Leica laat nieuwe zwart-witcamera ook videobeelden schieten

Leica heeft een nieuwe versie van de M-Monochrom uitgebracht, een digitale camera die uitsluitend zwart-witfoto's schiet. De M-Monochrom Typ 246, met een prijskaartje van circa 6600 euro, kan nu ook full-hd-video's opnemen en toont een live preview op het 3"-lcd.

De M-Monochrom Typ 246 is in feite een monochrome versie van de M Typ 240 van Leica, en biedt een full frame 24 megapixel cmos-sensor. De voorganger moest het nog doen met een ccd-sensor van 18 megapixel. Dankzij de cmos-sensor is het nu mogelijk om op de Typ 246 zwart-witvideo's in mjpeg-formaat te schieten met resoluties die oplopen tot 1080p. Daarnaast is een live preview mogelijk op het 3"-lcd dat 921.600 pixels telt. De beeldverwerking wordt door de Leica Maestro-processor voor zijn rekening genomen.

Doordat er geen kleurenfilter in de sensor aanwezig is maakt de camera volgens Leica zwart-witfoto's met meer diepte en helderheid, en een resolutie van details die de beeldkwaliteit van kleurensensors zou overtreffen. Ook bevatten de foto's volgens de fabrikant een fijnkorrelig karakter. Het iso-bereik ligt tussen 320 en 25.000, terwijl de geheugenbuffer 2GB groot is. Foto's en video's worden op een sd-kaartje opgeslagen. De camera komt nog deze maand op de markt. In de VS heeft de camera een prijskaartje van 7450 dollar, omgerekend circa 6600 euro.

Leica M-Monochrom Typ 246Leica M-Monochrom Typ 246Leica M-Monochrom Typ 246

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

01-05-2015 • 11:33

84

Reacties (84)

84
78
59
1
0
0
Wijzig sortering
Volens een review tussen de normale leica camera waar de monochromatic op gebaseerd is, en de vorige Monochromatic was er eigenlijk geen verschil te zien tussen de 2 camera's. Het was meer een gevoel dan dat er echt duidelijk verschil zat in het kleurenbereik of belichting.

Is gewoon een niche/hipster-product. Leuk verhaal maar geloof er weinig van.
http://www.stevehuffphoto...photography-both-rock-it/

De m240 van leica lijkt zelfs volgens de tester een beter Dynamic Range te hebben...

Woorden als "fijnkorrelig karakter" (gewoon ruis uit het analoge tijdperk, omdat we niet anders hadden) zegt al genoeg XD

[Reactie gewijzigd door Waah op 31 juli 2024 04:33]

Chiron Moderator Discord @Waah1 mei 2015 13:22
Hij vergelijkt onbewerkte plaatjes rechtstreeks uit de camera. 'standaard' zijn de foto's onbewerkt uit de monochrom vrij grauw en contrastloos. Totdat je gaat nabewerken, en de foto's uit de Monochrom een paar stops verder kan trekken dan z'n kleurenbroertjes. Zeker op de hogere iso's (2000-5000).
Een paar stops nog wel? Helaas pindakaas, maar dat haal je echt niet.
Ik begrijp uit je reactie dat je zelf de camera hebt en hebt ervaren om hoeveel stops het precies gaat ? Post anders eens wat voorbeelden.
De persoon die de claim maakt, hoort te komen met bewijs. Niet andersom. En het is echt een drogreden om te komen met de opmerking dat je zelf de camera moet hebben (gebruikt), om te kunnen oordelen over zoiets.
Laat ik gisteren de importeur, brand manager, en een fotograaf die gewerkt heeft met de Monochrom gesproken te hebben op een demo avond van Leica; o.a. prints gezien, en vergeleken met de M9 (de eerste Monochrom is gebaseerd op de M9) zijn de RAW's wel degelijk veeel flexibeler in de nabewerking dan die van zijn broertjes met rgb filter.

Ik verwacht dat dat met de M246 Monochrom vs. M240 ook niet heel veel anders zal zijn.
Een importeur zal wel objectief oordelen over zijn eigen producten....
Chiron Moderator Discord @Haas_nl1 mei 2015 22:17
De vergelijking ging tussen Leica modellen onderling. En natuurlijk probeert die importeur zijn producten in de markt te zetten, maar zij zijn ook niet gek en verwachten niet dat die dingen blind als pakken melk over de toonbank gaan naar jan en alleman. Het zijn nou eenmaal kostbare apparaten voor een niche markt. Ze konden bijvoorbeeld ook haarfijn uitleggen waarom je juist geen M(onochrom) zou willen hebben. Een Leica M is een onverbiddelijk apparaat (en zeker de Monochrom). Je moet wel weten wat je doet (of bereid zijn flink veel te leren) anders wordt het meteen afgestraft.
Nu zeg je iets anders. Je had het over een paar stops verschil tussen Monochrom en gewone M. En dat is er echt niet, tenzij je de M9 CCD met M246 CMOS gaat vergelijken, maar dat is geen eerlijke vergelijking. Want zoals je zelf al zegt zal de M246 nauwelijks beter presteren dan de M240.
Je komt zelf aan met een linkje naar een review waarin een M9 CCD vergeleken wordt met een M240 CMOS.

En je leest verkeerd, ik stel juist dat de M246 ten opzichte van de M240 ook beter gaat presteren qua ruis en meer speelruimte gaat bieden in de nabewerking, net zoals de eerste Monochrom dat doet ten opzichte van de M9.

Deze eerste vergelijking tussen de M9 Monochrom, M240 en M246 spreekt boekdelen, de M9 Monochrom doet het zelfs nog beter dan de M240 (Wat trouwens ook geen misselijke camera is):

http://www.ultrasomething.../sensors-and-sensibility/

Waar baseer jij precies op dat "de M246 nauwelijks beter gaat presteren dan de M240"?
Ik plaatste nergens een link.
Ik ben even door jouw link gegaan. Wat mij opvalt is dat het detail bij lage iso's nagenoeg gelijk is, dus geen resolutievoordeel zoals je hier claimt: Chiron in 'nieuws: Leica laat nieuwe zwart-witcamera ook videobeelden schieten'. 24MP blijft 24MP. Ik moet je gelijk geven dat de 246 qua ruis een stuk beter is dan de 240, al ligt dat ook wel aan de ingebouwde ruisreductie. Maar..... ik heb me ook vergist in de hoeveelheid ruis die de 240 produceert op iso6400, want zo ranzig ziet iso6400 er niet uit op mijn "antieke" 5D2. Ik zal straks eens gaan zoeken naar een vergelijking tussen 246 en een moderne Sony/Nikon/Canon CMOS. Als die er (al) zijn natuurlijk.
Mea culpa, het was waah die de link postte. Maar je geeft zelf ook geen onderbouwing waarom je die flexibiliteit niet zou hebben ten opzichte van de 'gewone' M. En als je opgelet had, had je gezien dat ik erbij vermeld had dat het vooral om de hogere iso's ging.

Tevens ging hier het puur om de vergelijking tussen een Leica met, en zonder RGB filter, niet zozeer met camera's van andere merken. Dan komen er ook nog andere factoren bij kijken, zoals het glaswerk. Al ben ik daar stiekem ook wel benieuwd naar.

Het fotograferen zelf moet je trouwens ook iets anders doen tov. met RGB filter, want blown highlights ben je onherroepelijk kwijt, waar je bij RGB soms nog iets terug kan halen uit een van de andere kanalen van de 3. Iets meer 'exposure to the left' dus. En dat maakt het vergelijken ook weer lastiger.
Wie roept die moet bewijzen. In dit geval is de minst met motivatie omklede roeptoeter degene die zeer beknopt en een beetje populair formuleert dat je dat echt niet haalt (jij dus). Neemt niet weg dat de originele claim ook best wat beter onderbouwd mag worden natuurlijk.

Verder heb je gelijk dat je de camera niet hoeft te hebben of hoeft te hebben gebruikt, maar je moet op zijn minst het betreffende materiaal onder ogen hebben gehad. Ik schat de kans op basis van platte tekst een stuk groter in dat Chiron aan die eis voldoet, dan dat jij eraan voldoet.

Edit: En toen las ik de discussie die er tussen jou en Chiron ontstond. Jullie onderbouwen daar allebei je punt wat beter, dus mijn eerste observatie is inmiddels een beetje een 'moot point'.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 31 juli 2024 04:33]

Zo gek klinkt dat niet. Als je een sensor hebt die maar 1 kleur hoeft te doen kunnen de lichtgevoelige delen groter zijn met alle voordelen van dien.
Het blijven gewoon 24miljoen pixels oftewel 24 miljoen lichtgevoelige delen. Dat is hetzelfde als bij een kleurensensor met 24MP. De delen zijn even groot. Je hebt alleen geen filter meer die de hoeveelheid licht vermindert.
Niet dus. Bij een kleurensensor gebruikt men rgb interpolatie, bij een mono niet. De kleurwaarde van een pixel in je plaatje wordt geïnterpoleerd van de rondom liggende r, g, b sensels (pixels in de sensor). Daarom is de scherpte/MTF lager en de aliasing/moiré erger dan bij mono sensoren. Enkel 3-sensor-kleurencameras (dus 1 prisma en 3 mono sensoren) hebben dit probleem niet.
Een 24mp bayer kleurencamera is uiteindelijk geen 24mp camera.

Edit: Staat wat verder dus ook al beschreven.

[Reactie gewijzigd door debbes op 31 juli 2024 04:33]

Ware het niet, dat het nu gaat om een zwart/wit omzetting van de raw data. Iedere pixel ongeacht welk filter er voor zit, registreert nu enkel nog de luminicentie. Punt is wel dat de raw-decoder wel moet weten hoeveel het filter wegfiltert bij welke golflengte, zodat de oorspronkelijke luminicentie achterhaald kan worden. Op die manier heb je gewoon 24 miljoen onafhankelijke pixels en hoeft er niet meer geïnterpoleerd te worden.
De 'raw' z/w data van een kleurencamera komt na de interpolatie/demosaicing/debayering. Anders kan je alleen maar grijze objecten fotograferen. Stel je hebt een rood object, dan zijn al je blauwe pixels donker/zwart. De lumi data voor die pixels haal je dus uit de omringende pixels. Een blauwe pixel ziet het verschil niet tussen lichtrood en donkerrood.

Ook nog:
http://www.red.com/learn/...monochrome-camera-sensors

[Reactie gewijzigd door debbes op 31 juli 2024 04:33]

MP heeft totaal niks te maken met het sensor kwaliteit. Het is niks anders dan het uitgang formaat van het plaatje na de conversie van analoog naar digitaal.

Het verschil tussen een 18mp en 24mp uit hetzelfde sensor is niks anders dan dat het digitale plaatje wat groter is bij 24mp.
Het heeft natuurlijk wel voordelen zoals je kan verder inzoomen zonder detail te verliezen of simpel weg een grotere plaatje printen/drukken zonder aanpassingen maar om nou het idee te hebben dat een sensor niks anders is als een blok met 24 miljoen lichtsensors die 1 op 1 een pixels genereren is eigenlijk gewoon een belediging voor sensor techniek.

Om uberhaupt MP mee te nemen in een overweging voor beeld material moet je het aantal plaatjes/frame per seconde erbij halen om na te gaan hoe snel het sensor het buffer kan vullen en weg kan schrijven naar je memory card. Alle andere ideeën over MP zijn totaal uit de duim gezogen nonsense.
Tuurlijk moet je niet aan komen met een 2 MP camera en denken dat je mee doet maar het verschil tussen 12-18-24 of zelf 1000 MP is een nutteloos vergelijking als je überhaupt begint over kwaliteit van een plaatje.
Stevehuff heb je weinig aan imho behalve unboxing videos. (en dat is dus de oude versie!)

Voor een echte review zie Roddotforum.com
Met veel mooie 2000px samples.

Of Leica's officiële fullsize samples op Flickr Album 1 en Album 2 (high-iso)

Nog veel meer links op Leicarumors.
uit de technische data

3" TFT LCD monitor with 16 million colors and 921,600 pixels

Nu lijkt een kleurenscherm me wat overbodig voor een zwart/wit camera, behalve dat ze het blijkbaar gebruiken om Focus Peaking in kleur live weer te geven.
Maar zou in dit geval een OLED scherm met zijn betere zwart waardes niet een veel betere keus zijn?

[Reactie gewijzigd door scorpion-biker op 31 juli 2024 04:33]

Beter of niet, uiteindelijk zijn de foto's die deze camera maakt niet om op de achterkant van je camera te beoordelen.
Op zo'n klein schermpje heb je kleur wel nodig om snel te kunnen zien wat je doet.
De grijstinten beoordeel je met een histogram, niet op een schermpje achter op de camera en wisselende lichtomstandigheden.
Een oled...... de levensduur van een oled staat niet bekend om zijn lange levensduur.
Het lijkt mij dat de camera dan wel heel erg goede foto's moet kunnen maken. Anders is het onmogelijk om die gigantische prijs voor een zwart-wit camera te kunnen rechtvaardigen.
Ik heb er geen verstand van, maar je kan hier wat voorbeeldplaatjes zien. :)
Anoniem: 633773 @TommieW1 mei 2015 13:23
Camera's maken geen foto's dat doen fotografen. Als je weet wat je doet en wat je wilt kun je er goede foto's mee maken. Maar dat geldt eigenlijk voor iedere camera binnen de technische beperkingen die je hebt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 633773 op 31 juli 2024 04:33]

Typisch weer wat voor Leica om een camera uit te brengen zonder kleurenfilter. Ik vind het nog altijd een hoop geld voor een camera waar je niet kan kiezen tussen zwart-wit en kleur. Leica is hier natuurlijk wel erg uniek in, dat dan weer wel. Het ISO-bereik vind ik dan weer een beetje vreemd, omdat je juist prachtige foto's schiet op megalage ISO's.

Maar dan zou ik, als ik toch moest kiezen, even doorsparen totdat ik een digitale Hasselblad zou kunnen kopen. Ik denk dat de markt voor dit Leica-toestel beperkt blijft tot de liefhebbers van Leica.
Chiron Moderator Discord @4Br0k3n3rr0r1 mei 2015 12:57
Door het ontbreken van het kleurenfilter win je licht en dynamic range, ook op hogere iso's, waardoor je veel flexibeler bent in de omgevingen waarin je schiet.

Het is geen enkel probleem om met de Monochrom nagenoeg ruisvrije foto's te schieten op ISO6400-12800.

Als je dan toch per se ook in kleur moet kunnen werken kan je altijd nog de M240 aanschaffen :)

[Reactie gewijzigd door Chiron op 31 juli 2024 04:33]

Je foto's zijn dan ook ineens 72MP in plaats van 24MP (....)
Ik snap niet hoe je zo'n dingen zomaar kan neertypen en zelf geloven. Leica gebruikt hier geen Foveon achtige sensor, het is een monochrome sensor. Het wordt echt niet plots een midden formaat uitdager. Haarscherpe beelden dat wel, maar ik zie nergens een magical verdrievoudiging van resolutie in vgl met mijn scherpste lens op mijn Nikon fullframe 24MP Sony sensor.
Chiron Moderator Discord @Mlazurro1 mei 2015 18:48
Gecorrigeerd. Het moet andersom zijn inderdaad, je hebt nu 24 echte pixels ipv dat het bayerpatroon geinterpoleerd moet worden, wat scherpteverlies geeft.
Het is in feite wel hetzelfde als Foveon: elke sensel vertegenwoordigt namelijk een pixel, ipv een groepje van 4 sensels zoals bij Bayer (even simpel gezegd). Er hoeft dus ook geen demosaicing gedaan te worden.
Aangezien de sensor zwart-wit is hoeft hij natuurlijk niet op 3 verschillende lagen uitgelezen te worden om de kleur uit de penetratiediepte af te leiden, maar verder heeft hij hetzelfde voordeel als Foveon qua resolutie.

[Reactie gewijzigd door Aham brahmasmi op 31 juli 2024 04:33]

Foto's zijn gewoon 24MP, met of zonder kleurenfilter. Een kleurenpixel bestaat niet uit 3 of 4 subpixels zoals bij een scherm het geval is.
Nee, het Bayer kleurenfilter/patroon van de sensor zorgt ervoor dat de effectieve resolutie van 24Mp wel verkleind wordt. De kleurinformatie wordt immers afgeleid van de omliggende pixels. Dus een camera zonder dit bayer patroon maakt scherpere foto's.

Even googelen op Bayer filter en dan begrijp je ook gelijk waarom een 24Mp kleuren sensor een effectief lagere resolutie heeft.
En wat nou als je met een Bayerfilter sensor een foto maakt in RAW en de oorspronkelijke sensordata rechtstreeks omzet naar zwart/wit? Denk je dat die informatie zoveel anders zal zijn dan bij raw foto's van een sensor zonder filter? De voorbeelden die ik toentertijd heb gezien met de M9M vs. M9 gaven mij niet echt het idee dat er veel winst werd geboekt. Het is niet te vergelijken met Foveon vs. Bayer in ieder geval.
Volgens mij is juist een van de voordelen van werken met RAW bestanden dat je zelf een hoop kan tweaken aan de Bayer filter. Zet je hem om naar BW, hou je alleen de luminance per pixel over. Let wel dat het Bayer filter juist zo goed werkt doordat mensen veel gevoeliger zijn voor luminance informatie dan voor color informatie.

Interessante uitleg van Mike Pound via https://m.youtube.com/watch?v=LWxu4rkZBLw
En wat nou als je met een Bayerfilter sensor een foto maakt in RAW en de oorspronkelijke sensordata rechtstreeks omzet naar zwart/wit?
Maar dat doet toch geen enkele RAW software? Je krijgt dan steeds blokjes van vier verschillende grijswaarden, ook in egale kleurvlakken, dus dat zal er niet uitzien lijkt mij. Verder kun je de kleurkanalen dan ook niet manipuleren om een andere zwartwitconversie te maken.
Ik ben benieuwd hoe niche de doelgroep is voor dit product. Zwart-wit foto's kan mogelijk heel hip / chique zijn, maar dan denk ik dat de 'hipsters' hier niet het geld voor hebben. Dan heb je nog de rijkelui mensen... waar hier en daar een enthousiasteling zit die deze camera koopt. Nah ik vraag mij af wat Leica zelf aan verkoop aantallen had verwacht.

Het nostalgische en mooie van een zwart wit film vind ik vooral de afstand met het verleden, niet te scherpe beelden, slechte geluidskwaliteit en de sociale omgang die mensen vroeger hadden. Ik ben heel benieuwd welk resultaat een modern product als deze biedt en of het eer doet aan de beleving van vroeger.
Het voordeel van een zwart-wit digitale camera is dat ze lichtsterker zijn omdat je geen bayer-filter hebt dat een deel van je licht opeet.

Of dat nog zinnig is met de lichtsterke sensors die we tegenwoordig hebben laat ik maar in het midden.
Een ander voordeel is dat het makkelijker is om een hogere resolutie te bereiken.
CMOS, geen kleurenfilter maar wel een minimum ISO van 350 320, vreemd verhaal, en dan het prijskaartje! 8)7

Ik zou bijna denken dat dit een verlate 1 April grap is.

Edit: overigens de Leica 240 waar hij opgebaseerd is breekt ook geen potten voor zijn prijs.

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 31 juli 2024 04:33]

Uit de 'technical data':
Sensitivity range ISO 320 to ISO 25000, adjustable in 1/3 ISO increments, choice of automatic control or manual setting
Dus zelfs nog lager dan 350.
Hoe Leica zich in de markt tov van andere camera’s verhoudt, hoe de kwaliteit is, de prijs is, etc etc, het is onderhand zo’n non discussie aan het worden. En als meest recente toevoeging zou het opeens een misplaatste hipster camera zijn.
Ik denk dat al die dingen voorbij gaan aan wat fotografie voor mensen inhoudt. De één bereikt dat met een Leica, mijn voorkeur is Fuji en weer iemand anders wordt helemaal gelukkig met een Nikon of Canon.
Als ik geld had zou ik ook meteen een Leica kopen, ik zal er geen betere of scherpere foto’s mee maken, maar mijn gevoel over fotografie iets extra’s geven wat het nog leuker maakt waardoor ik waarschijnlijker weer anders ga kijken en weer mooiere composities maak. Weer iemand anders zal waarschijnlijk met een smartphone beter plaatjes schieten.
Ik denk alleen dat iemand die dit als complete onzin afdoet voorbij gaat aan het gevoel dat fotografie voor sommige is of oproept.
Gevoel (zoals: het is voor hipsters) is meestal een ander woord voor 'ik weet het eigenlijk ook niet'. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het wel te weten, en dan zijn er vast ook wel objectieve redenen te vinden. Dat jij er wellicht betere plaatjes mee maakt zal heus wel een reden hebben, hoe onbenullig die misschien ook blijkt te zijn.

Aan de andere kant, voor een bedrijf als Panasonic dat zaken doet met Leica, moeten er keiharde duidelijk definieerbare redenen zijn. Een deel zal marketing zijn, en een deel technisch.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 31 juli 2024 04:33]

Grappige reactie, maar afleidend dat je al begint met het proberen te definiëren van gevoel en het beschrijven van vastomlijnde keuzes ben ik helaas bang dat je niet eens de intentie van mij toch vrij simpele woorden hebt begrepen.

Ik zeg letterlijk dat ik er geen betere foto's mee zal maken, maar je suggereert het tegenoverstelde, dus feitelijk vind ik je reactie eigenlijk heel kwalijk temeer je een ongefundeerde mening presenteert als een vaststaand feit.

[Reactie gewijzigd door mdaf_2 op 31 juli 2024 04:33]

Ik presenteer jouw mening verder helemaal niet. Ik bedoel alleen maar te zeggen, dat als jij een verschil voelt, er toch wel iets daadwerkelijk zal verschillen. Jij zegt letterlijk dat je er misschien wel betere composities mee maakt, misschien zit het tussen je oren of misschien in het toestel. Ik moedig jou aan om daar achter te komen, en ik kraak degenen die meteen over hipsters beginnen af.
Oh, dikke K en sorry, dan ben ik het die niet helemaal de intentie van iemands woorden, in dit geval de jouwe dus helemaal begreep :) Zucht, moe zijn en reageren is niet altijd de meest ideale combinatie, met name als je dan ook nog eens helemaal over dat hipster gezeik de zelfde mening hebt, dus sorry, mijn onoplettende slaperigheid ;)

[Reactie gewijzigd door mdaf_2 op 31 juli 2024 04:33]

Ik vind het nogal veel geld, maar daar staat leica bekend om. Je kunt er zeker mooie beelden mee schieten en de retro-look van de leica's spreken ook menig fotograaf aan. Toen ik de leica M9 titanium zag op de photokina werd ik wel enthousiast. Maar het gaat in the end om het plaatje dat je er mee maakt. Ik vind het mooi dat ze een camera lanceren die mono beelden schiet, maar of hij nou zoveel betere resultaten produceert dan een foveon sensor van sigma vraag ik me af. En die Merrills van sigma zijn een stuk goedkoper.

Opmerkingen als "de fotografiewereld" en "de professional" is natuurlijk zo breed, daar kan je weinig mee als fotograaf. Elke camera, ongeacht het merk is wel sterk voor een specifieke markt, ongeacht of het nou pro's of amateurs zijn. En dat er gemiddeld over het hele spectrum meer pro's schieten met canon en nikon heeft er gewoon mee te maken dat zij verschillende camera's uit brengen voor verschillende segmenten (reportage, sport, etc.) en vaak contracten hebben met bedrijven.
Dit lijkt me dus echt leuk om te hebben, maar die prijs ontneemt me meteen alle heblust
Anoniem: 463321 @john milton1 mei 2015 14:35
Als je het enkel leuk vindt om te hebben kun je net zo goed met je huidige toestel foto's maken en die goed omzetten in zwart-wit.
Eens. Wat ik ook met enige regelmaat doe. Verder heeft mijn Canon ook een zwart wit stand als ik me niet vergis. Benieuwd hoe dit zich verhoudt tot zoiets of achteraf via fotobewerkingsprogramma's omgezette foto's
net zoals de Chinezen zeggen over het leven is het jing&jang, bij Leica is het zwart en wit.
Moraal van dit verhaal; its up to you :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.