Nederlandsche Munt slaat herinneringsmunt met qr-code

De Nederlandsche Munt heeft woensdag als eerste ter wereld een munt geslagen met een qr-code erop. De barcode kan gescand worden met de camera van een smartphone. De code staat erop als 'symbool van het hedendaagse leven'.

De qr-code staat op de achterkant van de munt, die woensdag om twaalf uur voor het eerst geslagen is. Wie de code scant met de camera van een smartphone, wordt naar een site met uitleg over de herinneringsmunt geleid.

Het is voor het eerst dat een munt wordt uitgerust met een qr-code. De vooraankondiging leidde dan ook tot aandacht in de internationale techpers. De munt is, zoals alle andere herinneringsmunten, verkrijgbaar bij De Nederlandsche Munt.

De Nederlandsche Munt heeft de qr-code op het betaalmiddel gezet als 'symbool van het hedendaagse leven', staat op de site die samen met het slaan van de munt online ging. "Technologie en internet zijn een vast onderdeel geworden van ons leven. Een wereld waar het meester-en-leerlingconcept verandert, als het gaat om overdracht van kennis. Dit is terug te voeren op internet als grote bron van informatie en achtergronden. Een wereld waarin de munten niet meer met een hamer, maar met behulp van laser-technologie worden geslagen. Een wereld van qr-codes, augmented reality, internet, schermen, lasers en mobiele telefoons."

Munt met qr-code

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

22-06-2011 • 13:54

151

Submitter: Eric Oud Ammerveld

Reacties (151)

151
142
80
6
0
18
Wijzig sortering
www.q5g.nl kom ik op uit.

Met meteen een startend flashfilmpje....
Haha dat flashfilmpje weet het aardig te verpesten. In de MicroB browser van de n900 blijft deze vreemd flikkerend over de site weergegeven.. als je naar beneden scrolled wordt je weer automatisch via javascript naar boven geleid waardoor je weer het flikkerende filmpje voor je neus krijgt.
Moest uitzoomen zodat ik de overlay waarop het filmpje staat kon sluiten voordat de site zichtbaar was, niet echt mobiel vriendelijk!

Ben benieuwd of iOS gebruikers wel een html5 filmpje krijgen.. anders is er duidelijk niet goed nagedacht over de site.
Werkt perfect op mijn iPhone 3Gs. Aan iOS wordt dus geen Flash geserveerd.
Op mijn android kreeg ik in de eerste instantie geen flash filmpje voorgeschoteld maar nadat ik refresh deed, kreeg ik die wel te zien. Het idiote is dat er dan een mededeling komt dat de video niet geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten terwijl het de bedoeling is om de qr code te scannen met een mobiel apparaat. 8)7

@PPie Dat filmpje deed het uitstekend op mijn S1 maar die melding sloeg echt nergens op.

[Reactie gewijzigd door Xellence op 22 juli 2024 13:57]

Hij doet het wel op mijn android, ik heb echter een hekel aan automatisch startende filmpjes.
Voortaan komt op iedere munt een QR code om aan te geven hoeveel die waard is? :p
Anoniem: 404669 @gordian22 juni 2011 15:42
http://www.q5g.nl/

Staat er op deze munt.
Wel grappig als ze straks de site een keer vergeten te verlengen en hij gekaapt wordt :P
Spam just reached a new level!
Munten hebben geen serienummer vziw. Aangezien ze geslagen worden met een "stempel" uit gehard metaal kan er niet een andere stempel voor elke afzonderlijke munt gemaakt worden. Alle munten afzonderlijk gaan graveren is ook niet kosteneffectief.
Een wereld waarin de munten niet meer met een hamer, maar met behulp van laser-technologie worden geslagen.
Dus munten worden niet meer met een stempel uit gehard metaal geslagen...
Laat eens zien hoe je staal/metaal met een laser slaat ik ben erg benieuwd hoe dat gaat. Alles in me zegt dat het metaal niet veel doet en dat de laser het niet overleeft :). Ben niet echt op de hoogte van de terminologie in die wereld, maar zou etsen geen betere omschrijving zijn?
Ik denk dat de munten wel worden geslagen, maar blanco en daarna bewerkt met een lazer.
[...]

Dus munten worden niet meer met een stempel uit gehard metaal geslagen...
Ik vraag me af of dat voor al het reguliere muntgeld (Euro's geldt), of alleen voor deze verzamelaarsmunten. Het is iig wel nieuw voor mij.

Hier zie ik bijvoorbeeld nog geen vermelding van lasers, maar gewoon stempels: http://www.knm.nl/Productieproces/nl/page/392/
Die info kan natuurlijk wel verouderd zijn.

[Reactie gewijzigd door Aham brahmasmi op 22 juli 2024 13:57]

Er bestaan ook voorgeprogrammeerde lasers ter informatie.

[Reactie gewijzigd door Netrunner op 22 juli 2024 13:57]

Ben ik nu echt de enige die het artikel gelezen heeft en de zin "Een wereld waarin de munten niet meer met een hamer, maar met behulp van laser-technologie worden geslagen" ben tegengekomen?

Verder weet ik niet helemaal of ik hier blij om ben. Qr-codes zijn op de één of andere manier toch iets dat maar tijdelijk beschikbaar kan gehouden worden, terwijl munten altijd trachten enigszins 'eeuwig', stabiel te zijn (hoewel hun waarde dat niet is)...

EDIT:
Correct, ThaDiggah. Dat is dan het nadeel van tabbed browsing, me dunkt. :(

[Reactie gewijzigd door M0N0 op 22 juli 2024 13:57]

Nee je bent niet de enige, die meneer boven je zag het ook al..
kan er niet een andere stempel voor elke afzonderlijke munt gemaakt worden.
Een wereld waarin de munten niet meer met een hamer, maar met behulp van laser-technologie worden geslagen
Dat kan dus wel. Het heeft alleen totaal geen nut. Munten zijn te weinig waard en te zwaar. Munten worden alleen nog gebruikt omdat papiergeld (eig. katoen) van lage waarde te snel slijten door de snelle uitwisseling. Kijk maar naar de vijfjes; die zijn vaak helemaal verfrommeld en gescheurd.

@ragingR2
Oh, daar hebben ze sinds kort ook iets handigs voor uitgevonden. Dat heet een "bankrekening". De bank is dan het bedrijf die jouw geld beheerd, en voor jouw geld krijg je een "rekeningnummer" en een pasje, heel ingewikkeled allemaal, maar het werkt verbazingwekkend goed!
Was het maar waar. Het hele banksysteem is gewoon gelegaliseerde diefstal. Dat wordt mogelijk doordat men niet meer snapt hoe het in principe werkt. En dan wordt het ingewikkeld.

Munten zijn gewoon klompjes edelmetaal met een standaard gewicht en een waarmerking daarvan (zegel/stempel). De waarde zit dus in het metaal en in feite is het gewoon ruilhandel.
Als je die heel vroeger bij de goudsmid inleverde om in de kluiste bewaren kreeg je een tegoedbon (op geldbiljetten stond 50j geleden nog: te betalen aan toonder, de waarde in zilver). Die werden dan verhandeld tegen de uit te keren waarde. En dat werd papiergeld. De goudsmid werd de bank. En daar kun je dan een tegoed wegzetten als ze weten wie je bent. Dat is dan een rekening.

En omdat er niemand ooit nog dat goud kwam inruilen en de voorraad toch groot genoeg was zijn die banken extra briefjes gaan uitgeven. Geld dat dus eigenlijk niet bestaat, biljetten zonder tegenwaarde. En omdat jouw goud je eigen biljetten moet dekken en die van de bank ontstaat inflatie. Inflatie ontstaat dus niet door de economie maar door dit bijdrukken, en is dus in feite diefstal. Je kunt ook niet teveel bijdrukken want dan gaat het opvallen. Maar door de jaren heen is de werkelijke tegenwaarde van het papiergeld al helemaal niks meer.

Om nu de bank te beschermen tegen teveel mensen die hun geld willen opnemen hebben de banken een gezamenlijke voorraad aangelegd waar iedere bank uit kan putten als de goud-voorraad te krap wordt. Dat heet dan 'De Nederlandse Bank' (in de US de Federal Reserve). Die reguleren dus ook dat niet 1 bank alle nieuwe briefjes drukt en de ander geen, want dat is natuurlijk niet 'eerlijk'. En om dit op wereldschaal te controleren hebben ze het IMF bedacht.

Tegenwoordig kun je al bijna niet meer je bankrekening in papiergeld opnemen. Waarom? Omdat de bank dat geld allang heeft uitgegeven. Ze hebben hoogstens 10% in kas. Waar is de rest? Pffft weg.

En wat gebeurt er als er meer mensen hun eigen geld willen opnemen? Dan kan de bank dat gewoon niet uitbetalen en gaan ze failliet. En dan heeft niemand meer geld. (Het is toch al virtueel, ons geld in in feite gebaseerd op schuld.) En dan 'stagneert' de economie. Dus de banken en de overheid doen er alles aan om zo'n bankrun te voorkomen en noemen dat 'crimineel'.

Maar nu weet je dus wie de echte criminelen zijn. Briljant he?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 13443 op 22 juli 2024 13:57]

Zou wel handig zijn als het kon, kon je namelijk meteen je cash digitaliseren ofzo.
Zou wel handig zijn als het kon, kon je namelijk meteen je cash digitaliseren ofzo.
Oh, daar hebben ze sinds kort ook iets handigs voor uitgevonden. Dat heet een "bankrekening". De bank is dan het bedrijf die jouw geld beheerd, en voor jouw geld krijg je een "rekeningnummer" en een pasje, heel ingewikkeled allemaal, maar het werkt verbazingwekkend goed! ;)
Anoniem: 55563 @RagingR222 juni 2011 16:52
Probleem is alleen dat het virtueel (lees: niet bestaand) geld is. Dat is met name een probleem als teveel mensen in korte tijd hun geld op willen nemen. Naar schatting bestaat slechts 3% van het wereldwijde vermogen in fysiek geld. Oftewel 97% is fictief vermogen. We zijn lang zo rijk niet als de banken ons willen doen geloven. ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55563 op 22 juli 2024 13:57]

Ja want dat fysieke geld is gelukkig niet fictief...

Wij leven in een wereld waar 10 stukjes papier net zoveel waard is als een tv.

Geld is alleen waard wat wij er aan hechten, wij accepteren een nummertje op je bankrekening als net zoveel als een stukje papier, we houden het zelf allemaal in stand.

Ook dingen zoals goud zijn hier geen oplossing voor, immers wat moet je met goud?
Verkopen, omsmelten... Over het algemeen is goud in tijden van crisis redelijk waardevast. In tegenstelling tot wat je zelf al aan geeft de waarde van papier, wat slechts bestaat zolang wij het geloven.

Natuurlijk kan goud ook minder waard worden, maar dit gebeurt minder makkelijk dan met normaal geld. Het is dan ook niet voor niks dat de waarde van geld (gedeeltelijk) gedekt wordt door goud in de kluis van de NL bank.

Als iemand nou ineens een gigantische goudmijn ontdekt... dan wordt het problematisch :).
@freaky, goud is ook maar zoveel waard als men er voor overheeft. Als over een half jaar blijkt dat goud sterk kankerverwekkend is dan daalt de waarde waarschijnlijk ook wel redelijk hard.
Verkopen, omsmelten... Over het algemeen is goud in tijden van crisis redelijk waardevast. In tegenstelling tot wat je zelf al aan geeft de waarde van papier, wat slechts bestaat zolang wij het geloven.

Natuurlijk kan goud ook minder waard worden, maar dit gebeurt minder makkelijk dan met normaal geld. Het is dan ook niet voor niks dat de waarde van geld (gedeeltelijk) gedekt wordt door goud in de kluis van de NL bank.

Als iemand nou ineens een gigantische goudmijn ontdekt... dan wordt het problematisch :).
Waardevast. Dat is een mooi woord. Zeker in deze context. Ongeveer het meest relatieve woord wat ik ken. Ik denk dat je "waardevaste" kilo's goud niks waard zijn als iedereen alleen nog maar brood wil als er een hongersnood is. economische crisis ... Oke. Maar een wereldwijde catastrofe overleeft goud ook niet. Dan kan je beter weer boer zijn en weten dat melk van de koe komt en niet van de fabriek.
Nou ja, er is in deze tijd wel een waarde aan goud behalve dat wij het mooi vinden als sieraad. Het zit immers in alle pc's, laptops en mobieltjes. Dus voordat de Apocalyps komt die je beschrijft zal het wel meevallen. Ook als er hongersnood is zullen er welvarenden zijn die het goud van je willen opkopen als je honger hebt.
jaren geleden is dat zoveel % in goud hebben al afgeschaft.

er ligt nauwelijks nog goud in kluizen van banken.
De goudstandaard? Mijn beste, die tijd is al voorbij.
Geld is niet een meer gebacked door goud. Dat is wat ik een van de oorzaken van de crisis noem. Lang verhaal en heel andere discussie maar goed.
Dat niet bestaande geld is wel genoeg om een mooie auto mee te kopen
Goud is waardevast omdat er een beperkte voorraad van is, in tegenstelling tot papier wat bijna oneindig bijgedrukt kan worden en digitaal geld dat met een paar toetsaanslagen bijgemaakt wordt ;)
een bank móét x% van al het geld dat ze bezitten ook echt hebben (daar vallen dus ook rekeningetjes onder)
En gezien het omvallen van de banken is dat percentage niet hoog genoeg.
Even met een laser een serienummer erin branden kost nauwelijks extra tijd.
Die 'nauwelijks extra tijd' is in bij een dergelijke massaproductie absoluut niet meer zo'n klein gevalletje.
Voor herinneringsmunten zoals deze serie is het waarschijnlijk een ander verhaal, maar 'in het echt' hoef je het in de toekomst van fysiek geld niet meer te verwachten denk ik.
Die 'nauwelijks extra tijd' is in bij een dergelijke massaproductie absoluut niet meer zo'n klein gevalletje.
Er zijn veel producten die in serie gemaakt worden die terwijl ze langs rollen even 'gebrandmerkt' worden. Kijk bijvoorbeeld maar eens op je flesje cola.
Lijkt mij ook wel te kunnen op een langskomende munt, desnoods doe je dat parallel op een aantal machines...
Anoniem: 215005 @gordian22 juni 2011 14:00
nee dat staat met een getalletje op de munt zoals ze al 2500 jaar doen ofzo ^^
zou te makkelijk te omzeilen zijn, QR inlaseren en waarde wijzigen. Nee, wordt em niet maat.
Anoniem: 174951 22 juni 2011 13:57
Wordt dit ook echt een betaalmiddel? Of is het gewoon als verzamelobject bedoeld? Wel leuk dat ze ook op achterhaalde media meegaan met nieuwe technologieen :)
Daar in tegen zijn winkels er absoluut niet blij mee als je dit gebruikt als betaalmiddel. Het is zeer lastig om deze bij een bank in te leveren en daar wordt vaak moeilijk over gedaan.
Een bank doet helemaal niet moeilijk over een wettelijk betaalmiddel, het is alleen lastig omdat ze weinig laatjes in de kassa willen, want als die smal zijn, kan er misschien net een extra kassa staan. En geld tellen is alleen maar 'lastig'.

(grotere) winkels zijn zowiezo niet blij met geld, die zijn eigenlijk alleen blij met geld op hun bankrekening.
één- en twee-cent stukken zijn niet welkom, de grote biljetten zijn niet welkom. Maar pinnen, dat mag wel.

Afronden? Dan wel in mijn voordeel, de winkel heeft het voordeel van minder munt-laatjes in de kassa, dan mogen ze mij daar best de 3 cent voordeel voor geven. Afronden levert ze veel voordeel op (soms wordt er wzelfs gesproken over miljoenen), maar als de klant daar iets van terug zou zien, nee, dan gaan ze ineens moeilijk doen over een paar centen. Zet dan ook geen spullen voor 4,99 in de winkel als je niet wil dat ik 4,99 betaal!

Overigens is het wel zo dat er aan de kassa alleen afgerond wordt als je er geen bezwaar tegen hebt. Maak je bezwaar, zijn ze gewoon verplicht correct af te rekenen.
Dat zal ook gelden voor speciale munten, al zal daar wel even van vastgesteld moeten worden dat het een wettig betaalmiddel is. De vraag is of het kassameisje over die kennis beschikt.
Je mag niet de ene munt wel en de andere munt niet accepteren omdat je er geen vakje voor hebt in je kassa. Geldig betaalmiddel is geldig betaalmiddel.
Is bij mij dus mooi wel eens een veelvoud van 5 cent in kleinere muntjes bij een AH geweigerd hoor, bedrijfsleider erbij laten halen en die vertelde mij ook doodleuk dat ze dat niet aannamen. Afronden ok, maar kleiner geld dan ook helemaal niet aannemen vind ik eigenlijk niet kunnen, maar gebeurd dus wel.

Ook vraag ik me af of een winkel een briefje van 200 mag weigeren als je voor zeg 160 euro aan boodschappen hebt. Het argument van weinig wisselgeld in de lade gaat dan nl niet meer op.
Moet je naar een andere Ah gaan :+ In de (3) AH's waar ik heb gewerkt geldt:1 en 2 centjes mag je aannemen, zolang het betaalde bedrag maar gelijk of hoger is aan het te betalen bedrag. 5 euro 5 mag bij ons dus best betaald worden als een briefje van 5 en 3 muntjes van 2.

Bij de Lidl kreeg ik wel ineens 2 cent terug, ik dacht "bestaat dat nog in NL?" Voor de rest ken ik geen winkels waar je nog 2 cent terug kan krijgen
Een munt is geen achterhaalde media. Het is uberhaupt geen media O_o
Juist wel, en een van de oudste vormen van media, de aangewezen methode om een afbeelding van een nieuwe heerser te verspreiden.

[Reactie gewijzigd door AugmentoR op 22 juli 2024 13:57]

Anoniem: 398494 @AugmentoR22 juni 2011 14:52
FOUT! Hoe verklaar je dan dat sommige landen gebouwen op een munt hebben staan? Of zijn die gebouwen de 'heersers' van dat land? Of eeuwen geleden, hadden ze er dieren op staan.
De Romeinen zijn begonnen met munten met gezichten en dat was een methode om te verspreiden wie op dat moment de keizer was. Het was namelijk een stuk lastiger dan nu om over honderden kilometers te communiceren, maar munten reisden wel relatief makkelijk over die afstand. Dat andere landen deze traditie doorbroken hebben of geen 'handigheidje' verbonden aan de munt (India, 500 v. Christus) betekent niet gelijk dat AugmentoR ongelijk heeft.

[Reactie gewijzigd door Xirt op 22 juli 2024 13:57]

De munten waren niet bedoeld om nieuws te brengen ("kijk jongens, ik ben nu de baas"), maar als propaganda ("kijk jongens, je betaalt nu met geld van mij/dat ik geregeld heb voor jou"). Bovendien; wat is ego-strelender dan jouw hoofd in de broekzak van duizenden mensen?

Dieren werden vaak gebruikt als natinaal symbool, net zoals gebouwen (vandaar dat je niet het Statue of Liberty op een euromunt zal zien).

Overigens werden munten zelfs gebruikt om goden mee te vereeren/bedanken... Denk maar aan de Amerikaanse muntjes "in God we trust".

EDIT; hoeveel is dat ding nou eigenlijk waard?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 296748 op 22 juli 2024 13:57]

zoek het dichter bij huis: 'god zij met ons'...
"FOUT!" :? Lekker bot.

Er zijn waarschijnlijk meer voorbeelden van munten waar heersers op stonden dan munten die dat niet hadden. Landen die gebouwen e.d. op hun munten hebben staan zijn natuurlijk geen monarchie. Hoe lang hebben wij nou onze koninginnen op de guldens gehad (en ook op de Nederlandse Euro's)?
Natuurlijk is een munt wel een medium, het draagt toch een boodschap?

Papier? vind je dat wel een medium? Dan moet je papiergeld ook een medium vinden.

Het is wel meer dan een medium alleen.
Een munt is geen achterhaalde media. Het is uberhaupt geen media O_o
Medium. Media is meervoud.
Zoals met alle speciale munten. Ze worden niet in de omloop gebracht, maar je kunt ze kopen.

De munt zelf is echter een geldig betaalmiddel.

De voorkant lijkt trouwen mooi gelaseretsts, zo'n gedetailleerde munten hebben we nu niet.
De voorkant lijkt trouwen mooi gelaseretsts, zo'n gedetailleerde munten hebben we nu niet.
Nog leuker, er zit een 3D effect in het gedeelte onder Beatrix:

http://www.youtube.com/wa...I&feature=player_embedded
Is dit ook een geldig betaalmiddel?

Wel een vet ding eigenlijk
Munten zijn altijd al als betaalmiddel te gebruiken. Deze dus ook, de speciale versies zijn meer voor verzamelaars, maar af en toe krijg je er wel eens eentje in handen na een bezoek aan de supermarkt.

Edit: Vaak hebben deze speciale munten ook een hogere waarde. In artikel genoemde munt is 5 euro. Er bestaan ook munten van 10 euro.

Edit2: @hieronder: Meer waarde met de bedoeling dat nu alleen een 2 euro munt een normaal betaalmiddel is. 5 en 10 euro munten komen daardoor alleen in speciale versie. Deze munten kan je gewoon voor hetzelfde bedrag kopen.

[Reactie gewijzigd door SuperflipNL op 22 juli 2024 13:57]

Idd gouden 5 euro is veel meer waard als 5 euro :)

@modders: dan toch niet, poor little people :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:57]

Idd gouden 5 euro is veel meer waard als 5 euro :)
Qua verzamelwaarde wel, in de supermarkt is hij gewoon €5,- waard.
Anoniem: 174005 @haling22 juni 2011 14:49
Ik denk dat watercoolertje op het gewicht doelde, goudprijs is ongeveer 35 euro per gram dus de munt inruilen in de winkel is nogal onverstandig =)
De aankoopprijzen zijn reeds bekend:

€39,95 voor het zilveren vijjfje, €359,95 voor het gouden vijfje. Dus echt iets voor de verzamelaar, en iets minder voor de betaler :)
http://www.knm.nl/Muntgebouw-Vijfje/nl/page/504/
Die prijzen zijn alleen voor de speciale verzamelaarsversies in "Proof" kwaliteit en dat soort varianten.

De 5-euro herdenkingsmunten in circulatiekwaliteit kun je gewoon bij het postkantoor halen voor 5 euro, en is het dus ook rendabel om daarme als je wilt gewoon te betalen in de winkel.
(die zijn dan niet van massief zilver, maar wel verzilverd)
De munten zijn 10 euro in de coincard, en in muntrol iets goedkoper dan dat. Helaas is deze munt niet voor 5 euro om te ruilen bij het postkantoor (dat is het schilderkunst vijfje!)

De oplage van deze munt wordt bepaald aan de hand van de populariteit (vooraf!?) waar normaal een oplage anders wordt bepaald.

Mijn muntrol is onderweg :+ (kan niet meer besteld worden volgens mij)

[Reactie gewijzigd door N3oC op 22 juli 2024 13:57]

Alleen in Nederland
Ja hoor, officieel is dit een geldig betaalmiddel.
ja zeker !

alle munten die gemaakt en verkocht worden door De Nederlandse Munt is ook gewoon een wettig betaal middel
Tuurlijk! De zilvere heeft een nominale waarde van € 5,- en de goude variant €10,-. http://bit.ly/Muntgebouw_Vijfje_Bijzondere_uitgiften
Er zijn niet alleen de Zilveren en de gouden (die echt heel duur zijn voor hun waarde 40 & 360 euro) maar ook de zgn. circulatie munt die 2x zijn waarde moet kosten (10 euro) waarschijnlijk voor de fancy verpakking.

Dan heb je ook nog een of andere set van 800 euro. Je moet toch wel fervent verzamelaar zijn om zo veel geld uit te geven aan een munt.

Ik vind het lettertype op de achterkant ook wel typerend.
De waarde van de zilveren en gouden munten worden voor een groot deel ook bepaald door de waarde van de edelmetalen. Goud en zilver zijn - uitgedrukt in euro's of dollars - meer waard geworden. Uitgedrukt in olie maakt het niet eens zo heel veel uit. Oftewel: de euro en de dollar worden minder waard, waardoor je er meer nodig hebt voor dezelfde hoeveelheid goud of zilver.

Los van dit: leuk bedacht van De Nederlandsche Munt.
Ik ben niet zo bekend met muntdrukkerij, maar zal de verf, (als doe al gebruikt wordt) nadat verloop van tijd niet loslaten?

Of.wordt hier een speciaal erts proces gebruikt? Want relief lijkt me niet zo handig.
Ooit wel is een munt met verf gezien? Een munt wordt altijd geslagen en zal dus wel degelijk reliëf bevatten.

Ik vind het echt een wijs ding, kun je zien dat we maar een raar volkje zijn met een digitaal iets op een analoog betaalmiddel :P
Ja ik heb er wel eens een met verf gezien, maar geloof dat dat meer ouderdom was dan dat die zo geslagen is

Munten worden geslagen, biljetten worden gedrukt ;) :P
Zo analoog zijn munten helaas ook weer niet. Probeer maar eens 15,257 cent af te rekenen, zónder te zagen. :+

Maar als je doelt op offline, dan heb je helemaal gelijk!

[Reactie gewijzigd door TYZ op 22 juli 2024 13:57]

"maar met behulp van laser-technologie worden geslagen"

Slagen is niet echt het goede woord, imo. Met behulp van een laser wordt het erin gebrand neem ik aan...
De rest van de munt wordt geslagen inderdaad. Vervolgens (of tijdens, gaat vrij rap) wordt het beeldmerk er met een laser ingebrand.

@Slapstick: serieus? Een muntdrukkerij?
Ze gebruiken laser technologie
Je hebt ook de "circulatiemunt", in een creditcard-verpakking, gewoon voor 5 euro. Tenminste, dat is normaalgesproken de gang van zaken bij herdenkingsmunten. Deze kost een tientje.

Je moet daar wel voor 11 juli bij zijn, want de oplage wordt bepaald aan de hand van het aantal bestellingen vóór 11 juli om 12.00 uur.

[edit] wilde reageren op Nutral...
[edit 2] tientje
[edit 3] besteltermijn

[Reactie gewijzigd door TYZ op 22 juli 2024 13:57]

Bij de bovenste link, daar nooit iets bestellen, want vaak krijg je dan allemaal vervolgzendingen waar je dik voor kan betalen (troep die je niet wilt dus).

De tweede link laat zien dat de nominale waarde inderdaad 5 euro is, maar er staat niet bij wat de munt daadwerkelijk kost. Kijk je op de officiele site van de KNM zul je zien dat die 10 euro kost.
muntenhuis. Daar heb ik wel vaker besteld. Je krijgt idd een hoop troep. Nou ja een hoop. Als je 2x alles terugstuurd stoppen ze gewoon.

Er staat idd dat de nominale waarde 5 euro is, maar als je even verder kijkt dan je neus lang is, zie je dat er op de website van de 2e link weer links staan waar je de munt kan kopen. Op deze sites is de munt ook 5 euro (muv koninklijke nederlandse munt).

[Reactie gewijzigd door tilburgs82 op 22 juli 2024 13:57]

Voorheen waren de verzamelaarsmunten altijd 5 euro voor 5 euro, en kon je ze bij het postkantoor kopen. Deze is echter alleen van de website van de KNM te bestellen en kost 10 euro
Grappig initiatief! Je ziet die QR codes tegenwoordig overal en nu dus ook al op munten.

Toch snap ik zelf het idee achter die herdenkingsmunten nooit zo goed. Leuk voor verzamelaars, want ze zullen vrijwel nooit als betaalmiddel gebruikt worden...
Je snapt het idee dus wél. :)

Dit is typisch iets voor verzamelaars, en ook nog een beetje voor handelaars/speculanten. Op zich ook leuker dan in saaie goud/zilverbaren handelen.
Je komt ze inderdaad echt overal tegen, laatst ipv de geprinte qr-codes op visitekaartjes een qr code 3d geprint en als manchetknoop. http://goo.gl/odWTc (kan alleen helaas alleen een 3d render vinden)
Je moet alleen wel zeker weten dat je een stabiele url heb, een manchetknoop laat je natuurlijk niet even opnieuw maken zoals visitekaartjes opnieuw drukken als je een andere website/naam krijgt. duidelijk niet geschikt voor management van PTT-post/TPG/TNT post/Post NL ;)
nu nog met ingebouwde RFID en je kan meteen uitlezen hoeveel er nog in je portemonnee zit!
Maar wel een leuke 'stunt'.
Wel handig voor zakkenrollers. Kunnen ze vantevoren een kosten/baten analyse maken :P
kosten/baten analyse op basis van het aantal muntjes die iemand meesleept kan ik ook maken: als hij er teveel heeft om vlot vooruit te geraken, baat het :+
Anoniem: 174005 @Raka22 juni 2011 14:47
Wat een enorm paranoide website die link, "Yes, that's the way the New World Order is training you to think, give up your liberty, know you are losing your rights and don't even care!" - mijn god...

Ontopic:
Opzich is het hele idee van RFID in je portemonnee een beetje hetzelfde als een saldochecker op je telefoon voor je pinpas, sowieso is cash geld langzaamaan aan het verdwijnen..
Cash geld zal nooit verdwijnen, (cash geld == ruil middel)
Al is het alleen maar omdat niet iedereen wilt, dat alles tot op de laatste cent te controlleren is.
Anoniem: 13443 @wica23 juni 2011 14:42
Zeker nooit geld uit een bananenrepubliek in handen gehad? Een brood kopen voor 5 biljard roepie roepie? Kom je met een plastic tas vol geld aan...
Cash geld is niets meer dan papiertjes. Muntjes zijn waardeloze stukjes blik. Alleen kopergeld komt in de buurt van ruilmiddel omdat de waarde in de buurt komt van de kiloprijs.

Als de machtselite dat wil gaat het cashgeld er echt wel uit, en dan geloof je ook nog dat je het zelf wilt.
Ruilhandel is daarentegen nooit te voorkomen, zolang het onderling is. 'Zwart' dus meestal.
Als de "machtselite" dat doet, gaat de mens toch weer terug naar goud, zilver, etc..
Nog niet zo lang geleden, was goud een wettig betaal middel in Nederland.

De muntjes en papier geld waren alleen maar een waarde bon, voor het goud.
Echter is o.a. de euro, dollar etc los gekoppelt van het goud, en geen bal meer waard :)
Ook niet iedereen wilde de Euro. Die is er nu ook en je Guldens zijn niet zo veel meer waard. Dus het feit dat niet iedereen wil maakt geen verschil. Uit eindelijk zijn er geen munten of biljetten meer. Het is een kwestie van tijd.
Wat een enorm paranoide website die link [..] mijn god...
In plaats van onbeargumenteerde kritiek te leveren, zou je bijvoorbeeld ook kunnen komen met argumenten waarom de beweringen op de site onvolledig/onjuist zouden zijn. Simpelweg 'paranoia' roepen en een imaginair opperwezen aanroepen lijkt me nou niet echt bijdragen aan een discussie.

Want laten we wel zijn: Politici op hun blauwe ogen vertrouwen is nou ook niet echt het meest verstandige alternatief. En er van uitgaan dat alles altijd ter goeder trouw gebeurd is op z'n minst zeer naief te noemen. Dus ja, wil je iemand terecht wijzen, gebruik dan geldige, rationele argumenten, of reageer niet.

[Reactie gewijzigd door tofus op 22 juli 2024 13:57]

Dus ja, wil je iemand terecht wijzen, gebruik dan geldige, rationele argumenten, of reageer niet.
Jij zet de wereld op zijn kop. Geldige rationele argumenten en met name onderbouwing/bewijs is nou precies wat er bij het gros van dat soort paranoïde types (op websites of elders) aan ontbreekt! En nou ligt de bewijslast ineens bij de ander, die moet gaan bewijzen dat iemand paranoïde is? Dat is de boel omdraaien. Als jij op een website of waar dan ook allerlei doemscenario's en complottheoriën schetst zonder bewijzen (de woorden "scenario" en "theorie" geven dat in feite al aan), dan ben je dus paranoïde, en dan ben je (onnodige) paniek aan het zaaien. Het bewijs daarvoor? Nou, dat er geen bronvermeldingen of ander bewijsmateriaal bij staan dus!

Dat is meteen ook het succes van doemprofeten. Het is erg makkelijk om angstaanjagende dingen te roepen waarvoor geen bewijs is, maar die met een beetje logisch doorredeneren toch voor elk weldenkend mens "plausibel" of "mogelijk" lijken. Dat iets "mogelijk" is, wil echter niet zeggen dat het ook zo is, maar je brengt wel een hoop mensen aan het twijfelen, en als iemand roept "Ja maar waar baseer je dit op, wie zegt dat het niet gewoon jouw paranoia is?" dan zeg je gewoon "Nou, bewijs het tegendeel dan maar eens; zie je niet hoe plausibel dit verhaal is?". Dat gaat natuurlijk nooit lukken, want zelfs als iets niet bestaat, dan kun je dat onmogelijk bewijzen* ook niet bij een complot , maar ja, de twijfel en paranoia is dan al wel gezaaid, dus voila, jouw werk is gedaan en je "2 minutes of fame" in de spotlight zijn succesvol geregeld.

* Een beter uitgangspunt wat ook in de wetenschap gehanteerd wordt, en helemaal zo gek nog niet is, is dus: "iets bestaat niet, althans we nemen aan dat het niet bestaat, totdat het bestaan ervan is bewezen, of op zijn minst behoorlijk aannemelijk gemaakt met iets dat in de verste verte op bewijs *lijkt* ".

[Reactie gewijzigd door RagingR2 op 22 juli 2024 13:57]

Anoniem: 326505 @RagingR223 juni 2011 11:55
Zo heb ik discussies gehad met gelovigen die tegen mij zeggen: Je kan niet bewijzen dat god niet bestaat. Als natuurkunde student stop ik dan meteen discussieren, want als je vanuit dat oogpunt kijkt kunnen ook elfjes op eenhoorns bestaan.
Het mag in deze context van eenhoorns en elfjes wellicht iets vreemd klinken, maar als jij als natuurkundige simpelweg 'aanneemt' dat God, elfjes en eenhoorns niet bestaan, dan handel je op exact dezelfde religieuze basis als degene die er WEL in geloven.

Een objectieve wetenschapper zou een open mind moeten houden, en alle mogelijkheden moeten onderzoeken. Claimen dat God, elfjes en eenhoorns niet bestaan is net zo onwetenschappelijk als het tegenovergestelde claimen.

Helaas wordt deze objectiviteit vaak voor lief genomen, of zelfs geheel vergeten (want eenhoorns bestaan toch zeker niet, kom nou toch op zeg!). Met als gevolg een stroom van slechte, subjectieve wetenschappelijke publicaties waar de honden geen brood van lusten.

...Die dan weer door het bedrijfsleven gaan worden gebruikt bij het lobby'en.

Een beetje paranoia kan geen kwaad. Je moet niet altijd alles klakkeloos geloven (of niet geloven) wat er gezegd wordt. Beter een beetje teveel paranoide dan een beetje te veel naief...toch?

[Reactie gewijzigd door tofus op 22 juli 2024 13:57]

Anoniem: 326505 @tofus22 juni 2011 16:23
Er zitten dan RFID tags in het geld, maar is dat per se iets slechts? Het hangt er sterk van af wat ze er allemaal mee doen. Maar (paranoide) mensen die in die samenzweringen geloven gebruiken dit soort "argumenten" om hun ideeen over de illuminati en new world order te bevestigen.

Om Ronald Goedemondt te quoten:
"Volgens mij werken de mensen die samenzweringen bedenken allemaal samen om ons te brainwashen."

Zo wordt het nooit bekeken....
Alex Jones; een heilig man in de wereld van de samenzweringen... gelooft bv dat de rfid's in geld dienen om ons te kunnen tracken waar we maar gaan en staan; tot op de centimeter juist...

omdat hij natuurlijk niets van computers kent en weet beseft hij natuurlijk niet dat rfid's niet werken op kilometers afstand en dat ze NIET, lees goed meneer alex; NIET op een radarscherm verschijnen als bliepjes ....

maar volgens hem dus wel ...

ik vraag me trouwens af hoe ze in godsnaam miljarden bliepjes van elkaar zouden onderscheideden.... want elke persoon heeft wel wat briefjes op zak... maar kijk, zo ver denkt een samenzweerder nooit na ... die focussen maar op 1 ding en da's bangmakerij en zo veel mogelijk mensen proberen overtuigen... en helaas zijn er veel te veel mensen die er nog in trappen ook... (ik had tot over een jaar terug zo'n onderbuurman die heeldere dagen naar de 'webradio' van alex luisterde... hij probeerde mij echt tot in het krankzinnige te overtuigen van zaken waarvan je denkt; mens je bent van lotje getikt... maar hij geloofde standvastig dat het waar was... zelfs als ik met zwart op witte feiten en bewijzen zijn theorie weerlegde, geloofde hij nog steeds dat IK gebrainwashed was door de media ...
terwijl ik dan al net zo iemand ben die niks van de mainstream media moet hebben en amper iets geloof voordat ik een tweede visie heb gezien/gehoord...

dus jah...

rfid in geld zit er gewoon in om vals geld snel te detecteren en om in grote hoeveelheden snel geld te tellen / controleren op hoeveelheden... (bv bij interbancaire transfers van paletten geld)
Paranoide,zeker wel, maar is het paranoide genoeg is de vraag?
De site is super!
Anoniem: 13443 @Raka23 juni 2011 15:00
Alex Jones is door Bill Cooper al ontmaskerd als een CIA disinformant. Hier en daar een beetje waar om de 'conspiracy-nuts' te lokken en voor de rest half geloofwaardige onzin/ FUD.

Als je echt gaat zoeken en overheidsdocumenten opvraagt (zoals Bill Cooper altijd toe opriep) is er wel degelijk achter de waarheid te komen. Die 'Illuminati' bestaan wel degelijk, en hun agenda: een 'New World Order' ook.
Die mensen werken het liefst achter de schermen, in het donker. Ze hebben er een enorme hekel aan als hun activiteiten, agenda of 'geheime kennis' aan het licht komt. Die kennis is alleen voor ingewijden. En wat doe je dan als die kennis uitlekt naar bv het internet... juist: FUD verspreiden.

En het aloude 'brood en spelen'...
"Volgens mij bedenken die mensen die ons willen brainwashen allemaal samen om zoveel samenzweringen te bedenken dat we ons er collectief van afkeren en weer gewoon voor hun aan het werk gaan zonder verder lastige vragen." 8-)
Leuk bedacht :P

Voor de geïnteresseerden de QR code linkt naar http://www.q5g.nl/ :)
Anoniem: 112442 @Louw Post22 juni 2011 14:32
Dit staat in het NOS artikel.
Het muntgebouw in Utrecht bestaat 100 jaar en speciaal voor dit jubileum wordt vandaag een bijzondere herdenkingsmunt uitgegeven.

Het '100 Jaar Muntgebouw Vijfje' is ontworpen door Juanjo Sánchez en bestaat uit verzilverd koper.

De herdenkingsmunt heeft een speciale barcode op de achterkant die mensen met een smartphone kunnen inscannen. De QR-code (moderne streepjescode) verwijst naar de website q5g.nl.
Mooi dat dit kan, maar is deze munt nu alleen een collectors item of ook een wettig betaalmiddel? En is die QR-code van zwart-wit metaal of dezelfde kleur als de rest van deze munt?
Anoniem: 406530 @tweaker201023 juni 2011 07:41
In Nederland kun je ermee betalen. Via de postkantoren komen ze in omloop, maar meestal voor een korte duur, omdat de munten geliefd zijn onder de vele verzamelaars.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.