Software-update: Joomla! 3.9.24

Joomla! logo (75 pix) Versie 3.9.24 van Joomla! is uitgekomen, een versie die diverse beveiligingsproblemen en fouten moet verhelpen. Joomla! is een dynamisch, in php geschreven contentmanagementsysteem, dat kan worden gebruikt om bijvoorbeeld een weblog, website of samenwerkingssite te maken. Om het programma in het Nederlands te gebruiken kun je onder andere op Joomla Community terecht. In deze uitgave zijn diverse fouten en beveiligingsproblemen verholpen.

Wat zit er in 3.9.24?

Joomla! 3.9.24 bevat 3 veiligheidsgerelateerde reparaties en diverse bugs-fixes en verbeteringen waaronder:

Veiligheidsproblemen opgelost

 • [20210101] Lage prioriteit - Lage impact - com_modules toont modulenamen (betreft Joomla! 3.0.0 t/m 3.9.23) Meer informatie »
 • [20210102] Lage prioriteit - Gemiddelde impact - XSS in mod_breadcrumbs aria-label attribuut (betreft Joomla! 3.9.0 t/m 3.9.23) Meer informatie »
 • [20210103] Lage prioriteit - Gemiddelde impact - XSS in com_tags image parameters (betreft Joomla! 3.1.0 t/m 3.9.23) Meer informatie »

Bug-fixes en verbeteringen

 • Voortzetten van verbeteren PHP 8 ondersteuning #31628 #31537 #31536 #30921
 • Performance problemen opgelost met zip-archieven die zip-bestanden bevatten #31514
 • Verwijderen van verouderde functie-beleid en toevoegen van het nieuwe rechten-beleid #30819
 • Update joomla/image afhankelijkheid #31663
 • Gerepareerd regressie SMTP instellingen test #31724
 • Gerepareerd regressie om lege wachtwoorden op te slaan in de 'Algemeen instellingen' #31672
Bezoek GitHub voor de volledige lijst met bug fixes.

Versienummer 3.9.24
Releasestatus Final
Besturingssystemen Scripttaal
Website Joomla!
Download https://downloads.joomla.org/
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

12-01-2021 • 18:12

33 Linkedin

Submitter: NIMIC

Bron: Joomla!

Reacties (33)

Wijzig sortering
Een aantal jaar geleden ben ik overgestapt van Joomla naar een statische website generator https://gohugo.io/ Echt een verademing. Zeer snelle sites en geen omkijken meer naar beveiligingsupdates van het CMS. In combinatie met git ideaal. Met Joomla had ik toch vaak weer iets wat niet 100% werkte na een update. Maar vooral de eenvoud en onderhoudsvoordelen van een statistische website spreken mij erg aan.

[Reactie gewijzigd door lallasjip op 12 januari 2021 19:47]

Werk al sinds 2005 met Joomla en ik heb nooit dat er iets niet werkt na een update. Dan doe je toch iets verkeerd. Vandaag weer met WP bezig geweest, als je het over ellende hebt. Binnenkort komt Joomla 4, dat is echt helemaal van deze tijd. Ben al geruime tijd aan het testen en het draait razendsnel en zorgeloos. En ik bouw zelf mijn templates, want dat scheelt ook een hoop. Al die gratis meuk heb je niks aan.
Een statische site is fijn als je een paar pagina's hebt maar heb je veel content en andere zaken dan is dat natuurlijk geen oplossing.

[Reactie gewijzigd door gas0line op 12 januari 2021 20:24]

Wat maakt dat WP ellende is?
Statisch werkt inderdaad mooi en ook veilig. Met WordPress en Joomla! Zijn er ook hele mooie dingen mogelijk en ook dat kan veilig en stabiel. Mijn website kent 4 plugins en heeft snelheden van 1-2 seconden.

Aanmodderen met allerlei plugins en thema's en vooral alles gratis willen doen is niet handig.
Wordpress wordt het meest gebruikt en dat komt omdat het geschikt is als blog en slechts een gebruiker.
Het is niet te doen als je de website ook als een soort Intranet wilt gebruiken met meerdere gebruikers die inloggen op de website en dan andere dingen kunnen zien of doen, afhankelijk van hun toegang.
Zal waarschijnlijk ook wel met Wordpress kunnen, maar Joomla heeft dat standaard in zich en heeft geen extra plugin's nodig.
Mooi om te zien dat Joomla 4 flinke stappen heeft gemaakt. Grappig dat mijn ervaring juist is dat een statische site vooral ook erg geschikt is voor sites met duizenden pagina’s ;) Ik vond het in ieder geval echt een openbaring hoeveel er tegenwoordig met een statische website mogelijk is en hoe ontzettend fijn het is qua beheer. Maar 100% mee eens dat er zeker hele goede use cases zijn voor Joomla sites.
Static site generators zijn echt niet alleen voor "als je een paar pagina's hebt". Wat wel waar is dat bijna ieder CMS overkill is voor sites van een paar pagina's.
Heb nu een yootheme template met uikit. Wil voor j4 mijn eigen template maken (gebaseerd op het standaard thema) om die ballast eruit te halen.
Hier heb ik wel oren naar! Ik gebruik zelf momenteel Joomla, omdat dit destijds een handige manier was om een mooie website te maken. Om de performance te optimaliseren cache ik alle pagina's, eigenlijk is dat een workaround voor mijn statische website. Dit is wellicht een betere oplossing.

Wel heb ik een paar vraagjes over Hugo:
 • Zit er standaard een sitemap in?
 • Is het mogelijk om zelf de URL te bepalen? (Zodat deze hetzelfde blijft als bij mijn huidige website)
 • Is er ondersteuning voor content in meerdere talen?
 • Is er ondersteuning voor "snippets" met variablen per pagina (Een snippet is een stuk content dat op iedere pagina hetzelfde is, en centraal beheerd wordt. Maar waarbij met variabelen specifiek voor iedere pagina wijzigingen kunnen worden aangebracht. ) Dit realiseer ik nu voor Joomla deze plugin: https://regularlabs.com/extensions/snippets

[Reactie gewijzigd door Gijs007 op 12 januari 2021 23:46]

Antwoord is eigenlijk heel eenvoudig. Op alle vragen ja. Hetzij met standaard Joomla functionaliteit, hetzij via een plugin of module. Gewoon even googlen met de specifieke vraag
Dit is inderdaad allemaal mogelijk! Begin eens bij deze QuickStart: https://gohugo.io/getting-started/quick-start/ Wat ik zelf heel leerzaam vond is om te experimenteren met verschillende templates. Dan krijg je een gevoel van wat er allemaal mogelijk is en hoe het systeem in elkaar zit. De documentatie is ook erg uitgebreid.

Zelf werk ik voor het vormgeving gedeelte met https://tachyons.io/ maar je kunt natuurlijk ook bootstrap of elk willekeurig ander systeem gebruiken.

Veel statisch plezier ;-)
Joomla met een dergelijke generator vergelijken is echt appels met peren vergelijken.
Als jij aan een simpele statische website voldoende hebt, was Joomla in de eerste plaats al niet echt geschikt voor jou.
Daar ben ik het niet volledig mee eens. Je kunt met een statistische website generator zeer complexe en uitgebreide websites maken met zoekfuncties, etc. Ik heb het vermoeden dat voor heel gebruikers van Joomla dit een prima vervanging zou kunnen zijn. Natuurlijk niet voor iedereen en alle soorten websites geschikt.
JIj hebt het over jouw website, daar zal het een prima oplossing voor zijn. Ik heb een klant waar meer dan 50 mensen aan de site moeten werken, eigen rechten hebben etc. Lijkt me dat niet echt een oplossing een statische site.
Ook daar zijn prima oplossingen voor zoals https://www.netlifycms.org/. Dit kun je ook zelf hosten. Ik was in ieder geval aangenaam verrast wat er allemaal mogelijk is tegenwoordig dus vandaar mijn tip om ook eens verder te kijken naar statische sites. Ik merk dat er veel misverstanden bestaan over statische sites. Zeker ook niet de beste oplossing voor alles en Joomla, WP, Drupal etc zijn ook hele mooie tools.
Wat mij betreft nog steeds een van de fijnste en meest stabiele CMS’en. Deze update lost volgens mij ook het probleem op dat het installeren van sommige plug-ins een server foutcode oplevert.
Mijn ervaring met Joomla! is toch dat het door de flexibiliteit met plugins en componenten vaak niet erg stabiel draait. We werken ook met een enorme database aan plaatjes en dat is ook een crime in dit CMS.
Niet stabiel bij extensies zal in dus niet aan het CMS liggen maar aan de extensies of niet? ;)
En wat bedoel je precies met "een crime" Risce? Traag? Of is dat wat je met instabiel bedoelde?
Ik bedoelde inderdaad dat het instabiel is, ik geloof best dat het aan de extensies ligt hoor, ik ben maar een eindgebruiker.
Instabiel is een zo'n nikszeggende term. O-)
Maar goed, als je problemen wilt oplossen kan je altijd op het/een forum een vraag stellen. Of bij de beheerder, als je een eindgebruiker bent.
Dat is vaak ook het probleem. Dat 'gebruikers' klagen en niet weten waar ze mee bezig zijn. Ik heb met mijn klanten nooit issues omdat ik ze train en zorg dat ze bepaalde dingen niet kunnen 'slopen'. En ze zijn heel gelukkig en blijven daarom ook bij me. ;)
Maar ik sta er soms ook van te kijken hoor wat ik allemaal langs zie komen als nieuwe klanten met issues komen. Wat een rommeltje maken ze ervan. En dat heb ik zelfs bij de overheid gezien. Ben me daar rot geschrokken. Kan ik wel een boek over schrijven.
Nou, uh, ik ben blij dat jij alles goed doet, maar ik wil hem ook wel even voor je omdraaien:

Als eindgebruiker loop je voortdurend tegen doodlopende sporen aan. Het is namelijk niet aan ons om erachter te komen waarom iets niet werkt, maar je kunt wel timeout errors en publicatieproblemen melden. Dat doe je en vervolgens krijg je dan iemand die het CMS wel snapt op een expertlevel, zoals @gas0line en @Xaverius en dan wordt er net gedaan of je gek bent.

Het is een beetje zoals naar de nieuwe kapper gaan: als je van kapper overstapt, dan hebben ze ook altijd commentaar hoe de vorige het heeft geknipt. Maar ik wil gewoon een fatsoenlijk uitziend kapsel.

Je begrijpt, die frustratie zit diep ;)

[Reactie gewijzigd door Risce op 13 januari 2021 16:03]

Maar in je frustratie geef je wel meer informatie dan alleen instabiliteit! Het is dan daarna wel uitzoekwerk. Een timeout zou ik zelf kijken bij welke informatieaanvraag de website blijft hangen bv.

In principe kan een gebruiker prima ontdekken dat er iets niet werkt, maar het is aan de beheerder om het op te lossen IMHO. En soms ligt het ook aan dat er nooit iets duidelijk is uitgelegd want niet elke beheerder doet dat.

Succes in ieder geval! (en als je hulp nodig hebt, ik denk dat er hier wel iemand is die kan assisteren)
Ik begrijp je frustratie wel hoor, maar Joomla is niet voor de huis, tuin en keuken gebruikers. Je hebt er wel wat kennis voor nodig. Daarom is het wel frustrerend dat vaak geroepen wordt dat bijv. Joomla bagger is. Dat is het in mijn mening niet, ik werk er al 15 jaar mee. Maar ik weet (hoop ik :) ) dan ook wat ik doe. En qua templating is het fantastisch.
En er kan zoveel met Joomla, ook andere systemen hoor, maar als men er niet uitkomt gaat men maar plugins/extensies zoeken zonder kennis. En dan begint de ellende. En alles neerzetten bij de allergoedkoopste hostingpartij is ook niet altijd een goed idee. Het is het hele pakket, CMS, Hosting, configuratie e.d.
Maar moet zeggen dat de organisatie achter Joomla ook wel wat te verwijten is want ze communiceren leuk maar het is niet een makkelijk CMS wat je gelijk helemaal doorgrond. Dan is een WP sitje met een basic template misschien handiger. Alhoewel die gebruikers denk ik met WP ook issues zullen tegenkomen. Ligt dus meestal niet aan het gekozen CMS maar aan de gebruiker, de instellingen en gekozen hosting o.a.
Ik werk al ongeveer 14 jaar met Joomla.
Echt een fantastisch systeem.
Belangrijk is dat je het in de basis goed instelt. En dat geldt evengoed voor Wordpress.
Dat maakt het voor de huis, tuin en keuken gebruikers al velen malen eenvoudiger.
Ik werk ook met Wordpress omdat sommige klanten met een Wordpress website het onderhoud uitbesteed willen hebben of er gewoon niet (meer) uitkomen. Wordpress is sowieso dus niet eenvoudiger dan Joomla.
Waar het mis gaat bij de eindgebruiker is dat ze zo af en toe wat willen aanpassen maar het te weinig doen om het echt onder de knie te krijgen/houden.
Ik vergelijk een website weleens met een auto. In principe is het niet zo moeilijk om een lampje, ruitenwisser, band of een accu te vervangen maar toch laten mensen dit meestal in de garage doen. Simpelweg omdat ze de kennis er niet van (willen) hebben.
Voor elk CMS is het verstandig goede hosting te hebben. Die kosten haal je er al zo uit doordat je veel minder vaak tegen problemen aanloopt.
Ik ook
En dat heb ik zelfs bij de overheid gezien. Ben me daar rot geschrokken. Kan ik wel een boek over schrijven.
Ik ook met semi-overheid. Ik zal de naam niet noemen, onvoorstelbaar, je valt van je stoel van verbazing. Ik moest een behoorlijk verouderde Joomla site upgraden en restylen. Maar wat bleek: Ingevulde formulieren met zeer persoonlijke info waarvan de pdf's bereikbaar waren met de url adresbalk. Hoefde je niet eens te hacken. Was een aanpassing voor nodig (en ja dat kost ietsje meer, niet zoveel werk overigens), maar ze dachten dat het aan Joomla lag. Men koos later voor Wordpress (?). Dat kan heb ik gezegd, maar of het handig is met een redactie team, de veiligheid verbeterd en de kosten beperkt in het stadium waarop men op dat moment was: Nee. En ook bij een nieuwe website zou ik toch echt Joomla adviseren. Alles ligt eraan wat je met een website wil bereiken, het doel.
Trainen van de gebruikers is inderdaad het beste, maar dan haken de meeste bij mij af (budget). Voordeel is dat je dan wel tevreden klanten krijg, dus goed bezig gasOline!
Volgens mij wordt mediabeheer in Joomla 4 een stuk beter met een nieuwe mediamanager. In de tussentijd kan ik voor veel van de database-achtige functionaliteit goed uit de voeten met Yootheme Zoo.
Dat ligt niet aan Joomla. Ik werk er al sinds 2005 mee en nooit issues. Je moet wel weten wat je doet en bepaalde extensies die je toevoegd kunnen issues geven. Maar dan moet je andere extensies/plugins kiezen.
Ontwikkel je veel eigen Components en Plugins? Ik ben na een lange pauze juist met Wordpress doorgegaan. Ben benieuwd waarom jij niet. :)
Mijn ervaring met Joomla is dat je het met 2, 3 plug-ins de boel helemaal compleet hebt voor een standaard website. Terwijl je voor Wordpress zelfs al een plug-in nodig hebt alleen maar om te kiezen op welke pagina's een module moet verschijnen. Het hangt voor mijn gevoel aan elkaar van noodzakelijke plug-ins, je ziet overal reclame (koop nu de betaalde versie van deze plug-in!), pagina's en menu's zijn voor mijn gevoel onlogisch, etc.
Joomla voelt voor mij cleaner en updates gaan eigenlijk altijd goed. Bij Wordpress blijkt vaak één van de noodzakelijke plug-ins te breken na een update met een hoop gedoe tot gevolg.
Goede punten! Ja dat stoort me ook aan WP inderdaad. Hoewel ik niet veel problemen heb gehad met het updaten, afkloppen.
Mijn ervaring met Joomla is dat je het met 2, 3 plug-ins de boel helemaal compleet hebt ....
Joomla voelt voor mij cleaner en updates gaan eigenlijk altijd goed. Bij Wordpress blijkt vaak één van de noodzakelijke plug-ins te breken na een update met een hoop gedoe tot gevolg.
Exact de reden. Maar als een website niet al teveel uitbreidingen nodig heeft is Wordpress best een goede optie. Toch weer een kanttekening: Wat Wordpress kan, kan Joomla zeker, maar absoluut niet andersom uitgaande van de standaard functies. Uitgaande van de extensies en templates maken of aanpassen is Joomla handiger.
Vroeger wel Joomla! gebruikt, maar ik vond het los van de core, altijd een zootje ongeïntegreerde bagger. Elke extensie is weer zijn volledig eigen eco-systeem, met allerlei dubbele of conflicterende dependencies. Ook totaal geen uniforme uitstraling daarin zichtbaar. Was wat dat betreft meer gecharmeerd van Drupal, waarbij modules wat meer koppelbare lego-stenen zijn, en elke module ook echt z'n best doet met het geheel te integreren, in plaats van een compleet eigen ecosysteem te worden, met een heel andere look and feel.

Was in de periode Joomla 2.5-3.5. Zal het eens downloaden, ben benieuwd of het wat beter is geworden in de jaren.

[Reactie gewijzigd door MsG op 14 januari 2021 13:02]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee