Intro
Microsoft Flight Simulator verscheen vorig jaar voor Windows en bleek een goede game, maar niet zonder foutjes. Duidelijk was dat de game een behoorlijke basis was voor verbeteringen die later zouden worden doorgevoerd. Een van die verbeteringen kwam een maand geleden, in de vorm van een patch die de prestaties van het spel voor diverse videokaarten en processors flink zou kunnen verbeteren. Dat soort berichten nemen we bij Tweakers uiteraard niet zomaar aan, dus is het hoog tijd voor een nieuw rijtje benchmarks. De resultaten daarvan lees je op de volgende pagina's, maar om meteen met de deur in huis te vallen: deze patch is reden genoeg om de game weer eens op te starten, mocht je dat al een tijdje niet hebben gedaan.
Ben je een Xbox-gamer, dan kun je sinds een maandje eveneens het digitale luchtruim kiezen met Microsofts vliegspel, en ook de versie voor deze console hebben we aan de tand gevoeld. De overzetting blijkt zeker op visueel niveau uitstekend geslaagd, maar Flight Simulator is hoe dan ook, zelfs voor de Xbox Series X, een behoorlijk veeleisende en uitdagende game. Hij heeft opstart- en laadtijden die consolegamers niet meer gewend zullen zijn, en een menustructuur die beter geoptimaliseerd had kunnen worden voor besturing met de Xbox-controller. Toch kent de Xbox-versie, mede doordat het spel onderdeel is van het Game Pass Ultimate, zeker zijn eigen meerwaarde. Je leest er alles over op de volgende pagina's. Hieronder kun je alvast een video bekijken waarin we enkele clips van beide versies naast elkaar hebben gezet. Gedetailleerdere informatie over de prestaties vind je uiteraard op de komende pagina's.
Onderstaande clips zijn in 4k-resolutie met Ultra-settings opgenomen, met een Xbox Series X en een pc uitgerust met een AMD Ryzen 5900x-processor, Nvidia Geforce RTX 3090-videokaart, Samsung 980 Pro-ssd en 32 GB Trident Z Royal-werkgeheugen. De Xbox Series X-versie heeft een cap op 30fps op normale televisies, maar kan ook zonder framerate-cap worden gespeeld op televisies die variabele framerate ondersteunen. Helaas beschikten wij tijdens de tests niet over zo'n toestel en konden we de Xbox-versie dus niet uncapped opnemen.
Nieuwe benchmarks
We besteden op deze pagina specifiek aandacht aan de verbeteringen die de pc-versie van Flight Simulator 2020 dankzij de recente patch krijgt. Bij pc-hardware hebben spelers de vrijheid om componenten te kiezen, terwijl ontwikkelaars de uitdaging hebben voor een groot aantal hardwarecombinaties te optimaliseren en tegelijkertijd alles compatibel te houden. Onze eerdere benchmarks van het spel lieten zien dat er veel ruimte is voor prestatieverbeteringen. Zo loonde het niet om voor deze game de allersnelste videokaart aan te schaffen omdat het spel deze extra rekenkracht niet goed wist te benutten.
Met de nieuwe patch voor Flight Simulator 2020 moet hier verandering in komen. Ontwikkelaar Asobo heeft flinke verbeteringen doorgevoerd aan de engine van het spel, waarbij delen ervan zelfs opnieuw zijn geschreven. De prestatieverbeteringen zouden niet alleen in hogere framerates moeten zijn terug te zien, maar ook in de frametimes zodat er minder stutters zijn waar te nemen. De optimalisaties zorgen er ook voor dat de processor minder vaak onnodig wordt belast bij het inladen van nieuwe omgevingen en dat het geheugen op de videokaart minder wordt aangesproken dan voorheen.
Wij hebben onze benchmarks in Flight Simulator 2020 opnieuw gedraaid, nu met de patch geïnstalleerd en de videokaarten voorzien van actuele drivers. We vergelijken de ervaring die pc-gamers eind 2020 hadden met hoe het spel op dezelfde hardware - voorzien van de nieuwste updates - tegenwoordig kan worden gespeeld. Omdat elke benchmark in Flight Simulator 2020 veel tijd kost, hebben we dit keer het aantal geteste processors en videokaarten wat teruggeschroefd ten opzichte van de tests in ons eerdere artikel.
In onze benchmark vliegen we met een Cessna Citation CJ4 van John F. Kennedy International Airport naar Newark International Airport, hemelsbreed ongeveer 35km. Dat doen we met de automatische piloot ingeschakeld, zodat de test niet wordt beïnvloed door onze eigen vliegkunsten. Na enkele buitenwijken te hebben gepasseerd, vliegen we ter hoogte van de Williamsburg Bridge over de East River richting Manhattan. We verlaten het eiland en de staat New York door de Hudson over te steken nabij de Holland Tunnel. Zodra we de overzijde hebben bereikt, stoppen we de meting.
Gpu-benchmarks
Onze gpu-benchmarks hebben we voor deze test gedraaid volgens dezelfde testmethode als de vorige keer. In het kort betekent dit dat we een Ryzen 9 5900X als processor gebruiken, en 32GB werkgeheugen.
De nieuwe patch zorgt voor enorme verbeteringen. Alle geteste videokaarten halen sinds de update framerates die tot wel twee keer zo hoog liggen als bij onze vorige test. Daarnaast is te zien dat de processor in veel gevallen niet meer de overduidelijke bottleneck vormt.
1080p
Waar het spel eerder in onze benchmarks met geen mogelijkheid op 60fps was te draaien, is dat sinds de nieuwe patch een ander verhaal. Op full-hd-resolutie met Medium-settings verdubbelt de framerate van de RX 5700 XT bijna, en dat is dan nog een van de minder spectaculaire resultaten. De GeForce RTX 3080 komt met de nieuwe patch in dit geval ruim 130 procent hoger uit dan voorheen. Ook in de frametimes zien we grote verbeteringen. Met name de allerhoogste percentielen tonen een verschil van dag en nacht.
Ook op Ultra-settings vliegen de framerates omhoog dankzij de nieuwe patch. De RX 5700 XT en RTX 2070 Super zijn hier aan elkaar gewaagd, net als de RTX 3080 en RX 6800 XT. Deze verhoudingen zien we bij veel andere games ook terug, maar eerder zat er door een bottleneck amper prestatieverschil tussen deze kaarten.
- Medium
- Medium (99p)
- Medium (99,9p)
- Ultra
- Ultra (99p)
- Ultra (99,9p)
1440p
Bij een hogere resolutie van 2560x1440 pixels werd bij Medium-settings voorheen precies dezelfde framerate behaald als op 1080p. Deze cpu-bottleneck is grotendeels verholpen. We zien bij deze instellingen met de nieuwe patch de framerate nu iets lager uitkomen dan bij full-hd-resolutie.
Voor nu is de verbetering van de nieuwe patch ook op 1440p een mooie aanwinst voor spelers van dit spel. We zien ruime verdubbelingen bij de RTX 3080 en 3090, en ook de RTX 2070 Super en RX 5700 XT gaan erop vooruit - zij het relatief gezien een stuk minder. Voor elke kaart geldt opnieuw dat de verbeteringen in de frametimes minstens zo zullen opvallen in de spelervaring als de hogere framerates.
- Medium
- Medium (99p)
- Medium (99,9p)
- Ultra
- Ultra (99p)
- Ultra (99,9p)
2160p
Op 4k-resolutie zien we met de nieuwe patch beter speelbare framerates. De verbeteringen zijn niet zo groot als bij de lagere resoluties, maar voor de echte die-hard Flight Sim 2020-speler is de geroemde 4k met 60fps op Ultra-settings nu met het vlaggenschip van Nvidia toch een stuk dichterbij. De andere videokaarten zien eveneens een verhoging van tientallen procenten in de framerates, uitzondering hierop is de RTX 2070 Super die na meerdere keren testen juist iets lager uitkomt dan voorheen.
- Medium
- Medium (99p)
- Medium (99,9p)
- Ultra
- Ultra (99p)
- Ultra (99,9p)
Cpu-benchmarks
De geteste processors voor onze cpu-benchmarks zijn allemaal gecombineerd met de GeForce RTX 3090, om de gpu-prestatie zo min mogelijk van invloed te laten zijn.
Een snellere processor kopen om Flight Simulator 2020 beter te kunnen spelen, was altijd al een optie, maar met de optimalisaties die Asobo heeft doorgevoerd is die noodzaak in ieder geval een flink stuk kleiner geworden.
1080p
De grootste verschillen zien we op full hd, de laagste resolutie waarop we hebben getest. Voorheen kwam de luxere Ryzen 9 5900X nog enigszins in de buurt van de 60fps op Medium-settings, maar inmiddels doet ook de goedkopere en oudere Ryzen 5 3600 dit zonder blikken of blozen. Zelfs op Ultra-instellingen lukt het deze cpu om meer dan 60fps gemiddeld te halen. De verbeteringen in de frametimes zijn regelmatig nog wat hoger, met de grootste sprongen in de hoogste percentielen.
- Medium
- Medium (99p)
- Medium (99,9p)
- Ultra
- Ultra (99p)
- Ultra (99,9p)
1440p
Ten opzichte van 1080p zijn bij Ultra-settings de verschillen voor de snellere videokaarten minimaal. Dit is een indicatie dat snelle videokaarten op die lagere resolutie nog meer frames zouden kunnen produceren, mits de processor maar snel genoeg is.
- Medium
- Medium (99p)
- Medium (99,9p)
- Ultra
- Ultra (99p)
- Ultra (99,9p)
2160p
Op 4k-resolutie is de gebruikte RTX 3090 dankzij de patch nu altijd de beperkende factor voor de prestaties, in plaats van de processor. De framerates liggen flink hoger dan eerder. Op 4k Ultra noteren we 55fps, precies evenveel als voorheen kon worden behaald op 1080p Medium.
- Medium
- Medium (99p)
- Medium (99,9p)
- Ultra
- Ultra (99p)
- Ultra (99,9p)
Voelt soms onhandig op Xbox
Wie weleens naar de Tweakers Podcast luistert, weet dat wij onze liefde voor het Game Pass-programma van Xbox niet onder stoelen of banken steken. Zeker nu een groot deel van de gamers voor betrekkelijk weinig geld gebruik kan maken van de dienst, bewijst Game Pass Ultimate regelmatig zijn meerwaarde. Vorige maand werd Microsoft Flight Simulator toegevoegd. Het al eerder voor Windows verschenen spel kost minstens zestig euro voor wie geen Game Pass Ultimate-lidmaatschap heeft, maar is voor mensen met een abonnement dus gratis te spelen. Het gaat daarbij overigens wel om de basisversie, waarin ten opzichte van de duurdere versies van het spel een aantal vliegtuigen en luchthavens ontbreken, waaronder Schiphol. Althans, de Amsterdamse luchthaven zit uiteraard wel in het spel, maar niet in de handgemaakte, veel gedetailleerdere vorm die in de premiumedities van Flight Simulator is te vinden.
Hoewel het ontbreken van de gedetailleerde versie van Schiphol in de standaardeditie natuurlijk jammer is, is het niet meteen erg. Wel apart is dat Game Pass Ultimate-leden geen manier hebben om hun gratis versie te upgraden naar de premiumversies, anders dan gewoon de volle mep te betalen voor die versies. Het zou veel logischer zijn om ze het verschil tussen die versies en de standaardversie te laten betalen, aangezien die standaardversie al in hun abonnement zit. De volle mep betalen voor die vijf of tien extra toestellen of luchthavens is idioot. Helaas is de extra inhoud van de premiumversies niet los te koop in de in-game store, dus we voorspellen alvast dat niet veel Game Pass Ultimate-gamers die premium-toestellen en -luchthavens aan hun game zullen toevoegen.
Minder content
Dat betekent niet dat zij geen extra content kunnen toevoegen. Integendeel, ook in de Xbox-versie is de winkel goed gevuld met allerlei extra content. Veel van die content is betaald, maar er zijn diverse wereldupdates beschikbaar die bepaalde steden en delen van de wereld van een wat hoger detailniveau voorzien. Wil je daarnaast nog meer content, zoals meer vliegtuigen of aankleding van vliegtuigen, dan kun je die los kopen. Wel lijkt het aanbod wat beperkter dan op pc: wie enkele populaire contentmakers aanklikt, treft soms een lege lijst aan. Hun content is (nog?) niet beschikbaar voor de Xbox-versie.
:strip_exif()/i/2004544142.jpeg?f=imagearticlefull)
De vraag is of veel Xbox-gamers die extra content missen of juist wel voldoende hebben aan de inhoud van de gratis versie. Het is een aanname, maar wij zijn geneigd te denken dat de meer ‘hardcore’ fans van het vliegspel zich op het pc-platform bevinden. Wie probeert de omstandigheden van echt vliegwerk na te bootsen, zal dat immers beter kunnen doen op een pc. Daar is veel meer randapparatuur voor te vinden die leuk is om te gebruiken bij Flight Simulator. De Xbox Series S/X biedt ondersteuning voor hands-on throttle- and stick-setjes, maar die verschijnen pas later dit jaar. Voor nu lijkt de Xbox-versie dan ook met name geschikt voor iets minder doorgewinterde digitale piloten die het vooral leuk vinden om rondjes te vliegen over bekende locaties en even hun eigen huis vanuit de lucht te bekijken.
Voor dat doel is Microsoft Flight Simulator zeer geschikt, maar voordat je het luchtruim hebt gekozen, ben je al even bezig geweest. De game is namelijk groot en zeker voor huidige consolestandaarden log en traag. Installeren en updaten kost dus wat tijd, en de interface helpt ook niet echt mee. We hebben op de Xbox te maken met dezelfde UI als op pc. Navigeren kan ook wel met de pijltjes, maar als primaire en vaak makkelijkere optie houdt de game toch de cursor aan, die je in dit geval bestuurt met een thumbstick. Dat is wat onhandig. Daarnaast voelen de menu’s niet altijd even responsief aan, en dan zijn er ook nog de laadtijden bij het opstarten van de game en het inladen van een nieuwe vlucht. Die laadtijden lijken niet veel langer dan op pc, maar consolegamers zijn, zeker met de komst van de nieuwe generatie consoles, niet meer gewend aan dergelijke wachttijden. Dit is wel iets om je van bewust te zijn.
Ideaal voor 'casual rondjes vliegen'
Hoewel er dus extra content lijkt te ontbreken die je wel in de pc-versie zou kunnen toevoegen, is de game verder gewoon hetzelfde. Dat houdt in dat je jezelf stapsgewijs, middels het vrij uitgebreide lessenpakket dat in de game is verwerkt, kunt aanleren om vliegtuigen te besturen. Heb je daar geen zin in, dan kun je dat ook volledig negeren. Vrijwel alle onderdelen van het vliegen zijn te automatiseren en/of te vereenvoudigen. De game start op in zijn meest toegankelijke setting. Dat werkt zo eenvoudig dat als je ooit eerder in een game een vliegtuig hebt bestuurd, dit ook wel gaat lukken. Het is even uitvogelen hoe versnellen, vertragen en sturen werkt, maar zeker als je niet meteen voor een al te zwaar toestel kiest, lukt het binnen de kortste keren.
Je kunt op meerdere manieren een leuke locatie uitkiezen om naartoe te vliegen. De game heeft een aardig aantal voorgekauwde routes langs mooie plaatsen op aarde klaarstaan. Daarbij hoef je alleen maar de lijn te volgen voor een leuk stukje vliegen. Zelf bepalen waar je naartoe gaat is uiteraard spannender. Zeker op plaatsen die je goed kent is het leuk om rondjes te vliegen en naar beneden te turen. Daarbij helpt het trouwens wel als je speelt met internetverbinding, want dan worden gedetailleerde versies van de kaarten naar je Xbox gestreamd, net zoals dat bij de Windowsversie gebeurt.
:strip_exif()/i/2004544168.jpeg?f=imagearticlefull)
Het resultaat dat je dan krijgt is prima, en soms zelfs verbluffend. Wie de game een beetje in de gaten heeft gehouden, heeft al gezien dat er op een pc prachtige plaatjes mee kunnen worden gemaakt en dat is op een console niet anders. Zeker wanneer je speelt op een tv met hdr zijn de momenten dat je door de wolken vliegt en de zon plotseling achter de wolken vandaan komt echt fantastisch. Je kunt op je Xbox, net als op een pc, spelen met het weer. Je kunt meerdere lagen wolken op verschillende hoogtes plaatsen, bepalen of het wel of niet regent, de windsnelheid instellen en ga zo maar door. Dat levert niet alleen mooie beelden op, het maakt de game ook uitdagend. Zelfs met alle ‘zijwieltjes’ ingeschakeld is het lastig genoeg om een simpel vliegtuigje recht te houden.
Als het gaat om uitdaging, heeft Flight Simulator ook voor de beginners genoeg te bieden. Dat begint misschien met eens te kijken of je met alle hulpmiddelen aan een Boeing 737 fatsoenlijk aan de grond kunt zetten en de instructies van de luchthaven kunt volgen om naar de juiste plek te taxiën. Eventueel geholpen door de lessen kun je er vervolgens voor kiezen om steeds meer zelf te doen. Irritant daarbij is wel dat je spelend met een controller eigenlijk te weinig knoppen hebt. De oplossing daarvoor is om een snelmenu te openen waarin je allerlei zaken kunt regelen terwijl je de directe controle aan de AI-piloot geeft. We maakten echter meermaals mee dat juist op die momenten onverwachte dingen gebeuren. Zo gebeurde het bijvoorbeeld dat de AI-piloot vond dat we te laag vlogen en snel naar een normale hoogte ging klimmen, maar dat laatste is lang niet altijd de bedoeling. Mede hierdoor werkte het schakelen tussen de menu’s en het vliegen niet altijd even lekker. Ook niet handig is dat je de game weliswaar stil kunt zetten, maar ook dat doet via het genoemde menu, wat net iets omslachtiger werkt dan gewoon met een knop. Toch is dat allemaal geen ramp, behalve als je de game op volledig realisme wil spelen. In dat geval is het slim om een toetsenbord en muis aan je Xbox te hangen. De game ondersteunt dat gewoon, en het zou moeten helpen.
:strip_exif()/i/2004544178.jpeg?f=imagearticlefull)
Door het vliegen lastiger te maken, maak je van Flight Simulator iets meer dan simpelweg een game waarin je vanuit de lucht allerlei plaatsen op aarde kunt bekijken. Zeker wanneer je de wat moeilijkere landingsbanen van de wereld te lijf gaat, wordt het spel echt uitdagend, zelfs als je veel vlieghulpen aan laat staan. Toch is het de vraag of er veel Xbox-gamers zijn die het spel op de langere termijn blijven spelen. Wanneer je de leukste plekken hebt gezien, de uitdagingen hebt doorgespeeld en je eigen huis een paar keer hebt opgezocht, ontbreekt een reden om nog al te vaak te spelen. Dat komt mede doordat op een pc alles wat makkelijker werkt. Een vluchtje plannen en vliegen zonder hulpen: het werkt op de Xbox allemaal een tikkeltje te moeizaam, zowel in de menu’s als in de lucht.
Microsoft Flight Simulator Xbox
Op een bepaalde manier is Flight Simulator de ideale Game Pass-game: je bent er geen extra geld aan kwijt, kunt heerlijk de nodige uurtjes rondvliegen en voelt je er totaal niet lullig onder als je het na die uurtjes weer aan de kant schuift voor iets anders. Op console is Microsoft Flight Simulator, ondanks dat het dezelfde game is, een wat ander beestje dan onder Windows. Wie zoekt naar realisme heeft meer knoppen nodig dan een Xbox-controller kan bieden en de verdere interface is niet handig genoeg. Dat is op te lossen met randapparatuur, maar zouden juist de mensen die zo realistisch mogelijk willen vliegen niet vooral achter een pc zitten? Wij denken van wel. Op het pc-platform is meer extra content te vinden, zijn de hotas-setjes al lang en breed beschikbaar en ga zo maar door. Zo kan de ene versie een prima game voor aspirant-vliegeniers zijn en de andere perfect voor wie gewoon wat rondjes boven zijn huis wil vliegen. Zo hebben beide op een heel eigen manier bestaansrecht.
:strip_exif()/i/2004544140.jpeg?f=imagearticlefull)