Proximus en Huawei behalen 1Tbit/s over glasvezelbackbone

Proximus heeft met netwerkapparatuur van Huawei naar eigen zeggen een wereldprimeur door via een enkel 'superkanaal' op een glasvezelverbinding van zijn backbone 1Tbit/s aan data te versturen. De Belgische telco denkt met de technologie de capaciteit van zijn backbone te kunnen opschalen.

Proximus gebruikte bij de proef het optical switch node OSN 9800-platform van Huawei en een zogeheten otn-lijnkaart. De bedrijven wisten over een afstand van 1040 kilometer een doorvoersnelheid van 1Tbit/s te behalen door een zogeheten 'superkanaal' te benutten. Volgens Proximus heeft het met deze snelheid een wereldprimeur in handen.

De transmissietechnologie zou de capaciteit van fiberverbindingen in de backbone fors kunnen vergroten door de 'gaten' tussen transmissiekanalen te comprimeren. Dit zou een efficiëntieverbetering van anderhalf keer opleveren ten opzichte van 100Gbit/s-verbindingen op het corenetwerk.

Proximus denkt de technologie in de toekomst in te kunnen zetten om 200Gbit/s-kanalen op de backbone snel te kunnen upgraden naar 400Gbit/s. Op langere termijn moeten snelheden tot 1Tbit/s haalbaar zijn, waarbij het bestaande optische platform en de racks herbruikbaar zijn.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

22-06-2015 • 19:43

86 Linkedin

Reacties (86)

86
83
18
2
0
0
Wijzig sortering
Infinera kan op hun DTNX platform al 8 Tbit/s over een enkele fiber knallen? Mis ik hier de variabelen dat Huawai het beter doet?
8Tb over een fiber is niet spannend. Dat zijn 80 kanalen van 100Gbit.
Wat Huawei hier gedaan heeft is een 1Tb superchannel gemaakt. Daarbij wordt 1000Gbit transmissiesnelheid in de spectrum-ruimte van ongeveer 6,6x 100Gbit gepropt.

Met het beschikbare spectrum in de C- en L-band haal je dus ongeveer 16Tbit over een enkel fiber-paar.


Overigens is afstand niet heel spannend. Met de coherent technologie komt dat tegenwoordig allemaal wel goed, zolang je over G652 gaat haal je de 5000km wel zonder regeneratie.
Het spannende onderdeel van superchannels zijn de ROADMs. Deze moeten geschikt gemaakt worden om flexibel spectrum te kunnen adden/droppen, ipv. de standaard ITU-T grid die tegenwoordig nog meestal gebruikt wordt.

[Reactie gewijzigd door JackBol op 22 juni 2015 20:19]

Met deze snelheden zit er best veel data in de kabel. b.v.:

Licht in optische kabel: 200,000 kilometers per seconde
Bij 1040 km kabel is de data 5.2ms onderweg.
0.0052 * 1Tb = 5.2Gb = 650MB

Er zit dus een hele CD in 1040km kabel :)
Ik dacht dat licht een constante snelheid heeft? Waarom heeft licht hier een snelheid van 2/3 van die het normaal heeft?

Beetje heel erg off topic maar ik dacht serieus dat licht altijd dezelfde snelheid heeft. Of bedoelen ze daarmee in een vacuüm?
Licht in vacuum is altijd c (300 000 km/s), in sommige stoffen gaat dat wat trager.

https://en.wikipedia.org/wiki/Speed_of_light#In_a_medium
in alle andere stoffen is het trager. Hoe marginaal ook.
Anoniem: 114278
@jqv23 juni 2015 07:42
een vacuüm is het ontbreken van stof in wat voor vorm dan ook oftewel: Een vacuüm is een ruimte zonder materie en zonder druk
in alle stoffen, vacuum is geen stof ;)
Hoe verwijder ik mijn reactie?
Ik zie zojuist dat mijn gedachte hieronder besproken word.
Niet aleen dat , licht gaat niet in een rechte lijn door zo een optical fiber , maar doet een bepaalde frequentie door te botsen tegen de wand.

Edit: Hoe kan dit off topic zijn ??

[Reactie gewijzigd door Soulshaker op 23 juni 2015 13:42]

De brekings index van andere materialen zorgt voor een lagere snelheid. In een vacuum is deze 1 en in de lucht ook ongeveer 1. In glas is deze ongeveer 1,5 -> 299 792 458/(1,5) = (2/3)* 299 792 458.
Dit zorgt dus voor de 2/3 snelheid van om en bij 200 000 000 m/s.
Net andersom; de lagere snelheid in materialen zorgt voor de brekingsindex omdat de golf onder een hoek invalt en dus niet het oppervlak overal tegelijk raakt. Dit zorgt ervoor dat de hoek van uitval kan veranderen tov de hoek van inval.
Sorry hoor maar ik ben een student fysica en wou enkel uitleggen aan de 'gewone' mens hoe en waarom, als je wilt vertel ik je nog van alles over de kwantummechanica, maar dat heeft toch totaal geen zin en is volledig overbodig.
Je berekening klopt niet. Dat zou kloppen als licht in een rechte lijn door de vezel gaat.
Echter verplaatst licht zich middels reflectie. De lengte van de vezel is dan misschien 1040 km, maar het licht legt een grotere afstand af.

Maar als het bijvoorbeeld de dubbele afstand aflegd, dan is 10 ms nog een mooi gegeven voor deze afstand.
In principe heb je gelijk, maar zoals hieronder gezegd is in realiteit die extra afstand heel klein. We kunnen een afschatting maken. Neem een glaskabel in lucht: glas en lucht hebben een brekingsindex van ongeveer 1.5 en 1 respectievelijk. We kunnen dan de kritische hoek berekenen, namelijk arcsin(1/1.5) = 41.8 graden. Dit is t.o.v. het oppervlak van de kabel, t.o.v. de as door de kabel heen is het 90 - 41.8 = 48.2 graden. We zijn alleen geïnteresseerd in licht dat invalt op hoeken groter dan de kritische hoek, omdat slechts dan totale reflectie van het licht plaatsvindt. Onder de kritische hoek wordt het licht deels doorgelaten en verliest het energie. Uit simpele geometrie volgt dan dat de factor die het licht maximaal extra kan afleggen, gelijk is aan 1/cos(48.2) = 1.5 keer de lengte van de kabel.

Echter bestaat een glasvezelkabel behalve uit een kern ook uit een mantel. In onze berekening hierboven moeten we dus de brekingsindex van lucht vervangen met die van de mantel. Deze is in ieder geval hoger dan die van het glas, neem b.v. 1.6. Hierdoor wordt de kritische hoek groter en de factor kleiner: 1.06 i.p.v. 1.5.

tl;dr: de extra afstand dat licht in een glasvezelkabel aflegt door reflectie is van de ordegrootte een paar procent.
Niet eens alle hoeken zijn mogelijk, alleen de zogenaamde "modes" kunnen door een fiber. Dan is ook nog eens dat de door de JackBol genoemde G652 de standaard voor Single Mode Fiber (SMF) is, dat zoals als de naam doet vermoeden maar 1 mode doorlaat. Laatste google term is de effective group index. geeft de snelheid aan, staat ook in datasheets als deze
Maar als het bijvoorbeeld de dubbele afstand aflegd, dan is 10 ms nog een mooi gegeven voor deze afstand.
Dit is onzin. De reflectie tegen de binnenkant van de kabel gaat onder zo een scherpe hoek dat er slechts heel weinig extra afstand wordt afgelegd. Als de invalshoek tegen de binnenkant van de vezel te groot zou zijn zou er namelijk veel te veel capaciteit verloren gaan door wat er de kabel uit gaat in plaats van reflecteert en dan zouden er nooit zulke afstanden onversterkt afgelegd kunnen worden.
Maar over welke afstand is dat die 8 Tb/s? Hier staat het proeven te velde over 1000+ km dus dat is na implementatie.
Aha, daarom dat die 2 trucks van Huawei vandaag voor de Proximus-towers stonden? :P
Gedownload via die snelle lijn zeker ;)
Dit is altijd echt geweldig voor de backbone. Altijd leuk als die beter wordt, het maakt het nog toegankelijker voor de ISP's om de hoge snelheden ook aan te bieden.
Maar toch is het voor mij waarschijnlijk nog wel even wacht, zit hier op 4mbit down en 1 up op een ADSL paartje.
Het idee is zo leuk wat ik vaak zie, met het VDSL en super speed VDSL en what not, echter deze technologiën zijn nu vaak nog maar instaat tot 1km of 2km te komen. Terwijl het buitengebied juist vaak op veel meer zit. Ik zelf zit op 4.9km van de wijkcentrale (er zijn geen wijkkasten). En de kans dat dit wordt geupgrade zit er vrees ik de komende 5 jaar nog niet in.
Toevallig zeker vandaag stond er voor de Proximus HQ 2 trucks ( mobile dc & mobile demo room) geparkeerd en in volle actie net achter het gebouw.
En wanneer gaan de huishoudens eens fatsoenlijke snelheden krijgen?

Ik moet mij maar tevreden stellen met 30 Mbit/s ;( en zo zijn er velen |:(

De providers van Nederland staan veel verder dan onze Belgische providers. Het enige alternatief is Telenet als je 100 Mbit/s wil halen, maar dan heb je te weinig downloadcapaciteit :O en wordt je snel als grootverbruiker beschouwt in de piekuren (= traag internet).

[Reactie gewijzigd door freddy0519 op 22 juni 2015 20:04]

Heb een comfort pack (inclusief tv dus)
Is 'netjes' 50mbps, 24/7.

Zelfs een abonnement van scarlet (zit op hetzelfde netwerk) met precies dezelfde snelheid.

Het ligt bij Proximus heel erg aan de lijnafstand (tot de ROP als ik mij niet vergis) maar ook aan hun dynamische verbinding programma. Slechte verbinding is automatisch downscalen (veel reconnects enz.)

Ben het wel met je eens dat de prijzen nog te hoog liggen, als dat je punt is tenminste.

Linkje toegevoegd
nieuws: Belgacom wil snelheid internet via koper opvoeren tot 70Mb/s
Duurt even tot penetratie een hoog percentage heeft bereikt.

[Reactie gewijzigd door Herr_Mattie op 22 juni 2015 20:15]

Ik heb een maxi pack (tv+telefoon+internet) dus ik betaal eigenlijk voor 70 Mbit/s

En ik heb overigens 2 weken terug mijn oude BBOX2 modem geruild voor de BBOX3, grote winst tov de stabiliteit van de WIFI (5Ghz) dat wel, alleen is het afwachten wanneer de snelheid omhoog zal gaan.
Waar staat dat je betaalt voor 70mb/s?
Maximum download speed: 70mbps³
³: The indicated speeds of your home connection depend on such factors as the distance between the connection point and the telephone exchange, the computer system and the internal cabling. In order to attain these speeds, you must have a VDSL connection.
Met andere woorden, als je lijn het toestaat, kan je 70mbps hebben, maar dat wordt nergens gegarandeerd.

Die Maxi staat gewoon voor de datalimiet die je (niet) hebt, en het inbegrepen volume dat je via 4G kan verbruiken.

Ik heb ook een Maxi maar zit ook nog steeds op 30mbps.
Onze technieker heeft onlangs gecheckt en op mijn lijn zit nog geen vectoring. Eens dit zal geactiveerd worden ga ik makkelijk de 70mbps halen.
Helaas geen gekende activatiedatum hiervoor, dus gewoon nog wat geduld hebben :)
Anoniem: 529968
@freddy051923 juni 2015 09:58
BBOX 3 nochtans zeker niet zaligmakend. Had enorm veel problemen met bbox 2 (heb er 3 gehad) en vanaf de 3 uit was die gezet en nog steeds wifi die soms onderbreekt. Het ligt niet aan mijn telefoon/tablet want op andere netwerken werkt die wel perfect.
Snelheid is meer dan deftig maar twee keer per dag heb ik de wifi die er gewoon even mee ophoudt.
Heb ook "tot 30mbit", in werkelijkheid ongeveer 21mbit (Amsterdam), voor €32/mnd incl interactieve tv vind ik dat een prima snelheid. Downloaden gaat snel zat en is geautomatiseerd dus ik wacht eigenlijk niet. Die snelheidsrace is leuk voor marketing en om mensen naar duurdere abo's te pushen maar vaak harstikke onnodig.

Ik ga liever voor een iets lagere prijs met zelfde snelheid :)
Ik betaal 74,95 euro voor een pack (tv+internet+telefoon) met normaal 70 Mbit/s ;(
Bij Tele2 haal ik 34,5 Mbit (stabiel) op een 40/4 VDSL2 verbinding. Om periodiek wat te downloaden en Netflix te bekijken is dat ruimschoots voldoende.

Die hogere snelheden zijn wel leuk en aardig, maar als ik zie wat het allemaal kost hoeft het voor mij eerlijk gezegd niet. Zeg maar dezelfde reden waarom ik geen 4G hoef; voor de paar dingetjes die ik tegenwoordig nog online doe is dat allemaal overkill.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 22 juni 2015 23:50]

Veel mensen hier die ook geen denderend internet hebben hoor. In veel gebieden kun je alleen kiezen uit ADSL of kabel. Met ADSL haal je als je geluk hebt ~15Mbps en op de kabel heb je maar 1 keuze en mag je delen met de rest van de buurt (veel drukte is minder snelheid) én je hebt een belabberde upload vergeleken met je download. Als je mazzel hebt kun je kiezen voor glasvezel. In de buitengebieden is het helemaal behelpen en mag je in je handjes klappen als je via ADSL een paar Mbit binnenkrijgt. Wel allemaal onbeperkt gelukkig. Hier gaat er in een week al snel 50GB doorheen, wat nog niet eens zo veel is als je bedenkt dat ik op volle snelheid 40GB per uur kan downloaden (ongeveer).
Ik heb een limiet van 500 GB/m wat op zich nog wel meevalt gelukkig. Maar voor 50 GB mag ik mijn pc toch wel een nachtje laten om dat te kunnen binnenhalen.

Edit: blijkaar heb ik onbeperkt, maar staat er wel een 500 GB-metertje op mijn klantenpagina

[Reactie gewijzigd door freddy0519 op 22 juni 2015 20:38]

Hiervoor had ik een snelheid van 8Mbit (of 16?) dus ik weet hoe het is om lang te moeten wachten. Moet ook wel zeggen dat ik de 100Mbit nauwelijks aantik hoor en meestal heb ik aan een fractie daarvan voldoende (Spotify, Youtube, websites, online gaming, etc.) maar als ik een paar honderd MB moet uploaden (foto's/video) of ik moet een game als GTA V binnenhalen (60GB) dan is het toch wel heel fijn. Ik zie het ook meer als toekomstgericht in plaats van dat ik nu perse die snelheid moet hebben. Nu heb je het misschien nog niet zo hard nodig, maar als resoluties blijven stijgen dan is het wel prettig als je dat ook vlot kunt streamen/downloaden.

Hier betaal je overigens voor alles in 1 van KPN €66,50 en dan krijg je:
100Mbit up en down zonder downloadlimiet
2 HD tv-ontvangers
60 tv-zenders / 20 HD-zenders
Spotify Premium
Nog wat ander spul zoals opnemen, programma gemist, online tv kijken, etc.

Geen idee wat je in België voor dat geld krijgt.
Bij Telenet heb je voor 65,49€ 100 Mb down, 6 up. Downloadlimiet van 150Gb.
Digitale tv met 1 digicorder.
Freephone Europe (gratis bellen tijdens de daluren).
Digicorder zit daar niet bij.
Kost je nog 8,50 euro p/m extra...
Toch wel. Zie de website. Is al duur genoeg.
I stand corrected, je hebt de prijs voor Whop + digicorder genomen.
Standaard pushen ze hun digicorder wel naar je, maar je hoeft die niet te nemen, dan kost het je €56.79.

En zo heb ik ontdekt dat digicorders tegenwoordig voor €8,70 over de toonbank gaan ipv €8,50.
.Hier is er sind kort ook VDSL beschikbaar als alternatief, dat is toch weer wat sneller dan ADSL. Ik weet niet hoe groot KPN dit aan het uitrollen is echter.
Het grote probleem is, is dat er al allerlei kabels liggen. KPN (en andere xDSL providers) kan dus beter in koper investeren omdat dat er al ligt. Zo komen ze met VVDSL in de buiten gebieden: 100/20Mbit waar ze 200/40 van maken met bonding.
Ook werken ze aan Super Vectoring voor 400/80.

Als je geluk hebt (in een buitengebied) heb je kabel, maar zoals je zegt moet je dat delen.

Glasvezel is de oplossing (in mijn ogen). Maar dit is erg duur om aan te leggen, en mijn gemeente ziet hier het nut niet van in.
Ik denk dat lokale IT bedrijven, en misschien stratenmakers en grondverzetters het initiatief moeten nemen in de meeste buitengebieden, maar ook deze bedrijven hebben niet het kapitaal dat nodig is.
Je zal altijd je Internet moeten delen met anderen. Never krijg je als consument voor een paar tientjes een 1:1 lijntje. Bij kabel gebeurt het alleen iets lokaler, bij dsl is het iets gecentraliseerder vermoed ik.

Anyway, zelfs met kabel heb ik altijd volle pijp gehaald.
Ik heb toch een andere ervaring precies! Ik heb Telenet en 200 Mbps. Download limiet? In de piekuren 500 GB, buiten de piekuren telt er zelfs niets denk ik. Daarenboven, mocht je toch boven die 500 GB gaan, krijg je tijdens de piekuren alsnog 10 Mbps down en 1 Mbps up en in de daluren 200 Mbps. Zo is het nu toch sinds een recente verhoging (ergens in februari - april).
Bron: https://www2.telenet.be/n...is-telenet-netwerkbeheer/
Klopt. Als je daar over gaat ben je waarschijnlijk niet katholiek bezig...
Mis. Voor het eerst is het mij gelukt om erover te gaan, na 3 weken van de ongeveer 4.
Wat heb ik gedaan hiervoor? In plaats van gewone TV, heb ik heel de maand on-demand TV op 2 toestellen bekeken (voornamelijk netflix).
straf, want hier wordt ook veel netflix gekeken en kom ik er niet aan.
Op de hoogste kwaliteit gebruikt Netflix voor 1080p 3gb/u.
Maar op tablets en pc ligt dit veel lager.

Er van uit gaande dat je op 1080p op hoogste kwaliteit keek heb je voor 500gb in piek(12-24u) minimaal zo'n 167 uur gekeken.

Dan heb je geen probleem meer met datalimieten, maar eerder met een gebrekkig leven imo.
Ik kom om 3,5GB/uur als ik kijk.
2 streams gelijktijdig (2 tv's).
Reken tussendoor ook nog een aantal UHD streams, die verbruiken net iets meer.
Ongeveer 3 uur per dag (soms keer 2, en toen ik een paar dagen 'ziek' thuis zat wegens mobiliteitsproblemen heb ik wat meer gekeken).

Niet speciaal veel gedaan dus, maar gewoon on-demand series gekeken in plaats van de zoveelste uitmelking van hetzelfde op TV, met dan nog eens na iedere 5 minuten serie je 10 minuten reclame hebt.
Anoniem: 644773
@freddy051922 juni 2015 20:36
@Freddy0519
Telenet 100Mbps.
Er is bij Telenet verkrijgbaar,zie onder
Telenet whoppa 200/12Mbps en onbeperkt volume. 10Mbps in de piek als grootverbruiker.
In de dal uren 00 tot 12 uur ALTIJD onbeperkt volume aan volle 200Mbps speed als grootverbruiker.
Telenet fluo home business 200/15Mbps met 3TB vast volume.
Telenet business plus 240/20Mbps en heeft een vaste limiet van 4TB.
Business is ook voor particulieren verkrijgbaar.
http://www.speedtest.net/result/4276608550.png

-1 of zelfs -5 en meer beoordeling zal hier niets aan verhelpen. :z

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 644773 op 22 juni 2015 21:15]

Moet je voor business dan geen BTW nummer hebben?
Anoniem: 404283
@viper-srt1022 juni 2015 23:11
Nee, ik heb een business abonnement zonder dat ik een BTW nummer heb, kan je gewoon naar upgraden via mijntelenet.
Anoniem: 644773
@viper-srt1023 juni 2015 09:43
Je kan dit ook via een Telenet center.
Geen BTW nummer nodig als particulier.
Zo heb ik het ook gedaan.
Ik heb Telfort 50Mbps en haal daar 97% van, en ik zit ruim 1,6KM van de dichtstbijzijnde centrale vandaan, dus niet dicht bij.

Dus 50Mbps is standaard al tegenwoordig, maar je kan altijd voor het duurdere kabel internet gaan zo als Ziggo, maar dan betaal je €58,50 pm voor 120 Mbps, en dat is voor TV HD + 120Mbit Internet (geen telefonie).

En bij Telfort betaal je voor TV HD + 50Mbit Internet (geen telefonie) €39,50 pm.

Ziggo is gewoon veelte duur, daar betaal je voor TV HD + 40Mbit Internet (geen telefonie) €44,- pm.

Dan kan je het beste Telfort TV HD + 50Mbit Internet nemen is goedkoper en sneller.

Ik weet 120Mbit is sneller, maar heb je dat echt nodig, ik kijk met gemak via YouTube COSTA RICA IN 4K 60fps video zonder dat hij stopt om bij te laden (ja als ik hem op 4K 60fps zet), mijn maximale download snelheid is 5,8MB/s.

Het is leuk alles nog sneller binnen hallen, maar sorry heb daar niet €19,- extra voor over om Ziggo TV HD + 120Mbit Internet (geen telefonie) te nemen, zonde voor mijn geld.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juni 2015 23:14]

Bij caiway hebben we sinds een week een upgrade gehad naar 500 Mbit up and down.in de praktijk zelfs nog 40 a 50 Mbit hoger.zeer stabiele verbinding voor relatief weinig geld
Daar is proximus al mee bezig. Momenteel met vectoring. Snelheden tot 70 megabit/sec zijn hiermee mogelijk. Zelf heb ik 60 megbit/sec wat nog een redelijke snelheid is vanuit zo een telefoon kabeltje.
500GB tijdens piekuren, onbeperkt tijdens daluren, noem ik nu niet bepaald 'snel' als groot verbruiker aangezien, vroeger was het limiet veel lager, maar nu valt het limiet goed mee, echter blijft er jammer genoeg wel nog een limiet.
Nou heb wel geluk als ik het zo lees. al 6 jaar onsbrabant net en zit voor 32. 50 per maand op 100/100 mbit. in de praktijk is dat 90/90 ongeveer. zeer tevreden, helaas moet ik met komende verhuizing overstappen en gaat mijn abbo gewoon naar 50 euro per maand |:(
knap staaltje technologie, alleen jammer dat de "laatste mijl" van hun netwerk uit hopeloos verouderde koper bestaat . op mijn 70/10 abbo haal ik op een goed moment met moeite 30/10
Whoa, toch nog 30/10. Voordat wij overstapten naar telenet kregen wij 5/1 van onze 50/5 (is al even geleden). Telenet halen we toch bijna het maximum: 196Mbps van onze beloofde 200Mbps, met soms een dipje naar 160Mbps op piekmomenten.
wifi of wired?
Leuke primeur voor Proximus.

Jammer dat ze in het verleden hun netwerk hebben verwaarloosd met verbindingen zoals de mijne als gevolg. DSL zal altijd afstandsgevoelig zijn, maar dit is is anno 2015 gewoon te triest voor woorden:

http://www.speedtest.net/my-result/4451561490
Anoniem: 644773
@SanderH_22 juni 2015 20:43
@SanderH_ Je bent niet alleen

http://www.adsl-breedband.be/speedtest/proximus

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 644773 op 22 juni 2015 20:44]

I know that feel :'(
Aww pijnlijk ;-)
Met m'n 4G telefoon op het Proximus netwerk doe ik het hier thuis iets beter :Y)

http://www.speedtest.net/my-result/a/1329259635
Hoe kan dat? Mijn 4G download bij Proximus is 1/3 van jouw download? Jouw upload is hoger dan mijn download !
Tja, dat weet ik ook niet ;-)
Heb net nog even getest en het kan nog IETS beter ;-)
Uiteraard is de 4G-dekking denkelijk niet overall hetzelfde, ik woon op de as Antwerpen-Brussel.

http://www.speedtest.net/my-result/a/1335386132
Het kan ook goed zijn, zoals mijn verbinding:

http://www.speedtest.net/my-result/4451842019

Maar eerlijk is eerlijk, ik zit in een industriezone, en kan de kast zien staan vanuit m'n venster.
Alleen jouw ping lijkt wel een stuk beter te zijn.

[Reactie gewijzigd door SimonMc op 22 juni 2015 22:38]

Diegem, het Silicon Valley van België ;). Verklaart al veel.

Ik zou met plezier mijn lagere ping inruilen voor een betere downloadsnelheid.
Kom ik aan met mijn mini-ADSL lijntje, strax na verhuis (naar de Vogezen), van "tussen 0 en 2 mbit"... 8)7
Ik begon ook met 512 Kbit op ADSL. Werkte prima overigens - zolang het maar *always on* is. Dat hele snelheidsverhaal is leuk voor films enzo maar het meeste gebruik (van mij dan) kan ook over een heel smalle breedband.

Dat weerhield me er natuurlijk niet van om een 200 Mbit lijntje te nemen overigens. Nou ja, theoretisch, bij mij is UPC best wel slecht. Snel terug naar ADSL als het er weer is.
wow adsl ik zou er niet mee kunnen leven, eff skypen met je vrienden (die te ver wonen om er savonds even langs te gaan), spotyfy of een filmpje kijken zijn er dan niet meer bij en ook dropbox kun je dan wel vaarwel zeggen.

nee wat mij betreft mogen ze de definitie van breedband internet hoe dan ook eens gaan aanpassen naar een minimale 10/10mbit flatfee
ik weet dat er dan een hoop mensen geen breedband internet meer hebben, maar laten we eerlijk zijn, de tijden (en dus ook de eisen) zijn echt aanzienlijk veranderd, maar 'supersnel internet' wordt nog steeds verkocht op manieren die nergens op slaan en waar niemand echt iets aan heeft.

als je jan met de pet vraagt: wat wil je liever,
1tbit down, 1 kbit up,
of 100mbit down 10mbit up,

zal jan vast kiezen voor het eerste, maar wij tweakers weten wel beter toch??? zelf zou ik trouwens, nog liever 50/10 of 100/25 zien, dat zijn echt veel realistischere bandbreedtes bij normaal gebruik
Anoniem: 428562
22 juni 2015 21:55
In NL mag dit nog niet toegepast worden AIVD/NSA moet eerst nieuwe beam splitters ontwikkelen en de NARUS deep packet inspection machines bij KPN moeten een upgrade krijgen voordat ze deze bandbreedte aankunnen. ;-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee