Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Smartwatch Round-up

De beste modellen van negen merken

07-04-2021 • 10:30

279

Multipage-opmaak

Inleiding

Smartwatches zijn de laatste jaren veranderd van apparaten die bijna de ambitie hadden de smartphone te vervangen tot praktische verlengstukken van diezelfde smartphone. Een opvallende trend daarbij is de opkomst van allerhande functies die de gezondheid van de gebruiker in kaart brengen, liefst 24 uur per dag.

Dat smartwatches steeds meer sport- en gezondheidsfuncties hebben gekregen, is een logische ontwikkeling. Een stappenteller-app op een mobiele telefoon werkt namelijk vrij slecht als de telefoon op je bureau ligt, terwijl de smartwatch om je pols altijd van de partij is. Omdat een smartwatch direct op de huid wordt gedragen, kan er bovendien veel méér gemeten worden. Optische hartslagmeters zien we al vanaf de eerste smartwatches terug, maar bij de eerste generaties werden die beperkt ingezet. Verbeteringen in efficiency van deze sensoren maken dat ze nu continu metingen kunnen uitvoeren en slimme algoritmes, die mede dankzij machinelearning tot stand zijn gekomen, openen nieuwe deuren op het gebied van inzicht in de gezondheid van de drager. Een horloge met bewegingssensoren en een hartslagmeter die continu jouw pols opneemt, kan bijvoorbeeld gebruikt worden om slaapduur en slaappatronen te herkennen en je rusthartslag in kaart te brengen.

Verbeteringen in sensortechnologie laten horloges op basis van hartslagvariaties bovendien zaken als stress en herstel na een inspanning meten en zelfs het zuurstofniveau in je bloed kan met een optische sensor aan de pols vastgesteld worden. Optische metingen hebben echter beperkingen en daarom heeft een aantal fabrikanten ook elektroden in hun nieuwere horloges ingebouwd waarmee met een elektrocardiogram, of ECG, nog nauwkeurigere hartslagmetingen uitgevoerd kunnen worden.

Verlengstuk, geen vervanger

Daarnaast dienen moderne smartwatches steeds meer als een functioneel verlengstuk van de smartphone. Het idee dat consumenten graag volledige websites willen lezen op een klein schermpje aan hun pols, ligt inmiddels achter ons. De consensus onder fabrikanten is inmiddels gelukkig ook dat het opstellen van uitgebreide tekstberichten of e-mails écht handiger gaat via de smartphone die je vrijwel altijd toch ook in de buurt hebt. De nuttigste functies van de eerste smartwatches zijn gebleven en verbeterd, terwijl de overbodige ballast langzaamaan is verdwenen. Smartwatchfabrikanten proberen kort gezegd niet langer een vervanger voor de smartphone te maken, maar een zo nuttig mogelijk verlengstuk daarvan. Dat betekent dat sommige smartwatches minder functies hebben dan hun voorgangers, maar zolang die goed zijn geïmplementeerd, is dat wat ons betreft prima.

Rond of vierkant?

De meeste smartwatches maken gebruik van een rond scherm. Dat lijkt logisch, want horloges zijn van origine rond. Dat is wat ons betreft ook meteen de enige rechtvaardiging, want hoewel fabrikanten er veelal netjes mee omgaan, is een rond scherm op geen enkele manier praktisch voor weergave van tekst en data. Een vierkant of langwerpig scherm is functioneel véél fijner. Apple en OPPO laten bovendien zien dat een langwerpig scherm ook prima om de pols past. Sterker nog, de nieuwe Apple Watches en de OPPO Watch zijn niet hoger en breder dan de ronde modellen van de concurrentie, terwijl deze horloges wél met afstand de grootste schermoppervlakte en de hoogste screen-to-bodyratio bieden.

smartwatch rond of vierkant

Tekstnotificaties lezen op een horloge werkt prima en een kort antwoord als ‘ja’ of ‘nee’ selecteren uit een shortlist om snel te reageren, kan handig zijn. Andere fijne functies zijn bijvoorbeeld timers, wekkers, agendareminders en muziekbediening, waarbij je de smartwatch als afstandsbediening gebruikt om muziek direct te pauzeren of naar een volgend nummer te skippen zonder jouw smartphone uit je zak te halen. Voor wandelaars en zeker fietsers kan turn-by-turnnavigatie ook een handige functie zijn.

Een andere praktisch gebleken functie is contactloos betalen. Door een betaalrekening of creditcard te koppelen kun je met smartwatches van diverse fabrikanten contactloos betalen, net zoals je dat met een pinpas of mobiele telefoon doet. Handig als je bijvoorbeeld tijdens het sporten geen bankpas of telefoon hebt meegenomen, maar je onderweg wel wat te eten of drinken wilt kopen. In datzelfde kader is ook de mogelijkheid om muziek lokaal op de smartwatch op te slaan en direct via bluetooth af te spelen een fijne optie voor mensen die tijdens het sporten liever geen telefoon meenemen.

En waar tekst invoeren op een klein scherm heel onpraktisch is, lenen smartwatches zich wel uitstekend om met digitale spraakassistenten samen te werken. Vooral Apple heeft dat laatst goed voor elkaar. Na één druk op de kroon van een geschikte Apple Watch kun je zoekopdrachten uitvoeren, apps openen en tekstberichten dicteren. Voor grote platforms, zoals Apples WatchOS en in mindere mate Samsungs Tizen en Google Wear OS, zijn er daarnaast apps voor tal van (niche)toepassingen die vaak een trouwe schare fans hebben, maar voor het gros van de gebruikers zijn de hierboven geschetste toepassingen de meest gebruikte smartwatchfuncties.

Vinger aan de pols

Innovatie op het 'traditionele' vlak lijkt de laatste tijd af te nemen. De experimentele fase ligt achter ons en de verbetering zit hem vooral in het verfijnen van de functies die in de praktijk veel gebruikt worden. De grootste ontwikkelingen bij smartwatches zitten hem de laatste jaren juist in de verbetering van sport- en gezondheidsfuncties. Doorbraken op het gebied van sensortechnologie, wat nauwkeurigheid en energiegebruik betreft, maken het mogelijk om op één acculading dagen achter elkaar, 24 uur per dag een schat aan informatie te verzamelen. Die informatie wordt door steeds verder ontwikkelde algoritmes omgezet in zinnige informatie en, laten we heel eerlijk zijn, soms ook in inzichten waarvan het nog maar de vraag is wat je er als consument mee kunt.

Informatie over dagelijks gelopen stappen, (rust)hartslag, calorieverbruik en slaaptijd geven interessante inzichten. Reminders om af en toe even op te staan en te bewegen zijn voor mensen die zittend werk doen, vaak ook geen overbodige luxe. Dat horloges tijdens trainingen hartslag- en routegegevens kunnen vastleggen, is natuurlijk ook heel nuttig als je inzicht wilt hebben in jouw prestaties. Voor sporters die gestructureerd trainen, is informatie na een work-out over aerobe en anaerobe inspanning, staplengte, cadans, vermogen, hersteltijd en VO2max-ontwikkeling ook interessant. Maar wat is het praktische nut van inzichten in verschillende slaapfasen en stressmetingen? En wat moet je met informatie over jouw ‘body battery’, huidtemperatuur, bloedzuurstofgehalte, ‘EDM-spikes’ en ECG-metingen?

smartwatch stressmeting

In dit artikel bekijken we negen smartwatches van Apple, Fitbit, Garmin, Huawei, OPPO, Polar, Samsung, Suunto en Mobvoi. We vergelijken daarbij uiteraard de ‘traditionele’ smartwatchfunctionaliteit, maar kijken ook wat verschillende fabrikanten bieden op het vlak van sport- en gezondheidsfuncties.

Meer, en vooral betere sensoren

In de afgelopen jaren zijn er in rap tempo steeds meer gezondheidsfuncties aan horloges toegevoegd, maar dat betekent niet per definitie dat nieuwe horloges veel meer sensoren hebben dan hun voorgangers. Ook die nieuwe functies maken veelal gebruik van de in het horloge ingebouwde bewegingssensor - veelal een combinatie van acceleratiemeter, gyroscoop en eventueel kompas in één chip - en de optische sensor aan de onderzijde van het horloge die veranderingen in de bloeddoorstroming onder de huid meet. Die sensoren zijn niet nieuw in smartwatches, maar tot een paar jaar terug werden ze voornamelijk gebruikt om stappen te tellen en de hartslag te meten. Hartslagmeting was tot voor kort vaak beperkt tot sportactiviteiten, omdat het energiegebruik van de sensoren het niet toestond continu hartslagdata te verzamelen. Hoewel sommige nieuwe smartwatches nu ook luchtdruk-, temperatuur- en nauwkeurige spanningsmeters aan boord hebben, wordt het gros van de ‘nieuwe’ gezondheidsdata gewoon afgeleid van de optische en bewegingssensoren.

Zuiniger en slimmer

Dat deze sensoren nu voor meer doeleinden kunnen worden ingezet, komt vooral doordat de nieuwste sensoren veel energiezuiniger zijn dan hun voorgangers, waardoor het tegenwoordig wél mogelijk is om non-stop hartslagdata te verzamelen. Door slimme analyse van die data is steeds meer inzicht te krijgen in de ‘status’ van de gebruiker, zeker als daarbij data van de bewegingssensor wordt meegenomen. Bij continue meting kan de software bijvoorbeeld automatisch herkennen wanneer je slaapt, welke slaapfasen je doormaakt en wat jouw rusthartslag is.

Daarnaast kunnen nieuwere optische hartslagsensoren kleine variaties in je hartslag herkennen, ofwel afwijkingen in de tijd tussen twee opeenvolgende hartslagen. Deze hartritmevariaties worden bepaald door ons autonome zenuwstelsel en zijn indicatoren voor zaken als stress en herstel. Nauwkeurig data verzamelen is daarbij uiteraard stap één, maar goede conclusies trekken uit die data is zo mogelijk van nog groter belang.

Steeds meer horloges bieden bijvoorbeeld uitgebreide slaapanalyse, maar als we de resultaten van verschillende merken vergelijken, blijkt dat bepaald geen uniform beeld op te leveren. Tijdens deze test sliepen we verscheidene weken achter elkaar met vier horloges in wisselende samenstelling. Over het moment van in slaap vallen en wakker worden, en daarmee de slaapduur, zijn horloges van verschillende fabrikanten het doorgaans redelijk eens. Consensus over het aantal en de tijdstippen van diepe, lichte en remslaapperioden kwam echter zelden voor. En dat terwijl alle horloges hun analyses op vergelijkbare sensoren baseren.

Polar Vantage V2 nightly recharge

Sommige fabrikanten trekken bovendien meer conclusies uit de beschikbare data dan anderen. Verschillende fabrikanten berekenen stress op basis van hartslagvariabiliteit en Garmin maakt zelfs een schatting van de energiereserves - de ‘Body Battery’ - op basis van hartslagvariabiliteit, slaapkwaliteit en gelogde activiteiten. Deze body battery wordt getoond als een lijngrafiek die aangeeft in hoeverre je 's nachts herstelt en je jezelf overdag belast. Levert dat een volledig wetenschappelijk onderbouwd inzicht op? Uiteraard niet, maar het geeft in onze ervaring wel een goed inzicht waarbij je na een nacht kort of slecht geslapen te hebben inderdaad ziet dat je niet helemaal fris bent, terwijl goede nachtrust een volle accu oplevert. Inspanning heeft uiteraard een omgekeerd effect; een dag voornamelijk stilzitten achter de computer laat de batterij langzaam leeglopen, terwijl het lopen van een halve marathon tot een forse daling van het energieniveau leidt.

Optische hartslagmeters

De hartslagmeter staat aan de basis van veel functionaliteit van smartwatches en dus is het goed om daar wat extra aandacht aan te besteden. Smartwatches met een ingebouwde hartslagmeter maken sinds jaar en dag gebruik van fotoplethysmografie, of ppg, om de hartslag vast te stellen. Hierbij wordt vanaf de onderkant van het horloge (meestal) groen ledlicht door de huid gestraald. Dat licht wordt deels geabsorbeerd en deels gereflecteerd. Hoeveel van het uitgezonden licht weerkaatst wordt, hangt onder andere af van de hoeveelheid bloed die zich onder de huid bevindt, en de doorbloeding verandert continu als gevolg van je pulserende hartslag. Door met fotodetectoren pieken en dalen in de hoeveelheid gereflecteerd licht te meten, kan de hartslag vastgesteld worden.

hr sensor smartwatch
Optische hartslagmeters bestaan uit een of meer leds en optische sensoren waarmee veranderingen in de doorbloeding worden gemeten.

Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het allerminst. Niet alleen de hoeveelheid bloed in de huid onder de sensor bepaalt de reflectie, ook zaken als huidskleur, tatoeages en eventueel invallend omgevingslicht hebben invloed op het signaal. Bij mensen met een donkere huidskleur werken optische sensoren soms bijvoorbeeld minder goed dan op een lichte huid en als een horloge niet strak om de pols gedragen wordt, kan dat de meetresultaten negatief beïnvloeden. Ook beweging van de sensor ten opzichte van de arm heeft invloed op de meetwaarden. En dat is vervelend, want juist tijdens sport wil je graag precies weten wat je hartslag doet.

Fabrikanten doen er dus van alles aan om het signaal op te schonen van externe invloeden en zo door alle ‘ruis’ heen het signaal van de hartslag te meten. Dat meten van hartslag met optische sensoren is dus geen eenvoudig klusje, maar zeker buiten (extreem) sportgebruik om leveren smartwatches gedurende een gemiddelde dag veelal nauwkeurige hartslagdata. Dat lukt steeds beter, maar perfect is ppg-meting zeker niet (verderop meer daarover). Moderne ppg-sensoren worden met een hoge frequentie uitgelezen, zodat verandering in de doorbloeding zeer fijnmazig gemeten kan worden.

Beperkingen van optische hartslagmeting

Dat lukt goed zolang de software een duidelijk terugkerend patroon in het signaal kan herkennen. Bij sport gaat dat prima als je bijvoorbeeld in een vast tempo hardloopt. De laagfrequente, ritmische bewegingen van je arm kunnen prima weggefilterd worden; daar hebben moderne algoritmes geen problemen mee. Maar met bijvoorbeeld intervalhardlooptrainingen, waarbij vanuit lage inspanning ineens sterk wordt versneld, zodat de hartslag snel omhoogschiet, hebben optische sensoren en de achterliggende software meer moeite. In het beste geval treedt er lichte vertraging op bij de registratie van een abrupte hartslagverhoging, maar het kan ook zijn dat de software het nieuwe patroon pas na verloop van tijd correct interpreteert, wat in sommige gevallen zelfs minuten kan duren.

OHR meetfout
Een optische hartslagmeter (rood) reageert soms trager en minder nauwkeurig op snelle hartslagwisselingen dan een borstband met elektroden (blauw).

Bij andere sporten hebben optische hartslagmeters het nog veel moeilijker. Fanatiek mountainbiken op paden met veel hobbels is bijvoorbeeld een nachtmerriescenario, zo blijkt uit onze tests. Wisselende inspanning, gecombineerd met felle trillingen die via het stuur aan de pols worden doorgegeven, maken dat optische hartslagmeters hierbij soms compleet de mist ingaan gedurende langere perioden. Zoals we verderop bespreken, zien we duidelijk dat sommige fabrikanten door de bank genomen beter scoren dan andere, maar houd er rekening mee dat geen enkele optische polshartslagmeter perfect is. Wil je zo nauwkeurig mogelijke hartslagmeting onder uiteenlopende omstandigheden? Dan is een borstband met elektroden nog altijd de betrouwbaarste oplossing. Lang niet aan alle geteste horloges is zo’n externe sensor te koppelen, iets om rekening mee te houden.

Ecg, SpO₂ en privacy

Ecg-functionaliteit

Een van de meest in het oog springende functies die aan steeds meer smartwatches wordt toegevoegd, is de mogelijkheid om een elektrocardiogram, ofwel een ecg-filmpje te maken. Door de pulsen van de hartslag nauwkeurig in kaart te brengen, kan bepaald worden of je een normale sinushartslag hebt, of dat er misschien sprake is van afwijkingen zoals atriumfibrilleren. Ecg-filmpjes kunnen niet gemaakt worden met een optische hartslagsensor, maar komen tot stand door met minimaal twee elektroden op de huid veranderingen in elektrische activiteit van de hartspier te meten. Die elektroden moeten enige onderlinge afstand hebben, wat bij een horloge normaal niet mogelijk is. De oplossing is gevonden door een van de elektroden aan de onderzijde van de horlogekast te plaatsen en de andere in een van de knoppen aan de zijkant onder te brengen. Door nu met je andere hand die knop aan te raken, ontstaat een meetlus die door beide armen en je romp loopt, zodat een nauwkeurig hartritmefilmpje kan worden gemaakt.

Sinusritme ECG
Bij gezonde personen zal de ecg-scan op smartwatches 'sinusritme' aangeven. Vlnr: Apple Watch S6, Fitbit Sense, Samsung Galaxy Watch 3

Inmiddels bieden Withings, Apple, Samsung en Fitbit deze functionaliteit in een deel van hun horloges aan. Hoewel fabrikanten de ecg-functie uiteraard graag aanprijzen als een verkoopargument, is het, zeker voor mensen zonder hartproblemen, in de praktijk een functie die je hooguit een paar keer probeert om er vervolgens niet meer naar om te kijken. Alle fabrikanten geven bovendien duidelijke disclaimers dat de metingen niet in staat zijn om bijvoorbeeld een hartaanval te voorspellen. Voel je je slecht en toont een ecg-meting geen afwijkend ritme? Dan is dat dus nog altijd geen garantie dat er niets mis is.

SpO₂

Een andere nieuwe functie die we bij steeds meer nieuwe horloges zien, is de mogelijkheid om het bloedzuurstofgehalte te meten. Deze SpO₂-waarde geeft aan welk percentage van de hemoglobine in het bloed verzadigd is met zuurstof. Voor gezonde mensen ligt dit globaal tussen de 95 en 99 procent op zeeniveau. Een lagere SpO₂-waarde kan duiden op problemen met zuurstofopname, waarbij waarden onder 80 procent ronduit zorgelijk zijn. Bij continue analyse kunnen negatieve uitschieters in het SpO₂-niveau tijdens de nacht bijvoorbeeld een indicatie zijn van ademhalingsproblemen, zoals slaapapneu. Ook voor sporters die op hoogte trainen, kan inzicht in het SpO₂-niveau interessant zijn; het lichaam heeft enige tijd nodig om zich aan te passen als je van zeeniveau naar grote hoogte gaat. Garmin gebruikt de SpO₂-meter in zijn sporthorloges daarom bijvoorbeeld als bron voor een indicator die het ‘hoogteacclimatisatie’ noemt. Inmiddels weten we dat een verlaging van de SpO₂-waarde ook een indicatie kan zijn van besmetting met het coronavirus, dat bij veel mensen een sterke daling van de bloedzuurstofsaturatie veroorzaakt.

spo₂-ticwatch pro 3

Toch kun je je afvragen welk nut (continue) SpO₂-meting heeft voor de gemiddelde consument, buiten het signaleren van mogelijke covid-19-besmetting. Ten eerste geldt dat reflectieve SpO₂-meting zoals die door optische sensoren in horloges wordt uitgevoerd, vrij foutgevoelig is. Om een goed beeld te krijgen, zijn relatief langdurige SPO₂-metingen nodig. De algoritmes moeten uit een grote dataset het kaf van het koren scheiden, waarna hopelijk een nauwkeurig meetresultaat overblijft. Sommige horloges kunnen continu SpO₂ meten en moeten dergelijke foutcorrecties dus voortdurend uitvoeren, andere fabrikanten kiezen ervoor SpO₂-metingen alleen handmatig uit te laten voeren, waarbij je als gebruiker vaak wordt gemaand je hand stil te houden om een nauwkeurig resultaat te verkrijgen.

De meeste fabrikanten gebruiken een combinatie van rode en infrarode leds om SpO₂ te meten, in plaats van de groene leds die doorgaans gebruikt worden voor hartslagmeting. Het gebruik van deze extra leds verhoogt het energiegebruik van horloges. Fabrikanten die automatische SpO₂-meting bieden, leveren dus óf significant in op accuwerktijd óf meten niet continu, maar slechts een aantal keer per uur. Doordat die metingen daarbij niet per definitie gebeuren als de arm wordt stilgehouden, levert dat soms gaten in de data, of onnauwkeurige resultaten op.

Privacy

Alle data die horloges verzamelen, wordt uiteraard ergens opgeslagen en in de meeste gevallen gebeurt dat, behalve lokaal op het horloge of in de bijbehorende smartphoneapp, op de servers van de fabrikant. Voor alle horloges die wij hebben getest, geldt dat je een account moet aanmaken om de apparaten te laten werken. Bij de Wear OS-horloges is zowel een Google Account als een account bij de dienst van de horlogefabrikant vereist. Fitbit, Garmin, Polar, Samsung en Suunto sturen alle gezondheids- en sportdata die wordt verzameld, naar hun servers. Gemakkelijk voor de consument, want in het geval van horloges die via wifi kunnen synchroniseren heb je op die manier geen smartphone nodig om data over te zetten en als je de toegang tot jouw telefoon verliest, is er geen man overboord, want alle data is gewoon nog beschikbaar als je met een nieuw apparaat inlogt.

Een ander voordeel is dat Fitbit, Garmin, Polar en Suunto ook webportals hebben waar je data, vaak in meer detail dan in de smartphoneapp, overzichtelijk kunt analyseren. Ook dat kan uiteraard alleen als de data naar de cloud wordt verstuurd. Nadeel van cloudopslag is uiteraard dat je zeer persoonlijke informatie met een externe partij deelt. Ook als je ervan uitgaat dat het bedrijf dat jouw smartwatch maakt, die data niet onjuist gebruikt, is dat iets om over na te denken, want de kans bestaat dat data wordt gestolen.

Wil je jouw gezondheids- en sportdata alleen op het horloge zelf en lokaal op je telefoon opslaan, dan kan dat bij Apple, Huawei, Mobvoi en OPPO. Geen van deze drie partijen vereist cloudsynchronisatie, al bieden Apple, Huawei en Mobvoi wel die mogelijkheid. OPPO's HeyTap Health slaat gebruikersdata zelfs alleen lokaal op en heeft geen mogelijkheid tot cloudopslag. De app biedt overigens wél de mogelijkheid om data met Google Fit te synchroniseren. Maak je daar gebruik van, dan worden gegevens over hartslag, stappen en slaap uiteraard wél naar de cloud gestuurd, in dit geval die van Google.

Update 9-4-2021: Informatie over cloudopslag bij Apple aangepast. Eerder stond hier ten onrechte dat Apple cloudsynchronisatie van sport- en gezondheidsdata verplicht stelt, maar dat is niet het geval.

Testverantwoording

In deze test bekijken we nieuwe smartwatches van populaire merken in onze Pricewatch, waarbij we de topmodellen met de uitgebreidste mogelijkheden hebben getest. Uitzondering daarop is Garmin. De line-up van deze fabrikant is heel groot en bevat modellen met prijzen van meer dan 1500 euro. Wij kozen daarom voor de Forerunner 745, het nieuwste allroundmodel, dat met een adviesprijs van 479 euro alsnog tot de duurdere in de test behoort.

Hartslag- en gps-tests

We hebben alle horloges gedurende een aantal weken 24/7 getest en daarbij gekeken naar de standaard smartwatchfuncties, maar ook naar de manier waarop ze proberen de gezondheid van de gebruiker inzichtelijk te maken. Daarnaast hebben we met alle horloges verschillende keren hardgelopen en gefietst om de hartslagregistratie en gps-nauwkeurigheid te beoordelen. We deden daarbij zowel duurlopen als intervallen en wegfiets- en mountainbikeactiviteiten. Dat deden we onder uiteenlopende omstandigheden en in verschillende omgevingen. Met alle horloges hebben we daarnaast zo goed mogelijk hetzelfde rondje gelopen, waarbij we eerst anderhalve kilometer in gelijkmatig tempo liepen om vervolgens in tempo terug te zakken en drie snellere intervallen te lopen. In de grafieken op de volgende pagina's vind je van elk horloge hartslagdata van deze runs terug.

parkrun suunto
Met alle horloges liepen we hetzelfde rondje waarbij we na rustig inlopen in tempo terugzakten en ​​driemaal versnelden.

Gps-tests hebben we in uiteenlopende omstandigheden gedaan, in omgevingen variërend van open polders tot midden tussen de hoogbouw in het centrum van Rotterdam. Kleine kanttekening: waar we in dit artikel 'gps' zeggen, bedoelen we niet specifiek het Amerikaanse gps-systeem, want een aantal horloges gebruikt ook data van Russische Glonass- en Europese Galileo-satellieten voor positiebepaling.

Tijdens hartslagregistratietests droegen we omwille van de nauwkeurigheid steeds maximaal één horloge per arm, op ongeveer twee centimeter boven het polsgewricht. Tijdens een aantal specifieke gps-tests droegen we maximaal drie horloges per arm, om zo van apparaten op hetzelfde moment data te verzamelen. Aangezien het dragen van verschillende horloges per arm de hartslagregistratie (in theorie) kan beïnvloeden, hebben we de hartslagdata van deze runs niet gebruikt.

Als referentie voor hartslagnauwkeurigheid hebben we de geteste horloges zoveel mogelijk afgezet tegen data van een Garmin HRM Dual borstbandmeter, die hartslagdata met behulp van twee elektrodes meet en daarmee sneller op hartslagwisselingen reageert en over de hele linie een hogere nauwkeurigheid biedt dan op ppg gebaseerde polshartslagmeters. In totaal logden we in de afgelopen maanden met de negen geteste horloges ruim 140 sessies voor hartslag- en/of gps-testdoeleinden.

Data verzamelen en vergelijken

Voor analyse van locatie- en hartslaggegevens maken we gebruik van de dcr-analyzer-tool, waarmee TCX-, GPX- en Fit-datafiles van verschillende apparaten met elkaar vergeleken kunnen worden. Daarnaast gebruiken we Strava ter referentie van de totaal gelogde afstand per activiteit (zie kader onderaan deze pagina).

We testen waar mogelijk met de trainingsapp die de fabrikant standaard op het horloge installeert, waarbij we na elke training het desbetreffende TCX- of Fit-bestand handmatig exporteren voor analyse.
Als die eigen trainingsapp het niet toestaat om data te exporteren, gebruiken we indien mogelijk een automatische koppeling tussen de software van de fabrikant en het populaire trainingsplatform Strava, om de trainingsdata vervolgens via de exportfunctie van Strava te downloaden.

Als er ook geen koppeling met Strava mogelijk is, maar er wél een Strava-app op een horloge geïnstalleerd kan worden, hebben we voor die optie gekozen, om zo data direct buiten de trainingsapp van de fabrikant om met Strava te loggen en vervolgens te exporteren.

Sporthorloges

DCR Analyzer
Gps-data van zes verschillende horloges, opgenomen tijdens één hardloopsessie

Op bovenstaande manier hebben we van alle horloges behalve de Huawei Watch GT2 Pro locatie- en hartslagdata kunnen vergelijken. Helaas biedt Huawei geen opties om data uit zijn eigen ecosysteem te krijgen. Tools die via een omweg proberen om data uit Huawei Health om te zetten in standaard-TCX-files, boden wél de mogelijkheid om gps-data in dat gestandaardiseerde formaat te downloaden, maar hartslagdata ontbrak hierbij. We hebben de hartslagdata van de Watch GT2 Pro dus niet direct kunnen vergelijken met die van de andere horloges in deze test, maar hebben wel geprobeerd de kwaliteit van de metingen te beoordelen door weergave in Huaweis app op zicht te vergelijken met de data van onze referentiemetingen.

Slaap, ecg en SpO₂

Helaas zijn niet alle (gezondheids)aspecten van smartwatches voor ons op herhaalbare wijze inzichtelijk te krijgen of te meten. Zo hebben we geen professionele (eeg-)monitor om slaapcycli te meten. Referentie ontbreekt dus, en over de opbouw van de slaap en de verschillende slaapfasen die horloges menen te herkennen, vellen we daarom geen oordeel. Over de gemeten slaapduur en, wanneer beschikbaar, de gegeven slaapscore oordelen we op basis van onze eigen observaties met betrekking tot de tijdstippen van in slaap vallen en ontwaken, en de mate waarin we ons uitgerust voelden. En ja, we geven grif toe: dit is zeker geen wetenschappelijke benadering.

Bij horloges die ecg-metingen kunnen uitvoeren, hebben we deze functionaliteit getest, maar dat leidde in alle gevallen (gelukkig) steeds tot de conclusie dat er sprake was van een normaal sinusritme. Nu hebben we dit alleen getest bij een beperkt aantal personen zonder bekende hartproblemen, dus ook hier geldt dat we geen conclusies aan deze resultaten proberen te verbinden.

Om inzicht te krijgen in de nauwkeurigheid van de SpO₂-meting, hebben we gebruikgemaakt van een Medisana PM100, een MDD-gecertificeerde optische bloedsaturatiemeter die licht van onderaf door een vingertop straalt en aan de bovenkant van die vingertop meet hoeveel licht er doorgelaten wordt. Dit type metingen biedt in potentie nauwkeurigere resultaten dan de reflectiemetingen die horloges uitvoeren. We hebben waar mogelijk over een langere periode continu metingen uitgevoerd of verschillende handmatige metingen gedaan en deze vergeleken met de resultaten van de Medisana PM100.

spo₂-meting
Als referentie voor SpO₂-metingen gebruikten we een Medisana PM100

Gps-nauwkeurigheid

Bij het testen van gps-nauwkeurigheid zijn er twee factoren waarnaar je kunt kijken: in hoeverre klopt de route die achteraf wordt weergegeven met de route die je daadwerkelijk hebt afgelegd, en hoe nauwkeurig wordt de in totaal afgelegde afstand bepaald?

Dat eerste is visueel gemakkelijk in kaart te brengen. Op de volgende pagina's zie je steeds Google Maps-afbeeldingen met daarop (uitsnedes van) routes zoals de horloges die gelogd hebben. Toch is dat wat ons betreft niet het enige beoordelingscriterium. Om tijdens trainingen prestaties nauwkeurig vast te leggen, is het eigenlijk veel belangrijker dat de in totaal afgelegde afstand correct wordt geschat. Als een horloge na 10 kilometer hardlopen aangeeft dat je pas 9,8 kilometer hebt afgelegd, geeft dat een vertekend beeld van jouw prestaties. Voor analyse van die prestaties is het een stuk minder interessant of het horloge denkt dat je vijf meter náást het pad gelopen hebt, dan dat de gelopen afstand klopt. Uiteraard gaan beide idealiter hand in hand, maar we hebben gezien dat sommige horloges waarvan het gps-kaartje er netjes uitziet, soms toch de neiging hebben om de totale afstand verkeerd weer te geven.

We hebben daarom ook gekeken hoe nauwkeurig horloges de afstand van hardloop- en fietssessies registreren. We vergelijken de data van alle horloges hierbij onderling en zoeken naar uitschieters. Ter referentie maken we ook gebruik van de berekening door Strava. Die dienst beschikt over een algoritme dat de lengte van activiteiten achteraf opnieuw kan berekenen en daarbij foute of onlogische data uit gps-tracks slim corrigeert. Het goede nieuws is dat we op een enkele uitzondering na geen verschillen van meer dan 3 procent hebben gezien, en dat de meeste metingen die we met verschillende horloges hebben gedaan, een spreiding van minder dan 2 procent ten opzichte van elkaar en van de door Strava berekende route lieten zien.

Vier horloges GPS test
Gps-test met vier horloges, met vier (licht) verschillende afstanden tot gevolg

Dat wij waarde hechten aan de totale afstand die horloges berekenen, wil natuurlijk niet zeggen dat correcte logging van alle individuele coördinaten niet belangrijk is. Zeker als je het horloge (ook) gebruikt voor turn-by-turnnavigatie, is het natuurlijk van belang dat de locatie continu zo nauwkeurig mogelijk wordt weergegeven.

Gps en tempotraining

Ook als je tijdens trainingen (veel) gebruikmaakt van de live snelheids-/tempoberekening van het horloge, is het van belang dat opeenvolgende coördinaten nauwkeurig gelogd worden. Grote variaties hebben in potentie immers tot gevolg dat jouw snelheid lijkt te fluctueren terwijl dat niet het geval is. Houd op dat vlak in elk geval rekening met beperkingen die voor alle smartwatches gelden; onder een dik bladerdak of te midden van hoogbouw is de gps-nauwkeurigheid altijd minder goed dan midden in de polder. Wil je je laten leiden door het actuele tempo dat je horloge aangeeft, dan is het een goed idee om daarvoor zoveel mogelijk de open ruimte op te zoeken.

Apple Watch Series 6

Apple was niet de eerste fabrikant die een smartwatch op de markt bracht. Sterker nog, toen Apple de eerste Apple Watch in het voorjaar van 2015 introduceerde, hadden concurrenten als Samsung, LG, Sony en Motorola allemaal al een of meer horloges op de markt die als smartwatch aangemerkt konden worden. Dat Apple relatief laat was, is achteraf gezien zeker geen nadeel geweest. Hoewel op de eerste generaties Apple Watches het nodige viel aan te merken, heeft Apple zijn horloges in de afgelopen jaren ontwikkeld tot misschien wel de beste allround smartwatches die je kunt kopen.

Het nieuwste model uit de Apple Watch-reeks is de Apple Watch Series 6, die vorig najaar samen met de goedkopere Apple Watch SE werd geïntroduceerd. Beide modellen zijn beschikbaar in een 44mm- en een 40mm-variant, waarbij de laatste een kleiner scherm met een lagere resolutie heeft. Wij hebben de Apple Watch Series 6 44mm getest, die vanaf zo’n 430 euro te vinden is in de Pricewatch; de Apple Watch Series 6 40mm-variant is vanaf een kleine 400 euro te koop.

Apple Watch S6

De Apple Watch is in deze test een beetje de vreemde eend in de bijt, want waar alle andere horloges die we hebben getest, zowel met iPhones als met Android-telefoons kunnen worden gekoppeld, werken Apple Watches alleen samen met Apples eigen iPhones. Dat is heel jammer, want we zeiden het al: de Apple Watches, en zeker de nieuwste Series 6-modellen, zijn misschien wel de beste allround smartwatches die je kunt kopen.

Zo zijn er het fraaie, langwerpige always-on oledbeeldscherm, de vloeiende, overzichtelijke menu-interface, en het doordachte gebruik van de grote drukknop in combinatie met de 'digital crown', die draai- en drukfuncties combineert. Ook zijn er de goede integratie van stemassistent Siri, het grote en kwalitatief goede app-aanbod, en kleinere zaken als afwerking van de behuizing en de fijne haptische feedback die het horloge geeft. Daarmee voelt de Series 6 in combinatie met het gebruikte WatchOS 7-besturingssysteem aan als een product dat echt af is.

Dat gevoel is wat ons betreft een optelsom van een heleboel kleine dingen. Zo is de Apple Watch Series 6 met zijn Apple S6-processor watervlug. Van hick-ups is geen sprake, animaties zijn altijd vloeiend en apps starten snel. Loopt de concurrentie mijlenver achter? Dat niet, maar je merkt het verschil bij bijvoorbeeld animaties van de menu's wel degelijk. We moeten hierbij overigens aantekenen dat we niet of nauwelijks verschil bemerken tussen de Apple Watch Series 6 en de Series 5 en Watch SE, die beide over een oudere en, in theorie, langzamere Apple S5-processor beschikken. Ook de haptische en auditieve feedback van de Apple Watches is gewoon beter dan wat de concurrentie biedt.

Series 6 versus Series 5

De nieuwe Series 6 is het topmodel dat vorig najaar samen met de Apple Watch SE (zie kader onderaan deze pagina) op de markt kwam. Het horloge is wat formaat en schermgrootte betreft niet veranderd ten opzichte van de Series 5, maar heeft wel andere wijzigingen en verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger. De meest in het oog springende verandering is dat de Series 6 behalve in donkergrijs, zilver en goud, ook beschikbaar is met een opvallende blauwe of rode behuizing. Functioneel biedt de Series 6 nu ook de mogelijkheid om bloedzuurstofsaturatie, ofwel SpO₂ te meten, naast de ecg-functie, die al sinds de Watch Series 4 beschikbaar is. De Series 6 beschikt daarnaast over een nieuwe Apple S6-chip, die zo'n 20 procent sneller moet zijn dan de S5-chip uit de Series 5 en ook het always-ondisplay is helderder dan dat van zijn voorganger, terwijl het horloge sneller oplaadt en de barometrische hoogtemeter nu altijd actief kan zijn in plaats van alleen tijdens sportactiviteiten. Kleine verschillen, denk je wellicht? Inderdaad, heb je al een Series 5, dan is er wat ons betreft weinig reden om over te stappen.

WatchOS 7

De Apple Watch Series 6 maakt gebruik van WatchOS versie 7, een besturingssysteem dat wij prettig vinden in het dagelijks gebruik. De Apple Watch heeft een touchscreen en aan de rechterkant van de behuizing een drukknop en de eerdergenoemde digital crown, die kan draaien om zo gemakkelijk door menu's te scrollen, en die ingedrukt kan worden om keuzes te bevestigen. Een korte druk op de crown laat het horloge overschakelen van de Watchface naar het app-overzicht, dat bij de Apple Watch wordt weergeven als een grid van kleine iconen waar je op het touchscreen overheen kunt vegen om een app te zoeken. Dat vergt in het begin wat gewenning; de iconen zijn klein en beschrijvingen ontbreken. Veel apps hebben gelukkig dezelfde iconen als hun iOS-tegenhangers. Een lange druk op de crown start spraakassistent Siri, die je kunt gebruiken om apps te starten, voor timers en reminders, om berichten te sturen en om algemene vragen te stellen. Indien gewenst kun je Siri zo instellen dat de assistent automatisch tot leven komt als je 'Hé Siri' zegt.

Apple Watch screenshotsApple Watch screenshotsApple Watch screenshotsApple Watch screenshotsApple Watch screenshotsApple Watch screenshotsApple Watch screenshotsApple Watch screenshotsApple Watch screenshotsApple Watch screenshotsApple Watch screenshotsApple Watch screenshots

De mogelijkheid om met je stem in het Nederlands (zoek)opdrachten te geven en tekst in te voeren, is heel goed uitgevoerd. Een timer zetten, een zoekopdracht uitvoeren of op een tekstbericht reageren werkt zo véél makkelijker dan met knop- of touchscreenbediening. Contactloos betalen kan via Apple Pay, dat inmiddels met alle grote creditcards te koppelen is, en ook werkt met betaalrekeningen van ABN AMRO, bunq, ING en Rabobank.

Apps

De Apple Watch wordt geleverd met een groot aantal standaardapps, waaronder prima werkende turn-by-turnnavigatie, weer- en aandeleninformatie, een podcastapp, audioboeken, muziekspelers, kalender-, klok-, timer-, stopwatch- en lijstenapps. Bellen kan ook met de Apple Watch: zolang je telefoon binnen bereik is, kun je gesprekken aannemen én zelf gesprekken starten, bijvoorbeeld door Siri de opdracht te geven een contactpersoon te bellen. Op gezondheidsvlak biedt de Apple Watch Series 6 ecg-metingen op afroep, continue hartslag- en SpO₂-metingen, slaapregistratie, geluidsmetingen en een sportapp met ondersteuning voor een groot aantal sportprofielen.

Buiten die doorgaans goed doordachte standaardapps is er bovendien een groot aanbod van thirdpartyapps voor de Apple Watch. Apple geeft de concurrentie op dat punt duidelijk het nakijken. Bedenk een app en hij is beschikbaar voor de Apple Watch. Een (klein) smetje op het blazoen van Apple is dat offline Spotify-weergave helaas nog altijd niet mogelijk is. Wil je onderweg zónder je telefoon mee te nemen naar muziek luisteren via een Apple Watch met een daaraan gekoppelde bluetoothheadset, dan moet je handmatig muziek van je telefoon naar het horloge kopiëren of gebruikmaken van Apple Music.

Accuwerktijd

De Apple Watch zit dus doordacht in elkaar, maar dat wil niet zeggen dat het een apparaat zonder nadelen is. Buiten de iOS-lock-in zijn we niet enthousiast over de accuduur, die ook bij de Series 6 nog altijd minder dan twee dagen is, zeker als je het scherm in always-onmodus gebruikt. In die modus dimt het scherm naar een lager niveau als je het horloge niet actief gebruikt, maar blijft daarbij wel zo helder dat je het nog goed kunt aflezen. Apple zelf belooft 18 uur, maar dat is te pessimistisch geschat, leert onze ervaring; tot ongeveer 32 uur is prima mogelijk. Schakel je de always-on uit, dan is dat met een beetje geluk op te rekken naar een kleine 38 uur. Niet slecht, maar in 2021 zeker geen geweldige score.

Ecg en SpO₂

Met de Apple Watch Series 4 introduceerde Apple twee jaar geleden al de mogelijkheid om hartritmefilmpjes te maken. Met de Watch 6 voegt Apple daar dus SpO₂-meting aan toe, waarbij onze ervaringen in eerste instantie niet heel positief waren. Vlak nadat het horloge vorig jaar op de markt kwam, gingen metingen bij ons vaker fout dan goed, resulterend in een test waar geen meetwaarde uitkomt. Regelmatig gebeurde het ons bovendien dat er waarden werden genoteerd die binnen een paar uur sterk fluctueerden van de normale range van 95 tot 99 procent naar minder dan 90 procent. Inmiddels zijn we verschillende software-updates verder en zijn de resultaten die wij nu zien, veel betrouwbaarder. Als je een SpO₂-meting start, ben je verplicht 15 seconden je hand stil te houden. Doe je dat niet, dan is Apple onverbiddelijk en krijg je een ‘meting mislukt’-melding. Houd je je hand wel goed stil, dan registreert de Watch Series 6 consequent waarden die binnen 2 procentpunt van die van onze referentiemeter liggen.

De Apple Watch biedt ook de mogelijkheid om automatische SpO₂-metingen uit te voeren, waarbij dit verschillende keren per uur gebeurt. Onze ervaring leert dat dit vaak niet lukt, want daggrafieken bevatten meestal diverse gaten. Daarnaast variëren de meetwaarden van de automatische metingen sterk, met uitschieters naar beneden die wij vaak niet logisch vonden. De resultaten van handmatige SpO₂-metingen zijn wat ons betreft inmiddels als 'goed' te bestempelen; in de automatische metingen hebben we dus veel minder fiducie.

De ecg-functie van de Series 6 werkte bij ons zonder hick-ups en leverde zoals eerder beschreven steeds een normaal sinusritme als resultaat. Zoals gezegd durven we hier geen conclusies aan te verbinden, omdat we dit alleen bij personen hebben getest die geen (bekende) hartritmeproblemen hebben.

Gezondheid en sport

De fitness- en gezondheidstracking van de Apple Watch is verder goed doordacht, waarbij je, als je daarvoor kiest, een grote hoeveelheid data voorgeschoteld kunt krijgen. Voor duiding van fitness- en gezondheidsdata maakt de Apple Watch gebruik van twee verschillende apps op de iPhone. In de Gezondheid-app vind je een overzicht van je dag en zie je bijvoorbeeld hoeveel je staat, beweegt en traint. Ook geeft de app inzicht in je slaap, hoewel die informatie bij Apple standaard heel basaal is en informatie over verschillende slaapstadia ontbreekt. Wel krijg je duidelijk inzicht in trends over langere periodes. De slaapdata lijkt bovendien nauwkeurig; de momenten van in slaap vallen en ontwaken worden doorgaans goed geschat. Wil je gedetailleerdere slaapinformatie, dan moet je daarvoor een thirdpartyapp op het horloge installeren, waarbij je keuze hebt uit een ruim aanbod.

Apple gezondheid appApple gezondheid appApple gezondheid appApple gezondheid appApple gezondheid appApple gezondheid appApple gezondheid appApple gezondheid appApple gezondheid appApple gezondheid appApple gezondheid appApple gezondheid appApple gezondheid appApple gezondheid appApple gezondheid app

De Gezondheid-app geeft naast een slaapoverzicht standaard inzicht in je dagelijkse stappen, gelopen afstand, gebruikte energie, het aantal work-outs van de afgelopen periode en, als je dit ingeschakeld hebt, informatie over perioden waarin je aan hoge geluidsniveaus blootgesteld bent geweest. Wil je meer informatie, dan kan dat, want je kunt het hoofdmenu van de app naar eigen inzicht uitbreiden met informatie over cardioconditie (VO₂Max), informatie over hoe lang je gemiddeld je handen wast, je huidige hartslag, rusthartslag, hartslag tijdens slaap, snelheid tijdens het traplopen, tijd die je staat, loopt en traint, en afgelegde afstand tijdens hardlopen, wandelen en fietsen. Kortom, je kunt het overzicht zo beknopt of uitgebreid maken als je wilt.

Sportactiviteiten worden standaard gelogd met de Work-out-app op de Apple Watch, die data vervolgens doorstuurt naar de Conditie-app op de iPhone. De Apple Watch heeft profielen voor een zeer divers aanbod aan sporten, variërend van gangbare sporten als hardlopen en fietsen tot vissen, zeilen en ‘fitnessgamen’. Apples eigen Work-out-app toont tijdens het sporten maximaal vijf informatievelden, waarvan je de samenstelling kunt aanpassen. Ga je fietsen, dan zie je standaard je verstreken tijd, huidige hartslag, gemiddelde snelheid, totale stijging en afgelegde afstand. Voor hardlopen bestaat het overzicht standaard uit tijd, hartslag, actueel tempo, gemiddeld tempo en afstand. Indien gewenst kun je elk van die waarden inruilen voor andere, waaronder huidig tempo, actieve en totale calorieën en cadansinformatie. Wil je andere datavelden, dan moet je uitwijken naar apps van andere aanbieders. Ook als je een gestructureerde work-out, zoals een intervaltraining wilt doen, zul je met een andere app aan de slag moeten.

Apple conditie appApple conditie appApple conditie appApple conditie appApple conditie appApple conditie appApple conditie appApple conditie appApple conditie appApple conditie appApple conditie appApple conditie app

Informatie van alle work-outs verschijnt automatisch in de Conditie-app op de iPhone, waar je na een hardloopsessie informatie over tijd, afstand, hartslag, calorieverbruik, tempo en bij outdooractiviteiten een kaart terugvindt. In vergelijking met de meer op sport gerichte horloges in deze test ontbreekt informatie over zaken als trainingsbelasting, hersteltijd en algemene progressie. Althans, Apple biedt beperkte Trends-informatie pas nadat je het horloge 180 dagen hebt gedragen. Een vreemde keuze, omdat andere fabrikanten laten zien dat je na een veel kortere periode ook al prima trends in kaart kunt brengen.

Hartslagmeting

De Series 6 maakt gebruik van een nieuwe generatie hartslagsensor bestaande uit vier leds en vier fotocellen die de reflecties van het ledlicht meten. De nauwkeurigheid van de hartslagsensor bleek tijdens onze tests doorgaans goed tot zeer goed.

De grafieken hieronder tonen hartslagdata van de Apple Watch S6 in groen en referentiedata van een Garmin HRM Dual-hartslagband in paars, gelogd tijdens verschillende hardloopsessies. Allereerst ons standaardrondje met drie tempowisselingen na anderhalve kilometer inlopen. We zien hier dat de Apple Watch S5 de curve van de referentieborstband op een enkele kleine uitschieter na heel goed volgt.

parkrun apple watch S6

Hetzelfde beeld zien we bij een langere hardloopsessie met wisselende snelheden. Op twee momenten waarbij wij stilstonden, toont de grafiek van de Apple Watch een horizontale lijn. Dit is geen fout van het horloge zelf, maar een beperking bij het exporteren van de data. Laten we die twee momenten buiten beschouwing, dan zien we dat de Apple Watch Series 6 de curve van de referentiemeter zeer goed volgt. Alleen in het begin van de sessie zien we dat de Apple Watch na het tweede interval even de draad kwijt is, maar zich vervolgens snel herpakt en de wisselende hartslag gedurende de rest van de sessie goed interpreteert.

Apple Watch S6 HR1

Tijdens andere runs zagen we een vergelijkbaar beeld, zoals onderstaande grafiek van een run met een gelijkmatiger tempo laat zien. Ook hier zijn de horizontale lijnen rond het 35-minutenpunt in de grafiek het gevolg van een vertaalfout in de data en geen meetfout van het horloge zelf.

Apple Watch S5 HR data

Gps-nauwkeurigheid

Tijdens onze tests bleek de hartslagregistratie van de Apple Watch Series 6 prima en ook gps-tracking is goed; het horloge bleek onder uiteenlopende omstandigheden doorgaans nauwkeurig. De vreemde neiging om bij de vastgelegde gps-tracks alle bochten af te ronden, iets waar eerdere Apple Watches een handje van hadden, is bij de Series 6 voor het grootste deel verdwenen, al lijkt Apple nog altijd iets van smoothing op de opgeslagen routes toe te passen. In de praktijk is dat wat ons betreft geen probleem, temeer omdat het horloge zelden echt de mist ingaat. Onderstaande grafiek toont de Apple Watch Series 6 in rood, onder gunstige omstandigheden tussen laagbouw.

GPS fitbit Sense Apple Watch S6

Bij hardloopsessies tussen hoogbouw in het centrum van Rotterdam zit de Series 6 soms zichtbaar naast de door ons gelopen route (zie hieronder in groen), maar daarin verschilt de Series 6 niet wezenlijk van de andere horloges uit de test. De totale afstand per activiteit die de Apple Watch Series 6 tijdens onze hardloop- en fietsactiviteiten logde, bleek zeer nauwkeurig, met een gemiddelde afwijking van andere horloges en de berekende referentieafstand van minder dan 2 procent.

Kaart Apple Watch S6 1

Kaart Apple Watch S6 2

Kaart Apple Watch S6 3

Samengevat

Onder de streep is de Apple Watch Series 6 een erg fijne smartwatch en naar onze mening hét voorbeeld van hoe een slim horloge moet werken. Helaas is het horloge alleen met een iPhone te gebruiken en valt de accuwerktijd nog altijd tegen. De werking van de nieuwe SpO₂-functie van de Series 6 is in orde. Als je echter al een Series 5 hebt, is er wat ons betreft geen enkele reden om over te stappen, tenzij je valt voor de nieuw toegevoegde blauwe- en rode kleuren waarin alleen de Series 6 beschikbaar is.

Minpunten

  • Matige accuwerktijd
  • Thirdpartyapps nodig voor gestructureerde work-outs
Tweakers zegt: Excellent

Andere smartwatches van Apple

Apple introduceerde vorig najaar gelijk met de Watch Series 6 ook de Apple Watch SE. Die 100 euro goedkopere variant moet het stellen zonder ecg- en bloedsaturatiemetingen, die we bij de Series 6 wél terugvinden. Daarnaast kan het oledscherm van de SE niet in always-onmodus werken en beschikt het horloge over een iets langzamere Apple S5-chip, die we eerder bij de Watch Series 5 tegenkwamen. Ook mist de Watch SE de nieuwe U1-chip, waarmee de S6 in de toekomst naar verluidt AirTag-functionaliteit gaat bieden. Kun je met die omissies leven, dan heb je met de goedkopere SE-versie nog steeds een uitstekende smartwatch.

Wat functionaliteit betreft komt de Watch SE feitelijk overeen met de inmiddels uitgefaseerde Watch Series 5, op de ecg-functionaliteit na, maar wel met een aanzienlijk lagere prijs. Wij hebben de Watch SE ook enkele weken getest naast de Series 6 en merkten in de praktijk nauwelijks verschil tussen beide modellen, ondanks de snellere chip in de Series 6. Uiterlijk lijken ze als twee druppels water op elkaar en beide horloges zijn compatibel met dezelfde bandjes, die overigens onveranderd zijn ten opzichte van de vorige generaties Apple Watches.

Als goedkoper alternatief biedt Apple zelf op dit moment de Watch Series 3 nog altijd te koop aan. Dat model heeft nog het oude Watch-design, met een kleiner scherm, dikkere schermranden, een beduidend langzamere processor en een minder goede optische hartslagmeter. De Apple Watch 3 is te koop vanaf ongeveer 200 euro, waarmee het prijsverschil met de Watch SE zo'n 100 euro is. Dat is natuurlijk significant, maar als het budget het toelaat, zouden wij bij een keuze tussen de twee altijd kiezen voor de Apple Watch SE, omdat dat op vrijwel alle punten een veel beter apparaat is dan de oudere Watch 3.

Ben je een iOS-gebruiker en wil je een smartwatch van een ander merk, dan moet je rekening houden met beperkingen. De meeste smartwatches van andere merken zijn weliswaar te gebruiken in combinatie met een iPhone, maar onder het mom van veiligheid beperkt Apple dat grotendeels tot eenrichtingsverkeer. Wil je bijvoorbeeld iets simpels doen als direct via het horloge op tekstberichten antwoorden, dan zul je echt een Apple Watch moeten kopen; Apple staat dat andere fabrikanten niet toe.

Fitbit Sense

Fitbit introduceerde vorig najaar twee nieuwe smartwatches: de Fitbit Versa 3, die vanaf 200 euro in de Pricewatch staat, en de Fitbit Sense, het nieuwe topmodel dat op dit moment vanaf een kleine 290 euro te koop is. Uiterlijk lijken beide apparaten sterk op elkaar en ook wat functionaliteit betreft zijn er veel overeenkomsten. De Sense heeft meer sensoren aan boord en biedt daarmee enkele functies die de Versa 3 moet missen. In de basis is de Sense net als andere Fitbit-apparaten sterk gericht op gezondheidstracking, waarbij Fitbit zich richt op een brede doelgroep en niet zozeer op die-hard sporters.

Uiterlijk

De Sense is een compact horloge, dat ook prima om een kleinere (vrouwen)pols past. Het apparaat heeft geen fysieke knoppen, maar wel een aanraakgevoelige touchknop aan de linkerzijkant van de behuizing. Een korte druk op de knop activeert het horloge vanuit de slaapstand of laat je terugkeren naar het hoofdmenu. Tweemaal kort drukken opent een snelmenu met vier apps naar keuze; langer vasthouden start een vooraf ingestelde app of functie, bijvoorbeeld de sport- of muziekapp. Helaas reageert de knop lang niet altijd direct op aanraking. De fysieke drukknop die Fitbit gebruikte bij voorgaande modellen, was wat ons betreft beter geslaagd.

Fitbit Sense

Het horloge heeft een vierkant oledtouchscreen dat 29x29mm meet en daarmee een van de kleinere uit de test is. Het scherm gaat standaard uit als het horloge niet gebruikt wordt, maar kan ook in always-onmodus gebruikt worden, waarbij de tijd altijd zichtbaar blijft. Dat laatste heeft uiteraard negatieve invloed op de accuwerktijd.

Smartwatchfuncties

Het apparaat kan uiteraard dienstdoen als allround smartwatch, waarbij je notificaties kunt ontvangen en kunt reageren met een aantal korte snelkeuzeantwoorden of via spraak-naar-tekst een langer antwoord kunt formuleren. De ingebouwde spraakherkenning werkt prima. Klanten van ABN AMRO, Rabobank of bunq kunnen ook contactloos betalen met de Sense. Het horloge heeft daarnaast een ingebouwde muziekfunctie, waarmee het mogelijk is muziek via Deezer en Pandora op het horloge te zetten. Eigen mp3’s kun je bij dit nieuwe model helaas niet meer gebruiken en ook muziek van Spotify kan niet op het horloge zelf offline opgeslagen worden.

De Sense biedt ondersteuning voor Amazons spraakassistent Alexa en Google Assistent. Op het moment van schrijven zijn beide echter nog niet beschikbaar in Nederland. De Sense beschikt behalve over een ingebouwde microfoon ook over een luidspreker en dat maakt het mogelijk om direct inkomende gesprekken aan te nemen als je telefoon binnen bluetoothbereik is. Verder zijn er apps voor timers, wekker, agenda en sport aan boord. Wil je meer apps, dan is er een groot, maar kwalitatief vrij wisselend aanbod beschikbaar via Fitbits appstore.

Fitbit Sense interfaceFitbit Sense interfaceFitbit Sense interfaceFitbit Sense interfaceFitbit Sense interfaceFitbit Sense interfaceFitbit Sense interfaceFitbit Sense interfaceFitbit Sense interfaceFitbit Sense interfaceFitbit Sense interfaceFitbit Sense interfaceFitbit Sense interfaceFitbit Sense interfaceFitbit Sense interfaceFitbit Sense interface

In vergelijking met de Apple Watch oogt het kleinere oledscherm met zijn beduidend lagere resolutie wat minder fraai en de interface werkt ook zichtbaar minder soepel. Stroperig is het zeker niet, maar de animaties zijn beduidend minder vloeiend dan die van de Apple Watch.

Fitbits app geeft overzichtelijke informatie over stappen, gelopen afstand, verbruikte calorieën en het aantal trappen dat je per dag loopt. De Sense analyseert daarnaast (automatisch) in hoeverre je gestrest bent op basis van hartslagvariabiliteit, rust- en slaaphartslag, en elektrodermale activiteit, of eda. Dat laatste is een manier om wisselingen in elektrische geleiding in de huid te meten, wat een indicator van stress kan zijn.

Fitbit app hoofdmenuFitbit app hoofdmenuFitbit app hoofdmenuFitbit app hoofdmenu

Accuwerktijd

De accuwerktijd van de Sense is uitstekend. Wij haalden in de praktijk zo’n vijf en een halve dag, inclusief verschillende gps-work-outs: ruim tweemaal de werktijd van de Apple Watch Series 6 dus. Dat is overigens met het scherm standaard uitgeschakeld. Met de optionele always-onmodus van het oledscherm ingeschakeld zakt de werktijd terug naar ongeveer drie en een halve dag.

Eda-sensor

De Fitbit Sense is het eerste horloge met een eda-sensor aan boord. Eda-metingen moeten handmatig uitgevoerd worden door de palm van je hand over het scherm te leggen en contact te laten maken met twee metalen sensoren op de rand van het scherm. Tijdens een test van minimaal twee minuten meet het horloge vervolgens of er veranderingen optreden in de geleiding van je huid, waarna je te zien krijgt of dit het geval was. Verdere duiding of tips worden niet gegeven, waardoor je als gebruiker (vooralsnog) eigenlijk weinig met de uitslag kunt, vooral omdat geregistreerde pieken niet alleen op stress kunnen duiden, maar ook andere factoren hier invloed op hebben. Wij zijn benieuwd of er in de toekomst meer praktische toepassingen voor eda-metingen komen, waarbij gebruikers meer handvatten krijgen om iets met de resultaten te doen.

Ecg, temperatuur en SpO₂

Ook nieuw bij de Sense is een ingebouwde ecg-sensor, die we dus ook al tegenkwamen bij de Apple Watch en waarmee op gelijke wijze een hartfilmpje gemaakt kan worden dat eventueel atriumfibrilleren kan aantonen. Opnieuw: wellicht handig voor mensen met (vermoedens van) hartproblemen, maar een functie die je als gezond persoon niet regelmatig zult gebruiken.

Een derde nieuwe sensor lijkt op het eerste gezicht minder indrukwekkend, maar biedt in de praktijk wellicht nog de meest praktische inzichten. De Sense heeft voor het eerste namelijk ook een huidtemperatuurmeter aan de onderkant van de behuizing. Deze wordt gedurende de nacht gebruikt om je gemiddelde temperatuur op te nemen, waarna je in de app onder het kopje Gezondheidscijfers ziet hoe je temperatuur van nacht tot nacht verandert. Verhoging van je nachttemperatuur kan duiden op beginnende koorts. Dat gezondheidsoverzicht, waarin je ook trends in ademhalingsfrequentie, hartslagvariabiliteit, rusthartslag en bloedzuurstofsaturatie terugvindt, laat standaard data voor de afgelopen zeven dagen zien. Wil je ook een 30-dagenoverzicht, dan zul je een abonnement op Fitbits Premium-service moeten nemen. Bij aankoop van de Sense krijg je zes maanden Fitbit Premium gratis. Daarna kost deze dienst 8,99 euro per maand.

Fitbit gezondheidsoverzichtFitbit gezondheidsoverzichtFitbit gezondheidsoverzichtFitbit gezondheidsoverzichtFitbit gezondheidsoverzichtFitbit gezondheidsoverzichtFitbit gezondheidsoverzichtFitbit gezondheidsoverzicht

De Sense biedt ook SpO₂-meting, maar die is op een rare manier geïmplementeerd. Het is onmogelijk om handmatig een SpO₂-meting uit te voeren; registratie van het bloedzuurstofgehalte gebeurt alleen tijdens slaap en bovendien alleen nadat je de SpO₂-app uit Fitbits appstore geïnstalleerd hebt. In eerste instantie was meting van het bloedzuurstofgehalte zelfs alleen mogelijk bij gebruik van één specifieke watchface, maar die restrictie is inmiddels verdwenen. Om hartslag en bloedzuurstofsaturatie te meten, maakt Fitbit gebruik van een nieuwe optische sensor. Tijdens onze test bleek deze nauwkeurige all-dayhartslag- en nachtelijke SpO₂-metingen uit te voeren.

Slaapanalyse

De slaapanalyse van de Fitbit Sense is uitgebreid en, voor zover wij kunnen schatten, van goede kwaliteit. Fitbit geeft via het slaapdashboard inzicht in slaapduur en slaapfasen, en analyseert aan de hand van hartslagdata hoe goed het herstel gedurende de slaap is geweest. Uit die drie ingrediënten destilleert de software een slaapscore die op een schaal van 0 tot 100 aangeeft hoe goed je geslapen hebt. Over het algemeen komt die score vrij goed overeen met hoe wij onze slaap en mate van uitgerustheid zelf schatten. De meting van het aantal geslapen uren valt bij Fitbit wel lager uit dan bij de meeste concurrenten, vooral omdat Fitbit gedurende de nacht vaak perioden registreert waarin je (onbewust) wakker bent. Daarnaast lijkt het algoritme van Fitbit toch al wat strakker afgesteld dan die van de meeste andere fabrikanten, die stil in bed een boek lezen of tv-kijken soms ook al als slaap willen herkennen. Bij Fitbit gebeurt dit zelden.

Fitbit slaapanalyse 3Fitbit slaapanalyse 3Fitbit slaapanalyse 3Fitbit slaapanalyse 3

Sport

Fitbit richt zich met zijn horloges op een brede doelgroep van consumenten die een gezonde levensstijl willen, maar niet per definitie op zoek zijn naar de meest uitgebreide sportanalyse. Fitbits horloges en app ogen 'vriendelijk' en toegankelijk, en zijn duidelijk zowel op mannen als vrouwen gericht. De Sense biedt twintig sportprofielen en laat je voor trainingen doelen op het gebied van tijd, afstand, calorieverbruik en 'tijd in actieve zones' instellen.

Tijdens activiteiten zie je die gegevensvelden in beeld. Bij hardlopen en fietsen zie je boven en onder in beeld standaard klein de afgelegde afstand en totale tijd, terwijl in het midden groot de hartslag getoond wordt. Door heen en weer te swipen kun je meer data zien en je hebt als gebruiker ook de mogelijkheid om de datavelden zelf aan te passen. Geavanceerde trainingsmogelijkheden, zoals intervaltrainingen, biedt de Sense niet.

Fitbit app sportFitbit app sportFitbit app sportFitbit app sportFitbit app sportFitbit app sportFitbit app sportFitbit app sport

In Fitbits app is na een training uitgebreide informatie over onder andere afstand, tempo, aantal stappen, hartslagdata, gebruikte energie en tussentijden te vinden. Data is indien gewenst ook automatisch of handmatig naar diensten van derden zoals Strava te exporteren en Fitbit biedt ook een webportal waar je dashboards en activiteiten op een groter scherm kunt bekijken en analyseren. Daarnaast biedt Fitbit via zijn app een groot aantal videowork-outs voor onder andere cardio, kracht en yoga. Het gros van deze work-outs is helaas alleen beschikbaar als je een Premium-account hebt.

Hartslagmeting

Tijdens sportactiviteiten is de betrouwbaarheid van de hartslagmeter in onze ervaring wat wisselend, waarbij het aan het begin van de work-out vooral even kan duren voordat de hartslagsensor zich correct instelt op de hartslag. Tijdens ons korte standaardrondje ging dat bijvoorbeeld helemaal fout, zoals onderstaande grafiek laat zien. De Sense (in groen) wist tijdens deze korte run van 3,5km feitelijk pas na 13 minuten een goede lock te krijgen; de hele periode ervoor wist het horloge duidelijk niet goed te schatten wat de hartslag was.

Parkrun Fitbit Sense

Bovenstaande is een extreem voorbeeld. Tijdens hardloopsessies met een gelijkmatig tempo is de nauwkeurigheid van de Sense doorgaans goed, maar ook onderstaand voorbeeld van een langere run laat duidelijk zien dat het horloge in het begin moeite heeft de hartslag correct vast te stellen. Is dat eenmaal gelukt, dan is de nauwkeurigheid van de Sense doorgaans goed.

Fitbit Sense HR1

Bij langere hardloopsessies met een wisselende belasting weet de Sense doorgaans goed bij de les te blijven, hoewel we ook in het voorbeeld hieronder zien dat het horloge vooral aan het begin van de activiteit duidelijk moeite heeft om de juiste hartslag te bepalen. Dat laatste is een terugkomend beeld tijdens onze tests. Soms is de Sense snel bij de les, maar meestal helaas niet.

Fitbit Sense HR2

Gps-nauwkeurigheid

De Sense heeft een eigen gps-ontvanger ingebouwd, waar zijn voorloper nog gebruik moest maken van een via bluetooth verbonden telefoon om locatiegegevens op te kunnen slaan. Onze tests laten zien dat de gps redelijk nauwkeurig werkt, maar in vergelijking met andere horloges schatte de Sense onze fiets- en hardloopsessies vaak iets korter dan het gemiddelde van de andere smartwatches en de door Strava berekende afstanden. Niet veel, maar op een run van 10km berekent de Sense soms ruim 150m minder dan we daadwerkelijk gelopen hadden. Kijken we naar de gps-traces van de Sense, dan valt op dat het horloge niet altijd correct registreert waar we lopen of fietsen. Onderstaand voorbeeld toont een gps-trace van de Fitbit Sense (blauw) onder gunstige omstandigheden, waarbij de Sense ons soms enkele meters buiten het gelopen pad plaatst.

GPS fitbit Sense Apple Watch S6

Temidden van hoogbouw lijkt de Fitbit Sense ook net wat meer moeite te hebben dan de meeste andere modellen in de test. Onderstaande kaartjes tonen de Fitbit Sense in paars en de Garmin Forerunner 745 in blauw. Tussen de hoogbouw in het centrum van Rotterdam hebben beide apparaten duidelijk moeite, maar de Sense snijdt net wat meer hoekjes af en legt de daadwerkelijk gelopen route iets minder goed vast.

Fitbit Sense GPS1

Fitbit Sense GPS2

Fitbit Sense GPS3

Samengevat

De Fitbit Sense is een fijn horloge, dat goede smartwatchfunctionaliteit combineert met goede sportfuncties en overzichtelijk gepresenteerde gezondheidsinzichten. Een uitblinker is de Sense echter niet. De smartwatchfunctionaliteit blijft daarvoor te ver achter bij die van bijvoorbeeld de Apple Watch S6 en de Samsung Galaxy Watch 3, terwijl er voor sportregistratie en analyse ook betere alternatieven te koop zijn. De Sense moet het net als andere Fitbit-horloges en -trackers vooral hebben van de laagdrempelige software, die goede inzichten biedt voor een breed publiek. Aan die goede inzichten voegt Fitbit met de Sense nu ook ecg en eda-metingen toe, waarvan wij het nut minder duidelijk vinden. Wil je graag een Fitbit-smartwatch, maar kun je het stellen zonder de ecg-, eda- en SpO₂-functies, dan is de nieuwe Versa 3, die gelijktijdig is uitgebracht en verder identieke functionaliteit biedt, een prima alternatief dat 100 euro goedkoper is.

Getest

Fitbit Sense Zwart (Zwart)

Prijs bij publicatie: € 290,-

Vanaf € 213,99

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)

Andere Smartwatches van Fitbit

De Fitbit Sense werd vorig najaar samen met de Fitbit Versa 3 op de markt gebracht. Beide horloges lijken uiterlijk als twee druppels water op elkaar en ook de functionaliteit komt grotendeels overeen, alleen moet de Versa 3 het zonder de eda- en ecg-functies doen en mist het horloge de huidtemperatuurmeter van de Sense. De Versa 3 heeft, in tegenstelling tot de oudere Versa 2, wel een gps-ontvanger ingebouwd en ondersteunt dezelfde muziek-, sport- en smartwatchfuncties als de Sense. De Versa 3 kost in de praktijk 100 euro minder dan de Sense. Wil je graag een Fitbit en kun je de eda- en ecg-functies missen? Dan is de Versa 3 een prima alternatief voor de Fitbit Sense.

Garmin Forerunner 745

Het populairste merk smartwatches in de Pricewatch is niet Apple of Samsung, maar Garmin. Deze Amerikaanse fabrikant heeft een enorm aanbod aan smartwatches/sporthorloges, onderverdeeld in verschillende series gericht op lifestyle, sport, outdoor en luxe. Wij bekijken het nieuwste model uit de op sporters gerichte Forerunner-serie, de Forerunner 745, die voor 450 euro in de Pricewatch terug te vinden is.

Garmin Forerunner 745

De Forerunner-serie lijkt vooral gericht op hardlopers, maar in de praktijk zijn de Forerunners de allround sporthorloges van Garmin. De Forerunner-reeks bestaat uit acht courante modellen, in prijs uiteenlopend van ongeveer 120 tot 550 euro. Naast de Forerunner-series heeft Garmin nog twaalf andere horlogereeksen, waaronder de meer op lifestyle gerichte Vivo-modellen, de Fenix-serie voor triatleten en Venu-modellen met oledschermpjes.

Functionaliteit voorop

Anders dan bij de meeste andere smartwatches kiest Garmin bij de Forerunner-serie niet voor een oledbeeldscherm, maar voor een transflectief memory-in-pixel-model. Voordeel is dat dit type scherm geen backlight nodig heeft, maar invallend licht weerkaatst, en dus minder energie gebruikt en beter afleesbaar wordt naarmate er meer omgevingslicht is. Ideaal voor sporten in de felle zon dus. Transflectieve schermen werken daarnaast in always-onmodus zonder veel energie te gebruiken. Nadeel is dat een transflectief scherm er in vergelijking met oled weinig indrukwekkend uitziet door de beperkte kleurverzadiging en het beperkte contrast. Het scherm van de Forerunner 745 heeft met 240x240 pixels (op het breedste en hoogste punt) ook een relatief lage resolutie. Een ander verschil met de overige horloges uit de test is dat de Forerunner 745 alleen met knopbediening werkt; een touchscreen ontbreekt. Dat lijkt een nadeel, maar tijdens het sporten is knopbediening met bezwete vingers een stuk fijner dan een touchscreen.

Garmin FR745 fotosGarmin FR745 fotosGarmin FR745 fotosGarmin FR745 fotosGarmin FR745 fotosGarmin FR745 fotosGarmin FR745 fotosGarmin FR745 fotosGarmin FR745 fotosGarmin FR745 fotosGarmin FR745 fotosGarmin FR745 fotos

Smartwatchfuncties

Als smartwatch biedt de Forerunner 745 de basisfunctionaliteit, maar is het zeker niet het beste klokje uit de test. Notificaties ontvangen en door middel van snelkeuzes reageren op tekstberichten is mogelijk. Ook agenda- en weer-informatie zijn standaard beschikbaar. De Forerunner 745 kan bovendien muziek opslaan en via bluetooth afspelen. Dat kunnen zowel eigen mp3-bestanden zijn als playlists van Spotify, die je voor offline gebruik naar het horloge kunt kopiëren via wifi. Dat laatste is wat ons betreft een groot voordeel. Spotify is met afstand de populairste muziekdienst in Nederland en dat Garmin het mogelijk maakt om snel complete playlists via wifi naar de Forerunner 745 te kopiëren, maakt het heel eenvoudig om muziek af te spelen tijdens het sporten. Betalen via NFC is ook mogelijk als je bankiert bij ABN AMRO of Rabobank, of een ICS Mastercard hebt. Via Garmins eigen ConnectIQ-appwinkel kunnen meer apps gedownload worden, maar het gros hiervan zijn aan sport gerelateerde apps. De algemene smartwatchfuncties van de Forerunner zijn dus wat beperkt, maar wat ons betreft heeft het horloge wel precies de juiste functies aan boord.

Data in app en webportal

Waar de Forerunner 745 vooral uitblinkt, is op het gebied van sport- en gezondheidsregistratie. Het horloge kan 24 uur per dag beweging, hartslag en SpO₂-data loggen, en haalt daar een schat aan informatie uit. Naast registratie van standaardzaken als hartslag, stappen en verbruikte calorieën geeft het horloge inzicht in stress, uitgebreide slaapgegevens, ademhalingsfrequentie en je energieniveau in de vorm van een Body Battery-grafiek. Garmins Connect-smartphoneapp biedt al deze data in een overzichtelijk dashboard met tal van subdashboards waarin zeer gedetailleerde informatie beschikbaar is. Wil je nog meer en overzichtelijkere dashboards, dan kun je in Garmins webportal terecht. Deze voor desktopgebruik bedoelde site biedt configureerbare dashboards, uitgebreide analysemogelijkheden per training en historische data die jaren teruggaat.

Garmin mobile appGarmin mobile appGarmin mobile appGarmin mobile appGarmin mobile appGarmin mobile appGarmin mobile appGarmin mobile appGarmin mobile appGarmin mobile appGarmin mobile appGarmin mobile app

SpO₂ en accuwerktijd

SpO₂ kan zoals gezegd 24 uur per dag gemeten worden, zodat je ook hiervan grafieken over tijd kunt plotten. De accuwerktijd is bovendien goed. Garmin belooft tot één week werktijd tussen oplaadbeurten, maar dat is wat optimistisch en bovendien zónder SpO₂-meting. Schakelen we die continu in - je kunt ook kiezen voor enkel tijdens slaap - dan halen wij in de praktijk drie dagen. Met SpO₂-meting alleen tijdens de nacht komen we uit op op iets meer dan vier dagen en zonder automatische SpO₂-meting, maar mét continue hartslagregistratie is dik vijf dagen mogelijk. Niet de week die Garmin belooft dus, maar in de praktijk gewoon prima.

Gemaakt voor sport

Op het gebied van sportregistratie is Garmin marktleider en dat heeft een goede reden. De Forerunner 745 biedt net als de meeste andere Garmin-horloges tal van sportprofielen en kan desgewenst ook aan externe sensoren als hartslagmeters, loopdynamieksensoren, en power- en cadansmeters voor fietsen gekoppeld worden. De Forerunner 745 is bovendien geschikt voor multisportactiviteiten, waarbij je zonder te stoppen kunt overgaan van bijvoorbeeld zwemmen naar fietsen en hardlopen. Vooral nuttig voor triatlons dus, al is elke andere combinatie van sporten ook mogelijk. Ook gestructureerde trainingen zijn gemakkelijk uit te voeren met de Forerunner 745. Via Garmins mobiele app of via het webportal kun je bijvoorbeeld eenvoudig een intervaltraining samenstellen en deze naar het horloge kopiëren. Garmin werkt ook samen met veel andere diensten, waardoor het mogelijk is om trainingen automatisch te importeren.

Garmin app workout analyseGarmin app workout analyseGarmin app workout analyseGarmin app workout analyseGarmin app workout analyseGarmin app workout analyseGarmin app workout analyseGarmin app workout analyse

Routes en segmenten

De Forerunner 745 heeft geen geografische kaarten ingebouwd; daarvoor moet je de duurdere Forerunner 945 hebben, maar je kunt wel vooraf gemaakte routes naar het horloge kopiëren, waarbij je tijdens het sporten een spoor ziet dat je moet aanhouden om de route te volgen. Wie graag sprintjes trekt op Strava-segmenten, komt daarnaast aan zijn trekken met de ingebouwde segmentenfunctie, die automatisch aangeeft wanneer je in de buurt komt van een als favoriet ingesteld segment en je in real time laat weten of je sneller of minder snel bent dan je PR of de huidige KOM.

Uitgebreide analyse

Het horloge biedt uitgebreide mogelijkheden om datavelden voor work-outs naar eigen inzicht in te delen en via Garmins appstore zijn ook tal van extra datavelden beschikbaar, die een keur aan extra inzichten kunnen bieden. De Forerunner 745 biedt na elke training ook informatie over het aerobe en anaerobe effect van de training op je lichaam en geeft een aangeraden hersteltijd aan. Het klokje houdt verder bij hoe je algemene trainingsbelasting is en raadt afhankelijk van in hoeverre je van de vorige training hersteld bent, ook automatisch een lichtere of zwaardere volgende training aan.

De kwaliteit van de data die Garmin levert, is doorgaans van hoog niveau. De hiervoor aangehaalde Body Battery bepaalt op basis van beweging, slaapkwaliteit en hartritmevariabiliteit continu je energieniveau, en lijkt in de praktijk een goede indicator. Ook stress- en slaapdata lijken in de praktijk doorgaans goed te kloppen. SpO₂-meting kan zoals gezegd tijdens de nacht of zelfs 24 uur per dag automatisch gebeuren. Garmin lijkt hierbij daadwerkelijk vrijwel continu te meten, gelet op de rode leds onder op het horloge, die vrijwel continu oplichten als automatische SpO₂-meting is ingeschakeld. De kwaliteit van de SpO₂-data is bovendien goed. Nadeel van continumeting is zoals gezegd wel dat die de accuwerktijd sterk negatief beïnvloedt.

Slaapdata

De Garmin Forerunner 745 registreert niet alleen hoelang je slaapt, maar ook welke slaapfasen je daarbij doormaakt. In hoeverre dat klopt, kunnen wij niet goed beoordelen, maar wat wel opvalt, is dat Garmin vrijgevig is met het berekenen van de slaapduur. Zit je 's avonds stil voor de tv, dan is de kans aanwezig dat Garmin dat als slaap ziet. Ook in bed lezen werd bij ons vaak als slapen gezien en als je 's morgens na het afgaan van de wekker nog even blijft liggen, geeft Garmin daar ook al snel bonusslaaptijd voor. Slecht willen we de slaapregistratie van de Forerunner 745 zeker niet noemen, maar houd er rekening mee dat het horloge een wat rooskleurig beeld kan geven van je slaapduur.

Hartslagregistratie

De Forerunner 745 maakt gebruik van Garmins nieuwste Elevate V3-hartslagsensor, die ook in tal van andere Garmin-horloges van de afgelopen anderhalf jaar gebruikt wordt. Deze sensor levert nauwkeurige hartslagdata, weten wij van eerdere tests en onze ervaringen met de Forerunner 745 bevestigen dat. Bij ons standaardloopje met drie intervallen doet de Forerunner 745 (groen) het uitstekend. Het horloge heeft de correcte hartslag direct te pakken en volgt de lijn van de referentieborstband op een paar kleine uitschieters na heel goed.

Parkrun Forerunner 745

Ook tijdens hardloop- en fietsactiviteiten met een gelijkmatig inspanningsniveau levert de Forerunner 745 data die vrijwel overeenkomt met die van de referentiemeter en zelfs onder lastige omstandigheden doet de Forerunner 745 het goed, zoals in onderstaande weergave van een fietstocht, op een foutje rond 11 minuten na.

Fietsrit FR745

Gps-kwaliteit

De Forerunner 745 maakt net als de meeste andere Garmin-horloges standaard gebruik van 'slimme' gegevensopslag, wat in de praktijk betekent dat het horloge tijdens sportactiviteiten slechts om de paar seconden gps-coördinaten wegschrijft. Garmin kiest hiervoor om accu en opslagruimte te besparen, maar in beide gevallen is dat wat ons betreft overbodig. Het is aan te raden om de gegevensopslag in te stellen op 'elke seconde', wat de nauwkeurigheid van het horloge sterk ten goede komt.

De nauwkeurigheid van de Forerunner 745 is goed, zeker als we het horloge zo instellen dat het behalve van gps-satellieten ook van het Russische Glonass gebruik mag maken. Met open zicht is de locatieregistratie vrijwel foutloos, zoals onderstaand voorbeeld in met de Forerunner 745 in groen laat zien.

Garmin Forerunner 745

Ook onder lastige omstandigheden houdt de Forerunner 745 zich goed. Op de vorige pagina toonden we een voorbeeld van de Forerunner 745 samen met de Fitbit Sense tussen de hoogbouw in Rotterdam. Hieronder zie je de Forerunner 745 (groen) afgezet tegen de Mobvoi TicWatch 3 Pro (paars). We kiezen opnieuw voor een lastig scenario tussen hoogbouw. Gedurende het grootste deel van de run is de registratie spot-on, maar tussen de hoge gebouwen op de Kop van Zuid (uitsnede 1) raakt het horloge de koers even kwijt en in de tweede uitsnede hieronder zien we dat het ook bij de kubuswoningen even misgaat. De afstanden die de Forerunner 745 tijdens activiteiten meet, zijn doorgaans zeer nauwkeurig, met een afwijking die net als bij de Apple Watch Series 6 gemiddeld kleiner is dan 2 procent.

Garmin Forerunner 745

Garmin Forerunner 745

Garmin Forerunner 745

Samengevat

De Forerunner 745 biedt (basis)smartwatchfuncties, waaronder offline muziek via Spotify, maar blinkt op dat punt niet uit. Waar Garmin wel heel goed scoort, is op het gebied van gezondheidstracking en sport. Het horloge meet desgewenst rond de klok hartslag en SpO₂, en berekent stress- en energieniveaus. Daarnaast is de sportfunctionaliteit zeer uitgebreid. Niet alleen zijn er veel sportprofielen, Garmin houdt ook voortgang en herstel bij en geeft op basis daarvan suggesties voor komende work-outs.

Andere smartwatches van Garmin

De Forerunner 745 is een van de duurdere horloges uit de Forerunner-reeks, maar veel van de functionaliteit van dit horloge vind je ook terug in goedkopere modellen als de Forerunner 245 (vanaf 250 euro) waarvan wij vorig jaar een review op zustersite Hardware.Info publiceerden. Kun je het stellen zonder multisportfuncties en continue SpO₂-meting, dan haal je met die Forerunner 245 voor ruim 100 euro minder een horloge in huis dat grotendeels dezelfde (basis)functies bevat. Let wel, de Forerunner 245 is er zowel mét als zonder muziekfunctie.

Wil je juist méér functionaliteit, dan biedt de Forerunner 945, te koop vanaf ongeveer 550 euro, een (kleine) stap omhoog. Dit horloge heeft niet alleen een grotere accu en daarmee een nog betere werktijd dan de Forerunner 745, de Forerunner 945 beschikt ook over ingebouwde kaarten voor heel Europa, waardoor turn-by-turnnavigatie mogelijk is en het horloge in bergachtige landschappen bovendien gedetailleerde informatie kan geven over de lengte en het stijgingspercentage van komende beklimmingen. Ook voor een review van de Forerunner 945 verwijzen we je graag naar Hardware.Info.

De Forerunner-modellen maken net als het gros van Garmins horloges gebruik van transflectieve schermen, die zoals gezegd uitstekend afleesbaar zijn in vol zonlicht, maar wat kleursaturatie en contrast betreft duidelijk onderdoen voor modellen met een oledscherm. Wil je wél een oledscherm, dan heeft Garmin de Venu vanaf ongeveer 300 euro, en de nieuwere en goedkopere Venu SQ vanaf circa 170 euro. Die laatste is bovendien voorzien van een vierkant scherm, waar wij zoals eerder beschreven fan van zijn. Helaas is het scherm van de Venu SQ met 25x25mm wat ons betreft aan de kleine kant, terwijl de kast relatief grote bezels heeft. Desondanks is het een prima budgetkeuze binnen het Garmin-assortiment.

Huawei Watch GT 2 Pro

Ook Huawei heeft in de afgelopen jaren een flink aantal smartwatches op de markt gebracht. In eerste instantie maakte het daarbij gebruik van Googles inmiddels tot Wear OS omgedoopte Android Wear, tegenwoordig gebruikt de Chinese fabrikant een eigen besturingssysteem genaamd LiteOS. De nieuwste Watch GT 2-serie omvat naast het standaardmodel ook een meer op sport gerichte variant en de high-end Watch GT 2 Pro. Onderliggend lijken de horloges sterk op elkaar, zeker in het geval van de standaard Watch GT 2 en de GT 2e-sportversie. De nieuwere GT 2 Pro heeft een nieuwe optische hartslagsensor en wordt nu draadloos geladen via de Qi-standaard, waar de andere modellen via een magnetisch contact laden.

Huawei Watch GT 2 Pro

De Watch GT 2 Pro is het duurste model uit de range, maar is desondanks te koop vanaf een kleine 210 euro. Voor dat geld krijg je een chique horloge met titaniumbehuizing. Net als de andere GT 2-modellen beschikt de Pro over een high-res oledscherm dat scherp oogt en een fraaie kleurweergave biedt. Het gebruikte LiteOS is eenvoudig van opzet. Een druk op de knop rechtsboven opent het hoofdmenu, waarin we trainingen kunnen selecteren, trainingsgegevens kunnen terugkijken en inzicht krijgen in onze trainingsstatus. De knop rechtsonder opent direct de ingebouwde sportapp. Huawei gebruikt voor analyse van trainingsgegevens software van Firstbeat, een bedrijf dat zich hierin gespecialiseerd heeft en onlangs is overgenomen door Garmin, dat zelf ook al langer van Firstbeats algoritmes gebruikmaakt.

Kracht van eenvoud

Het hoofdmenu van de Watch GT 2 Pro biedt behalve de trainingsfunctie, toegangen tot inzicht in activiteiten, slaap en stress. Daarnaast kun je ademhalingsoefeningen uitvoeren, muziek afspelen, meldingen lezen - reageren op tekstberichten kan niet - weerinformatie raadplegen, stopwatch-, timer- en alarmfuncties instellen, en het horloge als zaklamp gebruiken. Reden dat we al deze functies specifiek opnoemen, is dat dit meteen ook alles is wat het horloge kan. Via Huaweis Health-app is een appstore beschikbaar, met naast tientallen watchfaces slechts een handvol apps, die eigenlijk geen van alle nuttige functionaliteit toevoegen. Nu kun je met de standaardfunctionaliteit waarschijnlijk prima uit de voeten.

SpO₂

De Huawei Watch GT 2 Pro biedt ook de mogelijkheid om Sp0₂ te meten. Dit kan alleen handmatig; het horloge doet dit in tegenstelling tot hartslagmeting niet continu. De Sp0₂-waarden die de Watch GT 2 Pro registreert, zijn tijdens onze test vaak nauwkeurig, maar niet altijd. Om onduidelijke redenen zien we soms zelfs grote uitschieters, wat de functie in onze ogen onbetrouwbaar maakt.

Muziek

De Watch GT 2 kan dienstdoen als afstandsbediening om muziek op de smartphone te pauzeren, skippen en volume aan te passen, maar je kunt ook muziek op het horloge zelf opslaan en direct via de ingebouwde luidspreker of een gekoppelde bluetoothheadset afspelen. Hiervoor is iets meer dan 2GB geheugen beschikbaar en de Watch GT 2 Pro speelt alleen handmatig toegevoegde bestanden af; koppeling met streamingdiensten is niet mogelijk. De overdracht van muziek gaat bovendien traag; de enige mogelijkheid om bestanden over te zetten is via bluetooth, doordat het horloge niet beschikt over wifi of de mogelijkheid om via usb met een pc verbonden te worden.

Accukoning

Het klinkt allemaal dus wat beperkt in vergelijking met de hiervoor besproken horloges, maar deze opzet heeft één groot voordeel en dat is de accuwerktijd. De Watch GT 2 hield het tijdens onze test met gemak twaalf dagen vol, en dat is dus met continue hartslag-, beweging-, stress- en slaapmonitoring ingeschakeld. Maak je veelvuldig gebruik van de work-outs met gps-logging, dan loopt dat wat terug, maar zes volle dagen zal in de praktijk geen probleem zijn. Daarmee is de Watch GT 2 Pro met afstand de smartwatch met de langste adem uit het testveld.

Gezondheidsdata

Kijken we naar de data die Huawei via zijn Gezondheid-app voorschotelt, dan zit Huawei wat grafische presentatie en duiding betreft in de middenmoot. Het hoofdscherm laat stappen, beweegtijd, gelopen afstand (bij benadering), verbruikte calorieën en aantal geklommen meters van de huidige dag in het hoofdscherm zien, met daaronder informatie over je laatste work-out en links naar hartslag, slaap, gewicht, stress en SpO₂-data, die allemaal als dag-, week-, maand- of jaargrafieken getoond kunnen worden om inzicht te krijgen in trends. Wat opvalt, is dat de gedetailleerde slaapdata totaal niet overeenkomt met wat andere horloges weergeven. De totale slaapduur wordt doorgaans echter correct gelogd en dat is voor de meesten toch de nuttigste informatie.

Huawei HealthHuawei HealthHuawei HealthHuawei HealthHuawei HealthHuawei healthHuawei healthHuawei health

Sport

Het aantal sportprofielen dat de Watch GT 2 ondersteunt, is enorm en er is zelfs een triatlonprofiel ingebouwd. Ook zit er bij de Watch GT 2 Pro een 'route-terug-navigator', waarbij je door middel van een broodkruimelspoor teruggeleid kunt worden naar het beginpunt van de huidige activiteit. Het horloge biedt helaas geen mogelijkheid om dataschermen naar eigen inzicht aan te passen of om externe sensoren te gebruiken, wat voor serieuze sporters een nadeel kan zijn. Wel krijg je na afloop van elke work-out een uitbreide analyse, inclusief informatie over het primaire effect van de training en benodigde hersteltijd.

Huawei Watch GT2 sportHuawei Watch GT2 sportHuawei Watch GT2 sportHuawei Watch GT2 sportHuawei Watch GT2 sportHuawei Watch GT2 sportHuawei Watch GT2 sportHuawei Watch GT2 sportHuawei Watch GT2 sportHuawei Watch GT2 sportHuawei Watch GT2 sportHuawei Watch GT2 sport

Wat helaas erg tegenvalt, is dat activiteiten niet direct met externe diensten als Strava en Runkeeper gedeeld kunnen worden. Koppeling met Google Fit kan wel, maar werkte tijdens onze test niet naar behoren. Resultaat is dus dat je sportactiviteiten feitelijk alleen in Huaweis eigen app kunt bekijken. Via een omweg is het wél mogelijk om met de (betaalde thirdparty-)Health Sync-app een koppeling te maken tussen Huawei Health en diensten als Strava, maar op het moment van schrijven is het daarmee alleen mogelijk om gps-informatie over te zetten; hartslagdata wordt niet gesynchroniseerd.

Hauawei Health App sportHauawei Health App sportHauawei Health App sportHauawei Health App sportHauawei Health App sportHauawei Health App sportHauawei Health App sport

Hartslagdata en gps-nauwkeurigheid

Het lukte ons dus niet om complete logfiles van sportactiviteiten als TCX- of Fit-files te exporteren, waardoor we de hartslagdata van Huawei Watch GT 2 Pro niet goed kunnen vergelijken met die van de andere horloges in deze test. Vergelijken we grafieken uit Huaweis app visueel met data van onze Garmin HRM Dual hartslagband, dan lijkt de Watch GT 2 Pro die borstband vrij goed te volgen, ook bij wisselende belasting.

Als we de geregistreerde afstanden vergelijken met de data van andere horloges, valt op dat de Watch GT 2 Pro doorgaans een kleine foutmarge heeft, maar tijdens de tien activiteiten die wij logden, ook tweemaal bijna 3 procent afweek van de gecorrigeerde afstand. Dat is nog altijd geen ramp, maar zit wel tegen de grens aan van wat wij als goed beschouwen. Bekijken we de gps-traces, dan valt op dat de Watch GT 2 Pro soms behoorlijk naast het daadwerkelijk bewandelde pad zit, ook als er geen hoogbouw of een dicht bladerdak in de buurt is. De verzameling en verwerking van locatiedata lijkt daarmee wat minder goed dan die van de concurrentie.

Huawei Watch GT 2 Pro

Huawei Watch GT 2 Pro

Samengevat

De Watch GT 2 Pro is een optisch fraaie smartwatch met een mooi groot oledscherm en een ongekende accuduur van zo'n 12 dagen op één lading. Helaas heeft het horloge ook beperkingen. Zo is de standaard aanwezige smartwatchfunctionaliteit erg karig en is het aanbod aan apps dat je zelf kunt installeren, zeer beperkt en weinig interessant. Een ander nadeel is dat alle sport- en gezondheidsdata die je registreert, binnen het ecosysteem van Huawei gevangen blijft. Exporteren van sportactiviteiten naar diensten zoals Strava is niet (eenvoudig) mogelijk. Heb je daar geen behoefte aan en wil je een fraai klokje dat basissmartwatchfuncties biedt, dan is de Watch GT 2 Pro een uitstekende keuze.

Andere smartwatches van Huawei

De Watch GT 2 Pro (210 euro) is het topmodel uit de Watch GT 2-serie, die daarnaast de Watch GT 2 (140 euro), Watch GT 2e (110 euro) en Watch Fit (80 euro) omvat. De verschillen tussen de vier horloges zijn klein, buiten het feit dat de Watch Fit als enige een rechthoekig scherm heeft en minder sportmodi bevat. De Watch GT 2 Pro heeft als voornaamste voordeel boven de Watch GT 2 dat het topmodel een titaniumbehuizing heeft in plaats van roestvast staal en dat het scherm is gemaakt van gehard saffierglas, waar de Watch GT 2 het moet doen met normaal glas. Daarnaast laadt de Pro-versie draadloos op en heeft het een nieuwere hartslagmeter. De GT 2e is technisch vrijwel gelijk aan de normale GT 2, maar heeft een sportief in plaats van een chique uiterlijk en mist de mogelijkheid om via bluetooth te kunnen bellen vanaf het horloge. De Watch Fit ten slotte is functioneel identiek aan de Watch GT 2e, maar heeft zoals gezegd een langwerpig scherm, mist een aantal sportmodi en kan niet zelf muziek afspelen.

Polar Vantage V2

Polar is net als Garmin een merk dat zich primair op sporters richt en met de Vantage V2 is dat niet anders. De Vantage V2 is de opvolger van de eerste Vantage V uit 2018 en het topmodel uit de huidige range. Uiterlijk lijkt het nieuwe model sterk op zijn voorganger. Het ronde klokje is voorzien van een transflectief memory-in-pixelscherm, net als de Garmin Forerunner 745. Ook de Vantage V2 is primair bedoeld om met knoppen bediend te worden, maar beschikt ook over een touchscreen. Goedkoop is de Vantage V2 niet, je moet er zo'n 470 euro voor neertellen.

Polar Vantage V2

Beperkte smartwatchfuncties

De interface van de Vantage V2 lijkt sterk op die van zijn twee jaar oude voorganger en ook wat functionaliteit betreft komen beide apparaten grotendeels overeen. De menustructuur oogt wat ouderwets, niet geholpen door het feit dat het beeldscherm een lage resolutie en beperkte kleurweergave heeft. Een van de voordelen van de nieuwe Vantage V2 boven het oudere model bestaat uit de verbeterde smartwatchfuncties. Het oude model kon alleen notificaties ontvangen, verder niets. Bij het nieuwe model is het nog altijd niet mogelijk om op tekstberichten te reageren, maar je hebt nu wel de mogelijkheid om de watchface van het horloge aan te passen. In tegenstelling tot de mogelijkheden die andere fabrikanten hierbij bieden, blijft het bij Polar héél beperkt. Je kunt kiezen uit een analoge en een digitale variant, waarbij je wat kleuraccenten kunt bepalen; daarmee houdt het op. Een andere nieuwe feature is muziekbediening via het horloge. Geen on-board muziek dus, maar puur de mogelijkheid om muziek op je telefoon te bedienen, zodat je die niet uit je zak hoeft te halen. Daarnaast heeft de Vantage V2 nu een weerfunctie, die per uur en voor de komende dagen laat zien wat de weersverwachting is.

Sport in hart en nieren

De Vantage V2 moet het dus niet van zijn smartwatchfuncties hebben, maar richt zich voornamelijk op sport en inzicht bieden in sportprestaties. De Vantage V2 biedt ondersteuning voor letterlijk tientallen sportprofielen, waarvan er maximaal twintig tegelijk in het horloge opgeslagen kunnen worden. De Vantage V2 is een echt multisporthorloge, met ondersteuning voor onder andere biatlon en triatlon.

Het horloge heeft een ultrazuinige gps-modus, waarbij de locatie minder vaak vastgelegd wordt, maar je wel tot 100 uur aan gps- en hartslagdata kunt vastleggen. Een andere functie die bedoeld is voor duursporters, is FuelWise, een gids die je op slimme wijze tips geeft om op tijd voldoende te eten en drinken, en daarbij gebruikmaakt van onder andere hartslagdata.

Daarnaast kan het horloge routes inladen via Komoot, een populaire app om (fiets)routes samen te stellen. Eigen kaarten heeft de Vantage V2 niet aan boord; je ziet je route dus als een spoor op een verder lege achtergrond.

Polar Vantage V2 sportPolar Vantage V2 sportPolar Vantage V2 sportPolar Vantage V2 sportPolar Vantage V2 sportPolar Vantage V2 sportPolar Vantage V2 sportPolar Vantage V2 sportPolar Vantage V2 sportPolar Vantage V2 sportPolar Vantage V2 sportPolar Vantage V2 sport

Sportinzichten

Polar biedt uitgebreide inzichten in de belasting van het lichaam, de trainingsvoortgang en het herstel. Een interessante nieuwe functie die Polar daarvoor toevoegt, is beenherstel. Door met de handen op de heupen driemaal achter elkaar zo hoog mogelijk te springen, kun je het horloge, na een leerperiode, laten vertellen of je na een loop- of fietstraining al voldoende hersteld bent om weer aan de slag te gaan.

Eveneens nieuw bij de Vantage V2 zijn mogelijkheden om door middel van een looptest een VO₂ Max-waarde te laten bepalen, wat aangeeft hoeveel zuurstof je per minuut kunt opnemen en daarmee een goede indicatie van je algemene fitheid geeft. Dat klinkt tof, maar andere fabrikanten, waaronder Apple, Garmin, Fitbit, Huawei en Samsung, berekenen dit automatisch op basis van langere hardloopsessies en houden veranderingen in je VO₂ Max automatisch bij, terwijl je er bij Polar dus een specifieke test voor moet uitvoeren. Hetzelfde geldt voor de zogenaamde ftp-test, die je kunt uitvoeren als je het horloge via bluetooth koppelt aan een fiets met een powermeter. Ook in dit geval moet je een specifieke test uitvoeren om jouw prestatieniveau vast te leggen, terwijl concurrent Garmin dit automatisch doet tijdens langere ritten. Polar loopt hiermee niet alleen wat smartwatchfunctionaliteit betreft duidelijk achter op de rest van de markt, ook deze ‘statische’ prestatiemetingen voelen wat achterhaald aan.

Polar Vantage V2 sportPolar Vantage V2 sportPolar Vantage V2 sportPolar Vantage V2 sportPolar Vantage V2 sportPolar Vantage V2 sportPolar Vantage V2 sportPolar Vantage V2 sport

Heel veel data

Daar staat tegenover dat Polar voor serieuze sporters een schat aan data bijhoudt en inzichtelijk maakt. Het horloge logt stappen, gelopen afstand, actieve tijd en verbrande calorieën, en biedt daarnaast uitgebreide slaapanalyse op (semi)wetenschappelijk niveau, inclusief analyse van hartslagvariaties en herstel van je autonome zenuwstelsel tijdens de nachtrust. Ook wat trainingsanalyse betreft gaat Polar heel ver, waarbij de Vantage V2 niet alleen calorieverbruik, hartslag en stapfrequenties logt bij hardloopsessies, maar ook het gemiddelde en maximale vermogen berekent, analyseert welk effect de training op het lichaam heeft en hoe de intensiteit is ten opzichte van je huidige fitheidsniveau. Daarnaast krijg je informatie over de benodigde hersteltijd en tips voor volgende trainingen. Polar biedt die data bovendien niet alleen via de smartphoneapp, maar ook, en uitgebreider, via een online webportal voor desktopgebruik.

Polar Vantage V2 healthPolar Vantage V2 healthPolar Vantage V2 healthPolar Vantage V2 healthPolar Vantage V2 healthPolar Vantage V2 healthPolar Vantage V2 healthPolar Vantage V2 health

Hartslagdata

Ook dit horloge maakt gebruik van de Polar Precision Prime-hartslagmeter, die twee jaar geleden met de Vantage-modellen geïntroduceerd werd. De Polar heeft de configuratie van de tien leds die deze sensor gebruikt, in de loop van de tijd wel iets aangepast. De Vantage- en Ignite-horloges gebruiken vijf groene, vier rode en één oranje led; de Vantage V2 heeft vijf rode, vier oranje en één groene led. De werking van de hartslagsensor is doorgaans uitstekend, al had de Vantage V2 (groen) tijdens onze standaardrun wel wat problemen met de correcte herkenning van de hartslag na het eerste interval.

parkrun polar

Onderstaande grafiek van een run van Polars eigen 'running test' waarbij we langzaam het tempo steeds verder opvoerden, laat zien dat het horloge de grafiek van onze referentie borstband vrijwel perfect volgt.

Polar Vantage V2 hartslagmeting

Ook tijdens een langere run met wisselend tempo houdt de Polar Vantage V2 zich goed. Aan het begin van de work-out is het horloge even de draad kwijt en halverwege zien we ook een paar korte spikes, maar de intervallen richting het eind van de sessie worden perfect gelogd.

Polar Vantage V2 hartslagmeting

Gps-nauwkeurigheid

De Vantage V2 mag dan niet de meest uitgebreide smartwatch zijn, voor sporters is het wel een erg goed horloge. De gps-registratie is nauwkeurig, de afstanden die de Vantage V2 tijdens activiteiten logde, waren altijd binnen anderhalf procent van de referentieafstand. Ook de gps-traces komen goed overeen met de werkelijke route. Onderstaand voorbeeld laat een gemakkelijk scenario zien, waarvoor de Vantage V2 (in groen, vergeleken met de Garmin Forerunner 745, in paars) met vlag en wimpel slaagt.

Garmin FR745 GPS 4

Ook onder lastigere omstandigheden houdt de Vantage V2 meestal goed stand. Onderstaande gps-trace door het centrum van Rotterdam is voor het grootste gedeelte gewoon uitstekend, met kleine fouten op de Kop van Zuid en wat vreemde grillen op de Hoogstraat als meest in het oog springende uitschieters.

Polar Vantage V2 GPS 1

Polar Vantage V2 GPS 2

Polar Vantage V2 GPS 3

Samengevat

De Polar Vantage V2 is vooral een horloge dat gericht is op actieve sporters die hun vorderingen graag op basis van data bijhouden. Polar doet dat uitstekend, maar als allround smartwatch is het horloge zeer beperkt. De Vantage V2 voelt bovendien wat 'ouderwets' aan. Het horloge is feitelijk een herverpakte Vantage V1 van twee jaar geleden, met slechts een paar nieuwe functies. Dat maakt het lastig om de Vantage V2 als algemene aanrader te bestempelen, ook gezien zijn hoge prijs.

Andere smartwatches van Polar

De Vantage V2 (470 euro) is het nieuwste topmodel uit een serie sporthorloges waartoe ook de Grit X (400 euro), Vantage M2 (300 euro) en de Ignite 2 (230 euro) behoren. Die laatste twee zijn onlangs aangekondigd en volgen de Vantage M (220 euro) en Ignite (170 euro) op. Met uitzondering van de Ignite-modellen, die wat compacter zijn en over een niet-transflectief lcd-touchscreen beschikken, lijken al die klokjes in de basis sterk op elkaar. Eerder hebben we op Hardware.Info de Grit X (review), Vantage M (review) en Ignite (review) getest. Vooral de Grit X lijkt wat functionaliteit betreft sterk op de nieuwe Vantage V2, die wij hier bespreken, maar mist de nieuwe prestatie- en beenhersteltests van de Vantage V2. De nieuwe Vantage M2 biedt ook het gros van de functies van de Vantage V2, maar moet het stellen zonder de prestatie- hersteltests, geeft geen hardloopvermogen weer en mist de routeplannerfuncties.

Samsung Galaxy Watch 3

Samsung, na Apple wereldwijd de grootste fabrikant van smartwatches, kan inmiddels bogen op een rijke producthistorie, waarbij nieuwe modellen steeds (kleine) verbeteringen bieden ten opzichte van hun voorgangers. De Galaxy Watch 3 45mm, te koop vanaf ongeveer 270 euro, is echt een allround smartwatch, net zoals de Apple Watch. In de basis lijkt de Galaxy Watch 3 op de recente Watch Active en Watch Active 2, die juist primair op sporters gericht waren. De Galaxy Watch 3 biedt feitelijk alle functionaliteit van die horloges, maar heeft een chiquer uiterlijk en wordt geleverd met een leren polsband. Ook de fysiek draaibare ring rond het scherm is terug van weggeweest. Deze laat je door de cirkelvormige menu’s bladeren, en biedt een extra navigatieoptie naast het touchscreen en de twee bedieningsknoppen.

Samsung Galaxy Watch 3

De Galaxy Watch 3 is voorzien van een fraai oledscherm, dat optioneel in always-onmodus kan werken. De Watch 3 draait net als voorgaande horloges op Samsungs eigen Tizen besturingssysteem. Dat biedt uitgebreide smartwatchfuncties en beschikt over Samsungs Bixby-stemassistent, die, alleen in het Engels, door middel van spraakcommando’s apps kan openen, (zoek)opdrachten kan uitvoeren en tekstberichten kan beantwoorden. In Samsungs appstore zijn veel extra apps terug te vinden, maar een deel daarvan is verweesd en in sommige gevallen al tijden verstoken van updates. Een kleine ronde met de bezem zou geen kwaad kunnen.

Tizen maakt gebruik van een menu dat bestaat uit maximaal vijftien widgets, waar je als gebruiker doorheen navigeert door over het scherm van rechts naar links te swipen of door de ring rond het scherm te draaien, waarbij vooral die ring snel én nauwkeurig werkt. De widgets bieden onder andere toegang tot een compleet app-overzicht en de sportapp waarmee je trainingen kunt starten, maar er zijn ook widgets die direct inzicht geven in bijvoorbeeld komende agenda-items, reminders, contacten, gelopen stappen, het weer en allerhande gezondheidsinformatie, waaronder hartslag en inzicht in activiteiten. Daarnaast zijn er widgets die toegang tot SpO₂-, ecg- en bloeddrukmeting bieden.

Samsung Galaxy Watch 3Samsung Galaxy Watch 3Samsung Galaxy Watch 3Samsung Galaxy Watch 3Samsung Galaxy Watch 3Samsung Galaxy Watch 3Samsung Galaxy Watch 3Samsung Galaxy Watch 3Samsung Galaxy Watch 3Samsung Galaxy Watch 3Samsung Galaxy Watch 3Samsung Galaxy Watch 3Samsung Galaxy Watch 3Samsung Galaxy Watch 3Samsung Galaxy Watch 3Samsung Galaxy Watch 3

Samsung smartphone-onlyfuncties

Die laatste twee functies zijn onlangs aan de Galaxy Watch 3 toegevoegd en zijn bovendien alleen beschikbaar als je het horloge aan een recente Samsung Galaxy-telefoon gekoppeld hebt. Gebruik je de Watch 3 met een ander Android-toestel of een iPhone, dan zijn de ecg- en bloeddrukfuncties niet beschikbaar. De reden hierachter is ons niet geheel duidelijk, maar ligt mogelijk in de hoek van wet- en regelgeving. Buiten een Samsung-telefoon is namelijk ook een actieve Nederlandse simkaart verplicht om de ecg- en bloeddrukfuncties in te schakelen.

SpO₂, ecg en bloeddruk

De algemene gezondheidsfuncties van Samsung zijn minder uitgebreid dan die van Fitbit, Garmin en Polar, maar Samsung biedt voor de meeste consumenten ruim voldoende functionaliteit. Samsungs Health-app toont informatie over stappen, actieve minuten, gedetailleerde verslagen van trainingen en inzicht in slaap, hartslag, stress en bloedzuurstof. Het horloge kan de hele dag hartslag (en stress) registreren, terwijl SpO₂-metingen op afroep beschikbaar zijn.

Samsung HealthSamsung HealthSamsung HealthSamsung HealthSamsung HealthSamsung HealthSamsung HealthSamsung HealthSamsung HealthSamsung HealthSamsung HealthSamsung Health

De SpO₂-functie werkt goed en levert betrouwbare resultaten; het is dus jammer dat het horloge deze metingen niet automatisch met vaste intervallen uitvoert. De onlangs beschikbaar gekomen ecg-functie werkt in de basis gelijk aan die van Apple en Fitbit, waarbij je met je vrije hand een knop aan de zijkant van de behuizing moet aanraken om zo een lus te vormen, waardoor het horloge elektrische hartactiviteit kan meten. Ook Samsung liet ons na afloop van alle geslaagde tests weten dat het een normaal sinusritme detecteerde. De Watch 3 had om onduidelijke redenen regelmatig moeite om de juiste hartslag te registreren, waardoor metingen vaak mislukten.

De tweede functie die Samsung onlangs heeft toegevoegd, is de mogelijkheid om bloeddrukmetingen uit te voeren. Ook hiervoor is koppeling met een Samsung-telefoon vereist en moet je beschikken over een normale armband-bloeddrukmeter om de Galaxy Watch 3 te kalibreren. Wij hebben deze functie kort getest met een Breuer-bloeddrukmeter voor consumentengebruik als referentie, waarbij het ons na de vereiste kalibratieprocedure inderdaad lukte om met de Watch 3 meetresultaten te krijgen waarvan de onder- en bovendruk (meestal) binnen 5 punten van die van de Breuer lagen.

Samsung bloeddrukmeting

Slaap

Slaap wordt automatisch gelogd, waarbij Samsung ook verschillende slaapfasen herkent. Bij de nauwkeurigheid van de slaapdata hebben we wel wat twijfels; uw redacteur heeft volgens de Watch 3 zelden diepe slaapperioden, terwijl dat medisch niet voor de hand ligt en ook andere horloges wél diepe slaapperioden herkennen. De slaapduur weet de Galaxy Watch 3 doorgaans goed te schatten. Dit horloge heeft er echter net als de Garmin Forerunner 745 een handje van om inactiviteit in de avonduren voor het gemak bij de nachtslaap op te tellen.

Sport

De Galaxy Watch 3 heeft een groot aantal sportprofielen en heeft ook een ingebouwde runningcoach, die door middel van informatie op het scherm én gesproken updates aangeeft of je voor- of achterloopt ten opzichte van een ingegeven doeltempo. Je kunt de gegevensvelden voor sportactiviteiten bovendien naar eigen inzicht aanpassen, waarbij je ervoor kunt kiezen om gelijktijdig 1 tot 6 verschillende datavelden te tonen, waarbij die uiteraard steeds kleiner worden naarmate je het aantal opvoert.

Samsung Galaxy Watch 3Samsung Galaxy Watch 3Samsung Galaxy Watch 3Samsung Galaxy Watch 3Samsung Galaxy Watch 3Samsung Galaxy Watch 3Samsung Galaxy Watch 3Samsung Galaxy Watch 3

Vervelend is dat Samsung met de Galaxy Watch 3 is teruggevallen in zijn oude gewoonte om na het selecteren van een work-outtype direct een afteltimer van drie seconden te starten, waarna de registratie automatisch begint, ook als er nog geen gps-lock is. Bij de Watch Active 2 had Samsung een tussenstap ingebouwd die het horloge in staat stelde de positiebepaling eerst in orde te krijgen, maar die optie is helaas niet bij de Galaxy Watch 3 terug te vinden, waardoor het soms voorkomt dat het horloge aan het begin van de work-out niet (goed) weet waar je bent en het eerste deel van de route kan missen. Wat ook opvalt, is dat Samsung Health hartslagdata niet elke seconde, maar met een wisselend interval lijkt op te slaan. Wil je wél elke seconde hartslagdata vastleggen, dan kan dat door de Strava-app voor Tizen te gebruiken om work-outs mee op te nemen.

Hartslagdata

De optische hartslagmeter van de Samsung Galaxy Watch 3 (groen) presteerde tijdens onze tests doorgaans goed. Tijdens het standaardrondje wist de Watch 3 de meetwaarden van de referentieborstband goed te volgen, op een paar kleine spikes na.

Parkrun Samsung

Ook bij langere temporuns gaf de Galaxy Watch 3 geen krimp. In onderstaande grafiek lijkt het horloge er in het begin even naast te zitten, maar dat is niet het geval. We waren vergeten de electroden van de borstband vochtig te maken, waardoor het juist de referentiemeter was die in aan het begin van de training foute data genereerde.

Samsung Galaxy Watch 3

Gaat er dan nooit iets fout? Uiteraard wel. Ook bij de Galaxy Watch 3 zagen we af en toe onverklaarbare resultaten, zoals rond 20 minuten in de run die we hieronder tonen, waarbij het horloge ineens een veel hogere hartslag registreerde dan daadwerkelijk het geval was.

Samsung Galaxy Watch 3

Gps-nauwkeurigheid

De afstand die de Galaxy Watch 3 tijdens work-outs registreerde lijkt doorgaans vrij nauwkeurig, maar als we de gps-traces bestuderen zien we dat het horloge er een handje van heeft om bochten 'af te snijden'. Onderstaande voorbeelden laten duidelijk zien dat de Watch 3 een voorkeur heeft voor de binnenkant van gelopen bochten, iets wat we bij meerdere runs terugzagen.

Samsung Galaxy Watch 3

Samsung Galaxy Watch 3

Samsung Galaxy Watch 3

Samengevat

De Samsung Galaxy Watch 3 is een fraaie allround smartwatch, die voor Android-gebruikers wat ons betreft de beste mix biedt van 'traditionele' smartwatchfuncties, fijne bediening, goede gezondheidstracking en prima sportfuncties. Het horloge heeft een goede hartslagmeter en biedt doorgaans nauwkeurige gps-registratie. Het enige nadeel is de accuwerktijd; die houdt met net iets meer dan twee dagen niet over.

Andere smartwatches van Samsung

Naast de Galaxy Watch 3 45mm (270 euro) die wij testen is er ook een kleinere versie, de Watch 3 41mm (250 euro). Dat model is qua functionaliteit gelijk, maar heeft een kleinere behuizing, kleiner scherm en kleinere accu. Naast de Galaxy Watch 3 heeft Samsung op dit moment één andere smartwatch in zijn productgamma: de Galaxy Watch Active 2 (180 euro), die wij vorig jaar reviewden op Hardware.Info. Wat functionaliteit betreft lijken beide horloges sterk op elkaar, al moet de Watch Active 2 het stellen zonder de fysieke draairing rond het scherm. In plaats daarvan heeft dat horloge een capacitief gevoelige rand rond het scherm die dezelfde functionaliteit belooft, maar in de praktijk duidelijk minder trefzeker werkt. Ook wat uiterlijk betreft zijn beide apparaten duidelijk anders. De Galaxy Watch 3 is een klassiek vormgegeven horloge dat standaard met een leren band geleverd wordt; de Active 2 is een minimalistisch modern vormgegeven apparaat met een siliconenband.

Onder de kap heeft de Watch 3 meer werk- en opslaggeheugen dan de Watch Active 2, handig voor het opslaan van offline muziek. Wat functionaliteit betreft ontlopen beide apparaten elkaar niet of nauwelijks. Toen wij de Watch Active 2 vorig jaar testten, bood die nog geen mogelijkheden om SpO₂-, ecg- en bloeddrukmetingen uit te voeren, maar inmiddels is die functionaliteit via software-updates toegevoegd.

Google Wear OS

De laatste drie horloges die we bespreken, hebben als gemene deler dat ze gebruikmaken van Googles Wear OS, voorheen bekend als Android Wear. De OPPO Watch 46mm, Suunto 7 en Mobvoi TicWatch 3 Pro maken allemaal gebruik van Wear OS versie 2.25, wat op het moment van schrijven de nieuwste variant is. Door het gebruik van deze gemeenschappelijke basislaag is de look-and-feel van de drie horloges in de basis hetzelfde, hoewel alle drie de fabrikanten hun eigen sausje over Wear OS hebben gegoten en de horloges wat vorm en aantal knoppen betreft van elkaar verschillen.

Hoewel Google met Android en Chrome OS voor smartphones en Chromebooks duidelijk laat zien dat het weet hoe het een besturingssysteem moet maken, voelt Wear OS voor smartwatches helaas nog altijd veel minder gepolijst aan. Alle drie de horloges die wij hebben getest, verloren tijdens de test regelmatig de verbinding met het Android-toestel waarmee we ze hadden gekoppeld, en de benodigde Wear OS-app voor Android toonde bij het starten van de app op willekeurige momenten de servicevoorwaarden, waarmee we steeds opnieuw akkoord moesten gaan.

Wear OS App

Die verplichte Wear OS-app voor smartphones wordt gebruikt voor synchronisatie van het horloge en voor het wijzigen van instellingen die te maken hebben met de werking van Wear OS op het horloge. Daarnaast moet je een specifieke app van de fabrikant van het Wear OS-horloge installeren om data van sport- en gezondheidsfuncties in te zien en, afhankelijk van het horloge, watchfaces te beheren.

Wear OS App

Is Wear OS verweesd?

Google wekt bovendien niet de indruk dat het heel hard werkt om Wear OS verder te ontwikkelen en de vraag is welke plannen Google op lange termijn met het besturingssysteem heeft. Partners van het eerste uur, zoals Motorola, LG en Huawei, maken geen Wear OS-horloges meer. Daardoor trekken nu kleinere fabrikanten de kar, zoals OPPO, Suunto, Movoi en Fossil. Daarbij geldt dat die laatste ook al ruim een jaar geen nieuwe Wear OS-horloges heeft uitgebracht. Het is ons eigenlijk wat té stil om een goed gevoel te hebben bij Wear OS.

Een willekeurig voorbeeld dat te denken geeft over Googles commitment aan Wear OS is de ondersteuning van YouTube Music, Googles eigen muziekdienst. Of eigenlijk moeten we zeggen: het totale gebrek aan ondersteuning voor YouTube Music op Wear OS. Gebruikers die vorig jaar na het uitfaseren van Google Play Music zijn overgestapt naar de nieuwe YouTube Music-dienst, hebben nog altijd geen mogelijkheid om hun muziek op smartwatches met Googles eigen besturingssysteem af te spelen. En dat terwijl YouTube Music bijvoorbeeld wél beschikbaar is voor Apples WatchOS. Dat maakt het afspelen van muziek via Wear OS-horloges meteen erg lastig. Offline muziek via Spotify wordt niet ondersteund en hoewel het mogelijk is om eigen muziekbestanden naar Wear OS-horloges te kopiëren, is dat een pijnlijk onvriendelijk proces, waarvoor (betaalde) apps van derde partijen nodig zijn; Google zelf voorziet standaard niet in deze functionaliteit.

Ook andere appbouwers lijken steeds terughoudender met het maken van nieuwe apps en het onderhouden van bestaande apps voor Wear OS. Strava, een van de populairste sportapps, wordt bij alle drie de Wear OS-horloges die we hebben getest, bijvoorbeeld aangegeven met de appnaam 'common', in plaats van 'Strava', een bug die al ruim twee jaar oud is, maar dus nog steeds voorkomt.

Strava - Common

Fitbit en Wear OS

Googles recente overname van Fitbit is ook voedsel voor veel speculatie over de toekomst van Wear OS. Is Google van plan om toekomstige Fitbit-horloges te voorzien van Wear OS, waarbij het Fitbits sport- en gezondheidstracking onderdeel zal maken van het Wear OS-ecosysteem? Dat is een mogelijkheid, maar voorlopig geeft Google geen enkele duidelijkheid over de plek die Wear OS heeft in zijn toekomstplannen voor smartwatches.

Waarom deze rant over Wear OS, vraag je je wellicht af? Omdat het wat ons betreft belangrijk is om je ervan bewust te zijn dat de nieuwe OPPO Watch, Suunto 7 en Mobvoi Tickwatch Pro 3 allemaal gebruikmaken van een basis waarvan we niet zullen beweren dat die aan alle kanten rammelt, maar die staat als een huis waarvan de bouwer niet duidelijk maakt of het fundament verder verstevigd gaat worden.

Snapdragon Wear 3100 en 4100

Dat gezegd hebbende is de werking van Wear OS op de door ons geteste horloges doorgaans snel en vlot. De klokjes van OPPO en Suunto maken gebruik van Qualcomms Snapdragon Wear 3100-platform, terwijl de Mobvoi TicWatch Pro 3 het eerste en voorlopig enige horloge is dat gebruikmaakt van het nieuwere Snapdragon Wear 4100-platform. Volgens Qualcomm levert het Wear 4100-platform 85 procent betere prestaties dan zijn voorganger, terwijl een nieuw 12nm-productieprocedé en een extreem zuinige coprocessor tegelijk moeten zorgen voor een 25 procent lager energiegebruik. Dat laatste is geen overbodige luxe, want Wear OS-horloges gebaseerd op het Wear 3100-platform blinken niet uit in accuwerktijd, zoals we ook tijdens deze test bemerkten bij de apparaten van OPPO en Suunto. De accuwerktijd van de TicWatch Pro 3 is inderdaad significant beter. Waar de horloges van OPPO en Suunto maximaal twee dagen werken op een acculading, houdt de TicWatch het in de praktijk bijna vier dagen uit. Dat is dus bijna een verdubbeling en bovendien een werktijd waar wat ons betreft goed mee te leven is.

Dat het nieuwe Snapdragon Wear 4100-platform bij de Mobvoi TicWatch 3 Pro daadwerkelijk sneller aanvoelt dan de 3100-varianten van de OPPO- en Suunto-horloges, durven wij niet te stellen. Bij menunavigatie en veelgebruikte apps die voor alle horloges beschikbaar zijn, bemerken we eigenlijk geen verschil in vloeiendheid van de interface of de (start)snelheid van apps. In de praktijk is het vooral de accuwerktijd waarmee de TicWatch zich positief weet te onderscheiden.

Wear OS in de praktijk

Omdat alle drie de Wear OS-horloges gebruikmaken van dezelfde versie van dat besturingssysteem, bespreken we de basisfunctionaliteit hier. Wear OS is in de basis een écht smartwatchbesturingssysteem, net zoals Apples WatchOS en Samsungs Tizen dat zijn. Daarmee bedoelen we dat het systeem de mogelijkheid biedt om apps van uiteenlopend pluimage te installeren en de horloges daarmee echt als een polscomputer te gebruiken.

Googles eigen stemassistent is met het OS verweven en deze werkt op alle drie de horloges foutloos in het Nederlands. Je kunt Google Assistent activeren door 'Hey Google' te roepen, door een vooraf ingestelde knop lang ingedrukt te houden of door vanaf de watchface naar links te vegen. Veeg je vanuit de watchface naar rechts, dan kom je uit bij de 'tegels', kleine homescreens voor verschillende apps. De hoeveelheid tegels die maximaal op het horloge actief kunnen zijn, verschilt per apparaat. Ook het aanbod is per fabrikant anders. Naast tiles voor algemene Wear OS-apps en Google Fit maken de fabrikanten van alle drie de horloges die wij hebben getest namelijk ook tegels voor hun eigen gezondheids- en sportsoftware.

Oppo Watch

Laag over het besturingssysteem

Die fabrikant-eigen software integreert goed met Wear OS, maar voelt vaak ook dubbelop aan. Zo zijn er Google Fit-tegels voor activiteit, sport en hartslag, maar doen fabrikanten dat nog eens dunnetjes over met hun eigen software. Nu kun je Google Fit uitschakelen, maar het voelt wat rommelig aan. Ook in de menu's van de horloges die alle fabrikanten op hun eigen manier weergeven, lopen standaard Wear OS- en fabrikantapps met overlappende functionaliteit door elkaar.

Heb je Wear OS naar wens geconfigureerd, dan is het een fijn en vlot werkend systeem, maar zoals gezegd, met hier en daar bugs en ondersteuningsproblemen, waarvan onduidelijk is of en zo ja wanneer die worden opgelost.

OPPO Watch 46mm

De OPPO Watch werd ruim een jaar geleden aangekondigd, maar is pas sinds kort daadwerkelijk op de markt. Het horloge maakt gebruik van het oudere Qualcomm Snapdragon 3100-platform en heeft als enige Wear OS-horloge een rechthoekig scherm. Wij hebben de OPPO Watch 46mm getest, die gemiddeld 350 euro kost. Er is ook een kleinere 41mm-variant (230 euro), die een kleiner scherm en een accu met lagere capaciteit heeft. Uiterlijk lijkt de OPPO Watch, hoe zullen we het vriendelijk zeggen, erg geïnspireerd door de Apple Watch. Niet alleen de rechthoekige vorm van het horloge, maar ook het aan de randen afbuigende glas, de manier waarop de polsbandjes in de kast schuiven, en zelfs de onderkant van het horloge en de lay-out van de hartslagsensor lijken sterk op die van de Apple Watch. Het enige dat ontbreekt, is de digital crown; in plaats daarvan heeft het klokje een tweede knop aan de rechterzijde.

Oppo Watch

Die knop wordt gebruikt om het app-overzicht te laden, een overzicht dat, net als bij Apple, wordt weergegeven als een grid van iconen zonder bijschrift. Houden we de knop rechtsboven lang ingedrukt, dan opent de Google Assistent zich. De knop rechtsonder opent standaard OPPO's Trainings-app, maar kan ook andere functies toebedeeld krijgen.

De OPPO Watch heeft een fraai oledscherm met een hoge resolutie en een, voor smartwatches, hoge screen-to-bodyratio van ruim 60 procent. Het scherm gaat standaard na enkele seconden weer uit, maar kan eventueel in always-onmodus werken. Dat is wat ons betreft echter niet aan te raden. Met het scherm in de automatische slaapstand houdt het horloge het ongeveer 35 uur uit op een acculading. Met de always-onfunctie ingeschakeld gaat daar nog een kleine 10 uur vanaf.

Oppo WatchOppo WatchOppo WatchOppo WatchOppo WatchOppo WatchOppo WatchOppo WatchOppo WatchOppo WatchOppo WatchOppo Watch

Sport- en gezondheidsfuncties

De functionaliteit die OPPO zelf aan Wear OS toevoegt, is beperkt. De sportapp van de OPPO Watch kent welgeteld vijf sportprofielen, waarbij hardlopen om onduidelijke redenen 'fitnessprogramma' heet en waarvan de datavelden die je tijdens het sporten te zien krijgt, niet aanpasbaar zijn. Wel heeft OPPO een aantal begeleide work-outs van 5 minuten aan het horloge toegevoegd, die deels voorzien zijn van video en gericht zijn op onder andere rekken, vetverbranden en mobiliteit. Het horloge logt daarnaast de hele dag stappen, verbruikte calorieën, uren waarin je actief bent en trainingssessies. Alle gelogde data wordt vervolgens naar de HeyTap Health-app gestuurd, waar deze keurig in grafieken wordt getoond. Desgewenst kun je data doorsturen naar Google Fit, dat op die manier ook slaapdata kan tracken. Ook in de eigen app houdt OPPO slaapdata bij en doet dat vrij goed als het gaat om het herkennen van inslapen en wakker worden.

Opp Watch HeyTap appOpp Watch HeyTap appOpp Watch HeyTap appOpp Watch HeyTap appOpp Watch HeyTap appOpp Watch HeyTap appOpp Watch HeyTap appOpp Watch HeyTap appOpp Watch HeyTap appOpp Watch HeyTap appOpp Watch HeyTap appOpp Watch HeyTap app

Wat HeyTap Health niet kan, is verbinding maken met andere diensten dan Google Fit; wil je data naar bijvoorbeeld Strava sturen, dan is dat niet mogelijk. Uiteraard kun je er wel voor kiezen om de Strava-app voor Wear OS te gebruiken om trainingen te loggen, maar dan ontbreekt die data weer in HeyTap Health.

Hartslagmeting

Om hartslag- en gps-data van de OPPO Watch te vergelijken met die van andere horloges, hebben we gebruikgemaakt van de Strava App voor Android Wear. De hartslagdata is over het algemeen vrij goed, maar zeker niet perfect, zoals onderstaande voorbeelden laten zien. Tijdens onze standaardrun weet de optische hartslagmeter de lijn van de referentiemeter redelijk te volgen, hoewel de OPPO wat om het lijntje heen danst. Dat komt waarschijnlijk doordat de Strava-app echt ruwe data uitspuugt en geen enkele vorm van smoothing toepast, iets wat andere apps vaak wel doen. Tijdens andere runs die we logden, zagen we een vergelijkbaar beeld; de trend wordt over het algemeen goed gevolgd, maar grafieken zijn erg grillig. Kijken we daardoorheen, dan kunnen we stellen dat de hartslagmeter van de OPPO Watch redelijk nauwkeurig is.

Oppo Watch

Oppo Watch

Oppo Watch

Oppo Watch

Gps-nauwkeurigheid

De gps-registratie van de OPPO Watch is goed tot zeer goed. De afstand die het horloge bij work-outs meet, valt gemiddeld ruim binnen 2 procent van de referentieafstand en ook de gps-traces die OPPO op de kaart tekent, zien er netjes uit. Tussen middelhoge bebouwing doet het horloge het prima. Onder (kale) bomen zien we dat de OPPO Watch het spoor soms een klein beetje bijster raakt, maar vervolgens snel weer oppakt.

Oppo Watch

Oppo Watch

Oppo Watch

Samengevat

De OPPO Watch is een fijne Wear OS-smartwatch met een groot, langwerpig scherm. Het uiterlijk van het horloge is duidelijk afgekeken van de Apple Watch. Het horloge voelt snel aan en werkt prettig. De eigen software die OPPO aan Wear OS toevoegt, is beperkt gebleven tot basisfuncties voor sport en gezondheidstracking. Op die punten loopt OPPO dus zeker niet voorop en het is jammer dat sportdata alleen met Google Fit gedeeld kan worden en niet met bijvoorbeeld Strava. Praktisch nadeel van het horloge is de accuduur. Die bedraagt slechts anderhalve dag.

Getest

OPPO Watch 46 mm Zwart (Zwart)

Prijs bij publicatie: € 350,-

Bekijk product

Andere smartwatches van OPPO

Naast de OPPO Watch 46mm die wij hebben getest, heeft OPPO ook de Watch 41mm. Dit horloge is in de basis gelijk, maar heeft een 1,6"- in plaats van een 1,9"-display en een kleinere accu. Volgens opgave van OPPO is de accuduur van de 41mm-versie daardoor een derde minder dan die van de geteste 46mm-variant, waardoor je op krap een dag uitkomt. Voordeel is wel dat de OPPO Watch 41mm aanzienlijk goedkoper is dan zijn grotere broer.

Suunto 7

Suunto is vooral bekend van zijn sporthorloges, een markt waarin de Finse fabrikant al actief was ver voordat de moderne smartwatch het levenslicht zag. De begin 2020 geïntroduceerde Suunto 7 is het eerste klokje van Suunto dat niet op een eigen besturingssysteem draait, maar gebruikmaakt van Android Wear. Waarom Suunto die keuze heeft gemaakt, is ons niet geheel duidelijk, want hoewel de Suunto 7 een fraaie smartwatch is met een mooi oledscherm, is hij als sporthorloge een paar stappen terug ten opzichte van wat Suunto eerder bood.

Suunto 7

Laten we bij het begin beginnen. De Suunto 7 is een grote klok met een diameter van vijf centimeter. Het horloge is met zijn hoogte van 1,5cm ook de dikste uit de test. Daarmee staat hij prima rond een brede mannenpols, maar het is zeker geen horloge voor dames.

Het eerste dat opvalt als je het horloge ziet, is de standaard watchface. Suunto heeft een watchface met een (live) heatmap van de huidige omgeving gemaakt, waarop te zien is wat de populairste loop- en fietsroutes in de omgeving zijn. Erg cool! Het horloge heeft vier knoppen, het grootste aantal knoppen van de drie Wear OS-modellen. De knop linksboven opent het appmenu, rechtsboven start Suunto's trainingsapp, rechtsmidden de muziekspeler en rechtsonder een timer. Uiteraard geldt ook hier dat de knoppen softwarematig naar eigen inzicht geconfigureerd kunnen worden.

Sportapp

Met zijn eigen sportapp doet Suunto een aantal zaken heel goed, maar ook dingen heel slecht. Goed is de ruime hoeveelheid sportprofielen die worden ondersteund door de Suunto 7. Sinds een update van vorig jaar kun je daarbij zelf aanpassen welke gegevensvelden je tijdens het sporten op het horloge te zien krijgt. Voor de doelgroep van enthousiaste sporters waarop Suunto zich tot nu toe richtte, zijn er ook beperkingen. Multisport zoals triatlon wordt niet ondersteund en ook de mogelijkheid om het horloge met externe sensoren te koppelen, moeten we missen. Nu geldt dat voor het gros van de horloges uit deze test, maar bij een merk als Suunto verwacht je dat dit wél kan.

Positief is de mogelijkheid om offline kaarten naar het horloge te kopiëren en routes te gebruiken. Je kunt routes aanmaken in Suunto's smartphoneapp en deze vervolgens gebruiken tijdens work-outs, waarbij je keurig op een kaart ziet waar je bent. Je kunt daarbij bovendien kiezen voor verschillende kaartweergaven, waaronder heatmaps voor hardlopen en fietsen.

Suunto 7Suunto 7Suunto 7Suunto 7Suunto 7Suunto 7Suunto 7Suunto 7Suunto 7Suunto 7Suunto 7Suunto 7Suunto 7Suunto 7Suunto 7Suunto 7

Gezondheidsfuncties

Suunto's smartphoneapp toont een overzicht van jouw trainingen, waarbij je granulair inzicht krijgt in hoe work-outs zijn verlopen. De app biedt bovendien de mogelijkheid om data automatisch door te sturen naar tal van andere apps, waaronder Strava, Adidas Running, Komoot en Trainingpeaks.

Dat is meteen alles wat de app en het horloge standaard doen op het gebied van sport- en fitnesstracking. Suunto's app houdt geen all-dayhartslaggegevens bij, logt geen stappen, slaap of andere activiteit en geeft zo in het geheel geen inzicht in de gezondheidsstatus van de gebruiker. Uiteraard kun je dit wel (deels) doen via Google Fit, al stuurt Suunto niet continu hartslagdata door en wordt er geen slaap gelogd.

Suunto 7Suunto 7Suunto 7Suunto 7Suunto 7Suunto 7Suunto 7Suunto 7Suunto 7Suunto 7Suunto 7Suunto 7

Suunto heeft inmiddels beloofd dat het vanaf april 2021, ruim een jaar na introductie van het horloge, alsnog slaaptracking (duur en slaapfasen), 'Body Resources', continue hartslagmeting en Komoot-turn-by-turnnavigatiefuncties aan de Suunto 7 gaat toevoegen. Wij hebben deze functionaliteit nog niet kunnen testen en hebben hier dus geen oordeel over.

Accuduur

Wel maken we ons zorgen over de accuduur als het horloge na de update continu hartslagdata gaat verzamelen. In de huidige vorm houdt de Suunto 7 het namelijk zo'n 28 uur vol op een lading, wat de slechtste score van alle modellen uit de test is. Met de optische hartslagmeter ingeschakeld zal dat niet beter worden.

Hartslagdata

De optische hartslagmeter van de Suunto 7 werkt naar behoren, maar heeft soms even nodig om in het juiste spoor te komen, zoals we hieronder ook zien bij onze standaardrun met drie intervalletjes. De intervallen zelf pakt het horloge goed op, maar in de eerste twee minuten van de run is het horloge het spoor nog bijster.

Suunto 7

Bij een langere temporun gaat het beter. Ook hier lijkt het aan het begin van de run mis te gaan, maar dit is opnieuw de run waarbij de elektroden van de referentiemeter aan het begin niet vochtig genoeg waren, waardoor het juist de borstband is die in het begin verkeerde data levert.

Suunto 7

Gps-nauwkeurigheid

Over de gps-registratie van de Suunto 7 hebben we niets te klagen. De afstanden die het horloge logt, vallen gemiddeld binnen 1,5 procent van de referentieafstand en ook de gps-traces zien er onder uiteenlopende omstandigheden netjes uit.

Suunto 7

Suunto 7

Suunto 7

Samengevat

De Suunto 7 is een fors Wear OS-horloge met een fraai scherm en een goede sportapp met onder andere offline kaarten en routes, maar verder heel weinig toegevoegde functionaliteit. Suunto's eigen app logt alleen sportactiviteiten en biedt geen algemene gezondheidsfuncties. De werktijd op de accu bedraagt net iets meer dan één dag, waarmee het ook op dit punt de hekkensluiter uit de test is.

Andere smartwatches van Suunto

Suunto heeft verschillende horloges in zijn programma. Naast de Suunto 7 zijn op dit moment ook de Suunto 3, 5 en 9 gangbare modellen. Al die modellen maken gebruik van Suunto's eigen besturingssysteem en worden aangeprezen als 'GPS sportwatch' en niet als smartwatch. Ze missen de functie om apps te installeren, maar kunnen wel notificaties weergeven.

TicWatch Pro 3

Het laatste horloge uit de test is de TicWatch Pro 3 van Mobvoi, een voor velen waarschijnlijk onbekend merk, dat populariteit geniet omdat het fraaie horloges maakt met een dubbellaagsbeeldscherm. De TicWatch Pro 3 is ook zo'n model dat een energiezuinige, passieve lcd combineert met een kleurrijke oleddisplay. De monochrome lcd die zonder backlight afleesbaar is, toont altijd datum, tijd en stappen. Als je het horloge activeert, komt het achterliggende oledscherm in actie, waarvan het licht door de lcd heen schijnt. Die lcd is praktisch onzichtbaar als het oledscherm actief is, waardoor TicWatch het beste van twee werelden combineert: altijd de tijd zichtbaar in een modus die héél weinig energie gebruikt, én een fraai scherm voor wanneer dat gewenst is.

Mobvoi TicWatch Pro 3

Het uiterlijk van de TicWatch Pro 3 staat ons ook verder wel aan. De look is een combinatie van sportief en chique, waarbij de oranje stiksels de siliconenpolsband vrij overtuigend op leer laten lijken. Het horloge heeft naast het touchscreen twee knoppen aan de rechterzijde. De knop rechtsboven opent het appoverzicht, met daarin heel veel apps van Mobvoi zelf. De knop rechtsonder opent de trainingsapp van de TicWatch Pro 3.

Gezondheidstracking

De TicWatch registreert indien gewenst continu hartslag, bloedzuurstofsaturatie en stress, naast stappen, calorieën en (geschatte) afgelegde afstand. Bij die continumeting van hartslag en SpO₂ moeten we overigens een kanttekening plaatsen; in de praktijk gebeurt dit een paar maal per uur, waardoor de grafieken die de app tekent, lastig afleesbaar en weinig nuttig zijn. Slaapregistratie doet Mobvoi redelijk goed, waarbij de totale slaapduur nauwkeurig wordt gelogd.

Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3

Alle gezondheidsdata komt in de Mobvoi TicHealth-app op je smartphone terecht. Althans, in het TicHealth-gedeelte van de Mobvoi-app, die verder ook gebruikt kan worden om Mobvois smarthomeproducten te bedienen en daarnaast een ingebouwde shop en Mobvoi Rewards-sectie heeft. De app oogt naar onze mening onoverzichtelijk. Dat alle informatie op een zwarte achtergrond getoond wordt, helpt daar niet bij, vooral doordat veel data in donkere tinten wordt getoond. Mobvoi heeft in de afgelopen maanden diverse aanpassingen aan de app gedaan en hopelijk is het daar nog niet klaar mee.

Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3Mobvoi TicWatch Pro 3

Sportfuncties

Over de sportfunctionaliteit van de TicWatch Pro 3 zijn we niet bijzonder enthousiast. Het horloge biedt een redelijke hoeveelheid sportprofielen, maar de data die het oledscherm tijdens het sporten toont, is priegelig klein en naar onze smaak wat onoverzichtelijk. Standaard schakelt het horloge tijdens work-outs automatisch over naar de passieve lcd, maar ook hier is de informatie klein en lastig afleesbaar als je in beweging bent.

Hartslagdata

Helaas behoort de TicWatch Pro 3 wat hartslagmeting betreft niet tot de beste modellen uit de test. Tijdens onze standaardrun ziet het beeld va de TicWatch (groen) er, na wat opstartproblemen, nog vrij gunstig uit en ook tijdens de duurloop die hieronder als tweede wordt getoond, is de hartslagmeting in orde. Bij andere work-outs merkten we echter dat het horloge soms voor langere tijd de mist inging, zonder dat daarvoor een duidelijk aanwijsbare reden was.

Mobvoi TicWatch Pro 3

Mobvoi TicWatch Pro 3

Mobvoi TicWatch Pro 3

Gps-nauwkeurigheid

Ook de gps-nauwkeurigheid van de Mobvoi TicWatch Pro 3 is voor verbetering vatbaar. Gemiddeld lagen de afstanden die de Ticwatch tijdens onze tests logde, iets meer dan 2 procent van de referentieafstand, met uitschieters tot meer dan 3 procent. De gps-traces van de TicWatch laten op willekeurige momenten rare uitschieters zien, terwijl het horloge het soms onder moeilijke omstandigheden juist wél goed deed.

Mobvoi TicWatch Pro 3

Mobvoi TicWatch Pro 3

Samengevat

De Mobvoi TicWatch Pro 3 is een bijzondere smartwatch met een dubbellaagsscherm bestaande uit een always-on-monochrome lcd die weinig energie gebruikt, met daarachter een fullcolor-oledscherm. Het horloge heeft een voor Wear OS-begrippen lange accuduur van ruim vier dagen en biedt uitgebreide sport- en gezondheidstracking. Mobvois smartphoneapp oogt helaas wat rommelig en zou een make-over mogen krijgen. Ook de nauwkeurigheid van de hartslagmeter en gps-registratie is niet optimaal.

Getest

Mobvoi TicWatch Pro 3 GPS Zwart (Oranje, Zwart)

Prijs bij publicatie: € 350,-

Vanaf € 89,99

Vergelijk prijzen

Andere smartwatches van Mobvoi

De door ons besproken TicWatch Pro 3 (300 euro), is het huidige topmodel van Mobvoi. Een stapje onder dit model heeft het merk de TicWatch Pro S (260 euro), die over een kleiner scherm, minder geheugen en een oudere Snapdragon Wear-processor beschikt en daardoor een minder goede accuduur belooft. Gezien het kleine prijsverschil van slechts 40 euro zouden wij aanraden om de duurdere TicWatch Pro 3 te kiezen als je overweegt een dualdisplayhorloge van Mobvoi te kopen.

Conclusie

De negen verschillende smartwatches hebben allemaal een eigen insteek op sport- en healthtracking. De prijzen van de door ons geteste high-end modellen van Apple, Fitbit, Garmin, Huawei, Polar, Samsung, Suunto, Oppo en Mobvoi lopen uiteen van 200 tot 500 euro, maar in veel gevallen kun je ook kiezen voor een goedkoper model met vergelijkbare functionaliteit.

Beoordelen we de horloges op smartwatchfunctionaliteit, dan wint de Apple Watch Series 6 met gemak. Het horloge werkt snel, heeft een doordachte interface en is door goede integratie van Siri ook gemakkelijk handsfree te bedienen. De sport- en gezondheidstracking van de Apple Watch is bovendien goed, waarbij de uitstekende hartslagmeter van het horloge een pluspunt is. De flitsende prestaties van de Apple Watch gaan wel ten koste van de accuwerktijd, want na maximaal anderhalve dag is de koek op. Niet ideaal dus als je vooral een klokje wil dat dag en nacht gezondheidsinformatie bijhoudt. Het belangrijkste struikelpunt is wellicht dat Apple Watches alleen met iPhones samenwerken en niet aan Android-apparaten te koppelen zijn. We zijn onder de streep echter van mening dat de pluspunten hier zwaarder wegen dan de minpunten en reiken onze Excellent-award uit.

Ben je op zoek naar de beste allround smartwatch voor Android, dan komt één horloge naar boven drijven. De Samsung Galaxy Watch 3 is een fraaie allround smartwatch, die voor Android-gebruikers wat ons betreft de beste mix biedt van functionaliteit, traditionele smartwatchfuncties, fijne bediening, goede gezondheidstracking en prima sportfuncties. Reden om ook dit horloge onze Excellent-award te geven.

Is het je vooral om sporten te doen, dan gaat onze voorkeur uit naar de Garmin Forerunner 745. Ook dit horloge biedt (basis)smartwatchfuncties, waaronder offline muziek via Spotify, maar blinkt op dat punt niet uit. Waar Garmin wel heel goed scoort, is op het gebied van gezondheidstracking en sport. Het horloge meet indien gewenst rond de klok hartslag en SpO₂, en berekent stress- en energieniveaus. Daarnaast is de sportfunctionaliteit zeer uitgebreid. Niet alleen zijn er veel sportprofielen, Garmin houdt ook jouw vooruitgang en herstel bij en geeft op basis daarvan suggesties voor komende work-outs. Daar komt bij dat de accuwerktijd van de Forerunner 745 beter is dan die van Samsungs Galaxy Watch 3 en zowel de gps-prestaties als de hartslagmeter van de Forerunner 745 erg goed zijn.

Is het je te doen om écht lange accuwerktijd, dan moet je bij Huawei zijn. De Huawei Watch GT 2 Pro houdt het zo'n 12 dagen vol op één acculading, veruit de beste score van alle modellen uit de test. Het horloge ziet er bovendien fraai uit en is zeer betaalbaar. De smartwatchfunctionaliteit is goed, maar beperkt en helaas is het niet (zomaar) mogelijk om sportactiviteiten te exporteren naar externe diensten. Vooral dat laatste vinden we erg jammer.

De Fitbit Sense is heel toegankelijk voor een brede doelgroep en biedt veel statistieken, zonder je daarbij te overvoeren met data als je daar niet op zit te wachten. De gps-nauwkeurigheid van de Sense is minder dan die van de meeste andere horloges uit de test en de hartslagmeter heeft soms kuren. Ook het bedieningsgemak van het kleine scherm in combinatie met de capacitieve knop laat te wensen over, waardoor het niet onze favoriet is.

Ook Polar zet sterk in op gezondheid, maar richt zich met de Vantage V2 vooral op (top)sporters. Veel data dus, maar voor de gemiddelde consument wellicht wat te taai en bovendien minder uitgebreid dan Garmin als het om algemene gezondheidsdata gaat. Daar komt bij dat de Vantage V2 érg duur is, zeker als je in ogenschouw neemt dat het vooral een sporthorloge is en de smartwatchfuncties vrij minimaal zijn.

Dan blijven de drie Wear OS-horloges over en daar hebben we wat ambivalente gevoelens bij. Zolang niet duidelijk is wat Googles plannen met Wear OS zijn, vinden we het lastig om deze apparaten aan te raden. Het feit dat Google zijn eigen YouTube Music nog altijd niet beschikbaar heeft voor Wear OS, geeft ons weinig vertrouwen dat het systeem de volle aandacht heeft. Van de drie Wear OS-horloges vinden we de Mobvoi TicWatch Pro 3 in potentie het interessantst. Dit model biedt de meeste functionaliteit, heeft een (technisch) fraai dubbellaagsscherm en heeft de beste accuwerktijd van de drie. Helaas blinkt de TicWatch niet uit qua gps- en hartslagmeting en heeft Mobvoi's smartphone-app nog wat werk nodig voordat we deze gebruiksvriendelijk durven noemen. De Suunto 7 biedt op zich goede sportfuncties, maar schiet op alle andere vlakken tekort en heeft een zeer slechte accuduur. De nieuwe OPPO Watch doet het wat accuduur betreft iets beter, maar biedt ook beperkte eigen functionaliteit. Zoals gezegd, is ons voornaamste bezwaar om een van de Wear OS-horloges volmondig aan te raden echter vooral het feit dat Google weinig duidelijkheid geeft over de toekomst van dit platform.

Lees meer

Reacties (279)

279
255
130
14
0
99
Wijzig sortering
Jammer dat de Fossil smartwatches hier ontbreken. Nota bene zijn ze ondertussen van Google zelf.

Fossil is er heel erg goed in geslaagd om mooie "design" smartwatches te maken met Google Wear OS, met erg mooie "watchfaces" die je het gevoel geven een echt horloge om te hebben.

https://www.fossil.com/en-us/smartwatches/learn-more/gen-5/
Hear hear!

Wat mij betreft hebben ze met de hybrid modellen echt de sweet spot te pakken. De verlenging van je mobiel zodat die in je zak/tas kan blijven, maanden aan batterij, leesbaar in de zon en gewoon echt een mooi en stijlvol horloge.
Grootste gemis van de hybrid modellen was voor mij het ontbreken van NFC, waardoor je niet met je horloge kunt betalen. Als ze dat hadden gehad dan was het voor mij de Fossil geworden. Toch maar gegaan voor de Fitbit zodat ik contactloos kan betalen met mijn horloge.
Ik had deze ook bijna gekocht. Maar toen bleek dat ze slechts spatwaterdicht zijn ATM3 zag ik er vanaf. Ik wil namelijk nog wel eens onvoorzichtig zijn en dan is het toch zonde als deze per ongeluk in het water valt.
3 ATM is inderdaad spatwaterdicht
Maar zolang je er niet mee gaat zwemmen of douchen oid is dit meer dan voldoende
Ik ben ook zeer tevreden met mijn Collider HR, maar ik weet niet of ze goed te vergelijken zijn met de smartwatches in deze round-up, juist omdat ze hybride zijn en daarom veel minder functionaliteit hebben.
Eigenlijk bijna een andere markt als je het mij vraagt.
Eens, ik heb de Michael Kors variant ervan. Verder hetzelfde als de Fossil, maar dan in een design jasje. Vind die veel fraaier dan die smartwatches die hierboven staan.

Ik hoef sowieso geen horloge met rubbere band. Altijd metalen band en metalen horloge. Vreemd dat er maar zo weinig van zijn die dat hebben.
Kun je gewoon zelf eraan zetten dus zie het probleem niet zo.
Hier een Skagen Falster 3, in de basis ook exact hetzelfde als een Fossil Gen 5. Gekocht omdat ik een smart watch wilde, maar ook omdat een horloge in feite een sierraad is dat ook mooi mag/moet smoelen. Wat dat betreft kun je de afwerking van een Apple Watch mooi vinden, maar het blijft in feite een kleine smartphone om je pols. Daar staat tegenover de eindeloze stroom aan watchfaces voor WearOS om je horloge te customizen.

Overigens denk ik dat Google smartwatches nog lang niet heeft opgegeven, maar er minder aandacht aan heeft besteed omdat de beschikbare hardware nog niet toereikend was om het volledige potentieel van WearOS te benutten. Met de 4100-chip werkt het allemaal een stuk soepeler. Daarnaast nemen ze Fitbit over en draait een volgende Samsung smartwatch ook op WearOS in plaats van op Tizen.
Ik heb hetzelfde. Maar over het algemeen is er genoeg te krijgen. Ik heb destijds een Apple Watch series 2 gekocht, de aluminium versie, en daar zelf nog een aluminium band van Juuk bij gekocht. Ik had ook voor de Apple oplossing kunnen gaan, maar dat was …. Fors duurder geweest. :)
Hier de Gen4 om het polsje. erg fijne smartwatch, vooral gekozen vanwege het bekende merk en omdat ze een donkere stainless steel armband hadden die ik erg mooi vind.
de accu gaat alleen geen volledige dag mee, maar verder ben ik er erg tevreden mee..

Ik ga er vanuit dat de huidige generatie van Fossil dit euvel ondertussen niet meer heeft.
Ik heb zelf ook een Gen4 en kan (net aan) 2 dagen met de accu.

Heb verder geen gekke dingen uitstaan (wifi staat aan, NFC ook, hartslagmeter ook).
Mijn vriendin heeft ook een (kleinere)Gen4, en zij heeft ook wel eens gehad dat de accu na een halve dag leeg was.

Ze heeft zaken als NFC, Hartslag en WiFi uitgezet toen ging hij een dag mee. Later dit weer aangezet...en hij ging nog steeds een dag mee.

Dus wellicht helpt het om hier even mee te spelen...lijkt op een bug. Factory reset wil ook wel eens helpen.
good to know, ik las het bij verschillende reviews dus ging er eigenlijk van uit dat het er gewoon bij hoorde, maar ik ga eens spelen! Bedankt voor de tip!

[Reactie gewijzigd door Drunken_Bear op 22 juli 2024 13:56]

Helaas gaat de gen 5 ook geen dag mee. Zeker niet met alles aan wat je aan wilt hebben. Ik heb tilt to wake nu maar uit staan en dan nog is het einde dag vaak dat de slimme batterij functie aangaat.
Ik wacht met smart op de 4100 serie van Fossil.
<shameless-plug>
Inderdaad, ik ben zelfs een forum topic begonnen over de Fossil smartwatches: [Fossil Smartwatches] Ervaringen & Discussie
</shameless-plug> ;)

Beetje krom dan, dat ik zelf al weer een tijdje zonder 'echte' smartwatch zit. Maar ik vond de ⌚ Fossil Q Explorist (Gen 3) met Wear OS destijds niet helemaal mijn verwachtingen waar maken. Zelfs fysiek: helaas vond ik de betreffende, metalen uitvoering niet lekker om mijn pols zitten (te zwaar).

Ik heb hier mijn ervaringen met de Explorist beschreven: https://gathering.tweaker...message/55668611#55668611

Nu draag ik op de meeste dagen een simpele Garmin VivoFit 4 'smarttracker' polsband (met een knoopcel-batterijtje). En heb daarnaast een Denver SW-160, voor als ik wel notificaties op een horloge wil ontvangen (maar deze "Denver"-branded Chinese smartwatch, met bijbehorende "Smart Life" app, is een flinke Usability-nachtmerrie :o haha).

Apple Watch heb ik nooit geprobeerd, simpelweg omdat ik nooit de behoefte heb gevoeld om in Apple apparaten te investeren (al zou de gebruikservaring nog zo goed zijn). off-topic: Enkel een oude iPad2 heb ik in bezit. (En moet wel toegeven dat die al verrassend lang meegaat én nog vrij lang updates ontving - ookal werd ie daar niet sneller van. Terwijl ik een Samsung Galaxy Tab 2, uit ongeveer hetzelfde jaar denk ik, wel echt moet 'afschrijven' met zijn oude Android versie = custom ROM, doordat bepaalde apps zoals Chrome écht niet meer bijgewerkt kunnen worden).
Ik snap het ook niet
Fossil is toch wel een van de OG's op het gebied van smartwatches, en zijn toch echt nog steeds naar mijn mening één van de beste
Bovendien zijn ze één van de weinige met Wear OS, waardoor ze enorm veel apps en custom faces ondersteunen
Ik had Fossil ook graag erbij gezien in deze round-up. Temeer omdat er een jaar of wat geleden geruchten waren over een belangrijke innovatie die voor een veel correctere registratie van afstand en tempo zou moeten zorgen: Focalpoint technologie: https://gathering.tweaker...message/63173118#63173118
Maar ik vermoed dat die upgrade er nog niet geweest is.
Ja heb deze net gekocht en hij is fantastisch, ik kan me ook niet vinden in de 'haat' van de reviewer.


edit: en weer terug, het is niet off-topic of irrelevant *shrug*

[Reactie gewijzigd door mg794613 op 22 juli 2024 13:56]

AuteurEric van Ballegoie Reviewcoördinator @mg7946137 april 2021 12:08
Voor alle duidelijkheid: Wat mij betreft is er zeker geen haat voor Wear OS! Ik vind het alleen erg jammer/zorgelijk dat er zo weinig aan gedaan lijkt te worden door Google, en feitelijk onduidelijk is wat er in de (nabije) toekomst gaat gebeuren.
Wat mij betreft is het zo klaar als een klontje wat er met Wear OS gaat gebeuren: dat wordt ge-Googled, met andere woorden: uitgefaseerd.
Heb je daar een bron van? Of is dat gewoon een vermoeden?
Hij zegt: "Wat mij betreft". Dat zal dus wel een vermoeden zijn... ;)
daar staat Wear OS dus niet tussen.
Het was / en is er jammer dat WearOS zo in de schaduw heeft gestaan. Kort geleden zijn er wel weer wat positievere berichten over een komende grote update H MR2.
Misschien zien ze er nu wat meer heil in met de Wear 4100+ chip maar de potentie van smarthorloges is bij Google snel opgegeven.
Ik heb er een hele hoop versleten, eigenlijk sinds de opkomst van de smartwatch, echt een product waar ik meteen enthousiast van werd en ben gebleven. Eerst verscheidene Android Wear modellen, waaronder LG G Watch R en de Huawei Watch. Daarna de Apple Watch, wat echt een verademing was aan integratie en functionaliteit, toen ik terug naar Android ging weer een aantal verschillende merken en modellen geprobeerd, een Fitbit Bip bijvoorbeeld, en uiteindelijk een Galaxy Watch, die an sich wel beviel afgezien van de dikte van het horloge dat ieder kledingstuk met een mouw een uitdaging maakte.

Maar ik bleef de Apple Watch missen, de lekkere haptics die echt voelen als een tik op je pols en niet een overijverige vibrator, bijvoorbeeld. Het feit dat de hartslagmeting gewoon consequent de hele dag door meet en niet willekeurig urenlang niet zoals de Galaxy Watch. Dat notificaties consequent en eenduidig doorkomen. Dat de voice assistent altijd doet wat ik verwacht (Bing op de Galaxy Watch is echt niets waard). Dat Homekit altijd werkt zonder morren. Dat Apple Pay een ding is dat überhaupt bestaat (er zijn nog veel teveel horloges met betaalsystemen die in Nederland niet ondersteund worden). Dat ik een telefoontje kan aannemen als mijn telefoon niet in de buurt is of ik mijn handen vrij wilt houden en dat de andere partij niet eens merkt dat ik bel met een horloge.

Goed, ik kan nog even doorgaan, maar point being is dat ik uiteindelijk weer terug gegaan ben naar iPhone in plaats van Android, met als voornaamste reden gewoon het Apple Watch, alles in dat horloge lijkt gewoon verfijnd en geperfectioneerd, waar ik bij alle anderen altijd wel dingen had die net even niet goed genoeg waren. Allemaal hadden ze hun pluspunten, en allemaal hadden ze hun ergernissen. Android wacht voor mij nog steeds op de echte Apple Watch concurrent.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 22 juli 2024 13:56]

Ben het volledig met je eens, behalve over het stukje "Dat de voice assistent altijd doet wat ik verwacht". Het klopt nu inderdaad wel met mijn verwachtingen, ik verwacht namelijk dat Siri getriggerd wordt op de meest random momenten. :+ Zou willen dat de NL Siri net zo goed/beter zou werken dan Google's Assistent. Dat is het enige echte nadeel van de Apple Watch.
Ja, het is inderdaad minder feature rich dan Google Assistant, dat ben ik met je eens.

Nu gebruik ik de Engelse Siri dus ik weet niet wat het verschil is tussen die en de Nederlandse variant (zal wel niet veel zijn, vermoed ik), maar in vergelijking met Bing op de Galaxy Watch is het wel weer een stapje beter. Maar wat ik eigenlijk bedoelde is dat ik Siri doorgaans altijd iets kan vragen en het dan binnen seconden ook gebeurd. En voor mij betekend dat dingen als "Play ... (insert album of artiest)", "set the thermostat to 20 degrees", "Start outdoor cycle", of "5 minutes" (start een timer), "Turn of all the lights" als ik naar bed ga, of "wake me in an hour" als ik in het weekend een dutje doe.

Dat soort dingen werken gewoon feilloos. En dat is waar ik de voice assistent op een horloge met name voor wil gebruiken. Waar ik bij de Galaxy Watch soms echt een minuut aan het wachten was totdat Bing überhaupt opgestart was en naar mij luisterde... En dan doorgaans of de zin niet goed gehoord had, of gewoon functionaliteit niet had die ik wel verwacht had.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 22 juli 2024 13:56]

Bing of Bixby?
Neem aan Bixby aangezien dat Samsung zijn voice assistant is en Bing een zoekmachine van MS.
Wat je beschrijft is meteen het grootste nadeel en voor mij de reden dat het discutabel is om de Apple Watch het label excellent te geven. Voor een zeer groot deel van de doelgroep is het geen optie omdat ze geen iPhone hebben en zelfs als je een iPhone hebt en een Apple Watch koopt, dan beperk je jezelf tot het kopen van iPhones in de toekomst (zolang als je je Apple Watch wil gebruiken). Ik vind niet dat Tweakers hier een goede keuze maakt om de Apple Watch dit (algemene) label te geven, als het apparaat voor een groot deel van de doelgroep simpelweg onbruikbaar is.
Anoniem: 63072 @hoeksmarp7 april 2021 20:40
Ieder zijn ding, ik wil geen iPhone, omdat ik het anti consumenten beleid van Apple in zijn appstore niet wens te steunen. Dan valt de Apple watch ook meteen af natuurlijk.

Een collega heeft hem en het is zeker een goede smart watch, toch zou ik hem ook als hij door een ander bedrijf gemaakt werd niet kopen. Ik houdt van klassieke horloges en heb daarom in eerste instantie de Gallaxy Gear S3 classic gekocht. Een prima smart watch, maar ik merkte dat ik hem in de praktijk alleen maar als horloge en als fitness tracker gebruikte.

Bij release dan ook overgestapt op een Polar Grit X, bij lange na niet de smart watch die een Samsung of Apple is, maar een echt geweldige fitnestracker met een ruime keuze aan apps en websites waarmee je via polar flow kan syncen en in deze veel veel beter dan Samsung.

Ik blijf bij Polar, wat een verademing als horloge (van de zomer op trektocht meerdere dagen zonder opladen met GPS aan!) en geweldige sportfuncties, nog meer met de bijpassende Polar H10 hartslagmeter
Dus dan moet Tweakers maar een minder model als excellent aanduiden om zo de lezer te beperken tot Google? Stop toch eens met die Apple haat. Het is niet omdat je geen Apple koopt dat je jezelf niet in een andere monopolistische situatie hebt gemanoeuvreerd.
Nee, Tweakers hóeft toch niet een model als excellent aan te duiden? Ik ben het wel eens met Hoeksmarp, het zou misschien excellent zijn als de smartwatch ook compatibel was met Android. Nu is het een ontzettend goede smartwatch, alleen voor de Apple-gebruikers.
En met een minimale gebruiksduur wat het naar mijn menign als "watch" ongeschikt maakt n meer als verlengstuk van de iphone kan dienen.
Meningen... waarom zou de jouwe belangrijker zijn dan die van de schrijver?
Waarom heb je problemen met mijn mening?
Ik heb geen probleem met jouw mening. Maar in dit geval geef je jouw mening als argument om een mening van de schrijver onderuit te halen. Dus tenzij je een andere basis aan kan dragen dan jouw mening, is de mening van de schrijver net zo valide als jouwe.

Dus de schrijver is man mening dat dat geen belemmering is, jij bent van mening van wel. Beide zijn te beargumenteren. Maar voegt aan dit artikel niet veel toe.
Gebruiksduur van een device scoort traditioneel hoog bij allerlei testen. Zoals smartphones etc en ook bijv consumentenbond testen scoren die hoog.
Hier heb je een device dat maar net een dag meegaat en als watch is het dan een dik minpunt.
Wat meningen betreft, ik zet mijn mening naast die van de tester. Daar is een reactietopic ook voor. Het staat je vrij een andere mening te hebben.
Daar heb je een punt.
Al kan ik je uit ervaring zeggen dat de accuduur met het juiste patroon echt geen belemmering is.
Als iemand die een smart watch heeft met een gebruiksduur van 28 dagen, gruw ik bij de gedachte aan een enkele dag.
Dat zou in mijn geval dat dure gadget onbruikbaar maken.
Ik snap niet dat mensen vast houden aan die dag. Ik gebruik mijn apple watch vrij intensief en ik haal makkelijk 48 uur. (Dan heb ik wel always on uit staan).

Dus een keer in de twee dagen moet hij een uur of anderhalf op de lader. Ik doe dat meestal als ik toch achter de PC zit te werken of als ik in mijn auto naar mijn werk rijdt.

Natuurlijk is langer ideaal, maar ik heb liever meer features dan langere accuduur omdat ik vaak genoeg in de gelegenheid ben om te laden
Jouw keuze, prima. Zeker niet de mijne.
Anoniem: 334725 @monojack8 april 2021 15:31
Dus dan moet Tweakers maar een minder model als excellent aanduiden om zo de lezer te beperken tot Google?
Lees is effe wat je nu schrijft. De niet-Apple ecosysteem werkt op allerlei merken en apparaten, zolang ze maar bluetooth hebben

Apple doet al heel lang aan vendor lock-in. Ik vind ook dat Tweakers ze hier op moet afstraffen, maar blijkbaar doen ze het al zo lang dat het het niet meer waard is om te benoemen.
Allerlei merken en apparaten? Het werkt met Android en that's it. Heb je echt niet door wat een onzin je schrijft met die vendor lock-in? Dat is net hetzelfde met die andere watches. Ok je hebt er in een ander kleurtje, een ander modelletje en en er kleeft een sticker op met een ander merk maar je zit gewoon in de vendor-lock in van Google. Dat je dat echt nog gelooft als je geen Apple hebt je niet in een vendor lock in zou zitten. Het is ondertussen 2021 je zou dus echt al beter moeten weten
Nou, er valt wel wat voor te zeggen dat een Apple Watch voor meer dan 50% van de consumenten totaal niet excellent is. Mooi stukje hardware maar voor mij totaal irrelevant en nutteloos. En (subjectief) lelijk.
Hoe bedoel je dat de AW voor meer dan 50% van de consumenten niet excellent is? Citeer je dan een onderzoek of is dat wat gegoochel met cijfers in het genre van 50% marktaandeel wil zeggen dat de andere 50% het maar niks vindt?
Oh het is dus inderdaad wat ongeïnformeerd gegoochel met cijfers. Die link gaat over smartphones niet over smartwatches. 8)7
Ow ow ow. Ik begrijp wel waarom je zoveel -1's krijgt. Ik zeg alleen dat veel mensen de Apple Watch niet kunnen gebruiken omdat ze geen iPhone hebben. Dus voor die mensen is een Apple Watch onbruikbaar dus niet excellent.
Zoals ik al zei; wat ongeïnformeerd goochelen met cijfers dus
En begrijp me niet verkeerd: ik vind dat Apple excellente hardware maakt (de software vind ik een stuk minder, maar dat zal gewenning zijn), alleen is de Apple Watch voor mij (en veel andere mensen) onbruikbaar. Lees: voor mij niet excellent.
Dit heeft niets met Apple haat te maken. Als het ging om een Samsung horloge dat alleen met Samsungtelefoons werkt, dan was het hetzelfde.
Het gaat me absoluut niet om of het ding door Apple gemaakt wordt. Ik heb zelf een iPad en als die er mee ophoud koop ik een nieuwe. Waar het mij om gaat is dat een Apple Watch alleen een smartwatch is als je óók een iPhone hebt. Niet iedereen heeft een iPhone (meer mensen niet dan wel) en niet iedereen wil een iPhone en niet iedereen wil vast zitten aan iPhone doordat zijn/haar smartwatch alleen werkt met iPhone. Een Apple Watch is simpelweg geen product wat je iedereen kunt aanraden omdat voor +-60% van de mensen het ding niets doet.
Uiteindelijk vergeet je 1 heel belangrijk ding, Apple is zo sterk geworden door alle hard en software gesloten te houden en alleen te produceren voor hun eigen eco systeem. als de apple watch ook voor android zou worden geopend zou dit een enorm ongeleid projectiel worden (wat ook het grootste probleem van alle android apparatuur is)
Snap je punt wel, ben zelf geen Apple gebruiker maar die Apple watches blijven gewoon de beste in de markt. Het enige echte nadeel vind ik dat de slaapmonitoring beperkt is (veel goedkope alternatieven maken een inschatting van je remslaap, diepslaap etc).
Met de app Autosleep heb je een hele goede slaap tracker. In combinatie met Heartwatch een goed inzicht in werking van hart.
Volledig met je eens, Ik heb sinds kort de nieuwste watch van Apple, hiervoor heb ik twee samsung galaxy watches gehad en het verschil is enorm. Voor mij wat het grootste probleem het niet kunnen betalen met mijn watch en app compatibility o.a: Strava, spotify.
Strava werkt gewoon met mijn watch hoor?
Spotify gebruik ik niet meer sinds ik een gezinsabbo heb op apple services.
Ik ben juist van smart watch naar activity trackers en vervolgens weer naar een smart watch gegaan :P
Ik begon met de eerste Pebble, later kwam daar de Sony Smartband voor in de plaats. Een tijdje later ben ik overgestapt naar de Fitbit Alta en deze beviel erg goed maar miste wel veel gezondheidsgegevens dus uiteindelijk weer overgestapt naar de Fitbit Versa maar de smart-gedeelte van het horloge vond ik bijzonder slecht en traag werken.

Uiteindelijk heb ik acht maanden later (in januari 2019) een Apple Watch S4 gekocht en het is een verademing vergeleken met de Fitbits, Sony en de Pebble (wellicht een oneerlijke vergelijking vanwege de prijs en grote verschil in releasedata maar ik vind de AW4 alsnog erg goed voor de functionaliteit).
Apple Pay is enorm handig op mijn horloge (ik heb mijn bankpas en creditcard al lange tijd niet fysiek gebruikt) en er kunnen veel verschillende work-outs bijgehouden worden. Ook de notificaties zijn consistent en goed af te stellen. Voor het slapen gebruik ik de app AutoSleep, die is veel beter dan de standaard slaap-app en daarnaast is de AW erg licht, ook tijdens het slapen.
Nu hoop ik dat de AW7 een 4G-simkaart krijgt in Nederland, daarvoor zou ik zo upgraden :)

[Reactie gewijzigd door VirinR op 22 juli 2024 13:56]

Al die dingen die je noemt werken perfect op een Fitbit Versa met Android.
- Hartslag meting hele dag door
- Notificaties werken altijd en betrouwbaar
- Voice assistent is Google Assistent en werkt perfect, ook voor dicteren van berichtjes
- Fitbit Pay werkt ook om contactloos te betalen. Al weet ik niet of alle banken dit ondersteunen, mijn bank wel.

En dan voor de prijs van minder dan de helft van een Apple Watch en een device dat zowel op iOS als Android werkt. Ik weiger zelf accessoires zoals een Watch aan te schaffen die alleen maar werken op 1 soort device. Vandaag dat ik ook weg blijf bij Apple spullen. Die vendor lockin strategie staat mij niet aan.
Anoniem: 57381 @Aiii7 april 2021 15:46
Ah, smartwatches! Mijn business! Jammer dat de mogelijkheden om de software te customizen niet belicht worden in het artikel. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe modellen die wij kunnen gebruiken maar moeten daar vaak wel het een en ander voor aanpassen. Mocht er een Tweaker heel erg into smartwatches zijn en wat weten van het customizen van het OS. Stuur gerust een PM!
Het enige wat in mijn optiek groots ontbreekt op de Apple watch is muziek. Hoe erg Apple en mensen ook beweren dat het wel kan, kan het nog steeds niet optimaal. Ik wil hardlopen, mijn mobiel thuislaten en op Spotify (offline) muziek kunnen luisteren.

Het gekke is dat Tweakers een pluspunt noteert bij de Garmin 745 over offline Spotify, maar geen minpunt noteert bij de Apple watch. Meten met 2 maten als je het mij vraagt.
Dit ligt meer aan de onwil van Spotify dan aan Apple. Andere third parties (bijvoorbeeld Pandora) bieden naast Apple Music gewoon de mogelijkheid om offline muziek mee te nemen op de watch. Maar Spotify weigert al jaren om over de brug te komen met een app update. Zullen ze vast hun redenen voor hebben, maar de bal ligt bij hun, niet bij Apple.
Dat ligt niet zozeer aan Spotify hoor, maar mostly aan Apple. Daarvoor moet je eigenlijk de situatie wat beter kennen. Het is namelijk, zoals Spotify zegt; Time to play fair.

Mogelijk hebben concurrenten van Spotify het mogelijk wel, maar Apple maakt het Spotify ook veel lastiger vanwege het grote aantal gebruikers.
Dat hele Apple - Spotify conflict gaat over de App Store en het afsluiten van abonnementen en welke voorwaarden daar aan gehangen worden. Dit zou er onderhuids vast mee te maken hebben dat er nog steeds geen Spotify Watch app met offline music is.

Maar nogmaals, als Spotify het bouwt (en ik denk dat ze dat intern allang gedaan hebben) is het puur een kwestie van submitten bij Apple en daarna staat het in de app store. Technisch of vanuit Apple beleidsoverwegingen staat niks ze in de weg.
Dan moet je toch eens goed lezen op de website. Daar staat namelijk dat Spotify meerdere malen heeft geprobeerd om een versie met ondersteuning te submitten, maar dat deze steeds door Apple word geblockt.
Ik heb niks met Apple, maar ook niet direct tegen. Vind wel dat sinds het overlijden van Steve Jobs het een afglijdende zaak is. Minder innovatie, en nog harder proberen uit te melken van bestaande features. In dit geval sta ik volledig met Spotify, want het beleid van Apple voor apps slaat soms kant nog wal.
Verder vind ik het prima als je een vooroordeel hebt dat Apple het erg goed doet, maar zou wel fijn zijn als je bereid bent om je er eens over in te lezen. Het is namelijk niet alleen Spotify die deze blokkades krijgt, maar wel de partij die het meeste word dwarsgezeten én er open over is. Denk bijvoorbeeld ook aan de apps van Google voor op apparaten van Apple...
Nogmaals, het lang lopende conflict dat er op dit moment speelt tussen Apple en Spotify heeft niks te maken met het weigeren van Apple om Spotify offline muziek te laten opslaan op de watch. Zoals ik en @Aiii hierboven ook al hebben aangegeven, de API's zijn er en meerdere third parties maken er al tijden gebruik van. Daar zit het probleem dus niet.

Daarnaast vind ik dat Apple het helemaal niet "zo goed doet" op dit gebied en heb ik dus geen vooroordelen wat dat aangaat. De kern van het Apple-Spotify conflict is de Apple tax van 30% die betaald moet worden over alle aankopen via de App Store, óók de abonnementen. En bij dat laatste zit het probleem, want Apple staat je bijvoorbeeld niet toe om in je App reclame te maken voor het afsluiten van een dergelijk abonnement buiten de App Store. Dat laatste riekt wel erg naar machtsmisbruik en is dan ook de reden waarom Spotify de EC heeft gevraag om een onderzoek te starten.

Verder vind ik de toon van je bericht erg aanmatigend en denigrerend. Jij weet helemaal niet in hoeverre ik op de hoogte bent van dit verhaal. Wel zie ik dat jij consequent één en dezelfde bron blijft aanhalen in al je reacties. Eén bron, en deze is nog van een van de spelers binnen het conflict ook. Aangezien je zo van inlezen houdt heb je hier een mooi overzicht van een wat onafhankelijkere bron die ook wat dieper ingaat op de materie. Dan zul je ook zien dat, nogmaals, het ontbreken van offline Spotify op de watch toch echt door onwil van Spotify komt, en niet doordat Apple de boel blokkeert.

Apple en Spotify liggen (terecht) met elkaar overhoop, maar je probeert nu wel heel geforceerd een missende watch App op Apple af te schuiven. En er zijn inderdaad meer Apps van derden die tegen deze App Store restricties aanlopen. De Apps van Google vallen daar dan volgens mij weer niet onder. Deze zijn meer dan beschikbaar voor Apple apparaten en krijgen soms nog een update voordat de Android versie dat krijgt.
Google zit eigenlijk in het zelfde schuitje als Apple wat het Spotify conflict betreft, aangezien ook zij een Store hebben waarin ze 30% afromen van alle aankopen (inclusief abonnementen) die worden gedaan. Net als... inderdaad.

[Reactie gewijzigd door Tjoekie op 22 juli 2024 13:56]

Dat kan inderdaad niet met Spotify, maar dat is toch echt de schuld van Spotify zelf. De API is er al jaren, diverse apps gebruiken ze ook, maar Spotify laat het vooralsnog bij "interne tests."

https://community.spotify...ffline-usage/td-p/4922721

Niet dat de best bekende concurrenten in Nederland zoals Deezer, YouTube Music of Tidal het wel aanbieden overigens, dus ben je inderdaad overgeleverd aan de grillen van Spotify, of je moet overstappen op Apple Music, uiteraard.

De vraag is dan of je dat Apple moet aanrekenen als minpunt, zij hebben de functionaliteit beschikbaar gesteld, immers. Dat het een pluspunt is bij Garmin toont wel aan dat het een unicum is als een horloge het wel heeft. Doe je dat wel, dan is het namelijk ook een minpunt bij Google WearOS, bij de andere merken met een eigen OS, etc. En uiteraard ook een pluspunt bij Samsung, want volgens mij kon het daar ook.
Dat ligt niet zozeer aan Spotify hoor, maar mostly aan Apple. Daarvoor moet je eigenlijk de situatie wat beter kennen. Het is namelijk, zoals Spotify zegt; Time to play fair.

Dus ja, dit mag je aanrekenen bij de Apple Watch, want dit is de schuld van Apple. Helaas word het ontkend.
Je hebt meer ervaring met smartwatches dan de reviewer. Er is echter één probleem. Je advies is je laatste aankoop. Mensen verdedigen vaak hun eigen uitgaven. Vooral als die optie duurder was dan de alternatieven.
Die hele pagina over Wear OS: waarom wordt niet vermeld dat Google juist bezig is aan een grote update voor Wear OS en dat Samsung met de Watch4/Active3/4 juist lijkt over te stappen op Wear OS (spijtig genoeg)?
Precies dat mis ik ook in dit verhaal. Op dit moment lijkt het er dus op dat de ondersteuning voor Tizen van Samsung minder zou kunnen worden ten faveure van Wear OS van Google.
Hoewel in het artikel genoemd ontbreekt de beoordeling van privacy dus bij de overzichtelijke beoordeling. Een groot gemis, want het zijn juist apparaten die vooral om persoonlijke gegevens verzamelen en verwerken draaien. Het mag intussen toch wel duidelijk zijn dat als dat verzamelen en verwerken dus zo belangrijk voor leveranciers en gebruiker is daar ook overzichtelijk een beoordeling bij past om een keuze te kunnen maken, if duidelijk te maken dat er nauwelijks keuze is.
Wat is de gedachte achter de keuze voor de verschillende geteste modellen? Van de Garmin line-up zou ik voor een Smartwatch vergelijking dan ook nooit de 745 als benchmark pakken maar altijd (in volgorde van prijs/gimmick-ness) Vivoactive, Venu of Fenix serie. Deze hebben naast brede sport features ook Garmin Pay etc aan boord.

Idem met Polar waar de dure V2 getest is maar de goedkopere M2 voor velen de logischere keuze is.

Het lijkt erop dat de prijs van Apple nu als benchmark genomen is om de andere modellen te kiezen bij Garmin en Polar (en deels Suunto), maar daarmee kies je in mijn ogen niet de producten die die fabrikanten als tegenhanger van echte Smartwatches neerzetten.
Helemaal mee eens. Garmin venu heeft een oled display, betalen via NFC, hartslag en zuurstofmeter, GPS, en Spotify opslag. Redelijk ideaal dus.
Ik begrijp helemaal niks van de beoordeling en het uitreiken van de Excellent-awards.

Garmin, Apple en Samsung krijgen Excellent-award. Alleen de Garmin heeft geen minpunten. De Apple krijgt een dubbele min voor accuduur en de Samsung een enkele min voor accurduur. En toch krijgen deze watches een Excellent-award, terwijl er ook smartwatches opgenomen zijn in de round-up die helemaal geen minpunten hebben.

Sterker nog Apple heeft 17 groene bolletjes en 2 rode (je zou dus kunnen zeggen netto 15 groene bolletjes). De Polar Vantage heeft 20 groene bolletjes en 0 rode bolletjes. Toch krijgt de Apple een Excellent-Award en de Polar niet. Nog een voorbeeld: De Huawei GT Pro 2 heeft 18 groene bolletjes en 0 rode en krijgt ook geen award.
Dit had ik ook inderdaad. Daarbij als je de Polar M2 zou pakken zou kwa prijs beter uitkomen :)
Lijkt me niet geheel lastig te begrijpen toch?

Polar is een totaal andere doelgroep dan Apple. Dus die 1 op 1 vergelijken is niet realistisch (zoals jij dat zou willen). Daarom wordt dat ook niet gedaan. De Apple en Samsung krijgen een Excellent op Smart Watch gebied, iets waar de Polar inferieur aan is, hoe je het ook bekijkt.

Zou in de "sport" categorie (de sporters die dit soort dingen gebruiken hebben niks aan dit soort roundups, die kijken naar totaal andere bronnen vaak) de Polar een excellent award verdienen? Misschien wel.

Maar zoals jij aanhaald "Apple vergelijken met Polar" is gewoon niet relevant.
Voor mij mag er ook nog wel minpunten gegeven worden voor compatibiliteit voor Apple Watch. Die werkt namelijk alleen maar op iPhone. Er zijn ook devices die zowel op Android als iOS werken.

Dat is ook helemaal niet meegenomen in de test.
De prijs van de Huawei klopt ook al niet. De adviesprijs is €219 en zeker geen €299. De straatprijs is momenteel €208. Wil je zonder mic en speakertje dan zelfs nog eens €100 goedkoper. Die groene bolletjes zullen dan ook hooguit 1 bolletje inleveren op de functionaliteit. Dat zet de boel behoorlijk in contrast met de andere deelnemers.
Ik ben het er ook niet mee eens dat reguliere smartwatches met sportsmartwatches in 1 vergelijking zitten. Beide zijn voor andere doelgroepen bedoeld lijkt mij.
AuteurEric van Ballegoie Reviewcoördinator @geishin7 april 2021 13:33
Goed punt van de scoretabel onderaan de conclusie, ik heb bovenin nog een rij met beoordeling van de smartwatchfunctionaliteit toegevoegd.

Reden voor de Awards - en zo heb ik ook geprobeerd het uit te leggen in de conclusie - is dat de Apple Watch allround de beste smartwatch is, tenzij je echt die-hard sporter bent en bijvoorbeeld extra sensoren wilt kunnen koppelen. Ook de Samsung Galaxy Watch 3 is een uitstekend allround apparaat, en bovendien geschikt om met Android telefoons te koppelen, iets wat de Apple Watch niet kan.

Is het je echt primair om sport en gezondheidstracking te doen, dan is de Garmin Forerunner 745 wat ons betreft de beste keuze, vandaar ook een Award voor dat model.

PS: Op de individuele pagina's over de horloges staat onderaan steeds een scorekaart met daarbij wat meer specifieke plus- en minpunten.
In mijn optiek stap je wel net iets te makkelijk over het nadeel van de Apple Watch heen, namelijk dat hij alleen met Apple spullen werkt. Je zegt het in het filmpje wel maar vervolgens komt er een aantal keren voorbij dat de Apple Watch de beste smartwatch is als je een Apple telefoon hebt.

Ik zou persoonlijk niets aan een Apple Watch hebben, het kan dus nooit allround de beste smartwatch zijn, want hij werkt niet met +/- 60% van alle smartphones in Nederland.
Hoewel ik snap wat je bedoelt, is het wel of niet exclusief werken op iPhones (het werkt verder ook niet op bijvoorbeeld iPads) niet iets waar je een mening o.i.d. over kan hebben. Als je een iPhone hebt en daarbij wilt blijven, is dit de beste all-round smartwatch. Als je geen iPhone hebt of over wilt stappen van een iPhone, kan je deze niet eens in overweging nemen. Simpel. Het is geen overweging die je gaat maken zoals of je de accuduur goed genoeg vindt.

Zoals ik zeg, snap ik wat je bedoelt aangezien het wel iets is wat ik zeker in mijn achterhoofd houd maar het is in principe gewoon een harde ja of een harde nee. Je zit er niet tussenin.

[Reactie gewijzigd door EpPart op 22 juli 2024 13:56]

Dat betekent alsnog dat dit nooit de beste all-round smartwatch kan zijn. Dit betekent dat dit de beste smartwatch voor iPhone is en dat je er verder niks mee kan.
Wat een onzin. Het geeft aan hoeveel beter de Apple is dan de rest van de horloges dat zelfs mét dat nadeel het nog steeds met kop en schouders boven de rest uit steekt.

Dat het alleen met Apple werkt doet niets af aan de functionaliteit.
Dat het alleen met Apple werkt doet niets af aan de functionaliteit.
En wie zegt dat hier?

Het is simpelweg onmogelijk om het beste all-round ergens in te zijn als het maar voor 1 ding werkt.
De Apple Watch is niet compatible met Android, dus wat is jouw argument hier?

Een Android-horloge kan je gebruiken met iOS.
Een Apple-watch kan je niet gebruike met Android.

Oftewel, alleen een Android-horloge kan op dit moment de beste all-rounder zijn en jouw Apple-fanboyisme verandert daar weinig aan.
@ Eric: Overigens: ik heb zelf de Galaxy Watch 3, en ben eigenlijk zeer tevreden. Enige wat ik vooraf echt jammer vond is dat onze luie banken geen Samsung Pay ondersteunen. Ik had wel gebruik kunnen maken van Garmin Pay, maar ik vond dat uiteindelijk niet opwegen tegen de voordelen van de Galaxy Watch 3 t.o.v. de Garmin watches.

Maar wat ik vooraf niet wist (en volgens mij begin september ook nog niet bekend was), is dat een klein aantal advanced features (ECG bijvoorbeeld) alleen beschikbaar is als je óók een Samsung telefoon hebt. Ik vind dat eerlijk gezegd een belachelijke actie van Samsung, maar los daarvan vind ik het erg jammer dat het niet bekend was. Want ik heb rond diezelfde tijd een OnePlus Nord gekocht, als ik dit geweten had, dan was ik mogelijk toch voor een Samsung telefoon gegaan. (Ondanks dat je dit soort koppelverkoop eigenlijk niet zou moeten stimuleren).

Maar dit betekent dat er ook wat beperkingen zijn aan de Samsung. Wel bruikbaar op zowel iOS als Android, maar toch.
Allround is bedoeld in de zin van de functionaliteit van het horloges. Ofwel, de combinatie van bouwkwaliteit, interface, smartwatch-, sport- en gezondheidsfuncties.
Dus, als iemand jou vraagt welke smartwatch ze zouden moeten kopen, dan beveel jij ze zonder verdere informatie een Apple Watch aan?
En als ze dan klagen dat hij niet met hun telefoon werkt, dan zeg je "Zie het als een incentive om een iPhone te kopen"? Daar zullen toch weinig mensen zich mee geholpen voelen.
Waarom zou je zo'n dure smartwatch kopen zonder het te kunnen verbinden met je mobiel? Daar zit totaal geen logica achter.

En nogmaals, het is onmogelijk om de beste all-rounder te zijn als je niet all-round te gebruiken bent.
Ik verdedig apple helemaal niet, maar ik verdedig de schrijver van het stuk. Ik zal de laatste zijn die toegeeft dat apple foutloos is. Maar op het gebied van smart watches en tablets zijn ze over het algemeen veel verder dan cocurrenten ja.
Jammer dat de Xiaomi Mi Watch niet opgenomen is in deze lijst, ik gebruik deze nu een tijdje en het is een hele fijne smartwatch!
Precies. Best jammer dat een van de grootste spelers op de wearable-markt (Xiaomi/Huami) niet bij de test werd meegenomen.

Tegelijk zitten ze wel in een totaal andere prijscategorie. Ze komen doorgaans niet boven de €175 uit.
Klein detail wat wellicht interessant is dat de Mi Watch waar @PearZeaL het over heeft door 70mai gemaakt is in opdracht van Xiaomi, Huami heeft op zijn beurt de Amazfit GTR/GTS 2 gemaakt wat qua features en prijs concurreert met de Mi Watch :)

[Reactie gewijzigd door Rembock op 22 juli 2024 13:56]

Heb je de 2019 versie of de 2020 versie?
Ik heb de nieuwste, kreeg hem bij mijn Mi 11 als pre-order actie.

Prima smartwatch, hiervoor gebruikte ik nog een Gear S3 en met name de accuduur en sport tracking is wel stukken beter op deze Mi Watch.
Volledig mee eens, heb ook de 2020 versie. Positief verrast over de nauwkeurigheid van de ingebouwde GNSS, ook een van de weinige smart/sports watches waar je slaappatroon van de afgelopen nacht op in te zien is.
Helemaal eens, zeker omdat deze populair is.

Ik heb zelf de Amazfit GTS 2e. Zeer tevreden over, je kunt alleen geen berichten beantwoorden, maar voor 115,- euro hoor je mij niet klagen. Vooral de batterij duur van 14 dagen (houd het wel 10 dagen vol) vind ik erg fijn.

Meet van alles, en de PAI scrore vind ik erg motiverend.
Jammer dat de Xiaomi Mi Watch niet opgenomen is in deze lijst, ik gebruik deze nu een tijdje en het is een hele fijne smartwatch!
Ik vind een horloge van boven de €200,- ook niet de moeite waard of je moet een Garmin nemen. Ook een accuduur van korter dan 2 dagen moet je niet willen. Anders moet je elke dag verplicht een gaatje vinden om je horloge op te laden. Want tijdens het slapen wil ik graag mijn slaap monitoren.

Ik spreek natuurlijk niet voor iedereen. Maar in mijn optiek is een basishorloge, met enkele smartfunctionaliteit (weer, muziekcontrole, notificaties) i.c.m. goede sporttrackingfunctionaliteit (GPS, hart) voldoende de massa om het reguliere horloge te vervangen.
Zelf heb ik de pricewatch: Amazfit Bip S Zwart (Zwart) en deze tamelijk goed een echt horloge imiteren.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 13:56]

Komt er nog een aparte review over de Oneplus Watch? Die komt deze maand uit als het goed is. Lijkt mij ook een erg goede smartwatch voor 159 euro.
Die is naar ons onderweg, maar kwam te laat voor deze roundup. Op dat horloge komen we dus nog terug!
Waarom dan niet de round-up even uitstellen?
AuteurEric van Ballegoie Reviewcoördinator @Stijnvi10 april 2021 20:16
Omdat deze roundup al meer dan een half jaar in de maak was en we hem al een paar keer uitgesteld hadden vanwege nieuwe horloges - als laatste te Oppo Watch - een nieuwe functionaliteit. Op een gegeven moment moeten we een deadline stellen.

Maar zoals gezegd; we komen op de Oneplus Watch terug!
Vergeet de nieuwe motorola's niet. Daarvan komt de eerste ook in mei
Apple heeft het vierkante watch ontwerp dan wel erg mainstream gemaakt, en mede daardoor begin ik er ook aan te wennen. Toch vind ik het argument dat smartwatches enkel rond zijn omdat horloge's dat ook zijn een beetje zwak. Het ziet er gewoon veel beter uit, als je een smartwatch draagt, draag je hem de hele dag en dan moet het er ook een beetje goed uit zien.
AuteurEric van Ballegoie Reviewcoördinator @Prusias7 april 2021 10:46
Vinden we ronde horloges niet mooier omdat we dat gewend zijn? Horloges zijn - in mijn beleving - van oudsher vooral rond omdat een oude analoge wijzerplaat dit formaat min of meer afdwingt. Bij horloges met digitale schermen is een rond format vanuit praktisch oogpunt juist helemaal niet handig. Ik vind vierkant zelf overigens ook niet mooier dan rond, wél veel praktischer.
Horloges zijn - in mijn beleving - van oudsher vooral rond omdat een oude analoge wijzerplaat dit formaat min of meer afdwingt.
Dit is een beetje kort door de bocht, er zijn al ongeveer 100jaar rechthoekige horloges te vinden.
Deze zijn zelfs een periode (1920-1940) het populairst geweest, kijk voor de grap eens naar foto's van acteurs etc uit deze tijd. (bron: mijn grootvader repareerde uurwerken als hobby)
het klopt dat de wijzers en tandwielen hebben geholpen om de ronde variant populairder (goedkoper) te maken, maar we begonnen met vierkant, en als dit echt veel beter eruit zag voor de gemiddelde consument waren horloges nog steeds vierkant.

Persoonlijk:
vind ik smartwatches met een rond scherm mooier, maar dit is voornamelijk omdat ik bij de vierkanten modellen het idee krijg dat het een beeldscherm is met een armband, ipv een horloge.
Nu ben ik niet gehecht aan rond of vierkant, maar ik vind de ronde modellen meer lijken op hun ronden tegenhangers dan de vierkanten.
Mwoah, er zijn toch ook zat vierkante analoge horloges? Al heel lang ook. Het is gewoon een stijlkeuze. Een horloge is voor veel mensen niet alleen maar een praktisch voorwerp, maar ook een sierraad. Je bekijkt het in het artikel wel heel erg vanaf het functionele standpunt.

Andere reden waarom ik liever een ronde smartwatch heb: saffierglas. Dat krast minder, maar is heel lastig kosteneffectief te maken in een andere vorm dan rond en plat. Apple claimt saffierglas, maar het is niet (veel) krasbestendiger dan gewoon mineraalglas. Terwijl mijn relatief goedkope Amazfit niet echt te bekrassen valt, al doe ik mijn best.
Zoals je zelf al zegt is het een stijlkeuze, en er is weinig persoonlijkers dan stijl. Dan kan @Eric van Ballegoie wel zijn mening ventileren over wat hij mooi vindt. Maar er is echt geen objectieve mening over wat mooi is, dus wat draagt dat dan bij? Je zal nooit een overeenstemming bereiken over iets dat jij mooi vindt en hij niet of vice versa, in ieder geval.

Je kan ieder product zelf bekijken, immers. Daarmee kun je zelf bepalen of je iets mooi vindt of niet, daar hoef je geen recensie voor te lezen. De functionaliteiten en mogelijkheden daarentegen (en met name de kwaliteit daarvan), die kun je op die productiefoto's nu weer net niet zien. Daar lees je dan weer de reviews voor.
Bij een kast die breder is dan het bandje is rond esthetisch gezien mooier. Bij een kast die nagenoeg even breed is als het bandje, dan wordt over het algemeen een hoekige kast als het mooist ervaren. Daarbij mag het bandje eigenlijk niet breder worden dan ca 2 cm.
Helemaal mee eens. Je ziet dit ook terug als je naar plaatjes kijkt van horloges in google. Bovendien hadden veel digitale horloges van vroeger (de welbekende Casio) een rechthoekig scherm maar de kast redelijk rond zodat het mooi zou aansluiten bij de polsbandjes. Dat de schermen van de casio's vierkant waren zal ook wel een technische beperking hebben gehad. Dat hebben we nu eigenlijk niet meer. Vierkant/rechthoekig is denk ik goedkoper en makkelijker om te produceren en om te designen.

We hebben het hier trouwens wel over wat iedereen wel of niet mooi vindt. Daar een oordeel over vellen is niet te doen. We zijn allemaal anders ;). Voor mij een ronde smartwatch graag.
Over smaak valt niet te twisten....
Echter van oudsher heb je ook relatief vierkante modellen zoals de Tank van Cartier. Dit is een tijdloos design die zelfs heden ten dagen nog steeds gewild is.
Dit is dan ook direct het grote verschil tussen een tradtionele en een smartwatch. Waar de traditionele horloge van verwacht is dat die decenia meegaat en in veel gevallen minder trend gevoelig is, is dit bij smartwatches veel minder. Ze zijn fashion statements die een paar jaar meegaan en dan vervangen worden. Dit maakt het een niet beter dan de ander maar ze zijn inherent verschillende producten. Zo kan ik bijvoorbeeld iedere dag met een traditionele horloge rondlopen, een smartwatch in mijn omgeving zie je gewoon niet. Terwijl mijn ontwikkelaars (ik heb een klein team) met allerlei mooie technologische hoogstandjes rondlopen. Uiteindelijk ieder zo zijn ding.
Zeg je nu dat een vierkant horloge er beter uit ziet? Ik denk dat het merendeel van mening is dat een rond horloge mooier is.
Ik heb daar geen statistisch bewijs voor, maar rond is voor de meesten waarschijnlijk nog steeds wel het mooist.

Zelf heb ik een Garmin (Fenix) en die is goed vergelijkbaar met de Forerunner. Garmin is inderdaad erg goed in sport, maar een andere reden is dat die er als rond horloge met wijzerplaats watch-app gewoon nog uitziet als horloge. En 23 van de 24 uur wordt zo'n ding toch als horloge gebruikt.

Wat daarbij (voor primair gebruik als horloge) meespeelt (voor mij) is:
- Accuduur. Ik vind een kleine week wel het minimum. Mijn Pebble haalde bijna anderhalve week.
- Scherm (1). Het scherm van de Garmin wordt verweten matig van kwaliteit te zijn, maar ik wil per se geen fel oplichtend (OLED) scherm, waarbij overduidelijk is dat het een smartwatch is. Gewoon afleesbaar zonder backlight dus.
- Scherm (2) Als het scherm dan ook nog niet permanent aan kan staan, dan is het voor mij al helemaal geen horloge. Nu is er bij sommige (Apple) een always on variant, dus dat helpt al fors. Ik mis in de reviews vaak hoe dat nu werkt en of dat een redelijk alternatief is.
- Scherm (3): de transreflective schermen van Garmin (en Pebble) zijn afleesbaar zonder backlight. Buiten - de plek waar ik sport - is dat een enorm voordeel. De leesbaarheid neemt dan alleen maar toe. (en het scherm ziet er dan zeker mooi uit).
- Knopbediening. Hoewel dat weer minder zichtbaar is.

Verdere zaken, als mogelijkheden e.d. hangt vooral af van je voorkeuren. De smartwatch mogelijkheden van de Garmin zijn beperkt. Precies goed volgens de review, maar dat vind ik zelf niet. De apps die er zijn, hebben vooral nut als sport app. Wil je meer smart, dan moet je toch bij Apple of android zijn.

Kortom, hoewel de Garmin prima bevalt, blijf ik nog even dromen van een opvolger voor mijn Pebble Time Steel. :)

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 22 juli 2024 13:56]

Ik vind een rond horloge niet per se veel mooier, maar ik moet wel zeggen dat ik de Apple Watch vooral niet heel stijlvol vind. En dat zeg ik als iemand die er een paar jaar één gedragen heeft. Het blijft er toch een beetje goedkoop uitzien, hoe goed de functionaliteit ook is. Uiteindelijk ben ik ook overgestapt naar Android toen ik een nieuwe telefoon moest hebben, en het horloge heeft daar zeker in meegespeeld (dus beide Samsung aangeschaft). Volgens mij zou Apple best een vierkant horloge kunnen ontwerpen wat wel mooi is, maar de design afdeling heeft (al jaren) een slechte dag of zo.
Nou nee dat rond mooier vinden is dat men gewent is dat horloge overwegend rond is. En dat komt doordat horloges historisch gezien mechanisch wijzers in rond draaien dan is rond een heel voor de hand liggende design. Mensen kunnen nogal conservatief uit de kast komen dus moet smartwatch wat niks met rond draaiende wijzers te maken heeft ook rond zijn.

Ik heb die drang niet. En voor display is rechthoekig paneel voor de hand liggend.
Maar ja mechanische wijzers kunnen ook in vierkant draaien. En digitale weergave kan ook in rond.
De rest is voorkeur.

Daarnaast Smartwatch ligt de nadruk op smart gebeuren en bij andere is ook meer sport ding.
terwijl er naast conventionele horloge ook markt voor is in sierraad .
Ik vind rond afschuwelijk maar vind klassieke klok lezen ook afschuwelijk het moet voor mij digitaal zijn.

Apple is geen klasieke sierraad horloge merk. Wel o.a. gadget merk en dus wilt men modern futuristiche uitstraling en dan is rond dus niet.
Merk van 30,000 euro horloges bied, die iets smart wil uitbreiden, zal mogelijk wel voor rond gaan als 99% altijd al rond is geweest.
Toch vind ik het argument dat smartwatches enkel rond zijn omdat horloge's dat ook zijn een beetje zwak.
Ik heb niets met smartwatches, maar dit argument slaat inderdaad nergens op. Er zijn zat normale horloges die niet rond zijn.
En een Mi Band 5? Valt die niet in dezelfde categorie hier om meegenomen worden in de test?
Da's meer een activity tracker. Die telt je stappen en dan houdt het ver op wat die autonoom doet want hij heeft een externe GPS nodig (via je smartphone) om activiteiten te tracken :)
Dus als er dadelijk een Xiaomi Mi Band met GPS komt, dan is het een smartwatch en geen smartband?
En de eerste Apple Watch is dus meer een activity tracker, want hij gebruikt de GPS van de iPhone. Dus eigenlijk is dat de Apple Band en niet Watch?

Nee, nu wordt het ineens veel duidelijker ;)
Het verschil zit 'm niet in of je iets een -watch of -band noemt, maar of iets specifiek gericht is op sporten of niet. De Mi Band is niet gericht op sporten omdat hij zelf geen GPS heeft en geen verregaande inzichten daarin biedt.
Dat is wel wat kort door de bocht. Je kunt je afvragen of het gemis aan een GPS een fitnesstracker per definitie degradeert. Ik denk het niet. Functioneel biedt hij grotendeels wat zijn grote broers bieden. Je kunt er zelfs nog over twisten of het gebruik van een smartwatch GPS wel zo geweldig is tov die van een smartphone. Lastig is het, dat zeker, maar is een keuze.
Wat echt sterk onderbelicht blijft in mijn optiek is de accuduur. Als we in uren moeten meten dat valt voor mij het horloge per definitie al af. Ik begrijp daarom sommige excellent awards niet.
Want het is handig of zelfs wenselijk om je smartphone de hele tijd te moeten meesleuren bij een run of koers? Of zelfs bij een zwemactiviteit? Niet voor niets dat zulke dingen zelf GPS en muziekfunctionaliteit krijgen. Ik denk net dat deze review ook aantoont dat de GPS in een smartwatch bij de grotere merken van smart-/sportwatches het allerminst slecht doet.

Zeker met die Mi Band 4 heb ik persoonlijk ervaring en die doet bv. helemaal niet aan het importeren van gpx bestanden of duidelijk en overzichtelijk veel inzicht geven over je sportprestaties, laat staan dat die het heel nauwkeurig doen. Nu goed, de prijs is er ook naar en de vriendin moet 'm maar eens in de 30 dagen opladen. Da's wel handig :P
Lezen....zoals ik al zei :+
Volgens lees je maar selectief er staat letterlijk in mijn post "Lastig is het, dat zeker, maar is een keuze."
Ik impliceer ook nergens dat het een sportwatch is maar deze geeft zeker wel behoorlijk wat informatie over je inspanning, hartslag, slaapmonitoring etc.. En inderdaad de prijs is er naar en dat zet dit soort oplossing in een heel ander daglicht voor wie niet opzoek is naar een sportwatch. (kijk nog even naar de titel van het artikel)
Dat is een smart band (lees: veredelde fitness tracker), geen smart watch. Ik heb 'm maar dat is echt een andere categorie.
Ik heb hem ook, maar ik weet nu niet meer waar je dan de knip moet leggen.

Al deze smartwatches zijn fitness trackers, dus blijkbaar hebben smartwatches en fitness trackers die.
Daarnaast kun je acties op je fitness tracker doen (start/stop muziek) en notificaties lezen.

Het lijkt meer een marketing ding te zijn, dan dat er een functie is die een smartwatch wel of niet heeft ten opzichte van een smartband.
Er is geen wetenschappelijke lijn maar een smartwatch kan je meer vergelijken met een smartphone in de vorm van een horloge denk ik. Voor mij is het pas echt een smartwatch als je ermee kan bellen, apps op kan installeren en berichten kan beantwoorden. Met 'n Mi Band kan je al die dingen niet en zelfs niet eens multitasken. Als je 'n timer zet of 'n workout start, kan je niets anders meer doen ondertussen. Toch wel groot verschil imo.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.