WhatsApp brengt update voor Android-app uit met Material Design-uiterlijk

WhatsApp heeft een update van zijn Android-app uitgebracht met gewijzigd uiterlijk. De berichtendienst heeft het uiterlijk van de chat-app aangepast op Googles Material Design-idee voor Android 5.0. De update staat nog niet in de Play Store.

Wie de update met het nieuwe uiterlijk wil uitproberen, kan dat doen door via de site van WhatsApp het installatiebestand te downloaden en te installeren. Er lijken verder geen ingrijpende wijzigingen bij de app te zijn doorgevoerd.

De update met het Material Design zat er al even aan te komen. De webversie van WhatsApp heeft dat ontwerp al sinds het begin. Hoewel WhatsApp elementen heeft overgenomen, volgt de app niet alle richtlijnen van Google. Terwijl Google een groot Plus-teken rechts onderin beeld zet voor het openen van een nieuwe chat, heeft WhatsApp daarvoor de knop rechtsboven in de menu-balk.

WhatsApp is de grootste chat-app van Nederland, met naar schatting ongeveer negen miljoen gebruikers. Schattingen voor België zijn niet bekend.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

14-04-2015 • 08:24

109 Linkedin

Submitter: Xatom

Reacties (109)

109
107
59
1
0
1
Wijzig sortering
Voor de tweakers die van deze update nu pas weten. Tip: Installeer Whatsapp 2Date Link XDA: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2179473A
Is van de Playstore afgehaald, vandaar de XDA link naar de .APK toe.
WhatsApp 2Date
Met deze app kan je elke beta update die nog niet op de Play-Store uitgebracht is van WhatsApp gelijk downloaden. :)

Look and feeling
De WhatsApp update Material Design is een mooie update, alleen hebben de ronde profielfoto's nu heel veel weg van Iphone haha, zo voelt t voor mij :P
Verder helemaal top :)

Wout en z'n kado (Whatsapp)
Misschien krijgt Wout wel een PC :P Als ik zo een Twitter conversatie geloof hahaha! https://secure.tweakers.n...wnload_file&file_id=17278

[Reactie gewijzigd door CyberDonky op 14 april 2015 09:14]

Thanks voor de link naar de app. Scheelt me weer welke keer kijken op de site of er een nieuwe versie is _/-\o_
Altijd op whatsapp.com/Android
Onthouden dus!
Material Design is grotendeels voor Android ontworpen, maar ze hebben uiteraard ook bij iOS gekeken. De ronde profielfoto's vind ik zelf ondanks dat ze minder weergeven prettiger ogen maar je ziet die stiekem ook in alle apps van google terugkomen (Gmail etc.).

Daarnaast, die ronde profielfoto's zaten er toch al in? in mijn huidige niet material-design app zitten ze er ook al in :).

Whatsapp vond ik qua oog altijd wel netjes in elkaar zitten, lijkt er op dat dit mooi zo blijft.
Waarom moet je en windows phone hebben als het OS voor desktop het ook al implementeert? Ik heb wel eens vaker een Windows Phone in mijn handen gehad overigens.

Oke, microsoft kwam eerder met Flat design (Dit is geen material design overigens) in besturingssystemen, maar je gaat hier toch niet zonder bronnen aangeven dat ze de eersten waren? Uiteraard zijn er wel meer zaken waar het op gebaseerd is, ik haakte echter in op de comment van CyberDonkey.

Betreft artikelen als je even googled op Flat design origin komen vaak neer op 1940-1955 & Swiss Design:
http://thenextweb.com/dd/...ade-digital-world-flat/2/

Microsoft kwam met Flat design voor zijn producten, niet al te lang hierna kwam Google met Material design wat toch net 'n stukje anders is, vooral het stukje levitation.

Maar we draaien nu wel heel erg offtopic zo.
Off topic? Eindelijk gaat een discussie weer eens fatsoenlijk de diepte in.
Ik ben nu wel benieuwd wat nu precies material design is en op welke punten het verschilt met flat design.
Ga vooral door dus met deze discussie, er is niets off topic aan, integendeel.
Het is vrij simpel, Ik gaf eerder al aan dat er Levitation in zat, verder zijn het objecten en is niet alles plat. Daardoor mag je wel gebruik maken van schaduwen e.d.

Flat is heel basic, alles is even diep tenminste, er is geen diepte vandaar de term Flat.
Je zou Material kunnen zien als een extensie hiervan waarbij ook gekeken wordt naar diepte, zo zie je bij Material design ook schaduwen en wordt bij animaties rekening gehouden met welke objecten zich hoger bevinden dan de andere.

Tevens is volgens mij voor Material design 80/90% van de UI elementen al door google ontworpen en bij flat design mag je zelf je inspiratie laten vloeien hoewel 't al snel niet meer flat is als je diepte e.d. toepast.

Het is vooral offtopic omdat dit niets meer met whatsapp te maken heeft :). Als je echt geinteresseerd bent zou ik op internet gaan zoeken naar mensen die hun opinie hiervoor kwijt geven op Blogs e.d. ik voel mijzelf niet als de persoon die hier alles over weet en zal mogelijk ook een aantal foute feitjes genoemd hebben!

bijv: http://designmodo.com/flat-vs-material/ is een begin.
Geinstalleerd! ziet er wel mooi strak uit, alleen de ruimte voor de chats wordt zo wel steeds minder door de alsmaar grotere touch interfaces en titelbalken. het strakke minimalistische vind ik zo een stuk minder worden.
Ik vind het ook allemaal wel erg 'ruim'. Dat had van mij ook minder gemogen. Verder is het wel mooi design, jammer dat er toch app ontwikkelaars zijn die de guidelines niet helemaal volgen! Ik houd wel van wat gestroomlijnd.
Mee eens, maar ik vind die grote ronde + knop niet echt prettig, eerlijk gezegd, dus ik ben blij dat ze die achterwege hebben gelaten.

Die knop is prettig omdat het iets makkelijker te bereiken is met de duim, maar verder zit dat ding me een beetje in de weg, hij blokkeert het zicht soms een beetje...
Ik denken dat je iets te snel reageert. Scroll maar eens een beetje Door je chats, die titelbalk wordt direct smaller :)
Dit gaat een trend worden. Denk eigenlijk vergelijkbaar als wat er is gebeurd met werkgeheugen. Mensen hebben meer geheugen, ontwikkelaars maken er gebruik van en nemen minder moeite om geheugengebruik te minimaliseren. Mensen hebben een groter scherm, designers maken er gebruik van. Aan een groter scherm en/of een hogere resolutie ga je straks niet meer hebben als aan een klein scherm in het verleden. Of althans ... het zal scherper zijn en een meer 'Feng Shui' ;) zijn, maar niet meer content.
Anoniem: 625589
@HerrPino14 april 2015 11:30
Dat zie je al heel goed in de Material Design Play Store, vreselijk hoe veel je daar moet scrollen om weinig informatie te zien. Vooral op tablets is het gewoon belachelijk.
Anoniem: 193302
@Patrock14 april 2015 09:39
Ik heb de font size in Whatsapp op small gezet in de settings. Een stuk mooier naar mijn mening.

Overigens heb ik dit ook in Android zelf ingesteld.
Dit staat bij mij ook altijd standaard op de kleinst mogelijke setting. de grotere letters zoals standaard vind ik altijd ietswat wazig over komen.

Een voordeel van de update is dat de last seen functie niet meer continue hoeft te scrollen.
Van mij mogen ze de berichten die ( met uitzondering van een dag) achter elkaar worden verstuurd. zonder tussenkomst van een reactie gegroepeerd worden. dit scheelt ook al weer wat "witruimte" tussen de bubbels in.

En dat ik whatsapp gebruik is onderhand wel bekend, wil ik bij de contacten komen dan swype ik naar links en heb daar dezelfde lijst, zonder dat ik op de hardware knop voor terug moet drukken. Een nieuw contact toevoegen is niet een handeling die dermate vaak voor komt dat het voor mij, in ieder geval direct in beeld hoeft te staan. met deze drie dingen verwijderd krijg je een complete chat regel in het overzicht er bij. Met minder witruimte ga je zo van de 7 zichtbare chats naar de 8 a 9 door minder witruimte te gebruiken. Persoonlijk heb ik daar meer aan dan dat ik zie dat ik whatsapp gebruik en knoppen die ik nooit aanraak.
Op windows phone is de ruimte voor chat idioot klein (de lumia 920). Op de helft van het scherm staat mijn toetsenbord en dan hooguit nog 2 regels chat er boven. Lettertype staat al op zijn kleinst :(
Mooie update. De App ziet er netjes uit, het was wel tijd voor een visuele make-over.

Wat ik nog wel erg mis zijn de 3 puntjes voor de opties, hopelijk gaan ze deze nog wel terug plaatsen want (bijna) alle telefoons die de afgelopen tijd zijn uitgekomen hebben geen dedicated menu button meer. De versie die ik geïnstalleerd heb is 2.12.38. Hebben hier meer mensen last van?

Gelukkig draai ik Cyanogenmod (op mijn OPO) en heb ik ingesteld dat een long press op de multitask knop alsnog het menu oproept, dus kom gelukkig dan nog wel bij mijn instellingen.

Hoop voor Whatsapp dat ze dit nog oplossen voordat ze het aanbieden als Update in de Play Store, dit gaat anders een hoop gezeik opleveren.

[Reactie gewijzigd door rens-br op 14 april 2015 09:30]

Anoniem: 447138
@rens-br14 april 2015 09:37
Hoi! De 3-puntjes-toets zie je enkel wanneer je via geen enkele andere methode het menu kan aanroepen. Het is dus precies omdat jij 'long press multitask button' hebt ingesteld als menu-sneltoets dat je de 3-puntjes-toets niet ziet.

Ik heb zo'n long press actie niet en ik zie de 3-puntjes-toets wel.
Dat is inderdaad de reden! Merci. Heb de knop uitgezet en dan komen de 3 puntjes er wel te staan. (Eerst Whatsapp force closen en daarna opnieuw starten)

Blijft erg gek, want die 3 puntjes verdwenen dus alleen in deze versie van Whatsapp. In de oude versie stonden die er wel gewoon en ook bij al mijn andere Apps staan die 3 puntjes er ook.

(Had die die knop juist zo ingesteld omdat ik 1 App heb die de 3 puntjes niet ondersteund en kon daarbij dus ook niet bij het menu komen: Droidstats)

[Reactie gewijzigd door rens-br op 14 april 2015 09:43]

Dat is niet waar. Ik heb en de 3 puntjes rechtsbovenin en als ik multitask button long-press het menu onderin.

LG G2 Stock 5.0.2 LG. Whatsapp 2.12.38
Anoniem: 447138
@Ewivis15 april 2015 15:20
Nou nou, niet zo snel conclusies trekken! :-) We hebben het hier over CyanogenMod, jij hebt Stock rom van de LG G2...
Bij mij is het menu nog aanwezig, gelukkig maar... Want ik heb inderdaad geen dedicated menuknop
Da's ook snel! Voor de iPhone heeft het maanden geduurd voor er een iOS 7-update was met het nieuwe uiterlijk. Bij de release van de iPhone 6/6 plus heeft het nog eens maanden geduurd voordat er een update was die geschikt was voor de nieuwe resoluties :(
Misschien komt dat omdat Android een veel grotere markt is dan iOS, en dat iOS al zijn eigen messager heeft?
Android heeft daar toch ook een eigen dienst voor?
Hangouts.
Toegegeven; wanneer ik een berichtje krijg via hangouts schrik ik van het onbekende geluidje wat uit mijn telefoon komt.
Bedankt voor de lach. Een van de leukere geformuleerde posts :)
Ik heb daar wel eens van gehoord... Schijnt een groot succes te zijn in Krasnoyarsk!
Mwa, valt wel mee, deze update komt ook maanden later. Android 5 is uitgebracht in oktober 2014, ze hebben er 7 maanden over gedaan.
Ik zit eigenlijk meer te wachten op een mogelijkheid om zelf te bepalen waar WhatsApp zijn (vrij forse hoeveelheid) data opslaat op je device. Ken genoeg mensen met een telefoon met beperkte opslagcapaciteit. Op zich geen ramp, want je stopt er een snel 16GB SD-kaartje in en je hebt ineens ruimte zat. De camera kan foto's en filmpjes ook netjes op je kaartje opslaan. Lijkt mooi, tot je WhatsApp installeert en een paar foto's binnenkrijgt...... apparaatgeheugen vol en "sorry, niets aan te doen". :)

Mensen met een Samsung Xcover 2 bijvoorbeeld. Lekker robuuste telefoon en voor veel mensen presteert hij goed genoeg. Alleen jammer dat Samsung dit toestel "met de Franse slag" in elkaar gedraaid heeft. Stop er een SD-kaartje in en kom tot de ontdekking dat het toestel zo opgebouwd is, dat je daar niet zo heel veel mee opschiet. Stuur iemand met een Xcover 2 een rits foto's via WhatsApp en diegene kan ineens bijna niks meer met zijn toestel. Zelfs de galerij openen geeft dan een melding over onvoldoende storage. (En op je SD-kaartje heb je dan bijv. nog 14 van de 16GB vrij.)

[Reactie gewijzigd door BazzH op 14 april 2015 09:14]

Als er een SD kaart inzit zou WhatsApp moeten herkennen dat die daar inzit, en de afbeeldingen en videos daarheen pushen.
Om veiligheid redenen is het echter niet mogelijk om de gesprekken daar op te slaan, die staan in een beveiligd gedeelte op de telefoon; met een SD kaart is die beveiliging voor zover ik weet niet mogelijk.
Op sommige toestellen kan whatsapp dat niet detecteren, omdat die op geemuleerde sd storage draaien. De interne storage heet ook sdcard0.

Waarom de gebruiker niet zelf laten kiezen?

[Reactie gewijzigd door BazzH op 14 april 2015 20:01]

Ik gok op kosten-baten, om het even zo te omschrijven.
De meeste mensen snappen daar helemaal geen ene hol van. Echter, het aantal mensen dat er werkelijk last van heeft is relatief klein; derhalve kiezen ze ervoor om de massa het meest tot de dienst te zijn door het simpel te houden.

Maar don't pin me on that, het is slechts een idee. :)
Waarom dan niet allebei? Je hoeft de gebruiker niet te verplichten om het zelf in te stellen. Je kan er ook voor kiezen om de huidige functionaliteit te handhaven en de gebruiker, ergens weggestopt in de instellingen, de mogelijkheid te geven om het zelf in te stellen. Doet de gebruiker niets, dan verandert er ook niets.
Misschien kun je dat met een symbolic link regelen? Dan moet je denk ik wel root rechten hebben op je apparaat.

http://help.hardhathosting.com/question.php/95
Helaas niet. Dat had ik al geprobeerd. Dr data staat dan wel op een andere plek, maar wordt gewoon meegerekend als gebruikt systeemgeheugen.

Het lijkt erop dat de telefoon niet kijkt hoeveel ruimte er nog vrij is, maar gaat berekenen hoeveel ruimte je nog hebt. Een beetje als:

Beschikbare ruimte = Totale ruimte conform specs - Ruimte gebruikt door apps (bij een Xcover2 kun je die niet op SD zetten, omdat de Xcover2 zijn storage emuleert) - Ruimte gebruikt door User Files - Ruimte gebruikt door het systeem.

En bij het berekenen volgt hij netjes je symbolic link en zal het toestel nog steeds zeggen dat het geheugen "vol" is, terwijl dit dus stiekem niet zo is.

[Reactie gewijzigd door BazzH op 14 april 2015 14:49]

Tja was te verwachten dat ze zich niet compleet aan Material Design zouden houden, doet Facebook namelijk ook niet. Vind het design op zich wel netjes maar zo'n nieuwe chat knop had idd wel zwevend gemogen in de onder hoek.
Gaat er dan niet nog meer chat-ruimte verloren als die knop daar komt ipv boven in een balk waar toch al ruimte is?
Die button zweeft. Neemt dus geen ruimte in, want als hij goed geimplementeerd is, verdwijnt hij zodra je scrollt.
Ben benieuwd :) Was wel eens tijd voor een opfrisbeurt voor Whatsapp, blijft jammer dat ze zo traag ontwikkelen voor de mobiele apps. Hopen dat ze dit nu vasthouden en lekker blijven updaten :)
Ik hoop dat ze juist wel minimalistisch blijven en niet teveel poespas erbij gooien. Wat ik nog mis is het highlighten van informatie in een (groeps)chat en dat dat dan op een soort info pagina voor die chat blijft staan. Nu is het een gedoe als je iets wil organiseren met een groepje, mensen die later naar de groep kijken zien 100 berichten en de belangrijkste info is dan eigenlijk al verloren.
Waar ik even benieuwd naar ben, stel ik installeer de APK, hoe zit het dan met updates? Blijven deze dan alsnog via de Playstore binnen komen, of moet ik dan Whatsapp weer verwijderen en via de playstore installeren indien er weer een nieuwere versie uit komt? De Screenshots zien er in ieder geval goed uit!
De versie vanaf de website van Whatsapp (en waarnaar in het artikel is gelinked) is door Whatsapp Inc gesigned. Zolang je een versie hebt met de goede handtekening, blijft de Play Store link in tact en zal je dus updates via de Play Store kunnen ontvangen.
Whatsapp voor iOS loopt inmiddels flink achter zeg.
De punten op een rij:
- Geen webversie
- Geen voip ( komt binnen maand, Whatsapp kennende duurt het nog langer)
- Privacyinstellingen lopen achter ( blauwe vinkjes enz)


Voor een app wat ooit zijn succes te danken heeft aan de iPhone ( eerste 2 jaar was de app iPhone only) vind ik het verschil in developement van de makers van Whatsapp jammerlijk.
Tja het loopt achter omdat IOS het niet mogelijk maakt. Daar kan het Whatsapp team vrij weinig aan doen. Op de windows Phone versie is de webfunctie en blauwe vinkjes wel mogelijk. De belfunctie zijn ze mee bezig maar komt er ook aan.

[Reactie gewijzigd door vali op 14 april 2015 11:31]

Nog steeds geen end-to-end encryptie in de iOS versie vind ik de opmerkelijkste achterstand.

Overigens gaat dit ook deels Android users aan. Berichten van een Android- naar een iOS toestel missen goede encryptie.
Het grappige is dat iOS gebruikers eerst moesten betalen om WhatsApp te downloaden en nu krijgen ze amper updates dit is gewoon naaiend als je het mij vraagt.
Lang inhoudend drukken op een chat > snelkoppeling maken is ook nieuw, of niet?
Ik heb het nog niet eerder gezien. ;)
Nee, die optie heb ik op de oude versie ook al. Je kon dat overigens ook altijd al doen door de bijbehorende widget op je startscherm te zetten.

[Reactie gewijzigd door Chotto Toire op 14 april 2015 13:23]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee