfbouw altijd goedkoper, maar in deze vormfactor ga je het niet snel goedkoper vinden.
En niet iedereen zit te wachten op zelfbouw of een grote kast bij je tv meubel.
je moet er ook rekening mee houden dat xbox en ps4 verkocht worden met verlies.
(of het echt ook verlies is, betwijfel ik wel eens, maar weet wel dat de winst wel eens erg laag kan zijn op de hardware.)
ze maken de wist pas als jij spelen voor die apparaten koopt.
dan gaat in eens de kassa rinkelen voor microsoft en sony.

dus wil je vergelijken dan moet je ook nog een x aantal games er bij kopen.
en dan gaat het best hard met de xbox en ps4.
geen idee wat mensen gemiddeld aan games kopen, maar 10x 50€ aan games lijkt mij geen vreemd bedrag. :?
games op steam zijn toch een stuk goedkoper.

dit soort systemen worden verkocht als eco-systeem, losse onderdelen zijn niet te vergelijken. ;)
maakt niet alles goed, maar maakt het verschil al een heel stuk kleiner.
(maar goed ik heb geen xbox nog ps4 nog nitendo etc etc, bemoei me niet zo met die speeltjes.)

[Reactie gewijzigd door migjes op 23 juli 2024 17:38]

Dan heb je op de PC ook nog sites zoals g2a.com
Had ik laatst nog WatchDogs + alle DLC gekocht voor €2,5
Die codes kun je gewoon activeren op je Steambox
Nou ja niet gewoon steam, maar SteamOS die naadloos werkt met het wereldwijd bekende multi-os gameplatform steam welke de gebruiker toegang geeft tot 1600 games (die uiteraard gekocht moeten worden, maar waar ook een groot aantal gratis te verkrijgen is). Ja, 1000 euro is dan misschien wel veel.
Nou ja , als je 10 spellen koopt voor de ps4 ben je ook 600 euro verder , terwijl er zeker 10tallen gratis spellen op steam te krijgen zijn van behoorlijke kwaliteit ...
Wanneer je de retailprijzen betaald wel. Maar je hoeft niet ver te zoeken voor goedkopere prijzen. Zo zijn er ook zat PS4 games voor 25 euro te verkrijgen.

Daarnaast zijn er op de console ook gewoon free-to-play games. Neem aan dat die er voor de PS4 ook zijn?
Klopt maar dan nog , 20x 25 euro is ook al snel 500 euro.
Op steam heb je vaak ook games voor 1 euro, en ja dan is het nog een aardige game ook, veel games hebben ook replay value omdat er multiplayer bijzit.
Dat heb je op de console ook wel maar niet zo als op steam..
Bij mijn xbox360 had ik toen 20tal games gekocht , er waren er maar 2-3 die ik echt heb gespeeld en dat dat terwijl ik de beste gereviewde games had gehaald toendertijd ...
Gelukkig had ik ze 2dehands uit engeland gehaald en heeft het me niet veel gekost, kan me voorstellen dat veel mensen veel games kopen voor de console maar er maar een paar zijn die de moeite waard zijn , weg geld..
Heb er zelf +- 250. 125 op de hdd, de rest op schijf. Zitten wel meer dan een paar titels tussen die de moeite waard zijn ;)

Wel het merendeel (nog) niet gespeeld. Ben laatst aan Burnout Paradise begonnen. Gemiddelde prijs per game? Tientje. Zowel dure als goedkope games. Zowel nieuwe als tweedehands. Zowel gratis bij Games for Gold als betaalde.

Gamen kun je zo duur en zo goedkoop maken als je wilt.
250x gemiddeld een tientje das toch 2500 euro + de kosten voor je console , zeg maar voor t gemak 3000 euro , met dat geld kan je vaak een pc upgraden bij de tijd houden of gewoon een nieuwe game bak inmekaar zetten of laten zetten.

Begrijp me niet verkeerd heb niks tegen consoles maar ze maken er veel winst op met de games , ik heb vroeger ook een ps1 gehad , vroeger moest je 3000 gulden uitgeven om een gamepc te kopen en dan was de boel na 3 maanden al verouderd, maar die tijden zijn voorbij, nu kan je makkelijk voor 500 euro al een simpele gamebak bouwen die net zulke mooie graphics of zelfs iets beter dan je ps4 of xboxone tovert en waar je het met gemak een paar jaar volhoud.
Plus het feit dat je met je pc gelijk nog een heleboel meer kan.
Lol. Gaan we weer. Wat denk je dat een PC game gemiddeld kost? Dat je er geld bij krijgt ofzo? Of wat de kosten zijn om een PC net zo lange game levensduur te geven als een console? Mag je toch gaan upgraden.

Men is altijd van mening dat de een veel goedkoper is dan de andere, maar onder aan de streep maakt het geen ruk uit.
In ieder geval een stuk goedkoper dan op de console, die games die jij koopt voor een tientje of 25 euro zijn meestal bagger games :P

Ik kocht dead island en dead island riptide voor 4 euro via steam , daar kan jij van dromen op console , daar zal t nooit 4 euro kosten, maar ja jij je mening.
Sony en MS varen wel bij zulke lui, ze verkopen die consoles zelfs vaak met verlies omdat ze daarna binnenlopen met de games, maar het is al lang niet meer zo, als iedereen gewoon een pc zou kopen zouden de ontwikkelingen een stuk sneller gaan , nu wordt er veel gelg gestopt in het ontwikkelen van spellen voor inferieure techniek en dat nog voor jaren lang :P
LOL , voel je je aangevallen ? Je hebt 1 game gratis gehad en en tering oude game gekocht voor 5 euro nou poeh..
Op steam heb je meer al 6000 games , en elke week heb je aanbiedingen ook van spellen die niet 6 jaar oud zijn, veel geluk bij het wachten op je gold game bij bart smit over 5 jaar ;)
Met SteamOS kan je dit ding ook prima als een pc gebruiken. Je kan gewoon via de Debian package manager software installeren.
Om te kunnen concurreren met de console markt - prijstechnisch is het wel wat aan de hoge kan voor directe concurrentie.
Ben ik de enige die 1100€ nogal duur vind? Voor dit geld heb ik toch wel een mooie game PC waar ik waarschijnlijk veel meer mee kan dan met een mini-pc met steam OS. Ik ben wel benieuwd naar de reviews om te kijken hoe hij presteert.
Je bent niet de enige. Voor dit geld heb je een betere (hardwarematig gezien) PC inclusief Windows licentie. Het enige USP van dit ding is de form factor (misschien nog energieverbruik), want met een PC kom je niet veel kleiner dan m-ITX. Maar dan nog geef ik daar de voorkeur aan. Voor €1100,- heeft dit ding nog niet eens een SSD of SSHD... Met prijzen als dit zullen die Steam Machines gewoon niet voldoende verkopen.

[Reactie gewijzigd door PhatFish op 23 juli 2024 17:38]

Ik ben het volkomen met je eens. Als een steam machine voor de prijs van een PS4/xbox over de toonbank gaat zie ik hier nog wel een toekomst in aangezien de games op steam af en toe heel goedkoop voorbij komen :)
Ik denk wel dat dat nog gaat komen, maar nu even niet. Voor een goedkope stoommachine gaat het essentieel zijn AMD-hardware te gebruiken, omdat Intel-processoren met hun geïntegreerde GPU's te traag zijn om goed spellen op te spelen en Intel-processoren met losse videochip de prijs te ver opdrijft. AMD heeft zowel goede APU's als dat een CPU + GPU bij elkaar lager uitkomt.

De problematiek is momenteel echter dat AMD-videokaarten onder Linux aan de langzame kant zijn en daarom geen fabrikant een dergelijk apparaat durft uit te brengen. Het is echter zeer waarschijnlijk dat dit gaat veranderen i.v.m. de ontwikkeling van Vulkan. Valve werkt actief met AMD samen aan de Vulkan-API, dus het is waarschijnlijk dat dergelijke hardware goed zal presteren. Een bijkomend effect zal zijn dat Vulkan de CPU-belasting van spellen zal drukken, waardoor AMD's zwakke punt minder zwaar mee zal tellen.

Zodra dit allemaal goed werkt verwacht ik stoommachines met AMD onder de motorkap, die in prijs beter met de PS4/XB1 zullen kunnen concurreren.
Je kan natuurlijk ook zelf iets bouwen en je eigen machine onder je tv neer zetten. Omdat dit kleine mini-pc'tjes zijn met behoorlijk wat power zal je er wat voor moeten neerleggen. Maar hoeft het allemaal niet zo mini dan kan je zelf ook aan de slag en je eigen steam machine bouwen. Dat spreekt me hierin juist wel aan, aangezien je dan zelf kan uitmaken of en wanneer je je spelcomputer wil upgraden.

http://store.steampowered.com/steamos/buildyourown
Ik denk dat Steam OS (maar dus niet Steam) over enkele jaren compleet overbodig is geworden door het zich snel ontwikkelende Android TV (beide op een Linux kernel gebaseerd)
Het aanstaande succes van de NVIDIA Shield console zal de ontwikkelingen versnellen. Dat systeem zal binnen enkele weken hoop ik ook in Nederland te verkrijgen zijn (in Duitsland nu al) en dan stream je gewoon de spellen van de pc naar de tv :)
Systemen waarvoor eigenlijk alleen maar spellen op uitkomen die ook al voor windows beschikbaar zijn lijken me niet kansrijk als ze zo duur zijn en verder weinig meerwaarde hebben tov android TV.

[Reactie gewijzigd door AtariXLfanboy op 23 juli 2024 17:38]

Dit is al lang mogelijk met steam , waarom zo je dan wachten op android lol.
Omdat met Android veel meer ander dingen mogelijk zijn en veel meer wordt ondersteund en dat voor een veel betere prijs. Zeker over een paar jaar zal dat Steam OS de nek om doen.
Je kunt prima Steam OS op een gewone PC erbij installeren... Dus voor de PC gebruiker is de Steam Box niet interessant. Dus de Steam Box is bedoeld voor de TV in de huiskamer. Daar zijn dus leukere en vooral goedkopere opties voor... Zeker voor de mensen die al een krachtige PC in huis hebben.

[Reactie gewijzigd door AtariXLfanboy op 23 juli 2024 17:38]

Ik denk dat een belangrijk tegenargument tegen je visie is, is dat televisies vaak geen hardware hebben die PC-waardig is. Zeker, de ARM-mediaprocessoren die in televisies zitten worden steeds krachtiger en op tablets zie je vaak best wat moois op spelgebied, maar vergelijken met een spelcapabele PC is het jaren terug in de tijd. De kans dat televisies wel spel-PC-capabele hardware krijgen lijkt me gering gezien de prijsdruk op een televisie.

Daarmee zal de spellenmarkt voor PC een geheel andere zijn dan die voor televisies. Spellen die met een groot budget gemaakt worden zullen naar verwacht ik blijvend de PC en gangbare spelcomputers als platform blijven kiezen en daarmee blijft het marktpotentieel voor de Steam Machine bestaan.
Android tv in de TV ingebouwd is vaak idd niet krachtig genoeg door de zwakke processoren die natuurlijk wel in stroomverbruik en stilte de Steambox verslaan. Maar ik vergeleek het met aparte Android TV consoles als de NVIDIA shield die al een heel stuk krachtiger zijn.
Maar als je spellen kun streamen van een pc maakt dat ook weer niet zo veel uit hoe krachtig de console zelf is. Vast gesteld hebbende dat de steam consoles voor de huiskamer zijn moet je ook toegeven dat ze daar nog veel en veel te veel te duur voor zijn. Voor een casual spelletje is een NVIDIA shield tv van 200 euro ruim voldoende en anders kun je nog altijd een klassieke console kopen.
En dan heeft de Steambox ook nog niet de andere opties buiten de spellen om zoals Netflix 4k? Wat is dan de meerwaarde nog voor een 1000+ euro console voor de grote groep mensen die nu een PS4 of XboxOne al te duur vinden en/of al een game pc hebben? Dat zijn groepen waar een nieuwe console het erg van moet hebben.
Dus zoals veel overpriced platforms gedoemd te mislukken. De echte gamer zal het niet kopen omdat men al een gelijkwaardige pc thuis heeft staan en de casual gamer niet omdat er voor 200-400 euro prima andere opties zijn.
Vanuit de Steam-winkel kan iedere toepassing die je maar bedenken kunt aangeboden worden. Netflix werkt al vanuit de Steam-browser en niemand houdt Netflix tegen om een gratis te downloaden Netflixviewer in de Steam-winkel neer te zetten.

Dat de prijs van Steam-machines momenteel aan de hoge kant is ben ik met je eens. In tegenstelling tot veel gesloten platforms is echter wel aan te nemen dat er ook goedkope stoommachines gaan komen.
Heeft de Steam-winkel al een 4k netflix toepassing die draait op een Steambox? Dan was het voorbeeld misschien niet zo goed gekozen.
Maar met gamestream streamt men uiteraard alle steam spelletjes moeiteloos naar de TV. Het biedt dus niks extra om de Steambox te kopen op dat gebied. 200 euro voor een console en dan nog een pc erbij voor 800 euro... Dat klinkt toch een stuk aantrekkelijker.
Voor dat de Steambox van 1100 naar 200 euro is gezakt zijn er al veel goedkopere android tv boxes met snellere hardware.

[Reactie gewijzigd door AtariXLfanboy op 23 juli 2024 17:38]

Ik heb mijn pc al jaren op de tv aangesloten dus voor mij is dat geen optie idd, zit al helemaal niet te wachten op android rommel smart tv's , doe mij maar een oled uhd tv zonder enige andere apps erop voor een redelijke prijs en ik kan weer jaren vooruit
Ik heb ook een oude PC met Linux Mint aangesloten op de TV voor oa Kodi. Maar dat is toch wat minder fijn te bedienen en ondanks de silent 9600GT nog wel herrie. Ik zit wel te wachten op de NVIDIA shield vanwege dat ik dan die PC uit de huiskamer kan halen en als aanvulling op de Sony SmartTV / Opera TV store en toch niet helemaal ideaal werkende Chromecast. Ik ben wel enigszins afhankelijk van SmartTV aangezien ik geen kabelabbonnement heb en alles via RTLXL (Kodi) , Kijk (enige echte goeie app op Opera TV) en NPO (DVB-T) kijk.
Alles in een console switch makkelijker en is eenvoudiger te bedienen en daarbij de bonus van Gamestream ed maakt de NVIDIA Shield TV voor mij wel een aantrekkelijke keus. (En nee ik heb geen commercieel belang :D)
Storage is iig voor mij niet zo'n probleem... Dat hang ik aan de router dmv usb2 drives ... voldoende snel genoeg voor 1080p HD
Regel een klein plankje en een draadloos toetsenbord + muis combinatie en je kan het prima bedienen , ik zit in de bank lekker achterover , wil ik geen pc of kijk ik iets , schuif ik zo t plankje met alles onder bank of aan de kant , ik kan languit op de bank liggen en alles prima bedienen, wil ik een controller voor wat voor reden pak ik mn xbox controller erbij die werkt prima met je pc, een win controller voor xbox controllers is nog steeds te koop via amazon.
Kodi werkt ook prima ;)
Nee dan kan ik nog niet fijn de Sony smart TV bedienen. Kodi betekent nu nog : Bank af en pc aan zetten , ouderwets toetsenbord/muis gebruiken (want de nieuwe worden bij Linux mint at boot niet ondersteunt) en dan kan ik het via de tablet bedienen. Maar dat kan op de Shield ook. Het wordt voor mij onmiskenbaar een verbetering : in bediengemak , stroomverbuik en opties om ook te gamen op de bank. Ik ga ook zeker de logitech k400 die ik van de raspberry nog heb aansluiten op de Shield.
Hmm das minder idd, windows was dan beter geweest..
Ik heb het zo geregeld :


http://imageshack.com/a/img905/6915/5Xtnah.jpg

en nog beter zit ik zo :

http://imageshack.com/a/img910/7020/np1SWZ.jpg
100 euro extra uitgeven voor Windows was wat minder voor een tijdelijk systeempje.
En ik heb er uiteraard nog geen plaatje van maar stel je maar een NVIDIA Shield TV voor met een logitech k400 en samsung tablet op het tafeltje naast de bank :) Ik verheug me er al op! (iemand die al een officiele nederlandse release datum heeft ? :'-(
Klinkt idd wel chill ;)

http://www.amazon.de/NVID...keywords=nvidia+shield+tv

200 euro , ze versturen ook naar nederland , hoef je niet te wachten als dat m is.
Geen Ideal helaas ! En vanwege mogelijke compatibiliteits problemen (er gaan geruchten over Ziggo modules ed. Niet dat ik Ziggo heb, maar wie zegt mij dat Duitse Shields straks met Nederlandse servers gaan werken als de Nederlandse Shields aangepast worden) wacht ik toch liever op een introductie in Nederland

[Reactie gewijzigd door AtariXLfanboy op 23 juli 2024 17:38]

Overigens voor wie 200 euro teveel is kan ook nog binnenkort gekozen worden voor de Amazon Fire TV of de Rukos 4. En dan heb je ook nog de goedkope Chinese varianten als de M8S die ook redelijke system specs lijken te hebben. Blijkbaar zijn er toch veel bedrijven die toekomst in Android TV en met name Google Play zien, omdat door de Android smartfoons de markt al gewend is aan het systeem.
Vier HDMI aansluiten en twee ethernet poorten, is dat niet een beetje veel voor een PC die bedoeld is om een console te vervangen? Hij ziet er verder wel erg compact uit, maar ik vraag me wel af hoeveel geluid hij gaat produceren. Zeker gezien de prijs is het niet helemaal wat ik van een Steam Machine had verwacht.
Als je 3 schermen wil aansluiten heb je die hoeveelheid wel nodig ja!
Als je een keer de kans hebt op een machine te spelen met 3x fullHD wil je niet meer anders 😎
Ja, dat snap ik, maar het doel van een Steam Box is om een console te vervangen, dus zal zo'n Steam Box waarschijnlijk worden aangesloten op een televisie in de woonkamer. Dan zijn die vier aansluiting niet erg nuttig.
Eentje naar je beelscherm, eentje naar je versterker, eentje om je legacy console/PVR door te lussen.
Het kan ook nog gebruikt worden om (toekomstige) schermen met extreem hoge resoluties te ondersteunen.
Ik vind dit dus echt weer net op het randje.

Voor een fatsoenlijke game pc waar je alle games leuk op kan spelen heb je tegenwoordig 3 of als je iets comfortabeler wil zitten 4 gb V-Ram nodig.

Ik vind het dan vies tegenvallen als ze er mogelijk een 2 gig laptop kaart in stoppen.

Dan is hij het dus die €1000 bij lange na niet waard!

Je kunt voor dat geld een veel mooiere pc in elkaar knutselen waar je veel meer performance uit krijgt, zelfs op mini itx formaat waardoor het geheel niet veel groter zal zijn en dus betere prestaties levert...

Ik zie het nut van dit concept ook niet helemaal maar ja...
http://store.steampowered.com/steamos/buildyourown ofwel een gewone moderne PC met een speciale controller. Wel komt deze kleine doos van zotac met AC wifi en2 gigabit RJ45, 4 x HDMI 2.0. anderzijds slechts 8GB RAM en een 1TB HDD. Dan maar wat groter en meer power of inderdaad gewoon een PS4
Dat is een stevige prijs voor zo'n machine. Natuurlijk is het allemaal erg klein en daar betaal je ook voor.

Denk dat als er steeds meer concurrerende steam-machines komen de prijs nog wel gaat zakken. Of het gaan aan slaan? Ik weet het zo net nog niet, er zijn genoeg mensen die niet gebruik maken van Steam.
Tja, het grootste nadeel van steammachines is dat het niets meer is dan een PC met een iets beter op games afgestemd OS is, niets meer niets minder.. Je zult nog steeds goed op moeten letten bij het kopen van een steammachine wat voor specs deze heeft, want met een goedkope steammachine ga jij geen nieuwste spellen op kunnen spelen in volle glorie.. Er zijn namelijk sowieso geen vastgelegde specificaties van wat de GPU/CPU moet zijn..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.