YouTube verruilt Flash grotendeels voor html5-video

YouTube stapt voor een groot deel over op html5-video. Alleen in oude browsers, evenals de laatste stabiele versie van Firefox, wordt de Flash-player nog gebruikt; gebruikers van andere browsers krijgen de nieuwe html5-speler voorgeschoteld.

Youtube (kleiner logo)Dat geldt voor gebruikers van recente Chrome-versies, Internet Explorer 11, Safari 8 en beta-versies van Firefox, meldt YouTube. Sinds de lente van 2014 gebruikte YouTube de html5-spelers al in recente versies van Google Chrome. In 2010 achtte YouTube-eigenaar Google html5-video nog niet rijp genoeg om Flash te vervangen, maar de afgelopen jaren is de ondersteuning van html5-video flink verbeterd.

Zo werd een flexibele bitrate mogelijk, waardoor gebruikers minder vaak naar een bufferscherm hoeven te kijken: video's beginnen dan met afspelen in lagere kwaliteit. Ook werd het mogelijk om video's te versleutelen voor digital rights management, iets dat Firefox overigens met tegenzin implementeerde. YouTube is niet de enige videostreamingdienst die overstapt op html5-video: eerder deed Netflix dat al deels. Volgens YouTube biedt de html5-videospeler een aantal verbeteringen, zoals de vp9-videocodec, die zou zorgen voor maar liefst 35 procent minder dataverbruik vergeleken met de Flash-speler.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Joost Schellevis

Redacteur

28-01-2015 • 08:22

115 Linkedin

Submitter: Rafe

Reacties (115)

Wijzig sortering
Op volgende pagina kan je zien of YouTube html5 gebruikt bij je browser. En je kan het aanzetten of uitzetten als het niet helemaal wordt ondersteund. https://www.youtube.com/html5
Voorheen kon je daar het gebruik in en uitschakelen inderdaad, nu is alleen de melding "Momenteel wordt de HTML5-speler gebruikt als dat mogelijk is." te zien en kan er niets meer in of uitgeschakeld worden.

Maar wellicht dat dit in oudere browsers dan IE11 en Chrome 40.x nog wel mogelijk is?
Maar wellicht dat dit in oudere browsers dan IE11 en Chrome 40.x nog wel mogelijk is?
Ja klopt. In Firefox bijv. heb je nog de keuze om te switchen > Gebruik de HTML5-speler of Gebruik de standaardspeler.
Vanaf firefox 36 niet meer.
Bij opera kan je nochtans kiezen zoals hier te zien is: http://imgur.com/mqKPQ01
Nice, als ik thuis ben ga ik het meteen proberen!
Op mijn mobiel kan ik anders prima kiezen voor html5 of default player. (Android, chrome browser)
Is er een bepaalde reden waarom Firefox stable nog met Flash werkt?
Ik vermoed dat de oorzaak hier van te vinden is in het ontbreken van een Media Source Extensions implementatie. Deze komt in Firefox 36. Dit is de huidige beta versie. Verrassend vind ik eerder dat er geen melding gemaakt wordt van oude IE versies. Mogelijk is dat hier mp4 voor wordt gebruikt. In Firefox is mp4 ondersteuning namelijk ook platform afhankelijk.

Edit: indien mijn aanname van MSE ondersteuning trouwens correct is, doelt men met ondersteuning voor IE11 ook enkel voor Windows 8.1 en hoger. IE11 heeft op andere platformen namelijk ook geen MSE ondersteuning...

[Reactie gewijzigd door ludonis op 28 januari 2015 08:37]

Correctie: MSE ontbreekt niet in Firefox stable. Dit is volledig aanwezig, sinds enkele versies, maar is standaard uitgeschakeld. Dit is in about:config de "media.mediasource.enabled" optie. Zet dit op true en alles werkt gewoon.
De implementatie van MSE voor Firefox 36 is onvolledig en niet goed bruikbaar. Dit zorgt voor een boel problemen en het aanzetten van de pref is niet aan te raden. Overigens is zelfs de implementatie in 36 nog maar half; Mozilla's hoofddoel was het bruikbaar maken van YouTube, andere MSE software zoals dash.js werkt nog steeds niet proper en er zijn nog redelijk wat open bugs.
"alles werkt gewoon" is een beetje overdreven. Het werkt, voor 20 seconden, als je geluk hebt :P Er is de afgelopen maanden vreselijk veel werk gedaan om de implementatie te verbeteren, en al die verbeteringen zitten in 36 (via een speciale procedure, want Nightly zit inmiddels op 38).
Well, tenzij je op 4K zit te kijken werkt het nog redelijk goed. Soms heb je wel eens een probleempje dat de play button niet meer werkt na een pause en moet je effe herladen of dat de audio desynced is na het vooruitspoelen, maar over het algemeen werkt alles naar behoren.
Ik kan bevestigen dat in IE11 de HTML5 functie werkt vanaf Windows 7. Speler draait goed. Heb wel HTML5 player aangezet via https://www.youtube.com/html5.
De vraag was of er ook vinkjes staan bij 'Media Source Extensions' en 'MSE' in IE11/Win7

Edit: Het antwoord daar op is overeen 'Nee': https://msdn.microsoft.co...ie/bg182646(v=vs.85).aspx

"Media Source Extensions (MSE)

IE11 introduces support for MPEG-DASH media streaming through HTML5 Media Source Extensions (MSE). MSE extends the video and audio elements that you can dynamically change for a media stream without using plug-ins. This gives you such things as adaptive media streaming, live streaming, splicing videos, and video editing.

Important: This feature is not supported in IE11 on Windows 7."

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 28 januari 2015 08:53]

Nee, alleen HTMLVideoElement en H.264, rest is niet ondersteund. Ik reageerde overigens op zijn Edit :)

[Reactie gewijzigd door ExtendedCaesar op 28 januari 2015 08:55]

Ik twijfel er niet aan dat Youtube kan werken in HTML5 op IE11 op Windows 7 of andere. Via MP4 ondersteuning kan dit eenvoudig. De vraag is of ze dit standaard gaan aanzetten, of, dat het zoals jij hebt gedaan, manueel aangezet moet worden.
In Firefox is mp4 ondersteuning namelijk ook platform afhankelijk.
Sinds Firefox 35 ondersteunen ze ook h.264 op OS X, dus dat speelt niet meer.
Toch wel. Op Linux is ondersteuning afhankelijk van de gstreamer plug-in. Ook wordt op Windows XP geen H.264 ondersteund binnen Firefox.
Windows XP... Sorry, maar daar moet je echt geen rekening meer mee houden. Dat is alweer 14 jaar oud ofzo... Das bijna mn halve leven....
Toch hebben veel van onze klanten nog Windows XP. Vaak met net zo oude hardware erbij :P

We zijn de support ervoor wel langzamerhand aan het afbouwen, maar negeren kun je het alsnog niet.

Gelukkig draait Chrome goed op XP, dat scheelt iig het supporten van oude IE versies..
Ik heb je een - gegeven. Omdat ik bang ben dat men anders gaat denken dat dit normaal gedrag is... :P
Ik gebruik firefox 36 en HTML5 60fps werkt nu inderdaad prima.
De ondersteuning is alleen nog niet volledig, bijv. 4k krijg ik niet goed werken terwijl het in IE vloeiend is.
Implemented a subset of the Media Source Extensions (MSE) API to allow native HTML5 playback on YouTube. Full support is on the way
https://www.mozilla.org/en-US/firefox/36.0beta/releasenotes/
Blocking&Locking.
Firefox heeft zich actief verzet tegen de drm standaard in html5. En youtube met betaalde advertenties en betaalde abonnementen staat tegenwoordig toch aan de kant van de platenbazen.
Firefox blijven serveren met de oudere standaard doet daar de youtube ervaring verminderen natuurlijk, daardoor gaan minder mensen FF gebruiken, en zal hun invloed in het verder specificeren van html5 afnemen.

Firefox is gewoon een bedrijf, dat standaarden niet perce wilt aanpassen aan de behoeften van contentproviders, dus logisch dat ze van die contentboeren ook niet een voorkeursbehandeling krijgen, met de meest kwalitatieve standaard.
Firefox heeft inmiddels al bakzeil gehaald en is bezig EME te ondersteunen.

In de huidige beta van Firefox 36 krijg je dus ook gewoon YouTube filmpje via HTML5 voorgeschoteld.
Vreemd dat Firefox nog met flash opgezadeld wordt. Dit terwijl Firefox wel degelijk html5-video en de vp9-videocodec ondersteunt.
Daarentegen is de ondersteuning bij mobiele browsers niet geweldig, voornamelijk aan de Apple kant is html5-video een ramp. Zie ook http://caniuse.com/#feat=webm

Edit: Zie nu ook waarom Firefox nog niet standaard op html5-video zit, mits je Flash nog geïnstalleerd hebt en dat heeft te maken met de Encrypted Media Extensions (ofwel DRM).
Je kunt dus wel html5-video kijken op YouTube met Firefox stable, echter kan het dus voorkomen dat een bepaalde video vanwege licentieproblemen niet draait.

[Reactie gewijzigd door Postman op 28 januari 2015 08:39]

Het heeft er mee te maken dat Firefox =< 35 geen 'Media Source Extensions' ondersteunt. Die 'encrypted' versie is daar weer een uitbreiding op. Het wordt niet (vaak?) door YouTube gebruikt, maar bijvoorbeeld wel door Netflix. Dat ze 'EME' niet ondersteunen is geen probleem voor YouTube, 'MSE' wel.
Firefox ondersteunt wel MSE. Dit is gewoon uitgeschakeld. Kijk maar eens in de about:config, optie "media.mediasource.enabled". Zet deze op true en alles werkt perfect.
Huh? HTML5 video is juist populair geworden omdat Apple beroemd/berucht genoeg geen Flash-ondersteuning in iOS in bouwde.

WebM is heel iets anders dan HTML5 video.
Vreemd dat Firefox nog met flash opgezadeld wordt. Dit terwijl Firefox wel degelijk html5-video en de vp9-videocodec ondersteunt.
Ik moet toegeven dat het een paar browser versies geleden is, maar html5 performance op Chrome, FF en IE was een stuk slechter dan de performance/ervaring met Flash. Ik hoop echt dat dit verbeterd is, maar eerst zien dan geloven, zeker omdat ze het nu door je strot duwen...
Ik was in het begin zeer enthousiast over html5, zeker op mobiel en tablet zou het lichter kunnen zijn dan flash, maar het lijkt er op daar het toch niet echt lekker door gaat breken. Mede door dat elke browser html5 weer anders ondersteund.

Zelfs grote bedrijven als Epic games, en Jagex lukt het niet om een html5 game te maken dat op meerdere browsers werkt.
html5 is allang doorgebroken hoor. Dat javascript performance nog niet overal even lekker is doet daar niets aan af.
probleem is natuurlijk wel dat de "HTML5" standaard pas sinds kort ook echt tot een standaard verheven is, tot dan toe was het alleen maar een beta product... en eigenlijk te gek dus dat men al zoveel met html5 aan het ontwikkelen was terwijl het nog niet klaar was, DAT kan ook een oorzaak zijn waarom er toch nog behoorlijk wat incompatibiliteit is tussen verschillende browsers...
tja, en 1 van de oorzaken is dus omdat sommige browserbouwers zich niet 100% aan de standaard houden, want zij vinden dat niet nodig.........
Jagex heeft op dit moment een HTML5 Beta lopen van Runescape, uit eigen ervaring weet ik dat dit prima werkt. Daarbij de kanttekening dat het uiteraard nog een beta is.
De enige reden dat ik Flash (helaas) nog nodig ben: Spotify (web) en Soundcloud.

Update:
Zie dat er iig beta support voor html 5 is voor SoundCloud: http://soundcloud.com/settings/extra (maar niet voor FF)

[Reactie gewijzigd door johnny2000 op 28 januari 2015 11:03]

Inderdaad.. Soundcloud is de enige reden dat ik Flash nog aan heb staan. Net als Minecraft de enige reden is dat ik Java heb. :+

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 628318 op 28 januari 2015 08:59]

De beta minecraft launcher heeft java ingebouwd dus dan heb je die ook niet meer nodig
Voor SoundCloud heb je toch geen Flash nodig? Althans, ik heb met Firefox al een tijd geen Flash meer nodig gehad (Flash staat bij mij standaard uigeschakeld dus zoiets merk ik meteen).
Mooi, nu java nog verbannen. :)
Ja, daar moest ik ook aan denken. Zowel Java (voor browsers) als Flash zijn de bron van veiligheidslekken en beiden bundelen bovendien adware - in het geval van Java zelfs op een manier die normaal met malware geassocieerd wordt: opt-out bij installatie maar geen opt-out bij update plus timed trigger van de adware.... tien minuten na installatie van de main.
Mooi, nu java nog verbannen.
Java heb ik er al ruim 2 jaar niet meer op staan en nog geen seconde gemist. En ook bij pc's/laptops die ik tegenkom verwijder ik Java of zet ik op z'n minst de plugin uit in IE (en andere geïnstalleerde browsers).
Is dit ook langzamerhand einde van Flash? Flash was volgens mij in tijden van langzame internet goede alternatief om bewegende beelden op een website te plaatsen. Ik zie tegenwoordig steeds meer video`s.
Het was de enige manier vroeger. Nu is html5 er en kun je heel veel animatiezaken ook via html5 doen en wordt Flash steeds meer overbodig.

Eén van de zaken waar het nog intensief voor werd gebruikt is video. Dit is dus ook bijna niet meer nodig nu html5-video zo vergevorderd is. Ik denk dat dit wel het einde is van Flash ja.
Flash is allang aan z'n einde. Heb al meer dan een jaar geen flash meer draaien.

Qua content 'mis' je het gemiddeld eens per maand, sommige diagrammen worden nog via flash gedaan. Maar verder rest zie je alleen op de plaatsen waar normaal advertenties zouden staan: "Geen flash player" of iets in die richting.

Flash was daarnaast vroeger de enigste manier om fatsoenlijk animaties met interactie te tonen. Tegenwoordig is het overbodig, zwaar belastend en vol met lekken.
Dit is vooral voor Linux-gebruikers heel erg fijn ivm hardware acceleratie, het ontbreken ervan met Flash.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 28 januari 2015 08:45]

Want? Flash draait toch prima op Linux? In ieder geval net zo goed/slecht als op Windows.
Adobe is in 2012, bij versie 11.2 gestopt met het ontwikkelen van flash voor linux. Ze werken nog wel met Google aan de pepper plug-in voor chrome en voor wie geen chrome wil worden er nog tot 2017 security updates uitgebracht (bron). Nu ben ik toevallig een gebruiker van Ubuntu thuis en in Firefox loop ik soms tegen niet werkende flash dingen aan. Maar gelukkig zelden en ik zie nog geen noodzaak chrome te installeren op mijn Ubuntu pc. Overigens vind ik flash op Ubuntu nog logger draaien dan op mijn Windows pc ondanks dat de hardware redelijk gelijk is (zal het ontbreken van de hardware acceleratie wel zijn waar Soldaatje het over heeft).

[Reactie gewijzigd door hilgo op 28 januari 2015 09:04]

Ik gebruik Flash feitelijk voor niets anders dan een aantal websites die Flash gebruiken om filmpjes af te spelen, en daar werkt de 11.2 versie prima mee samen. Het zou best kunnen dat wat nieuwere features daar niet in werken, maar blijkbaar gebruiken de meeste Flash-apps die ook niet.

Performance is prima, met name zo lang ik video full-screen afspeel. Zodra ik hem windowed doe wil het nog wel eens wat haperen of het systeem op hol jagen.
Zoals ik er later bij-editte, de hardware acceleratie werkt niet altijd, daarvoor moet je een config bestand aanpassen en dan crasht de speler ook nog.
Zonder hardware acceleratie krijgt mijn quad-core met full-hd het erg warm.
De chrome-versie is nieuwer dan die van Adobe, dus dat maakt het ook niet echt veilig.
De Windows versie krijgt gewoon elke week updates lijkt het wel, alsof ze de Linux versie al dag hebben gezegd.
Erg fijn en handig.
Voorheen kon je volgens mij al HTML5 activeren in je account of iets dergelijks. Kon meteen merken dat de performance vooruit ging van een macbook pro (2010). Normaal, onder flash, begon 'ie vaak te blazen.
Sowieso is Flash iets wat niet helemaal matcht met Apple maar goed. Kan vaak ook merken als je onder Android met je mobiel werkt dat veel site niet werken omdat er weer gare plugin-ins als Flash of Silverlight nodig zijn om goed te functioneren. Alles mag wel HTML5 worden, maar ik weet ook dat dit simpelweg niet overal mogelijk is(qua functionaliteit).
Inderdaad. Ik heb Flash allang niet meer. Op FF35 onder Yosemite werkt HTML5 video overigens prima, ook op Youtube. Ook mijn Android browsers (Dolphin, Opera, Firefox) rendere Youtube prima dus geen YT app nodig. Uiteraard gebruik ik de gewone 'desktop' weergave, niet die zwaar verouderde 'mobile' (lees: WAP) weergave.
Nu CNN en anders sites (Tweakers !) nog. Die vertikken het nog om HTML5 video op hun site te plaatsen.
CNN en ook NPO presteert het zelfs om nu *alleen nog* Flash video's te plaatsen, ook als je de user agent (met Safari of Firefox) op iOS iPad zet. Voorheen toonden deze sites dan HTML5 video.
Oftewel, op moderne apparaten kun je de filmpjes niet eens bekijken .....

[Reactie gewijzigd door skatebiker op 28 januari 2015 11:41]

Ik krijg anders gewoon HTML5 video te zien op tweakers? Heb geen Flash geinstalleerd staan, krijg gewoon video te zien en wanneer ik naar de broncode ga zie ik ook gewoon de HTML5 video code.

Je useragent aanpassen naar een andere browser is vragen om problemen.
reviews: The Witcher 3: Wild Hunt - Eindelijk zelf gespeeld
FF 35 Ubuntu => Inspect op video clip dan zie je dit

<div role="button" tabindex="0" dataattribute="http://tweakimg.net/x/video/s1player.swf?1410961332" title="http://tweakimg.net/x/video/s1player.swf?1410961332" style="background: url("chrome://flashblock/content/flash.png") no-repeat scroll center center transparent ! important; min-width: 32px ! important; min-height: 32px ! important; width: 100%; height: 100%; border: 1px solid rgb(223, 223, 223); cursor: pointer; overflow: hidden; display: inline-block; visibility: visible ! important; opacity: 100 ! important; box-sizing: border-box;" bgactive="url(chrome://flashblock/content/flashplay.png) no-repeat center" bginactive="url(chrome://flashblock/content/flash.png) no-repeat center"></div>

Dat is toch echt Flash hoor. Waarbij die Flashblock meuk door de Flashblock plugin komt die ik geinstalleerd heb omdat de browser anders te langzaam wordt.

[Reactie gewijzigd door skatebiker op 28 januari 2015 13:57]

Ah kijk, je zit met specifieke plugins te werken. Geen wonder dat jou situatie anders is. Maar om tweakers hier nu de schuld van te geven :S

Ik krijg gewoon dit te zien:

<video poster="http://ic.tweakimg.net/img/externalid=9867/size=620x349/image.jpg" id="s1_soc_1_html5_video" style="position: absolute; width: 100%; height: 100%; background-color: rgb(0, 0, 0);" preload="metadata" src="http://content.tweakers.tv/stream/item=UUqmfFz9Nt/file=8KfaExcwrE/cid=4Rzuz1mS0yW01DvjuOzx/UUqmfFz9Nt.mp4"></video>

En dat is toch zeker wel HTML5 video.
Ik heb hier geen Flash geïnstalleerd en YouTube laat dan wel degelijk html5 video zien in Firefox.
Destijds kon je YouTubefilmpjes niet op 1080p kijken. Kun je dat nu wel? 720p werkte in Firefox inderdaad prima.
Dit kan je ondertussen al een heel tijdje :) Ook 1080p 60fps en er zijn zelfs al enkele filmpjes met een hogere resolutie :P
En die enkele filmpjes met hogere resolutie gaan dus lastig worden.
Probeer deze maar eens te kijken in 4k:
https://www.youtube.com/watch?v=udAL48P5NJU
Geen enkel probleem.
Helemaal?
bij mij gaat het na 30seconde haperen op mn i5 4570 en R9 280X
Flash zit standaard in Chrome...
ja en? niet standaard in Firefox

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee