Voordat de rijksoverheid de netbeheerders wil laten overgaan tot het landelijk installeren van slimme energiemeters, wordt eerst een kleinschalige uitrol doorgevoerd. Daarnaast moeten de meters door de consument zijn uit te lezen.
In een brief aan de Tweede Kamer beschrijft demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven de conclusies van een KEMA-rapport over het invoeren van slimme energiemeters. Ook laat de minister weten welke maatregelen zij wil treffen naar aanleiding van de conclusies die de KEMA trekt.
De minister laat weten dat de netbeheerders slimme energiemeters eerst op kleine schaal moeten invoeren, zodra de benodigde wetgeving is voltooid. Daarbij moet de NMa deze beperkte uitrol nauwgezet monitoren. Wanneer zou blijken dat er 'negatieve effecten' optreden, die onder andere de privacy en veiligheid zouden kunnen schaden, kunnen bijtijds 'aanvullende maatregelen' worden doorgevoerd. Pas als er bij de kleinschalige uitrol geen grote problemen optreden, kan worden overgegaan tot het landelijk installeren van op afstand uitleesbare meters. Dit gebeurt op basis van vrijwilligheid en volgens berekeningen van de KEMA pakt een dergelijke invoering alleen duurder uit als 20 procent van de Nederlandse huishoudens de slimme meters weigert of laat uitzetten.
De KEMA pleit voor een heldere informatievoorziening vanuit de overheid om een grootschalige introductie van op afstand uitleesbare meters te laten slagen. De regering onderschrijft dit streven en zegt dit al deels te doen via onder andere Rijksoverheid.nl en Consuwijzer.nl. Ook moet op korte termijn een factsheet verschijnen waarin de privacyregels en veiligheidsvoorwaarden worden beschreven en beginnen de netbeheerders met voorlichtingscampagnes.
Van der Hoeven wil verder nieuwe eisen vaststellen waaraan de op afstand uitleesbare meters moeten voldoen. Zo moeten consumenten deze lokaal kunnen uitlezen op basis van internationale, open standaarden. De minister zegt de eisen vast te stellen aan de hand van aanbevelingen van de KEMA, die stelt dat een displayfunctie voor consumenten het 'energiebewustzijn' kan helpen verhogen. Volgens Van der Hoeven moeten de energiebedrijven hieraan gehoor geven door meterstanden inzichtelijk te maken via bijvoorbeeld een website of de mobiele telefoon.
De KEMA stipt ook de voordelen aan die slimme energiemeters kunnen hebben bij het ontwikkelen van smart grids. De minister stelde daarvoor vorig jaar de Taskforce Intelligente Netten in, die vorige week met een discussiestuk kwam. In dit stuk pleit de Taskforce er eveneens voor om met kleinschalige projecten te beginnen.