Dit Plus-artikel gaat verder in op de werking en het gebruik van robot Spot, waar we donderdag een videoreportage over publiceren.
Boston Dynamics-robot Spot is een van de bekendste robots ter wereld. De vierbenige, ‘hondachtige’ robot is sinds september 2020 in Europa te koop voor een instapprijs van zo’n 70.000 euro. Daarvoor belooft Boston Dynamics een vrijwel autonome alleskunner en een platform voor allerlei slimme sensoren en camera's. Een jaar later maken we de balans op; wat voor robot is Spot en waar wordt hij nu echt voor gebruikt? En belangrijker: maakt de robot de beloften waar? Dat vragen we aan Nederlandse bedrijven, de Nederlandse Politie en Boston Dynamics-oprichter Marc Raibert, met wie Tweakers onlangs in gesprek ging.
Spot kan volgens Boston Dynamics ingezet worden voor van alles, van entertainment tot het inspecteren van plekken met hoge straling, waar mensen normaal gesproken niet kunnen komen. Spot kan traplopen, obstakels ontwijken, en foto’s en video’s maken van alles wat hij met zijn verschillende camera’s kan zien. Spot is ook nog eens een platform voor tal van accessoires: cameramodules, sensoren, modems en zelfs een robotarm. Wereldwijd wordt hij al ingezet: SpaceX gebruikt een Spot-robot om inspecties te doen rond het lanceerplatform van zijn rakketten, Spot werd ingezet in Chernobyl om straling te meten en hij liep in 2021 rond op een boorplatform van BP.
Met het verkoopargument dat Spot een alleskunner is die overal ingezet kan worden voor repetitieve taken, kwam Boston Dynamics in het afgelopen jaar ook naar Nederland. Verschillende Nederlandse bedrijven en organisaties doken op de kans om met de veelgevraagde gele robothond aan de slag te gaan. Van mediabewuste techlabs, die hem vooral willen hebben voor promotiedoeleinden, tot inspectiebedrijven en van de NS tot de Nederlandse politie: allemaal zien ze heil in de robot.
De bedrijven met wie we meelopen, zijn machinefabrikant Tembo uit Kampen en ingenieurs- en adviesbureau Antea Group. Zij hebben Spot in 2020 en 2021 aangeschaft omdat ze in hem de ideale robot denken te hebben gevonden voor inspecties op de fabrieksvloer, op bouwplaatsen en bij lastig te betreden plekken, zoals onder bruggen en in de buurt van het spoor. Ook keken we voor de video mee met start-upincubator YesDelft, die Spot op uitnodiging van de NS een dagje mocht laten rondlopen op station Rotterdam Centraal. En we spreken met de Nederlandse politie, die Spot eind 2020 heeft aangeschaft om onder meer verkenningen uit te voeren in drugslabs in Noord-Brabant.
Voordat we daar aankomen, eerst iets over wat voor robot Spot eigenlijk is. Voor wie is hij bedoeld en wat krijg je als je hem koopt? We leggen onze bevindingen vervolgens voor aan Boston Dynamics-oprichter Marc Raibert: waarvoor ziet Boston Dynamics zelf dat Spot in de praktijk wordt gebruikt?