Rocket Lake geeft Intel een broodnodige boost om weer enigszins competitief te zijn met AMD's Ryzen 5000-processors. Voor het eerst in zes jaar kan Intel de ipc van zijn desktopprocessors verhogen, dankzij het backporten van de Sunny Cove-architectuur naar het 14nm-proces. Die backport heeft ook nadelen; de cores zijn per stuk maar liefst een kwart groter dan de Skylake-kernen die tot nu toe gebruikt werden, waardoor de Rocket Lake-chip erg groot is en het maximale aantal cores moest worden teruggeschroefd.
Prestaties en gaming
Het topmodel Core i9 11900K, dat niet langer tien, maar acht cores telt, raakt zijn ipc-winst in multithreaded tests daardoor gelijk weer kwijt. Als we de spectaculaire scores bij algoritmes als AES en SHA3 even buiten beschouwing laten, is de 11900K gemiddeld maar 10 procent sneller dan zijn voorloper.
Ook in games is het beeld niet louter positief. Hier en daar weet Intel substantiële vooruitgang te boeken, zoals in de streamingtest, maar sommige games lijken nog niet optimaal gebruik te maken van de vernieuwde architectuur en laten juist lagere framerates zien. De echte uitschieters kunnen vast worden gepatcht, maar over het algemeen zijn de gameprestaties hooguit een kleine stap vooruit, niet groot genoeg om de AMD Ryzen 5000-processors bij te benen.
De Core i5 11600K en i7 11700K kampen niet met een teruggang in het aantal cores, waardoor de prestatieverbetering bij die modellen beter tot zijn recht komt. In beide gevallen is de directe concurrent van AMD wel sneller, maar ook duurder, waardoor de Intels niet per se een slechte deal zijn.
Het energiegebruik loopt uit de klauwen
De olifant in de kamer is het energiegebruik van de nieuwe processors, met de Core i9 11900K voorop. Het topmodel verbruikt onder volle belasting bijna 300W, een waarde zoals we die eigenlijk alleen kennen van de beruchte AMD FX-9000-serie. Voor zover dergelijke getallen niet voor zich spreken: de Ryzen 9 5950X werkt driemaal zo efficiënt als Intels nieuwe topmodel. Serieuze koeling en een moederbord met een stevige vrm zijn dus een must. De Core i5 en i7 verbruiken lang niet zoveel, maar zijn nog altijd veel minder zuinig dan de concurrentie.
Kleine vooruitgang, grote compromissen
Onder de streep verandert de introductie van de elfde generatie Core-processors weinig aan de status quo op de processormarkt. AMD's Ryzen-processors blijven de beste keuze voor het merendeel van de pc-bouwers, terwijl de Intels een rol blijven spelen in hun bestaande niches, zoals wanneer je de (sterk verbeterde) geïntegreerde gpu wil gaan gebruiken. Intel kan dankzij de vernieuwde architectuur van de Rocket Lake-processors iets beter concurreren, maar zolang dat nog op de 14nm-node moet, worden de noodzakelijke compromissen alleen maar groter.
Vooralsnog blijft de nieuwe generatie Intel-processors dus verstoken van awards. Toch hebben we de hoop nog niet volledig opgegeven. Op papier lijkt de scherp geprijsde Core i5 11400 een interessante chip, met een minder extreem stroomverbruik dan de nu geteste K-modellen, maar wel met alle verbeteringen van de nieuwe architectuur. Als het goed is, arriveert deze processor dinsdag nog in ons testlab, dus we komen spoedig bij je terug met onze ervaringen.