Stel: je smartphone laat tijdens het hardlopen weten dat je niet hard genoeg loopt. Jij kijkt teleurgesteld en uitgeput naar het scherm. Het toestel ziet dat, begrijpt dat je al moe bent en past automatisch het doel voor die dag aan. Toekomstmuziek? Ja. Maar is het ver weg? Absoluut niet.
Specialisten op het gebied van kunstmatige intelligentie zijn druk bezig met toepassingen die emoties en andere signalen van het lichaam interpreteren en de software daarop aanpassen. Het is een kwestie van tijd voordat die toepassingen in mobiele apparaten, zoals smartphones en fitnessarmbanden, zitten.
Grote bedrijven willen de smartphone slimmer maken door digitale assistenten, zoals Google Now, Cortana en Siri, door te ontwikkelen. Uiteraard willen Google, Microsoft en Apple meer dan dat: data over gebruikers is waardevol voor het serveren van gerichte advertenties - er zit immers aan vrijwel elke ontwikkeling op smartphonegebied op een of andere manier wel een financieel voordeel voor de maker naast de marge op de hardware.
Maar hoe slim is de huidige generatie digitale assistenten? Welke functies krijgen ze in de toekomst en hoe kunnen ze ons leven nog verder beïnvloeden? Tweakers dook in de wereld achter de nuttige, soms grappige en altijd wondere wereld van digitale assistenten om uit te vinden hoe het verder gaat.