Voetbalrobots TU/e verliezen finale RoboCup 2015 van Chinezen

Het Tech United-team van de Technische Universiteit Eindhoven heeft de finale van de RoboCup 2015 verloren van het Chinese team Water. De aartsrivalen van de Nederlanders wonnen in hun thuisland bij de harde wedstrijd met 4 tegen 1.

Daarmee heeft Tech United zijn wereldtitel moeten afstaan aan het Chinese team Water van de Universiteit van Peking. De tegenstander zette direct na het begin van de finale, om 09.00 Nederlandse tijd, het spel op scherp door anderhalve minuut na het startsignaal twee keer te scoren. Daarna werd het nog 3 - 0 en werd het moeilijk voor Tech United om terug in de wedstrijd te komen.

Voor het einde van de eerste helft troffen de Eindhovenaren nog wel het doel, maar ook werd een penalty gemist en in de tweede helft scoorde Water zijn vierde treffer. De voetbalrobots speelden een harde wedstrijd, met verschillende 'tackles' en enkele gele kaarten aan beide kanten tot gevolg. Eerder woensdag won Tech United de halve finale van Ares met 4 - 2. Tech United en Water deden in de afgelopen jaren aan stuivertje wisselen: vorig jaar won Eindhoven in Brazilië, het jaar ervoor was het Water dat er in Eindhoven met de winst vandoor ging.

Ook de zorgrobots Amigo en Sergio wisten geen overwinning te behalen. In de @Home-competitie bleven de robots uiteindelijk steken op een vierde plek. Teamleider Janno Lunenburg spreekt van een 'dramatische finale' die vooral aan een falende camera te wijten was.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

22-07-2015 • 10:41

32 Linkedin

Reacties (32)

32
31
25
4
1
0
Wijzig sortering
Wat ik me afvraag als ik die robots zo zie, is het alleen de software die geschreven is voor die dingen en is de rest aangeleverd (want ze zien er allemaal zo hetzelfde uit).
In dat geval is het wel sneu dat hardwarefalen je de eerste plek kost.
Dit komt omdat dit de Middle Size League is.
wikipedia link

De regels van dit spelletje zijn hier te vinden

De regels aan de robot zijn:
The size of each robot player must obey the following constraints:
 • Each robot must possess a configuration of itself and its actuators, where
  the projection of the robot’s shape onto the floor fits into a square of size at least 30cm × 30cm and at most 52cm × 52cm.
 • The usual field player has to keep at any time the size limit of 52cm × 52cm.
 • The goalie is allowed to increase his size instantaneously (at most 1 sec-ond) up to 60cm × 60cm width or 90cm height if the goal is endangered by an approaching ball. The goalie resolves on this situation by itself, but he is only allowed to increase his size again after a pause of 4 seconds and having completely reduced his size to the normal state before the in-crease. Additionally, it is only allowed to increase its size instantaneously in one direction (left, right or upwards).
 • The robot’s height must be at least 40 cm and at most 80 cm (excep
  tion goalie: 90 cm during extended phase).
 • The field players may never exceed the 80 cm height limit.
 • Above the height of 60cm measured from the ground, all the elements of the robots (with the exception of the goalie) must fit within a cylinder with a diameter of 25cm.
 • The size of the robots will be checked before the tournament by
  the TC. If a robot doesn’t match the described limits it will be excluded from the competition
Dat je de camera/sensoren zo hoog en stabiel mogelijk wil hebben, is simpel voor te stellen. Dus dat elke robot een statief naar boven heeft, komt hier vandaan. Dat deze allemaal even hoog zijn, komt voort uit de maximale hoogte.

Wanneer je de robot vierkant zou maken, heb je last van je eigen vorm als je wil draaien om de bal te kunnen schieten. Daarom zijn de robots vaak rond / achthoekig.

[Reactie gewijzigd door flipkipse op 22 juli 2015 11:09]

De belangrijkste reden dat ze zo veel op elkaar lijken is dat een van de regels van de Robocup is is dat alles open source moet zijn. Na de grote tournamenten gooien alle teams hun designs en code online zodat andere teams kunnen kijken hoe ze het gedaan hebben. Natuurlijk kijkt men dan het meeste naar de winnende teams. Aangezien TechUnited al jaren bovenaan de top staat kijkt iedereen (en met name China) veel af van hoe zij het doen. Wil je kunnen winnen, dan is het eenvoudigste om gewoon te kopieren wat goed werkt en dat proberen te verbeteren. Dat is blijkbaar goed gelukt.

Zie o.a.:
http://www.techunited.nl/media/images/TDP2015.pdf
http://www.roboticopenplatform.org/wiki/TURTLE
http://techunited.sourceforge.net/

[Reactie gewijzigd door drZymo op 22 juli 2015 11:24]

Die "met name China" opmerking doet het lijken alsof het slecht is, maar het hele punt van die regel van alles open source maken is juist dat iedereen zoveel mogelijk van elkaar afkijkt en iedere keer weer dingen verbeterd en niet dat iedereen steeds dubbel werk moet doen. Als China meer naar het werk van de competitie zou kijken dan zou dat juist goed zijn (al betwijfel ik het ten zeerste, want alle goede teams doen dat~).

Maar goed, wel jammer dat Nederland het al met al zo slecht heeft gedaan dit jaar. Volgend jaar beter! Wat me wel grappig lijkt is om te zien hoe bijvoorbeeld de huidige robots van Water het zouden doen tegen de kampioenen van de afgelope jaren. Puur om te zien hoe groot de ontwikkeling nou eigenlijk is. Met mijn beperkte kennis heb ik het gevoel dat alles minder vaak stuk gaat tegenwoordig en dat de wedstrijden wat sneller lopen, maar ik heb geen flauw idee eigenlijk.
Tech United doet al jaren hetzelfde, taktiek is nauwelijks veranderd. Water stuurt vrijwel direct een robot naar een robot van Tech United wanneer die de bal heeft zodat ze simpelweg niet kunnen schieten, ook in dode spel momenten, waar Tech United altijd wel een doelpoging doet. Dat is gewoon slim.

[Reactie gewijzigd door Chip. op 22 juli 2015 13:10]

Wat niet helemaal duidelijk is in het artikel is dat de foto van de voetbalrobots zijn, maar de falende camera zat op SERGIO wat één van de twee zorgrobots van TU/e is. Zover ik heb meegekregen (volgde het alleen met een half oogje) waren er geen echte technische problemen in de finale van de MSL en heeft Water gewoon verdiend gewonnen :+ (naja, als je robots stuk gaan verdien je op zich ook te verliezen, maar dat blijft anders xD ).
Water heeft deze wedstrijd inderdaad in mijn ogen verdiend geworden. Ze waren sneller met beslissen en accurater met schieten. TechUnited is dan o.a. weer beter met lange passes aannemen.

Wat betreft SERGIO in de @Home-league: het team heeft de hele ochtend getest en geoefend voor de finale, zelfs zo dat het winnende team (het Duitse Homer) er al van uit ging dat TechUnited zou winnen |:( Erg jammer dus dat op het moment supreme er iets mis gaat.
Als jurylid van de @Home-league kan ik het team dan ook geen 5 minuten extra geven helaas.

Direct na de finale is de demonstratie trouwens wel perfect gedraaid, voor spek en bonen. Het werk in de deo kunnen we wel gebruiken voor demonstraties die we vaak geven buiten ons testlab: automagisch de ruimte in 3D-kaart brengen en met een andere robot delen.
De robots worden door elk team apart gemaakt, maar door de eisen aan formaat en wat ze moeten kunnen zijn ze in hoofdlijnen wel hetzelfde. Zo hebben ze volgens mij allemaal een gebolde spiegel bovenin met een camera die daar vanuit de robot naar boven tegenaan kijkt, om een 360-graden beeld te krijgen.

De robots van het Nederlandse Tech United zijn relatief licht en wendbaar, terwijl de robots van het Chinese Water juist zwaarder zijn.
Er zijn verschillende categorieën volgens de officiële site, maar helaas ontbreken duidelijke plaatjes en omschrijvingen. Er is inderdaad een categorie waarin iedereen dezelfde hardware krijgt, maar ook een aantal waarin alles wel zelf gebouwd wordt.

http://www.robocup2015.org/show/league/8.html
Komt mede vanwege het open source idee en de regels van de wedstrijd. Iedereen kijkt bij elkaar af dus het komt allemaal op t zelfde\Beste\goedkoopste oplossing neer. Qua software is er inderdaad veel te behalen. Ik weet niet of het dit keer was maar TU/e zou hulp gehad hebben van asml wat betreft programmeren. Maar misschien is die software pas voor volgend jaar.

Ik had toch gehoopt op een Nederlandse overwinning.
Hoe kan je een penalty krijgen. Schwalbe?
Robots mogen alleen botsen onder "lage" snelheden. Wanneer een robot op een andere robot dreigt te botsen, moet hij snelheid verminderen.

Wanneer 2 robots op elkaar botsen ligt als maar 1 robot beweegt de schuld bij de bewegende robot en moet hij deze fout oplossen.
Wanneer beide robots bewegen moeten ze beide het probleem proberen op te lossen. Wanneer 1 robot dit niet doet, door bijvoorbeeld in de zelfde richting te blijven rijden. is het een overtreding.
Waarschijnlijk door een 'tackle' in het strafschopgebied.
Nee hij beet zijn oor er af.
Zware robots tegen lichte robots, dat is niet makkelijk. Balverlies zal groter zijn voor lichte robots, en lichte robots worden ook meer door elkaar geschud...
Het lijkt op voetbal tussen zware jongens en lichte jongens. Hoe agressief mag je wel gaan?
Is er geen regel op gewicht robots?
Het maximale gewicht van een robot is 40KG.

Het idee is dat je een ideale afwisseling moet zoeken tussen:
- Wendbaarheid
- Snelheid
- Stabiliteit

Het is dus geen oneerlijke strijd, maar je moet je tacktiek op je tegenstander aanpassen.
De vraag is wel of software zelf goede tactiek kan aanpassen als software "weet" dat tegenstanders minder snel bewegen door hun hogere gewicht, zeg maar.
Maar ook botsing voorkomen, want dat kan aardig trillen.
De robots mogen maximaal 40 kg wegen. In de praktijk zitten ze daar ook allemaal dicht tegenaan.
(bron: regelement)

Het is verboden om doelbewust te gaan botsen, maar zoals bij het echte voetbal ook het geval is zal een 'schouderduw' in de praktijk nogal eens voorkomen.

[Reactie gewijzigd door Thedr op 22 juli 2015 11:21]

Wel gaaf. Maar heb ik het nu juist door te stellen dat Eindhoven nog geen enkele keer het toernooi heeft gewonnen als Eindhoven het organiseerde? Geen thuisvoordeel dus?

Overigens hoeven robots niet "in de wedstrijd te komen" ;)

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2015 11:38]

Dat "in de wedstrijd komen" geldt net zo goed voor de perfecte voetbalroboto. Ik weet niet over wat voor mate van intelligentie de huidige generatie beschikt, maar er zijn natuurlijk variabelen in het spel, die slechts tijdens de wedstrijd bepaald kunnen worden. Als je het regelement naleest, dan zie dat bijvoorbeeld de diameter en massa van de bal slechts voor een bepaald bereik gedefiniëerd zijn. Zelfs de grootte van het veld en de ondergrond (afgezien van de kleur) is vrij te kiezen door de organiserende partij. Het makkelijkste voorbeeld is misschien nog wel het inschatten van de tegenstander. De perfecte voetbalrobot zal deze zaken, net als een normale voetballer dit doet, deels toetsen tijdens de wedstrijd.
Ik kan het niet zo snel vinden in het artikel, maar worden deze robots nog gestuurd door mensen? Of rijden ze volledig autonoom? :?
Volledig autonoom. Anders zou het ook wel saai zijn. Ik zit ook super erg te wachten op de autonome versie van BattleBots/Robot Wars. Maar goed, dat zal nog wel even op zich laten wachten (en de niet autonome versie is ook super leuk :+ ).

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 22 juli 2015 12:41]

Op de tribunes is men kennelijk nogal tekeer gegaan...
https://ermaggezongenword...indhovense-veldbetreders/

Edit: Voor de twijfelaars, het is natuurlijk een humor site hè :+

[Reactie gewijzigd door YuriV op 22 juli 2015 12:07]

Dat is wel echt zielig. Nu ook al voetbal supporters bij tech wedstrijden? Triest |:(
Ik was er zelf niet bij maar de algehele toon van het artikel doet mij vermoeden dat die een ludieke manier is om te vertellen dat er door hardwarefalen ingegrepen diende te worden door het TU/E team. Het lijkt me sterk dat zij daadwerkelijk dronken op de tribune zaten ;)

Aangedane robot-spelers is niet heel waarschijnlijk in ieder geval }:O
Het is me niet duidelijk of dit een ironische site is a la de Speld, of dat dit echt gebeurd is?
Weer een trauma van een verloren Finale :'(
Cool rocket leaque in het echt
Nee, rocket league heeft het niveau: "Bestuurbare autotjes die tegen een bal aan rijden".

Daarnaast, het concept van rocket league is niet nieuw.
Er waren al apps als: Soccer Rally, die dit concept hadden.

Rocket league is niks anders als een mooie remake hier van voor de PC en PS4.

Daarnaast kunnen de robots de bal wel controleren door grijpers die ze aan de voorkant hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee