In Zuid-Korea is een ov-systeem in gebruik genomen waarbij elektrisch aangedreven bussen de benodigde stroom krijgen van elektriciteitskabels die in het wegdek zijn verwerkt. Dankzij magnetische inductie wordt een bus contactloos van voldoende stroom voorzien.
Op een traject van 24 kilometer in de Zuid-Koreaanse stad Gumi is een project gestart voor het aandrijven van bussen middels elektromotoren die voornamelijk afhankelijk zijn van contactloze stroomvoorziening. De stroomvoorziening komt van onder het wegdek waarin op circa dertig centimeter diepte kabels zijn verwerkt. Door de kabels wordt krachtstroom van 440V en 200A gevoerd met een frequentie van 20kHz.
Dankzij magnetische inductie, waarbij de onderkant van de bus op circa zeventien centimeter van het wegdek de benodigde stroom ontvangt, kan de bus op het traject stroom 'tanken' voor zijn elektromotor. Bij de energieoverdracht zou een rendement van 85 procent worden behaald.
Omdat de elektrische bussen op delen van het traject niet boven het ondergrondse stroomnetwerk rijden, zijn er accu's in het voertuig aanwezig, zo meldt ExtremeTech. Desondanks is het aantal accu's dankzij het ontworpen systeem met twee derde gereduceerd en heeft de bus een relatief laag gewicht. Dat zou de bussen energiezuiniger moeten maken dan elektrische bussen met normale accu's.
Bovendien zouden de bussen dankzij het systeem niet stationair opgeladen hoeven worden en geen problemen met beperkt bereik moeten hebben. In de komende jaren moet de vloot aangepaste bussen uitgebreid worden en zou een groter deel van het wegennet aangepast worden.