De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May zegt dat verschillende omstreden onderdelen uit het nieuwe spionageplan van de Britse overheid zijn vervallen. Eerder zei de minister van internetveiligheid al dat er geen verbod op encryptie komt.
De overheid realiseert zich volgens de Britse minister van internet safety and security Baroness Shields dat sterke encryptie een essentiële rol speelt. "De overheid is geen voorstander van en eist ook niet dat er backdoor-keys komen of dat de beveiliging van internetapplicaties of diensten verzwakt worden", zei ze vorige week tegen de House of Lords. Ook de Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May noemt encryptie belangrijk voor mensen, al zegt ze dat autoriteiten wel zoekbevelen moeten kunnen uitvoeren.
De BBC schrijft over hierover naar aanleiding van een interview met May. De minister wil wel een bewaarplicht van een jaar invoeren bij providers. Dat houdt in dat providers moeten bijhouden welke sites door mensen worden bezocht. De data zou moeten bestaan uit een basisinternetadres en niet de volledige surfgeschiedenis binnen de site of welke zoektermen gebruikt zijn. Dat zou betekenen dat duidelijk is dat iemand bijvoorbeeld tweakers.net heeft bezocht, maar niet welke pagina's binnen dat domein.
De aanpassingen aan het wetsvoorstel komen onder andere nadat verschillende 'controversiële punten' van een plan uit 2012 door 'mensen uit de sector' en 'burgerrechtenbewegingen' waren aangevochten. Om bewaarde informatie te mogen inzien, moet eerst een bevel via een rechter uitgevaardigd worden. Op dit moment ligt deze macht nog bij het ministerie van May.
Verschillende hooggeplaatsten bij de Britse veiligheidsdienst hebben gezegd dat er in de afgelopen maanden veel waarschuwingen zijn geweest over de gevaren die terroristische organisaties online vormen. In een speech van afgelopen week gaf MI5-voorman Andrew Parker aan dat het Verenigd Koninkrijk onder dreigingen gebukt gaat 'op een schaal en met een snelheid die nog niet eerder gezien is'.
Shami Chakrabarti, Hoofd van de Britse burgerrechtenbeweging Liberty, zei dat het 'normaal' is dat er eerst om de meest 'buitensporige, zelfs onpraktische mogelijkheden wordt gevraagd, zodat de kleinste zogenaamde concessie het al meer redelijk laat lijken'. Vooral de mogelijkheid om af te dwingen dat persoonlijke communicatie wordt verzameld zonder dat daarvoor eerst een rechterlijk bevel wordt afgegeven, is Chakrabarti een doorn in het oog.
Update, dinsdag 17.00: De tekst is aangepast op basis van eerdere uitspraken minister van internet safety and security. Uit de uitlatingen de Britse minister van Binnenlandse Zaken tegen de BBC kon namelijk niet opgemaakt worden dat er geen encryptieverbod zou komen.