Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 103 reacties

Voorlopige conclusie

Zenimax Online Studios heeft genoeg ingrediënten in The Elder Scrolls Online gestopt om de game een goede kans te geven op de moeilijke markt van mmog's. Er is genoeg dat afwijkt van het gangbare. Daarnaast heeft de game natuurlijk het alom gewaardeerde TES-universum om op terug te vallen, en het enorme Tamriel om in rond te lopen. Daarmee heeft de game bij voorbaat al een flink aantal potentiële spelers. Met de achtergrond zit het wel goed; het is allemaal typisch The Elder Scrolls, in een online variant. De toon is serieus, de kleuren neigen naar donker, de proporties van de wereld en zijn inwoners zijn realistisch en die inwoners worden behoorlijk gedetailleerd weergegeven. Draken hebben we tijdens onze speelsessie nog niet gezien, maar die zullen ongetwijfeld nog opduiken in de game.

Er valt precies zoveel te verkennen als je van een TES-game verwacht, en via de Skyshards is dat nog interessant ook. Verder heeft Zenimax een vechtsysteem gekozen dat dicht tegen dat uit Skyrim aanligt, wat voor een prettige herkenning zorgt. Met synergy heeft Zenimax bovendien een component toegevoegd die de gevechten er alleen maar gevarieerder op maakt. Ze zijn in ieder geval minder statisch dan je uit andere mmog's gewend bent. Verder is het prettig dat spelers zoveel vrijheid hebben bij het kiezen van een speelstijl. De classes liggen vast, maar doordat characters alle wapens kunnen leren beheersen is de speelstijl toch in grote mate aan te passen.

Of TES Online een kans maakt naast World of Warcraft is de vraag, maar het is ook niet zeker of daar de concurrentie ligt. Het is wel duidelijk dat uitgever Bethesda mikt op een release tegen het einde van dit jaar, maar het is niet duidelijk hoe de uitgever deze game te gelde wil maken. Bethesda weet nog niet of het voor TES Online met maandabonnementen wil gaan werken, of geld wil verdienen aan microtransacties. Dat zal de komende maanden duidelijk worden, als ook de andere lege plekken in het plaatje worden ingevuld.

Titel The Elder Scrolls Online
Box The Elder Scrolls Online
Platform Windows, OS X
Ontwikkelaar Zenimax Online Studio
Uitgever Bethesda Softworks
Releasedatum Eind 2013

Hands-on The Elder Scrolls OnlineHands-on The Elder Scrolls OnlineHands-on The Elder Scrolls OnlineHands-on The Elder Scrolls OnlineHands-on The Elder Scrolls OnlineHands-on The Elder Scrolls OnlineHands-on The Elder Scrolls OnlineHands-on The Elder Scrolls Online

Laagste prijzen voor: The Elder Scrolls Online, PC (Windows)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Bol.com

Score: 4.5

€ 46,99

€ 46,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 46,99
Pakketpost (vanaf ¤ 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 46,99
Bekijk

Lees ook de gebruikersreview

Populaire gebruikersreview


Door Paul Hulsebosch

- Redacteur games

Paul is de oudgediende van de redactie en schrijft al sinds 1996 over games. Eerst voor tijdschriften als PC Zone Benelux, maar door de jaren heen steeds meer voor websites. Na een uitstapje bij een Nederlandse ontwikkelstudio schrijft Paul sinds 2008 voor Tweakers, waar hij zijn voorliefde voor tactische shooters en mmog's helemaal uit kan leven. Al is hij na al die jaren nog nieuwsgierig genoeg om bijna alle nieuwe games uit te willen testen. De nachten zijn nog steeds kort in huize Hulsebosch.

Volg Paul op TwitterVolg Paul op Google+

Reacties (103)

Reactiefilter:-11030103+169+25+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
Dit gaat voor mij de topper van het jaar worden. Lijkt me ontzettend gaaf om ditmaal in het vroegere deel van de Elder Scrolls tijdlijn te spelen. In Oblivion en Skyrim lees en hoor je altijd over de grote oorlog waardoor verschillende facties en rassen nu anders tegenover elkaar staan. In Elder Scrolls Online vecht je dus in de oorlog waar vaak over gesproken wordt in Oblivion en Skyrim.

Ondanks het een ander team van Bethesda is die aan de originele Elder Scrolls games werken heb ik er wel vertrouwen in dat dit een prima spel gaat worden. Nu maar hopen dat er met de launch geen grote problemen ontstaan met servers etc. Met Diablo III was dit ook al zo'n ramp heb ik gehoord.

Als ze nu eens goed gebruik maken van de Beta dan kan dit misschien wel verholpen worden. Als Bethesda kijkt naar het aantal beta testers en de performance van hun servers dan zouden ze in staat moeten zijn de juiste rekensom te maken. Daarnaast kunnen ze gewoon kijken naar het aantal pre-orders om te berekeken hoeveel servers ze moeten gebruiken.

En als de content, karakters, verhaallijn en de combat ook goed zijn ben ik een tevreden gamer. Bethesda heeft in ieder geval goed nagedacht over hoe ze de combat laten werken. Je klikt niet alleen maar een vijand aan maar neemt actief deel aan het gevecht. Je kunt zowel je linker als je rechtermuis knop gebruiken voor aanvallen, blokken of magie. Dit maakt de combat voor mij een stuk uitdagender, omdat je meer moet nadenken over je acties in plaats van alleen maar een vijand aan te klikken.

http://elderscrollsonline...08/ask-us-anything-combat

[Reactie gewijzigd door Jeroen V. op 20 maart 2013 09:40]

Is het ook mogelijk om de dodgen, zoals in Guild Wars 2? Het zou voor mij echt een stap terug zijn als we weer naar single target, button spam en dus simpele combat terug gaan.

Verder ziet het spel er inderdaad erg goed, de sfeer is helemaal perfect! Ik speel zelf GW2 en zou daar juist wat meer grauw willen zien op sommige plekken. Ook bepaalde mobs en andere npc's en dergelijke ogen soms te vriendelijk terwijl een duistere look wat meer zou passen.
In het door Jeroen V gelinkte artikel:

"Will everyone be able to use active dodging via WASD movement, or will that be an ability linked skill? – By Ken Tweddle"
Everyone with enough stamina will be able to use it. It is linked to movement and is not an ability you slot on your bar though certain passive abilities may augment it.
Ik ga ervan uit dat dit dus mogelijk is, wat heel erg mooi is.

Ik ben overigens wel heel erg benieuwd naar respeccing. Ze zeggen in die AMA dat je heel erg goed moet nadenken over hoe je je Health, Magicka en Stamina punten verspreid. Hopelijk wordt dit niet net als Diablo 2: een paar keer een fout maken (of een balance patch krijgen) en je kan weer een nieuwe character gaan beginnen.

[Reactie gewijzigd door Seditiar op 20 maart 2013 10:40]

Veel belangrijker dan dat: is het auto-target combat of is het free aiming?

Speel bijvoorbeeld eens een stukje TERA en je begrijpt wat ik bedoel. Free aiming combat is zo enorm veel interessanter, zeker in PvP. En daar hoort automatisch ook bij dat je kan dodgen. Dodging en dingen als evasion tanking zijn daadwerkelijk dingen waarbij je in TERA het verschil kan maken. Als dat bij TES ook zo zal zijn, is dat zeker een positief geluid.
Dat kan heel leuk zijn, maar dan moeten ze wel serieus iets tegen mensen doen die opzettelijk met packet loss werken. In World of Warcraft werd je hier helemaal gestoord van, mensen die door je character heen schokten d.m.v. lag, je kon het gewoon niet bijhouden. En daar kon je nog iemand targetten, als je dat ook nog weghaalt moet je wel echt zeker weten dat dit soort tuig aangepakt wordt.

Maar je hebt gelijk, eenmaal gewend aan Age of Conan/Guild Wars 2, wil je gewoon niet meer terug naar de saaie combat die we kennen van World of Warcraft. TERA heb ik nog niet gespeeld, maar free aiming klinkt wel zeer leuk.
Als het echt op TeS moet lijken ligt het voor de hand dat het free-aiming is. Wat inderdaad erg leuk is bij TERA
Ik begrijp dat je uitkijkt naar deze game. Op papier en in de screenshots zit het in ieder geval wel goed. Wat voor mij het fijnste is aan een TES game (zowel Morrowind, Oblivion als Skyrim) is dat je in een gigantische wereld kunt leven en doen en laten wat je wilt. Persoonlijk vind ik dat het beste, om dit soort zonder andere mensen te "ervaren". In elke TES game is het weer erg gaaf om huizen te kopen (en zelf in te richten) en rustig de wereld te verkennen, zonder het gevoel dat je moet grinden om bij te blijven. En een van de beste dingen aan TES is de mogelijkheid om alles naar wens te modden en dat kan natuurlijk maar beperkt in een MMO.

Voor mij geen ESO en ik vraag me af of TES liefhebbers zitten te wachten op een MMO van hun favoriete genre.
Neverwinter heeft de Foundry waar users zelf dungeons en zelfs campaigns mee kunnen maken. De 3de beta begint morgen en er zijn nog talloze beta-keys te krijgen. Ik ben heel benieuwd naar Neverwinter omdat ik weet dat dat potentie heeft als MMO (Dungeons and Dragons Online is een van de leukste multiplayer games die ik gespeeld heb), bij TeS heb ik zo mijn twijfels.

[Reactie gewijzigd door Blackice09 op 21 maart 2013 19:48]

Ik vond Guild Wars 2 echt minder en gelimiteerd.

Ik ben al sinds '97 een Elder Scrolls fan, omdat het mijn eerste game bij mijn eerste computer was. Dus ik heb de serie in de loop van de jaren gevolgd en ook heel veel van de lore gelezen.

Skyrim was erg goed, maar veels te makkelijk, je levelt te snel en ik was zo door alle qeusts heen. Maakt hem niet minder goed. Oblivion heb ik zowel op de xbox, als op de pc 900 uur in zitten. dus gezamelijk ongeveer 1600 uur. Ik heb de games namelijk gespeeld vanaf het moment dat ze uit kwamen tot op het heden. Morrowind heb ik nooit echt goed gespeeld aangezien tegen de tijd dat hij uitkwam, mijn computer het gewoon niet aan kon.

Maar het spel waar ik terug naar blijf keren is The Elder Scrolls II: Daggerfall. Wat een geweldige game is en ook een goed verhaal heeft.

Dus zodra ik hoorde dat er een MMO werd gemaakt van één van mijn favoriet series, was ik erg sceptisch. Maar ik begin er steeds meer vertrouwen in te krijgen.

Ik hoop alleen dat het pay once, play forever wordt. De hele subscription buisness loopt ook niet super meer. Kijk naar de the Old Republic en Tera Online, deze game zijn tussen een half jaar en een jaar F2P geworden, omdat mensen niet continue door willen betalen. Er is volgens de geruchten ook heel veel discussie tussen Bethesda en zenimax over dit, Bethesda wil pay once play forever en Zenimax niet.

Ik weet wel dat de lore en alles klopt met deze game, de geschiedenis is al verteld en hun pakken die lore echt geweldig vast tot nu toe.

De 6 wapens kloppen ook niet geheel aangezien je zeker niet gelimiteerd bent tot jou class. Je hebt wel class modelen, net zoals in oblivion, maar dit betekend zeker niet dat je alleen maar heavy armor kan gebruiken als een warrior, je bent vrij in alles, maar je class geeft je net even een voorsprong op bepaalde skills.

Ik heb er vertrouwen in dat ze dit goed gaan doen en het bied voor mij de kans om de hele wereld te zien, iets wat ik al wil sinds Oblivion. Dus ik ben al tevreden met de wereld.
"Kijk naar de the Old Republic en Tera Online, deze game zijn tussen een half jaar en een jaar F2P geworden, omdat mensen niet continue door willen betalen."

Nuancering: Ze willen niet betalen voor een gebrek aan content / slechte publisher / ... Noem maar op.

Geen maandelijkse fee willen betalen is wat te kort door de bocht. Kijk maar naar Rift en WoW, twee succesvolle MMO's die het P2P-model nog hanteren.
Klopt inderdaad, Maar Rift had al een erg goed start en WoW is gewoon the long time running champion.

Ik vond Rift ook geweldig en zeker ook al in de Beta, maar uiteindelijk komen weinig mmo's met vernieuwing.

Als je kijkt naar Tera en The Old Republic, zijn het goede games en zeker ook vernieuwend, maar Tera hanteert veel van dezelfde qeusts, als in dood dit en dood dat. The old republic heeft het combat systeem te simpel gemaakt.

Ik weet wel zeker dat The Elder Scrolls online niet weg gelegd is voor elke mmo gamer.
En ik heb ook zwart wit visie aangezien ik een fan ben.

Mijn punt was ook meer in de richting, dat ik als Gamer, mijzelf niet verplicht wil voelen om te gamen en dat gevoel krijg ik bij die subscribties, als je een maand koopt en je speelt een dag minder heb je al je volle gebruik er niet uit gehaald.
"Ik heb er vertrouwen in dat ze dit goed gaan doen en het bied voor mij de kans om de hele wereld te zien, iets wat ik al wil sinds Oblivion. Dus ik ben al tevreden met de wereld."

Ik hoop dat ze ook daadwerkelijk geheel Tamriel toevoegen op den duur. Rondkijkend op de website kwam ik er al wel achter dat dat bij de release in ieder geval niet het geval zal zijn, de 3 gebieden concentreren zich vooral om de hoofdsteden van de betreffende factie.

[Reactie gewijzigd door Me_Giant op 20 maart 2013 16:44]

Ik was erg enthousiast over deze game maar dat ebt langzaam een beetje weg. Dat je maar vijf skills in een hotbar kunt hebben lijkt me niks. Ook dat je niet vrij door de wereld kunt reizen (dat je vast zit in je startzone tot je klaar bent) vind ik jammer (alts levelen zal echt ruk zijn in dit spel denk ik).

En het grootste struikelpunt: het klinkt niet alsof de first person manier van spelen echt goed uitgewerkt gaat worden maar er gewoon bij gedaan word als een moetje. Elder Scrolls zonder first person is gewoon geen Elder Scrolls.
Klinkt een beetje alsof je liever niet uit je vertrouwde veilige 'mmo-huisje' getrokken wilt worden, maar alles zo wilt zoals je gewend bent.

Als je de moeite niet neemt iets nieuws een kans te geven kun je er redelijkerwijs ook geen gegronde kritiek op leveren.

Het lijkt me erg verfrissend om dit te proberen en een beetje uit de mmo-cliché's te proberen te breken.
Elke game die tot nu toe hardnekkig probeert MMO-cliche's te doorbreken rolt in de praktijk uit de bus als een wanproduct eerste klas, waarin spelers na het eerste 'cappen' van een character het product vaak al gedag zeggen omdat ze elementen missen die een MMO maken tot wat het is.

Er is een enorme verschuiving gaande in MMO-land. Je ziet dat de F2P oprukt, en daarmee ook de flex-gamer; de gamer die even komt proeven, een character capt, en dan weer weg is. Dat is voor een MMO funest en voor een community zo destructief dat het bestaansrecht direct bedreigd wordt. Ik heb meegemaakt dat de F2P MMO Allods Online EU door slechte support en Pay2Win zeer snel van bloeiend naar niet-bestaand is gegaan. En ZELFS bij de prijzigere MMO's als een Guild Wars 2 zonder P2W constructies, die na aanschaf F2P is, zie je dat de servers een maand of twee na launch, of enkele weken na een content update, direct weer leeglopen.

Het lukt die geweldige 'verfrissende' MMO's keer op keer niet om grote groepen spelers aan zich te binden. Het lukt bijna geen enkele MMO, behalve die MMO's die zich beroepen op de klassieke structuur die WoW groot heeft gemaakt: cap / gear treadmill / veel, heel veel end-game content.

Last but not least, zal ook de support van Bethesda van doorslaggevend belang zijn. Een online community staat of valt met goede, snelle en ruimhartige support afdelingen, snelle oplossingen bij problemen en veel content updates. Allemaal elementen die bij WoW/Blizzard zo goed als vanzelfsprekend zijn geworden - en daardoor de maatstaf zijn geworden voor de gemiddelde MMO-gamer.

*PS dit is geen WoW fanboy rant, want ik weet net zo goed als jij dat ook die game zwaar ondergeschikt is gemaakt aan de casual gamer sinds WotLK. Maar het is wel zodanig gedaan, dat een groot deel van de veterans wil blijven hangen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 20 maart 2013 12:31]

Mensen zijn die treadmill waar je het over hebt moe. Alle grootschalige MMO's van de afgelopen jaren hebben hun targets niet gehaald. De enige die er wel in geslaagd is, is Guild Wars 2 geweest (qua verkopen), maar dat is leeggebloed zodra iedereen doorhad dat er vrij weinig te doen was aan het eind. Mensen zijn er klaar mee, heel veel hebben flink wat tijd gestoken in WoW en waar in WoW het sociale element nog redelijk wat spelers vast weet te houden, zijn er nu grote groepen mensen die van MMO naar MMO zwerven in de hoop iets te vinden wat ze weer net als WoW, en daarvoor misschien Everquest en Ultima, voor langere tijd kan bezighouden.

Een MMO ala WoW is belachelijk duur om te maken. Het is gewoon niet te doen. Waarom men uberhaupt nog moeite steekt in levelling content is me een raadsel aangezien een groot deel van de spelers zich daar niet voor interesseert. MMO launches tekenen zich door een grote groep mensen die zo snel mogelijk door de levels heen rushed en er dan aan het einde van de rit achter komt dat er eigenlijk niks te doen is. Waarom forceer je die cap dan? Waarom zoeken devs niet naar een manier om progressie in zo'n game compleet anders aan te pakken? Wat was het idee van de MMO? Grote epische, persistent wereld waar je met een grote groep mensen epische gevechten hebt met gigantische monsters of vs gigantsche groepen andere mensen. Everyone can become a hero/legend. Waar is die MMO waar jij als speler blijvende impact hebt op de wereld. Waarin je je eigen handels imperium kunt hebben of gewoon een deel van de wereld onder controle hebt. Waar je echt daadwerkelijk moet/kunt vechten met anderen voor de controle over resources. Waar je niet gelimiteerd bent tot 1 soort character maar waar je alles kunt leren en gebruiken (binnen bepaalde grenzen). Het wordt hoog tijd dat er een triple A MMO komt die afstapt van lineaire progressie en "vaste" content. Het is sowieso veel te duur om te maken en teveel mensen blazen er veel te snel doorheen en hebben daarna weinig tot niks te doen. Geef mensen zelf de tools in handen om zelf het conflict te maken. Laat ze gebied bezetten en inrichten, laat ze alles zelf craften. Laat ze vechten over resources/territory. MMO werelden moeten geen sociale single player ervaring bieden zoals die nu steeds meer naar voren geschoven worden. Het moet een wereld zijn die leeft, waarin dingen die spelers doen ook daadwerkelijk impact hebben op hoe de wereld eruit ziet/reageert. Dat is allemaal veel te veel uit MMO's gehaald de afgelopen jaren en TESO is niet anders.
Wat was het idee van de MMO? Grote epische, persistent wereld waar je met een grote groep mensen epische gevechten hebt met gigantische monsters of vs gigantsche groepen andere mensen. Everyone can become a hero/legend. Waar is die MMO waar jij als speler blijvende impact hebt op de wereld. Waarin je je eigen handels imperium kunt hebben of gewoon een deel van de wereld onder controle hebt. Waar je echt daadwerkelijk moet/kunt vechten met anderen voor de controle over resources. Waar je niet gelimiteerd bent tot 1 soort character maar waar je alles kunt leren en gebruiken (binnen bepaalde grenzen).
Ooit gehoord van EvE Online?
EvE Is een geweldig spel, en heeft veel van de dingen die scim beschrijft, het is alleen een space / Sci fi game en dat moet je liggen. Het is niet voor niets dat de meeste mmo's een fantasy setting hebben.
Zeker gehoord van EVE online, wilde EVE niet noemen omdat het vrijwel de enige in z'n soort is. Het is zeker de enige met een redelijk groot publiek. Het idee en sommige game mechanics en hoe progressie werkt spreken me heel erg aan. De gameplay an sich vind ik alleen niet bijster interessant. Het is natuurlijk vergelijkbaar met een game als WoW in dat je mob/speler target en je ability/module aangooit, maar het voelt anders. Ik heb dezelfde ervaring met sowieso de hele Elder Scrolls serie, ik weet dat het geweldige games zijn, de wereld en exploratie ervan zijn fantastisch, maar ik persoonlijk erger me groen en geel aan de clunky first person combat.
Met EVE heb ik hetzelfde snap de pull en iedere keer als ik een van de aanverwante fora/websites lees dan wil ik er graag bij zijn, maar ik vind de primaire gameplay niet leuk genoeg om de tijd erin te steken (heb het wel geprobeerd, maar na een paar weken kwam ik station niet meer uit). Weet niet of dat logisch klinkt.

Een ander aspect van EVE is dat het echt een koude space game is. Er zijn weinig regels of systems die bepaalde dingen tegen houden (PvP, scams etc.) en van de ene kant heeft dat z'n charme en is het een bron van een aantal geweldige verhalen en gebeurtenissen binnen die game. Maar van de andere kant is het ook iets waardoor heel veel mensen geen interesse hebben in zo'n game.

Maar idd, EVE biedt veel van die elementen, er zijn nog een aantal andere games zoals Darkfall (al is er nog te weinig bekend over DF: Unholy Wars om te zeggen in hoeverre dat vergelijkbaar is met de oude DF) en Mortal Online. Er zijn ook een aantal games in ontwikkeling waarvan Pathfinder Online (2014 release/beta) en World of Darkness (release unknown/progress semi unknown) waarschijnlijk de grootste titels zijn. Pathfinder is op basis van de tabletop RPG setting en de mensen daarachter hebben heel goed gekeken naar EVE en het klinkt heel interssant en World of Darkness is gewoon van CCP zelf (ontwikkelaars van EVE). Ik denk dat de rek gewoon uit de themepark setup is. Mensen willen een wereld waarin ze zelf zaken kunnen doen en de vooruit gestippelde route is niet meer zo interessant als vroeger (kijk bijv. naar succes van Minecraft).
Toen ik zijn verhaal las moest ik ook meteen aan EVE denken :)

Maar de space setting moet je wel liggen natuurlijk.
Persoonlijk denk ik dat veel MMO's achtergrond missen. Ze komen op zien er grafisch goed uit, hebben vaak ook wel de content (of niet) maar weten mensen niet te boeien of vast te houden Rift was na WoW denk ik het spel wat hier nog het beste in presteerde. Echter WoW had al een enorme aanhang nauit de voorgaande warcraft games en met WC3 ook een verhaallijn die verder uitgediept kon worden.
De meeste MMO's hebben die voorsprong niet.
TESO echter heeft wel al die achtergrond en kan dus rekenen op veel fans en een uitgebreide (bekende) lore structuur. Als het spel goed uitgediept wordt met genoeg endgame content kan dit spel er 1 worden die nog lang blijft met grotere aantallen spelers dan andere MMO's
jij had ryzom heel tof gevonden, uitgekomen tegelijkertijd met wow slleen nooit dezelfde aandacht gekregen.
Het lukt die geweldige 'verfrissende' MMO's keer op keer niet om grote groepen spelers aan zich te binden.
Ik denk dat dat komt dat doordat er te veel nadruk ligt op levelen. Dat was ook het uitgangspunt voor de vernieuwing die GW1 bracht, maar dat idee hebben ze met gw2 laten varen.

Daardoor bestaat voor veel mensen het spel uit niet meer dan het bereiken van de level cap.
Bij de end-game ligt de focus op het verkrijgen van 'shinies': men speelt voor de beloningen, kennelijk heeft eigenlijke gameplay (PvP/PvE) onvoldoende te bieden. Bovendien is end-game doorgaans bepaalt niet casual.

En dat terwijl er massas games zijn - zowel computer- als real-life games - die niet een voortdurende stroom beloningen bieden, en waar men speelt om de gameplay en eventueel om een ranking.
Ik ben het deels met je eens.
Je ziet inderdaad dat betaalde games als WoW het echt lang vol houden,
Daarnaast moeten we Eve online niet vergeten.

Tevens heeft lord of the rings online het ook een aantal jaar vol weten te houden.

Echter zijn er ook F2P games die het verrassend lang weten vol te houden, de oudste die we allemaal kennen en het al velen malen langer heeft volgehouden is Runescape. een spel wat al bestaat sinds de inbelverbinding.
Inderdaad, de klassieke MMO speelstijlen spreken mij nog het meest aan. Denk aan WoW of Path of Exile. Dat is gewoon een succesformule die werkt. Ik denk dat de nieuwe elementen in GW2 ook de reden zijn dat ik dat spel niet meer speel en nog niet eens een character gecapt heb.
Alleen als je écht iets compleet nieuws probeert zoals met EVE kan het nog lukken, maar al die real-time action elementen aan de WoW succesformule toevoegen werkt gewoon niet zomaar. Bij Neverwinter lopen mensen ook te zeuren dat er geen real-time action (lopen en aanvallen tegelijk) is. Maar dat hoeft ook helemaal niet tenzij je dat perfect maakt. En daar gaan jaren werk in zitten omdat real-time action nu eenmaal veel gecompliceerder is en niet per sé beter. Zelfs turn-based games vind ik nog altijd leuk. In Tera en ook in GW2 is de real-time action erg traag en het lijkt niet alsof je echt dingen raakt met je aanvallen. Ik vraag me af hoe ze dit precies in TeS Online aanpakken.
Dat je maar vijf skills in een hotbar kunt hebben lijkt me niks
Dit werkt juist super. In Guild Wars had je ook maar een beperkt aantal skills en dat zorgt ervoor dat je echt moet nadenken over je build. Brengt een hoop tactisch inzicht met zich mee, want een verkeerde skill in je build en het kan wel eens extra moeilijk worden.
De zwaar gelimiteerde keuze aan skills in juist het Guild Wars dat je noemt, was in deel 1 een kracht van het spel maar in deel 2 is het te versimpeld uitgevoerd.

Als TES net zo gaat worden als GW2 waarbij je hele skillbar gefixed is door de keuze van je wapen, hoe 'verfrissend' dat ook mag klinken, het is doodsaai want elke vorm van customization verdwijnt daardoor. Je bent gewoon je cooldowns erdoorheen aan het rammen en aangezien je er maar 4 hebt (1 spammable auto attack) ben je erg snel klaar. De learning curve is non-existent in GW2, na een avondje spelen weet je het wel. Om nog maar te zwijgen over het gebrek aan diepte in de rest van de mechanics...

En tactisch inzicht wordt niet gecreeerd door beperkingen zoals een zwaar gelimiteerde skillset. Tactisch handelen (want dat is het, niet inzicht, dat ontwikkel je in elke game) wordt te simpel gemaakt omdat je maar op een zeer beperkte skillset hoeft te gaan trainen en op weinig dingen hoeft te letten.

Ik houd mijn hart vast. We weten allemaal dat GW2 een gigantische flop in wording is waar men alleen even online komt voor seasonal events tegenwoordig (het aantal dode accounts is gigantisch!) hopelijk gaat het TES online beter af. De lore en de setting verdienen het!
Ik ben het deels met je eens. Ik vond de 5 skills een verbetering. Je bent nu lang bezig met je build aan de hand van traits te perfectioneren en ik merkte in pvp dat dat echt veel uitmaakt. Ik paste mijn build telkens wat aan en merkte dat ik steeds beter werd. Als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld wow daar was ik een shaman en toen had ik wel 40 verschillende skills maar je gebruikte er maar 5 a 6 echt veel. De overige skills waren voor mij niet echt een toevoeging. Nu heb ik wow ook niet zeer uitgebreid gespeeld (ong 2 a 3 maanden). Maar wat ik wel merkte bij wow is dat het leuk blijft om op hoogste level door te spelen. Je kan nog steeds progressie maken. Bij guild wars 2 had ik al vrij snel alle beste items en toen was het voor mij zo iets van ja en nu. Dan maar een alt aanmaken en toen ik daar ook weer de beste wapens en armor voor had dacht ik weer hetzelfde en nu. Na een tijdje pvp-en had ik dat domination ook wel beetje gezien en toen ben ik maar gestopt met gw2. Het is voor mij uiteindelijk toch een teleurstelling geweest en ik heb er serieus vanaf het moment dat het aangekondigd werd naar uitgekeken. Het spel miste gewoon aan end-game content.

Daarnaast moet ik wel zeggen dat er in het filmpje wordt gepraat over originele ideeen maar ik vind het een beetje een mengeling van GW1 en GW2. Het synergie systeem is totaal niet origineel dat zit namelijk ook in gw2(bijvoorbeeld projectiles door vuur heen schieten waardoor projectiel vuur propertie krijgt). Het kiezen van skills in je skillbar is gewoon van gw1.

Ik ben zelf niet zo'n fan van de elder scrolls heb alleen skyfall gespeeld maar het kon me niet echt boeien. Daarnaast ben ik wel fan van mmorpg's en ben ik toch benieuwd naar dit spel. Maar als ik eerlijk ben ik toch wel wat benieuwder naar de opvolger van WoW (titans als ik me niet vergist) en kijk ik niet zo uit naar dit spel als ik bij gw2 deed.
Shaman was in WoW juist het beste wat skillgebruik betreft. Voor verschillende situaties kon je verschillende totems en skillsets gebruiken. Maar als je het niet zoveel gespeeld hebt zul je je vooral richten op één speelstijl denk ik.
Het is niet zoals in GW2 denk ik.

Spells en spells die op een wapen zitten(enchantments) zijn nog altijd 2 verschillende dingen geweest in elders scrolls en dat zal zo denk ik ook in TESO zijn.

Je spells/abilities op je hotbar(6x) heb je altijd beschikbaar los van welk wapen je gebruikt.

Spells op een wapen(enchantments) zijn dan eigenlijk passieve skills die automatisch bij gebruik van je wapen zelfstandig zijn ding doen.

[Reactie gewijzigd door SpitfireNL op 20 maart 2013 18:47]

inderdaad! Ook fijn dat ze -net als in GW2- per wapen een skillset hebben. Dat vond ik verfrissend. Schrok er zelfs de eerste keer van toen ik van wapen wisselde.. wtf waar is mijn meteorietenregen :+
Persoonlijk vond ik GW2 hierdoor te simpel. Met de elementalist kon je gelukkig wat meer switchen (4x5) maar ook dat bleef beperkt aanvoelen (veel spells niet nuttig). Een boss tanken in WoW of Rift bleek toch echt reactiever en intensiever dan de gameplay van gw2.

Bij WoW/Rift zit je toch al snel op 20 spells waarbij het in rift dan nog zelfs zo is dat een spell in dat geval uit een macro bestaat waarin weer meer spells zitten.

Ik kan me voorstellen dat er spelers zijn waarvoor dat allemaal een beetje te veel wordt... Ik neem echter aan dat diezelfde spelers ook kunnen begrijpen dat voor de spelers die daar geen moeite mee hebben het beperken tot 6 spells de game te simpel maakt.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 20 maart 2013 15:53]

lol? Nee dat werkt niet. Omdat je maar 5 skill buttons heb ben je gewoon erg beperkt. Tuurlijk moet je nadenken over welke volgorde je de skills gebruikt, maar na een tijd gebruik je toch maar die ene combinatie. Ik zelf heb ook gw2 gespeeld en na een week spamde ik maar die ene combinatie Oo.
Ik ben een complete leek op het vlak van gaming, en zeker bij dit soort spellen.
Maar deze game spreekt mij echt wel aan, maar hoe verwachten jullie dat de game geprijsd gaat worden? Een eenmalige aankoop of meer zoals WoW, iedere maand blijven betalen.
Dat laatste zie ik namelijk echt niet zitten omdat ik met vlagen speel, dan weer eens een week veel en dan weer 3 maanden niet.
Ik hoop op een systeem zoals GW2, eenmalige aanschaf en dan f2p. Vervolgens betaal je per expansion.
Kijkend naar de DLC die je kan kopen voor Skyrim, lijkt me dit een logische weg. Betalen per maand is sowieso 'uit'.
Betalen per maand is juist een erg vertrouwd systeem, meeste mensen kennen dit, omdat veel mmo gamers ook World of Warcraft hebben gespeeld.

Mijn probleem is, is dat het gewoon outdated is. Dingen zoals micro transacties of zelfs alleen voor de additional content betalen begint steeds meer in te komen.

Tera online hanteert een heel ander systeem dan meeste mmo's die gratis zijn. Zowel free players als vip players (Mensen die de game speelde voor het free to play systeem.) Krijgen alle content, zonder te betalen. Mensen die een subscriptie nemen, krijgen extras, maar zeker niet meer content, denk aan meer items op de auction house. Dit systeem werkt.

Trouwens wat ik las in een interview is dat ze het misschien pay to play maken voor maar een betaalde tijd. Maar wat ik op bethblog las is dat het buisness model nog niet bekend is en er nog twijfel over volgt.

Ik ben benieuwd. Daarbij komt of het nu pay to play of pay once play forever wordt, ik koop koop hem zoiezo.
Er zijn behalve WoW weinig MMO's die maandelijks geld konden vragen. Guild Wars (1) is een van de 5 best verkopende PC games en de op 1 na best verkopende MMO, dat bewijst wel dat dat model wel werkt.
Werkte. Ik denk dat veel gamers daar niet op zitten te wachten, en casual gamers helemaal niet want hoe minder je in een maand speelt hoe meer je per uur betaald..
In de tijd van WoW en Guild Wars 1 was het nog speciaal om een MMO te spelen en mensen hadden voor zoiets unieks wel veel geld over. Nu wil men alleen betalen als het spel het verdiend. En dat weet je in de MMO markt pas na een maand spelen.
EVE Online is ook een MMO wat nog steeds goed draait op subscriptions, echter zij hebben het model aangepast. In EVE kun je namelijk subscriptions kopen met in-game geld. Ik heb het zelf gespeeld een tijd geleden en heb geen cent betaald omdat ik direct veel in-game geld ging verdienen. Op mijn lage level verdiende ik net genoeg als Ninja-Pirate om de maandelijkse subscription te betalen. Dit kon echter alleen als je er erg veel tijd in steekt of al op een hoog level zit en veel 'kapitaal' hebt om te 'investeren'. Wat betekent dat de meeste gamers de eerste maanden zullen moeten betalen maar uiteindelijk hun subscription in-game kunnen verdienen. Dit systeem zorgt dat mensen blijven spelen en dat het nieuwe spelers aantrekt. Dan is het wel een voorwaarde dat het spel ook echt leuk is.
Dat systeem kan werken, maar ik denk dat veel mensen daar niet op zitten te wachten.

Ik hoop gewoon geen subs, maar als die hard fan zal het mij uiteindelijk toch niet uitmaken.
Ik vind 't er enerzijds prachtig uitzien maar tegelijkertijd ben ik nou niet zo zeker of de cartoony stijl me echt aanspreekt. Het wijkt behoorlijk af van de TES-feel zegmaar.
Cartoony? Ik weet niet welke screenshots jij bekijkt, maar ik vind ze er niet cartoony uit zien en zo zijn ze volgens mij ook niet bedoeld. Dit heeft juist een realistisch ogende insteek, met pogingen tot gedetailleerde textures.
Zag anders in het filmpje nogal wat acrobitsche stunts (springende lizards?) uitgevoerd worden door redelijk zwaarbepantserde poppetjes. Dat deden de oudere ES-games wel anders.
Want zwemmen in full plate ala Skyrim is realistisch?
Ik weet niet hoe deze mmo gaat uitpakken sinds nog geen beta/tester heb ontvangen.
Wat graag zou willen weten er zou een solo player content komen. Weet iemand wat daar vanaf, hoe dat eruit zit? Buiten Pvp en questen Ik wil niet afhankelijke worden van guilds om iets te doen

[Reactie gewijzigd door DarklordLelouch op 20 maart 2013 14:33]

Als ik het mij goed herinner, zal de main qeust voor jou de keuze geven aan solo en group. Daarbij komt dat het een mmo blijft. Dus het kan eigenlijk beide kanten opgaan.

Trouwens mensen die zich willen aanmelden voor de Beta, registreer je hier: http://signup.elderscrollsonline.com/

Beta invites worden eind maart rond gestrooid voor de eerste Beta en tegen juni krijg je waarschijnlijk de eerste grote Beta, nu focussen zij zich nog op individuele eisen als: PVP en PVE, high end en low end pc's.

Goede bron van info: www.bethblog.com
Dankjewel nog voor feedback ^^.
nu maar afwachten tot keys worden uitgedeeld. wat vinden de ervaren mensen van dit mmo. ik speel al anderhalf jaar al mmo's. Ik was begonnen met swtor als tester ik heb de hele rpg content uitgespeeld. daarna heb WoW, Tera En Gw2 geprobeerd geen van die mmo's had me echt gevoel geven om door te spelen. Ik moet eerlijk zeggen dat wow gewoon dood is server zijn heel unbelanced merk ik verwacht ook nieuwe versie van wow binnen 2 jaar uit gebracht word. omdat mmo verouderd is uit mijn mening. Het is wel erg leuk super stable klantenservice beter is dan Bioware. bug dat ik had gevonden wel serieus was genomen.
Met zulke pvp features heb ik mij altijd afgevraagd hoe ze "totale uitroeiing" willen verkomen? Wat als er nou veel meer mensen 1 factie joinen, en dat deze dan ook pvp gaan spelen, worden de gevechten toch unbalanced. En als ik het goed heb gelezen kan je de basis van een andere factie overnemen. Wat als alle basissen van een factie zijn overgenomen, waar komen ze dan bijeen. Of zie ik dit alles verkeerd?
In DAOC werden underpopulated factions gestimuleerd met buffs (+%XP, +%damage, e.d.).

Toch maakt juist het 3 faction systeem dit (unbalanced factions) een minder groot probleem dan in een 2 faction systeem. Als de grootste faction (zeg faction A) de base van een kleine faction (B) overneemt, dan moet A die base verdedigen, zodat B hem niet weer terugveroverd. Tegelijkertijd moet A ook rekening houden met faction C die elders iets probeert te veroveren.

De kans dat 1 faction groter is dan de andere twee samen is niet groot (lijkt me). Daarnaast kan veel geregeld worden in de vorm van buffs bij unbalance, maar er moet uiteraard wel goed nagedacht worden over het systeem ;) Laten we hopen dat we mooie pvp battles zullen beleven.

Wat betreft dat uitroeien, dat lijkt me toch niet. Als je werkelijk je main-base kunt verliezen dan zul je wel ergens in een klein kampement beginnen van waaruit je je base weer kunt proberen terug te veroveren.
Als ik terugdenk aan DAOC kan ik me nog vaak zat herinneren hoe 2 factions soms samenspande om de 3de faction te grazen te nemen. Dat zorgde zeker tijdens de fights voor veel spanning, je kon elk moment in de rug aangevallen worden door de 3de faction.

Ik heb me nog niet verdiept in het pvp, of mag ik rvr zeggen, gedeelte van dit spel, maar als het open world is, dan belooft het nog wat. Ik heb sinds DAOC nooit meer een spel gespeeld met die ervaring. In WOW heb ik mezelf nooit bezig gehouden met battlegrounds. Voorgedefinieerde maps en hoeveelheid spelers brengt weinig randomness met zich mee. Er zullen mensen zijn die dan roepen, "ja maar het is niet eerlijk als je outnumbered bent", het maakt het wel totaal onvoorspelbaar en heel spannend. En de voldoening bij het verslaan van odds was in DAOC altijd heel groots.

Al met al zet ik persoonlijk nog vraagtekens bij deze MMO. Ik heb na WoW zoveel MMO's online zien gaan waarbij keihard geroepen werd dat het alles zou overtreffen en WoW kapot zou maken. Ik heb zelf WHO, SWTOR en GW2 gespeeld, maar mijn inziens geen van allen bracht diezelfde bam! factor wat WoW toen deed. Begrijp me goed, ik ben geen WoW fanboy, maar dat spel heeft wel bepaalde standaarden gezet en een hele grote impact in het begrip MMO's gehad waardoor het voor andere developers soms een onmogelijke taak werd om dat te gaan evenaren. En dat vind ik jammer...

Ik blijf met grote interesse de ontwikkelingen volgen, maar blijft sceptisch...
Het lijkt me een leuke nieuwe ervaring om skyrim als een mmo te spelen. Grafisch zien de foto's er zeker niet verkeerd uit. Dit word mijn eerste echte mmorpg..
Ik kijk zeker uit naar deze game :) , ik baar me echter wel een beetje zorgen over endgame content als deze net zo butt is als Guild Wars 2.. en ik hoop dat er ondersteuning voor mods/addons gaat komen.
Dit is een van de grote pluspunten van World of Warcraft. Ik weet dat ik deze game niet moet vergelijken met WoW maar dat is wel een van de grote pluspunten van die game.
WoW killers geloof ik niet meer in, die game heeft zich daarvoor te vaak geweerd. ;)
\offtopic

daar moet ik je gelijk in geven, ik heb al heeeel vaak een vervanging gezocht voor wow, en ik heb echt van alles geprobeerd van Rose online tot Cabal online, van xiah tot gunz. maar die hebben gewoon niet de replay value die wow heeft.

daarom ben ik iedere nieuwe mmo gaan zien niet als vervanger van wow, maar als splinter nieuwe game, die toevallig ook een mmorpg is.

ik zie wow nu meer als.. Windows xD één goeie uitbreiding, één slechte, één goeie, één slechte. ik zie een gelijkenis haha.
Het zou mijn eerste mmo ook wel eens kunnen worden.
Misschien heb ik er overheen gelezen, maar: Is er ook bekend of dit uit gaat komen op de next gen consoles?
Lijkt me geweldig om vanaf de bank te spelen via xbox live :)
Volgens mij hebben ze daar nog niets over losgelaten. Ik zou er niet van uit gaan en persoonlijk hoop ik ook van harte van niet.
Ik moet het nog zien gebeuren, een succesvolle MMO. Na Lotro en WoW is de hoeveelheid faal in dit genre ongekend groot. Daarnaast ben ik er ook helemaal klaar mee, het levelen, upgearen, grinden en idiote muntjes en tokens verzamelen in dagelijkse aangelegenheden, waarvan de spanning vooral na een keer of 100 hetzelfde extreme vormen aanneemt. Geef mij maar een nieuwe single of co-op TES, en laat het massale online gebeuren rusten.

[Reactie gewijzigd door bstard op 20 maart 2013 10:05]

Dat gevoel heb ik er wel bij. Jack of all, master in none.

De succesvolle aspecten van bestaande MMO's pakken en er zelf iets van maken heeft ook lang niet altijd succes gehad, heb dan gewoon ballen en maak een nieuw uniek aspect. Goed, ook dat is lang niet altijd succesvol (zie AoC, het semi-action combo systeem), maar als je initiele doelgroep dus oud TES spelers zijn, zal je ook enigzins moeten focussen op zo'n gameplay ipv blind een andere MMO achterna hobbelen (GW2 hoofdzakelijk).

Voelt nu beetje als Tera (good) meets Aion (bad), jasje van GW2 (the ugly), geen idee hoe dat per saldo gaat uitpakken. Maarja, Beta aanvraag ligt er al een tijdje, dus mogelijk dat ik dit jaar nog kans heb om het zelf te proberen, kan nu niet zeggen dat dit artikel van hoog kwaliteit is wat betreft MMO-kennis.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Microsoft Windows 10 Home NL Apple iPhone 6s Star Wars: Battlefront (2015) Samsung Galaxy S6 edge Apple Watch Project CARS Nest Learning Thermostat Ibood hunt

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True