Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Polderpioniers: Davilex

27-05-2012 • 08:00

154 Linkedin

In 1986 begonnen David Brons en Lex van Oorspronk het softwarebedrijfje Davilex. De start-up zou uitgroeien tot een bekende naam: velen zijn opgegroeid met games als A2 Racer, en de administratieve software van het bedrijf werd door menigeen voor de boekhouding gebruikt. Tweakers.net ging voor de tweede aflevering van Polderpioniers langs bij beide oprichters. In de volgende aflevering: Dick Grune, de uitvinder van het concurrent versions system, waarmee meerdere mensen tegelijkertijd aan software kunnen werken.

Reacties (154)

154
151
114
4
0
14
Wijzig sortering
Erg goed item!

Je ziet inderdaad dat ze elkaar af en toe wel een beetje tegenspreken. Heb ook het idee dat de een een stuk arroganter is dan de ander.

En @hierboven, de dragende kracht van een bedrijf als programmeur? Dat voelt vaak wel zo omdat je denkt zonder mij is er niets. Maar wat de ander zegt, ondernemerschap, risico lopen, geld, is allemaal nog veel belangrijker anders had je als programmeur niet eens een baan!
Mee oneens, de meeste start-ups bestaand uit een programmeur of meerdere programmeurs hebben helemaal geen 'manager' of 'business guy' nodig, alles wat ze nodig hebben hebben ze in huis: kennis. Bij de meeste start-ups lopen de non-technical founders eigenlijk alleen maar in de weg en zijn de programmeurs degene die waarde toevoegen.

Voor een doorsnee groot bedrijf heb je wellicht gelijk, maar voor start-ups zeker niet.
Je bedoelt "het enige wat ze nodig hebben, hebben ze niet in huis: ondernemersinstinct."
Dit is precies waar consultancy om draait... De klant betaalt 130 euro per uur, jij krijgt 15 euro per uur betaald. Als consultant doe je "het vuile werk waar kennis voor nodig is" maar de baas doet het echte werk; zorgen dat jij je werk kan doen door orders binnen te krijgen.
Tja, voor ondernemersinstinct heb je echt geen non-technical founder nodig, dat kun je als programmeur prima zelf hebben. Andersom daarentegen...
David had dit nooit in z'n eentje kunnen doen. Lex wel, maar was dan minder succesvol geweest. Wat David 'm geflikt heeft vind ik dan ook naaien. 13.36 minuten zijn wel een beetje kort om daar echt over te oordelen, maar zo komt het wel over.
Als consultant doe je "het vuile werk waar kennis voor nodig is" maar de baas doet het echte werk; zorgen dat jij je werk kan doen door orders binnen te krijgen.
dat is helemaal niet gezegt hoor. Ik ken ook situaties waarbij de techneuten zelf ook het werk en de opdrachten binnensleepten. De werkgever heeft dan weliswaar de overhead (die een blok aan het been is) en het bureau geregeld, maar dat had de consultant ook zelf kunnen doen.

Het gaat vooral om het risico nemen. Als het een tijdje minder gaat zit je werkgever met enorme kosten, personeel raak je niet zo makkelijk kwijt, en kost wel klauwen vol met geld. Een hoop mensen die prima voor zichzelf zouden kunnen werken, durven dat risico niet te nemen, want ze hebben ook een hypotheek, en een gezin, etc, etc.
Mee oneens, de meeste start-ups bestaand uit een programmeur of meerdere programmeurs hebben helemaal geen 'manager' of 'business guy' nodig, alles wat ze nodig hebben hebben ze in huis: kennis. Bij de meeste start-ups lopen de non-technical founders eigenlijk alleen maar in de weg en zijn de programmeurs degene die waarde toevoegen.

Voor een doorsnee groot bedrijf heb je wellicht gelijk, maar voor start-ups zeker niet.
Ook in het begin heb je een marketeer/salesmen nodig, niet aleen nerdjes...dan heb je wel een product, maar niks om 't aan de man te brengen.
Je bedoeld David?
Grappig om te lezen dat veel mensen hier games als A2racer etc geweldig vonden terwijl in die tijd het gros er niet echt over te spreken was. Het grootste voordeel was dat de games zich in Nederland afspeelden maar kwalitatief waren ze behoorlijk onder de maat. Op geen enkel punt blonken de racer games uit. Wat betreft racers waren er veel betere, matige graphics, slechte besturing en ga maar door. In mijn ogen waren het vooral gimmick games die vooral scoorden door de locatie waar je doorheen reed als ook de lagere prijs in vergelijking tot andere spellen.
Jij komt uit 75 ik uit 82.. Is nogal een verschil als je kind bent ;) in 97 was ik 15 en jij 22.. Op school speelde iedereen A2 racer en de opvolgers en we speelde het spel ook bij elkaar.. Voor de jongere generatie was A2 Racer gewoon hartstikke cool.. terwijl de oudere generatie het spel minder vond..

Ik heb zelf ook nog samen met mn zusje redcat spelletjes gespeeld.. noem het een PCgeneratiekloof ;)
Tja het is toch ook totaal subjectief. Ik ben uit 83, en A2 racer stond echt bekend als een load of crap, terwijl we redcat helemaal kapot gespeeld hebben xD
Inderdaad, Stunts was beter, NFS was beter, NFS 2 was beter en zo kan je nog wel eventjes door gaan. Natuurlijk het budget van die games was ook groter, maar daar denk je als kind niet zo aan ;). EN dat waren allemaal Games die uit waren voordat A2 racer uit kwam. Om over de consoles nog maar te zwijgen. Daytona USA op de Saturn bijvoorbeeld.

Nu konden ook wij geen Saturn betalen, maar om nu te zeggen dat het een fantastisch goede titel was... nee Niet echt.

[Reactie gewijzigd door 224237 op 27 mei 2012 21:04]

Dit...Iedereen die ik ken meed davilex als de pest. Had echt - terecht - een slechte naam als crapware. :/
Inderdaad, hoevaak die zooi niet vastliep als je geen echte Intel had maar een AMD of een Cyrix.
Ik kom uit 93, ik was dus een jaar of 5 toen ik A2 racer speelde, dan vind je het al snel goed. Als ik er nu aan terug denk, tja, dan zou ik misschien anders oordelen, maar toen vond ik het geweldig :)
Ja, ik ook zoiets. Dan had je van die bugs waardoor je dwars door een muur kon rijden en buiten de spelwereld kwam en vond je dat geweldig. Nu oordelen we daar wel anders over.
Kom uit 95 maar als ik nu een spel wil doen waarbij ik niet wil nadenken en maar 4.5 toetsen wil gebruiken kom ik uit bij a2 racer II.

maar OT wel lullig voor Lex, ben blij dat ik samenwerk met een gast die ook alleen van programmeren brood heeft gegeten, zodat wij ook superlaag in de markt zitten, en wij op gelijk niveau zitten.
Dit staat me ook erg bij, A heb ik ze wel gespeeld, dat kwam juist ook inderdaad door de locaties.
Jonge ik was zes ofzo en het was m'n eerste compjutter spelletje. Dan vind je álles leuk.
Ja, heb je de graphics van Stunts wel eens bekeken en de rariteiten die daar inzaten? De eerste '3d' games waren gewoon de bom of het nu echt goed was of slecht: je kon er mee uit de voeten en je vermaken :)

Kunnen ze niet een keer voorde lol een review schrijven?

Pluspunten:
- lage systeemeisen
- nationale content

Minpunten:
- slechte graphics
- weinig verhaal
- blikkerig geluid
- ontbrekende physics
- geen multiplayer
4D stunts Driving, was dan ook wel wat ouder dan A2 Racer (7 jaar ouder). Daar kwam bij dat ook DIE betere kwaliteit had. Met de concurenten van de A2 racer tijd kon het gewoon niet meekomen. De eerste Need for Speeds waren er toen zo'n beetje (Need for speed 1994 en A2 Racer was in 1997 tegelijk met NFS 2), en de beginnen werden gelegd aan Hardware Versnellen van Graphics op de PC op een betaalbare schaal.

[Reactie gewijzigd door 224237 op 27 mei 2012 19:32]

NFS II SE is ook in '97 uitgebracht en had 3Dfx-support, meerdere circuits, auto's en was over het algemeen een veel betere racegame dan A2 Racer. Voor NFS II SE betaalde je dan ook fl 100,-- en A2 Racer zal ongeveer de helft geweest zijn.

Dit was ook het concept van Davilex: maak een simpel stukje software voor 1/10 van de kosten van een grote concurrent en verkoop het voor de helft van de prijs van de concurrent.
VOor de helft van dat geld kon je dan ook rustig NFS (die al in de budget bak lag) Road Rash (Motorgame maar ook wel leuk) of andere titels uit 1996 of eerder ophalen. Sterker nog de meesten waren dan nog goedkoper ook ;).

Dat betekent niet dat NL geen goede game developers had hoor, Jeroen Tel was een hele goede componist voor C64 spellen bijvoorbeeld. Er is best wel wat Neerlands glorie te vinden. Alleen niet bij Davilex op het gebied van Game Dev.
Hahaha wat geniaal, wil je eerst je suffe HEAO studie afmaken als je zo'n bedrijf hebt opgezet. In mijn schooltijd was Davilex alles behalve hip, deden we altijd een beetje lacherig over, maar toen hadden ze het hoogtepunt ook al gehad volgens mij.
Tsja...misschien goed om er een jaartal bij aan te geven. Ik kan me nl een artikel herinneren waarin David zei dat ie soms zichzelf even in de wang moest knijpen. Hij was toen uitgenodigd om gastcollege te geven op een HEAO, terwijl hij er zelf net mee gestopt was. In de jaren 90 was Davilex écht een behoorlijk bedrijf. Later kwamen er natuurlijk meer concurrenten op de markt en was het niet heel bijzonder meer.

Die twee praten blijkbaar niet meer met elkaar, want ze vertellen zo'n beetje hun eigen versie van het verhaal. Zoals Lex het vertelt is het net of David hem buiten wilde sluiten en het verhaal van David klinkt alsof Lex niet wilde ondernemen, maar wel directeur wilde spelen.

David is trouwens de zoon van Loek en Miep Brons, eigenaren van een textielketen. Brons is later overgenomen door Zeeman, maar er was voldoende geld in huis zullen we maar zeggen. Niet dat het daardoor een mindere prestatie is oid, maar er zal wel enige steun zijn geweest om de zaak op te zetten.

[Reactie gewijzigd door mphilipp op 27 mei 2012 10:17]

Die twee praten blijkbaar niet meer met elkaar, want ze vertellen zo'n beetje hun eigen versie van het verhaal.
De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Ik kan me voorstellen dat David wereld dominantie wilde (hij gaf zijn studie op) en Lex rustig een beetje wilde kijken en risicoloos wilde ondernemen.
maar er was voldoende geld in huis zullen we maar zeggen. Niet dat het daardoor een mindere prestatie is oid, maar er zal wel enige steun zijn geweest om de zaak op te zetten.
Beetje beginnen met software te schrijven heeft niet zoveel startkapitaal nodig, zeker niet als je ziet dat ze gewoon postorder deden. Tuurlijk startkapitaal van je ouders is handig, maar je hebt meer aan het feit dat je ouders ook ondernemer zijn. De vader van Duncan Stutterheim (ID&T), Cor Stutterheim is ook niet arm geweest (Oprichter van de NL tak van CMG, misschien een idee voor deze serie?), maar het feit dat het altijd aan tafel ging over ondernemen, daar had hij veel meer aan.

Daarnaast, als je ouder al redelijk wat geld hebben, wil je juist bewezen dat je het zonder kan. Dat is wat ik in ieder geval wel altijd heb, wel leren van de ervaring van mijn vader, maar de rest zelf doen; anders is het nooit "echt" van mij.
Juist, 'geld in de familie' heeft zeker meerwaarde, ook als papa & mama je niet financieel sponseren, de mentaliteit, de tafelgesprekken (zoals je al zei) en de netwerken (in ieder geval de omgangsvormen alleen al) zijn erg waardevol.

Ten tijde van A2 racer was Davilex al wel een lachertje geworden, omdat het de kwaliteit van de buitenlandse software niet haalde. An sich erg begrijpelijk, 3D games ontwikkelen werd/wordt steeds complexer en duurder; dat was ook de tijd dat software niet meer als hobby-project door enkelen gemaakt werd tijdens de avonduurtjes (jaren 80, begin 90), maar echt door gespecialiseerde teams.

Ik heb zelf altijd het gevoel gehad dat Davilex die 'vervolgstap' in de professionalisering eind jaren 90 nooit heeft kunnen of willen zetten en zo snel afzakte ...
Nou, ik wil niet meteen beweren dat ie het alleen kon dankzij geld van zijn ouders, maar feit is wel dat computers toen erg duur waren (mijn 30MB HD voor mijn Laser XT kostte al dik 1000 gulden) en je moet wel wat spullen hebben, software kopen enzo. Niet iets dat een (arme) student zo heeft liggen. En met goedkope software is het 'probleem' dat je aardig wat moet verkopen voordat de meter begint te lopen.
Aan de andere kant zijn het natuurlijk geen tonnen geweest die hij moest investeren om te beginnen. En ze betalen zichzelf natuurlijk niet uit voor de ontwikkeltijd.

Het hebben van ouders die ondernemen en 'rijk' zijn is daarnaast ook dat je daar door kan worden aangespoord om ook te gaan ondernemen en/of meer weet over ondernemen dan anderen. Op een of andere manier hebben zijn ouders denk ik wel geholpen.
Anoniem: 442878
@mphilipp28 mei 2012 06:20
David is trouwens de zoon van Loek en Miep Brons, eigenaren van een textielketen. Brons is later overgenomen door Zeeman, maar er was voldoende geld in huis zullen we maar zeggen. Niet dat het daardoor een mindere prestatie is oid, maar er zal wel enige steun zijn geweest om de zaak op te zetten.
Ze waren de eigenaren van Wibra, enzaten later nog in porno videos en de kunsthandel.
http://lichtuitspotuit.nl/category/brons-miep/

Overigens was de kwaliteit van Davilex software twijfelachtig en duur.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 442878 op 28 mei 2012 06:21]

[...]
Overigens was de kwaliteit van Davilex software twijfelachtig en duur.
De kwaliteit was niet top, maar hun software bood veel waar voor je geld en was zeker niet duur.

Wel een mooi filmpje trouwens: aan de enige kant een flamboyante zakenman die het helemaal gemaakt heeft en aan de andere kant een nerdy programmeur met wrok. Sinds de overname niet veel meer van Davilex gehoord, jammer dat ze met hun toffe racegames gestopt zijn.
Nou ik kan je wel vertellen dat zijn discotheek de laatste jaren al niet meer zo goed loopt ;) Af en toe wel vol, maar vaker nog niet halfvol. En zeker niet zoals 6 jaar terug.

[Reactie gewijzigd door Saven op 29 mei 2012 00:44]

Ken je feiten....

Wibra is van Wierdsma en Braam. En heeft al sowieso geen pornohandel :P

Ja ik kan het weten...
Miep Brons woonde in Amstedam (een mooie villa woning op ....) en had ook vroeger een Videotheek 'Jumbo' (Van Woustraat), die later voornamelijk bekend stond voor zijn gigantische porno collectie.

Onlangs een zeer interessante item gezien: Micro Men, BBC docu.
Verhaal over Sir Clive Sinclair.

http://www.youtube.com/watch?v=sIcAyFVK0gE

Deze items zijn op zich wel boeiend om te volgen.

[Reactie gewijzigd door sokolum01 op 27 mei 2012 13:53]

Die twee praten blijkbaar niet meer met elkaar, want ze vertellen zo'n beetje hun eigen versie van het verhaal. Zoals Lex het vertelt is het net of David hem buiten wilde sluiten en het verhaal van David klinkt alsof Lex niet wilde ondernemen, maar wel directeur wilde spelen.
Mwoa, dat is gewoon altijd hoe zo'n verhaal verteld zal worden. Dat is altijd zo in situaties waar dingen niet zijn vastgelegd. Lex heeft natuurlijk een beetje het idee gehad dat het ook van hem was, zijn naam zat tenslotte zelfs verwerkt in de naam van het bedrijf, dus vond hij dat hij in feite recht had op een (klein) deel van de BV. David was inmiddels degene die het risico had genomen en de BV had opgezet, en had (formeel gezien correct) niet het idee dat Lex recht had op iets.
Hahaha wat geniaal, wil je eerst je suffe HEAO studie afmaken als je zo'n bedrijf hebt opgezet. In mijn schooltijd was Davilex alles behalve hip, deden we altijd een beetje lacherig over, maar toen hadden ze het hoogtepunt ook al gehad volgens mij.
Same here...diel acherigheid was er ook vóór hun hoogtepunt al denk ik...

Neem niet weg dat ze voor weinig geld soms originele titels op de markt brachten, naast a2 racer, de redcat reeks en wie kent Amsterdoom niet :+
Het is dus eigenlijk gewoon een triest verhaal. Een geldwolf die zijn waardering voor de programeer-kwaliteiten (en daarmee de opstart van het latere Davilex) van zijn vroegere partner nauwelijks uit zijn strot kan krijgen maar vooral het geld zag rinkelen. En dat heet dan goed ondernemerschap.
Zoals al eerder gezegd: Je gaat compleet uit van het verhaal van Lex.
Natuurlijk heeft hij een ontzettend groot aandeel in het basis-succes van het bedrijf gehad.
Maar als David dezelfde mentaliteit zo hebben gehad was het bedrijf doodgebloed.
Dat David ervoor kiest om risico te nemen en Lex niet is een klassiek voorbeeld van commercieel inzicht. David zag toekomst in Davilex, Lex wilde vooral toch iets achter de hand houden (studie).
David kapt met zijn studie en neemt daarmee alle risisco. Hij breidt het bedrijf uit, gaat praten met andere programmeur-clubs en heeft succes. Daar heeft Lex niets aan toegevoegd. Het is dan nogal gemakzuchtig dat Lex vervolgens aanklopt om zijn aandeel op te eisen.

Overigen ben ik van mening dat het fair was geweest als Lex wel degelijk een aandeel het gekregen in het bedrijf, maar zeker niet zoveel dat hij dezelfde invloed zou hebben in de toekomst van het bedrijf als David.
Daar heeft Lex niets aan toegevoegd. Het is dan nogal gemakzuchtig dat Lex vervolgens aanklopt om zijn aandeel op te eisen.

Eh?

Hij heeft het beginproduct gemaakt en hij "eist" helemaal niks op. Het enige wat hij vroeg was of hij zichzelf kon inkopen als mede-eigenaar (wat me volstrekt logisch lijkt als je eerst samen gewerkt hebt aan het product dat je verkoopt)

Het gaat trouwens volgens mij in het verhaal over een half jaar studie/ Na dat half jaar kende David Lex dus opeens niet meer, en was hij maar een gewone werknemer? Ipv een van de twee mensen waarmee het allemaal begon?

Sorry hoor, maar na het artikel heb ik toch vooral een vieze smaak in mijn mond bij David en een "Had het nu beter geregeld en vastgelegd!" bij Lex.
"Zij' hebben het gemaakt. Met enkel goede software kom je er niet; je moet het ook aan de man brengen. Als die twee elkaar niet ontmoet hadden was er geen waarschijnlijk van Lex uit ook geen succesvol product gekomen. Natuurlijk weet je dat niet zeker, maar David heeft wel een groot risico gelopen door z'n studie op te zeggen. Dat hij dan naar een beurs gaat en z'n bek opentrekt heb je dan ook nodig.

David stelde dan ook het in begin voor om met z'n tweeën er volledig op te gaan richten, maar Lex koos ervoor om z'n studie af te maken. Getuigt van risico nemen; was het niets geworden dan zat de één ook met een strop.

David praat op het laatst dan ook positief over Lex z'n boekhoudsoftware e.d. Kijk, de waarheid ligt altijd in het midden. Aan de hand van nog geen kwartier beeldmateriaal is het altijd lastig oordelen. Volgens mij zijn beide heren wel op hun pootjes terecht gekomen :)

Maar cool dat die club van hem is. Wist ik niet eens.

Ik heb zelf ook A2-racer en al die RedCat episodes gespeeld. Ik kon me wel op het laatst irriteren aan die tussenfilmpjes met die rat en hond :p

[Reactie gewijzigd door Bolletje op 27 mei 2012 15:29]

Het ging om anderhalf jaar studie. Ik kan me dan wel voorstellen dat de andere partner (die veel zakelijker is ingesteld) iets heeft van: "Zo lang weg en dan wil je de 2e baas worden terwijl ik in mijn eentje al die tijd alles gerund heb?" Lex koos voor veiligheid (studie afmaken) en dat heeft hem een baan bij Davilex gekost.
Je bent ondernemer of niet. Er zijn een hoop ondernemers (wijlen Steve Jobs) niet die niet hooggeschoold zijn of de studie compleet hebben afgerond, maar die hebben een talent die andere niet hebben en daar bouwen zo op voort. Gelukkig maar, anders had alles anders uitgezien.
Hier ben ik het dus ook enorm mee eens!
Die patjakker van de Matrixx is niet meer als een geldwolf...

Hij heeft eerst een leuk bedrag bij Davilex weg gepakt, heeft geen enkel respect voor zijn programmeur, alsof er ook maar iets van hem terecht was gekomen zonder die nerd...

Nee, ik vind het allemaal prima... maar die man is geen "nette zakeman"

als je kijkt wat er momenteel bij de Matrixx gebeurt, terwijl je daar makkelijk een hoop aan kan doen als je beetje management hebt dan snap je waarom ik deze man er serieus van verdenk rijk te willen worden...

Het was overigens wel pracht software des tijds ( ik ben van '89) En kan me de redcat reeks dus nog heel goed herinneren!
Zaken zijn zaken... En de top haal je alleen over de rug van anderen.
Dat is de zaken wereld.

Net netjes, maar wel accuraat.
Zakendoen hoeft niet altijd over de rug van anderen. Dat is prietpraat.

Neemt niet weg dat je op die manier wel de grote sommen geld krijgt vaak, zie Nina Velema en Dirk Scheringa, die twee hebben op slinkse wijze massa's geld verdient. Als je het eerlijker speelt verdien je minder.
Volgens mij had Dirk aan het einde van de rit geen grote som geld meer over, dat heeft de curator allemaal in beslag genomen namelijk.
Shit he, ben je de dragende kracht van het bedrijf die het hele product in elkaar zet, wordt je zo uit je eigen bedrijf gewerkt. Moet ook wel bitter zijn. Maar ja, had hij het maar beter moeten vast leggen. :/

[Reactie gewijzigd door actionInvoke op 27 mei 2012 11:02]

Hangt ervan af wie je geloofd. Als je David mag geloven wilde Lex vooral geen risico nemen.
Ik denk dat ik toch meer naar Lex's versie neig. Zoals hij al zegt: Hij werd door David opgebeld met orders, daarna mocht hij wel ff aan de slag om het programma te maken.

Ik kan me ook best voorstellen dat David in de tijd dat Lex met zn studie bezig was, er even snel voor heeft gezord dat alles op zijn naam stond, en dat Lex er niks van terug zag.
Sommige mensen zijn te goedgelovig en vertrouwen nog op mensen. "Ondernemers" zijn vaak het tegenovergestelde. Cashen met het werk van iemand anders en daarna snel zorgen dat jij alle rechten en contractjes voor mekaar hebt.

Dit gebeurt volgens mij best wel vaak met opstartende bedrijven. Gladde jongens helpen even mee in de beginfase, nemen daarna het bedrijf over, en bonjouren daarna de werkers weg met een fractie van het verdiende geld.
Tja, Ik ben zelf ondernemer en moet toch wel beamen dat veel mensen in deze wereld gladjakkers zijn die zelf eigenlijk niets meer aan talent hebben van vlotte babbels. Ik ben toch meer geneigd lex's zijn versie te geloven omdat ik types zoals David veel tegen kom en zelf heb ondervonden. Maar goed, hearsay.

Maar hoe bitter moet het zijn dat er nog steeds een bedrijf is dat jouw naam draagt, dat miljoenen waard is en waar je geen cent aan hebt verdiend.

Ik ben het trouwens ook niet eens met Davids redenatie dat Lex niet bij heeft gedragen...die vent heeft in zijn uppie de software geschreven waarmee het bedrijf is begonnen. Dat is ook inleg.
Afgaande op dit filmpje had David had Lex toch minstens een aantal aandelen kunnen geven (5 a 10%) voor zijn rol bij het begin van het bedrijf zodat ze beiden ipv alleen David leuk hadden kunnen cashen bij de verkoop.

Dat was netter geweest, wat een andere vraag is dan in hoeverre David het juridisch op orde had, want dat zal kloppen.
Precies, hij zegt het zelf, veel mensen op internet 'geholpen' met een cursus a 50 gulden. Ikkan me herinneren dat ik nog wel eens zon cursus voor mijn ouders heb geregeld. Of zij er iets aan hebben gehad weet ik niet, maar die inhoud was echt bagger, had iedere idioot volgens mij kunnen maken.
Dat het echter gedaan wordt is ook wel iets waard, en moet zeggen dat ik de boekhoud programmas ed niet ken. Davilex stond al snel bij mij bekend als crap, waar de prijs veel te hoog voor was en zelfs niet het regelen waard. Dat ik het echter aan mijn ouders heb gegeven zegt wel iets over de toegankelijkheid waarover gesproken wordt
Dat was toen het begon te lopen, nadat Lex er al een (groot) deel van zijn tijd in heeft gestoken. neem ik aan
Het begon allemaal met de verkoop van de software die ..... Lex heeft gemaakt ;)

Maar komt het niet vaker voor dat een verkoper er met de creatie van een ontwikkelaar vandoor gaat?
Inderdaad, maar hij is er niet bij stil blijven zitten en heeft best een goeie start gemaakt zo!
Lache, het enige nadeel van A2 racer was dat dr snelheid van de counter afhing van de cpu clock. In die zin dat ik met onze destijds Pentium 75 de finish amper kon halen en een vriend van mij met een Pentium 133 haalde dat wel makkelijk. De verwerking van de veelden ging gewoon niet snel genoeg maar de klok liep prima door hehe! Maar leuk om te zien dit!
Haha ja dat klopt, op de pentium 2.66 ging je van 0 naar 250kmh in 2 seconden!
AH vandaar! ik had een Pentium 2 400mhz en vloog bijna door het spel!
Sorry reactie verkeerd geplaatst!
Dat hadden veel spelletjes in die tijd. Daar komt de turboknop dan ook vandaan. Sommige spelletjes waren juist niet te spelen op hogere snelheden.

'Die goeie ouwe tijd...'
Nostalgie!

De eerste tikplank die sneuvelde was met/door A2 Racer op onze pentium 2.66Mhz

En zeg nou zelf, als je 15x zo goedkoop vergelijkbare of betere software kunt leveren als de concurrent, dan ben je een pionier!
En zeg nou zelf, als je 15x zo goedkoop vergelijkbare of betere software kunt leveren als de concurrent, dan ben je een pionier!
Tsja, ik wil niet al te lullig doen, maar Davilex software stond nou niet bekend om de hoge kwaliteit, productiewaarden, of het ontbreken van bugs. Dan is het niet zo gek dat het goedkoop is.

De boekhoudsoftware was behoorlijk populair en zal wel gedegen zijn geweest, maar een spelletje als A2 Racer of Amsterdoom had vooral cultwaarde: de lol was dat je wat lokale herkenningspunten had.

Natuurlijk wel zo prettig dat het ook op je boekhoud-PC werkte, maar meer dan een budget-titel moeten we er ook niet van maken.
Had destijds niet een leeftijd om dingen te herkennen maar heb me toch enorm vermaakt met dat spel! Ik herinner me de physics als speels met veel mogelijkheden tot gave sprongen, botsen en weet ik wat. Terwijl realisme het tegenwoordig vaak verpest. Voor mij het leukste racespel ooit geweest, al betwijfel ik of ik dat nu nog zou vinden :).
Moet een product wat 14/15e deel goedkoper is dan zijn concurrent dezelfde kwaliteit bevatten? Misschien gewoon toegeven dat dat erg knap is.
Kan me niet herrinneren dat die A2 racer reeks nu zo voordelig was. Toppers als Transport Tycoon en Command and Conquer had je in die tijd voor 20 gulden (heb nog wat dozen bewaard :+ ).

Het was waarschijnlijk vooral de in het fimpje genoemde boekhoudsoftware die voordelig was.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 31 mei 2012 00:19]

Maar A2 Racer was destijds wel weer een marktleidend product. Kwalitatief ook gewoon meer dan prima!
Maar over het bedrijf Davilex: hoe heeft die overdracht dan plaatsgevonden tussen David Brons en de huidige eigenaren van Davilex? Davilex maakt nog steeds boekhoudpakketten en andere software pakketten voor bedrijven, maar hoe zijn ze dan uitgegroeid van een bedrijfje dat studenten in dienst had als software-programmeurs naar een ''professioneel'' bedrijf?

Waarom is David Brons later de overstap gaan maken naar het oprichten van een club in zijn regio? Hij sprak natuurlijk met iemand anders uit de horeca, maar was hij toendertijd niet nog steeds werkzaam voor Davilex? Waarom maakt hij dan zomaar zo'n overstap?

En inderdaad... ik heb vroeger de volgende Red Cats gespeeld (uit zo'n 4-in-1 megapack):
-De Spannende Stedentocht: steden aanklikken en de plaatsnaam raden... moet wel eerlijk zeggen dat ik de plaatsnamen vaak niet onthouden heb vroeger... :o En aan het einde van het spel de Koningin bevrijden :Y)
-De Razende Rekenrace
-De Woeste Woordenbrij

En natuurlijk die A2 racer 1, 2 en ook nog deel 3 gespeeld, daarna er mee opgehouden...

En m'n moeder heeft hier thuis nog een CD liggen met een Italiaanse taalcursus van Davilex...
David Brons is er uit gestapt rond 2000, toen was de grote IT/Internet bubbel crash dus ik kan wel raden waarom hij het toen verkocht heeft.
Haha nieuwe album Tenacious D op 8:15 !??!! Geweldig item weer, tweakers, hartelijk bedankt. Ik heb wel een ernstig commentaar: maak - er - meer !!!! :)
Ik heb wel een ernstig commentaar: maak - er - meer !!!!
Dat komt goed, kan ik beloven ;)
Hehe dat muziekje rond 8:00 is een stukje uit Tenacious D - The Ballad of Hollywood Jack and the Rage Kage. Awesome :)

Ontopic: Zoals het overkomt klinkt het best wel zuur, die Lex was degene die het allemaal gebouwd heeft en David gaat er met de centen vandoor (gechargeerd). Twee kanten aan het verhaal natuurlijk, maar klinkt niet helemaal fair.
Goed gekozen, precies Hollywood Jack (David) die nu in zo'n dikke disco heeft en Rage Kage (Lex) die naar lager wal afzakt en bij de belastingdienst moet werken (nofl)
Pfoe, de Matrixx, als je ziet wat daar allemaal naar binnen komt, draai ik me snel om en richting stad. 13 jarige tent, met Emporium als verkloting van de Berendonck. De weken erna ligt er overal crap en zie je rupsbandsporen die het grasveld in een modderpoel veranderen.

Heb nog bij de zoon van de andere oprichter van de Matrixx in de klas gezeten.... dat was me toch een "stuck-up" typetje.
Het komt wat laat, maar ik heb net dit filmpje pas gezien en ben toen gaan googlen. Ik kwam een interview van David Brons tegen in de Vox (universiteitsblad Radboud Universiteit Nijmegen). Tegen de achtergrond van dit filmpje is het volgende citaat van Brons wel interessant:
Het bedrijf [Davilex] was van meet af aan een succes. “De computer was sterk in opkomst, steeds meer mensen kregen er een in huis. Wij maakten software die makkelijk, betaalbaar en Nederlandstalig was. En dat sloeg aan. We hadden contracten met onder meer Dixons, V&D, allemaal grote bedrijven die onze producten wilden verkopen.” Van Oorspronk was toen al lang weg bij het bedrijf. “Ja, ik geloof dat hij zijn studie heeft afgemaakt. Geen idee wat hij nu doet.”

http://www.ru.nl/vox/arch...egse_dance/?IdxIdt=729022
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee