TU Eindhoven verliest finale wereldkampioenschap robotvoetbal

Tijdens de Robocup 2017, het wereldkampioenschap voetbal voor robots, heeft TU Eindhoven de tweede plaats bemachtigd. Na een goede halve finale was het Chinese Team Water in de finale te sterk. Vorig jaar won het team uit Eindhoven nog het toernooi.

De finale vond zondagochtend plaats in het Japanse Nagoya, en eindigde uiteindelijk met een uitslag van 6-3 voor Team Water. Het Eindhovense team, met de naam Tech United, beaamde tegenover Omroep Brabant dat de uitslag terecht was; de robots van Team Water speelden sneller en kregen de meeste kansen om te scoren. Na de eerste minuut keken de Eindhovenaren al tegen een achterstand aan.

Door de nederlaag heeft Tech United zijn titel niet kunnen prolongeren; vorig jaar won het team namelijk het toernooi, door in de finale Team Water te verslaan. De uitslag was toen 3-3, waarna Tech United na een strafschoppenserie het toernooi op zijn naam schreef. In 2015 werd er nog verloren van een Chinees team.

In de halve finale had Tech United nog geïmponeerd door Team Nubot met maar liefst 9-0 te verslaan. Al vroeg in de wedstrijd moest Nubot verder met een robot minder doordat er eentje op hol sloeg en door de boarding ging. Bij een stand van 2-0 viel er nog een robot uit, waarna de voorsprong snel toenam.

Door RoD

Admin Mobile

30-07-2017 • 10:05

49 Linkedin

Submitter: arnovos

Reacties (49)

49
41
26
2
0
5
Wijzig sortering
* Dancing_Animal gaat zelf maar even op zoek naar een filmpje van dit gebeuren
https://m.youtube.com/watch?v=BUxqFlrvkQk
Ergens rond 2uur en 25 minuten.

[Reactie gewijzigd door Dancing_Animal op 30 juli 2017 10:44]

Top, ik kon hem vanochtend niet vinden, fijn dat je hem deelt (toch handig bij dit artikel). Finale begint op 5.37:15, direct linkje voor mensen die geen tijd hebben om het complete tournooi te bekijken.
Dank je. Speed op 2 zetten is ook aan te raden :)
Bedankt voor het opzoeken. Statisch spel hoor, de wedstrijd kwam niet echt los.
Wat een ego robot'jes zeg, overspelen is er niet bij :+ ...
Hier ook de video van de wedstrijd (met Nederlands commentaar):
https://youtu.be/zOVW_JnMPIo

[Reactie gewijzigd door dennisberg op 30 juli 2017 10:58]

Ik begrijp niet zo goed waarom die robots nog steeds zo traag en klungelig zijn. Soms zien ze de bal nog eens niet voorbij komen. De technologie staat toch al verder dat ze een bal kunnen detecteren? Net zoals Tesla andere auto's kan detecteren en de baan volgen. Die bots staan dan nog eens in een afgebakend en voorspelbaar speelveld.

Andere bots staan dan weer ergens in een hoekjen te trappelen of vallen spontaan om.

Ik snap dat het niet simpel is om een robot tegen een bal te laten trappen maar toch lijkt de gebruikte technologie niet op punt.
Een Tesla auto is op z'n best middelmatig in het detecteren van wat er om hem heen gebeurd, dit is algemeen bekend en een van de redenen waarom je (van Tesla zelf) je handen op het stuur moet houden

De reden dat zo'n robot soms moeite heeft is omdat de hardware allemaal in die robot moet zitten, er moet dus een relatief kleine en simpele (lees, niet echt krachtige) pc toch behoorlijke taken uitvoeren, dat gaat vaak goed, maar soms ook niet, een tesla heeft allerlei camera's, zo'n voetbal robot (menselijke vorm in ieder geval) kan alleen maar vooruit kijken, dus als de bal uit zn beeld rolt zal ie toch echt om zich heen moeten kijken waar de bal gebleven is, en aangezien er nog meer robots over dat veld lopen die ook allemaal tegen die bal proberen te trappen kan een robot vrij makkelijk in de war raken over waar de bal zou moeten zijn.

Over dat robots soms omvallen, de doorsnee robot die hier aan mee doet heeft geen uitgebreid automatisch balanceer systeem, dat kost ook weer resources namelijk (los van het geld) en die zijn er al niet zo veel, dus het is makkelijker om gewoon er van uit te gaan dat het speel veld plat is (wat het ook moet zijn) Maarja, dat speelveld is natuurlijk nooit 100% perfect plat en waterpas, dus soms verliest zo'n robot dan zn evenwicht.

Een missconceptie die ik vaak zie bij robot voetbal artikelen is dat men aanneemt dat iedere robot het hele speelveld kan overzien, maar dat is dus in de meeste gevallen niet zo, het doel is dat ze in 2020 een eerlijk spel kunnen spelen tegen menselijke voetballers, als ze het hele veld kunnen overzien is het natuurlijk niet echt eerlijk in verhouding tot hun tegenstanders van vlees en bloed, dus het doel is een robot die grote overeenkomsten met mensen toont, zodat die robot dezelfde limitaties heeft.
Een balanceer systeem kan een totaal onafhankelijk systeem zijn, en zo zijn er meerdere functies die compleet onafhankelijk van elkaar kunnen reageren,
Zoveel rekenkracht heb je dus totaal niet nodig
Balanceren kost inderdaad niet heel veel rekenkracht, maar het word een ander verhaal als de robot de hele tijd visuele detectie aan het doen is, wat zo'n robot ook doet.
Ik begrijp niet zo goed waarom die robots nog steeds zo traag en klungelig zijn.
Als ik me goed herinner is de basissoftware waar die robots op draaien heel sterk verouderd en een lappendeken aan patches en modificaties wat 'tig keer van handen gewisseld is, maar waarbij nooit echt terug gegaan is tot de kern om zaken fundamenteel te verbeteren.

Staat me nog bij dat één v/d teams ooit nog eens gepoogd heeft om het hele zaakje opnieuw te schrijven, maar men kon toen niet uitgepuzzeld krijgen hoe de hardware precies aangestuurd moest worden en heeft het daarom op moeten geven.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 30 juli 2017 13:33]

Tesla is een bedrijf met een omzet van +/- een miljard euro, heeft vele ingenieurs in dienst die allemaal 80K+ per jaar verdienen en (grotendeels) voor meerdere jaren aan een project werken. Dat staat natuurlijk in schril contrast met een team van studenten die voor de studiepunten een half/heel jaar aan zo'n project werken. Met de resources en het tijdsbestek wat er voor een studenten team beschikbaar is ga je het simpelweg afleggen tegen een groot bedrijf, tenzij je mensen vindt die vanuit de goedheid van hun hart veel tijd willen besteden aan zo'n project. Echter, het leven voor een student was in mijn tijd al vrij duur (ruim 20K schuld aan overgehouden) en zal met de bezuinigingen van het kabinet de afgelopen jaren in ieder geval niet goedkoper geworden zijn. Ontwikkelingen zijn er wel, ze gaan alleen niet in het tempo wat een groot bedrijf kan realiseren.

Daar is verder ook niets mis mee, want het gaat uiteindelijk om een mooi project dat je als student de kans geeft om te experimenteren in een multidisciplinair team (wiskunde/informatica/elektrotechniek/etc), waarin je "saaie" leerstof in de praktijk kunt brengen en wat je mee kunt nemen als verhaal in je eerste sollicitaties. Een universiteit is in eerste instantie ook niet bedoeld om concurrentie aan te gaan met het bedrijfsleven, maar om mensen op te leiden naar een goed basis niveau om uiteindelijk aan de slag te gaan in bedrijven als philips, asml e.a. en daar het verschil te gaan maken.

[Reactie gewijzigd door diyoo op 30 juli 2017 15:59]

Ze hebben geen wisselspelers die ze mogen inzetten als er een speler uit valt?
Wat kost een wisselspeler? En wat is de kans dat je dan de wedstrijd na wissellen wel wint?

Zo niet, kun je een defecte robot fixen voordat de volgende wedstrijd begint, en wat zijn daar de kosten van?

En hoeveel tijd kost het om die extra robot ook te bouwen en verbouwen gedurende het ontwikkel proces. Ik neem even aan dat het veel maatwerk en dus handwerk is. Dus loop je door die inspanning geen extra ontwikkel capaciteit mis, die anders zou resulteren in een betere robot?
Wellicht een die, zoals bij andere teams niet kapot gaat. Of veel sneller kan spelen en dus meer kansen op succes creëert?

[Reactie gewijzigd door djwice op 30 juli 2017 10:35]

Als een speler de boarding begint te mollen is dat waarschijnlijk gewoon rood geweest :+
De namen van de spelers zijn ge*wel*dig: Robin van Perslucht, Arjen Robot en Gregory van der Tandwiel _/-\o_
Haha lol.
Dan op doel Hans van Sleutelen en als trainer Louis van Staal. En dan heb je nog Bruno Martens Input:)
Vergeet sterspeler Robodinho niet!
Anoniem: 372172
30 juli 2017 10:08
Jammer voor TU Eindhoven maar het behalen van een 2e plaats is ook mooi natuurlijk :)
De tweede plek is ook netjes, gefeliciteerd.
Beter dan het Nederlandse mannenvoetbal de laatste paar jaar...

Robots en vrouwen zijn de toekomst van het Nederlandse voetbal!

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door DannyvDalen op 30 juli 2017 11:12]

Na de eerste minuut keken de Eindhovenaren al tegen een achterstand aan.
Er werd pas gescoord in de derde minuut.

https://www.youtube.com/w...Qk&app=desktop&t=5h40m33s
Anoniem: 948665
30 juli 2017 10:11
Beetje lui artikel. Ik heb zelf maar opgezocht wie nou Team Water is. Dat is het team van de Technische Universiteit van Beijing.
Admin-edit:Spelfouten en/of ander commentaar m.b.t. nieuwsposts horen thuis in
Geachte Redactie.

[Reactie gewijzigd door Dirk op 30 juli 2017 12:06]

Ik heb zelf maar opgezocht wie nou Team Water is. Dat is het team van de Technische Universiteit van Beijing.
Ja klopt, maar dat zegt op zich niet zo heel veel; da's gewoon een ander team. Wat een veel beter beeld geeft is als je erbij zegt dat Team Water en Tech United sinds 2010 alle gouden medailles en op één na alle zilveren medailles (en een bronzen) mee naar huis hebben genomen. Toen ik "TU Eindhoven verliest finale wereldkampioenschap robotvoetbal" las, dacht ik er al meteen "... van Team Water" achteraan. Op de Robocup wiki staat nog veel meer informatie als je geïnteresseerd bent.

En wat betreft je mening dat het in het artikel had moeten staan... tja, op welk punt is iets mainstream genoeg dat de schrijver juist gezeur krijgt dat ie open deuren aan het intrappen is? "Ajax verliest van PSV (dat is het team uit Eindhoven)" klinkt nogal absurd, toch? Ik kan me er enigszins iets bij voorstellen dat in elk geval Team Water en Tech United bekend worden verondersteld bij mensen die een heel klein beetje interesse hebben in robotvoetbal.
Anoniem: 948665
@robvanwijk30 juli 2017 23:02
Onzin, omdat er bij Team United meerdere keren wel staat geschreven: "het eindhovense team". Als dat het ontbroken had je een punt, nu niet. Het is raar wel "Eindhovense" bij Team United te vermelden, maar bij Team Water niet (in de context van jouw betoog).

Bovendien zijn Ajax en PSV allebei Nederlandse teams. Bij Nederlandse teams mag je eerder veronderstellen dat voetbalfans er mee bekend zijn, dan in een team Ajax tegen een of ander plaatselijk voetbalteam uit China.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 948665 op 30 juli 2017 23:14]

Wilde het al opzoeken. Bedankt hiervoor.

+3
Inderdaad, dacht al even dat mijn topografie me in de steek liet.
Het copy paste gehalte is de laatste tijd helaas redelijk hoog op Tweakers. :X
Maar bedankt voor het opzoeken!
Aah ik dacht dat het aan mij lag. Tweakers moet daar echt mee stoppen anders raken ze een (iemand ie al heel lang lid is) dagelijkse lezer kwijt.

Komt steeds vaker voor dat ik zelf dingen moet opzoeken of dat simpel weg dingen in artikelen staan die gewoonweg onjuist zijn.

Begrijp mij niet verkeerd, Tweakers doet ook heel veel goed, maar veel van de artikelen van de laatste tijd zijn niet meer Tweakers waardig.
Tweakers wilt zich toch juist profileren als de TECH site van Nederland, dan heeft huismoeder die op Nu.nl leest hier helemaal niks te zoeken.
Ik snap wat jullie beide (Downloader_NL en jij defixje) zeggen..

Defixje, heb jij wel eens de radio reclame gehoord van Tweakers? Hier in spreekt een vrouw met een "hema"-overdreven stem uit dat iedereen deze site moet bezoeken omdat hier "300.000 technische neefjes" rondhangen.

Ze zoeken dus weldegelijk een breder publiek. Ook ben ik het eens dat de kwaliteit van het nieuws en de artikelteksten omlaag gaat, maar daartussen zit volgens mij geen direct verband.
De website, pricewatch, het forum, niks mis mee. Kan zich internationaal meten met de allerbeste. Ik kan zelfs geen andere tech website bedenken met een mooier platform.

Maar de redactie zit op een dieptepunt. Belangrijke onderwerpen worden gewoon niet gezien en er wordt niks over geschreven. De kwaliteit van veel artikelen is echt bedroevend. Tussen de reviews zitten wel hoogstandjes maar als je het nieuws eerder, uitgebreider en beter geschreven wil lezen kun je beter naar nu.nl gaan.

En dan kun je zeggen, "ja maar je kan nieuws insturen". Ja daaag. Tweakers heeft al ALLES al aan jullie (de community) te danken. Een commercieel bedrijf met vrijwilligers die voor ze werken (moderatoren), daar moeten ze echt heel zuinig op zijn.
Gisteren is de Amd vega en threadripper onthuld, de eerte exemplaar is uitgeleverd aan linustech.
Echter zie je dat soort nieuws hier op tweakers niet meer zo snel, of pas na een week.
Echt protech nieuws zie je hier al helemaal niet, bijv dat hp met zn g10 servers en dergelijke
Zoals bij de telegraaf ? Daar hebben ze ook teveel spel fouten
Het blijft elke keer stuivertje wisselen.

Wat ik dan weer niet begrijp, als leek, dat de TU/e blijft bij slome robots. Het is bekend dat de Chinezen snelheidsmonsters hebben. Een echt elftal heeft ook wat snelle spelers in het team. Waarom zetten ze niet een dikkere moter in 1 of 2 robots? Mag dat? Nu verlies je volgens mij niet op programmeren/techniek, maar op pure snelheid.

Overigens vind ik de 2e plek niet goed. Het is aardig, maar ik verwacht van de TU/e natuurlijk alleen een eerste plek. Ze zitten daar niet op de Sociale Academie.
Waarom zetten ze niet een dikkere moter in 1 of 2 robots? Mag dat?
[..]
Overigens vind ik de 2e plek niet goed. Het is aardig, maar ik verwacht van de TU/e natuurlijk alleen een eerste plek.
Vind je het niet vreemd om toe te geven dat je niet eens weet wat de regels zijn en tegelijkertijd een nogal uitgesproken mening te hebben over welke klassering acceptabel is voor de TU/e? En vergeet even niet dat technische universiteit van Beijing (waar Team Water vandaan komt) nou ook niet bepaald een "sociale academie" is, dus als je die twee tegenover elkaar zet, tja, dan kunnen ze moeilijk allebei winnen.
U neemt het allemaal te serieus. Ik snap echt wel, dat ze in China geen koekenbakkers zijn. Ik begrijp ook dat er regels zijn, en dat je dat kunt opzoeken. Echter ben ik een leek, en stel ik een serieuze vraag als leek zijnde.

Waarom bouwen ze geen sterkere moter in die robots, aangezien de Chinezen wel als een formule 1 auto kunnen rondscheuren. Ik ga ervanuit dat de regels voor iedereen hetzelfde zijn.

Wat die Sociale Academie betreft. Mijn humor is de uwe niet. Gelukkig maar, anders vinden we allemaal hetzelfde grappig. Een horrorscenario.

[Reactie gewijzigd door mavaros op 30 juli 2017 15:46]

Wat ik dan weer niet begrijp, als leek, dat de TU/e blijft bij slome robots. Het is bekend dat de Chinezen snelheidsmonsters hebben. Een echt elftal heeft ook wat snelle spelers in het team. Waarom zetten ze niet een dikkere moter in 1 of 2 robots? Mag dat? Nu verlies je volgens mij niet op programmeren/techniek, maar op pure snelheid.
Ik denk dat het neerkomt op batterijcapaciteit waardoor je een compromis moet zoeken in snelheid en reken/sensor capaciteit. Goede keuze lijkt me, want ze zijn niet geklopt door de Chinezen.

Mooie prestatie!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee