Minister wil Belgen makkelijker laten switchen tussen digitale tv-aanbieders

De Belgische minister van Digitale Agenda Alexander De Croo wil het met een nieuwe wet gemakkelijker maken om over te stappen naar een andere aanbieder van digitale televisie. Ondertussen is Mobistar begonnen om gebruikers zijn kabelaanbod te laten testen.

Minister van Digitale Agenda wil in de nieuwe wetgeving vastleggen dat als een klant overstapt de nieuwe aanbieder verantwoordelijk wordt voor alle benodigde administratieve taken. Daarmee moet overstappen makkelijker zijn. Dergelijke regels gelden al voor de aanbieders van mobiele telefonie.

De nieuwe wet moet er volgend jaar komen. De Croo laat verder weten dat telecomtoezichthouder BIPT ook belangrijke rol krijgt in het handhaven van de nieuwe regels. Een woordvoerder van Belgacom laat aan Datanews weten dat zij dergelijke wetgeving verwelkomen.

Mobistar is inmiddels begonnen met de eerste publieke test op de kabel, zo schrijft ZDnet. De provider heeft na het openstellen van de kabelnetwerken toegang tot het netwerk van Telenet en VOO. De eerste proeven worden gehouden onder een groep klanten uit het arrondissement Charleroi maar later zullen er meer steden volgen.

Tijdens de proef op het kabelnetwerk worden door Mobistar onder het installatieproces en de diverse diensten getest. Als de proeven succesvol verlopen dan wil Mobistar in de loop van 2015 de markt betreden met zijn kabelaanbod.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

17-12-2014 • 16:28

36 Linkedin

Reacties (36)

Wijzig sortering
is dat nu zo lastig dan om over te stappen
je hebt telenet (kabel)
en je hebt belgacom (ADSL)
zoveel keuze heb je niet echt

[Reactie gewijzigd door jeroen7s op 17 december 2014 17:11]

en een schotel is ook mogelijk in Belgie.
Op de mobiele telefoniemarkt was het toch echt een pluspunt. Het liep maar al te vaak mis bij het overzetten van het nummer of het niet goedkomen van de administratie waardoor je als klant alsnog gefactureerd werd door je oude provider.

Ook op de TV markt, zeker wanneer meerdere aanbieders hetzelfde netwerk gebruiken, zie ik dit anders mislopen in de toekomst. Door slechts 1 enkel bedrijf verantwoordelijk te stellen voor heel de administratieve afhandelling voorkom je enerzijds dat de klant iets vergeet in de administratie en maak je het voor die klant net eenvoudiger om over te stappen wat dan weer concurentiebevorderend werkt. Het is trouwens niet enkel op de telecommarkt dat dit zo geregeld is. Ook wie bijv. van energieleverancier wenst over te stappen kan dit vandaag eenvoudig doen waarbij de nieuwe leverancier alle administratie met de oude afhandelt en jij enkel nog de eindfactuur moet betalen.
1 speler op de kabel markt zorgt ervoor dat zij kunnen doen wat ze willen. Als jij kabel wilt, is het bij hen, of bij niemand. Je hoeft dus zelfs geen prijzen of aanbod te vergelijken want zij zijn de enigste leverancier.

Hierdoor hebben zij geen haast om...:
- scherpere prijzen aan te bieden
- een beter/sneller netwerk aan te leggen
- betere abonnementen te maken
- betere service te leveren
- ...
Ik snap ook het probleem niet goed. Kwestie van contract opzeggen en een nieuw aan gaan?
Telecomproviders zijn niet altijd even gemotiveerd om vertrekkende klanten nog goede service te leveren: "oh, uw opzegbrief zal niet goed aangekomen zijn" of "sorry meneer, maar u heeft het vakje 'aanspreektitel' niet aangeduid, we kunnen dit formulier niet verwerken" of "ja maar u heeft 5 maanden geleden toch ingestemd met die éénmalige korting van 2 euro voor trouwe klanten, dan kan u een jaar lang uw contract niet opzeggen hoor" en dan kan je alsnog één of meerdere maanden dubbel betalen of zit je gewoon zonder internet als je bvb een nieuwe ADSL provider kiest, maar de oude ISP owv "technische problemen" jouw telefoonlijn niet wil vrijgeven...
Door gewoon klanten hiervoor één aanspreekpunt te geven en diezelfde partij ook verantwoordelijk te maken voor het goede verloop, maak je overstappen veel pijnlozer, wat concurrentie ten goede zou moeten komen.
Charleroi en Telenet netwerk gaan niet zo lekker samen denk ik. Volgens mij gaat Mobistar de proef doen op het kabelnetwerk van VOO de Waalse kabelaanbieder. Overigens hoop ik dat de overheid zich er wat minder mee bemoeid op het gebied van openstellen van de kabel. Ik zie de problemen al komen.

Zou liever zien dat een nieuwe partij durft te beginnen met glasvezel in België, dat zou de concurrentie pas wakker maken.
Belgacom is al een tijdje bezig met testen met glasvezel, maar is nog niet overal beschikbaar

bron:
nieuws: Belgacom sluit honderden huizen op glasvezel aan
Correctie, dat is bijna nergens beschikbaar. Het gaat dan ook om proefopstellingen.
Men heeft blijkbaar genoeg aan de bestaande klanten, en schaven het bestaand netwerk nog maar wat bij, ipv op glas over te stappen.

Nu diegene die het meeste voordeel halen uit glas, zijn meestal ook de laatsten die overgeschakeld worden. Zijnde afgelegen gebieden en lange "last mile" koper. Ze beginnen uiteraard altijd eerst de meest bevolkte gebieden aan te pakken, waar men het meeste klanten kan aantrekken met het minste moeite. Daar is echter vaak degelijk VDSL2 en kabel beschikbaar.
Al meer dan een jaar en geen vooruitgang, ik heb er dus weinig vertrouwen in. Als de gemeente nou ook hun steentje zouden bijdragen, maar op dit gebied loopt België gewoon nog (heel) ver achter.

Maar als ze straks beginnen gaat het hopelijk een stuk sneller. Hopelijk kan BGC zijn met de huidige netwerk aanpassingen straks in een keer snel overschakelen en een hoog dekkingsgebied klaarspelen.
Ik denk niet dat er een telecom bedrijf zal opstarten dat kapitaalkrachtig genoeg is om een netwerk van 0 uit te bouwen en te financieren. En indien grote internationale spelers het moeten gaan doen dan mag je zo al zeker zijn dat zij niet veel interesse zullen hebben in het doodconcureren van de huidige aanbieders omdat dat hun eigen winstmarges ook onder druk zal zetten.

En dan is het nog maar de vraag of de overheid wel vergunningen wenst af te leveren aan nog een partij die de straat in heel België wenst te gaan openbreken.
Fixed, proef is inderdaad op netwerk van VOO.
Vraag me af of Mobistar zijn eigen settopboxen gaat leveren, of dat er simpelweg 1 digitaal platform zal zijn dat zowel door Telenet/Voo als Mobistar gebruikt kan worden en waarbij de klant gewoon maar zijn smartcard hoeft te wissellen.
en waarbij de klant gewoon maar zijn smartcard hoeft te wissellen.
Dat is dan geen echte smartcard. Dat zou net als met een simkaart op afstand moeten kunnen. Wellicht wil ik weer te snel gaan...
denk niet dat zijn post gaat over de smartcard op zich maar over één settop box waarbij, als je veranderd van provider, gewoon een andere kaart moet instoppen.
Een erg goede zaak vind ik, zowel het makkelijker maken van de overstap als het aanmoedigen van concurrentie op de kabel. Ik vraag me wel af hoe dat technisch in zijn werk gaat. Lukt dat op dezelfde manier als bij een telfoonkabel?

In de ideale situatie zou je gewoon een ander kaartje in je decoder (/recorder) kunnen gebruiken om te veranderen van aanbieder (zoals nu bij mobile telefonie). Dat punt hebben we helaas nog niet bereikt...
Er is ook een kaartje in de TV:

http://klantenservice.tel...wat-is-tv-met-een-kaartje

Daar kan je de TV zelfs mee laten opnemen op USB-stick.
Voor die users zal de concurrentie dus niet anders kunnen dan met
een ander kaartje komen.
De Croo zou beter een onderzoek laten starten waarom Telenet DVB-T heeft laten vallen, ze verloren daar geld op - dus moet je ze dwingen dat vol te houden!
Het was teleslet nooit om dvbt te doen. Ze hebben de licentie voor 30j en hebben dat bewust laten doodbloeden. Daar zou Decroo voor moeten ingrijpen. Contractbreuk met de overheid. Maar in een land van imbecielen,kan je moeilijk verwachten dat je regeerd wordt door competente figuren.
Het probleem is dat de meeste mensen een combinatie pakket hebben van digitale tv, internet en eventueel gsm/telefonie bij de grote aanbieders. Idealiter kan je het volledige pakket in 1x eenvoudig overzetten naar een andere provider.
Moeten ze in Nederland ook doen. En het openstellen van de kabel ook!
Is dat nu zo lastig dan? Nooit problemen met kabel aansluiten en de administratie is ook minimaal. Nu scheelt het natuurlijk dat je hier dan ook maar 1 kabel aanbieder hebt om uit te kiezen.
Dat is dus het hele probleem he.
Is het wel een probleem? Ik zie geen probleem in een gesloten kabelmarkt, het is altijd al gesloten geweest en opgebouwd door kleine bedrijven die gefuseerd zijn tot de 3 grote providers in nederland nu: Caiway, UPC en Ziggo. Het is nou eenmaal hun netwerk.
Je vergeet nog 1 grote kabelaar en monopolist, genaamd Delta. In Zeeland hebben wij geen Keuze tot UPC, Ziggo of Caiway. We kunnen wel via ADSL andere aanbieders krijgen, maar dit resulteert tot extra apparatuur in huis en zodoende extra afstandsbedieningen. :(

Waar ik een groot voorstander van ben is het volgende :
Zelf je kabelaar mogen uitkiezen en je eigen digitale tv pakket samenstellen. Dus in de letterlijke zin betalen per kanaal per maand. Stel dat ze 50 cent tot 1 euro per kanaal zouden vragen dan zou ik ervoor tekenen. Dan ben ik met NPO1,2,3,RTL4, SBS6, Belg 1 & 2, Discovery Channel en National Geographic Channel klaar. Er van uitgaande dat de prijs 1 euro per kanaal is dan zou ik in plaats van 17 of 18 euro per maand nu dus 9 euro betalen

Bij Zorg en andere verzekeraars kan je makkelijk je eigen pakket samenstellen. Met Telecom en internet bedrijven kan je tegenwoordig ook je eigen pakketten of modules aan of uitzetten. Waarom is dit niet mogelijk bij de kabel?

Er wordt zo vaak gezegd : Betaal voor wat je nodig hebt. Volgens mij is dit bij kabelaars allang mogelijk, maar vanuit bedrijfstechnisch punt zou ik me financieel ook niet in de vingers snijden als er meer geld valt te verdienen.

Maar de kabelaars vergeten 1 ding, veel mensen kijken niet meer televisie zoals we het van vroeger kennen. Mensen streamen content naar hun televisie vanaf hun pc of andere hardware. Mensen willen zelf bepalen wat ze kunnen zien. Niet op vastgeroeste tijden kijken met ontzettend veel reclame tussendoor. Te denken aan 1 uur televisie kijken met 15 a 20 minuten reclame per uur. De televisie makers snijden zichzelf in de vingers.
Waarom gebruiken veel mensen Ad block Plus op hun computer, omdat de meeste mensen niet met alle reclame onzin geconfronteerd willen worden. Ik snap wel dat reclame nodig is om producten relatief goedkoper op de markt te kunnen zetten, maar vanuit consument technisch gezien is het alles behalve gebruikersvriendelijk.

Persoonlijk heeft de televisie voor mij de beste tijd gehad in de oude vorm. Zelf zou ik het ideaal vinden als er in de toekomst een televisie op de markt zou komen met alleen een internetkabel aansluiting. Je hebt dan geen gezeur meer HDMI of DisplayPort versies of het snel verouderen ervan. Internet is tegenwoordig de bepalende factor voor communicatie / media. Misschien loop ik de tijd vooruit maar denk wel dat dit gaat komen.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 18 december 2014 02:49]

Off topic, wat is Belg 1 en 2? Bedoel VRT en VTM ofzo?
VRT1 en Canvas , sorry voor onduidelijkheid, in Nederland hebben wij ook vele zenders, geen rekening mee gehouden dat deze mogelijkheid bij de onderburen aanwezig is / zou kunnen zijn
je mag gewoon één en canvas zeggen ;)
vrt is de verzamelnaam, zoals npo
Wat ze ook gekregen hebben van de gemeenten die het destijds hebben aangelegd. Ik kwam hier laatst nog de rekening tegen van de aanleg op de Centrale Antenne Inrichting van 1100 gulden, eind jaren tachtig. Feit blijft dat een monopolist de prijs kan bepalen en daar mag best concurrentie op komen.
En toch zul je altijd UPC/Ziggo betalen voor de oplevering van de kabel, net als telefoonlijn van KPN/Reggefiber/etc (wat tegenwoordig transparant in de kosten van je contract verwerkt is)

dus veel goedkoper zal het er niet door worden.
Ik twijfel eraan dat het openstellen van de kabel echt voor concurrentie gaat zorgen. Mobistar heeft al laten weten dat de tarieven die het BIPT oplegt om het netwerk te gebruiken van Telenet veel te hoog zijn. Nuja, ik vind het zeker een goede zaak en ik hoop in ieder geval dat dit de prijzen van Telenet wat onder druk zet.

Overstappen is inderdaad niet altijd zo gemakkelijk. Zo word ik zelf ook tegengehouden door het feit dat er enkel kabel binnenkomt in mijn woning en ik het email adres van mijn provider voor vrij veel zaken gebruik (ondertussen wel spijt van aangezien ik genoeg andere adressen heb). Dat zijn geen onoverkomelijke zaken natuurlijk maar als de alternatieven dan niet geweldig zijn, ga je niet snel de stap zetten.
Hmmm... mobistar op de kabel... het lijkt me een zak voor lucht die je koopt...
Heb onlangs nog gelezen dat Telenet plannen heeft om Mobistar over te nemen...
Maw.. Telenet heeft nu al plannen om de concurrentie op te kopen... |:(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee