Leica M Monochrom-meetzoekercamera schiet alleen in zwart-wit

Leica heeft een versie van zijn M9-camera uitgebracht met een fullframe-ccd-beeldsensor zonder kleurfilter. Ook introduceerde Leica de X2-compactcamera met aps-c-beeldsensor en bracht het een nieuwe 50mm f/2-lens uit.

De Leica M9-M, zoals de Leica M Monochrom ook wel door het leven gaat, is uniek in de fotografiewereld omdat de Duitse fabrikant de camera heeft voorzien van een fullframe-ccd-beeldsensor, met 18 megapixels, zonder Bayer-kleurfilter. Dat betekent dat de Leica M9-M alleen gebruikt kan worden voor het nemen van foto's in zwart-wit.

Doordat er geen kleurfilter en dus geen interpolatie van subpixels nodig is om het beeld op te bouwen, is de effectieve resolutie hoger dan bij een sensor met Bayer-kleurfilter. Ook neemt hierdoor de ruis af bij hogere iso-waarden. Onder meer fotograaf Steve Huff, die op het Leica-evenement in Berlijn aanwezig was, heeft een aantal foto's met een iso-waarde van iso 10.000 op zijn site geplaatst.

Hoewel de Leica M9-M foto's in zwart-wit neemt, kunnen foto's in de camera via drie digitale filters van een kleurtint voorzien worden. Dit zijn de kleureffecten voor sepia, cold en seleen. Om een nauwkeurige belichting te krijgen, is het histogram een representatie van de onbewerkte raw-gegevens van de beeldsensor. De Leica M9-M is vanaf eind juli beperkt beschikbaar voor een prijs van 7950 dollar.

Naast de Leica M9-M werd ook een nieuwe Leica M-lens aangekondigd. De Leica APO-Summicron-M 50mm f/2 ASPH wordt met de hand gemaakt in de Leica-fabriek in Solms en is vanaf juni beschikbaar voor een prijs van ongever 7200 dollar.

Leica kondigde ook twee nieuwe compactcamera's aan. De Leica X2 is de opvolger van de X1 en heeft in plaats van een aps-c-beeldsensor met 12 megapixels een nieuwe sensor met 16 megapixels. De Leica X2 heeft dezelfde 24mm f/2.8 Elmarit-lens als zijn voorganger en ziet er verder ook hetzelfde uit. Nieuw is de mogelijkheid om een elektronische zoeker op de flitsschoen te bevestigen. Via een connector onder de flitsschoen wordt elektronisch verbinding met de camera gemaakt en de evf is afkomstig van Olympus. Naar verluidt heeft Leica ook de scherpstelling sneller gemaakt.

Op basis van de Panasonic Lumix TZ30 heeft Leica de V-Lux 40 ontwikkeld. Net als de Lumix TZ30 heeft de V-Lux 40 een 20x-zoomlens met een groothoek equivalent aan 24mm in kleinbeeldformaat, gps-functionaliteit en de mogelijkheid om 1080p-video met een framerate van 50fps te schieten. De V-Lux 40 heeft verder een 14,1-megapixelsensor en een aanraakgevoelige 3"-lcd met 460K subpixels. De adviesprijs zou 699 dollar bedragen.

Door Pieter Molenaar

11-05-2012 • 11:46

106 Linkedin

Reacties (106)

106
101
63
6
1
32
Wijzig sortering
Als ik die foto's zie ben ik van de ruisverhouding niet onder de indruk. Heb het idee dat m'n 5DII het beter doet.
Ruisverhouding is niet alles. Kijk eens naar de bizarre hoeveelheid detail in deze foto's. (onderaan staat een link naar original voor de full-size foto's)

http://www.dpreview.com/g...monochrom-preview-samples
http://www.dpreview.com/g...monochrom-preview-samples
http://www.dpreview.com/g...monochrom-preview-samples

De enige manier om hier in de buurt te komen is met een large format camera foto's schieten en die inscannen.
Ik vind dat echt wel meevallen. De hoeveelheid scherpte is misschien iets groter dan een 5D2. Maar als je met een 5D2 schiet met een goede lens, dan haal je ook grote scherpte. Ik kom met mijn 5D2 + Zeiss MP 100/2 toch heel erg in de richting van wat hier gehaald wordt. Een D800e overtreft dit volgens mij makkelijk.
Mja, maar dat is toch appelen met peren vergelijken.

Geen slecht woord over een 5DII, maar dat zijn twee camera's die elkaar echt niet uitsluiten, maar elkaar eerder zouden aanvullen. Leica (en ook deze M9-M) hebt voor een eerder kleine niche toch een gigantische meerwaarde. Scherpe foto's kunnen maken noem ik geen meerwaarde, dat is gewoon een voorwaarde die voor zichzelf spreekt.

Het is de combinatie meetzoeker, fullframe, onnavolgbare kwaliteit, discreet die mij voor zo'n camera zou laten kiezen. Het feit dat je per definitie zwart-wit werkt (zeker op een meetzoeker camera) zou mij als fotograaf naar een hoger niveau (kunnen) tillen, omdat je je niet meer door kleuren hoeft te laten afleiden.

Wat me dan wel 'afschrikt' is dat je in principe dezelfde meerwaarde al hebt zitten in een M7, maar dan met een veel uitgebreider dynamisch bereik. En dan vind ik het prijsverschil M9-M <-> M7 toch wel erg groot.

Sowieso wil ik op korte termijn toch zeker beginnen werken met een M7/M10 of ev. een M9. En ook dit nieuw model zou echt wel een uitkomst kunnen zijn. Net omdat je met zo'n discrete camera véél dichter bij je onderwerp kan komen, en véél minder stoort in je omgeving, dan met een DSLR.
Nou, nou, nou, je kunt ook overdrijven hoor.
Hier heb je echt geen grootformaat voor nodig. Ik denk dat de D800E dit al ruimschoots overtreft, ook fullframe én in kleur, voor minder dan de helft van 't geld.

En trouwens, de ruisverhouding is wel redelijk belangrijk....en wat ik daar zie op ISO6400 is écht niet om over naar huis te schrijven....die korreligheid voeg ik liever zelf toe als het nodig is....Ik zie vooral veel grijs. Weinig zwart en weinig wit. Grijze massa met een hele hoop ruis in de zwarte gebieden.

[Reactie gewijzigd door MarcelG op 11 mei 2012 12:57]

Ook een D800e moet 66% van de pixels interpoleren om tot een kleurenafbeelding te komen, dat is gewoon het resultaat van een Bayer filter. Op plekken waar je rood/groen of blauwe waarde weet, weet je niet de waarde van de andere 2 kleuren. Daarom moet je die dus gaan bepalen aan de hand van omliggende waardes. Nu kan je heel goed gaan fitten, maar dat is en blijft fitten en gaan er details verloren.

edit:
Vergeet ik nog wat: De D800e heeft wel 2x zoveel pixels, als je dan op een kwart van de resolutie schiet ben je natuurlijk wel weer vergelijkbaar met een 9MP BW camera (een kwart omdat de grootte van een herhalend stukje van 2x2 pixels is).

[Reactie gewijzigd door Zartok op 11 mei 2012 13:02]

Een D800(e) heeft 144miljoen subpixels die in groepjes van 4 "kleuren" (2x groen, 1x rood en 1x blauw) bij elkaar 1 pixel vormen. Per subpixel meet de sensor enkel lichtniveaus dus hij ziet geen kleur per pixel, maar eigenlijk "zwart-wit" per subpixel.
Het verschil tussen deze methode en die van een zwart-wit sensor is het kunnen weglaten van de kleurenfilters en dat je het licht over 1 ipv 4 kanalen moet uitsmeren.
Dit samen zorgt voor een stuk beter ruisprestaties (1 kanaal ipv 4) en wat meer detail (geen kleurfilters en interpolatie nodig).
Ik weet er het fijne ook niet van, heb me er ook nog niet helemaal in verdiept, dus wees zo vrij om me te corrigeren.
Klopt helemaal. De bayer sensor ziet geen kleur, maar wel lichtniveau pér kleur. En dat is dus verkapt wél het zien van kleur.
Dat heeft deze sensor dus niet.
Deze sensor heeft dus geen enkele weet meer van de verhouding kleur/intensiteit en meet uitsluitend intensiteit, zonder kleurinformatie.
Als analogie (oversimplified) zou je de meting van een bayersensor kunnen weergeven als volgt, voor drie subpixels:
- 128 ROOD
- 122 BLAUW
- 185 GROEN
Stel dat de kleurgevoeligheid van de Leica voor rood 80% is, voor blauw 100% en voor groen 60% is.
Dan meet de Leica dus (voor gewone pixels):
- 102 grijs
- 122 grijs
- 148 grijs
Maar goed, diezelfde meetwaarden krijg je ook bij de volgende echte kleuren:
- 170 groen (*60%=102 grijs)
- 152 rood (*80%=122 grijs)
- 148 blauw (*100=148 grijs)

Die laatste is toch écht een andere kleur dan de oorspronkelijke. Kortom, de kleurinformatie is bij de Leica gewoonweg niet meer beschikbaar.
Als je daar nu écht een (zoals Snoitkever zegt) bizarre hoeveelheid detail voor terug krijgt hoor je mij niet klagen, maar ik vind dat detailniveau niet zo bijster indrukwekkend. Bovendien vind ik het ruisniveau wel bijster bedroevend.

[Reactie gewijzigd door MarcelG op 11 mei 2012 15:51]

In theorie heb je gelijk.
Maar in praktijk (voorbeeldfotos) zie ik absoluut niet het niveau van detail wat ik op basis van de theorie zou verwachten.

Vergeet overigens niet dat alhoewel de D800E theoretisch 66% moet "schatten" hij ook 100% meer pixels heeft....
In theorie heb je gelijk.
Maar in praktijk (voorbeeldfotos) zie ik absoluut niet het niveau van detail wat ik op basis van de theorie zou verwachten.
Tja weer een typisch puntje: "In theorie is de theorie gelijk aan de praktijk, maar in de praktijk hoeft dit niet het geval te zijn."

Ik spreek natuurlijk over het geval waar de sensor de bottleneck van het detail is en alle overige factoren van dusdanig kleine invloed zijn dat ze geen effect hebben. Dat is natuurlijk alles behalve waar, er zijn zat andere factoren die er invloed op hebben. Andersom heeft het weglaten een Bayer filter ook andere eigenschappen tot gevolg anders dan details toevoegen.
bizarre hoeveelheid detail in deze foto's
eh.. please enlighten me - mss ligt het aan m'n monitor [1680/1050] ?
Ruisverhouding is niet alles.
Volgens hun eigen verhaal is die ruis juist een stuk minder geworden met deze zwart-wit sensor. Dan verwacht ik het ook terug te zien in de foto's. En ik zie het niet echt. Niet dat ruis het meest belangrijke is van een camera, maar als ze zo'n uitspraak niet waar kunnen maken hadden ze het niet als argument moeten gebruiken.

Met het detail zit het wel goed, maar met een full-frame camera van Canon of Nikon en een goede lens haal je m.i. hetzelfde resultaat.
Grootste reden om voor een Leica te kiezen is nostalgie en merkbeleving.
Wat ik me afvraag is hoeveel moeite het is om er wisselbare filters in te zetten. Als je namelijk vrij snel een rood, groen en blauw filter voor de sensor zou kunnen wisselen (in de orde van 10-2 s, net als de sluiter) zou je volgens mij prachtige kleurenfoto's kunnen maken (veel scherper dan Bayer en ook geen door Bayer geinduceerde CA).
Anoniem: 304426
@Zartok11 mei 2012 12:30
Stillevens maken in kleur met dit speeltje, mij lijkt het grappig. Niet omdat het praktisch is maar omdat het een unieke manier van fotograferen is. Op die manier werden er ook in begin 20e eeuw al kleurfoto's gemaakt.

Hier een link van Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii die vlak voor en tijdens de 1e wereldoorlog kleurfoto's nam door kleurfilters te wisselen en vervolgens de foto's over elkaar heen te leggen

Je hebt iig niet 10^-2 reactievermogen nodig om er iets fatsoenlijks uit te krijgen

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 304426 op 11 mei 2012 12:31]

Ik had die foto's van Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii ook gezien en daarom dat ik dit idee ook kreeg. Ik zat echter meer te denken aan het in de camera wisselen van de filters: Als ze net als het sluitergordijn voor de sensor langs komen (en dus ook snel) dan zou je op die manier vanuit de camera meteen kleurenfoto's kunnen maken, zonder extra moeite en in dynamischere situaties.
Je hebt dan wel een langere (totale) sluitertijd nodig.
Een conventionele kleurencamera offert resolutie op voor kleur en jouw idee offert sluitertijd op. Ik vermoed dat de conventionele manier "het" geworden is, omdat je dan geen last hebt van bewging. In jouw voorstel zouden bewegende voorwerpen aan de randen gekleurde schaduwen hebben.
Anoniem: 304426
@aap11 mei 2012 19:19
Dat zie je ook in de geposte link van mij hierboven.
Bij dit plaatje zie je dat de officier helemaal rechts zijn gezicht niet goed stilhield tijdens het maken van de foto; het gevolg is een cyaan-achtige schaduw aan zijn linkerkant.

Overigens, ben ik de enige die het machtig vind om een kleurenkijkje te krijgen in het dagelijks leven van begin 20e eeuw? En dat de officier links vrij veel lijkt op Tsaar Nicolaas II ?
In videocameras doen ze dat door een kleuren prisma er in te zetten en dan 3 sensoren te gebruiken. Maar dat is duur en zwaar. Is geprobeerd in DSLR, maar geen succes geworden.
Anoniem: 420194
@Zartok11 mei 2012 13:58
De "door Bayer geinduceerde CA" bestaat niet. CA komt door de microlenzen en het optisch ontwerp van het objectief. Verwacht op dat vlak dus geen verbetering...
Dit is geweldig, want theoretisch kun je hiermee ruim 2 stops minder ruis voor elkaar krijgen dan met een bayer-sensor. Dit soort camera's heeft best een toepassing.

Helaas is het alleen Leica die dit uitbrengt, en daarmee vermoorden ze meteen een mooi concept. 8000 euro gaan alleen de grootste idioten eraan uitgeven, en zo blijft dit stukje techniek onbereikbaar voor de meeste 'enthusiasts'.
Helaas is het alleen Leica die dit uitbrengt, en daarmee vermoorden ze meteen een mooi concept.
Dat is wat voorbarig. Leica is hierin gewoon alleen de eerste. Andere fabrikanten kunnen best nog volgen met goedkopere modellen.

Hoe het ook zij, zwart-wit fotografie is een behoorlijke niche markt. De massa wil toch altijd wel kleur, ook de meeste 'enthusiasts'. De massa wil ook liever 1 camera die 'alles' kan, en niet 1 kleur en 1 zwart-wit.
[...]
Dat is wat voorbarig. Leica is hierin gewoon alleen de eerste. Andere fabrikanten kunnen best nog volgen met goedkopere modellen.
[...]
Er zijn nog wel wat low budget alternatieven te koop ... ;)

[Reactie gewijzigd door Xubby op 11 mei 2012 15:40]

Leuk, maar niet digitaal natuurlijk. EN ze kunnen ook in kleur werken, wat ik die Leica nog niet te makkelijk zie doen.
Ze zijn niet de eerste. Wel de eerste met een 35mm sensor.
In de bijna 10 jaar dat Kodak de DSLR markt domineerde hebben ze aardig wat zwart-wit modellen uitgebracht, dus de eerste zeker niet.

Ik denk dat de markt te beperkt is dat veel fabrikanten zullen volgen. Wellicht Fuji met een update van hun ILC of een X100 in monochrome of zo. Lijkt me wel wat ;-)
Ach als er voldoende vraag is dan zal een bedrijf als Sony of Samsung een soort gelijk iets doen zeker voor dat soort bedrijven is het niet heel erg moeilijk om een extra model uit te brengen en simpel weg een kleuren filter weglaten is nu ook weer niet echt een uitdaging. De kwaliteit is dan wel een stukje minder dan een Leica toestel maar ach je betaald ook maar een klein deel van de prijs voor zo'n toestel dus waarom niet.

Cannon en Nikon zie ik het nog niet zo snel doen omdat deze bedrijven over het algemeen minder modellen op de markt zetten...
Anoniem: 382732
@Rob Coops11 mei 2012 13:26
Dit soort producten zijn maar voor 1 of 2 fabrikanten weggelegd. De rest richt zich op de mainstream. Misschien dat een merk als Contax weer leven wordt ingeblazen voor een vergelijkbaar product.
Contax is al een nieuw leven ingeblazen met de introductie van de Zeiss Ikon zm meetzoeker een aantal jaar geleden ondertussen alweer: http://lenses.zeiss.com/p...on/zeiss_ikon_camera.html

Blijft natuurlijk wel een cosina intern :(

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 285004 op 11 mei 2012 19:13]

Helemaal mee eens. Nu is het natuurlijk wel zo dat meetzoeker camera systemen hoe dan ook niet echt in de markt van reguliere consumentencamera's liggen. Toch, voor een aantrekkelijkere prijs kan ik me goed voorstellen dat mensen die kleuren niet nodig hebben (denk aan portretfotografen, dat zie je toch vaak nog in z/w gebeuren) sneller geneigd zijn om een dergelijke camera aan te schaffen. Helemaal als de persoon in kwestie het niet voor zijn werk doet.
blijft een niche markt en de economie of scale schrijft voor dat je dan simpelweg niet goedkoop kan produceren. Maar die 8000 euro zal niet alleen zijn bepaald door de productiekosten ;) het is immer een "Leica"
Alleen liep die M9 altijd al enkele stops achter op de andere Full Frame camera's. En het blijft een beetje gek: alleen maar zwart wit kunnen schieten, terwijl je met een D800 (36MP dus ook echt wel voldoende detail en scherpte mogelijk) alsnog betere resultaten haalt en in kleur.
want theoretisch kun je hiermee ruim 2 stops minder ruis voor elkaar krijgen dan met een bayer-sensor.
Ik zou die berekening wel eens willen zien waardoor jij op 2 stops uit komt. Dat klopt volgens mij van geen kant.

Neem je wel mee dat bij een bayer sensor de sensor elementen niet alleen maar groen, rood en blauw detecteren, maar dat ze allemaal een heel breed spectrum detecteren waarbij de piek in groen rood of blauw ligt?

Vandaar dat je ook vrijwel geen resolutie/detail wint als je afziet van een bayer sensor.
Toch is het wel grappig dat deze duurder is dan de normale M9 terwijl er iets is weggelaten..
De vraag voor B&W camera's is ongeveer nul (Anders zouden er wel meer bedrijven dit aanbieden...)
Anoniem: 335608
@PPie11 mei 2012 12:29
Lol, of ze zetten juist een trend. De populariteit van instagram e.d. apps laat iig zien dat mensen behoefte hebben aan een stukje nostalgie in hun foto's.
For all I know kan dit best een succes worden. En logisch dat er nog geen, meetbare, vraag is naar B&W camera's als er geen andere merken zijn die het vermarkten.
Zwart-wit is niet per definitie nostalgie. Het is gewoon een andere manier van fotograferen. Als je in zwart-wit werkt kijk je ook anders naar de onderwerpen. Daarom is fotograferen in zwart-wit fundamenteel anders dan werken in kleur en achteraf kijken of het een mooi z/w plaatje oplevert.
Instagram is een hype, een eendagsvlieg. Ik mag hopen dat Leica een hogere ambitie heeft.
Dat is gewoon de marktwerking en merknaam, nu zal de vraag naar dit product niet extreem hoog zijn dus zal de prijs uiteindelijk wel zakken naar een betaalbaar niveau (helaas is het product op dat moment dan wel meteen weer X maanden/jaar oud)
Dat is hetzelfde als met de Nikon D800s, waar het moiréfilter is weggelaten. Toch is de D800s duurder dan de D800.
Anoniem: 382732
@_Thanatos_11 mei 2012 13:31
In een D800e zit nog steeds een anti-alias filter, alleen filtert die veel minder sterk. Omdat de kans op moire toeneemt vergt de D800e meer vakmanschap om er alles uit te halen. Daardoor zal de afzet minder worden en de prijs dus hoger.
D800E, niet D800s
En er wordt een ander filter ipv ingestoken er wordt niet iets weggelaten. Dus dat vereist aparte logistiek, en nikon verwachtte er minder van te verkopen, dus om uit die kosten te komen is dat ook een ander prijs plaatje.
Engadget heeft er ook een item over en noemt het:
The housing has been modified slightly to include a recessed control panel, Panasonic branding has been removed and the Leica logo added. Such luxuries more than double the camera's price from $269 to $699. Ouch. You can pick up the V-Lux 40 beginning today, or you can grab two virtually identical ZS20s for the same amount, with significant cash to spare.http://www.engadget.com/2012/05/10/leica-v-lux-40-X2/
Kan iemand mij uitleggen of Engadget hier ook gelijk in heeft; dat het echt maar een bestaande camera rebranden, eigen lens erop zetten en het vervolgens ongeveer drie keer zo duur maken? Kortom; wat is de toegevoegde waarde?
Bij eerdere modellen (Panasonic DMC-LX5) zat het prijsverschil vooral in de meegeleverde software.

Ik heb het idee dat het ook niet zomaar een rebranding is maar meer een samenwerking. Immers zitten er op Panasonic's in zulke gevallen kennelijk vaak lenzen van Leica.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 11 mei 2012 22:40]

De goedkopere camera's worden gerebrand maar softwarematig vinden er wel aanpassingen plaats. De duurdere typen zijn eigen ontwikkeling.
Ha! Eindelijk een manier om zonder trucs achteraf weer de "ouderwetse" zwart-witfoto's te kunnen maken. Althans, dat hoop ik. Leica maakt wel erg goede sensors, hopelijk hebben ze er dit keer ook weer goed over nagedacht. Met de lenzen zit het wel goed.
Leica maakt zelf naar mijn weten geen sensoren maar gebruikt oa Kodak sensoren :)
Zwart-wit digitale cameras bestaan al eeuwen hoor ;-)
Zwart-wit digitale cameras bestaan al eeuwen hoor ;-)
Digitale camera's bestaat al eeuwen?

[Reactie gewijzigd door Aham brahmasmi op 11 mei 2012 13:56]

1975 is toch vorige eeuw? Vorig millenium zelfs ;)
Voor degen die wat over de achterliggende techniek willen opzoeken: een "meetzoeker camera" heet "rangefinder camera" in het Engels.
En in dit filmpje laten ze zien wat het verschil is tussen focussen met constrastdetectie, fasedetectie, en de meetzoeker.
Waarom denk ik bij het zien van zo'n camera direct aan een Instagram-camera?

Imho is het achteraf toevoegen van een zwart/wit-effect beter dan dat je het in de camera doet. Er zijn namelijk honderden verschillende soorten zwart/wit, en er is geen "beste" zwart/wit.
Het is niet alsof de camera hier het "zwart/wit effect" toevoegt, hij _kan_ geen kleuren vastleggen. Je zal met nabewerking hier nog genoeg aan kunnen schuiven.
Jawel, de camera voegt wel een zwart wit effect toe (hardwarematig, maar dan nog).
Immers, de sensor ontvangt kleuren uit het volledige spectrum.
Vervolgens bepaald de gevoeligheid voor bepaalde kleuren (hardware eigenschap van de sensor) of een bucket gevuld wordt met een grijswaarde tussen de 0 en de whatever.
Elk type zwart-wit film heeft op exact dezelfde manier een unieke gevoeligheid voor blauw, rood, groen, etc.
Deze sensor ook.
Alleen kon je vroeger je film kiezen, en nu heb je maar één type film er in.
En, omdat de sensor géén kleuren registreert kun je dus achteraf niets meer aanpassen.
Wat bij gewoon fotograferen in kleur (in RAW) wél tot op zekere hoogte kan. Je hebt immers drie (of meer) buckets, een voor R, een voor G en een voor B.
Anoniem: 382732
@MarcelG11 mei 2012 13:28
Nee, de camera ontvangt geen kleuren, maar helderheden. Net als een gewone digicamera overigens. De RGB bestaat alleen maar omdat er RGB filters voor de photosites worden geplaatst. Doe je dan niet dan wordt er alleen maar een helderheid geregistreerd.
Oh, de camera ontvangt geen licht met een bepaalde kleur, alleen een intensiteit?

Grappig.
Waar in het hele proces valt de kleur van het foton af? Leg me dat eens uit.
Dank.

Dat is dus mijn punt.
Er land op de sensor van deze Leica een foton met een bepaalde golflengte én een bepaalde intensiteit.
Doordat er géén kleurfilter voor zit, is de golflengte van het licht niet meer meetbaar door de sensor. De sensor heeft hardwarematig een bepaalde kleurgevoeligheid.
Reageert minder op blauw dan ook rood (bijvoorbeeld...).
Of de geregistreerde intensiteit het gevolg is van verminderde gevoeligheid voor die golflengte of door daadwerkelijk lagere intensiteit is niet meer te reconstrueren.
Deze informatie valt dus weg, en de foto wordt dan dus opgebouwd uit alleen maar de lichtintensiteit. Die kleurgevoeligheid is achteraf ook niet meer te wijzigen.
Je hebt dus keuze uit 1 type film....terwijl ik met een bayersensor (of foveon) nog altijd achteraf de kleurweging kan maken om andere types zwart-wit "film" te kiezen.
Ja, dat gaat ten koste van resolutie.
Maar als ik de keuze heb dan kies ik niet voor (getuige de voorbeeldfoto's) amper meer resolutie ten koste van cruciale beeldinformatie (kleur en intensiteit).

[Reactie gewijzigd door MarcelG op 11 mei 2012 14:53]

Nee, de camera ontvangt geen kleuren, maar helderheden. Net als een gewone digicamera overigens. De RGB bestaat alleen maar omdat er RGB filters voor de photosites worden geplaatst. Doe je dan niet dan wordt er alleen maar een helderheid geregistreerd.
Niet helemaal waar. De fotodiodes zijn niet even gevoelig voor elke kleur, dus in principe zou je onderscheid kunnen maken tussen kleuren, mits je de helderheid van tevoren weet.
Dus als je van tevoren al weet hoe de foto er uit zou moeten zien, dan zou je onderscheid kunnen maken tussen kleuren....

ehm, zie je het probleem met de logica? ;)
Bij een doorsnee foto werkt het idd niet, maar dat beweerde ik ook niet. :P
Met een target met gecontroleerde belichting zou het technisch gezien wel kunnen (de kleuren afleiden uit de intensiteiten).

[Reactie gewijzigd door Aham brahmasmi op 11 mei 2012 19:18]

Volledig foute aanname.
Stel je maar eens voor wat er gebeurt als je meer of minder groenlicht neemt met jou stelling. Wordt er dan rood/ blauw verwerkt?
Nee dus.
Zo lang die fotodiodes of fototransistoren voor een breed specrum gevoelig zijn gaat die vlieger niet op
Anoniem: 390875
@MarcelG11 mei 2012 13:00
Alleen kon je vroeger je film kiezen, en nu heb je maar één type film er in.
En, omdat de sensor géén kleuren registreert kun je dus achteraf niets meer aanpassen.
Wat bij gewoon fotograferen in kleur (in RAW) wél tot op zekere hoogte kan. Je hebt immers drie (of meer) buckets, een voor R, een voor G en een voor B.
Doen we het toch gewoon weer op de oude manier? Zelf er een rood, groen en blauw filter - achter elkaar - voor zetten. Kan je ook weer kleurenfoto's maken (met regenboog water en schaduwen van mensen in complementen).

:+
Er zijn ook honderden soorten kleur, die voeg je bij de doorsnee camera toch ook niet achteraf toe?
Honderden? Maak daar maar miljoenen van...het menselijk ook kan (bij de meeste mensen) rond de 16.8 miljoen kleuren waarnemen.

Natuurlijk verschilt dit ook nog weer per persoon (er zijn ook mensen met kleurenblindheid die minder kleuren kunnen waarnemen) maar 16,777,216 (afgerond dus 16.8 miljoen) wordt gezien als 'true color'
Anoniem: 420194
@Stannieman11 mei 2012 13:38
Natuurlijk wel...
Waarom heeft iedereen het over RAW, witbalans, colormanagement, sRGB kleurruimte, verzadiging, CA? Dat alles zou niet mogelijk zijn zonder terug te vallen op de oorspronkelijke helderheidsverdeling PER KLEUR.
Misschien niet nodig voor Jan met de pet, maar zodra je net iets meer uit je foto's wilt halen ben je hier op aangewezen. En je wilt een Leica toch niet met een doorsnee camera vergelijken?
Maar als je het artikel hebt gelezen weet je dat het in zwart-wit schieten andere voordelen met zich mee brengt.
Anoniem: 63628
@TvdW11 mei 2012 11:55
Volgens mij begrijp je 't niet helemaal. Het gaat over het maken van een zwart-wit shot direct, zonder filters of omzetten in de camera, maar direct op de sensor.

Er wordt helemaal geen zwart-wit effect toegevoegd, het is gewoon basis zwart/wit.
TvdW heeft wel degelijk een punt: als je kleurinformatie hebt, kun je zelf bepalen met welke "weging" de verschillende kleuren meedoen in het uiteindelijk zwart-wit plaatje. Kijk maar eens hoeveel vrijheid je hebt in Photoshop om een kleurenplaatje zwart-wit te maken.

Op een camera als deze, gebeurt zo'n weging ook, alleen kan het maar op één en altijd dezelfde manier en die is bepaald door de gevoeligheid van de sensorpixels voor de verschillende kleuren van het spectrum. Het is mij nog een vraag of bij het ontwerp van de sensors deze inherente weging zo gekozen kan worden als Leica goeddunkt of dat het gedicteerd wordt door de fysische eigenschappen van de sensor.

Blijft overeind staan dat een camera als deze veel gevoeliger is bij weinig licht en ook een scherper beeld kan geven, omdat het niet nodig is om informatie van naburige pixels te combineren om de kleur te bepalen.
Anoniem: 420194
@aap11 mei 2012 13:51
Dat laatste hoeft bij een gewone camera ook niet. Immers als je rechtstreeks naar zwart-wit uitvoert hoeft daar ook geen kleur bepaald te worden. Dit gebeurt alleen wanneer je vanuit RAW naar een kleurenfoto exporteert. Dus dat is geen afzonderlijk voordeel t.o.v. de "hogere gevoeligheid". Ik begrijp wel hoe je tot de conclusie komt want hoger contrast levert een SCHIJNBAAR hogere scherpte op. Maar dat is puur gevoelsmatig (zit tussen je oren).
Blijft echter overeind staan dat de camera daardoor niet "veel" gevoeliger is en ook niet "veel" scherper.
Het verschil is in de praktijk maar minimaal.
Bij zw/w-film ligt de "weging" ook vast, maar je kunt wel verschillende films kiezen. Wellicht kan hier bij de Leica M9-M ook mee gespeeld worden met instellingen op de camera. Verder heb je nog altijd kleurfilters (rood/geel/oranje etc.) die traditioneel altijd voor zw/w gebruikt werden.
Hoe zou je dat moeten instellen op de camera? Dat is immers een hardware eigenschap van de sensor en die kan je niet softwarematig aanpassen.
aham heeft het over vroeger..
vroeger had men ook geen digitale camera's, dus geen digitale instellingen die gemaakt kunnen worden op de camera....
enige optie die over blijft is dan dus een HARDWAREMATIGE kleurenfilter ;)
er is geen "beste" zwart/wit.
Maar wel een 'goed' en 'beter'. Ik vind het Zone-systeem wel wat hebben en heb er in het verleden veel mee gedaan.
Mooie camera. Wel één dik nadeel is dat je je zwart/wit verhoudingen niet meer kunt aanpassen. Terwijl je dat wel kunt vanaf een kleurenfoto. Je kan bepalen of rood wit of zwart moet zijn ect.. Toch veel meer creatieve vrijheid.
Kan wel, maar dan precies op de manier zoals het met zwart-wit film ook al moest: door kleurfilters voor de lens te plaatsen.
Nog absurder dan deze monochrome Leica, de M9-P Hermes limited edition. Komt met twee witte handschoentjes...

Ik heb vorige maand mijn Leica M9 verkocht. De lenzen zijn mooi en geen AA filter is ook interessant, maar de sensoren en de processors zijn niet meer van deze tijd. Daarnaast zijn de prijzen absurd. De nieuwe 50mm f/2 lens kost 6000euro :s
Is het juist niet prachtig dat dit nog kan bestaat, zelfs bij een high-tech camera? Moeten we allemaal in een massaconsumptie maatschappij leven? Ik zou het nooit kunnen betalen, maar ik vind het wel prachtig dat er nog steeds zo'n mooi vakmanschap kan bestaan. Daarbij is de prijs te rechtvaardigen vind ik, een handgemaakte limited editie van een sportwagen kost toch ook massa's geld in vergelijking met een normale kwalitatieve auto?
idd laten we dit prachtig stukje europees vakmanschap koesteren vooraleer we compleet overspoeld worden door chinese wegwerprommel.
Niet meer van deze tijd?

Een leica verkoop je niet om hem na twee jaar weer door een nieuw model te vervangen, dat koop je bij wijze van spreken om mee te fotograferen tot hij in grut uit elkaar valt. Of jijzelf, want hij kan wel wat jaartjes mee. Dat is eerder een camera die per definitie door nieuwe technologie voorbij gehold zal worden. En it doesn't matter at all.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee