Facebook gaat naast Like-knop 'reactie-emoji's' testen

Facebook gaat 'reactie-emoji's' plaatsen naast de Like-knop, waardoor gebruikers op verschillende manieren op posts kunnen reageren. De emoji's drukken onder meer verbazing, boosheid en verdriet uit.

Het lijkt erop dat de emoji's een van de uitwerkingen zijn van de 'ik voel met je mee'-knop die Mark Zuckerberg enkele weken geleden aankondigde. Zuckerberg zei bij die gelegenheid dat mensen het in veel gevallen niet fijn vinden om bij bepaalde posts op 'Like' te drukken, maar ze willen dan wel een knop hebben om een gevoel uit te drukken zonder een reactie te hoeven plaatsen.

De test begint vrijdag in Spanje en Ierland, schrijft Techcrunch. Facebook gaat ze daar testen omdat gebruikers daar relatief weinig internationale contacten hebben en de groepen dus meer gesloten zijn. De emoji's komen naast de Like-knop te staan, die gewoon zal blijven bestaan.

Onder posts staat dus bij de test ook hoeveel mensen er met een bepaalde emoji hebben gereageerd. Op de desktop komen de emoji's tevoorschijn tijdens het hoveren met de muis over de Like-knop, bij de mobiele versies van Facebook gebeurt dat met een klik op die knop.

Wanneer en of de optie ook in Nederland zal verschijnen, is onbekend.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

08-10-2015 • 13:34

89 Linkedin

Reacties (89)

89
85
41
2
0
0
Wijzig sortering
Ik krijg hier weer het oude MSN messenger gevoel bij. Waar mensen meer met smilies communiceren dan daadwerkelijk iets zeggen.

Ik vind het zelf erg overbodig allemaal.
_/-\o_

Een smiley kan wel een goede draai aan een anders neutraal bericht geven.
Om daar dieper op in te gaan: je kunt F2F via (non-)verbale communicatie laten merken hoe serieus je iets brengt. Dit gaat via computer-gemedieerde communicatie (CMC) wat lastiger. Hier komen emoticons juist goed van pas. De meeste van ons gebruiken deze ook om een serieuzer bericht wat minder zwaarte mee te geven door op het einde een emoticon te plaatsen. Zo laat je toch merken dat je serieus bent, maar met een minder serieuze toon. Daarom is dit een goede ontwikkeling.

Wat trouwens uit eigen ervaring blijkt is dat mensen die niet zijn opgegroeid met internet lees (groot)ouders) vaak ook wat 'houterig' ('knullig', 'direct') overkomen via bijv. Whatsapp. Daar zijn deze emoticons ook al beschikbaar, maar worden dus niet op dezelfde manier ingezet zoals ik hierboven beschreef.

:+

[Reactie gewijzigd door Muta op 8 oktober 2015 13:53]

Ojaa..... vind jij dat, jij sto*mme, rare pann%#$%@#$%@#$ ik wou DAT jij helemaal kap*** gaat, anders sla ik je helemala $@#$#^%$^#$%#$ !!!!! BEGREPEEMN!@!!!!!! :)

Inderdaad, handig zo'n smiley om iets een andere wending te geven ;)

op een serieuze note: soms lijkt het ook wel dat men denkt maar van alles te kunnen zeggen, want een smiley "fixt" het wel ff.... soms schiet een smiley toch wel z'n doel voorbij.
Enigzins offtopic, maar het doet me denken aan dit:

http://i.imgur.com/EqpgHp3.jpg?0
Zo offtopic vind ik 'm niet en had er nog nooit van gehoord :D
Precies, zoals deze 🖕🏻 maar deze 🖖 Is ook fraai.
Dit is toch anders. Want wat jij beschrijft, bestaat al in Facebook. Je kan onder elk bericht een comment schrijven met enkel een smiley. Als ze dit zoals de like button implementeren, ga bij elke bericht een overzichtje moeten kunnen krijgen om te zien welke vriend op welke smiley heeft gedrukt.
Vind het uberhaubt al zo nutteloos dat je mensen kan taggen door alleen hun naam in een post te zetten,.. het merendeel van sommige redelijk populaire posts zijn alleen maar mensen hun namen in de reactie - compleet onleesbaar.

Zou wel fijn zijn als ze dat eens stopzetten.
Maar een plaatje zegt meer dan 100 woorden.... En emoticons zijn er niet voor niets, daarmee probeer je een emotie mee over te brengen oa bij een zin, want als je dat niet doet kunnen getypte zinnen zeker verkeerd geinterpreteerd worden..
•?((¯°·._.• :) •._.·°¯))؟•
Ik denk dat hier niemand op zit te wachten.

De 'Ik voel met je mee' knop vind ik daarintegen wel goed bedacht.
Facebook heeft de laatste jaren niet veel veranderd aan zijn systeem, dus verbetering kan goed zijn voor zo'n social media site als Facebook.
Ik denk dat hier niemand op zit te wachten.
Ik denk dat jij er niet op zit te wachten, en waarschijnlijk nog een heel aantal andere mensen ook niet. Echter zullen er daarentegen weer een heleboel mensen zijn die dit een geweldig idee vinden.
Inderdaad! Ik vind 't blij Slack leuk, en weet zeker dat ik 't bij Facebook ook ga gebruiken. De "Like" dekt de lading niet altijd :)
Dislike mis ik t meest.
vooral bij spam,. ja je kan 100x report doen,. maar dat werkt toch echt niet.
Anoniem: 310408
@Celioxis8 oktober 2015 14:50
Ik denk dat hier niemand op zit te wachten.
Ja want Facebook is echt heel slecht in market research |:(
Het up-/downvote systeem zou nog geschikter zijn voor facebook... dat het een ongeschikt systeem ervoor zou zijn hoeft denk ik niet vermeld te worden...
hoezo zou een up/downvote beter zijn? het gaat vaak om posts waar 'emotie' in zit, dan kun je moeilijk gaan up/downvoten, dan vind ik dat een reeks aan emoticons veel beter werkt.. Nu doe je een like op een post omdat je het er mee eens bent (of omdat je wilt aangeven dat je meeleeft), maarja als iemand post dat zijn/haar opa bv dood is dan is het toch wel 'grof' om het te liken, want een dumbo zou dit kunnen interpreteren dat degene blij is dat de posters opa dood is..
De up/downvote vind ik alleen beter met het oog op dat facebook dan ook nog redenen kan krijgen om een post niet te promoten ;) tot nu toe is het hoofdzakelijk andersom
Inderdaad, liefst anoniem kunnen stemmen op posts van 'dit vond ik interessant'... Sommige (vooral vrouwen) kunnen er nogal wat emo-crap op plaatsen waar ik echt geen behoufte aan heb :-)

Of zo van die aandachtsposts zoals
Nancy: "Because you just don't care"
En dan komen de reacties "wat is er?" "alles oké meid?"
en dan nancy: "wil er niet over praten"

en dan heb ik zoiets van "GAST waarom zet je het dan op Facebook?"

/rant :-)
Oh, die categorie posts rapporteer ik inmiddels ook onder de noemer SPAM/Ongepast.
Als iemand ergens niet over hoeft te praten, is de melding dat er wat is net-zogoed spam... helaas is fb het niet altijd met die redenatie eens... (want likes zijn likes, en het blijft "content"... *kuch* nee, serieus... ze noemen zelfs die categorie posts soms nog steeds content in plaats van non-informatie...)
Nancy: nee, laat maar

* waar zat die blokkeer knop ook al weer *
Ik vind het wel een goede ontwikkeling. Sommigen refereren hier aan MSN Messenger, en die snap ik ook. Maar het verschil zit 'm erin dat MSN doorsloeg in het aantal emoticons. Hoe vaak kon je daar met taarten gooien, of kotsende poppetjes tevoorschijn toveren. Het was grappig, maar een beetje te veel.

Soms plaatst iemand iets op Facebook, waar ik echt geen zinnige reactie op kan bedenken. En dan vooral dus dingen waarvoor deze emoticons bedoeld zijn: wel je gevoel willen laten horen, maar het niet kunnen of willen opschrijven in woorden. Dit kan zowel positief als negatief.

Zoals iemand die zijn oma is verloren, of iemand die juist een hilarisch filmpje post. In die gevallen kan ik wel "ik vind het heel erg voor je" of respectievelijk "whaha" posten, maar dat draagt niets bij. Juist een gevoel weergeven kun je veel beter met een plaatje doen dan met woorden.

En omdat de keuze beperkt is, geeft dat een extra draai eraan. Er zijn ook posts die allerlei verschillende emoties kunnen oproepen, maar door de beperking krijg je niet vijfhonderd verschillende emoticons. Uit 6 emoticons plus Like kun je wat meer peilen wat mensen van je post vinden.

Dus: laat maar komen!
Anoniem: 310408
@roland838 oktober 2015 14:54
Zoals iemand die zijn oma is verloren, .... In die gevallen kan ik wel "ik vind het heel erg voor je" ..., maar dat draagt niets bij. Juist een gevoel weergeven kun je veel beter met een plaatje doen dan met woorden.
Wellicht zijn we van aan andere generatie maar ik vind een persoonlijk geschreven tekst mijn gevoelens beter uitdrukken dan een emoticon met een traan. Ik weet wel dat niet iedereen even bedreven is met taal maar zelfs een lullige tekst met typfouten is beter dan een emoticon als iemands oma dood is gegaan!
Wellicht gaat het voorbeeld van de overleden oma wat te ver om enkel een droevige smiley op te reageren.
Het gaat meer om het idee dat je even niet weet wat je moet schrijven (met of zonder taalvaudtjes), of simpelweg wel iets wilt laten horen, maar dat niet onder woorden kunt brengen.

Beter voorbeeld: iemand heeft zijn telefoon kapot laten vallen, is woest op zichzelf en post er een plaatje van om zijn frustratie wat te temmen (zo gaat dat soms). Ik kan dan opschrijven "da's k*t voor je", maar ik kan ook een 'wow' of een 'sad' emoticon (of allebei?) achterlaten.

Of het een generatieverschil is weet ik niet. Ik ken mensen die liever met emoticons hun gevoel tonen dan met tekst, en soms ben ik er zelf ook zo een.
Beter voorbeeld: iemand heeft zijn telefoon kapot laten vallen, is woest op zichzelf en post er een plaatje van om zijn frustratie wat te temmen (zo gaat dat soms). Ik kan dan opschrijven "da's k*t voor je", maar ik kan ook een 'wow' of een 'sad' emoticon (of allebei?) achterlaten.
Beter helemaal niet reageren op zulk flutnieuws. Er vallen elke dag duizenden telefoons kapot, dat hoef je toch niet meer te melden op Facebook?
Laat iedereen dat maar voor zichzelf beslissen. Of moeten ze het allemaal aan jou komen vragen eerst?
Hmmm... Ben het wel met je eens dat zo'n emoji slechts 1/10 seconde aandacht betekent, maar als er een of andere techneut is overleden, staan er op Tweakers anders ook allemaal nietszeggende tekstuele cliché's als "R.I.P." of "Rust zacht" etc. Dat betekent net zo weinig.

Misschien moeten mensen zich leren beheersen en wat minder vaak reageren.
Ik kan dit wel waarderen.
Als iemand iets minder leuks plaatst, dan kun je nu toch een blijk van waardering/medeleven/o.i.d. geven zonder meteen een reactie te hoeven typen.
Anoniem: 310408
@yeroon178 oktober 2015 15:01
Medeleven tonen door op een plaatje te klikken?

Wat is er in godsnaam mis met het typen van een paar woorden van troost? Heb je het zo ongelofelijk druk dat je zelfs daar geen tijd meer voor hebt? Denk je echt dat iemand zich getroost voelt als jij op de emoticon met het traantje klikt? Serieus?
Ik bedoelde ook niet echt medeleven in de zin dat er iemand overleden is of zo.
(maar het staat er misschien wel wat ongelukkig :) )
Voor dat soort dingen maak ik zelfs helemaal geen gebruik van Facebook.

Soms typ ik geen verhaaltje als iemand iets plaats, maar klik ik op "Vind ik leuk".
Dat dekt niet altijd de lading, dus ik vind het handig dat je nu iets meer nuance in je "Vind ik leuk" kan geven.
Nouja, de facebookdraadjes met posts zonder daadwerkelijke inhoud ( a la "Ben ik het mee eens!","Mijn medeleven") zijn nog erger... eigenlijk zijn dat soort uitingen perfect te ondervangen met dit soort emoticons...

Wanneer gaat facebook trouwens het taggen van mensen niet meer in publiek tonen maar in PM zoals het al vanaf het begin had gehoord? zijn we meteen van nóg een categorie spam af en is er in een aantal berichten nog iets niet al te voorspelbaars te lezen zonder minstens 200 opmerkingen uit te klappen (bij veelbezochte posts)
Iemand die op facebook post wel, ja.
Bij Slack maken ze mijn inziens slim gebruik van emoticons. Dus goed geïmplementeerd kan het een meerwaarde hebben boven de like knop.
Bij Slack maken ze mijn inziens slim gebruik van emoticons. Dus goed geïmplementeerd kan het een meerwaarde hebben boven de like knop.
Daarin werkt dat best aardig, omdat je daar inderdaad per bericht een smiley aan kan knopen (en meer dan 1 als je dat wilt). Zoiets zou op facebook ook prima werken.
Benieuwd hoe alle websites dit gaan implementeren op hun website, aangezien er HEEL VEEL websites zijn met een like-op-facebook-knop.
Denk zo min mogelijk anders krijg je bij elke reclame een "boos" emoji krijgen van duizenden mensen. die blijven lekker alleen bij "like" en deel.
Ligt het aan mij of gaat Facebook de kant op van Hyves, met allemaal rare emoticons en frutsels? Wat is het volgende? We kunnen de kleuren in ons profiel aanpassen en eigen maken?
Dat, en waarschijnlijk kunnen anderen die kleurencombinatie beoordelen met smileys enzo. :O
Sinds de uitvinding van TCP/IP gevolgd door email en de chatbox blijft het lastig om aan de functionaliteit daarvan iets toe te voegen.
Ik heb nooit een Hyves of FB account gehad en nog steeds geen serieuze reden om ermee te beginnen. Er is niemand zichtbaar beter van geworden. De grote hoeveelheid mensen die overal met gebogen hoofd naar een schermpje lopen te turen zijn nou ook niet bepaald goeie reclame. Maar goed, die hebben waarschijnlijk een geweldig "sociaal leven" in vergelijking met iemand die slechts een paar zakelijke SMS-jes per week verstuurt en verder alleen maar belt.

[Reactie gewijzigd door blorf op 8 oktober 2015 16:50]

Volgens mij is Mark Zuckerberg er toch echt zichtbaar "beter" van geworden :')
Where is disapproval... dislike? Waar iedereen op wacht ;)
Ik heb het idee dat ze dat nooit gaan doen, want wie gaat er dan PUBLIEKELIJK een status van iemand "Disliken" ? :P
Waarschijnlijk gaat zo'n functie vooral een leuke uitwerking hebben op posts van bedrijven, bijvoorbeeld de aankondiging van een nieuw feature/product. Denk aan de stortvloed aan negatieve reacties bij de launch van de xbox one ;)
Niet? genoeg posts met valse (niet noodzakelijk onwaar, de intentie kan ook vaak genoeg vals zijn op ons o zo sociale platform) beweringen of non-content waar ík het wel degelijk op zou toepassen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee