Gerucht: Nokia brengt vanaf volgend jaar weer smartphones uit

Het Finse Nokia zou vanaf volgend jaar weer smartphones willen verkopen. Dat heeft techsite Recode gehoord van diverse insiders. Nokia mag weer smartphones onder eigen naam uitbrengen vanaf 2016; de overeenkomst met Microsoft verbiedt dat momenteel nog.

De tak Nokia Technologies zou bezig zijn met de ontwikkeling van de nieuwe smartphones, zegt Recode. Wat voor toestellen het zullen zijn en waar Nokia de nadruk op zal leggen, is nog onbekend. Tot nu toe bracht Nokia de ZLauncher uit voor Android en een tablet waar die launcher standaard op staat, de Nokia N1.

Nokia verkocht vorig jaar zijn telefoontak aan Microsoft en sprak toen af dat het Finse bedrijf tot 31 december 2015 geen smartphones onder eigen naam mag uitbrengen. Inmiddels voert Microsoft de merknaam Nokia niet meer. Op nieuwe Lumia's staat de naam Microsoft.

Als Nokia nieuwe toestellen maakt, dan kan het geen gebruik maken van enkele van de vastgelegde merknamen die het gebruikte, zoals Lumia en Pureview, die beide nu in handen zijn van Microsoft. Nokia heeft nog niet gereageerd op het gerucht.

De laatste Nokia to nu toe: de Lumia 735

Door Arnoud Wokke

Redacteur

20-04-2015 • 12:41

97 Linkedin

Reacties (97)

97
94
77
5
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 625413
20 april 2015 18:09
Ik hoop dat Nokia de draad weer op pakt. Ik vind Android toch te zwaar draaien, vanwege het draaien op een runtime omgeving. Daarom draait iOS veel soepeler dan Android. Als Nokia verder gaat met Meego, waarbij app direct gecompileerd wordt tot een uitvoerbare executable die geen runtime-achtige omgeving nodig heeft, dan zal het veel strakker lopen, vergelijkbaar met de iOS, mits de software goed is ontworpen.

Wat Nokia dan nodig heeft is een goede ecosysteem, zoals een goede IDE voor app ontwikkeling, app store, veiligheid enz. En iets vernieuwend om zich te onderscheiden van de rest. Dan geloof ik echt wel dat ze groot stuk markt kunnen afpakken van de concurrenten.
Anoniem: 601896
20 april 2015 12:49
Ik ben vooral benieuwd met welk platform ze dan in zee gaan.
Gaan ze androids maken ondanks het dalende marktaandeel en de Chinese concurrentie op het platform of gaan ze weer met microsoft in zee en weer Windows Phones maken?

Het liefste zou ik hebben dat ze komen met een geheel onafhankelijk platform op de markt zullen komen. Er zullen denk ik veel mensen zitten te wachten op een telefoon die je niet perce naar microsofts of google's diensten pushed.

Het overnemen van spinn off Jolla voor het platform is gezien de cash en sterke naam die Nokia heeft niet eens een slecht idee!
Misschien kunnen ze Jolla overnemen en dat als platform gaan gebruiken? Het heeft natuurlijk wel veel investeringen nodig, maar het is wel een interessante basis.
Lol, ben je bekend met de geschiedenis van Jolla? zo ja scherpe opmerking, zo niet ook :+ (Jolla was MeeGo Jolla draait Sailfish, Sailfish is een doorontwikkeling van MeeGo, MeeGo was de opvolger van Symbian (een samenwerking tussen Intel en Nokia) die Nokia destijds ontwikkelde voordat de smartphone tak aan ze voorbij ging)

Edit: kleine maar niet onbelangrijke verbetering

[Reactie gewijzigd door 434365 op 20 april 2015 15:22]

Anoniem: 112442
@43436520 april 2015 14:32
Lol, ben je bekend met de geschiedenis van Jolla? zo ja scherpe opmerking, zo niet ook :+ (Jolla was MeeGo, MeeGo was de opvolger van Symbian die Nokia destijds ontwikkelde voordat de smartphone tak aan ze voorbij ging)
?

Meego heeft niets met Symbian te maken. MeeGo maakt gebruik van het Linux ecosysteem.

Je had eerst Nokia's eigen Maemo dat is gefuseerd met Intel Moblin (wat IMO een grote fout van Nokia was dat terzijde) dit is MeeGo geworden.
MeeGo is geforked naar Mer dit is als basis voor Sailfish OS gebruikt.

MeeGo is verder samengevoegd met Bada en dit is Tizen geworden. Wat qua openheid totaal niet meer lijkt op de aartsvader Maemo. Maemo was zeer open terwijl dat iets is dat van Tizen niet te zeggen is.
[...]
Meego heeft niets met Symbian te maken. MeeGo maakt gebruik van het Linux ecosysteem.
Misschien dat olivier wat dingen verkeerd opgevangen heeft. MeeGo zal in eerste instantie door Nokia gebruikt worden om Symbian uiteindelijk op te volgen voor smart phones. Echter dat is nooit gebeurd (behalve een de N900) en heeft zelfs er voor gekozen om Symbian ^3 hiervoor te gebruiken. Wellicht omdat de ontwikkeling van Meego niet goed ging (zie ook: reviews: Nokia N9: eenzaam aan de top).

Ik hoop stiekem ook dat Nokia iets wil gaan doen met Sailfish. Of in ieder geval toestellen gaat uitbrengen die zich onderscheiden van de huidige meuk aan android toestellen.
MeeGo zou Symbian opvolgen als vervanger, in de vorm van Meltemi.
De Nokia N900 is géén opvolger van Symbian.

Wat het verhaal wél is:
Nokia heeft Maemo ontwikkeld, een open source mobiel OS op basis van Linux, zonder enige banden met bestaande mobiele OS's. Dat deed Nokia al in 2005 op toestellen die MID genoemd werden (multimedia internet devices). Deze toestellen hadden geen beschikking tot mobiel internet, wel wifi.

Hier kwam verandering in met de Nokia N900, welke wel een smartphone was en dus de mogelijkheid bood tot mobiel internet (3G). Hierna is Maemo doorontwikkeld naar MeeGo, welke op de Nokia N9 verscheen. De ontwikkeling van MeeGo is daarna door Nokia heel snel in de koelkast gezet.

Jolla is een bedrijf wat is opgericht door oud-Nokia medewerkers en MeeGo hebben "meegenomen" en doorontwikkeld tot Sailfish. De Jolla phone is het toestel wat Sailfish draait.
Maemo --> MeeGo --> Sailfish. Symbian staat hier los van. Er is ooit gesproken dat een variant van MeeGo, Meltemi, op goedkopere smartphones zou komen. Helaas ging Nokia in zee met Microsoft.

Als Nokia zelf toestellen gaat maken met MeeGo/Sailfish, zou dit erg interessant kunnen uitpakken. De Nokia N900 met Maemo was toen en is nog steeds superieur aan Android, in mijn ogen. Native multitasking, een gelikt UI en goed doordacht.
Als je hem corrigeerd doe het dan goed: ;)

Meego en Maemo hebben niets met elkaar te maken eigenlijk en daarom is de stap van Nokia zo raar! Al is er wel verwarring omdat Maemo 6 door Nokia al Meego werd genoemd terwijl dit eigenlijk een hybride tussen de 2 was)

Nokia heeft Troltech vroeger overgenomen (QT)

Het plan was idd Meltemi als opvolger van Symbian op kleine toestellen. Op de grote zou Symbian naast meego blijven bestaan en zou er een crossplatform ecosysteem op basis van QT gemaakt worden. Voor alle 3 de os'en.

Maemo is gebaseerd op Debian en gemaakt in voornamelijk GTK+

Meego is gebaseerd op Moblin/Mer/open Suse /SHR en gemaakt in QT

Sailfish is volgens Technical support van Jolla gemaakt op open Suse/ Mer.

Dit plan ging niet door omdat de ontwikkelingen van de concurenten te snel gingen. Nokia's telefoon devisie was te groot en most inkrimpen maar kon dit niet.

Aangezien Elop een beetje volgens veel geruchten een trojaans paard was probeerde hij de boel aan microsoft te verkopen. helaas voor hem kocht hij een kat in de zak. Toen ze dat te laat door hadden (er was een mooie constructie bedacht dat als ''oud'' werknemers van Nokia een eigen bedrijf begonnen ze een startkapitaal konden lenen/krijgen)

Nokia mocht geen telefoons meer maken. Maar het schijnt dat Ellop er te laat achter kwam en nog geprobeerd heeft om het startkapitaal voor Jolla te blokkeren volgens geruchten.
Correctie: Jolla is de naam van het bedrijf en zijn eerste smartphone, het OS dat ze ontwikkeld hebben noemt sailfish.

Sailfish is gebouwd op mer (een doorontwikkeling van meego).
Meego was de merge van maemo (nokia) en moblin (intel).
Maemo was geen opvolger van, maar een alternatief voor symbian.

De maemo en symbian divisies waren intern in nokia volledig gescheiden, en de maemo-divisie werd door de bazen van de symbian-divisie tegengewerkt (ze bekeken maemo als concurrent en ze waren groot en zeer winstgevend in die tijd dus hadden wat in de pap te brokken) vandaar dat de maemo-divisie klein bleef en initieel alleen tablets mocht ontwikkelen.
Het huidige jolla bestaat grotendeels uit personeel afkomstig uit de oude maemo divisie van nokia.
Owja, helemaal gelijk, het was Sailfish, Jolla is alleen het bedrijf wat het gebruikt.
Dank voor de verbetering! :) ook even mn eerste reactie aangepast zodat het daar goed staat
Of het nu echt relevant is dat er oud medewerkers van Nokia werken weet ik niet 1-2-3. Zo zijn oud medewerkers van Nokia ook bezig te pogen de Elka Synthex synthesizer weer opnieuw uit te brengen: http://bringelkaback.com
Ja, ik ben daarmee bekend. ;)
Ik vraag me wel af of ze er bij Jolla op zitten te wachten. Ze zijn volgens mij redelijk ontevreden vertrokken toen de stekker uit hun project werd getrokken ten faveure van Windows Phone. Ik weet dus niet hoeveel vertrouwen de mensen van Jolla hebben in de leiding van Nokia.
Hehe oke mooi :P

En heb je wel een punt ja, Sailfish devs zijn een beetje de 'gebeten hond' van het hele Nokia<->Microsoft gebeuren, dus denk dat die inderdaad niet 123 terug zouden willen.

Staat weer tegenover dat als een partij als Nokia pusht op Sailfish (en zo naamsbekendheid voor het OS creeert) dat Jolla daar ook profijt van heeft.
Merk op dat veel Jolla-medewerkers afkomstig zijn van Nokia. Of Nokia direct Jolla zou overnemen durf ik niet te zeggen, maar Jolla is sowieso bezig om SailfishOS op licentiebasis te verkopen.

Een high-end, made in EU Nokia met SailfishOS zie ik wel zitten. Dan kan ik daarmee S. Elop een mailtje sturen.
Extra weetje: Ze zijn gevestigd in het oude Nokia Research Center in Helsinki...

Ik zou het ook wel toejuichen. Een OS zonder gegevensverzamelende motieven en waar je privacy meer gewaardborgd is. Momenteel ben ik tevreden met Blackberry 10 (dat duidelijk veel ideeën overgenomen heeft van MeeGo, de voorganger van Jolla's Sailfish OS), maar iets waar wat meer apps voor uitkomen en met high end specs, zou welkom zijn.

Ik weet alleen niet of men wereldwijd wel genoeg reach heeft om een eigen OS tot een succes te maken. Nokia schijnt het in het verleden wel te hebben geprobeerd met MeeGo, maar kreeg toen te weinig bijval van andere fabrikanten. Maar het is ook een gegeven dat met Android, veel fabrikanten gewoon weinig geld weten te maken. Er zijn zowaar geruchten over nieuwe Windows Phones (waarvan het interessant is om te zien wat er gaat gebeuren met Windows 10).

Verder moeten ze ook developers enthousiast maken om te developen. Iets dat Blackberry en MS niet voldoende lijkt te lukken. Waarom zou Nokia dat wel lukken?

De Android Runtime vangt slechts een deel van het gemis op. Zaken als games werken vaak vrij ruk.
Anoniem: 625413
@RaJitsu21 april 2015 16:33
Verder moeten ze ook developers enthousiast maken om te developen. Iets dat Blackberry en MS niet voldoende lijkt te lukken. Waarom zou Nokia dat wel lukken?
Meeste developers zijn altijd wel enthousiast om te leren als ze op een coole platform kunnen bouwen. iPhone was nieuw en erg cool, als je een eigen app voor kan maken, dan liever dat dan die oude Windows Mobile troep, wat gewoon niet leuk was om voor te programmeren. Android was gratis, iedereen kon een app bouwen, je hoefde alleen Eclipse en wat plugins te installeren en je was klaar. Met name de emulator was handig, je kon het werkend zien.

Blackberry was eerst ook hip, vanwege de "gratis ping" app, dan kon je zogenaamd gratis chatten, dat was dan ook de enige reden waarom BB zo goed deed (misschien hielp het ook met de harde toetsenbord). Het feestje was gauw afgelopen toen Whatsapp oprukte (daarmee kon je met alle toestellen "gratis" chatten).
Ontwikkelaars voor Microsoft producten weten allemaal dat het ontwikkelen in C++ met waardeloze MFC klassen verschrikkelijk was. Het was niet eens gratis, je moest nota bene betalen om te kunnen programmeren 8)7
Je zegt 'oude Windows Mobile', maar ik heb het over Windows Phone... En Blackberry 10 is ook nieuw.

Verder moeten mensen echt eens af van het idee dat het populair was door ping door middelbare scholieren. Het was populair in de zakelijke markt, en daarna had het even een opleving in Nederland onder jong tienergrut wegens ping, maar dat was in het bredere verhaal niet noemenswaardig.
Ik ben bang dat de massa waar nokia het toch van moet hebben, nokia al lang vergeten is.
Daarnaast de marges in mobiele telefoons worden steeds kleiner, voor een nieuwkomer wat nokia nu is geen eenvoudige opdracht.
Een eigen OS, succes dat lukt winigen. Sumsung zet misschien wat stapjes maar heeft wel een leuk marktaandeel.

Denk dat nokia maar moet blijven denken aan de goede tijden in de verkoop, snel zie ik die niet terugkomen.
Ik denk niet dat Android een goede zet zou zijn voor Nokia. Er is eigenlijk maar één fabrikant die daar geld mee weet te verdienen, Samsung. Voor de rest is het eigenlijk een vrij ongelukkige situatie aangezien het erg moeilijk is om je te onderscheiden van andere Android fabrikanten. Je bent bijna verplicht om flinterdunne marges en dubieuze specs-marketing te volgen. Knap als je dat succesvol kunt doen tegen een reeks Chinese concurrenten.
Als ze de boodloader makkelijk laten unlocken en images online zetten zodat ze op XDA los kunnen gaan, dan vind ik een Nokia-Android echt wel interessant!
Ja, dat geloof ik graag. Maar hoe groot denk je dat die markt is? Met je richten op wat techneuten verkoop je nooit redelijke volumes. Je kunt beter kijken wat voor telefoon je moeder/tante/zusje zoekt. Dat is een betere graadmeter voor succes.
Persoonlijk denk ik dat de markt binnenkort uitgekeken is op Android. En dan niet zo zeer op het OS maar de hele houding van de pleegvader van Android (Android is begonnen als een Camera OS)

Beter dat Nokia gewoon goedkope (wegwerp) toestellen gaat maken met een simpel os waar je feitelijk ook niets mee kan (geen diefstalwaarde) waar je nog met een tank overheen kan rijden. (soort festival phone) raak je hem krijt of gaat hij alsnog kapot omdat hij in een zwembad beland dat maakt dat ook niet zo gek veel uit.

Maar goed wie ben ik.

Gaan ze toch voor android dan word het een langdurig en pijnlijk einde... Zoals hier boven al gezegd is eigenlijk lukt het alleen Samsung. HTC, Sony en de rest zie ik ook steeds minder. Muv Huawei maar deze hebben hun focus alsnog op azie liggen.

[Reactie gewijzigd door downcom op 21 april 2015 05:01]

De toestellen van Nokia kunnen zich qua uiterlijk onderscheiden van de andere Android telefoons, daarnaast hebben ze de naam goede camera's te hebben. Dit moet best wel te marketen zijn.
Misschien. Maar bijvoorbeeld Sony lukt het ook niet en ik vraag me dus af of Nokia wel wegkomt met een meerprijs ten opzichte van HTC/Xiaomi/LG op basis van een naam, uiterlijk en camera.
Er is eigenlijk maar één fabrikant die daar geld mee weet te verdienen, Samsung
Heb je cijfers over 2014 waarmee je dit kunt onderbouwen? Het lijkt me erg sterk nl dat er met die honderdmiljoenmiljard Android telefoons die er inmiddels verkocht zijn niemand behalve Samsung geld verdient.
Anoniem: 601896
@farlane20 april 2015 14:34
Ook lenovo(zonder Motorola), en lg hadden een positief resultaat over het hele jaar. Alleen bij lg was het bijvoorbeeld zo dat de telefoontak ook het laatste kwartaal verlies maakte. De winst bij samsung is kwartaal na kwartaal afnemend.

In een tijd waarin (persoons)informatie een belangrijke vormbvan equity is, is de enige die echt meer en meer winst maakt op Android, Google.
Het liefste zou ik hebben dat ze komen met een geheel onafhankelijk platform op de markt zullen komen. Er zullen denk ik veel mensen zitten te wachten op een telefoon die je niet perce naar microsofts of google's diensten pushed.

Het overnemen van spinn off Jolla voor het platform is gezien de cash en sterke naam die Nokia heeft niet eens een slecht idee!
Ik denk niet dat dat gaat gebeuren.
Eigenlijk lukt het google en apple alleen om een groot os te hebben,
microsoft met wp word al nauwelijks gebruikt vooral niet onder tieners.
ik werk op een school en ik heb vandaag voor het eerste een leerling gezien met windows phone (ter vergelijking: er zitten 1200 leerlingen op de school waar ik werk).
En als microsoft het eigenlijk al niet lukt om echt van de grond te komen lijkt het mij sterkt dat nokia dat nu wel gaat lukken.

ik hoop zelf dat nokie doorgaat met het maken van tablet zoals de nokie n1.
en ook op die manier smartphones gaat maken.

en eigenlijk snap ik niet waarom htc, sony enzo niet met google in zee gaan dat google de software tegelijk met de nexus toestellen en met de google play en de android one toestellen update. de fabrikanten kunnen er dan nog wel apps en launchers ofzo op zetten. dat lijkt mij geweldig als ik eerlijk ben.
Wp is toch redelijk aanwezig bij de jeugd! In mijn klas zijn er 5 die een wp phone hebben waaronder ikzelf. (Een klas van 20). En als ik rondkijk in de aula zijn er veel meer. Ios en Android wel blijven de absolute toppers
Windows begint volgens mij toch voorzichtig te groeien. Daarnaast is Microsoft mooi bezig om voor alle platformen compatible software te maken. Mensen die dan Microsoft software gebruiken of Microsoft wareables gebruiken ism ios of Android zullen ook wat sneller geneigd zijn over te stappen, want zo bezig zijn voor alle platformen levert Microsoft ook goodwill op. Nu doen ze datgene goed waar ze vroeger om verguisd werden omdat ze het niet deden.
Lijkt me niet dat ze dezelfde maken als de vorige keer. Oftwel een platform lanceren dat weinig apps heeft. Zo stom zullen ze niet zijn lijkt me.
Anoniem: 601896
@P. vd Loo20 april 2015 16:48
Het grootste verlies qua marktaandeel dat Nokia ooit geleden heeft kwam juist niet doordat ze kozen voor WindowsPhone phone. Maar te lang vasthielden aan een platform dat ondanks dat samsung e.a. het ook hadden, downhill ging: Symbian.

Nu dat de eerste signalen beginnen te komen, van dat niet alleen de marge bij android 'een race naar de bodem' is maar ook het marktaandeel op z'n retour is lijkt mij het niet wijs om die kant nog op te gaan.
Klopt. Maar wp zorgde niet voor het herstel waar iedereen op hoopte. Het is mijn favoriete besturingssysteem, maar mij zijn ze kwijt aan het raken wegens gebrek aan apps.

Android op zijn retour? Op lange termijn is het zeer stabiel wereldwijd.
Ik denk dat Nokia wel van het verleden geleerd heeft en gewoon Android toestellen gaat maken.
Ik heb het idee dat ze ook deze kant op gaan, gezien de budgettoestellen van twee jaar geleden. Maar of het een goed idee is? Ze concurreren in dat geval in een markt die al ontzettend vol is, en daar komen over niet al te lange tijd de Chinese spelers bij. Behalve Huawei die er al is, maar nu echt op stoom lijkt te komen met mooie toestellen en een eigen SoC, komen ook Xiaomi en Meizu eraan. Op de (zeer grote en daarmee belangrijke) Chinese markt hebben ze al een flink aandeel en je zijn ook niet blind voor India.

Ik denk dat je je het beste kunt onderscheiden van de massa, en een oplossing moet bieden die een generaal publiek aanspreekt op een andere manier dan de bestaande spelers doen.
Met Microsoft Services zoals steeds meer fabrikanten doen?

Ik denk eerder dat dit een nietszeggend gerucht is, wetende dat Here in de etalage staat.
Nee, Nokia heeft een nieuwe focus. Zie o.a. de overname van Alcatel.
Een besturing systeem die niet echt groeide de afgelopen 3 jaar wereldwijd verwacht ik niet dat ze voor wp gaan.
En dat markt aandeel dat in zakte van android is zo wat verwaarloos baar.

Dus Android of yola zelf hoop ik yola.
Android. Ze hebben nu al 2 toestellen "in the works" die Nokia's eigen Android draait.
Volgensmij is het beste wat ze kunnen doen gewoon Android toestellen maken en als dat loopt een keer over een eigen systeem gaan nadenken.
Android is inmiddels in elk geval volwassen genoeg om als hoofd OS voor een A-merk te functioneren. Toen het oude Nokia begon met Windows-toestellen, was het dat wat mij betreft nog niet.

Android 5 met een mooie skin, zou een goede opstap kunnen zijn naar een eigen OS. Echter, essentieel voor een eigen of anderszins nieuw OS, blijft de ondersteuning van thirdparty aps. Dat zal ook voor Nokia een probleem worden.

Of ze moeten met Jolla in zee gaan, lijkt me een zeer logische combinatie. Een goed nieuw OS met compatibiliteit met Android, gecombineerd met de Nokia-naam. Zou een winnende combo kunnen zijn.
Android volwassen??! Mijn Nexus 7 en die van vele andere hebben toch maar een "puberaal" os! Werkt vaker niet dan wel.
Ik vind Android sinds Lollipop (en in iets mindere mate sinds de laatste 4.4-versies) toch echt een volwassen OS.

Lollipop doet in stabiliteit en snelheid niets meer onder voor iOS. Android is bovendien overzichtelijker geworden en heeft zijn open karakter niet verloren. Daarmee heeft het een stuk achterstand ingelopen, zonder zijn unieke karakter te vergooien.

Dat ik baal van Google als eigenaar en daarom overweeg om mijn volgende toestel met een ander OS te kopen, dat is iets anders.
Hopelijk komen ze dan met toestellen waar Android of Linux/Tizen opstaat.
Sailfish OS zou ook een optie kunnen zijn. Aangezien de ontwikkelaars achter het Sailfish OS ook van Nokia (Maemo/MeeGo) afkomstig zijn
Anoniem: 16328
@Chocoball20 april 2015 13:30
Ik zou het OS nemen met de beste Android emulatie. Sailfish is waarschijnlijk het OS met de meeste potentie door het inzicht van ontwikkelaars bij dat OS. Tizen zit al jaren vast, Ubuntu mwah daar zie ik weinig in buiten het feit dat je de telefoon als desktop kunt gebruiken en Firefox OS is voornamelijk voor goedkope devices. Of Firefox en Ubuntu Android apps kunnen draaien weet ik overigens niet dus als dat niet kan vallen die twee opties sowieso af.
Laat ze dan maar met een toestel komen waarbij je zelf je OS kunt kiezen.
Of je nou een Android, Windows Phone, Sailfish, Tizen, Ubuntu of wattan ook wilt, laat die keuze gewoon aan de gebruiker. dat zou pas een revolutie op gang brengen.
Met alle respect, jij kraamt gewoon onzin uit. De meeste gebruikers begrijpen er geen bal van, ze willen alleen weten of ze er mee kunnen whatsappen, selfies's maken en de hele meuk aan social media (FB, Twitter, etc...)
Of dat op Android, Ubuntu, komkommer of tomaten draait, boeit hun geen moer. Ooh ja, het zou ook leuk zijn als er leuke bijbehorende hoesjes te koop zijn.
Gast, rustig maar...

Moet je de frustratie van de werkdag kwijt op een forum ofzo?
Sorry, was niet zo bedoeld :|

Maar de zogenaamde keuzevrijheid is meer voor geeks, een gemiddelde gebruiker (de grootste groep) wil gewoon iets bruikbaars hebben en de techniek erachter interesseert hun niets. Anders gebruikten ze thuis allemaal Ubuntu of een ander Linux derivaat, ipv windoos.

Wat wel weer belangrijk is, dat er open standaarden zijn.
Mee eens, Maar dit is toch tweakers.net? Ik ga er (misschien onterecht tegenwoordig) vanuit dat het gros van de bezoekers hier niet onder de gemiddelde gebruiker valt.
Nokia is een prachtig merk maar dat terzijde. Als je het mij vraagd kan Nokia beter een eigen besturingssysteem ontwikkelen net als ios ofzo. Hoewel het erg lastig zal zijn om een os nu van de grond te krijgen. Maar dit is toch wel de enige manier om in de toekomst te concurreren.
Ontwikkelaars moeten er dan wel nog apps voor willen schrijven voor dat nieuwe os. En laat het nu net dat zijn wat Nokia genekt heeft met WP: te weinig apps. Het zou veiliger zijn voor Nokia te kiezen voor het os dat het grootste marktaandeel heeft, Android, met daarnaast nog een paar WP en daarnaast nog een eigen os te ontwikkelen voor de toekomst(liefst Jolla overkopen indien dit te duur is).
Dat hebben ze ooit al geprobeerd en ging niet zo heel best ;)
Meerdere keren zelfs.

Ik vond Nokia met WP juist een goede zet, Nokia is niets vergeleken met MS als het op OS bouwen aankomt. Maar MS is weer niets vergeleken met Nokia als het op telefoon bouwen aankomt. (930 = MS, waardeloze 920 opvolger)
Lijkt me een aparte zet. zeker als je denkt dat hun hele telefoon tak nu bij microsoft is met de bijhorende merknamen en patenten. Dat betekend dat ze weer compleet opnieuw moeten beginnen. Aan de andere kant heeft nokia in bepaalde gebieden nog een zeer sterke naam (Azie, Afrika en regio indonesie) Misschien komen ze met een toestel voor die markt.
Ze hebben toch een deal met de overname van Alcatel? Daar maken ze al heel lang mobieltjes.

[Reactie gewijzigd door Inkjet op 20 april 2015 22:25]

Tja je kan zeggen wat je wilt, maar Nokia blijft toch een sterk merk. Iedereen kent het nog.
En met het geld dat ze ontvangen hebben van Microsoft kunnen ze een frisse start maken en vanaf '0' beginnen.
Ben benieuwd of dit waar is of niet.
Gebruik al 2 jaar Windows Phone. Hoewel ik er tevreden mee bent, gaat de ontwikkeling veel te langzaam. Een android toestel met een pureview camera is voor mij een reden om Windows Phone te verlaten.
ze moeten weer nokia's 3310's maken, snake spelen. Ermee fysiek kunnen voetballen. Geweldig ding.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee