Mercedes-Benz gaat auto's met qr-codes voor hulpverleners uitrusten

Mercedes-Benz is van plan om nieuwe auto's op twee plaatsen te voorzien van stickers met een qr-code. Deze moeten in het geval van een ongeluk hulpverleners via een app informatie geven over het type voertuig zodat bijvoorbeeld de chauffeur op een veilige wijze gered kan worden.

In Duitsland gebruiken politie, brandweer en ambulancepersoneel zogenaamde reddingskaarten van de ADAC. Daarop staat informatie over de constructie van een bepaald type auto. Mocht een verongelukte auto bijvoorbeeld opengeknipt moeten worden om de chauffeur en eventuele passagiers te bevrijden, dan weten de hulpverleners waar bijvoorbeeld de elektrische leidingen lopen of waar de airbags en benzinetank zijn geplaatst. Bij hybride en elektrische auto's is er ook informatie over de accu's en de hoogspanningsverbindingen in de reddingskaarten te vinden. Met deze informatie kan kostbare tijd worden gewonnen bij het veilig uitvoeren van een reddingsoperatie, maar de kaarten zijn echter niet altijd aanwezig in de auto of kan door de hulpverleners niet altijd worden gevonden.

Volgens Mercedes kan het systeem met reddingskaarten verbeterd worden door stickers met qr-codes in zijn voertuigen te plakken. De codes worden geplaatst op de b-stijl en aan de binnenzijde van het tankklepje. Een hulpverlener kan door de qr-code met een smartphone of tablet te scannen via een bijbehorende applicatie snel alle gegevens van de betreffende auto opvragen.

De Duitse autofabrikant stelt dat zijn qr-implementatie voor reddingskaarten diverse voordelen heeft. Zo kan een hulpverlener in korte tijd de gewenste informatie opvragen zonder dat hij zelf moet vaststellen om welk autotype het gaat, terwijl autofabrikanten zelf de informatie online kunnen blijven updaten. Bovendien kunnen ook bestaande voertuigen eenvoudig voorzien worden van de stickers. Mercedes-Benz heeft aangegeven dat het geen patenten zal aanvragen op zijn systeem, waardoor ook andere autofabrikanten het kunnen implementeren. De Duitse autofabrikant wil nog dit jaar al zijn nieuwe voertuigen standaard van de twee qr-codestickers gaan voorzien.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

26-05-2013 • 11:06

79 Linkedin

Reacties (79)

79
78
52
7
0
15
Wijzig sortering
Waarom niet ook gegevens van de bestuurder opnemen in het systeem? Bloedgroep, aanwijzingen voor de hulpverleners, een telefoonnummer om te bellen in geval van nood.. Sure, komen we weer op het privacy-onderwerp, maar het lijkt me wel een nuttige extra toepassing...
Deze QR-code wordt bij fabricage aangebracht en verwijst naar een site waar de gegevens van het type van de auto opstaan, niet gegevens van de individuele auto.

En je kunt de gegevens van de bestuurder ook niet zomaar op basis van de individuele auto opnemen (dat zou dan degene zijn op wiens naam de auto staat), per slot van rekening worden auto's ook wel eens door anderen dan die eigenaar gebruikt. Het zou niet leuk zijn als de medische hulpverlening een bloedtransfusie zou gaan uitvoeren met de gegevens van de eigenaar van de auto, als de bloedgroepen niet overeenkomen kan dat dodelijker zijn dan het ongeluk. Trouwens, een "naar" telefoontje naar de familie van de eigenaar van de auto, terwijl een ander reed, is ook niet prettig. Bovendien staan bedrijfs-, lease- en huurauto's meestal op naam van een bedrijf.
Het moet ook geen statische data zijn die bij de fabricage wordt aangebracht. Ik dacht meer aan een systeem waarbij je zelf, als eigenaar/bestuurder van de auto, het beheer hebt over de gegevens die de hulpverlener in de app te zien krijgt.

Waarom zou een auto niet veel meer gepersonaliseerd worden? Stel je dit eens voor: als ik instap, geef ik aan de auto door dat ik het ben. De eerste keer moet ik wat basisgegevens invoeren, maar daarna kan ik, evt. met een viercijferige pincode, gemakkelijk "inloggen". Met diezelfde viercijferige pincode en een gebruikersnaam kan ik in iedere andere Mercedes inloggen. Op basis van mijn profiel wordt het bericht in het dashboard getoond "Welkom Bart", maar wordt ook de bestuurdersstoel automatisch op mijn favoriete positie ingesteld, krijg ik mijn favoriete radiostation te zien, kleurt het dashboard in mijn favoriete kleur, worden mijn cruise-control-presets geladen, weet de navigatie de locatie van mijn huis, werk, vriendin en dat ik het liefst door John Cleese word toegesproken, etc. etc. Net zo gemakkelijk om in dat systeem je bloedgroep op te nemen en een telefoonnummer van je thuislocatie.

Net als Google, Microsoft etc. zullen ook auto-fabrikanten steeds meer willen weten wie er hun producten gebruikt. En natuurlijk, je kunt er dan ook voor kiezen je niet aan te melden, maar dan heb je ook al die voordelen niet. Koppel deze gegevens aan de app en de QR-code en je hebt een krachtig systeem, lijkt me.
Waarom niet ook gegevens van de bestuurder opnemen in het systeem?
Omdat daar al een standaard systeem voor is, van die SOS hangertjes. Staat medische terminologie in die door doktoren wereldwijd begrepen wordt en kost bijna niets.
Waarom niet ook gegevens van de bestuurder opnemen in het systeem?
Omdat je niet weet wie er in de auto rijd. Als ik in de auto van een vriend rij kloppen de gegevens niet meer, wat weer extreem gevaarlijk is. Dan zou iedereen bij het instappen zijn gegevens moeten doorgeven aan die auto, iets wat ik ook niet wenselijk vind. Ik denk niet dat een dergelijke constructie in de praktijk gaat werken.
Dan zou er beter een nfc tag in kunnen zitten, die elke bestuurder zelf upload (mag uploaden) voor persoonsgegevens en die automatisch wordt gewist bij verlaten van de auto ofzo.
Als de bestuurder dan gewoon zelf die tag bij zich houdt is het nog veel makkelijker.....
Ja, zolang mijn naam en nummers er niet in staan vind ik het goed, daarvoor heb ik mijn ID kaart. Die app hoeft maar een keer onderschept te worden en iedereen heeft die app en kan gelijk weten van wie die auto is.
Het is nergens voor nodig direct in die app te kunnen zien WIE er in zit. Een bloedgroep identificeert iemand niet. Een naam (zeker achternaam) heb je niet nodig. Ik heb geen idee in hoeverre hulpverleners toegang hebben tot gegevens, maar als bijvoorbeeld een verzekeringsnummer, een rijbewijsnummer, of misschien een BSN een hulpverlener via ándere (veiligere) systemen toegang geeft tot de gewenste informatie, is dat voldoende om op te nemen in het systeem. Dit is natuurlijk voor situaties waarbij jouw ID-kaart even niet binnen handbereik is, ofwel omdat je 'm niet bij je hebt, ofwel omdat'ie in de verkreukelde kofferbak zit, ofwel omdat jij ergens vast zit en ze niet bij je ID-kaart in je binnenzak kunnen...
Dat gaat natuurlijk nooit werken, want niet een en dezelfde persoon rijd altijd die auto. Stel je voor dat ze op de gegevens van de eigenaar afgaan, terwijl er iemand anders in rijd. Levensgevaarlijke situaties kan dat opleveren.
Zoals de rest al aangeeft, mijn auto weet niet wie er rijdt. De enige manier om jouw idee door te voeren is door een QR-code op twee plaatsen op je lijf te tatoeëren. Eén op je kont en één op je voorhoofd maar doen dan? Makkelijk te vinden voor de hulpverleners. ;)
Buiten het privacy-onderwerp is het ook bijzonder gevaarlijk. Je gaat, als hulpverlener aannames doen die voor de bestuurder gevaarlijk kunnen zijn. Zeker als je het hebt over de bloedgroep informatie en bijzondere aanwijzingen zoals meneer is zeer gevoelig voor latex.

Stel, jij koopt een prachtige Mercedes met QR codes. De gloednieuwe auto wordt gejat / geleend door een tweede mannelijk persoon. Hij crashed deze auto dusdanig dat hij bevrijd moet worden en eigenlijk niet goed herkenbaar is. (Voorbeeld situatie)

Je hebt dan gegeven die niet passen bij de persoon. Echter is de persoon wel zwaargewond. Wat doe je? Vertrouw je de informatie of ga je dit eerst controleren?

Een telefoonnummer erbij kan ik heel goed begrijpen. Dan is er altijd een mogelijkheid om iemand te bellen dat er iets is gebeurd met de auto en mogelijk een bekende.
het kan ook zijn dat iemand anders op dat moment de auto bestuurt, in plaats van de eigenaar van de auto.
Bezijden de privacy-issues, hoe weet je welke bestuurder er in de auto zit? Het gaat hier om een voertuiggebonden systeem, niet om een persoonsgebonden systeem!
Weer een typisch geval van QR-codes gebruiken om maar QR-codes te gebruiken. Hoeveel verschillende type auto's zullen er zijn? 1000? 10000? Wat zou meer tijd kosten voor een hulpverlener? Scherpstellen, bijbelichten, foto maken en QR code interpreteren of simpelweg een code van 4 of 5 cijfers invoeren? Ik denk het laatste.

Oftewel ik denk dat http://wtfqrcodes.com/ weer een nieuwe entry kan maken.

edit:

@Kalizec: Dat valt te bezien. In het donker zijn de meeste camera's op handhelds ruk, dus je hebt flits nodig. Daarnaast moet er worden gemikt en scherpgesteld. Dat een QR-code scannen minder dan een seconde kost geloof ik dus helemaal niets van. Wat Sanas zegt is wel een goede en ik vermoed dat ze dit ook gaan doen, kan men lekker kiezen.

@Aragnut: Het gaat om het bepalen van kniplocaties, niet om het bestellen van onderdelen. En dan nog, dan zouden het 6 karakters worden ipv 5 om alle uitvoeringen een uniek nummer te kunnen geven.

@Sieem: Met getallen heb je een bepaalde foutmarge, hetzelfde gaat op voor QR-codes. Wat je verder zegt is niet relevant. Zowel met QR-codes als met een uniek getal zul je of internet (en een IP) nodig of een lokale databank nodig hebben om de informatie te lezen.

[Reactie gewijzigd door HenkEisjedies op 26 mei 2013 16:01]

Je hebt niet alleen verschillende merken en types, maar per type heb je ook nog verschillende uitvoeringen en revisies. Zo is het soms nodig om naar het chassisnummer van een auto te kijken welk onderdeel er nu eigenlijk besteld moet worden. Het inscannen van een QR code gaat dan sneller dan het overtypen van een chassis nummer.
Door een QR-code blijft de informatie beter leesbaar, stel dat de letters na al die jaren wat verslijten. Ze kunnen de informatie online updaten.

Door een QR-code kan er direct naar een webpagina gelinkt worden. Met een code van 5 cijfers moeten de hulpverleners eerst een toestel hebben die een databank heeft en die de 5 cijfers kan omzetten naar het autotype. En zoals IPv4 het geval is kan het altijd zijn dat er in honderd jaar niet genoeg cijfercombinaties zijn voor al de verschillende types van autos.

Edit: QR-codes kunnen wel handig zijn, kun je heel makkelijk informatie overdragen van één medium naar een ander. Zoals bijvoorbeeld de QR-codes op Google Code als je een apk wilt downloaden met je Android, maar op je desktop naar de website bent gegaan.

[Reactie gewijzigd door sieem op 26 mei 2013 11:37]

Sorry hoor, maar 4 of 5 cijfers invoeren is een stuk foutgevoeliger.
Zeker als er ook nog andere stickers in de buurt zitten.

Komt bij een QR code scannen kost, mij i.i.g., nog geen seconde.
En dat is inclusief bijlichten, foto maken en interpreteren.
is het mogelijk geen optie om onder de QR code een cijferreeks te zetten zodat het ook handmatig gedaan kan worden.
Sorry er zijn misschien 5000 Verschillende type auto's maar elk type auto heeft vaak weer een sedan, Station, Coupe, Hatchback, Cabrio variant. En dan nog niet spreken over de opties. Zoals wel of geen side airbacks. Gordel spanners, wel of geen Airco, Turbo motor of niet? Gas Tank geinstalleerd?

Veel van die info kan je pas weten als je er naar gaat zoeken. Bij Audi kan je alles aanpassen geen 1 audi op de weg is exact het zelfde.

Dus het gebruik van QR codes zou simpel zijn. Barcde scanner gaat niet weer aparte apparatuur terwijl de brandweer toch altijd wel een com device bij zich heeft ..

Dus als er geen auto's bestonden met opties zou jouw actie stuk beter zijn. Helaas op veel autos zijn honderde verschillende configuraties mogelijk. en diverse veiligheids aspecten weg gewerkt.

Model 2012 is niet het zelfde als model 2013
Dat er in mijn auto een gastank zit, weet de fabrikant niet en staat dus ook niet in een hypothetische QR-code verwerkt. Het blijft in zulke gevallen nodig om goed uit de doppen te kijken of in aanvulling op de QR-code het kentekenregister te raadplegen.
Anoniem: 434945
26 mei 2013 11:09
Raar dat ze er geen patent op aanvragen en het niet gewoon vrij toegankelijk maken.. Ach nu valt het volgens mij onder prior art dus kunnen anderen er ook geen patent op aanvragen verwacht ik.
Raar dat ze er geen patent op aanvragen en het niet gewoon vrij toegankelijk maken.. Ach nu valt het volgens mij onder prior art dus kunnen anderen er ook geen patent op aanvragen verwacht ik.
Ze geven aan dat ze het niet patenteren waardoor het juist door anderen ook te gebruiken is. Waarom zou dat niet vrij toegangelijk zijn dan?

En ik vind het eigenlijk helemaal niet zo raar dat ze dit niet patenteren. Je kunt wel alles patenteren, maar zoiets simpels als dit zal je mogelijk lang niet zoveel opleveren als je het patenteert, maar nu is het gratis reclame voor ze, en op een manier dat ze ook vrij positief uit de bus komen ('wij zijn veilig en iedereen mag 't gebruiken'). Kijk maar naar hoe vaak Volvo genoemd wordt voor de uitvinding van de autogordel die vrij gebruikt mag worden door alle andere fabrikanten. Dat is gewoon een goed stukje PR.
Ik ben idd ook gewoon blij dat ze het niet patenteren, daar wordt je namelijk de laatste tijd te veel mee doodgegooid. Een goed idee om QR zo te gebruiken dat verdient navolging en dat kan alleen als er geen patent op zit ;)

Maar veel van de info die ze daar in gaan zetten is ook al te herleiden naar het chassis nummer. Als je bij de dealer komt vragen ze daar ook altijd naar zodat ze weten welk model, bouwjaar en uitvoering het is en kunnen ze op die manier de juiste onderdelen leveren. Maar ff een QR inscannen gaat natuurlijk veel makkelijker dan het lange chassis nummer intikken ;)
Het gaat er hier niet om om een dealer te kunnen helpen en zo zijn tijd efficenter te gebruiken. Maar juis om de brandweer beter van dienst te kunnen zijn..

Zou wat zijn eerst chassis nummer zoeken. Deze zit niet in elk voortuig op dezelfde plaats.. In tikken. En dan heb je eindelijk gegevens van de auto ben je wel 10 Min verder.

Met de QR codes op goede plekken te plaatsen kan eenvoudig en snel binnen een minuut al info over het voortuig terug gevonden zijn.
Wellicht dat die QR ook het chassis nummer bevat. Daarnaast kan je redelijk veel info kwijt in een dergelijke code zodat je alles basis gegevens direct beschikbaar kan hebben zonder dat je een internetconnectie nodig hebt.
Zo mist iedereen hier waarom ze het niet patenteren?

Je pakt een patent om er lekker geld op te maken, dit is echter een product / feature dat geen ruk geld kan/gaat opleveren. Er zijn zat alternatieven.

Dus als je dit als bedrijf "gratis" (want dat is het nooit) naar buiten brengt, zorg je er misschien voor dat - iedereen - het gebruikt. Ga je er een patent op zetten, dan ben je for-ever-alone met je product.

Nu kan (en dat hopen ze ook) iedereen het implementeren, en dat is 'winstgevend'.
Ze maken het juist wel vrij toegankelijk door er geen patent op aan te vragen waardoor anderen het ook mogen gebruiken ;)
Of nog belangrijker:waarom werken met een app ipv een simpele QR link naar een (mobile) website? De meeste auto's rijden wel 15 à 20 jaar rond en ik geloof niet dat die app twee decennia lang telkens geporteerd zal blijven worden naar nieuwe devices en OS-en. Het web zl over 20 jaar nog wel bestaan én je hebt geen gezeur met patenten. Alleen wel zorgen dat je hosting 20 jaar up blijft.
Wat ik niet begrijp is dat auto's binnenkort uitgerust worden met systemen die in het geval van een ongeluk automatisch contact opnemen met een meldcentrale. Waarom dan niet meteen die informatie meesturen.

Wat als nu de auto om een boom zit en het tankklepje kapot is.
Dat is eCall. Eigenlijk doet dat het al, aangezien die het VIN nummer meestuurt.
Tot nu toe is het vooral een EU feestje op parlementair niveau (standaarden, privacy, feestjes en partijen, Neelie en Facebook.
contact opnemen met een meldcentrale. Waarom dan niet meteen die informatie meesturen.
Omdat de meldcentrale niet met een knipschaar de auto te lijf hoeft te gaan. Een dergelijk meldsysteem heeft eigenlijk maar 1 functie: Zo snel mogelijk de juiste hulp in schakelen.

Echter de daadwerkelijke redding/bevrijding wordt gedaan door een brandweerman & ambulancebroeder die samen een plan moeten bedenken om iemand snel en veilig uit de auto te krijgen. De meldkamer is dan al lang 'klaar'.

Maar volgens mij hebben de autofabrikanten dit zichzelf op de hals gehaald. 'Vroeger' had een automerk enkele types. Bijvoorbeeld Audi had de A3,4,6 en 8. Tegenwoordig zitten daar allerlei varianten bij. Q1,2 3,5 & 7, A1, 2, 5 (3 & 5 deurs) & 7. En allemaal zijn ze toch weer uniek. De brandweer moet dus wel zeker weten dat een bepaalde variant niet toevallig Hybride is, of net wel de extra versteviging heeft.
In principe vult de autofabrikant enkel de vraag van de consument in. Als er geen vraag voor meer types zou zijn zouden deze niet ontwikkeld/geproduceerd/verkocht worden. In hoevere het kwalijk is dat de autofabrikanten deze vraag in te vullen is een tweede.

Maar goed, het werk van de fabrikant is niet enkel moeilijker geworden door de verschijdenheid aan types maar ook de stevigheid van auto's en de vulling van de auto's zoals in het bericht is te lezen. Per generatie komen er steeds meer veiligheidssystemen in auto's waardoor hulpverleners minder makkelijk 'zomaar' de schaar in de B-stijl kunnen zetten.

Dit blijft hoe dan ook altijd een 'achtervolging' voor de hulpverleners. Hoe veiliger een auto wordt ontworpen hoe moeilijker het waarschijnlijk is voor de hulpverlener.
een sticker is makkelijk ook op bestaande auto's te plakken.
zo'n systeem achteraf plaatsen is te duur.
Misschien wel leuk als Tweakers hier samen met een zuster-autosite een website/database voor opzet; kunnen de tweakers het database gedeelte en de apps uitrollen, en de autoliefhebbers hun eigen model auto invoeren (hebben we straks ook QR-codes voor oldtimers etc :-D )
Je kunt een patent ook public domain maken, dus je vraagt het wel aan maar geeft gewoon iedereen het recht om het te gebruiken.

Dit beschermt iedereen dan tegen patent trolls die iets bestaands patenteren.
dit is gevaarlijk, want nu kan ik er een patent op vragen in de US en die ook toegewezen krijgen waardoor Mercedes mij zou moeten betalen.

zoals de OP zegt "patent op vragen en vrij ter beschikking stellen" is volgens mij iets veiliger.
In de VS wordt volgens mij aan de lopende band patent aangevraagd op prior art. Als je soms ziet waar Apple en anderen mee komen... In Australië had iemand al eens een patent op het wiel (letterlijk) weten te krijgen, hoewel hij bij een rechtszaak wel door de mand zou zijn gevallen. Puur om te demonstreren hoe stom het huidige patentsysteem in veel landen is.

En ook in Nederland komt het patentsysteem nog wel eens te kort. Dat werkt helaas niet veel anders.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 26 mei 2013 11:25]

Ik vind het niet zo gek dat ze er geen patent op aanvragen, QR is al gepatenteerd door Denso/Toyota. Het idee van MB om het voor een url te gebruiken is ook al wel eerder gebruikt. Het nieuwe is dat ze afspreken om die code op een bepaalde plaats aan te brengen en achter de url een bepaald soort informatie weer te geven, kan ik niet echt patenteerbaar noemen.
Waarom niet op chassisnummer of kenteken? Dat is universeel per auto. .
Een chassisnummer zit meestal in de motorruimte. Meestal is daar na een stevig ongeval weinig tot niets van over. Dat is immers de kreukelzone.

Daarnaast zit het chassisnummer niet altijd op dezelfde plek. Als men eerst moet gaan zoeken, kost dat ook weer tijd.

Een kenteken is ook niet handig, want er kan een handelaarskenteken op zitten (dat dus continue verwisseld wordt van auto), dan zegt het dus ook niet zoveel meer over de auto. Daarnaast kan het een buitenlandse auto betreffen, en het opvragen van die kentekens kan wat meer tijd kosten (of ronduit onmogelijk zijn, afhankelijk van land van herkomst).

Beiden lijken me dus minder handige opties.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 26 mei 2013 11:54]

Het chassisnummer zit bij mij ook op het dashboard achter de voorruit (bj. 2007). Als ik de crash overleef, dan zal die plek redelijk ongeschonden zijn i.v.m. de airbag.

Maar het chassisnummer is een flinke hap om in te voeren. Een QR code is in alle gevallen handiger, zeker als deze ook op verschillende plekken op de auto zit.

Ik vind dit een prima initiatief, waar kan ik de link opvragen voor mijn autotype?

[Reactie gewijzigd door Anthracite op 26 mei 2013 12:28]

Ford is hier lange tijd de enige geweest met een chassisnummer op die plaats. De (opzich prima) gewoonte komt kennelijk uit de VS. Ik sluit niet uit dat andere merken het tegenwoordig ook doen, maar het is geen regel.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 26 mei 2013 23:59]

Kentekens in NL zijn per voertuig, maar in BE bv zijn deze persoonlijk. Je neemt je kenteken dus gewoon mee naar de volgende wagen.
Behalve als de wagens elkaar overlappen. Je mag niet je kenteken verhangen al naar gelang waar je op dat moment in rijdt, bij mijn weten.
Verwacht eigenlijk ook dat het VIN in de QR code verwerkt zit.
VIN=Vehicle Identification Number
Netjes dat ze het zonder patent doen - kon natuurlijk ook niet anders vanuit een PR oogpunt maargoed :-) Ik kende het hele ADAC niet eens en heb er vrijwel zeker geen in mijn auto - eens kijken hoe ik die kan fixen!
ADAC is de duitse ANWB.
De ADAC is de Duitse wegenwacht... Die heb je niet in de auto normaal gesproken

[Reactie gewijzigd door mrwolf op 26 mei 2013 11:12]

Een van de belangrijkste dingen op het gebied van actieve veiligheid is een goede vering (zwaar onderschat). Die konden ze bij Mercedes niet helemaal perfect maken (waar practisch elke andere fabrikant genoegen mee neemt, is niet voor alle modellen voldoende, dat moet je Mercedes inderdaad wel nageven), dus hebben ze die jarenlang bij Citroën ingekocht voor bepaalde modellen uit de S-klasse en bepaalde uitvoeringen van de S124 E-klasse. Ze mochten willen dat ze dat systeem uitgevonden hadden.

Ook heeft Mercedes zo nu en dan flink lopen prutsen, net als eigenlijk elke autofabrikant wel eens een minder modelletje heeft.

Dit alles ter relativering van de roze zonnekleppen die je omlaag hebt staan :9

P.S. Ik sluit me bij bovenstaande reacties aan dat Volvo en Saab voortrekkers waren op veiligheidsgebied, maar ook dat moet je een beetje relativeren. De airbag is weliswaar ooit door een Duitser gepatenteerd, maar werd pas bruikbaar toen de Japanners en de Amerikanen hem onder handen namen in de jaren '60. Daar kwam geen Zweed aan te pas en nauwelijks een Duitser. In de VS werden airbags in de loop van de jaren '70 populair, terwijl Mercedes nog tot 1981 wachtte met de eerste montage.

bronvermelding: wikipedia

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 27 mei 2013 00:09]

Eens, Citroën heeft voor de grootste revolutie gezorgd die er plaatst heeft gevonden in de autowereld. Dat was in 1955 toen de DS op de markt werd gezet.

Daarvoor hadden ze al een belangrijke stap gemaakt ruim voor de 2de wereld oorlog met de Traction Avant welke op diverse punten ook revolutionair was.
Denk dat je Volvo vreselijk tekort doet.
En Saab ook.
Mercedes-Benz is een grote innovator geweest van veiligheidssystemen in auto's, maar slechts zelden de uitvinder ervan.

Edit, als reactie op onderstaande: Ford, General Motors (Opel) en BMW hebben ook het één en ander op hun naam staan

[Reactie gewijzigd door Anthracite op 26 mei 2013 19:04]

De echte innovaties komen niet van fabrikanten maar van toeleveranciers en als het om belangrijke zaken gaat is dat eigenlijk altijd Bosch.
Mercedes-Benz heeft aangegeven dat het geen patenten zal aanvragen op zijn systeem, waardoor ook andere autofabrikanten het kunnen implementeren.
Kijk, dit is nou geweldig. Geen geld willen verdienen aan de levens van een ander, zoals het hoort! Overigens worden dergelijke veiligheidsaspecten wel vaker zonder patenten aangeboden in de autowereld. Klassiek voorbeeld is de autogordel, de driepuntsautogordel van Volvo. Daar kunnen een hoop andere branches van leren ;)
Het nadeel is dat het nu wachten is op het bedrijf dat er wél een patent op aanvraagt, en vervolgens Mercedez-Benz gaat aanklagen. Je kan het ook aanpakken zoals Volvo met de driepuntsgordel heeft gedaan: wel een patent aanvragen, maar de hele wereld toestemming geven om het te implementeren, zonder gemekker over royalties.

Daar zit ook direct de zwakke plek van het patentsysteem. Bedrijven moeten haast wel voor elk (schijnbaar) zinloos ding een patent aanvragen, om te voorkomen dat een ander het doet en ze weer ee nrechtszaak aan hun broek hebben.
Overduidelijke prior-art is in principe voldoende bescherming; je moet als aanklagend bedrijf nog best dom zijn om de maker van prior-art aan te klagen als die daar uitgebreid de publiciteit mee gezocht heeft.
Op zich wel een goed idee, al hoop ik wel dat ze het (hoe eenvoudig ook) goed uitwerken. Een auto kan lang meegaan, het is niet de bedoeling dat je na 7 jaar een ongeval hebt en de QR-code op een dode link botst omdat de bestanden verplaatst zijn of gewoonweg offline gehaald zijn door besparingen :).
En de bijkomende vraag, waar ga je de stikkers plakken? Ze moeten bij een verhakkeld wrak of zo nog steeds toegankelijk zijn. Misschien eens samenzitten met hulpverleners wat de beste plaats zou zijn, zij zien dagelijks wel een wrak :).

Leuk dat ze het niet patenteren, maar hadden ze dat wel kunnen doen dan? QR-codes zijn niet nieuw, ze gebruiken om informatie te tonen ook niet. Het enige nieuwe is dat men ze op een wagen plakt.
Kan je het niet beter omdraaien, en afspreken met de fabrikanten waar wel en geen leidingen mogen lopen (elektrisch, gas, benzine, olie, etc)? Dat is toch veel eenvoudiger voor de reddingsdiensten? Nu moeten ze nog steeds uitvogelen waar ze wel en niet mogen zagen en knippen. Als ze gewoon default weten op welke plekken een auto veilig is, lijkt mij dat ze veel sneller kunnen handelen.
Alhoewel dat absoluut geen slecht idee is, zit je nog steeds met een grote hoeveelheid auto's die al bestonden voor die regel er was, dat zou dus betekenen dat je er effectief alsnog niets aanhebt.
De QR-code in kwestie is gewoon een link naar een website met een pdf-bestand. Wanneer je de QR code in de foto (origineel) scant, ga je naar https://aftersales.mercedes-benz.com/info/br221. :)

Een nuttige toepassing, maar dit is natuurlijk niet te patenteren, net zo goed als dat je geen patent kunt aanvragen voor een qr-code in een t-shirt die linkt naar een website met uitgebreide wasinstructies. Dat is niks nieuws, maar gewoon toepassen van het principe van een qr-code.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee