'Apple vormt eigen team voor onderzoek naar spraakherkenning'

Apple zou bezig zijn om een eigen team te vormen dat zich compleet gaat richten op onderzoek naar spraakherkenning. Dat meldt Wired op basis van verhalen die rondgaan onder onderzoekers die gespecialiseerd zijn in kunstmatige intelligentie.

Apple neemt volgens Wired niet alleen mensen op bestuurlijk niveau aan, maar zoekt ook naar teamleiders en onderzoekers die kennis hebben van spraakherkenning en kunstmatige intelligentie. Alex Acero, voormalig manager bij Microsoft, werd afgelopen jaar al overgenomen door Apple. Acero is nu hoofd van de Siri-afdeling binnen Apple. Daarnaast zouden onder andere Abdel-Rahman Mohamed, onderzoeker naar kunstmatige intelligentie aan de Universiteit van Toronto, en Arnab Ghosal die onderzoeker is aan de Universiteit van Edinburgh door Apple zijn benaderd voor een functie binnen het bedrijf. ''Apple is bezig met het bouwen van een heel sterk team voor onderzoek naar spraakherkenning'', aldus Mohamed.

Peter Lee, topman van de onderzoeksafdeling van Microsoft, denkt daarnaast ook dat Apple binnenkort met een zelflerende versie van Siri gaat komen. Hij zegt dat het slechts een kwestie van tijd is voordat Apple, net als zijn grootste concurrenten, over zal stappen op zogenaamde artificial neural networks. Lee schat zelf dat de overstap nog ongeveer zes maanden op zich zal laten wachten.

Siri zou nu nog gebruik maken van spraakherkenningssoftware afkomstig van Nuance. Een vacature van Apple die in juni verscheen duidt erop dat het spraakherkenningssysteem van Apple naar alle waarschijnlijkheid binnenkort ook beschikbaar zal zijn in het Nederlands. Het is ondertussen zo'n drie jaar geleden dat Siri met de iPhone 4s werd geïntroduceerd.

Door Taco Blauw

Stagiair

01-07-2014 • 13:34

40 Linkedin

Reacties (40)

Wijzig sortering
Snap ik niet...in de tijd van floppy diskettes had je al een groot bedrijf in spraakherkenning. Ben de naam kwijt. Kunnen ze die bedrijf niet gewoon in dienst nemen? Of is het weer een patent verhaal waarbij je dus gebruikt maakt van kennis en gedachtengoed van een student, nieuw bedrijf en/of het opkrikken van hun eigen aandelen op de beurs?
Lernout & Hauspie, later overgenomen door een bedrijf dat nu Nuance heet ... en zo is het cirkeltje weer rond.
Dat was Lernhout en Hauspie maar dat ging idd enkel over spraakherkenning en niet over AI. L&H is overgenomen door Nuance en dus zit dat bedrijfje al in Siri verwerkt maar spraakherkenning is niet genoeg. Het wordt pas interessant wanneer je je computer je ook begrijpt en kent.

Simpel voorbeeld: je zoekt een koffiehuis in de buurt. Normaal gezien zal Siri je dan al de dichtstbijzijnde koffiehuizen opnoemen maar als je bijvoorbeeld een hekel hebt aan koffiehuis A en B zou Siri dit moeten weten en ze gewoon niet vermelden.

Ander voorbeeld: Je bent fan van een voetbalploeg en wil de uitslag weten van een match. Als jouw favoriete ploeg gewonnen heeft kan Siri je dat nieuws op een andere manier melden. "We hebben gewonnen met 1-0".

Met spraakherkenning alleen lukt dat niet.
Dit gaat dus juist wel over enkel spraakherkenning, dat is al ingewikkeld genoeg.

Apple zal vast onderzoek doen naar de variant die jij bedoeld, alhoewel ik hoop van niet. Anders krijgen we na de search-bubble ook nog een smartphone-assistant-bubble.
Sorry hoor maar het gaat echt niet over spraakherkenning. Het gaat over AI. Spraakherkenning hebben ze al onder de knie. Slimme spraakherkenning nog niet.
Is maar wat je onder A.I. verstaat. A.I. is in feite niks meer dan op basis van een hoop informatie een keuze bepalen en welke keuze dat is is afhankelijk van hoe het geprogrammeerd wordt. In feite kent elke software zijn eigen A.I. een 'als dit dan dat' is al een A.I.
in dat geval word de term A.I. eigenlijk te vaak gebruikt..
in mijn ogen is 'als dit dan dat' geen kunstmatige intelligentie. dat is gewoon een exacte opdracht van een programmeur. De programmeur is de intelligentie, de computer alleen de uitvoerder.
zodra een computer taken gaat uitvoeren die niet direct door een programmeur ingevoerd zijn, omdat de taak op deze manier efficiënter is of wat dan ook, pas dan is dit A.I.

[Reactie gewijzigd door parkeermeter op 2 juli 2014 08:59]

Het hele A.I is een opdracht v.d. programmeur.
En je denkt dat bij AI de computer ineens zelf kan denken? Dat bestaat namelijk niet.
Een computer kan alleen bepalingen maken op basis van programmeer regels en toegevoerde informatie.

Door het wat menselijker te maken programmeren ze gewoon wat complexere programmeer regels en kan men wat gebruik maken van random functies (maar random bestaat helemaal niet ook daar zit een algoritme achter die zich beperkt tot een bepaald domein).

Een computer maakt dus geen keuze de keuze wordt bepaald door de software.
Als Apple een A.I.systeem werkend krijgt, dan respect voor hen.
Maar ik denk dat dit slechts research is ipv een werkende A.I. siri.

Ontopic: het valt me wel op dat ineens de 3 grote jongens (ms Apple google) zich bezig gaan houden met AI en Personal Assistents. Wat eigenlijk wel eng is aangezien je dan een soort kunstmatige nsa spion in je huis hebt...
Voor Microsoft en Google is dit niet nieuw.

Microsoft is al jaren bezig met A.I assistenten, je kan zelfs stellen dat Clippy een A.I. assistent was (er werd immers gereageerd op verschillende handelingen, op basis van context, en als je een 2e keer dezelfde 'hulp vroeg' dan kwam Clippy met het eerder gegeven antwoord, dus een basis vorm van geheugen) maar daar buiten zijn er vanuit Microsoft Labs al een paar keer wat dingen naar buiten gekomen.

Google gebruikt ook A.I. het is dan misschien wel een andere vorm van, maar de zoekmachine gebruikt al jaren A.I. dus in theorie moet het niet meer heel moeilijk voor ze zijn daar een soort 'natural language' laag (die ze ook al hebben) overheen te gooien.
Kort door de bocht kan Google iets als Cortina vrij snel namaken simpel weg door combinaties te maken van data & functionaliteiten die ze nu ook al aanbieden.

Voor Apple, gaat het denk ik (net als jij zegt) vooral om onderzoek naar, het ding is namelijk, voordat Apple Siri overnam, was het een begin van een slimme A.I assistent (gekoppeld met 10tallen online bronnen, waaronder wolfram alpha en google services) en dat hebben ze er bij Apple allemaal uit getrokken, dus dat zie ik ze dan niet zo snel weer inbouwen 'omdat de concurrent het doet'
Ugh, werkelijk? Er staat een boel in je verhaal wat gewoon feitelijk onjuist is. En daarbij ook nog Clippy erbij halen in een onderwerp als dit... Het gaat over zwaar gespecialiseerde neurale netwerken die real-time spraak kunnen herkennen en (blijkbaar) in Skype vrijwel live kunnen vertalen...

Apple, Google en Microsoft zijn natuurlijk allemaal al jaren bezig met AI en aanverwanten. Zoals je zelf al zegt zat er in Siri al een vorm van AI, en ik neem aan dat die er nog in zit. Echter, het onderzoek binnen de spraakherkenning (waar het hier specifiek om gaat) loopt Siri achter omdat Neurale Netwerken inmiddels (blijkbaar) bijzonder goed werken. Zoals volgens Wired bij Cortana en Google Now. Google hoeft dus niks 'na te maken'.
Apple is al zeker een jaar bezig met het opzetten van een heel specialistisch team om de spraakherkenning van Siri te verbeteren.

Zie ook::
http://www.xconomy.com/bo...eech-in-nuances-backyard/
You’d have to imagine that sets off alarm bells at Nuance, which has traditionally supplied the speech-recognition technology inside Siri. By opening its own speech-technology office here—stocked with former Nuance employees, no less—Apple could be signaling a move away from relying on Nuance for Siri’s guts.
En in de oorspronkelijk bron:
Now, nearly five years later, neural network algorithms are hitting the mainstream, making computers smarter in new and exciting ways. Google has used them to beef up Android’s voice recognition. IBM uses them. And, most remarkably, Microsoft uses neural networks as part of the Star-Trek-like Skype Translate, which translates what you say into another language almost instantly. People “were very skeptical at first,” Hinton says, “but our approach has now taken over.”

One big-name company, however, hasn’t made the jump: Apple, whose Siri software is due for an upgrade.
Tenslotte, oa Wolfram zit nog gewoon in Siri, dus ik heb geen idee waar je dat vandaan hebt...
Ik denk dat het bij Apple ook te maken heeft met de geruchten omtrent Nuance waar op Tweakers enige tijd terug over geïnformeerd werd. Deze zou allegedly worden overgenomen door Samsung als ik het me goed herinner

[Reactie gewijzigd door Daantjeeuh op 1 juli 2014 14:47]

Samsung zou zijn ogen op Nuance gericht hebben, niet Google.
Moet zeggen dat Microsoft's Cortana heel goed is. Zelfs het engels van non-native engels sprekenden zit Cortana op 99% accuratesse. Een STUK beter als Tell Me.
En met een alweer stuk betere A.I.(non computer opdrachten) als siri en google now. Wellicht dat Apple dat gezien heeft en weet dat het aan de bak moet.

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 1 juli 2014 21:13]

Goed. Ik ben benieuwd hoeveel Nederlandstaligen in dat team gaan zitten ... Androidtelefoons hebben al ondersteuning voor Nederlands sinds 2010 - Eerst in beperkte mate, maar ondertussen bruikbaar.

[Reactie gewijzigd door intGod op 1 juli 2014 13:54]

Ik heb genoeg sci-fi films gezien om vele toepassingen voor dit soort techniek te bedenken die ook best nuttig kunnen zijn. Alleen denk ik echter dat we nog decennia verwijdert van kunstmatige intelligentie wat zij voor ogen hebben. Een vloeiende spraakherkenning is dan al wat dichterbij en ik zie Apple in hun komende toestellen met meer Siri functies.
Ik denk dat Siri een heel stuk beter Gaat worden nu Apple dit in eigen huis gaat doen. Hopelijk pompen ze ook een beetje geld in zodat alles vloeiend wordt verwerkt.
Windows is Mac OS en ja Office kan idd wel kloppen ja. Wat Google betreft is Android gewoon iOS. Zonder iOS was elke telefoon en ook Android gewoon een BB kloon. wat de rest betreft is er echt niets dat vandaag ons leven veranderde. Het is niet omdat je iets goed vind dat het ook impact heeft op de wereld. Dus nee behalve office en google search hebben die bedrijven blijkbaar niks bijgedragen met hun research. Ik zeg niet dat het er nooit zal van komen maar tot vandaag blijkt de methode die Apple gebruikt nog steeds de beste.
PC? Apple! Laptop? Apple! Muis? Apple! Bruikbare Smartphones? Apple!

Mijn leeftijd? Ik ben ouder dan de eerste personal computers en dat je niet weet dat de helft van je lijstje door Apple op de kaart is gezet doet me vermoeden dat jij een pak jonger bent dan ik.
Tuurlijk /s PC? IBM. Laptop? Microsoft. Muis? Van geen groot bedrijf en groot geworden door Microsoft door de combinatie met Windows 3.0. Bruikbare smartphones? LOL, die waren er al tijden. En als je zo oud bent, dan weet je zelf ook dat het niet allemaal uit de Apple hoed kwam. Je weet hoe goed Apple's eerste tablet was? Hoe goed hun desktops en laptops waren. Zo goed dat Microsoft Apple heeft moeten redden anders waren ze er niet meer. Je schiet blijkbaar door in emotie om alles maar naar Apple te schuiven. Pas vanaf de ipod doen ze goed mee. Volgens jou hebben ze vast ook de eerste mobiele telefoon en het internet uitgevonden. Maar die beide zaken hebben natuurlijk niet zoveel invloed op ons als een swipe phone /s.

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 2 juli 2014 22:40]

Ik denk dat je je wat beter dient te informeren over de zaken waar je over wil mee praten want niets van wat je zegt houd dan ook steek behalve het gedeelte dat Microsoft Apple gered heeft. Blijkbaar is je kennis van de geschiedenis echt wel beperkt als je stelt dat het voor Apple begon met de iPod. Het begon voor Apple allemaal met de Personal Computer. Het iPod tijdperk was de wederopstanding van Apple. Maar ja, jij kan het niet weten want je bent overduidelijk veel te jong om deftig geïnformeerd te zijn. Maar bij deze weet je dus dat het meeste dat je denkt te weten totaal niet klopt.
Echt begon. Als in meetellen dat ze in serieuse aantallen wat gingen verkopen. Newton en Lisa waren bijvoorbeeld losse flodders. En ja, ik ben er al bij vanaf 8086 PC's. Allemaal 'live' mee mogen maken.
Echt man ik denk dat je echt niet beseft hoe belangrijk Apple was voor Steve Jobs vertrok bij Apple. Blijkbaar heb je echt nul komma nul kennis over technologie als je producten als de Newton in één adem vernoemd met de Lisa. Er zijn 4 Apple's. Het succesvolle Apple dat Steve Jobs oprichtte (Macintosh PC, GUI en Muis tijdperk), het barslechte Apple onder leiding van Sculley (Newton tijdperk), het hernieuwde succesvolle Apple onder Jobs (iPod, iPhone) en het nieuwe Apple onder Cook. Informeer jezelf ipv te doen alsof je ergens iets van weet als je ergens over wil meepraten.

Zonder Apple had Microsoft nooit succesvol geworden dat besef je toch?

[Reactie gewijzigd door monojack op 3 juli 2014 00:43]

Echt man, wat rook je? Geen succesvolle Microsoft zonder Apple?
Nooit gehoord van Xerox zeker? Nooit van IBM gehoord? IBM compatible? MSDOS? Deze 'oude l*l' laat je lekker in je waas. Zal hier straks je grap eens gaan vertellen. Wordt lachen in de pauze.
In ieder geval mooi dat Apple uiteindelijk wel succesvol is geworden. Laten we het daar maar op houden.
Leer lezen, leer begrijpen en vooral informeer je zelf ipv jezelf belachelijk te maken tijdens je pauze. Het feit dat je enkel grappen mag maken tijdens een pauze zegt al wel genoeg over hoe ver je kennis je heeft gebracht in het leven.
Huh? Klinkt net zo wazig als je eerdere reacties. En ja, we hebben er om gelachen :)
Tja niet mijn probleem dat jij je enkel omringt met idioten natuurlijk. Soort zoekt soort natuurlijk.
Jammer dat je jezelf verlaagt door te beginnen met schelden. Het zijn maar bedrijven hoor. Wind je niet op.
Wie is hier beginnen schelden? Vanaf je eerste reactie was het al prijs. Als het maar bedrijven zijn waarom ga je dan zo hard op in de discussie? Ik blijf het herhalen, informeer je in plaats van gewoon wat uit je nek te lullen over zaken waar je niets over weet.
Ik niet. Het was een serieuze vraag of je 16-18 jaar was.
Succes ermee. We hebben hier er tenminste over kunnen lachen.
Tja dan was ik ook niet aan het schelden en deed ik enkel maar een vaststelling want the joke is on you.
En dat is de reden waarom Nuance in de uitverkoop is gegaan. Snel verkopen voor Apple het dumpt en de waarde daalt.
Anoniem: 415197
1 juli 2014 15:18
Jammer alleen dat Apple alle research voor zichzelf houdt.
Bovendien doet Apple helemaal niet zoveel aan onderzoek.

Vergelijk het met Google, en Microsoft, en bekijk de volgende sites:
http://research.google.com/
http://research.microsoft.com/

Beide bedrijven leveren grote bijdragen aan publiek onderzoek.

Apple, aan de andere kant, heeft niet eens een research website.
Wat research betreft denk ik dat Apple dus behoorlijk de mindere partij is. En dat terwijl door die paar (in mijn optiek pietluttige) patenten Apple juist in de publieke opinie de grote innovator is... 8)7

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415197 op 1 juli 2014 15:19]

Wat is dat nou weer voor onzin. Omdat ze geen research site hebben doen ze niet aan research? Alle producten en diensten van Apple komen zeker uit de lucht vallen?
Anoniem: 415197
@kitesurfer821 juli 2014 15:36
Hier mis je een belangrijk punt: in de wetenschappelijke wereld willen mensen juist hun research openbaar maken. (Een wetenschappelijke carriere zonder publicaties is geen carriere).

Dus, Apple zal best aan research doen, maar dit valt in het niet bij Google en vooral Microsoft. Bekijk die research sites maar eens, en blader maar eens door de enorme lijsten publicaties.
Alleen is dit een mix van wetenschap en consumenten elektronica, aangezien Apple altijd alles geheim houd is het niet zo raar dat er geen site van is.
Het verschil is wel dat door die manier van werken je wel doeltreffende research krijgt. Wat heeft Microsoft of Google al op de markt gebracht dat ons leven veranderde? Bij Microsoft kan ik eigenlijk niks bedenken en bij Google wil ik hen de moderne search engine nog aanrekenen.

Public research is allemaal goed en wel maar ik heb toch liever onderzoek waar ik echt wat aan heb. Dus liever dat geheim onderzoek van Apple met resultaat dan die onderzoeken naar dingen die ooit mogelijk zijn maar nooit echt ons leven veranderen.
"Het verschil is wel dat door die manier van werken je wel doeltreffende research krijgt. Wat heeft Microsoft of Google al op de markt gebracht dat ons leven veranderde? Bij Microsoft kan ik eigenlijk niks bedenken en bij Google wil ik hen de moderne search engine nog aanrekenen. "

Android, Google Now, Google Search. Glass en Tango en Ara zullen ook nog enige impact hebben. Microsoft bracht Windows en Office uit wat toch erg geintegreerd is in de maatschappij. En dan vergeet ik er vast nog wel een paar. Dat jij het niet kan bedenken, wil nog niet zeggen dat ze er niet zijn.

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 1 juli 2014 17:21]

Dus jouw "research" beperkt zich tot het bekijken van 2 websites? En hoe kom je er bij dat Google aan publieke research doet?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee