Microsoft voegt vier nieuwe talen toe aan spraakassistent Cortana

Microsoft heeft zijn spraakassistent Cortana voor Windows Phone vrijdag uitgerust met ondersteuning voor vier nieuwe talen. Het gaat om Frans, Italiaans, Duits en Spaans. Voorlopig zijn de talen alleen uit te proberen in de ontwikkelaarsversie van het mobiele besturingssysteem.

Cortana ondersteunde al Engels en Chinees. Daar komen nu dus vier nieuwe talen bij, hoewel die voorlopig alleen beschikbaar zijn voor gebruikers die de Preview voor Developers hebben geïnstalleerd. Microsoft meldt in een blogpost dat Cortana in die talen in alfafase is en daarom nog functionaliteiten moet ontberen. Zo is vlieginformatie nog niet beschikbaar en reisinformatie voor het openbaar vervoer slechts te raadplegen voor grote steden.

De ondersteuning voor Frans, Italiaans, Duits en Spaans rolt Microsoft vrijdag uit naar toestellen met de ontwikkelaarsversie van Windows Phone, belooft het Amerikaanse bedrijf. Gebruikers kunnen de softwaregigant vervolgens van spraak- en tekstinput voorzien, zodat de spraakassistent aan de hand van die informatie zichzelf kan optimaliseren alvorens Microsoft de software definitief uitrolt.

Microsoft zegt hard te werken aan het regionaliseren van Cortana. Dit betekent dat de persoonlijkheid van de spraakassistent per regio kan verschillen. Zo kan Cortana in Duitsland andere grapjes maken dan in Frankrijk, afhankelijk van onderwerpen die lokaal relevant zijn. Daarnaast toont Cortana voortaan ook Europese voetbaluitslagen, waaronder die van de Bundesliga, Serie A, Ligue 1 en La Liga.

De Amerikaanse softwaregigant sleutelt al geruime tijd aan zijn spraak- en informatiedienst sinds het die dit jaar introduceerde voor Windows Phone. In oktober voorzag Microsoft Cortana nog van nieuwe functionaliteit, zoals een overzicht met informatie die de gebruiker aan het begin van de dag krijgt voorgeschoteld. Onder andere de eerste afspraak van de dag, het weer en de verwachte reistijd naar het werk of afspraak worden getoond. Het is nog niet bekend wanneer Cortana beschikbaar is in het Nederlands.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

05-12-2014 • 19:41

53 Linkedin

Submitter: Loller1

Reacties (53)

Wijzig sortering
In oktober voorzag Microsoft Cortana nog van nieuwe functionaliteit, zoals een overzicht met informatie die de gebruiker aan het begin van de dag krijgt voorgeschoteld.
Uhm, Microsoft voegt elke 2 weken nieuwe functies toe aan Cortana.

Anyway, mooi dat Microsoft de functionaliteit van Cortana blijft uitbreiden, ben benieuwd hoelang het duurt voordat we een Nederlandse versie krijgen. :)
Persoonlijk boeit die hele Cortana me niet. Wat ik veel interessanter vind is Quiet Hours, en laat die nu net aan Cortana gekoppeld zijn.

Heb je op je NL toestel geen Cortana dan heb je ook geen Quiet Hours. Terwijl het wel werkt als je je toestel op EN zet. Dat heb ik inmiddels dan ook maar gedaan, maar ik zie niet in waarom Quiet Hours afhankelijk is van Cortana en het blijkbaar heel moeilijk is om alleen Quiet Hours in andere talen beschikbaar te maken.

Met andere woorden: Microsoft, kom eens met die Quiet Hours in NL (en andere talen)!

[Reactie gewijzigd door max op 5 december 2014 22:12]

Yup, ik heb 'em ook op UK staan vanwege Quiet hours (zonder daarbij met Fahrenheit en AM / PM lastig gevallen te worden, wat US wel doet).

Aan Quiet Hours valt ook nog een hoop te verbeteren. Leuk dat tijdens quiet hours niet iedereen me mag bellen, maar waarom kan ik niet instellen welk volume er moet gelden tijdens quiet hours? En waarom kan ik niet instellen dat ik tijdens quiet hours geen SMS toon wil en alleen laag volume oproepen van de mensen die ik kies? Wat dat betreft heeft WP nog wat werk te doen...de gemiddelde dumb-phone van 5 jaar geleden kende al belprofielen met volume voor phone en SMS gescheiden instelbaar en al dan niet trillen...m'n vorige telefoon was dual-SIM en per profiel kon ik dat per SIM instellen...dus bij het 'thuis' en 'nacht' profiel geen geluid uit m'n zakelijke SIM. Je zou toch verwachten dat een smart-phone dat beter doet.
Je kunt je land op VS en je regio instellingen gewoon op NL zetten, heb ik ook gedaan toen ik in de VS zat, kon maar niet aan fahrenheit wennen.
Maar dan werkt Quiet Hours niet, daar ging het om.
Ik heb wel degelijk Quiet Hours met Region op US and Regional format op Dutch (Nederlands). Dit heb ik al sinds Cortana beschikbaar is.
Dat had ik eerst ook, maar dan krijg je AM / PM in je kalender en Fahrenheit in je (Cortana) weerbericht, ook als je verder alles Dutch zet.
Ik gebruik niet de standaard kalender (want die is crap), dus daar heb ik geen problemen mee. Ook gebruik ik cortana alleen voor "remind me" want ik heb genoeg tiles en lockscreen info over het weer. Dus geen gemis hier :)
Pak UK ipv VS. Dan heb je standaard Celsius ipv Fahrenheit.
Oh dat wis ik niet, dat is wel heel vreemd dan.
Eigenlijk ben ik, volgens mij net als jij, benieuwd naar twee dingen:
1. Wanneer (en zelfs wel òf) we een Nederlandstalige versie krijgen.
2. Wanneer we Nederlandse lokale gegevens krijgen.

Alleen het tweede icm een Cortana die mijn Britse Engels met Amerikaanse troep in een Brabantse tongval kan verstaan, vind ik al prima eigenlijk. :)
Cortana is echt fantstisch, ik gebruik het in ieder geval de hele tijd: reminders aanmaken, zoekopdrachten uitvoeren, music searches (imo beter dan soundhound en shazam).
Ik gebruik de US version, heb geen Nederlands nodig...neemt niet weg dat het een welkome aanvulling zou zijn.
En Cortana komt ook in Windows 10, dus echt super :)
Hoe doe je dat met namen?
Bijvoorbeeld
"Call Jeroen" of Text "Brechje" is echt onmogelijk met US Cortana.
Ook is het niet praktisch om engelse SMS'jes of emails te dicteren als je in Nederland woont.
Yep. Op winbeta staat zelfs als een demo in beta vorm:
http://www.windowscentral...ce=wpc&utm_medium=twitter

Directe link:
https://www.youtube.com/watch?v=hA0Sk28TsP8

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 6 december 2014 12:01]

Mooi vertaald dit nieuwsbericht, maar de auteur heeft zich er duidelijk niet in verdiept. Preview for developers is ook toegankelijk voor consumenten, dus de melding dat dit alleen voor developers toegankelijk is, klopt niet. Preview for developers is gewoon de naam voor de publieke beta van windows phone.
Wat een onzin:
Get the Windows Phone Developer Preview
As a Windows developer, you can preview Windows Phone system updates before mobile providers make them available to customers. With these updates, you can test and validate your apps on your development phone to make sure they work correctly when the updates are officially released to all customers.
(bron)

Het is voor iedereen beschikbaar maar:
Step 2: Read these important notes
Before you make any changes to your phone (Step 3), you need to understand that…
 • You might void any warranty from your mobile operator and OEM. Contact your mobile operator if you’re concerned about any repercussions.
 • A preview update only includes the Microsoft portion of the update; mobile operator and OEM driver updates will be available when the official update for your phone is available. This means that operating system updates haven’t gone through all of the detailed testing with regards to your phone’s mobile service and hardware, so you might experience some bugs.
 • After you update your phone to a preview version of the operating system, you can’t go back to a previous released version of the operating system. When the new operating system is released to the public, you’ll get the update on your phone, but there’s no going back before then.
(bron)

Doelgroep is dus gewoon echt developers en het is absoluut geen publieke beta. Die noemt Microsoft doorgaans namelijk.... public beta.
Dat is inderdaad de officiële doelgroep, maar als je tussen de regels door leest bij alles wat met de Developer Preview te maken heeft, merk je dat het ook bedoeld is om consumenten zo snel mogelijk updates van het besturingssysteem te kunnen bieden, onafhankelijk van de telefoonfabrikanten en providers.

Ze willen het probleem van Android zoveel mogelijk voorkomen, dat veel telefoons pas maanden/een jaar later de update krijgen, omdat de providers er tergend lang over doen.

Dat gebeurt ook bij Windows Phone, dus willen ze op deze manier toch via een achterdeur consumenten eerder de update aanbieden. Alleen als ze dat publiekelijk zeggen gaan de providers natuurlijk weer dwarsliggen.
het rare is dat deze bewering niet helemaal klopt. Als je een lumia hebt, kan je de recovery tool gebruiken om terug te gaan. http://www.nokia.com/nl-n...ingleTopic&topic=FA142987. Mocht je dus terug moeten op een lumia is er wel degelijk een terugvalpunt.
Ja dat terugvalpunt heb ik van de week geprobeerd. Hij is opgestuurd naar nokia omdat die software mijn toestel heeft gebricked (920)... Denk dus 2x na: heb je dit echt wel nodig op je main toestel?
Met mijn lumia 820 was het wel gelukt. Ik had wp 8.1 developer en wou terug naar black zodat ik de cyan update kon installeren.
Ik heb een Lumia 1520 onder preview voor developers en daar kwam gewoon Cyan binnen. Het heeft alleen voor Nederland lang geduurd voor dit beschikbaar was. Cyan is een hardware specifieke update, drivers etc en Nokia software, wat de WP de Lumia maakt.
Nou nee, want iedere consument kan zich GRATIS aanmelden en 'doen alsof hij/zij een developer is'. Zo worden Telecom bedrijven en anderen handig gepasseerd door het anders te noemen. En kan iedereen de update binnen halen.
IEDEREEN, dus ook consumenten. Doe je voordeel ermee zou ik zeggen :)
Het is daarmee niet echt een consumenten feature.
Voor developers handig en voor wat tweakers leuk maar voor normale consumenten niet.
Waar zegt hij dat dit niet voor consumenten is? Hij zegt dat dit in de ontwikkelaarsversie van Windows Phone zit, en dat is ook zo, dat die voor consumenten beschikbaar is maakt het nog niet dat het geen ontwikkelaarsversie is.
Mooi nu hopen dat Nederlands binnenkort ook beschikbaar wordt. Want in het Engels werkt het best fijn. :)
Dat gaat niet gebeuren. Sinds Windows Vista wordt "spraakherkenning" al als feature genoemd, ondanks het feit dat het in de Nederlandse Windows niet beschikbaar is. De Xbox One werd een jaar uitgesteld in Nederland om de spraakherkenning te lokaliseren, en werd vervolgens zonder Nederlandse spraakherkenning uitgebracht. De kans is microscopisch dat het bij Cortana ineens wel gaat gebeuren. Ze hebben nu met Engels, Chinees, Frans, Duits, Italiaans en Spaans de "grote" talen: daarbij is het tot nu toe altijd gebleven. Jammer, maar blijkbaar is Nederlands een te klein taalgebied om spraakherkenning voor te ontwikkelen/in licentie te nemen.
De Xbox One werd een jaar uitgesteld in Nederland om de spraakherkenning te lokaliseren
Wat? Waar heb je dat van? De Xbox One werd uitgesteld voor Nederland en België voor lokalisatie van de content erop, niet voor de spraakbesturing.
This includes work to localize the Xbox One dash, incorporate additional voice and languages, and build partnerships to bring apps and meaningful local content to each country.
http://news.xbox.com/2013/08/xbox-one-confirmed-markets
Inderdaad "this includes", maar het zegt niet dat dat voor iedere markt ook die exacte reden is.
En welke gelokaliseerde content mag dat zijn dan? De tv gids die maar half. Werkt als ik in het Xbox one topic lees?
Nee, lokalisatie is blijkbaar een groot probleem om goed te integreren. Zal ook ongetwijfeld lastig zijn hoor met al die regels en rechten, maar jammer is het wel.

Als de Xbox one in nl dezelfde (maar dan gelokaliseerde) of in elk geval een vergelijkbare multimedia totaal oplossing als in Amerika zou hebben had ik waarschijnlijk voor de Xbox one gekozen ipv de ps4. En ik denk misschien wel vele met mij. Gemiste kans dus.
Je kunt ook zeggen dat Microsoft al enkele jaren bezig is met NL. Helaas is het niet opgeleverd voor de deadline voor de toevoer nl xbox release..

Blijven hopen :)
Ik heb de verpakking van de Nederlandse Windows Vista nog: daarop staat spraakherkenning als een van de nieuwe features. Spraakherkenning die niet werkt omdat die er alleen in het Engels was, en alleen op een Engelse Windowsversie bruikbaar is. Dat was in 2007.

Als ze die deadline in de afgelopen zeven jaar al niet gehaald hebben, dan is het waanzin om te hopen dat het nu ineens nog maar een kwestie van maanden is. Het gebeurt gewoon niet. Er zijn geen plannen voor. Nooit geweest, en ze zullen er ook niet komen.
Erh dat zit er al lang in hoor!
Als je de lijst met ondersteunde landen naast de lijst legt met de meest gesproken talen zijn het niet de zes 'grote' talen als je kijkt naar totale aantallen van mensen die een taal als moedertaal hebben.. Het zal dus niet alleen met aantallen maar voornamelijk ook met winst te maken hebben, waar zal dit het meeste gebruikt worden. (logisch ook ;))

Maar goed; als ze de spraakherkenning voor Engels zo goed maken dat ze ook niet native Engels sprekenden er goed mee kunnen verstaan zou al fijn zijn. Dan zorgen dat ik met regio 'Nederland' gewoon een taal kan kiezen en dat Cortana dan ook lokale resultaten kan laten zien zou top zijn. Nu met regio 'Amerika' werkt Cortana hier prima, mét filemeldingen en al..

[Reactie gewijzigd door Rowdy.nl op 5 december 2014 20:55]

Met de "grote talen" bedoel ik uiteraard "qua afzetgebied voor de Xbox One." Japans en Bengaals zijn bijvoorbeeld meer gesproken dan Frans, maar er zijn waarschijnlijk meer potentiele Xbox One kopers onder Franstaligen dan onder Japanners en Bengalezen.
Zelfde als Apple met Siri, wordt ook al jaren NL verwacht maar zal er nooit komen.
Anoniem: 126717
@hobje335 december 2014 22:32
Waar gebruik je het voor? Ik kan me echt geen enkele reden bedenken om tegen mijn telefoon te kletsen.
Navigatie stel je in voordat je wegrijdt, gesprekken voeren tijdens autorijden is niet aan te bevelen.
Navigatie stel je in voordat je wegrijdt, gesprekken voeren tijdens autorijden is niet aan te bevelen.
Dream on. Hier, in het echte leven, gebruik ik regelmatig de spraakherkenning van mijn auto om halverwege een bestemming in te voegen, vanwege drukte de route aan te passen of een restaurant of tankstation onderweg te vinden. Het zou fantastisch zijn als dat, zoals de Engels/Amerikaanse Cortana kan, meer integreert met mijn telefoon, me stukjes email of SMS kan voorlezen, kan navigeren naar contacten of me alvast kan vertellen aan welke balie ik moet inchecken.
Voor bijvoorbeeld het beluisteren van een SMS in de auto. Die beantwoorden of cancellen. Is al even heel gewoon.
Tja, geduld, je zult het ergens in de komende jaren ook gaan gebruiken, ook al zie je het nu niet gebeuren.
Vroeger dachten ze ook : wat moet je thuis met een computer? Of waarom heb je een mobiele telefoon nodig? (Toen er overal nog telefoon cellen waren)
Bedoelen ze met beschikbaar voor ontwikkelaars dat je telefoon 'developer unlocked' moet zijn? Ik zou de Duitse variant wel willen proberen namelijk (heb nog geen update gehad; telefoon is developer unlocked en up-to-date).
Nope, kwestie van je registreren als Developer (gratis) en dan de "Preview for Developers" app installeren, dat is het.
En dan je telefoon updaten naar een Developer Preview Build
Ik mis even Cortana denk ik, of in het Nederlands heet het gewoon spraak(ondersteuning).
Maar die is er in de WP8.1 Dev Preview update van vandaag (8.10.14219.341) in het Duits, Engels (India, UK of USA versie),Spaans (Mexicaans of Spaanse versie), Frans, Italiaans, Pools, Portugees, Russisch, en vier soorten Chinees/Koreaans (is allemaal Chinees voor me ;)), kortom, in 15 talen kan je tegen je telefoon praten en daarin antwoord/zoekresultaten krijgen.

Helaas niet in het Nederlands (nog) maar Duits is dus gewoon in te stellen onder instellingen>spraak.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 6 december 2014 23:48]

Voor wat voor diensten gebruiken jullie Cortana, Siri en dergelijke? Ik zie heel vaak spraakherkenning dit/dat in het nieuws, maar vraag me af waarvoor ik als gewone smartphone gebruiker deze functies zou willen. Ik kan mij er 1 bedenken, dat is in de auto, maar is handsfree en spraaknavigatie al voor uitgevonden. Niettemin mooie technologie.
Een spraak assistent heeft uiteraard niets te beiden wat met een normale telefoon-UI niet kan.
Het gaat puur om gemak en snelheid. Je kan dingen met je telefoon doen terwijl je handen bezet zijn. Denk maar aan een tekstbiecht dicteren terwijl je aardappelen aan het schillen bent :P

[Reactie gewijzigd door SuperNull op 6 december 2014 09:10]

Het spraakcommando in Cortana Call <naam> | {optioneel Home/Work/Mobile} gebruik ik best vaak in de auto met 130km per uur over de snelweg.

Precies waarom Nederlandse spraakherkenning wel handig is om typisch Hollandse namen te herkennen. Aan de andere kant ook wel humor om die nu nog met Amerikaans knauwaccent uit te spreken.

My two cents,
Mike van Sandwich
Dank beide.
@Mike, dat zou wel een functie zijn die ik graag zou zien in mijn volgende tel. Ik neem aan dat je niet, net als Siri volgens mij, eerst deze moet activeren en gewoon altijd actief is/wakker wordt bij een commando?
http://www.windowsphone.c...rtana/start-using-cortana

Cortana vind je alleen niet als de regio instelling op Nederland staat.
Wel bijvoorbeeld op VS of UK, met bijbehorende taalinstelling (engels US of engels UK)(en dus alleen in de Dev Preview versie van WP8.1).
Die taal geldt voor spraakcommando`s en de telefoontaal moet hetzelfde zijn.
Overigens zit er gewoon ook spraakondersteuning in WP8.1, zonder Cortana, in 15 talen, wat ook al veel kan.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 7 december 2014 00:39]

@mixp Nee, nog steeds een handeling nodig voor speech-dialing met Cortana:

Zoekknop ingedrukt houden.
Gebruik het vooral om smsjes te laten voorlezen tijdens het rijden.
Hij probeert nederlands / dialect in het engels voor te lezen, meestal begrijp je er maar 60% van en moet je toch even kijken wat er juist staat.
Een kort engels antwoord terugsturen gaat wel goed. Bv "ok" of "no"

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee