Facebook laat gebruikers door alle publieke posts zoeken

Facebook gaat zich nog verder verdiepen in zoekopdrachten, wat simpelweg betekent dat de zoek-functie krachtiger wordt. Er is geen speciale naam voor de krachtiger wordende zoekfunctie. De functie leunt sterk op de contacten en 'likes'.

De krachtiger zoekfunctie komt de komende dagen langzaamaan beschikbaar voor gebruikers die hun account hebben ingesteld op English US als hoofdtaal in het instellingenmenu van de site, schrijft The Verge. Facebook is al langer bezig met het dieper integreren van de zoekfunctie op de site. In 2013 begon het met Graph Search, waardoor beter gezocht kon worden naar foto's, locaties en gebruikers.

Facebook Search moet daarvoor 2 biljoen berichten indexeren over het hele sociale netwerk. Het nieuwe zoeken zal eerst proberen bronnen met 'autoriteit' te tonen, zoals nieuwsberichten die gedeeld zijn via het netwerk. Daarna wordt het minder specifiek en zal de gebruiker zien wat vrienden zeggen, welke iets in de trant van de zoekopdracht geliket hebben of ergens commentaar geleverd hebben en als laatste zullen openbare posts van vreemden zichtbaar worden.

Met de gewijzigde zoekfunctie moet het makkelijker zijn om trending verhalen, breaking nieuws en het nu beter te volgen, aldus een product-manager van Facebook op The Verge. Het hele idee is dat door al die informatie te groeperen, het 'heel makkelijk moet zijn om het volledige verhaal te krijgen'. Facebook wil het 'heel makkelijk maken' om de verschillende denkbeelden van 'verschillende mensen in een verhaal te krijgen'.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

22-10-2015 • 19:57

38 Linkedin

Reacties (38)

38
38
28
0
0
0
Wijzig sortering
Gaat Facebook Search zoeken in alle berichten, dus ook van 'normale gebruikers' behalve de bekende (grootste) pagina's/gebruikers.

Dan leer je pas echt de instelling 'Openbaar' kennen van Facebook.

Die verbeteringen van Facebook Search lijkt een beetje op de improvements op deze pagina:
Important Facebook Graph Search Developments
http://booleanblackbelt.c...raph-search-developments/

[Reactie gewijzigd door CyberDonky op 22 oktober 2015 20:12]

Past inderdaad volledig in de filosofie van Facebook.

Mark Zuckerberg quotes over het concept van Facebook:
concept that the world will be better if you share more
The goal of the company is to help people to share more in order to make the world more open and to help promote understanding between people. The long-term belief is that if we can succeed in this mission then we also be able to build a pretty good business and everyone can be financially rewarded.[...]
Meer informatie, meer berichten. Beter profiel van je om te verkopen aan adverteerders. Ordinaire "people farming", zie Aral Balkan video hierover https://ind.ie/internet-as-a-commons/.

[Reactie gewijzigd door Jelv op 22 oktober 2015 20:33]

Een kritische houding is prima, maar je kunt ook overdrijven. Zodra je bij elk bericht over Facebook over 'verkoop' en 'people farming' begint maak je jezelf niet geloofwaardiger en daarmee dien je in het publieke debat juist de partij waartegen je zegt te strijden.
 • Facebook verkoopt geen profiel van je aan adverteerders. Advertenties worden gebaseerd op basis van je profiel, maar jouw gegevens komen niet bij Facebook terecht.
 • Dit bericht gaat over het doorzoeken van data die al openbaar is. Het zorgt niet voor meer openbare informatie, maar wellicht juist het tegenovergestelde: als mensen doorhebben wat het betekent dat iets openbaar is, zullen ze er beter op gaan letten.
Facebook deelt je data gewoon met bedrijven waar ze mee samenwerken hoor. Lees de privacy policy maar.

Door de waardeloze bescherming van privacy* is deze zoekmachine wel wat mijn reactie uitlokt. Ben erg benieuwd want er allemaal boven gaat komen.

*Oa. Aanpassen van je instellingen (iedereen heeft opeens een ..@facebookmail), Hele brede privacy voorwaarden, Geen inzicht in je verzamelde gegevens en Wat ermee gedaan wordt.

[Reactie gewijzigd door Jelv op 23 oktober 2015 08:38]

Reacties van veel gebruikers zijn niet echt begrijpelijk. Bij gebruik van Facebook moet je instemmen dat Facebook kan doen en laten wat ze willen met je gegevens.

Niet alleen de tekstberichten, maar kwalijker ook je foto's en filmpjes. In Nederland en veel andere landen is het zeer twijfelachtig wat Facebook kan doen op basis van de algemene voorwaarden,
maar het is een kwestie van tijd dat Zuckerberg ter verantwoording wordt geroepen door de eigenaars om betere inkomsten te genereren en dus ook de database te gelde maken.

Als je gebruik maakt van Facebook, maar ook whatsapp, is terughoudendheid aanbevolen.
Wat dacht je van al die sites die je bezoekt met een Facebook plug-in of like-knop. Dat is nog bijna erger dan de alom vertegenwoordige Google Analytics en AdSense/Doubleclick. Je online profiel bij Facebook is veel groter dan veel mensen denken. Wel een goede basis voor een gepersonaliseerde zoekmachine.

[Reactie gewijzigd door Jelv op 22 oktober 2015 23:02]

Wat dacht je van al die sites die je bezoekt met een Facebook plug-in of like-knop. Dat is nog bijna erger dan de alom vertegenwoordige Google Analytics en AdSense/Doubleclick. Je online profiel bij Facebook is veel groter dan veel mensen denken. Wel een goede basis voor een gepersonaliseerde zoekmachine.
Dat staat los van deze functionaliteit en daarom niet relevant in dit draadje. Zoals gezegd, als je elk bericht omtrent Facebook aangrijpt om je beklag te doen over dit verhaal, gaan mensen er op een gegeven moment niets meer om gven.
Ik zou me niet zo'n zorgen maken om Facebook alleen.
Wie zijn de grootste datahandelaren?
Deze journalist probeert aan datahandelaren te ontkomen. Tevergeefs.

[Reactie gewijzigd door Escovan op 23 oktober 2015 07:44]

People farming, hoe eng het ook klinkt, is simpelweg hun business model, net als die van twitter, google. Die presentaties geven toch eye-openers waar je misschien niet direct over nadenkt.
Gevolg van het gratis-model. Je betaalt in geld of gegevens. En niemand wil betalen in geld.
Helaas heb je die keuze niet bij Facebook. Bij Facebook leg je sowieso iets van jezelf bloot en krijg je sowieso advertenties. Er is geen betaald "incognito model" waarbij je uit de dataset gehouden wordt. Al lijkt me dat idee op zich booming business.
Wel jammer dat hij doet alsof een iPhone een haar beter is. Blijkbaar heeft hij Apple nog niet in het vizier, alsof Apple niets met die data zou doen. Ook nog even vertellen in de presentatie dat Keynote (een Apple product) zo geweldig is. Zie bijvoorbeeld: http://www.forbes.com/sit...e-lie-about-your-privacy/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 22 oktober 2015 23:30]

Mwah, Apple, Microsoft, Facebook, .....

Volgens mij heb je momenteel 2 keuzes; oftewel leg je je erbij neer, en geniet je van de zaken die men 'gratis' aanbied. (gratis tussen haakjes want muggenzifters...) oftewel wil je er niet aan meedoen, en dan smijt je beter je computer / mobiel / tv (?) weg.

Ik kies ervoor om niet alles te delen, en als ik echt iets wil doen dat ik niet wil dat zij zien dan doe ik dit wel op andermans PC of een burnermobiel of . . . Maar dat is zelf nog niet gebeurt
Mensen zijn zo verslaafd geworden aan Facebook dat de meesten echt niet beter gaan opletten.

Op wat voor manier dan ook, Facebook verdient grof geld met jouw data. Ze kunnen nog zo mooi verwoorden het beste met iedereen voor hebben en "wereldvrede" als doel hebben.
Maar kijk eens naar die bankrekening van heer Zuckerberg. Dat zegt genoeg lijkt me.
En mensen die je al jaren uit het oog verloren bent?
Dat je menigeen met een simpele zoekopdracht kan vinden en contact kan herstellen.....ook al kende je ze van +40 jaar geleden en zijn ze geëmigreerd?

Hoeveel is dat in jouw ogen waard?

Ik ben geen fervent facebooker, maar voordelen zie ik er wel in.
Mensen plempen van alles op FB, dat is aan hen, maar simpel gratis contact houden met het wel en wee van overzeese familie en vrienden maakt een mens toch wel rijk.

En dat Mark als bedenker daar ook rijk van is geworden?
Van mij mag hij. ;)
Ook in Aral's presentatie van hierboven:
Zuck: Yeah so if you ever need info about anyone at Harvard
Zuck: Just ask
Zuck: I have over 4,000 emails, pictures, addresses, SNS
[Redacted Friend's Name]: What? How'd you manage that one?
Zuck: People just submitted it.
Zuck: I don't know why.
Zuck: They "trust me"
Zuck: Dumb fucks
Anoniem: 633773
22 oktober 2015 23:53
Als facebook nou eens de standaardinstelling op alleen vrienden zou zetten in plaats van openbaar dan zouden de noobs misschien niet alles direct openbaar posten.
Dat zie ik vaak genoeg.
En sorry voor de dames. Maar vooral bij meisjes gebeurd dit heel vaak.
Anoniem: 703546
22 oktober 2015 20:37
Social platforms geven een sense of urgency aan gebruikers om vooral publiek te sharen zodat je van alle benefits gebruik kunt maken. De horders en gluurders zullen in de FSA van Facebook in een sterfhuis terecht komen, me dunkt.
Waarom kun je na zoveel jaar nog niet je eigen pagina doorzoeken naar iets van lange tijd terug? Kon zelfs op dat depricated maar zo gave Hyves vroeger al... Men lijkt bij FB met algorithmes bezig om je content te laten zien die je niet wilt zien, je mist allerlei updates, om over Android app bugs te zwijgen (die als je ze aanmeldt ook zelden worden verholpen). Daarnaast ben je als je op je naam googled door reacties via FB login vaak op allerlei pagina's terug te vinden. Klinkt als verkeerde richting opgaan door FB; sinds je op Instagram wordt gespamd door bots en neplikes krijgt zetten velen hun profiel dicht. En nu je gerichter door 'anderen' te vinden bent qua reacties krijg je geheid reacties van vreemden waar je niet op zit te wachten. Waarom niet gewoon gelijk Twitter aanvallen en álleen #hashtags opzoekbaar te maken. Impliciete ja/nee sticker voor vindbaarheid. Tja.
Interessante ontwikkeling zakelijk gezien. Ik ga er mee experimenteren, aangezien ik 60% van mijn inkomst verdien door klussen die uit de zoekfunctie van twitter voort komen.
Anoniem: 16328
22 oktober 2015 23:07
Het wordt een beetje meer zoals Twitter. Bij belangrijke gebeurtenissen kun je op deze manier gemakkelijk veel informatie over hetzelfde onderwerp vinden. Waarschijnlijk als alle posts doorzoekbaar worden zal er net als bij Twitter voor worden gezorgd dat de populaire posts of posts van belangrijkere pagina's bovenaan worden getoond. Voor gebruikers die dit niet willen, zij zullen posts op niet publiekelijk toegankelijk moeten zetten.
De zoekmachine verbeteren is leuk, maar ik heb liever dat ze die "meest recent" functie eens fatsoenlijk fixen :+
Anoniem: 24417
@APClll23 oktober 2015 03:08
haha die bug (?) zit er ook echt al jaren in; soms blijft ie een tijdje goed staan maar uiteindelijk belandt ie altijd weer vrolijk op 'top stories' :P (ik werd er altijd paranoia van, "staat ie nog wel goed?!" *check* *dubbelcheck*)
Erger me er meer aan dat we nog steeds geen vindt ik niet leuk knop hebben :P
Er wordt tegenwoordig steeds meer content via Social Media gedeeld waarbij die media over HTTPS/TLS verbindingen loopt én dus ook niet geïndexeerd wordt door.....

@ Google / Bing .... andere "search engines": "Mind the Gap!!"
Volgens mij heeft het een (HTTPS) niets met het ander (zoekmachines) te maken. Het eerste is de verbinding tussen browser en server. De zoekmachine komt pas aan het werk als de content op de server staat, ongeacht hoe die daar gekomen is.
Da's juist 't probleem. Mensen zoeken iets maar vinden 't niet (meer) doordat de content gedeeld wordt op "Social Media" (only).
Google heeft gewoon toegang tot de waterhose van Twitter. Facebook en LinkedIn zover ik weet niet idd.
Ik begrijp niet wat je wil zeggen. Als iets publiek op Facebook staat kan Google het toch gewoon indexeren? Facebook is toch niet anders dan site y of x.
SSL heeft helemaal niets daarmee te maken. Als de inhoud op de website door eenieder bekeken kan worden kunnen daar ook webcrawlers gewoon bij.
Indexeren is wel mogelijk, alleen volgen van mensen niet. Ze weten bijv. Alleen dat jij op site x ben, en niet site x pagina y.
Gelukkig staat mijn Facebook op alleen vrienden Inc profiel foto zodat mensen niet kunnen reageren of reacties zien, waarom zou je überhaupt je Facebook publiekelijk maken? Zie veel mensen die dat hebben maar snap niet helemaal waarom

[Reactie gewijzigd door doenietzodom op 22 oktober 2015 20:13]

Zoals in de post staat. Eerst de populaire en bekende profielen. Dan vrienden. Dan de rest van FB. Zal wel met slim alchoritme zijn die dit van elkaar weegt.

[Reactie gewijzigd door Jelv op 22 oktober 2015 21:47]

Zakelijk misschien??
Ik gebruik Facebook strikt zakelijk en vaar daar wel bij

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee