De RoboBee kan nu niet alleen vliegen, maar ook zwemmen. Door goed te kijken naar papegaaiduikers en verschillende experimenten uit te voeren, is het onderzoekers gelukt om een vliegend en zwemmend robotje ter grootte van een insect te maken.
De basis voor het robotje werd gelegd in een paper in 2007. Zes jaar later werd het onderzoek naar werkende zwermrobotjes in de vorm van de RoboBee in Science gepubliceerd. De RoboBee is nu zo aangepast dat het robotje zowel kan vliegen als kan zwemmen. De RoboBee kan zwemmen door een andere slagtechniek met de vleugels toe te passen, schrijft een van de onderzoekers op de site van het Wyss-instituut.
Het robotje kan alleen vanuit de lucht het water induiken en niet meer vanuit het water de lucht invliegen. Ook moet het insect nog aan een draadje zitten om energie te krijgen, omdat het te klein is voor een batterij of andere energiebron.
Om door de lucht te kunnen vliegen, moet de RoboBee 120 keer per seconde met zijn vleugels slaan, terwijl dat in water slechts 9 keer per seconde is, omdat anders het mechanisme eraan zou gaan. Aan de andere kant hoefde het ontwerp voor de vleugels en de aanhechting niet aangepast te worden.
Het kunnen vliegen of zwemmen op deze manier is niet voorbehouden aan apparaatjes ter grootte van een insect, zeggen de onderzoekers. De hoop is om in de toekomst grotere robots te bouwen die zowel kunnen vliegen als zwemmen.