Ziggo heeft zijn miljoenste wifi-hotspot in zijn verzorgingsgebied geactiveerd, zo laat de kabelaar aan Tweakers weten. Inmiddels is de uitrol voltooid en gebruiken circa 200.000 Ziggo-abonnees met regelmaat de hotspots. Slechts een klein deel van de abonnees kiest voor de opt-out-mogelijkheid.
Ziggo begon in april met de uitrol van de hotspot-functionaliteit in zijn verzorgingsgebied. Daarbij biedt het kabelmodem via wifi-hotspots internet aan. Deze verbindingen kunnen kosteloos door andere Ziggo-abonnees worden gebruikt, mits zij zelf ook een hotspot aanbieden via het kabelmodem. Inmiddels is de uitrol voltooid en Ziggo-woordvoerder Gradus Vos laat aan Tweakers weten dat dinsdag de miljoenste hotspot geactiveerd is. Vermoedelijk zal dit aantal de komende maanden nog een klein beetje stijgen.
Volgens Vos is het aantal abonnees dat geen gebruik maakt van de hotspot-functionaliteit lager dan de kabelaar aanvankelijk dacht. In totaal biedt 4,5 procent van de klanten geen hotspot aan. Circa 3 procent gebruikt het modem in bridge-modus en kan daarom geen wifi-hotspot aanbieden. Ongeveer 1,5 procent heeft doelbewust de hotspot-functionaliteit op de kabelmodem uitgeschakeld via de opt-out-mogelijkheid. Inmiddels gebruiken volgens de laatste cijfers van Ziggo circa 200.000 klanten met enige regelmaat de Ziggo-hotspots. Daarbij wordt per week gemiddeld 16TB aan data verstookt.
Ziggo bekijkt nog welke verbeteringen er mogelijk zijn. Zo heet het ssid altijd 'Ziggo', en kunnen gebruikers niet goed zien of hun eigen hotspot of die van een ander gebruikt wordt. Daarnaast kan er op sommige apparaten geen voorkeursnetwerk geselecteerd worden, waardoor de gebruiker moeite heeft om thuis op zijn eigen wifi-netwerk in te loggen.
Op termijn wil Ziggo ook gaan bekijken of het op recente kabelmodems ook op de minder druk bezette 5GHz-band hotspot-functionaliteit kan gaan aanbieden. Bij veel van de huidige modems moet er gekozen worden tussen wifi op 2,4GHz of 5GHz. Daarnaast geeft Vos aan dat Ziggo nog steeds onderhandelt met UPC en Zeelandnet over het gezamenlijk aanbieden van hotspot-functionaliteit. Hierdoor kan vrijwel geheel Nederland bediend worden, maar zowel UPC als Zeelandnet moeten eerst nog de technologie gaan uitrollen.