Facebook werkt aan 'Local Market'-functie voor vraag en aanbod

Facebook werkt aan een marktplaats-functie die zich richt op lokaal kopen en verkopen. De Local Market heeft categorieën als auto's, witgoed, boeken, kleding en meer. Ook zijn er collecties met de namen 'alles dat gratis is' en 'mannenkleding'.

De Local Market bevindt zich op het moment in de testfase en wordt nog niet overal doorgevoerd. Gebruikers die wel binnen de testgroep vallen, krijgen een melding wanneer ze een advertentie plaatsen op een 'vraag en aanbod'-Facebookgroep. Ze worden dan gevraagd of ze niet liever op de nieuwe Local Market willen posten. Die Local Market is overigens al gevuld met advertenties op basis van het gebruik van Facebooks Sell-knop. Wanneer gebruikers namelijk een advertentie plaatsen door op deze knop te drukken, kunnen ze hun aanbod in een formulier zetten met velden als beschrijving, vraagprijs en locatie. Facebook heeft deze advertenties automatisch overgezet naar de Local Market. Zoals de naam suggereert, hangt het aanbod volledig af van de locatie van de gebruiker.

TechCrunch meldt dat Local Market een kleine test ondergaat in steden in Nieuw-Zeeland en Australië. Verscheidene Twittergebruikers uit die steden hebben screenshots online geplaatst van de Local Market. Naast rubrieken en collecties moeten functies als aanbevelingen, notificaties, en opgeslagen zoekopdrachten er voor zorgen dat de Local Market gemakkelijk te gebruiken wordt. Tegenover TechCrunch meldt Facebook dat de functie in een zeer vroeg stadium van testen zit en dat het bedrijf dus geen indicatie kan geven wanneer de functie voor iedere Facebook-gebruiker beschikbaar zal zijn.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

30-10-2015 • 12:26

37 Linkedin

Reacties (37)

37
36
24
0
0
0
Wijzig sortering
DIt zou nog weleens een sterke concurrent kunnen worden voor Marktplaats. Weten met wie je te maken hebt en weten wat anderen denken.

Het verbaast me hoe achterhaald marktplaats is.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 30 oktober 2015 12:29]

Het is achterhaald maar heeft wel een goede fundering staan hoor. Hopelijk krijg ik nu niet meer wekelijks van die uitnodigingen ''gratis af te halen 043'' blabla groepen. Waar het plebs voor 5€ een gloednieuwe TV denkt weg te kunnen halen.
Die vind je inderdaad overal, misschien wil facebook van dat soort zaken af omdat er constant bedreigingen en rommel langskomt in die groepen.

Jammer, want ik vind ze vaak uiterst vermakelijk.

"4 foto lijsten. Ruilen in strijp voor zakje hondenkoekjes."
Wat bedoel je met die fundering? De naamsbekendheid is inderdaad gigantisch, maar in dit internettijdperk kan je 'fundering' zomaar 'legacy' betekenen. De Wet van de Remmende Voorsprong lijkt me een groot gevaar voor Marktplaats.
Ik ben het juist met je eens!
Momenteel heb ik 2 advertenties op Marktplaats staan, maar om boven aan te staan moet je betalen. Helaas is dat voor velen niet te doen en niet interessant genoeg, want je maakt dan veel minder winst op je verkochte product.

Juist dat gene wat je hierboven opnoemt mis ik op Marktplaats. Er worden bijv. extreem veel neppe voetbalshirts verkocht met een misleidende titel. Ik ben geen student rechten, maar ik kan me voorstellen dat dit strikt verboden is.

Ik sta wel open voor dit soort dingen. Alles zo'n beetje in 1 online site gebouwd, daar zeg ik geen nee tegen :) Zolang het maar overzichtelijk en handig blijft.
Nee joh, dat betalen slaat nergens op. Iedereen die ik ken gebruikt de zoekfunctie en dan komt jouw artikel toch wel bovendrijven.

En als het langer dan 3 dagen op markplaats staat dan is de prijs te hoog (voor zowel koper als verkoper).
Ik heb dat ook eens voor de grap na gekeken en toen stonden ze ook op de eerste pagina. Helaas weet ik niet wat op duizenden andere computers te voorschijn komt.
Dit is ook de hele reden waarom ik het niks vind. Via Facebook kun je veel sneller/makkelijker contact leggen.
Compleet met je eens. De innovatie van Marktplaats is totaal afwezig en de enige ontwikkeling zit 'm in het nog meer uitmelken van de enige waarde die het nog heeft: de bekendheid. Marktplaats zit in de laatste fase van de productlevencyclus, dus uitmelken is het devies. Overigens heeft Marktplaats het dan nog lang weten te rekken. Hyves begon later en stopte eerder.

Ik schreef meer dan een jaar geleden hier een blogje over, maar nu ik het teruglees is er nauwelijks iets anders dan een jaar geleden.
Marktplaats is niet echt goed bezig. Je komt er dagelijks oplichters tegen. Laatst heb ik het even uitgeprobeerd, heb een oplichter aangegeven, een week later gebruikt hij nog het account alleen met andere naam en woonplaats(want dat kun je zomaar veranderen). Pas na het sturen van een mail zijn er stappen ondernomen. Juist op die dingen moeten ze meer gaan zitten, er is vrij weinig controle op de website buiten de gebruikers die het aangeven.

Daarbij komt dat Marktplaats het afgelopen jaar steeds meer andere bedrijven gaat promoten. Zo is er een coolblue webshop binnen marktplaats en zijn er speciale aanbiedingen van andere bedrijven. Vind ik zelf toch een beetje gek aangezien het aanvankelijk voor particulieren is.
DIt zou nog weleens een sterke concurrent kunnen worden voor Marktplaats. Weten met wie je te maken hebt en weten wat anderen denken.

Het verbaast me hoe achterhaald marktplaats is.
Aan de ene kant goed, aan de andere kant kan dit natuurlijk allerlei idioten opleveren die je om de raarste reden (thuisgekomen toch niet tevreden en geld terug eisen) kunnen gaan stalken op je profiel. Daarnaast kun je letterlijk kijken waar je mee te maken hebt. Jonge vrouw met kleine vriendenkring, ook ideaal voor mensen die kwaad willen.
Het grappige is er bestaan ''community's die dit al aanbieden bijvoorbeeld
''078 Drechtsteden aanbod & Verkoop'' waar ik lid van ben, is wel gunstig zie alles in mijn buurt wie wat aanbiedt. Naam etc etc..

En je kan er ook zonder invite gewoon in reageren echt ideaal :)

Marktplaats heb ik wel meer succes met verkopen dat weer wel.
Misschien omdat mijn doelgroep totaal anders is dan die van facebook.
Totdat je een nieuw (2e) account erbij maakt.
Weet niet of je direct als nieuwe gebruiker een advertentie kunt plaatsen ?
Gezien de enorme wildgroei van de marktplaatsachtige Facebook-groepen lijkt mij dit een goede ontwikkeling. Elke stad heeft wel een aantal verschillende groepen, zowel marktplaats als om weg te geven (die dan vaak vooral volstaan met bedelende mensen, amar dat terzijde).

Vooral de overzichtelijkheid tussen en in de groepen laten te wensen over. Het is haast onmogelijk om gericht iets te zoeken. Een 'local market'-systeem zou hier een goede oplossing voor kunnen zijn.
Anoniem: 80466
@anandus30 oktober 2015 16:19
Je kunt ook sinds de crisis steeds makkelijker spullen gewoon tijdelijk lenen in je buurt bijvoorbeeeld via sites als Peerby
Daardoor wordt het voor incidenteel gebruikte artikelen als bladblazers of zoiets al veel minder interessant om die op Marktplaats te zoeken.
Persoonlijk vind ik dit wel een goede vooruitgang, het probleem is een beetje de wildgroei aan dit soort diensten en het gebrek aan bekendheid.

Hier hebben we 'buurtbox', wordt helaas niet veel gebruikt.

Maar sites die een account verplicht stellen geeft ik weinig kans.
Maar sites die een account verplicht stellen geeft ik weinig kans.
Op zich logisch voor als je wat wilt aanbieden, maar inderdaad als koper zou ik het zonder account ook wel willen zien en kunnen mailen bijvoorbeeld.
Mijn ervaring met marktplaats is dat het de laatste jaren erg moeilijk is om daadwerkelijk consumenten te vinden die iets verkopen. Bijna alles wat ik zoek is ondergesneeuwd door bedrijven die heel hun webshop assortiment met foute prijzen ook op marktplaats zetten. Als Facebook dit weet te voorkomen dan zie ik wel in dat het een succes kan worden. Echter denk ik dat op termijn het kunnen aanbieden van meuk via Facebook een verdienstemodel wordt voor Facebook.
Het feit dat bedrijven een hele catalogus plaatsen met onzin prijzen is mij ook een doorn in het oog. Ik heb al eens contact gehad met marktplaats hierover (met de vraag of je bepaalde adverteerders niet kunt filteren) en kreeg toen een standaard antwoord dat iedereen er gebruik van mocht maken, ook bedrijven. Sindsdien gebruik ik het nauwelijks meer, gewoon omdat de particuliere aanbiedingen te lastig te vinden zijn. Blijkbaar wil men bij marktplaats niet doorontwikkelen en met de tijd/trends meegaan. Als facebook dit goed weet te implementeren, dan kan het w.m.b. op zeer korte termijn een geduchte concurrent worden voor onze NL variant. Het zou jammer zijn als ze dan moeten stoppen. Ik heb liever een goede variant van eigen bodem, dan weer een dominant Amerikaans systeem..

/joke Misschien kunnen ze zichzelf op termijn verkopen aan de telegraaf :+
1 ding is zeker, komende 5 jaar zwakt de advertentie markt enorm af. Dus ze moeten wel anders gaan verdienen.
Waarom is dat? Het is niet zo dat de koopkracht van de gemiddelde NL'er ontzettend is gestegen zodat men alles nieuw gaat kopen.
Je ziet dit eigenlijk al ontstaan door de gebruikers zelf. Heel veel plaatsen in Nederland hebben bijvoorbeeld hun eigen marktplaats facebookpagina. Mensen uit die plaats en omstreken doen daar onderling al aan koop- en verkoop- van zaken (onder andere)
Facebook speelt dus meer in op een emerging trend in hun eigen community.

Maarktplaats concurrent? Deels. Je hebt (momenteel) geen goed landelijk overzicht alleen maar lokaal en alleen maar op dat aanbod. Maar als facebook allemaal die data gaat knopen aan elkaar wordt het een soort concurrent van zowel marktplaats alsook ebay.
facebook ziet dat deze dienst zeer populair is en wil gewoon marktaandeel wegkapen voor de anderen
Het succes van de vele "Prikbord plaatsnaam" bewijst het gelijk van Facebook.
Lekker lokaal handelen.

Marktplaats heeft zijn ziel al verkocht aan de betalende markt. Het is gewoon verdomd lastig om de particuliere verkopers te vinden tussen de advertentie meuk.
Vreemd...

Ik krijg vandaag net een bericht binnen dat Amazon stopt met zijn Amazon Local...

Quote:
"On December 18, 2015, Amazon Local will stop selling daily deals at local.amazon.co.uk and on the Amazon Local app. "
Hoezo vreemd? Dat is heel wat anders. Amazon stopt met plaatselijke daily locals deals in de zin van groupon-acties enzo (10 euro korting bij je kapper in plaats X). Heeft dus ook werkelijk niks te maken met wat Facebook nu wilt (nl. wat anders dan daily deals).

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 30 oktober 2015 23:29]

Je hebt gelijk maar ik doelde meer op de naam met focus op local. Niet inhoudelijk.
Het overgrote deel van onze kinderspeelgoed komt van de facebook 'weggeefhoek'of 'marktplaats' van ons postcodegebied. Reacties zijn over het algemeen ook veel serieuzer omdat iedereen meeleest en je niet anoniem bent.

Op marktplaats bied je iets aan voor €100,- en dat is dan een hele schappelijke prijs. Is er altijd wel weer iemand met de naam 'GP' die je een mail stuurd in gebrekkig nederlands dat hij of zij er €15,- voor wil geven. Grrrrrr. :(
Je zou denken dat mensen serieuzer zouden reageren als ze met naam en toenaam op internet staan. Maar als je sommige reacties die ze durven te posten leest, durf ik dat echt te betwijfelen....
Zegt de persoon die stuurt met een "d" schrijft...
Ja, sorry. Dat is mijn vreemde gevoel voor humor. Deze landde alleen bij jou niet helemaal volgens mij.. :)

In de post klaagt hij over mensen die gebrekkig Nederlands schrijven. Wanneer je zelf in die bewuste zin twee spelfouten weet te plaatsen, vind ik dat grappig en verwijs ik daar even naar..

(nederlands ipv Nederlands en inderdaad 'stuurd' ipv 'stuurt')
Niets mis met markplaats. Lekker anoniem kopen en verkopen. Wat wil je nog meer?
Ik hoef ook niet dingen te delen die ik op mn profiel heb staan als ik iets wil kopen of verkopen.
Ach ja, klinkt voor nu eerst leuk.
Maar ook facebook zal hier goed aan willen verdienen...

Marktplaats was vroeger ook veelal gratis > userbase bouwen > monopolie positie > uitmelken.

Marktplaats is wel doorgeschoten, toppertje maken van je item van 50 euro kost zomaar 10 euro...
Maar ik ben bang dat dit met de facebook app net zo zal gaan...
Ook daar zullen wel reclames en later misschien zelfs wel gesponsorde zaken inkomen (van lokale bedrijven)
Volgensmij is het dan een kwestie van tijd en komen de originele weggeefhoeken en dergelijke weer terug. Het zijn tenslotte gewoon groepen net zoals de groepen die men heeft met vrienden/bedrijf/school. Niemand zit te wachten op extra reclame in zulke groepen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee