Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Eric van Ballegoie

Reviewcöordinator

Smartwatch Round-up

De beste modellen van negen merken

Conclusie

De negen verschillende smartwatches hebben allemaal een eigen insteek op sport- en healthtracking. De prijzen van de door ons geteste high-end modellen van Apple, Fitbit, Garmin, Huawei, Polar, Samsung, Suunto, Oppo en Mobvoi lopen uiteen van 200 tot 500 euro, maar in veel gevallen kun je ook kiezen voor een goedkoper model met vergelijkbare functionaliteit.

Beoordelen we de horloges op smartwatchfunctionaliteit, dan wint de Apple Watch Series 6 met gemak. Het horloge werkt snel, heeft een doordachte interface en is door goede integratie van Siri ook gemakkelijk handsfree te bedienen. De sport- en gezondheidstracking van de Apple Watch is bovendien goed, waarbij de uitstekende hartslagmeter van het horloge een pluspunt is. De flitsende prestaties van de Apple Watch gaan wel ten koste van de accuwerktijd, want na maximaal anderhalve dag is de koek op. Niet ideaal dus als je vooral een klokje wil dat dag en nacht gezondheidsinformatie bijhoudt. Het belangrijkste struikelpunt is wellicht dat Apple Watches alleen met iPhones samenwerken en niet aan Android-apparaten te koppelen zijn. We zijn onder de streep echter van mening dat de pluspunten hier zwaarder wegen dan de minpunten en reiken onze Excellent-award uit.

Ben je op zoek naar de beste allround smartwatch voor Android, dan komt één horloge naar boven drijven. De Samsung Galaxy Watch 3 is een fraaie allround smartwatch, die voor Android-gebruikers wat ons betreft de beste mix biedt van functionaliteit, traditionele smartwatchfuncties, fijne bediening, goede gezondheidstracking en prima sportfuncties. Reden om ook dit horloge onze Excellent-award te geven.

Is het je vooral om sporten te doen, dan gaat onze voorkeur uit naar de Garmin Forerunner 745. Ook dit horloge biedt (basis)smartwatchfuncties, waaronder offline muziek via Spotify, maar blinkt op dat punt niet uit. Waar Garmin wel heel goed scoort, is op het gebied van gezondheidstracking en sport. Het horloge meet indien gewenst rond de klok hartslag en SpO₂, en berekent stress- en energieniveaus. Daarnaast is de sportfunctionaliteit zeer uitgebreid. Niet alleen zijn er veel sportprofielen, Garmin houdt ook jouw vooruitgang en herstel bij en geeft op basis daarvan suggesties voor komende work-outs. Daar komt bij dat de accuwerktijd van de Forerunner 745 beter is dan die van Samsungs Galaxy Watch 3 en zowel de gps-prestaties als de hartslagmeter van de Forerunner 745 erg goed zijn.

Is het je te doen om écht lange accuwerktijd, dan moet je bij Huawei zijn. De Huawei Watch GT 2 Pro houdt het zo'n 12 dagen vol op één acculading, veruit de beste score van alle modellen uit de test. Het horloge ziet er bovendien fraai uit en is zeer betaalbaar. De smartwatchfunctionaliteit is goed, maar beperkt en helaas is het niet (zomaar) mogelijk om sportactiviteiten te exporteren naar externe diensten. Vooral dat laatste vinden we erg jammer.

De Fitbit Sense is heel toegankelijk voor een brede doelgroep en biedt veel statistieken, zonder je daarbij te overvoeren met data als je daar niet op zit te wachten. De gps-nauwkeurigheid van de Sense is minder dan die van de meeste andere horloges uit de test en de hartslagmeter heeft soms kuren. Ook het bedieningsgemak van het kleine scherm in combinatie met de capacitieve knop laat te wensen over, waardoor het niet onze favoriet is.

Ook Polar zet sterk in op gezondheid, maar richt zich met de Vantage V2 vooral op (top)sporters. Veel data dus, maar voor de gemiddelde consument wellicht wat te taai en bovendien minder uitgebreid dan Garmin als het om algemene gezondheidsdata gaat. Daar komt bij dat de Vantage V2 érg duur is, zeker als je in ogenschouw neemt dat het vooral een sporthorloge is en de smartwatchfuncties vrij minimaal zijn.

Dan blijven de drie Wear OS-horloges over en daar hebben we wat ambivalente gevoelens bij. Zolang niet duidelijk is wat Googles plannen met Wear OS zijn, vinden we het lastig om deze apparaten aan te raden. Het feit dat Google zijn eigen YouTube Music nog altijd niet beschikbaar heeft voor Wear OS, geeft ons weinig vertrouwen dat het systeem de volle aandacht heeft. Van de drie Wear OS-horloges vinden we de Mobvoi TicWatch Pro 3 in potentie het interessantst. Dit model biedt de meeste functionaliteit, heeft een (technisch) fraai dubbellaagsscherm en heeft de beste accuwerktijd van de drie. Helaas blinkt de TicWatch niet uit qua gps- en hartslagmeting en heeft Mobvoi's smartphone-app nog wat werk nodig voordat we deze gebruiksvriendelijk durven noemen. De Suunto 7 biedt op zich goede sportfuncties, maar schiet op alle andere vlakken tekort en heeft een zeer slechte accuduur. De nieuwe OPPO Watch doet het wat accuduur betreft iets beter, maar biedt ook beperkte eigen functionaliteit. Zoals gezegd, is ons voornaamste bezwaar om een van de Wear OS-horloges volmondig aan te raden echter vooral het feit dat Google weinig duidelijkheid geeft over de toekomst van dit platform.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (279)

Wijzig sortering
Jammer dat de Fossil smartwatches hier ontbreken. Nota bene zijn ze ondertussen van Google zelf.

Fossil is er heel erg goed in geslaagd om mooie "design" smartwatches te maken met Google Wear OS, met erg mooie "watchfaces" die je het gevoel geven een echt horloge om te hebben.

https://www.fossil.com/en-us/smartwatches/learn-more/gen-5/
Hear hear!

Wat mij betreft hebben ze met de hybrid modellen echt de sweet spot te pakken. De verlenging van je mobiel zodat die in je zak/tas kan blijven, maanden aan batterij, leesbaar in de zon en gewoon echt een mooi en stijlvol horloge.
Grootste gemis van de hybrid modellen was voor mij het ontbreken van NFC, waardoor je niet met je horloge kunt betalen. Als ze dat hadden gehad dan was het voor mij de Fossil geworden. Toch maar gegaan voor de Fitbit zodat ik contactloos kan betalen met mijn horloge.
Ik had deze ook bijna gekocht. Maar toen bleek dat ze slechts spatwaterdicht zijn ATM3 zag ik er vanaf. Ik wil namelijk nog wel eens onvoorzichtig zijn en dan is het toch zonde als deze per ongeluk in het water valt.
3 ATM is inderdaad spatwaterdicht
Maar zolang je er niet mee gaat zwemmen of douchen oid is dit meer dan voldoende
Ik ben ook zeer tevreden met mijn Collider HR, maar ik weet niet of ze goed te vergelijken zijn met de smartwatches in deze round-up, juist omdat ze hybride zijn en daarom veel minder functionaliteit hebben.
Eigenlijk bijna een andere markt als je het mij vraagt.
Eens, ik heb de Michael Kors variant ervan. Verder hetzelfde als de Fossil, maar dan in een design jasje. Vind die veel fraaier dan die smartwatches die hierboven staan.

Ik hoef sowieso geen horloge met rubbere band. Altijd metalen band en metalen horloge. Vreemd dat er maar zo weinig van zijn die dat hebben.
Kun je gewoon zelf eraan zetten dus zie het probleem niet zo.
Hier een Skagen Falster 3, in de basis ook exact hetzelfde als een Fossil Gen 5. Gekocht omdat ik een smart watch wilde, maar ook omdat een horloge in feite een sierraad is dat ook mooi mag/moet smoelen. Wat dat betreft kun je de afwerking van een Apple Watch mooi vinden, maar het blijft in feite een kleine smartphone om je pols. Daar staat tegenover de eindeloze stroom aan watchfaces voor WearOS om je horloge te customizen.

Overigens denk ik dat Google smartwatches nog lang niet heeft opgegeven, maar er minder aandacht aan heeft besteed omdat de beschikbare hardware nog niet toereikend was om het volledige potentieel van WearOS te benutten. Met de 4100-chip werkt het allemaal een stuk soepeler. Daarnaast nemen ze Fitbit over en draait een volgende Samsung smartwatch ook op WearOS in plaats van op Tizen.
Ik heb hetzelfde. Maar over het algemeen is er genoeg te krijgen. Ik heb destijds een Apple Watch series 2 gekocht, de aluminium versie, en daar zelf nog een aluminium band van Juuk bij gekocht. Ik had ook voor de Apple oplossing kunnen gaan, maar dat was …. Fors duurder geweest. :)
Hier de Gen4 om het polsje. erg fijne smartwatch, vooral gekozen vanwege het bekende merk en omdat ze een donkere stainless steel armband hadden die ik erg mooi vind.
de accu gaat alleen geen volledige dag mee, maar verder ben ik er erg tevreden mee..

Ik ga er vanuit dat de huidige generatie van Fossil dit euvel ondertussen niet meer heeft.
Ik heb zelf ook een Gen4 en kan (net aan) 2 dagen met de accu.

Heb verder geen gekke dingen uitstaan (wifi staat aan, NFC ook, hartslagmeter ook).
Mijn vriendin heeft ook een (kleinere)Gen4, en zij heeft ook wel eens gehad dat de accu na een halve dag leeg was.

Ze heeft zaken als NFC, Hartslag en WiFi uitgezet toen ging hij een dag mee. Later dit weer aangezet...en hij ging nog steeds een dag mee.

Dus wellicht helpt het om hier even mee te spelen...lijkt op een bug. Factory reset wil ook wel eens helpen.
good to know, ik las het bij verschillende reviews dus ging er eigenlijk van uit dat het er gewoon bij hoorde, maar ik ga eens spelen! Bedankt voor de tip!

[Reactie gewijzigd door Drunken_Bear op 8 april 2021 15:05]

Helaas gaat de gen 5 ook geen dag mee. Zeker niet met alles aan wat je aan wilt hebben. Ik heb tilt to wake nu maar uit staan en dan nog is het einde dag vaak dat de slimme batterij functie aangaat.
Ik wacht met smart op de 4100 serie van Fossil.
<shameless-plug>
Inderdaad, ik ben zelfs een forum topic begonnen over de Fossil smartwatches: [Fossil Smartwatches] Ervaringen & Discussie
</shameless-plug> ;)

Beetje krom dan, dat ik zelf al weer een tijdje zonder 'echte' smartwatch zit. Maar ik vond de ⌚ Fossil Q Explorist (Gen 3) met Wear OS destijds niet helemaal mijn verwachtingen waar maken. Zelfs fysiek: helaas vond ik de betreffende, metalen uitvoering niet lekker om mijn pols zitten (te zwaar).

Ik heb hier mijn ervaringen met de Explorist beschreven: https://gathering.tweaker...message/55668611#55668611

Nu draag ik op de meeste dagen een simpele Garmin VivoFit 4 'smarttracker' polsband (met een knoopcel-batterijtje). En heb daarnaast een Denver SW-160, voor als ik wel notificaties op een horloge wil ontvangen (maar deze "Denver"-branded Chinese smartwatch, met bijbehorende "Smart Life" app, is een flinke Usability-nachtmerrie :o haha).

Apple Watch heb ik nooit geprobeerd, simpelweg omdat ik nooit de behoefte heb gevoeld om in Apple apparaten te investeren (al zou de gebruikservaring nog zo goed zijn). off-topic: Enkel een oude iPad2 heb ik in bezit. (En moet wel toegeven dat die al verrassend lang meegaat én nog vrij lang updates ontving - ookal werd ie daar niet sneller van. Terwijl ik een Samsung Galaxy Tab 2, uit ongeveer hetzelfde jaar denk ik, wel echt moet 'afschrijven' met zijn oude Android versie = custom ROM, doordat bepaalde apps zoals Chrome écht niet meer bijgewerkt kunnen worden).
Ik snap het ook niet
Fossil is toch wel een van de OG's op het gebied van smartwatches, en zijn toch echt nog steeds naar mijn mening één van de beste
Bovendien zijn ze één van de weinige met Wear OS, waardoor ze enorm veel apps en custom faces ondersteunen
Ik had Fossil ook graag erbij gezien in deze round-up. Temeer omdat er een jaar of wat geleden geruchten waren over een belangrijke innovatie die voor een veel correctere registratie van afstand en tempo zou moeten zorgen: Focalpoint technologie: https://gathering.tweaker...message/63173118#63173118
Maar ik vermoed dat die upgrade er nog niet geweest is.
Ja heb deze net gekocht en hij is fantastisch, ik kan me ook niet vinden in de 'haat' van de reviewer.


edit: en weer terug, het is niet off-topic of irrelevant *shrug*

[Reactie gewijzigd door mg794613 op 8 april 2021 16:46]

Voor alle duidelijkheid: Wat mij betreft is er zeker geen haat voor Wear OS! Ik vind het alleen erg jammer/zorgelijk dat er zo weinig aan gedaan lijkt te worden door Google, en feitelijk onduidelijk is wat er in de (nabije) toekomst gaat gebeuren.
Wat mij betreft is het zo klaar als een klontje wat er met Wear OS gaat gebeuren: dat wordt ge-Googled, met andere woorden: uitgefaseerd.
Heb je daar een bron van? Of is dat gewoon een vermoeden?
Hij zegt: "Wat mij betreft". Dat zal dus wel een vermoeden zijn... ;)
Het was / en is er jammer dat WearOS zo in de schaduw heeft gestaan. Kort geleden zijn er wel weer wat positievere berichten over een komende grote update H MR2.
Misschien zien ze er nu wat meer heil in met de Wear 4100+ chip maar de potentie van smarthorloges is bij Google snel opgegeven.
Ik heb er een hele hoop versleten, eigenlijk sinds de opkomst van de smartwatch, echt een product waar ik meteen enthousiast van werd en ben gebleven. Eerst verscheidene Android Wear modellen, waaronder LG G Watch R en de Huawei Watch. Daarna de Apple Watch, wat echt een verademing was aan integratie en functionaliteit, toen ik terug naar Android ging weer een aantal verschillende merken en modellen geprobeerd, een Fitbit Bip bijvoorbeeld, en uiteindelijk een Galaxy Watch, die an sich wel beviel afgezien van de dikte van het horloge dat ieder kledingstuk met een mouw een uitdaging maakte.

Maar ik bleef de Apple Watch missen, de lekkere haptics die echt voelen als een tik op je pols en niet een overijverige vibrator, bijvoorbeeld. Het feit dat de hartslagmeting gewoon consequent de hele dag door meet en niet willekeurig urenlang niet zoals de Galaxy Watch. Dat notificaties consequent en eenduidig doorkomen. Dat de voice assistent altijd doet wat ik verwacht (Bing op de Galaxy Watch is echt niets waard). Dat Homekit altijd werkt zonder morren. Dat Apple Pay een ding is dat überhaupt bestaat (er zijn nog veel teveel horloges met betaalsystemen die in Nederland niet ondersteund worden). Dat ik een telefoontje kan aannemen als mijn telefoon niet in de buurt is of ik mijn handen vrij wilt houden en dat de andere partij niet eens merkt dat ik bel met een horloge.

Goed, ik kan nog even doorgaan, maar point being is dat ik uiteindelijk weer terug gegaan ben naar iPhone in plaats van Android, met als voornaamste reden gewoon het Apple Watch, alles in dat horloge lijkt gewoon verfijnd en geperfectioneerd, waar ik bij alle anderen altijd wel dingen had die net even niet goed genoeg waren. Allemaal hadden ze hun pluspunten, en allemaal hadden ze hun ergernissen. Android wacht voor mij nog steeds op de echte Apple Watch concurrent.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 7 april 2021 10:43]

Ben het volledig met je eens, behalve over het stukje "Dat de voice assistent altijd doet wat ik verwacht". Het klopt nu inderdaad wel met mijn verwachtingen, ik verwacht namelijk dat Siri getriggerd wordt op de meest random momenten. :+ Zou willen dat de NL Siri net zo goed/beter zou werken dan Google's Assistent. Dat is het enige echte nadeel van de Apple Watch.
Ja, het is inderdaad minder feature rich dan Google Assistant, dat ben ik met je eens.

Nu gebruik ik de Engelse Siri dus ik weet niet wat het verschil is tussen die en de Nederlandse variant (zal wel niet veel zijn, vermoed ik), maar in vergelijking met Bing op de Galaxy Watch is het wel weer een stapje beter. Maar wat ik eigenlijk bedoelde is dat ik Siri doorgaans altijd iets kan vragen en het dan binnen seconden ook gebeurd. En voor mij betekend dat dingen als "Play ... (insert album of artiest)", "set the thermostat to 20 degrees", "Start outdoor cycle", of "5 minutes" (start een timer), "Turn of all the lights" als ik naar bed ga, of "wake me in an hour" als ik in het weekend een dutje doe.

Dat soort dingen werken gewoon feilloos. En dat is waar ik de voice assistent op een horloge met name voor wil gebruiken. Waar ik bij de Galaxy Watch soms echt een minuut aan het wachten was totdat Bing überhaupt opgestart was en naar mij luisterde... En dan doorgaans of de zin niet goed gehoord had, of gewoon functionaliteit niet had die ik wel verwacht had.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 7 april 2021 11:18]

Bing of Bixby?
Neem aan Bixby aangezien dat Samsung zijn voice assistant is en Bing een zoekmachine van MS.
Wat je beschrijft is meteen het grootste nadeel en voor mij de reden dat het discutabel is om de Apple Watch het label excellent te geven. Voor een zeer groot deel van de doelgroep is het geen optie omdat ze geen iPhone hebben en zelfs als je een iPhone hebt en een Apple Watch koopt, dan beperk je jezelf tot het kopen van iPhones in de toekomst (zolang als je je Apple Watch wil gebruiken). Ik vind niet dat Tweakers hier een goede keuze maakt om de Apple Watch dit (algemene) label te geven, als het apparaat voor een groot deel van de doelgroep simpelweg onbruikbaar is.
Ieder zijn ding, ik wil geen iPhone, omdat ik het anti consumenten beleid van Apple in zijn appstore niet wens te steunen. Dan valt de Apple watch ook meteen af natuurlijk.

Een collega heeft hem en het is zeker een goede smart watch, toch zou ik hem ook als hij door een ander bedrijf gemaakt werd niet kopen. Ik houdt van klassieke horloges en heb daarom in eerste instantie de Gallaxy Gear S3 classic gekocht. Een prima smart watch, maar ik merkte dat ik hem in de praktijk alleen maar als horloge en als fitness tracker gebruikte.

Bij release dan ook overgestapt op een Polar Grit X, bij lange na niet de smart watch die een Samsung of Apple is, maar een echt geweldige fitnestracker met een ruime keuze aan apps en websites waarmee je via polar flow kan syncen en in deze veel veel beter dan Samsung.

Ik blijf bij Polar, wat een verademing als horloge (van de zomer op trektocht meerdere dagen zonder opladen met GPS aan!) en geweldige sportfuncties, nog meer met de bijpassende Polar H10 hartslagmeter
Dus dan moet Tweakers maar een minder model als excellent aanduiden om zo de lezer te beperken tot Google? Stop toch eens met die Apple haat. Het is niet omdat je geen Apple koopt dat je jezelf niet in een andere monopolistische situatie hebt gemanoeuvreerd.
Nee, Tweakers hóeft toch niet een model als excellent aan te duiden? Ik ben het wel eens met Hoeksmarp, het zou misschien excellent zijn als de smartwatch ook compatibel was met Android. Nu is het een ontzettend goede smartwatch, alleen voor de Apple-gebruikers.
En met een minimale gebruiksduur wat het naar mijn menign als "watch" ongeschikt maakt n meer als verlengstuk van de iphone kan dienen.
Meningen... waarom zou de jouwe belangrijker zijn dan die van de schrijver?
Waarom heb je problemen met mijn mening?
Ik heb geen probleem met jouw mening. Maar in dit geval geef je jouw mening als argument om een mening van de schrijver onderuit te halen. Dus tenzij je een andere basis aan kan dragen dan jouw mening, is de mening van de schrijver net zo valide als jouwe.

Dus de schrijver is man mening dat dat geen belemmering is, jij bent van mening van wel. Beide zijn te beargumenteren. Maar voegt aan dit artikel niet veel toe.
Gebruiksduur van een device scoort traditioneel hoog bij allerlei testen. Zoals smartphones etc en ook bijv consumentenbond testen scoren die hoog.
Hier heb je een device dat maar net een dag meegaat en als watch is het dan een dik minpunt.
Wat meningen betreft, ik zet mijn mening naast die van de tester. Daar is een reactietopic ook voor. Het staat je vrij een andere mening te hebben.
Daar heb je een punt.
Al kan ik je uit ervaring zeggen dat de accuduur met het juiste patroon echt geen belemmering is.
Als iemand die een smart watch heeft met een gebruiksduur van 28 dagen, gruw ik bij de gedachte aan een enkele dag.
Dat zou in mijn geval dat dure gadget onbruikbaar maken.
Ik snap niet dat mensen vast houden aan die dag. Ik gebruik mijn apple watch vrij intensief en ik haal makkelijk 48 uur. (Dan heb ik wel always on uit staan).

Dus een keer in de twee dagen moet hij een uur of anderhalf op de lader. Ik doe dat meestal als ik toch achter de PC zit te werken of als ik in mijn auto naar mijn werk rijdt.

Natuurlijk is langer ideaal, maar ik heb liever meer features dan langere accuduur omdat ik vaak genoeg in de gelegenheid ben om te laden
Jouw keuze, prima. Zeker niet de mijne.
Dus dan moet Tweakers maar een minder model als excellent aanduiden om zo de lezer te beperken tot Google?
Lees is effe wat je nu schrijft. De niet-Apple ecosysteem werkt op allerlei merken en apparaten, zolang ze maar bluetooth hebben

Apple doet al heel lang aan vendor lock-in. Ik vind ook dat Tweakers ze hier op moet afstraffen, maar blijkbaar doen ze het al zo lang dat het het niet meer waard is om te benoemen.
Allerlei merken en apparaten? Het werkt met Android en that's it. Heb je echt niet door wat een onzin je schrijft met die vendor lock-in? Dat is net hetzelfde met die andere watches. Ok je hebt er in een ander kleurtje, een ander modelletje en en er kleeft een sticker op met een ander merk maar je zit gewoon in de vendor-lock in van Google. Dat je dat echt nog gelooft als je geen Apple hebt je niet in een vendor lock in zou zitten. Het is ondertussen 2021 je zou dus echt al beter moeten weten
Nou, er valt wel wat voor te zeggen dat een Apple Watch voor meer dan 50% van de consumenten totaal niet excellent is. Mooi stukje hardware maar voor mij totaal irrelevant en nutteloos. En (subjectief) lelijk.
Hoe bedoel je dat de AW voor meer dan 50% van de consumenten niet excellent is? Citeer je dan een onderzoek of is dat wat gegoochel met cijfers in het genre van 50% marktaandeel wil zeggen dat de andere 50% het maar niks vindt?
Oh het is dus inderdaad wat ongeïnformeerd gegoochel met cijfers. Die link gaat over smartphones niet over smartwatches. 8)7
Ow ow ow. Ik begrijp wel waarom je zoveel -1's krijgt. Ik zeg alleen dat veel mensen de Apple Watch niet kunnen gebruiken omdat ze geen iPhone hebben. Dus voor die mensen is een Apple Watch onbruikbaar dus niet excellent.
Zoals ik al zei; wat ongeïnformeerd goochelen met cijfers dus
En begrijp me niet verkeerd: ik vind dat Apple excellente hardware maakt (de software vind ik een stuk minder, maar dat zal gewenning zijn), alleen is de Apple Watch voor mij (en veel andere mensen) onbruikbaar. Lees: voor mij niet excellent.
Dit heeft niets met Apple haat te maken. Als het ging om een Samsung horloge dat alleen met Samsungtelefoons werkt, dan was het hetzelfde.
Het gaat me absoluut niet om of het ding door Apple gemaakt wordt. Ik heb zelf een iPad en als die er mee ophoud koop ik een nieuwe. Waar het mij om gaat is dat een Apple Watch alleen een smartwatch is als je óók een iPhone hebt. Niet iedereen heeft een iPhone (meer mensen niet dan wel) en niet iedereen wil een iPhone en niet iedereen wil vast zitten aan iPhone doordat zijn/haar smartwatch alleen werkt met iPhone. Een Apple Watch is simpelweg geen product wat je iedereen kunt aanraden omdat voor +-60% van de mensen het ding niets doet.
Uiteindelijk vergeet je 1 heel belangrijk ding, Apple is zo sterk geworden door alle hard en software gesloten te houden en alleen te produceren voor hun eigen eco systeem. als de apple watch ook voor android zou worden geopend zou dit een enorm ongeleid projectiel worden (wat ook het grootste probleem van alle android apparatuur is)
Snap je punt wel, ben zelf geen Apple gebruiker maar die Apple watches blijven gewoon de beste in de markt. Het enige echte nadeel vind ik dat de slaapmonitoring beperkt is (veel goedkope alternatieven maken een inschatting van je remslaap, diepslaap etc).
Met de app Autosleep heb je een hele goede slaap tracker. In combinatie met Heartwatch een goed inzicht in werking van hart.
Volledig met je eens, Ik heb sinds kort de nieuwste watch van Apple, hiervoor heb ik twee samsung galaxy watches gehad en het verschil is enorm. Voor mij wat het grootste probleem het niet kunnen betalen met mijn watch en app compatibility o.a: Strava, spotify.
Strava werkt gewoon met mijn watch hoor?
Spotify gebruik ik niet meer sinds ik een gezinsabbo heb op apple services.
Ik ben juist van smart watch naar activity trackers en vervolgens weer naar een smart watch gegaan :P
Ik begon met de eerste Pebble, later kwam daar de Sony Smartband voor in de plaats. Een tijdje later ben ik overgestapt naar de Fitbit Alta en deze beviel erg goed maar miste wel veel gezondheidsgegevens dus uiteindelijk weer overgestapt naar de Fitbit Versa maar de smart-gedeelte van het horloge vond ik bijzonder slecht en traag werken.

Uiteindelijk heb ik acht maanden later (in januari 2019) een Apple Watch S4 gekocht en het is een verademing vergeleken met de Fitbits, Sony en de Pebble (wellicht een oneerlijke vergelijking vanwege de prijs en grote verschil in releasedata maar ik vind de AW4 alsnog erg goed voor de functionaliteit).
Apple Pay is enorm handig op mijn horloge (ik heb mijn bankpas en creditcard al lange tijd niet fysiek gebruikt) en er kunnen veel verschillende work-outs bijgehouden worden. Ook de notificaties zijn consistent en goed af te stellen. Voor het slapen gebruik ik de app AutoSleep, die is veel beter dan de standaard slaap-app en daarnaast is de AW erg licht, ook tijdens het slapen.
Nu hoop ik dat de AW7 een 4G-simkaart krijgt in Nederland, daarvoor zou ik zo upgraden :)

[Reactie gewijzigd door VirinR op 7 april 2021 11:53]

Al die dingen die je noemt werken perfect op een Fitbit Versa met Android.
- Hartslag meting hele dag door
- Notificaties werken altijd en betrouwbaar
- Voice assistent is Google Assistent en werkt perfect, ook voor dicteren van berichtjes
- Fitbit Pay werkt ook om contactloos te betalen. Al weet ik niet of alle banken dit ondersteunen, mijn bank wel.

En dan voor de prijs van minder dan de helft van een Apple Watch en een device dat zowel op iOS als Android werkt. Ik weiger zelf accessoires zoals een Watch aan te schaffen die alleen maar werken op 1 soort device. Vandaag dat ik ook weg blijf bij Apple spullen. Die vendor lockin strategie staat mij niet aan.
Ah, smartwatches! Mijn business! Jammer dat de mogelijkheden om de software te customizen niet belicht worden in het artikel. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe modellen die wij kunnen gebruiken maar moeten daar vaak wel het een en ander voor aanpassen. Mocht er een Tweaker heel erg into smartwatches zijn en wat weten van het customizen van het OS. Stuur gerust een PM!
Het enige wat in mijn optiek groots ontbreekt op de Apple watch is muziek. Hoe erg Apple en mensen ook beweren dat het wel kan, kan het nog steeds niet optimaal. Ik wil hardlopen, mijn mobiel thuislaten en op Spotify (offline) muziek kunnen luisteren.

Het gekke is dat Tweakers een pluspunt noteert bij de Garmin 745 over offline Spotify, maar geen minpunt noteert bij de Apple watch. Meten met 2 maten als je het mij vraagt.
Dit ligt meer aan de onwil van Spotify dan aan Apple. Andere third parties (bijvoorbeeld Pandora) bieden naast Apple Music gewoon de mogelijkheid om offline muziek mee te nemen op de watch. Maar Spotify weigert al jaren om over de brug te komen met een app update. Zullen ze vast hun redenen voor hebben, maar de bal ligt bij hun, niet bij Apple.
Dat ligt niet zozeer aan Spotify hoor, maar mostly aan Apple. Daarvoor moet je eigenlijk de situatie wat beter kennen. Het is namelijk, zoals Spotify zegt; Time to play fair.

Mogelijk hebben concurrenten van Spotify het mogelijk wel, maar Apple maakt het Spotify ook veel lastiger vanwege het grote aantal gebruikers.
Dat hele Apple - Spotify conflict gaat over de App Store en het afsluiten van abonnementen en welke voorwaarden daar aan gehangen worden. Dit zou er onderhuids vast mee te maken hebben dat er nog steeds geen Spotify Watch app met offline music is.

Maar nogmaals, als Spotify het bouwt (en ik denk dat ze dat intern allang gedaan hebben) is het puur een kwestie van submitten bij Apple en daarna staat het in de app store. Technisch of vanuit Apple beleidsoverwegingen staat niks ze in de weg.
Dan moet je toch eens goed lezen op de website. Daar staat namelijk dat Spotify meerdere malen heeft geprobeerd om een versie met ondersteuning te submitten, maar dat deze steeds door Apple word geblockt.
Ik heb niks met Apple, maar ook niet direct tegen. Vind wel dat sinds het overlijden van Steve Jobs het een afglijdende zaak is. Minder innovatie, en nog harder proberen uit te melken van bestaande features. In dit geval sta ik volledig met Spotify, want het beleid van Apple voor apps slaat soms kant nog wal.
Verder vind ik het prima als je een vooroordeel hebt dat Apple het erg goed doet, maar zou wel fijn zijn als je bereid bent om je er eens over in te lezen. Het is namelijk niet alleen Spotify die deze blokkades krijgt, maar wel de partij die het meeste word dwarsgezeten én er open over is. Denk bijvoorbeeld ook aan de apps van Google voor op apparaten van Apple...
Nogmaals, het lang lopende conflict dat er op dit moment speelt tussen Apple en Spotify heeft niks te maken met het weigeren van Apple om Spotify offline muziek te laten opslaan op de watch. Zoals ik en @Aiii hierboven ook al hebben aangegeven, de API's zijn er en meerdere third parties maken er al tijden gebruik van. Daar zit het probleem dus niet.

Daarnaast vind ik dat Apple het helemaal niet "zo goed doet" op dit gebied en heb ik dus geen vooroordelen wat dat aangaat. De kern van het Apple-Spotify conflict is de Apple tax van 30% die betaald moet worden over alle aankopen via de App Store, óók de abonnementen. En bij dat laatste zit het probleem, want Apple staat je bijvoorbeeld niet toe om in je App reclame te maken voor het afsluiten van een dergelijk abonnement buiten de App Store. Dat laatste riekt wel erg naar machtsmisbruik en is dan ook de reden waarom Spotify de EC heeft gevraag om een onderzoek te starten.

Verder vind ik de toon van je bericht erg aanmatigend en denigrerend. Jij weet helemaal niet in hoeverre ik op de hoogte bent van dit verhaal. Wel zie ik dat jij consequent één en dezelfde bron blijft aanhalen in al je reacties. Eén bron, en deze is nog van een van de spelers binnen het conflict ook. Aangezien je zo van inlezen houdt heb je hier een mooi overzicht van een wat onafhankelijkere bron die ook wat dieper ingaat op de materie. Dan zul je ook zien dat, nogmaals, het ontbreken van offline Spotify op de watch toch echt door onwil van Spotify komt, en niet doordat Apple de boel blokkeert.

Apple en Spotify liggen (terecht) met elkaar overhoop, maar je probeert nu wel heel geforceerd een missende watch App op Apple af te schuiven. En er zijn inderdaad meer Apps van derden die tegen deze App Store restricties aanlopen. De Apps van Google vallen daar dan volgens mij weer niet onder. Deze zijn meer dan beschikbaar voor Apple apparaten en krijgen soms nog een update voordat de Android versie dat krijgt.
Google zit eigenlijk in het zelfde schuitje als Apple wat het Spotify conflict betreft, aangezien ook zij een Store hebben waarin ze 30% afromen van alle aankopen (inclusief abonnementen) die worden gedaan. Net als... inderdaad.

[Reactie gewijzigd door Tjoekie op 9 april 2021 11:25]

Dat kan inderdaad niet met Spotify, maar dat is toch echt de schuld van Spotify zelf. De API is er al jaren, diverse apps gebruiken ze ook, maar Spotify laat het vooralsnog bij "interne tests."

https://community.spotify...ffline-usage/td-p/4922721

Niet dat de best bekende concurrenten in Nederland zoals Deezer, YouTube Music of Tidal het wel aanbieden overigens, dus ben je inderdaad overgeleverd aan de grillen van Spotify, of je moet overstappen op Apple Music, uiteraard.

De vraag is dan of je dat Apple moet aanrekenen als minpunt, zij hebben de functionaliteit beschikbaar gesteld, immers. Dat het een pluspunt is bij Garmin toont wel aan dat het een unicum is als een horloge het wel heeft. Doe je dat wel, dan is het namelijk ook een minpunt bij Google WearOS, bij de andere merken met een eigen OS, etc. En uiteraard ook een pluspunt bij Samsung, want volgens mij kon het daar ook.
Dat ligt niet zozeer aan Spotify hoor, maar mostly aan Apple. Daarvoor moet je eigenlijk de situatie wat beter kennen. Het is namelijk, zoals Spotify zegt; Time to play fair.

Dus ja, dit mag je aanrekenen bij de Apple Watch, want dit is de schuld van Apple. Helaas word het ontkend.
Je hebt meer ervaring met smartwatches dan de reviewer. Er is echter één probleem. Je advies is je laatste aankoop. Mensen verdedigen vaak hun eigen uitgaven. Vooral als die optie duurder was dan de alternatieven.
Die hele pagina over Wear OS: waarom wordt niet vermeld dat Google juist bezig is aan een grote update voor Wear OS en dat Samsung met de Watch4/Active3/4 juist lijkt over te stappen op Wear OS (spijtig genoeg)?
Precies dat mis ik ook in dit verhaal. Op dit moment lijkt het er dus op dat de ondersteuning voor Tizen van Samsung minder zou kunnen worden ten faveure van Wear OS van Google.
Hoewel in het artikel genoemd ontbreekt de beoordeling van privacy dus bij de overzichtelijke beoordeling. Een groot gemis, want het zijn juist apparaten die vooral om persoonlijke gegevens verzamelen en verwerken draaien. Het mag intussen toch wel duidelijk zijn dat als dat verzamelen en verwerken dus zo belangrijk voor leveranciers en gebruiker is daar ook overzichtelijk een beoordeling bij past om een keuze te kunnen maken, if duidelijk te maken dat er nauwelijks keuze is.
Wat is de gedachte achter de keuze voor de verschillende geteste modellen? Van de Garmin line-up zou ik voor een Smartwatch vergelijking dan ook nooit de 745 als benchmark pakken maar altijd (in volgorde van prijs/gimmick-ness) Vivoactive, Venu of Fenix serie. Deze hebben naast brede sport features ook Garmin Pay etc aan boord.

Idem met Polar waar de dure V2 getest is maar de goedkopere M2 voor velen de logischere keuze is.

Het lijkt erop dat de prijs van Apple nu als benchmark genomen is om de andere modellen te kiezen bij Garmin en Polar (en deels Suunto), maar daarmee kies je in mijn ogen niet de producten die die fabrikanten als tegenhanger van echte Smartwatches neerzetten.
Helemaal mee eens. Garmin venu heeft een oled display, betalen via NFC, hartslag en zuurstofmeter, GPS, en Spotify opslag. Redelijk ideaal dus.
Ik begrijp helemaal niks van de beoordeling en het uitreiken van de Excellent-awards.

Garmin, Apple en Samsung krijgen Excellent-award. Alleen de Garmin heeft geen minpunten. De Apple krijgt een dubbele min voor accuduur en de Samsung een enkele min voor accurduur. En toch krijgen deze watches een Excellent-award, terwijl er ook smartwatches opgenomen zijn in de round-up die helemaal geen minpunten hebben.

Sterker nog Apple heeft 17 groene bolletjes en 2 rode (je zou dus kunnen zeggen netto 15 groene bolletjes). De Polar Vantage heeft 20 groene bolletjes en 0 rode bolletjes. Toch krijgt de Apple een Excellent-Award en de Polar niet. Nog een voorbeeld: De Huawei GT Pro 2 heeft 18 groene bolletjes en 0 rode en krijgt ook geen award.
Dit had ik ook inderdaad. Daarbij als je de Polar M2 zou pakken zou kwa prijs beter uitkomen :)
Lijkt me niet geheel lastig te begrijpen toch?

Polar is een totaal andere doelgroep dan Apple. Dus die 1 op 1 vergelijken is niet realistisch (zoals jij dat zou willen). Daarom wordt dat ook niet gedaan. De Apple en Samsung krijgen een Excellent op Smart Watch gebied, iets waar de Polar inferieur aan is, hoe je het ook bekijkt.

Zou in de "sport" categorie (de sporters die dit soort dingen gebruiken hebben niks aan dit soort roundups, die kijken naar totaal andere bronnen vaak) de Polar een excellent award verdienen? Misschien wel.

Maar zoals jij aanhaald "Apple vergelijken met Polar" is gewoon niet relevant.
Voor mij mag er ook nog wel minpunten gegeven worden voor compatibiliteit voor Apple Watch. Die werkt namelijk alleen maar op iPhone. Er zijn ook devices die zowel op Android als iOS werken.

Dat is ook helemaal niet meegenomen in de test.
De prijs van de Huawei klopt ook al niet. De adviesprijs is €219 en zeker geen €299. De straatprijs is momenteel €208. Wil je zonder mic en speakertje dan zelfs nog eens €100 goedkoper. Die groene bolletjes zullen dan ook hooguit 1 bolletje inleveren op de functionaliteit. Dat zet de boel behoorlijk in contrast met de andere deelnemers.
Ik ben het er ook niet mee eens dat reguliere smartwatches met sportsmartwatches in 1 vergelijking zitten. Beide zijn voor andere doelgroepen bedoeld lijkt mij.
Goed punt van de scoretabel onderaan de conclusie, ik heb bovenin nog een rij met beoordeling van de smartwatchfunctionaliteit toegevoegd.

Reden voor de Awards - en zo heb ik ook geprobeerd het uit te leggen in de conclusie - is dat de Apple Watch allround de beste smartwatch is, tenzij je echt die-hard sporter bent en bijvoorbeeld extra sensoren wilt kunnen koppelen. Ook de Samsung Galaxy Watch 3 is een uitstekend allround apparaat, en bovendien geschikt om met Android telefoons te koppelen, iets wat de Apple Watch niet kan.

Is het je echt primair om sport en gezondheidstracking te doen, dan is de Garmin Forerunner 745 wat ons betreft de beste keuze, vandaar ook een Award voor dat model.

PS: Op de individuele pagina's over de horloges staat onderaan steeds een scorekaart met daarbij wat meer specifieke plus- en minpunten.
In mijn optiek stap je wel net iets te makkelijk over het nadeel van de Apple Watch heen, namelijk dat hij alleen met Apple spullen werkt. Je zegt het in het filmpje wel maar vervolgens komt er een aantal keren voorbij dat de Apple Watch de beste smartwatch is als je een Apple telefoon hebt.

Ik zou persoonlijk niets aan een Apple Watch hebben, het kan dus nooit allround de beste smartwatch zijn, want hij werkt niet met +/- 60% van alle smartphones in Nederland.
Hoewel ik snap wat je bedoelt, is het wel of niet exclusief werken op iPhones (het werkt verder ook niet op bijvoorbeeld iPads) niet iets waar je een mening o.i.d. over kan hebben. Als je een iPhone hebt en daarbij wilt blijven, is dit de beste all-round smartwatch. Als je geen iPhone hebt of over wilt stappen van een iPhone, kan je deze niet eens in overweging nemen. Simpel. Het is geen overweging die je gaat maken zoals of je de accuduur goed genoeg vindt.

Zoals ik zeg, snap ik wat je bedoelt aangezien het wel iets is wat ik zeker in mijn achterhoofd houd maar het is in principe gewoon een harde ja of een harde nee. Je zit er niet tussenin.

[Reactie gewijzigd door EpPart op 7 april 2021 14:33]

Dat betekent alsnog dat dit nooit de beste all-round smartwatch kan zijn. Dit betekent dat dit de beste smartwatch voor iPhone is en dat je er verder niks mee kan.
Wat een onzin. Het geeft aan hoeveel beter de Apple is dan de rest van de horloges dat zelfs mét dat nadeel het nog steeds met kop en schouders boven de rest uit steekt.

Dat het alleen met Apple werkt doet niets af aan de functionaliteit.
Dat het alleen met Apple werkt doet niets af aan de functionaliteit.
En wie zegt dat hier?

Het is simpelweg onmogelijk om het beste all-round ergens in te zijn als het maar voor 1 ding werkt.
De Apple Watch is niet compatible met Android, dus wat is jouw argument hier?

Een Android-horloge kan je gebruiken met iOS.
Een Apple-watch kan je niet gebruike met Android.

Oftewel, alleen een Android-horloge kan op dit moment de beste all-rounder zijn en jouw Apple-fanboyisme verandert daar weinig aan.
@ Eric: Overigens: ik heb zelf de Galaxy Watch 3, en ben eigenlijk zeer tevreden. Enige wat ik vooraf echt jammer vond is dat onze luie banken geen Samsung Pay ondersteunen. Ik had wel gebruik kunnen maken van Garmin Pay, maar ik vond dat uiteindelijk niet opwegen tegen de voordelen van de Galaxy Watch 3 t.o.v. de Garmin watches.

Maar wat ik vooraf niet wist (en volgens mij begin september ook nog niet bekend was), is dat een klein aantal advanced features (ECG bijvoorbeeld) alleen beschikbaar is als je óók een Samsung telefoon hebt. Ik vind dat eerlijk gezegd een belachelijke actie van Samsung, maar los daarvan vind ik het erg jammer dat het niet bekend was. Want ik heb rond diezelfde tijd een OnePlus Nord gekocht, als ik dit geweten had, dan was ik mogelijk toch voor een Samsung telefoon gegaan. (Ondanks dat je dit soort koppelverkoop eigenlijk niet zou moeten stimuleren).

Maar dit betekent dat er ook wat beperkingen zijn aan de Samsung. Wel bruikbaar op zowel iOS als Android, maar toch.
Allround is bedoeld in de zin van de functionaliteit van het horloges. Ofwel, de combinatie van bouwkwaliteit, interface, smartwatch-, sport- en gezondheidsfuncties.
Dus, als iemand jou vraagt welke smartwatch ze zouden moeten kopen, dan beveel jij ze zonder verdere informatie een Apple Watch aan?
En als ze dan klagen dat hij niet met hun telefoon werkt, dan zeg je "Zie het als een incentive om een iPhone te kopen"? Daar zullen toch weinig mensen zich mee geholpen voelen.
Waarom zou je zo'n dure smartwatch kopen zonder het te kunnen verbinden met je mobiel? Daar zit totaal geen logica achter.

En nogmaals, het is onmogelijk om de beste all-rounder te zijn als je niet all-round te gebruiken bent.
Ik verdedig apple helemaal niet, maar ik verdedig de schrijver van het stuk. Ik zal de laatste zijn die toegeeft dat apple foutloos is. Maar op het gebied van smart watches en tablets zijn ze over het algemeen veel verder dan cocurrenten ja.
Jammer dat de Xiaomi Mi Watch niet opgenomen is in deze lijst, ik gebruik deze nu een tijdje en het is een hele fijne smartwatch!
Precies. Best jammer dat een van de grootste spelers op de wearable-markt (Xiaomi/Huami) niet bij de test werd meegenomen.

Tegelijk zitten ze wel in een totaal andere prijscategorie. Ze komen doorgaans niet boven de €175 uit.
Klein detail wat wellicht interessant is dat de Mi Watch waar @PearZeaL het over heeft door 70mai gemaakt is in opdracht van Xiaomi, Huami heeft op zijn beurt de Amazfit GTR/GTS 2 gemaakt wat qua features en prijs concurreert met de Mi Watch :)

[Reactie gewijzigd door Rembock op 7 april 2021 11:39]

Heb je de 2019 versie of de 2020 versie?
Ik heb de nieuwste, kreeg hem bij mijn Mi 11 als pre-order actie.

Prima smartwatch, hiervoor gebruikte ik nog een Gear S3 en met name de accuduur en sport tracking is wel stukken beter op deze Mi Watch.
Volledig mee eens, heb ook de 2020 versie. Positief verrast over de nauwkeurigheid van de ingebouwde GNSS, ook een van de weinige smart/sports watches waar je slaappatroon van de afgelopen nacht op in te zien is.
Helemaal eens, zeker omdat deze populair is.

Ik heb zelf de Amazfit GTS 2e. Zeer tevreden over, je kunt alleen geen berichten beantwoorden, maar voor 115,- euro hoor je mij niet klagen. Vooral de batterij duur van 14 dagen (houd het wel 10 dagen vol) vind ik erg fijn.

Meet van alles, en de PAI scrore vind ik erg motiverend.
Jammer dat de Xiaomi Mi Watch niet opgenomen is in deze lijst, ik gebruik deze nu een tijdje en het is een hele fijne smartwatch!
Ik vind een horloge van boven de €200,- ook niet de moeite waard of je moet een Garmin nemen. Ook een accuduur van korter dan 2 dagen moet je niet willen. Anders moet je elke dag verplicht een gaatje vinden om je horloge op te laden. Want tijdens het slapen wil ik graag mijn slaap monitoren.

Ik spreek natuurlijk niet voor iedereen. Maar in mijn optiek is een basishorloge, met enkele smartfunctionaliteit (weer, muziekcontrole, notificaties) i.c.m. goede sporttrackingfunctionaliteit (GPS, hart) voldoende de massa om het reguliere horloge te vervangen.
Zelf heb ik de pricewatch: Amazfit Bip S Zwart (Zwart) en deze tamelijk goed een echt horloge imiteren.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 7 april 2021 15:32]

Komt er nog een aparte review over de Oneplus Watch? Die komt deze maand uit als het goed is. Lijkt mij ook een erg goede smartwatch voor 159 euro.
Die is naar ons onderweg, maar kwam te laat voor deze roundup. Op dat horloge komen we dus nog terug!
Waarom dan niet de round-up even uitstellen?
Omdat deze roundup al meer dan een half jaar in de maak was en we hem al een paar keer uitgesteld hadden vanwege nieuwe horloges - als laatste te Oppo Watch - een nieuwe functionaliteit. Op een gegeven moment moeten we een deadline stellen.

Maar zoals gezegd; we komen op de Oneplus Watch terug!
Vergeet de nieuwe motorola's niet. Daarvan komt de eerste ook in mei
Apple heeft het vierkante watch ontwerp dan wel erg mainstream gemaakt, en mede daardoor begin ik er ook aan te wennen. Toch vind ik het argument dat smartwatches enkel rond zijn omdat horloge's dat ook zijn een beetje zwak. Het ziet er gewoon veel beter uit, als je een smartwatch draagt, draag je hem de hele dag en dan moet het er ook een beetje goed uit zien.
Vinden we ronde horloges niet mooier omdat we dat gewend zijn? Horloges zijn - in mijn beleving - van oudsher vooral rond omdat een oude analoge wijzerplaat dit formaat min of meer afdwingt. Bij horloges met digitale schermen is een rond format vanuit praktisch oogpunt juist helemaal niet handig. Ik vind vierkant zelf overigens ook niet mooier dan rond, wél veel praktischer.
Horloges zijn - in mijn beleving - van oudsher vooral rond omdat een oude analoge wijzerplaat dit formaat min of meer afdwingt.
Dit is een beetje kort door de bocht, er zijn al ongeveer 100jaar rechthoekige horloges te vinden.
Deze zijn zelfs een periode (1920-1940) het populairst geweest, kijk voor de grap eens naar foto's van acteurs etc uit deze tijd. (bron: mijn grootvader repareerde uurwerken als hobby)
het klopt dat de wijzers en tandwielen hebben geholpen om de ronde variant populairder (goedkoper) te maken, maar we begonnen met vierkant, en als dit echt veel beter eruit zag voor de gemiddelde consument waren horloges nog steeds vierkant.

Persoonlijk:
vind ik smartwatches met een rond scherm mooier, maar dit is voornamelijk omdat ik bij de vierkanten modellen het idee krijg dat het een beeldscherm is met een armband, ipv een horloge.
Nu ben ik niet gehecht aan rond of vierkant, maar ik vind de ronde modellen meer lijken op hun ronden tegenhangers dan de vierkanten.
Mwoah, er zijn toch ook zat vierkante analoge horloges? Al heel lang ook. Het is gewoon een stijlkeuze. Een horloge is voor veel mensen niet alleen maar een praktisch voorwerp, maar ook een sierraad. Je bekijkt het in het artikel wel heel erg vanaf het functionele standpunt.

Andere reden waarom ik liever een ronde smartwatch heb: saffierglas. Dat krast minder, maar is heel lastig kosteneffectief te maken in een andere vorm dan rond en plat. Apple claimt saffierglas, maar het is niet (veel) krasbestendiger dan gewoon mineraalglas. Terwijl mijn relatief goedkope Amazfit niet echt te bekrassen valt, al doe ik mijn best.
Zoals je zelf al zegt is het een stijlkeuze, en er is weinig persoonlijkers dan stijl. Dan kan @Eric van Ballegoie wel zijn mening ventileren over wat hij mooi vindt. Maar er is echt geen objectieve mening over wat mooi is, dus wat draagt dat dan bij? Je zal nooit een overeenstemming bereiken over iets dat jij mooi vindt en hij niet of vice versa, in ieder geval.

Je kan ieder product zelf bekijken, immers. Daarmee kun je zelf bepalen of je iets mooi vindt of niet, daar hoef je geen recensie voor te lezen. De functionaliteiten en mogelijkheden daarentegen (en met name de kwaliteit daarvan), die kun je op die productiefoto's nu weer net niet zien. Daar lees je dan weer de reviews voor.
Bij een kast die breder is dan het bandje is rond esthetisch gezien mooier. Bij een kast die nagenoeg even breed is als het bandje, dan wordt over het algemeen een hoekige kast als het mooist ervaren. Daarbij mag het bandje eigenlijk niet breder worden dan ca 2 cm.
Helemaal mee eens. Je ziet dit ook terug als je naar plaatjes kijkt van horloges in google. Bovendien hadden veel digitale horloges van vroeger (de welbekende Casio) een rechthoekig scherm maar de kast redelijk rond zodat het mooi zou aansluiten bij de polsbandjes. Dat de schermen van de casio's vierkant waren zal ook wel een technische beperking hebben gehad. Dat hebben we nu eigenlijk niet meer. Vierkant/rechthoekig is denk ik goedkoper en makkelijker om te produceren en om te designen.

We hebben het hier trouwens wel over wat iedereen wel of niet mooi vindt. Daar een oordeel over vellen is niet te doen. We zijn allemaal anders ;). Voor mij een ronde smartwatch graag.
Over smaak valt niet te twisten....
Echter van oudsher heb je ook relatief vierkante modellen zoals de Tank van Cartier. Dit is een tijdloos design die zelfs heden ten dagen nog steeds gewild is.
Dit is dan ook direct het grote verschil tussen een tradtionele en een smartwatch. Waar de traditionele horloge van verwacht is dat die decenia meegaat en in veel gevallen minder trend gevoelig is, is dit bij smartwatches veel minder. Ze zijn fashion statements die een paar jaar meegaan en dan vervangen worden. Dit maakt het een niet beter dan de ander maar ze zijn inherent verschillende producten. Zo kan ik bijvoorbeeld iedere dag met een traditionele horloge rondlopen, een smartwatch in mijn omgeving zie je gewoon niet. Terwijl mijn ontwikkelaars (ik heb een klein team) met allerlei mooie technologische hoogstandjes rondlopen. Uiteindelijk ieder zo zijn ding.
Zeg je nu dat een vierkant horloge er beter uit ziet? Ik denk dat het merendeel van mening is dat een rond horloge mooier is.
Ik heb daar geen statistisch bewijs voor, maar rond is voor de meesten waarschijnlijk nog steeds wel het mooist.

Zelf heb ik een Garmin (Fenix) en die is goed vergelijkbaar met de Forerunner. Garmin is inderdaad erg goed in sport, maar een andere reden is dat die er als rond horloge met wijzerplaats watch-app gewoon nog uitziet als horloge. En 23 van de 24 uur wordt zo'n ding toch als horloge gebruikt.

Wat daarbij (voor primair gebruik als horloge) meespeelt (voor mij) is:
- Accuduur. Ik vind een kleine week wel het minimum. Mijn Pebble haalde bijna anderhalve week.
- Scherm (1). Het scherm van de Garmin wordt verweten matig van kwaliteit te zijn, maar ik wil per se geen fel oplichtend (OLED) scherm, waarbij overduidelijk is dat het een smartwatch is. Gewoon afleesbaar zonder backlight dus.
- Scherm (2) Als het scherm dan ook nog niet permanent aan kan staan, dan is het voor mij al helemaal geen horloge. Nu is er bij sommige (Apple) een always on variant, dus dat helpt al fors. Ik mis in de reviews vaak hoe dat nu werkt en of dat een redelijk alternatief is.
- Scherm (3): de transreflective schermen van Garmin (en Pebble) zijn afleesbaar zonder backlight. Buiten - de plek waar ik sport - is dat een enorm voordeel. De leesbaarheid neemt dan alleen maar toe. (en het scherm ziet er dan zeker mooi uit).
- Knopbediening. Hoewel dat weer minder zichtbaar is.

Verdere zaken, als mogelijkheden e.d. hangt vooral af van je voorkeuren. De smartwatch mogelijkheden van de Garmin zijn beperkt. Precies goed volgens de review, maar dat vind ik zelf niet. De apps die er zijn, hebben vooral nut als sport app. Wil je meer smart, dan moet je toch bij Apple of android zijn.

Kortom, hoewel de Garmin prima bevalt, blijf ik nog even dromen van een opvolger voor mijn Pebble Time Steel. :)

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 7 april 2021 11:28]

Ik vind een rond horloge niet per se veel mooier, maar ik moet wel zeggen dat ik de Apple Watch vooral niet heel stijlvol vind. En dat zeg ik als iemand die er een paar jaar één gedragen heeft. Het blijft er toch een beetje goedkoop uitzien, hoe goed de functionaliteit ook is. Uiteindelijk ben ik ook overgestapt naar Android toen ik een nieuwe telefoon moest hebben, en het horloge heeft daar zeker in meegespeeld (dus beide Samsung aangeschaft). Volgens mij zou Apple best een vierkant horloge kunnen ontwerpen wat wel mooi is, maar de design afdeling heeft (al jaren) een slechte dag of zo.
Nou nee dat rond mooier vinden is dat men gewent is dat horloge overwegend rond is. En dat komt doordat horloges historisch gezien mechanisch wijzers in rond draaien dan is rond een heel voor de hand liggende design. Mensen kunnen nogal conservatief uit de kast komen dus moet smartwatch wat niks met rond draaiende wijzers te maken heeft ook rond zijn.

Ik heb die drang niet. En voor display is rechthoekig paneel voor de hand liggend.
Maar ja mechanische wijzers kunnen ook in vierkant draaien. En digitale weergave kan ook in rond.
De rest is voorkeur.

Daarnaast Smartwatch ligt de nadruk op smart gebeuren en bij andere is ook meer sport ding.
terwijl er naast conventionele horloge ook markt voor is in sierraad .
Ik vind rond afschuwelijk maar vind klassieke klok lezen ook afschuwelijk het moet voor mij digitaal zijn.

Apple is geen klasieke sierraad horloge merk. Wel o.a. gadget merk en dus wilt men modern futuristiche uitstraling en dan is rond dus niet.
Merk van 30,000 euro horloges bied, die iets smart wil uitbreiden, zal mogelijk wel voor rond gaan als 99% altijd al rond is geweest.
Toch vind ik het argument dat smartwatches enkel rond zijn omdat horloge's dat ook zijn een beetje zwak.
Ik heb niets met smartwatches, maar dit argument slaat inderdaad nergens op. Er zijn zat normale horloges die niet rond zijn.
En een Mi Band 5? Valt die niet in dezelfde categorie hier om meegenomen worden in de test?
Da's meer een activity tracker. Die telt je stappen en dan houdt het ver op wat die autonoom doet want hij heeft een externe GPS nodig (via je smartphone) om activiteiten te tracken :)
Dus als er dadelijk een Xiaomi Mi Band met GPS komt, dan is het een smartwatch en geen smartband?
En de eerste Apple Watch is dus meer een activity tracker, want hij gebruikt de GPS van de iPhone. Dus eigenlijk is dat de Apple Band en niet Watch?

Nee, nu wordt het ineens veel duidelijker ;)
Het verschil zit 'm niet in of je iets een -watch of -band noemt, maar of iets specifiek gericht is op sporten of niet. De Mi Band is niet gericht op sporten omdat hij zelf geen GPS heeft en geen verregaande inzichten daarin biedt.
Dat is wel wat kort door de bocht. Je kunt je afvragen of het gemis aan een GPS een fitnesstracker per definitie degradeert. Ik denk het niet. Functioneel biedt hij grotendeels wat zijn grote broers bieden. Je kunt er zelfs nog over twisten of het gebruik van een smartwatch GPS wel zo geweldig is tov die van een smartphone. Lastig is het, dat zeker, maar is een keuze.
Wat echt sterk onderbelicht blijft in mijn optiek is de accuduur. Als we in uren moeten meten dat valt voor mij het horloge per definitie al af. Ik begrijp daarom sommige excellent awards niet.
Want het is handig of zelfs wenselijk om je smartphone de hele tijd te moeten meesleuren bij een run of koers? Of zelfs bij een zwemactiviteit? Niet voor niets dat zulke dingen zelf GPS en muziekfunctionaliteit krijgen. Ik denk net dat deze review ook aantoont dat de GPS in een smartwatch bij de grotere merken van smart-/sportwatches het allerminst slecht doet.

Zeker met die Mi Band 4 heb ik persoonlijk ervaring en die doet bv. helemaal niet aan het importeren van gpx bestanden of duidelijk en overzichtelijk veel inzicht geven over je sportprestaties, laat staan dat die het heel nauwkeurig doen. Nu goed, de prijs is er ook naar en de vriendin moet 'm maar eens in de 30 dagen opladen. Da's wel handig :P
Lezen....zoals ik al zei :+
Volgens lees je maar selectief er staat letterlijk in mijn post "Lastig is het, dat zeker, maar is een keuze."
Ik impliceer ook nergens dat het een sportwatch is maar deze geeft zeker wel behoorlijk wat informatie over je inspanning, hartslag, slaapmonitoring etc.. En inderdaad de prijs is er naar en dat zet dit soort oplossing in een heel ander daglicht voor wie niet opzoek is naar een sportwatch. (kijk nog even naar de titel van het artikel)
Dat is een smart band (lees: veredelde fitness tracker), geen smart watch. Ik heb 'm maar dat is echt een andere categorie.
Ik heb hem ook, maar ik weet nu niet meer waar je dan de knip moet leggen.

Al deze smartwatches zijn fitness trackers, dus blijkbaar hebben smartwatches en fitness trackers die.
Daarnaast kun je acties op je fitness tracker doen (start/stop muziek) en notificaties lezen.

Het lijkt meer een marketing ding te zijn, dan dat er een functie is die een smartwatch wel of niet heeft ten opzichte van een smartband.
Er is geen wetenschappelijke lijn maar een smartwatch kan je meer vergelijken met een smartphone in de vorm van een horloge denk ik. Voor mij is het pas echt een smartwatch als je ermee kan bellen, apps op kan installeren en berichten kan beantwoorden. Met 'n Mi Band kan je al die dingen niet en zelfs niet eens multitasken. Als je 'n timer zet of 'n workout start, kan je niets anders meer doen ondertussen. Toch wel groot verschil imo.
1 2 3 ... 9


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True