Door Willem de Moor

Redacteur

WD Black SN850-ssd Review

Prestatiekroon met slag om de arm

10-12-2020 • 06:00

109

Multipage-opmaak

PCIe Gen4

WD Black SN850

Eindelijk is er een drive die de PCIe-bandbreedte goed weet te benutten. De SN850, ofwel de nieuwste WD Black-ssd, is de snelste NVMe M.2-drive die we tot dusver getest hebben. Hij verslaat zijn grootste concurrent, de Samsung 980 Pro, in vrijwel alle benchmarks. De SN850 kan wel aardig warm worden, dus een flinke heatsink of een koelfan is geen overbodige luxe. Onze testexemplaren liepen tegen problemen aan in de Consistency-test van PCMark 10, maar een firmware-update loste die problemen gelukkig op.

Western Digital, inmiddels al geruime tijd bekend als WD, heeft met de WD Black SN850 zijn nieuwste high-end solid state drive uitgebracht. De eerdere Black-drives, beginnend bij de originele WD Black uit 2017, gevolgd door de SN700 en SN750, waren NVMe-drives met PCIe Gen3-aansluiting. De nieuwste WD Black SN850 is voorzien van een bredere bus dankzij een PCIe Gen4-aansluiting. Daarmee moet de snelheid verdubbeld worden ten opzichte van de SN750.

De SN850 werd al in oktober aangekondigd, maar is pas sinds medio november verkrijgbaar. In eerste instantie was alleen de 500GB-variant snel leverbaar voor een redelijke prijs, maar sinds kort is er ook voorraad van de 1TB- en 2TB-uitvoeringen. De varianten met heatsink zijn overigens ook niet verkrijgbaar, maar dat had WD ook aangekondigd; die volgen in 2021.

De line-up van de WD Black SN850-serie bestaat uit een 500GB-variant, een 1TB-drive en een 2TB-drive, die respectievelijke adviesprijzen van 150, 268 en 536 euro hebben gekregen. Dat is stevig aan de prijs, ook voor drives met een PCIe Gen4-interface. We vergelijken de prestaties van deze drives, waarvan we de 1TB- en de 2TB-variant via Megekko ontvingen (waarvoor dank!), voornamelijk met die van de eerder door ons geteste PCIe Gen4-drives en met de vorige Black SN750-serie.

WD Black SN850 1TB en 2TB

Onder de motorkap

De grootste verandering is uiteraard de genoemde overstap van een PCIe Gen3- naar een Gen4-interface, waarmee de bandbreedte van de vier beschikbare lanes van een M.2-aansluiting verdubbelt naar 64GT/s, ofwel krap 8GB/s. Er is nog geen ssd die de volledige bandbreedte daadwerkelijk kan benutten, maar de pakweg 4GB/s bandbreedte van Gen3-interfaces is inmiddels wel een bottleneck. De 500GB-versie SN850 heeft volgens de fabrikant maximale snelheden van 7GB/s voor lezen en 4,1GB/s voor schrijven; de 1TB-versie doet er een schepje bovenop met maximaal 7,1GB/s voor lezen en 5,3GB/s voor schrijven. De variant met de grootste opslagcapaciteit moet eveneens 7,1GB/s voor lezen halen, maar zou met 5,1GB/s voor schrijven iets minder snel dan de 1TB-variant zijn.

De WD Black SN850-drives worden vooral aangeprezen voor gamersOm gebruik te kunnen maken van de extra Gen4-bandbreedte, heeft de SN850 een nieuwe controller gekregen. Dat is een Sandisk-controller die door WD 'WD_Black G2' wordt genoemd. Waar van de vorige controller in de SN750 nog details bekend waren als het feit dat er drie Arm-cores in zitten, maakt WD geen details bekend over de G2. Een van de weinige specificaties van de G2 is dat het een achtkanaalscontroller betreft. De controller zou gebruikmaken van een dynamisch allocatiealgoritme van de slc-cache, wat het cachen van data moet optimaliseren.

Voor verbeterde prestaties met lage queue depths is ipr, het lezen van twee 'planes' binnen een nand-die, geïmplementeerd, wat moet leiden tot meer parallelliteit bij lezen. Meer details daarover geeft het bedrijf echter niet. Wel worden de WD Black SN850-drives vooral aangeprezen voor gamers, onder meer omdat ze laadtijden zouden verkorten. De SN850 zou ook als momenteel enige ssd voor de PS5-console geschikt zijn, maar vooralsnog heeft Sony die functionaliteit nog niet geactiveerd.

De overige hardware van de SN850-drives bestaat uit twee packages met tlc-nand dat net als de controller uit de Sandisk-fabrieken komt. Het is BiCS4-nand met 96 lagen dat wordt gecombineerd met 512MB, 1GB of 2GB DDR4-geheugen voor caching. De pcb's van alle SN850's zijn eenzijdig uitgevoerd: de controller en het nand zitten op één kant. Dat laat de optie open om, met wat nand op de achterkant, in de toekomst een 4TB-versie te maken, maar plannen daaromtrent zijn niet bekend.

WD Black SN850 achterkant

WD geeft vijf jaar garantie op zijn SN850-drives en geeft een endurance van 300TBW op voor de 500GB-drive, 600TBW voor de 1TB-versie en 1200TBW voor de 2TB-uitvoering. Dezelfde drives, maar dan inclusief een passieve koeler in de vorm van een aluminium heatsink, komen in 2021 beschikbaar. Die uitvoeringen zijn ook voorzien van rgb-verlichting, die je onder Windows met de WD Black Dashboard-software kunt instellen. Met die software kun je ook de drives zonder heatsink beheren, waarbij onder meer de 'gezondheid', prestaties en temperatuur zijn uit te lezen en de firmware is te updaten.

Testmethode

We maken uiteraard gebruik van een platform met PCIe Gen4-ondersteuning om onze ssd's zonder bottlenecks te testen. We gebruiken een ASUS Primee X570-A Pro-moederbord met een Ryzen 7 3700X-processor en 16GB geheugen. Op de Samsung EVO 500GB-systeemschijf is Windows 10 2004 geïnstalleerd en voor de benchmarks zorgen we voor een update van de ssd-firmware indien beschikbaar.

We maken gebruik van een mix van synthetische en praktijkbenchmarks. Daarnaast gebruiken we TinkerForge-bricks om het opgenomen vermogen van de drives te meten. Die bieden voldoende resolutie om ook idle-vermogens van M.2-drives te meten.

AS SSD

De synthetische benchmarks bestaan uit AS SSD en ATTO. AS SSD maakt gebruik van niet-comprimeerbare data, zodat we vooral uit de sequentiële lees- en schrijftests realistischer data krijgen dan de data die fabrikanten graag specificeren. Met AS SSD draaien we voornoemde sequentiële tests, maar we kijken ook naar de minstens zo belangrijke 4kB-tests: dataoverdrachten van kleine bestanden. Die tests draaien we met hoge en lage queue depth, ofwel met veel respectievelijk weinig opdrachten die gelijktijdig naar de ssd worden gestuurd.

ATTO

Met ATTO Disk Benchmark wordt in tegenstelling tot AS SSD van comprimeerbare data gebruikgemaakt. Dat leidt tot hogere doorvoersnelheden dan bij AS SSD, reden voor fabrikanten om vaak data van deze benchmark te adverteren. Met een combinatie van tests met comprimeerbare en niet-comprimeerbare data geven deze twee synthetische benchmarks een indicatie van de bandbreedte waarbinnen ssd's kunnen werken.

Omdat synthetische benchmarks slechts een indicatie van prestaties geven, draaien we ook een aantal praktijkbenchmarks die laten zien welke prestaties de ssd's bij daadwerkelijk, normaal gebruik neerzetten.

NasPT-traces

Daartoe maken we gebruik van een set traces die we zelf ontwikkeld hebben. Traces zijn opnames van alle driveactiviteit die terug te spelen zijn. Alle schijfactiviteit die bijvoorbeeld bij het starten van een game plaatsvindt, hebben we vastgelegd en kunnen we met NAS Performance Toolkit afspelen. Dat levert een score in bandbreedte op: hoe sneller een drive is, hoe hoger de bandbreedte bij het afspelen.

Testconfiguratie

Moederbord ASUS Prime X570-A Pro
Processor AMD Ryzen 7 3700X
Geheugen Kingston HyperX Fury 2x8GB DDR4-2666
Systeemdrive Samsung 850 EVO 500GB
Videokaart Nvidia Quadro K2000
Koeler AMD Wraith Prism
Voeding Seasonic Prime Titanium 650W
Windows-versie 2004, build 19041.330
Gebruikte software AS SSD 2.0.7316.34247
ATTO 4.01.0f1
PCMark 10 2.1.2177 64
NasPT 1.7.1

We hebben de traces in drie groepen verdeeld, waarbij we verschillend gebruik van pc's hebben samengevoegd.

De light desktop workload bestaat uit het starten van het Windows 10-systeem, waarna alledaagse programma's als de Chrome-browser en Office-applicaties worden gebruikt. Om de testduur te verkorten, wordt de idle-tijd tussen transacties beperkt tot maximaal 100ms. De gemiddelde doorvoersnelheid in de trace is, na verkorting van de idle-tijd, 22,9MB/s. In totaal worden er 1,96GB gelezen en 1,37GB geschreven. 6,8 procent van de transacties is sequentieel.

De Photoshop & Lightroom heavy workload is gebaseerd op een trace van Photoshop en Lightroom in een multitaskingscenario. Hierbij wordt gewerkt met Photoshop-bestanden die zeer veel geheugen gebruiken en daarmee een grote aanslag plegen op de scratchfile die wordt gebruikt voor het bijhouden van de history states. Gelijktijdig met het gebruik van Photoshop wordt door een catalogus met 20-megapixelfoto's in Lightroom gebrowsed, en worden foto's van een netwerkshare naar de lokale drive gekopieerd en vandaaruit in Lightroom geïmporteerd. De Photoshop & Lightroom heavy workload is een zware trace. Om de testduur te verkorten, wordt de idle-tijd tussen transacties beperkt tot maximaal 100ms. De gemiddelde doorvoersnelheid in de trace is, na verkorting van de idle-tijd, 162,9MB/s. In totaal worden er 19,1GB gelezen en 56,0GB geschreven. 4,0 procent van de transacties is sequentieel.

De gametrace met de games Grand Theft Auto V en Rise of the Tomb Raider is een relatief lichte workload met veel idle-tijd tussen de transacties. Om de testduur te verkorten, wordt de idle-tijd tussen transacties beperkt tot maximaal vijftien milliseconden. De gemiddelde doorvoersnelheid in de trace is, na verkorting van de idle-tijd, 54MB/s. In totaal worden er 13,0GB gelezen en 1,3GB geschreven. 31,2 procent van de transacties is sequentieel. Deze test betreft de gemiddelde doorvoersnelheid over de totale duur van de transacties in de trace. Dat wil zeggen dat de tijd waarin de ssd of harde schijf idle is, niet wordt meegeteld.

PCMark 10

We draaien ook de nieuwste versie van PCMark, dat ook gebruikmaakt van traces om de prestaties van ssd's in kaart te brengen. Ook de PCMark-benchmark levert een bandbreedte voor de drives op.

PCMark 10 kent ook een zeer zware test: de consistencytest. Die brengt de worstcaseprestaties van een ssd naar boven, aangezien de drive langdurig en extreem zwaar belast wordt. Optimalisaties van prestaties, zoals garbagecollection, caching, trim, en andere trucs werken dan niet meer. Is dat punt bereikt, dan presteert de drive op zijn steady-stateniveau.

Vooraf wordt de hele schijf twee keer volledig met data beschreven. Dit gebeurt twee keer om ervoor te zorgen dat ook de volledige overprovisioning ‘bezet’ is. Gedurende de acht degradatiefasen van de test wordt de volledige PCMark 10-benchmark gedraaid, met daartussenin telkens een constante workload van random schrijfopdrachten gedurende achtereenvolgens 10, 15, 20 en zo verder tot maximaal 45 minuten. Gedurende de steady-statefase wordt de benchmark nogmaals drie keer gedraaid, met telkens opnieuw vooraf 45 minuten random schrijfworkloads. Tijdens de recoveryfase mag de schijf weer ‘op adem’ komen en wordt de benchmark vijf keer gedraaid met telkens 5 minuten idle-tijd vooraf. Gedurende die tijd kan de ssd de garbagecollector en andere interne optimalisaties hun werk laten doen.

Opgenomen vermogen

Voor de stroommetingen meten we de idle-vermogens met TinkerForge PowerBricks. Met een samplerate van maximaal 1ms en een resolutie van 1mW kunnen we idle- en loadmetingen doen en die middelen in software. Voor de load-metingen gebruiken we IOMeter, dat we 100 procent random writes van 4kB-data laten doen en sequential writes met 1MB-blokken.

AS SSD en ATTO Disk Benchmark

We beginnen bij de synthetische benchmarks, met AS SSD. Op basis van alle deelmetingen, sequentieel, 4kB en access time, berekent deze test een totaalscore voor elke ssd. Die zetten we bovenaan de pagina, aangezien dat een aardige indicatie geeft van de algemene prestaties. Daarna zoomen we in op de deeltests.

De nieuwe WD Black 1TB scoort het hoogst, gevolgd door de 1TB-versie van de Samsung 980 Pro. De 2TB-versie van de SN850 scoort vrijwel gelijk en dan zit er weer een aardig gat naar de overige Gen4-ssd's.

AS SSD - Totaalscore
SSD SSD-interface Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
WD Black SN850 1TB PCI-e 4.0 x4
8.613
Samsung 980 Pro 1TB PCI-e 4.0 x4
8.413
WD Black SN850 2TB PCI-e 4.0 x4
8.270
Samsung 980 Pro 500GB PCI-e 4.0 x4
8.065
Patriot Viper VP4100 1TB PCI-e 4.0 x4
7.846
Patriot Viper VP4100 2TB PCI-e 4.0 x4
7.719
Silicon Power US70 1TB PCI-e 4.0 x4
7.707
Seagate FireCuda 520 1TB PCI-e 4.0 x4
7.563
Kioxia Exceria Plus 1TB PCI-e 3.0 x4
6.696
Samsung 970 Evo Plus 2TB PCI-e 3.0 x4
5.800
WD Black SN750 1TB PCI-e 3.0 x4
5.664
Samsung 970 EVO 1TB PCI-e 3.0 x4
5.349
WD Black SN750 2TB PCI-e 3.0 x4
4.931
WD Black SN750 500GB PCI-e 3.0 x4
4.887
XPG Gammix S50 Lite 1TB PCI-e 4.0 x4
4.777
XPG SX8200 Pro 2TB PCI-e 3.0 x4
4.276
Kingston KC2500 1TB PCI-e 3.0 x4
4.257

De sequentiële leessnelheden van de SN850's zijn een procent of 8 hoger dan die van de Samsung-drives. De overige Gen4-ssd's komen een stuk lager uit. De drives met E16-controller scoren vergelijkbaar, iets boven de 4GB/s, en daaronder volgen de op Silicon Motion-gebaseerde drives. De 4kB-readprestaties bij lage queue depth zijn gemiddeld, maar bij hoge QD zijn ze weer dik in orde.

Het gat dat de SN850's met de concurrentie op het gebied van schrijven slaan, is indrukwekkend; ze zijn dik 25 procent sneller. Dat zien we ook met 4kB-blokken schrijven; daar lijkt de ipr-implementatie goed werk te doen. Bij hogere queue depth is dat minder zichtbaar; dan scoort de SN850 net zoals de rest van het testveld.

  • Read - Sequential
  • Read - 4K
  • Read - 4K - 64
  • Write - Sequential
  • Read - Access time
  • Write - 4K
  • Write - 4K - 64
  • Write - Access time
AS SSD - Read - Sequential
SSD SSD-interface Gemiddelde bandbreedte in MB/s (hoger is beter)
WD Black SN850 1TB PCI-e 4.0 x4
5.874,27
WD Black SN850 2TB PCI-e 4.0 x4
5.802,51
Samsung 980 Pro 500GB PCI-e 4.0 x4
5.606,85
Samsung 980 Pro 1TB PCI-e 4.0 x4
5.506,97
Silicon Power US70 1TB PCI-e 4.0 x4
4.209,21
Patriot Viper VP4100 2TB PCI-e 4.0 x4
4.150,82
Patriot Viper VP4100 1TB PCI-e 4.0 x4
4.143,06
XPG Gammix S50 Lite 1TB PCI-e 4.0 x4
3.413,37
Seagate FireCuda 520 1TB PCI-e 4.0 x4
3.375,70
Samsung 970 EVO 1TB PCI-e 3.0 x4
3.119,49
WD Black SN750 1TB PCI-e 3.0 x4
3.098,06
WD Black SN750 500GB PCI-e 3.0 x4
3.060,57
WD Black SN750 2TB PCI-e 3.0 x4
3.048,65
Kingston KC2500 1TB PCI-e 3.0 x4
3.048,01
XPG SX8200 Pro 2TB PCI-e 3.0 x4
3.041,39
Samsung 970 Evo Plus 2TB PCI-e 3.0 x4
3.011,06
Kioxia Exceria Plus 1TB PCI-e 3.0 x4
3.006,95
AS SSD - Read - 4K blokken
SSD SSD-interface Gemiddelde bandbreedte in MB/s (hoger is beter)
Samsung 980 Pro 500GB PCI-e 4.0 x4
81,26
Samsung 980 Pro 1TB PCI-e 4.0 x4
80,71
Silicon Power US70 1TB PCI-e 4.0 x4
79,96
Patriot Viper VP4100 1TB PCI-e 4.0 x4
77,58
WD Black SN850 1TB PCI-e 4.0 x4
76,80
Seagate FireCuda 520 1TB PCI-e 4.0 x4
75,99
Patriot Viper VP4100 2TB PCI-e 4.0 x4
73,65
Kioxia Exceria Plus 1TB PCI-e 3.0 x4
68,39
WD Black SN850 2TB PCI-e 4.0 x4
68,10
Kingston KC2500 1TB PCI-e 3.0 x4
64,30
XPG SX8200 Pro 2TB PCI-e 3.0 x4
58,65
Samsung 970 Evo Plus 2TB PCI-e 3.0 x4
53,92
Samsung 970 EVO 1TB PCI-e 3.0 x4
53,25
XPG Gammix S50 Lite 1TB PCI-e 4.0 x4
52,06
WD Black SN750 500GB PCI-e 3.0 x4
47,77
WD Black SN750 1TB PCI-e 3.0 x4
45,76
WD Black SN750 2TB PCI-e 3.0 x4
37,67
AS SSD - Read - 4K blokken - 64 Threads
SSD SSD-interface Gemiddelde bandbreedte in MB/s (hoger is beter)
Samsung 980 Pro 1TB PCI-e 4.0 x4
2.553,54
WD Black SN850 1TB PCI-e 4.0 x4
2.539,12
WD Black SN850 2TB PCI-e 4.0 x4
2.382,41
Samsung 980 Pro 500GB PCI-e 4.0 x4
2.362,62
Silicon Power US70 1TB PCI-e 4.0 x4
2.284,85
Seagate FireCuda 520 1TB PCI-e 4.0 x4
2.269,17
Patriot Viper VP4100 2TB PCI-e 4.0 x4
2.238,74
Patriot Viper VP4100 1TB PCI-e 4.0 x4
2.232,15
Kioxia Exceria Plus 1TB PCI-e 3.0 x4
1.924,23
WD Black SN750 1TB PCI-e 3.0 x4
1.669,99
Samsung 970 EVO 1TB PCI-e 3.0 x4
1.665,40
Samsung 970 Evo Plus 2TB PCI-e 3.0 x4
1.617,33
Kingston KC2500 1TB PCI-e 3.0 x4
1.363,01
XPG SX8200 Pro 2TB PCI-e 3.0 x4
1.325,06
XPG Gammix S50 Lite 1TB PCI-e 4.0 x4
1.297,02
WD Black SN750 500GB PCI-e 3.0 x4
1.289,30
WD Black SN750 2TB PCI-e 3.0 x4
1.242,62
AS SSD - Write - Sequential
SSD SSD-interface Gemiddelde bandbreedte in MB/s (hoger is beter)
WD Black SN850 1TB PCI-e 4.0 x4
5.194,32
WD Black SN850 2TB PCI-e 4.0 x4
5.005,09
Patriot Viper VP4100 1TB PCI-e 4.0 x4
4.094,47
Patriot Viper VP4100 2TB PCI-e 4.0 x4
4.044,32
Samsung 980 Pro 1TB PCI-e 4.0 x4
4.001,18
Samsung 980 Pro 500GB PCI-e 4.0 x4
3.955,69
Seagate FireCuda 520 1TB PCI-e 4.0 x4
3.936,44
Silicon Power US70 1TB PCI-e 4.0 x4
3.856,61
Kingston KC2500 1TB PCI-e 3.0 x4
2.550,78
XPG SX8200 Pro 2TB PCI-e 3.0 x4
2.549,47
Samsung 970 EVO 1TB PCI-e 3.0 x4
2.428,44
WD Black SN750 1TB PCI-e 3.0 x4
2.419,19
Samsung 970 Evo Plus 2TB PCI-e 3.0 x4
2.152,01
WD Black SN750 2TB PCI-e 3.0 x4
1.809,53
Kioxia Exceria Plus 1TB PCI-e 3.0 x4
1.730,67
WD Black SN750 500GB PCI-e 3.0 x4
1.689,08
XPG Gammix S50 Lite 1TB PCI-e 4.0 x4
631,68
AS SSD - Read - Access time
SSD SSD-interface Gemiddelde latency in ms (lager is beter)
XPG Gammix S50 Lite 1TB PCI-e 4.0 x4
0,017
WD Black SN850 1TB PCI-e 4.0 x4
0,018
Patriot Viper VP4100 1TB PCI-e 4.0 x4
0,018
XPG SX8200 Pro 2TB PCI-e 3.0 x4
0,018
Kingston KC2500 1TB PCI-e 3.0 x4
0,018
WD Black SN750 2TB PCI-e 3.0 x4
0,019
Samsung 980 Pro 1TB PCI-e 4.0 x4
0,019
Samsung 980 Pro 500GB PCI-e 4.0 x4
0,019
WD Black SN750 500GB PCI-e 3.0 x4
0,019
WD Black SN850 2TB PCI-e 4.0 x4
0,020
Silicon Power US70 1TB PCI-e 4.0 x4
0,020
Patriot Viper VP4100 2TB PCI-e 4.0 x4
0,020
WD Black SN750 1TB PCI-e 3.0 x4
0,020
Kioxia Exceria Plus 1TB PCI-e 3.0 x4
0,023
Samsung 970 EVO 1TB PCI-e 3.0 x4
0,023
Samsung 970 Evo Plus 2TB PCI-e 3.0 x4
0,024
Seagate FireCuda 520 1TB PCI-e 4.0 x4
0,070
AS SSD - Write - 4K blokken
SSD SSD-interface Gemiddelde bandbreedte in MB/s (hoger is beter)
WD Black SN850 1TB PCI-e 4.0 x4
221,76
WD Black SN850 2TB PCI-e 4.0 x4
221,14
Patriot Viper VP4100 2TB PCI-e 4.0 x4
206,51
Silicon Power US70 1TB PCI-e 4.0 x4
206,44
Patriot Viper VP4100 1TB PCI-e 4.0 x4
206,17
Seagate FireCuda 520 1TB PCI-e 4.0 x4
205,19
Kingston KC2500 1TB PCI-e 3.0 x4
202,88
WD Black SN750 500GB PCI-e 3.0 x4
197,64
XPG SX8200 Pro 2TB PCI-e 3.0 x4
196,82
WD Black SN750 2TB PCI-e 3.0 x4
196,54
WD Black SN750 1TB PCI-e 3.0 x4
193,13
Samsung 970 Evo Plus 2TB PCI-e 3.0 x4
191,37
Kioxia Exceria Plus 1TB PCI-e 3.0 x4
187,06
Samsung 980 Pro 500GB PCI-e 4.0 x4
186,85
XPG Gammix S50 Lite 1TB PCI-e 4.0 x4
185,86
Samsung 980 Pro 1TB PCI-e 4.0 x4
185,08
Samsung 970 EVO 1TB PCI-e 3.0 x4
170,67
AS SSD - Write - 4K blokken - 64 Threads
SSD SSD-interface Gemiddelde bandbreedte in MB/s (hoger is beter)
Patriot Viper VP4100 1TB PCI-e 4.0 x4
3.108,31
Samsung 980 Pro 1TB PCI-e 4.0 x4
3.085,23
WD Black SN850 1TB PCI-e 4.0 x4
3.062,60
Samsung 980 Pro 500GB PCI-e 4.0 x4
3.017,61
WD Black SN850 2TB PCI-e 4.0 x4
3.008,26
Patriot Viper VP4100 2TB PCI-e 4.0 x4
2.984,96
Kioxia Exceria Plus 1TB PCI-e 3.0 x4
2.925,54
Silicon Power US70 1TB PCI-e 4.0 x4
2.913,83
Seagate FireCuda 520 1TB PCI-e 4.0 x4
2.874,15
Samsung 970 Evo Plus 2TB PCI-e 3.0 x4
2.451,21
WD Black SN750 2TB PCI-e 3.0 x4
2.218,78
WD Black SN750 1TB PCI-e 3.0 x4
2.201,37
XPG Gammix S50 Lite 1TB PCI-e 4.0 x4
2.105,44
WD Black SN750 500GB PCI-e 3.0 x4
2.100,19
Samsung 970 EVO 1TB PCI-e 3.0 x4
1.897,09
XPG SX8200 Pro 2TB PCI-e 3.0 x4
1.287,46
Kingston KC2500 1TB PCI-e 3.0 x4
1.193,31
AS SSD - Write - Access time
SSD SSD-interface Gemiddelde latency in ms (lager is beter)
Patriot Viper VP4100 1TB PCI-e 4.0 x4
0,016
WD Black SN850 2TB PCI-e 4.0 x4
0,017
WD Black SN850 1TB PCI-e 4.0 x4
0,017
Kioxia Exceria Plus 1TB PCI-e 3.0 x4
0,017
Silicon Power US70 1TB PCI-e 4.0 x4
0,018
Seagate FireCuda 520 1TB PCI-e 4.0 x4
0,018
Kingston KC2500 1TB PCI-e 3.0 x4
0,018
Patriot Viper VP4100 2TB PCI-e 4.0 x4
0,018
XPG Gammix S50 Lite 1TB PCI-e 4.0 x4
0,019
XPG SX8200 Pro 2TB PCI-e 3.0 x4
0,019
WD Black SN750 2TB PCI-e 3.0 x4
0,019
Samsung 970 Evo Plus 2TB PCI-e 3.0 x4
0,020
Samsung 970 EVO 1TB PCI-e 3.0 x4
0,022
Samsung 980 Pro 1TB PCI-e 4.0 x4
0,022
Samsung 980 Pro 500GB PCI-e 4.0 x4
0,022
WD Black SN750 1TB PCI-e 3.0 x4
0,022
WD Black SN750 500GB PCI-e 3.0 x4
0,023

ATTO Disk Benchmark

De ATTO-scores komen in de regel het meest overeen met de sequentiële lees- en schrijfsnelheden waarmee fabrikanten hun ssd's aanprijzen, en zijn alleen daarom een goede reden om de benchmark te draaien.

De ruim 7GB/s die WD belooft, wordt niet gehaald, maar met een bandbreedte van 6500MB/s voor lezen is de WD Black SN850 de snelste Gen4-drive die we hebben getest. De raidset-up van de Gigabyte Aorus AIC hebben we niet in de resultaten opgenomen, omdat die uit vier ssd's is opgebouwd en geen eerlijke vergelijking vormt. Ook de schrijfsnelheid is met ruim 4800 en bijna 4900MB/s imposant te noemen.

  • Atto - Read - QD 4 - 1 MB
  • Atto - Write - QD 4 - 1 MB
ATTO - Read - QD 4 - 1MB - Gem. snelheid
SSD SSD-interface Gemiddelde bandbreedte in MB/s (hoger is beter)
WD Black SN850 1TB PCI-e 4.0 x4
6.440
WD Black SN850 2TB PCI-e 4.0 x4
6.420
Samsung 980 Pro 500GB PCI-e 4.0 x4
6.270
Samsung 980 Pro 1TB PCI-e 4.0 x4
5.970
Patriot Viper VP4100 1TB PCI-e 4.0 x4
5.250
Silicon Power US70 1TB PCI-e 4.0 x4
5.250
Patriot Viper VP4100 2TB PCI-e 4.0 x4
5.250
Seagate FireCuda 520 1TB PCI-e 4.0 x4
5.220
XPG Gammix S50 Lite 1TB PCI-e 4.0 x4
3.620
Samsung 970 EVO 1TB PCI-e 3.0 x4
3.330
Kingston KC2500 1TB PCI-e 3.0 x4
3.270
WD Black SN750 2TB PCI-e 3.0 x4
3.260
WD Black SN750 500GB PCI-e 3.0 x4
3.260
WD Black SN750 1TB PCI-e 3.0 x4
3.260
Kioxia Exceria Plus 1TB PCI-e 3.0 x4
3.230
Samsung 970 Evo Plus 2TB PCI-e 3.0 x4
3.230
XPG SX8200 Pro 2TB PCI-e 3.0 x4
3.170
ATTO - Write - QD 4 - 1MB - Gem. snelheid
SSD SSD-interface Gemiddelde bandbreedte in MB/s (hoger is beter)
WD Black SN850 1TB PCI-e 4.0 x4
4.840
Samsung 980 Pro 1TB PCI-e 4.0 x4
4.630
WD Black SN850 2TB PCI-e 4.0 x4
4.610
Samsung 980 Pro 500GB PCI-e 4.0 x4
4.600
Patriot Viper VP4100 1TB PCI-e 4.0 x4
4.130
Patriot Viper VP4100 2TB PCI-e 4.0 x4
4.080
Silicon Power US70 1TB PCI-e 4.0 x4
3.890
Seagate FireCuda 520 1TB PCI-e 4.0 x4
3.870
Samsung 970 Evo Plus 2TB PCI-e 3.0 x4
3.140
XPG Gammix S50 Lite 1TB PCI-e 4.0 x4
3.090
Kioxia Exceria Plus 1TB PCI-e 3.0 x4
2.930
Kingston KC2500 1TB PCI-e 3.0 x4
2.830
WD Black SN750 1TB PCI-e 3.0 x4
2.820
WD Black SN750 2TB PCI-e 3.0 x4
2.810
XPG SX8200 Pro 2TB PCI-e 3.0 x4
2.700
WD Black SN750 500GB PCI-e 3.0 x4
2.430
Samsung 970 EVO 1TB PCI-e 3.0 x4
2.360

Traces en PCMark 10

Synthetische benchmarks zijn nuttig om de theoretische prestaties in kaart te brengen, maar anders dan sequentiële transfers bij het overzetten van grote bestanden hebben ze weinig met de praktijk te maken. Daarom draaien we onze traces, die veel meer een afspiegeling zijn van de prestaties die je bij normaal gebruik kunt verwachten.

We beginnen met de totale gemiddelde bandbreedte die PCMark 10 op basis van een groot aantal traces van uiteenlopende applicaties berekent. Opnieuw zijn het de twee WD Black SN850-drives die bovenaan de grafieken staan. Dat doen ze met ruime voorsprong op de 980 Pro-drives van Samsung: toch geen geringe prestatie. De overige drives, met een opvallende glansrol van de KC2500 boven de Gen4-drives, volgen op ruime afstand.

PCMark 10 - Storage - Totaalscore - Bandbreedte
SSD SSD-interface Gemiddelde bandbreedte in MB/s (hoger is beter)
WD Black SN850 1TB PCI-e 4.0 x4
491
WD Black SN850 2TB PCI-e 4.0 x4
445
Samsung 980 Pro 1TB PCI-e 4.0 x4
442
Samsung 980 Pro 500GB PCI-e 4.0 x4
407
Kingston KC2500 1TB PCI-e 3.0 x4
402
Seagate FireCuda 520 1TB PCI-e 4.0 x4
366
Silicon Power US70 1TB PCI-e 4.0 x4
360
Patriot Viper VP4100 1TB PCI-e 4.0 x4
357
Patriot Viper VP4100 2TB PCI-e 4.0 x4
345
XPG Gammix S50 Lite 1TB PCI-e 4.0 x4
332
XPG SX8200 Pro 2TB PCI-e 3.0 x4
309
Kioxia Exceria Plus 1TB PCI-e 3.0 x4
304
Samsung 970 Evo Plus 2TB PCI-e 3.0 x4
277
Samsung 970 EVO 1TB PCI-e 3.0 x4
260
WD Black SN750 1TB PCI-e 3.0 x4
230
WD Black SN750 500GB PCI-e 3.0 x4
229
WD Black SN750 2TB PCI-e 3.0 x4
214

We gaan verder met onze eigen traces. In de lichtste daarvan, de Light Desktop Workload, presteert de WD Black SN850 1TB-drive opnieuw met afstand het best. De 2TB-versie lijkt met de nieuwe firmware minder rap dan voorheen. Hoewel WD zijn SN850's specifiek als gaming-ssd's in de markt zet, zien we dat de 980 Pro's van Samsung in onze Gaming Workload toch sneller zijn. De WD Blacks hoeven zich echter nergens voor te schamen, want het gat naar de rest van het testveld is aanzienlijk.

In de zware Heavy Workload ten slotte, die voornamelijk uit traces van applicaties als Photoshop en Lightroom is opgebouwd, scoort de WD Black 850 1TB vergelijkbaar met de 980 Pro; de 2TB blijft wat achter.

  • Light desktop workload
  • Gaming workload
  • Photoshop & Lightroom heavy workload
Light desktop workload - Doorvoer ex opentijd
SSD SSD-interface Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
WD Black SN850 1TB PCI-e 4.0 x4
1.435,38
Kingston KC2500 1TB PCI-e 3.0 x4
1.286,21
Seagate FireCuda 520 1TB PCI-e 4.0 x4
1.277,92
Samsung 980 Pro 1TB PCI-e 4.0 x4
1.277,92
Samsung 980 Pro 500GB PCI-e 4.0 x4
1.253,64
Silicon Power US70 1TB PCI-e 4.0 x4
1.237,98
Patriot Viper VP4100 1TB PCI-e 4.0 x4
1.215,19
XPG Gammix S50 Lite 1TB PCI-e 4.0 x4
1.215,19
Patriot Viper VP4100 2TB PCI-e 4.0 x4
1.215,19
Kioxia Exceria Plus 1TB PCI-e 3.0 x4
1.131,84
Samsung 970 Evo Plus 2TB PCI-e 3.0 x4
1.082,35
WD Black SN850 2TB PCI-e 4.0 x4
1.076,47
Samsung 970 EVO 1TB PCI-e 3.0 x4
1.026,27
WD Black SN750 500GB PCI-e 3.0 x4
1.026,25
XPG SX8200 Pro 2TB PCI-e 3.0 x4
1.015,73
WD Black SN750 1TB PCI-e 3.0 x4
1.005,41
WD Black SN750 2TB PCI-e 3.0 x4
929,87
Gaming workload - Doorvoer ex opentijd
SSD SSD-interface Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Samsung 980 Pro 500GB PCI-e 4.0 x4
2.235,24
Samsung 980 Pro 1TB PCI-e 4.0 x4
2.197,24
WD Black SN850 1TB PCI-e 4.0 x4
2.049,55
XPG Gammix S50 Lite 1TB PCI-e 4.0 x4
1.748,01
Kingston KC2500 1TB PCI-e 3.0 x4
1.685,81
WD Black SN850 2TB PCI-e 4.0 x4
1.524,79
XPG SX8200 Pro 2TB PCI-e 3.0 x4
1.479,09
Samsung 970 Evo Plus 2TB PCI-e 3.0 x4
1.477,25
Samsung 970 EVO 1TB PCI-e 3.0 x4
1.409,83
WD Black SN750 500GB PCI-e 3.0 x4
1.374,63
WD Black SN750 1TB PCI-e 3.0 x4
1.360,95
WD Black SN750 2TB PCI-e 3.0 x4
1.272,69
Kioxia Exceria Plus 1TB PCI-e 3.0 x4
1.175,22
Seagate FireCuda 520 1TB PCI-e 4.0 x4
1.157,04
Patriot Viper VP4100 1TB PCI-e 4.0 x4
1.098,88
Silicon Power US70 1TB PCI-e 4.0 x4
1.097,87
Patriot Viper VP4100 2TB PCI-e 4.0 x4
1.052,96
Photoshop & Lightroom heavy workload - Doorvoer ex opentijd
SSD SSD-interface Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Samsung 980 Pro 500GB PCI-e 4.0 x4
3.039,50
WD Black SN850 1TB PCI-e 4.0 x4
3.036,57
Samsung 980 Pro 1TB PCI-e 4.0 x4
2.983,45
XPG Gammix S50 Lite 1TB PCI-e 4.0 x4
2.945,50
Kingston KC2500 1TB PCI-e 3.0 x4
2.932,16
Silicon Power US70 1TB PCI-e 4.0 x4
2.834,69
Seagate FireCuda 520 1TB PCI-e 4.0 x4
2.822,33
Patriot Viper VP4100 1TB PCI-e 4.0 x4
2.788,35
WD Black SN750 500GB PCI-e 3.0 x4
2.776,38
XPG SX8200 Pro 2TB PCI-e 3.0 x4
2.752,76
WD Black SN750 2TB PCI-e 3.0 x4
2.731,91
Patriot Viper VP4100 2TB PCI-e 4.0 x4
2.697,75
Samsung 970 EVO 1TB PCI-e 3.0 x4
2.686,55
Samsung 970 Evo Plus 2TB PCI-e 3.0 x4
2.675,44
WD Black SN750 1TB PCI-e 3.0 x4
2.653,50
WD Black SN850 2TB PCI-e 4.0 x4
2.591,92
Kioxia Exceria Plus 1TB PCI-e 3.0 x4
2.583,70

PCMark 10 Consistency

De 980 Pro van Samsung haalt meer bandbreedte in de steady-statefase van de Consistency-test. Dat is direct de enige drive die de SN850 voor zich moet dulden. De read-latency van de 1TB-SN850 is wel weer 10 procent lager dan de eerste concurrent, maar wat write-latency betreft komt de SN850 maar net met de middenmoot mee.

  • Steady state bandwidth (Gemiddeld)
  • Steady state read latency (Gemiddeld)
  • Steady state write latency (Gemiddeld)
PCMark 10 Consistency - Steady state bandwidth (Gemiddeld)
SSD SSD-interface Gemiddelde bandbreedte in MB/s (hoger is beter)
Samsung 980 Pro 1TB PCI-e 4.0 x4
381,37
Samsung 980 Pro 500GB PCI-e 4.0 x4
332,32
WD Black SN850 2TB PCI-e 4.0 x4
326,65
WD Black SN850 1TB PCI-e 4.0 x4
295,33
Samsung 970 Evo Plus 2TB PCI-e 3.0 x4
294,42
XPG SX8200 Pro 2TB PCI-e 3.0 x4
283,76
Patriot Viper VP4100 2TB PCI-e 4.0 x4
278,58
Kingston KC2500 1TB PCI-e 3.0 x4
252,81
Patriot Viper VP4100 1TB PCI-e 4.0 x4
249,01
Samsung 970 EVO 1TB PCI-e 3.0 x4
240,90
Seagate FireCuda 520 1TB PCI-e 4.0 x4
240,33
Silicon Power US70 1TB PCI-e 4.0 x4
223,04
Kioxia Exceria Plus 1TB PCI-e 3.0 x4
216,93
WD Black SN750 2TB PCI-e 3.0 x4
211,91
WD Black SN750 1TB PCI-e 3.0 x4
211,27
WD Black SN750 500GB PCI-e 3.0 x4
182,41
XPG Gammix S50 Lite 1TB PCI-e 4.0 x4
147,47
PCMark 10 Consistency - Steady state read latency (Gemiddeld)
SSD SSD-interface Gemiddelde latency in µs (lager is beter)
WD Black SN850 1TB PCI-e 4.0 x4
91,62
WD Black SN850 2TB PCI-e 4.0 x4
94,91
Patriot Viper VP4100 2TB PCI-e 4.0 x4
102,80
Samsung 980 Pro 1TB PCI-e 4.0 x4
106,29
Samsung 980 Pro 500GB PCI-e 4.0 x4
111,94
Patriot Viper VP4100 1TB PCI-e 4.0 x4
124,51
Kingston KC2500 1TB PCI-e 3.0 x4
124,95
XPG SX8200 Pro 2TB PCI-e 3.0 x4
131,00
Seagate FireCuda 520 1TB PCI-e 4.0 x4
132,34
Samsung 970 Evo Plus 2TB PCI-e 3.0 x4
139,79
Silicon Power US70 1TB PCI-e 4.0 x4
139,97
Samsung 970 EVO 1TB PCI-e 3.0 x4
155,11
Kioxia Exceria Plus 1TB PCI-e 3.0 x4
165,21
WD Black SN750 1TB PCI-e 3.0 x4
174,13
WD Black SN750 2TB PCI-e 3.0 x4
176,19
WD Black SN750 500GB PCI-e 3.0 x4
181,65
XPG Gammix S50 Lite 1TB PCI-e 4.0 x4
278,96
PCMark 10 Consistency - Steady state write latency (Gemiddeld)
SSD SSD-interface Gemiddelde latency in µs (lager is beter)
Samsung 980 Pro 1TB PCI-e 4.0 x4
164,78
Samsung 980 Pro 500GB PCI-e 4.0 x4
221,86
Samsung 970 Evo Plus 2TB PCI-e 3.0 x4
254,29
Samsung 970 EVO 1TB PCI-e 3.0 x4
312,85
XPG SX8200 Pro 2TB PCI-e 3.0 x4
338,16
WD Black SN850 2TB PCI-e 4.0 x4
384,87
Patriot Viper VP4100 2TB PCI-e 4.0 x4
446,88
WD Black SN750 1TB PCI-e 3.0 x4
477,19
WD Black SN850 1TB PCI-e 4.0 x4
478,53
WD Black SN750 2TB PCI-e 3.0 x4
482,31
Kingston KC2500 1TB PCI-e 3.0 x4
500,75
Kioxia Exceria Plus 1TB PCI-e 3.0 x4
513,77
Patriot Viper VP4100 1TB PCI-e 4.0 x4
544,68
Seagate FireCuda 520 1TB PCI-e 4.0 x4
556,26
Silicon Power US70 1TB PCI-e 4.0 x4
660,69
WD Black SN750 500GB PCI-e 3.0 x4
682,68
XPG Gammix S50 Lite 1TB PCI-e 4.0 x4
715,36

Opgenomen vermogen

Een van de problemen die na introductie van NVMe-drives in M.2-slots naar boven kwamen, is het energiegebruik en het daarmee gepaard gaande opwarmen van de ssd. Dat leidde vaak tot thermal throttling, waardoor de prestaties teruglopen totdat de drive weer voldoende afgekoeld is. Kapot gaat je ssd er dus niet van, maar het kan je wel duurbetaalde prestaties kosten. Fabrikanten van ssd's reageerden daarop door al dan niet fancy heatsinks op de M.2-drives te monteren, terwijl moederbordfabrikanten dergelijke heatsinks in het ontwerp van het moederbord verwerkten. Thermal throttling, of eigenlijk het voorkomen daarvan, is ook de reden waarom we alle M.2-drives testen met een ventilator boven op de ssd. Voor ssd's die zwaar belast worden, zouden we ook altijd aanraden de ssd hetzij van een heatsink te voorzien, hetzij voor goede airflow over de drive te zorgen om opwarmen te voorkomen.

SN850 FLIR-beeldTer illustratie van het belang van koeling hebben we een FLIR-beeld van de SN850 gemaakt terwijl die in een adapterkaart zit en 5 minuten met IOMeter (sequentieel schrijven met 1MB-bestanden) wordt gestrest.

We testen het energiegebruik met de TinkerForge Powerbricks en doen dat idle, tijdens sequentieel schrijven en tijdens random schrijfacties. Vooral idle kunnen flinke verschillen zichtbaar worden als de drive niet goed gehoor geeft aan ASPM, het energiebeheer van PCI-express-interfaces. Dat kan ook een keus zijn om latency's te vermijden. De WD Black heeft bijvoorbeeld een gamingmodus, waarbij slaap wordt uitgeschakeld. Die gamingmodus hebben we volgens WD's Dashboard niet ingeschakeld, maar desondanks lijkt de drive dat wel te doen.

Dat is ook de reden voor het hogere idle-verbruik van de SN850-drives, waar andere drives ruim onder 50mW blijven. Tijdens random schrijfacties vergen de SN850's meer vermogen dan de vorige generatie, maar het verbruik is vrij gemiddeld gezien de rest van het testveld. Datzelfde zien we bij het sequentieel schrijven: keurig in de middenmoot. Samsungs NVMe-ssd's waren onder belasting notoir onzuinig, maar door de inhaalslag die het bedrijf met de 980 PRO heeft gemaakt, staat WD nu juist op lichte achterstand.

  • Opgenomen vermogen, idle
  • Sequentieel schrijven
  • Random schrijven
Opgenomen vermogen, idle
SSD SSD-interface Gemiddelde opgenomen vermogen in mW (lager is beter)
XPG Gammix S50 Lite 1TB PCI-e 4.0 x4
6
Kingston KC2500 1TB PCI-e 3.0 x4
6
Samsung 980 Pro 1TB PCI-e 4.0 x4
24
Samsung 980 Pro 500GB PCI-e 4.0 x4
24
Samsung 970 Evo Plus 2TB PCI-e 3.0 x4
24
XPG SX8200 Pro 2TB PCI-e 3.0 x4
30
Samsung 970 EVO 1TB PCI-e 3.0 x4
66
Patriot Viper VP4100 2TB PCI-e 4.0 x4
90
Patriot Viper VP4100 1TB PCI-e 4.0 x4
97
Silicon Power US70 1TB PCI-e 4.0 x4
109
WD Black SN750 2TB PCI-e 3.0 x4
774
WD Black SN750 500GB PCI-e 3.0 x4
822
WD Black SN750 1TB PCI-e 3.0 x4
858
WD Black SN850 2TB PCI-e 4.0 x4
869
WD Black SN850 1TB PCI-e 4.0 x4
1.019
Opgenomen vermogen, seq. schrijven
SSD SSD-interface Gemiddelde opgenomen vermogen in watt (lager is beter)
WD Black SN750 500GB PCI-e 3.0 x4
4,257
WD Black SN750 1TB PCI-e 3.0 x4
4,511
Samsung 980 Pro 1TB PCI-e 4.0 x4
4,522
Samsung 980 Pro 500GB PCI-e 4.0 x4
4,547
XPG Gammix S50 Lite 1TB PCI-e 4.0 x4
4,769
WD Black SN750 2TB PCI-e 3.0 x4
4,898
WD Black SN850 1TB PCI-e 4.0 x4
5,466
WD Black SN850 2TB PCI-e 4.0 x4
5,516
Kingston KC2500 1TB PCI-e 3.0 x4
5,764
Silicon Power US70 1TB PCI-e 4.0 x4
5,830
Patriot Viper VP4100 1TB PCI-e 4.0 x4
5,903
Patriot Viper VP4100 2TB PCI-e 4.0 x4
6,460
Samsung 970 Evo Plus 2TB PCI-e 3.0 x4
6,555
Samsung 970 EVO 1TB PCI-e 3.0 x4
7,136
XPG SX8200 Pro 2TB PCI-e 3.0 x4
7,916
Opgenomen vermogen, random schrijven
SSD SSD-interface Gemiddelde opgenomen vermogen in watt (lager is beter)
WD Black SN750 1TB PCI-e 3.0 x4
2,043
WD Black SN750 2TB PCI-e 3.0 x4
2,164
WD Black SN750 500GB PCI-e 3.0 x4
2,202
Kingston KC2500 1TB PCI-e 3.0 x4
2,340
Samsung 980 Pro 500GB PCI-e 4.0 x4
2,406
Samsung 980 Pro 1TB PCI-e 4.0 x4
2,443
XPG Gammix S50 Lite 1TB PCI-e 4.0 x4
2,583
XPG SX8200 Pro 2TB PCI-e 3.0 x4
2,668
WD Black SN850 2TB PCI-e 4.0 x4
2,852
Patriot Viper VP4100 1TB PCI-e 4.0 x4
2,940
WD Black SN850 1TB PCI-e 4.0 x4
2,988
Silicon Power US70 1TB PCI-e 4.0 x4
3,082
Patriot Viper VP4100 2TB PCI-e 4.0 x4
3,090
Samsung 970 Evo Plus 2TB PCI-e 3.0 x4
3,420
Samsung 970 EVO 1TB PCI-e 3.0 x4
3,649

Prestatie-index

Het kan natuurlijk niet uitblijven dat vooral de WD Blacks hoog in de indices verschijnen; vooral de 1TB-uitvoering laat immers overal een van de hoogste zo niet de hoogste score zien. De Samsung 980 Pro-drives zijn de enige drives die aardig concurreren, maar ook die moeten de 1TB SN850 voor zich laten gaan. De overige op Phison gebaseerde Gen4-drives blijven ruimschoots achter bij beide koplopers.

Prestatie-index zwaar gebruik
SSD-interface Gemiddelde   in punten (hoger is beter)

Firmwareperikelen

Update 18 december 2020: WD heeft de nieuwe firmware, versie 611110WD, inmiddels uitgerold en via de Dashboard-software als update beschikbaar gemaakt. We hebben de drives met de oude firmware, versie 611100WD kunnen updaten, en hebben alle tests opnieuw gedraaid, zonder problemen. Ook de Consistency-test, die op dezelfde ssd's crashte, is met succes afgerond, net als op de ssd's met nieuwe firmware die WD ons nastuurde. De melding in Dashboard over de status van de drive (Health Status: Critical) wordt overigens niet gereset door de nieuwe firmware, maar blijft zichtbaar. Dat heeft geen invloed op de levensduur van de ssd.

Aanvankelijk waren we onder de indruk van de prestaties van de SN850-drives en zouden we ze zonder meer belonen met eremetaal. Helaas liepen we tijdens het testen tegen problemen aan. Met nieuwe samples, waarop WD nieuwe firmware had gezet, hebben we de tests alsnog kunnen afronden, maar het proces was verre van vlekkeloos.

Onze beide eerste batch-testdrives, die we overigens via een webwinkel hebben ontvangen en die dus uit het retailkanaal kwamen, crashten tijdens de Consistency-test. We kunnen uiteraard accepteren dat er toevallig een drive defect kan zijn, maar als beide ssd's uit de serie hetzelfde euvel vertonen, wordt het toch een stuk lastiger om dat aan toeval toe te schrijven. We konden de Consistency-benchmark met geen mogelijkheid afronden, aangezien Disk Management en het bios de drives aanvankelijk niet meer herkenden. Als we de drives wel konden benaderen en diagnosticeren, zagen we diverse foutmeldingen. Smart-tools als Hard Disk Sentinel en AIDA64 gaven fouten als media-errors en de Smart Diagnostic Test uit WD's eigen SSD Dashboard-software detecteerde een fout met de drives. Bovendien merkte Smart-diagnostics de Drive Health aan als Critical voor beide drives.

Uiteraard hebben we na het falen van onze drives ruggenspraak gehouden met WD, dat na drie weken over-en-weeroverleg uiteindelijk met een verklaring en, belangrijker, een remedie kwam. De verklaring lag volgens WD in het herhaaldelijk lezen van dezelfde data tijdens de PCMark 10 Consistency-test en een firmware-update stelde ons in staat onze benchmarksuite succesvol te draaien.

Nu weten we uiteraard dat de Consistency-test een extreem zware benchmark is, maar alle andere drives kunnen hem ook doorlopen en dat mogen we van splinternieuwe drives eveneens verwachten. Met de nieuwe firmware lukt dat ook, al is WD wat ambigu in de omschrijving voor wie die firmware bedoeld is. Enerzijds stelt het dat het vooral voor reviewers zoals wij is, die de PCMark 10 Consistency-test willen draaien, anderzijds raden ze gebruikers aan hun ssd via de Dashboard-software te updaten naar de nieuwe firmware. Op het moment van schrijven is die firmware echter nog niet te downloaden of naar de drives te flashen; enkel de twee nieuwe drives die we van WD hebben ontvangen, zijn van de firmware voorzien.

Foutmeldingen WD Black SN850Foutmeldingen WD Black SN850

Volgens WD's pr-afdeling hebben enkele andere media ook problemen ondervonden en het feit dat we uiteindelijk nieuwe drives met nieuwe firmware opgestuurd kregen, doet vermoeden dat WD op zijn minst bevroedt dat het ergens niet lekker zit. De stroeve communicatie hielp niet direct om het probleem boven water te krijgen. Ook de beschikbaarheid van de nieuwe firmware, of het gebrek daaraan, is voor ons reden een kleine slag om de arm te houden en de drives niet volmondig aan te prijzen.

Tot slot: aangezien WD ons de firmware die op onze nieuwe drives staat, nog niet heeft toegestuurd, kunnen we niet zeggen of die de problemen ook bij de eerste twee defecte drives oplost. We hebben WD gevraagd ook hierover duidelijkheid te geven en aan te geven of eigenaren van drives met firmwareversie 611100WD direct moeten upgraden naar versie 611110WD. Zodra die firmware beschikbaar is, raden we je aan dat te doen, ook als je geen zware workloads draait.

Na de langdurige communicatie met WD's hoofdkantoor lijkt de oorzaak eindelijk boven water te zijn. Onderstaand geven we vrij vertaald de vragen die we stelden, en de antwoorden van WD weer.

Tweakers: Wat is de oorzaak van de problemen die we met de drives ondervonden?
WD: Het deel van de Consistency-test van PCMark 10 waar dezelfde data herhaaldelijk gelezen wordt, kan in zeldzame gevallen leiden tot corrupte data, terwijl het 'in flight' is in de controller. WD heeft het probleem enkel tijdens de Consistency-test van PCMark 10 waargenomen.

T: Kunnen genoemde problemen in het ergste geval tot dataverlies, instabiliteit of kortere levensduur van de ssd leiden?
WD: Nee, er mag geen dataverlies, instabiliteit of kortere levensduur optreden, aangezien het enkel het lezen van data betreft moet dat geen dataverlies opleveren. De waarschuwingen moeten verdwijnen na een reboot.

T: Wat hebben jullie gedaan om de problemen op te lossen?
WD: De situatie waarin de problemen optreden, zijn in de nieuwe firmware (611110WD) opgelost.

T: Kan de firmware-update onze defecte drives repareren?
WD: Er zou geen schade aan de ssd's moeten zijn; ook de data moet niet corrupt zijn geraakt.
Gebruikers moeten nooit te maken krijgen met dergelijke uitzonderingsgevallen; de nieuwe firmware is vooral bedoeld voor reviewers die de Consistency-test van PCMark 10 draaien.

T: Moeten eigenaren van een SN850 hun firmware updaten of zich zorgen maken?
WD: Nee, gebruikers hoeven zich geen zorgen te maken. Mochten klanten ontevreden zijn, dan accepteert WD uiteraard teruggave van producten.

Conclusie

We hebben voor de conclusie van deze review lang in dubio gezeten, te meer omdat WD pas de dag voor publicatie met een bevredigend antwoord kwam. Dat antwoord lees je terug op de pagina Firmwareperikelen, maar we hadden uiteraard liever gehad dat we de WD Black SN850 volmondig als absolute aanrader konden vermelden.

Want een aanrader is het natuurlijk als je naar de prestaties op alle vlakken kijkt. In de synthetische benchmarks is de drive extreem snel en ook in de praktijktests is er geen sneller alternatief. Enkel in de geplaagde Consistency-test, die voor de overgrote meerderheid van gebruikers geen dagelijks scenario vormt, is de drive niet de allersnelste. Dat alles maakt de SN850 tot een snellere optie dan de Samsung 980 Pro, die tot dusver de prestatiekroon in handen had. Een klein minpuntje in de prestaties zie je in de opgenomen vermogens; de drive gaat niet in low-power mode, wat hem voor gebruik in bijvoorbeeld een laptop minder geschikt maakt. Het verbruik is dan ook iets hoger dan dat van de grootste concurrent, de 980 Pro van Samsung. Nu zien we de drive ook niet direct als laptopschijf, want dit soort prestaties verdienen uiteraard een B550- of X570-moederbord.

Het feit dat hij zo snel is en dat de prijs niet exorbitant hoog is, zouden goede redenen zijn om de SN850 een Ultimate-award toe te kennen. Natuurlijk is de prijs met pakweg 220 euro voor de 1TB-drive niet gering en er zijn goedkopere alternatieven, maar je koopt voor dat geld wel de snelste drive, met afstand. Ook het feit dat de firmware die WD ons deed toekomen, de problemen inderdaad oplost, pleit voor een award. We hebben de drives immers uiteindelijk met succes kunnen testen en zijn ook in de zwaarste scenario's geen bugs tegengekomen.

Daarom hebben we besloten de WD Black SN850 onder voorbehoud een Ultimate-award te geven: zodra WD de firmware die ons probleem oploste ook daadwerkelijk uitrolt, kennen we hem definitief toe. Daarbij geldt wel het dringende advies om voor fatsoenlijke koeling van de drive te zorgen en de firmware te updaten zodra die in je Dashboard beschikbaar is. Zodra we bij onze eigen drives constateren dat dat het geval is, of van WD een datum vernemen waarop dat zal gebeuren, zullen we deze review bijwerken.Update 18-12-2020: inmiddels is de firmware beschikbaar en we hebben kunnen verifiëren dat de problemen zijn opgelost. De Ultimate-award is dan ook toegekend aan de WD Black SN850-drives.

Reacties (109)

109
109
79
9
0
23
Wijzig sortering
@willemdemoor zeer goede review.
Maar net zoals bij dat van de Samsung 980 NVMe, lijkt kritiek op afwezigheid van relevante game prestaties in real life, te ontbreken.

Ik bedoel: ook deze SSD wordt als gaming SSD in de markt gezet, maar tot er games uitkomen die optimaal gebruik maken van bv. de Direct Storage API, zullen voor de huidige games de loading times niet significant verschillen met bv. andere SSDs, SATA SSD's meegerekend.

En ik vind dat wel spijtig, want da's toch geen onbelangrijke kritische noot, die een prominente plaats verdient in de conclusie.

[Reactie gewijzigd door Mortov Molotov op 22 juli 2024 19:10]

Snap ik, maar we kunnen de ssd's nog niet afrekenen op features die nog niet beschikbaar zijn: voor zover ik weet is de DirectStorage-api nog niet beschikbaar voor Windows en staat een developer preview voor volgend jaar op de planning. Zodra het ondersteund wordt in Windows en gaming-ssd's het niet implementeren, zijn het beoordelingsminpunten...
Er wordt volgens mij niet gevraagd om het afrekenen van een SDD op features. Er wordt alleen (volgens mij terecht) gevraagd naar de prestaties van deze SSD in games ten opzicht van andere (waarschijnlijk goedkopere) SSDs. Want dat is wel waar iemand naar kijkt wanneer hij nu een PC in elkaar zet of zijn PC wilt upgrade. Wat andere testen lieten zien is dat de snelheid van een SSD vrij weinig doet met FPS en laadtijden in games, vanzelfsprekend zijn we allemaal benieuwd of dat ook aan de hand is met deze nieuwe SSD van Samsung.
Je bedoelt Western Digital (én Samsung).
Daar zijn de traces met games voor. Uiteraard doet een ssd helemaal niks voor meer of minder fps in een game, hoogstens voor laadtijden. Voor dat eerste is het nogal onzinnig om allemaal benchmarks te gaan draaien met identieke fps, voor dat laatste zijn de genoemde traces :)
Maakt Cyberpunk 2077 hiervan gebruik?
Want adhv de specs wordt hier wel bij recommended een SSD gevraagd.

Storage: 70 GB available space
Additional Notes: SSD recommended


https://store.steampowered.com/app/1091500/Cyberpunk_2077/

Al kan het ook zijn om de laadtijden in te korten.
Het gaat hier om het verschil tussen PCIe 4 SSD bandwidth dat nog niet optimaal benut kan worden totdat er gebruik gemaakt kan worden van de Direct Storage API.
Cyberpunk specs doelen op HDD vs SSD. Games kunnen goed gebruik maken van een SSD, laadtijden worden sneller, en kan haperingen voorkomen als het tijdens het spel data moet inladen.

Zie het zo: je kan over een weg fietsen, maar een gemiddelde auto is veel sneller. Dan heb je nog een sportauto, maar totdat de weg van goede kwaliteit is kan die nog niet optimaal de weg benutten.

Hier is een HDD de fiets, de meeste SSDs een gemiddelde auto en de PCIe 4.0 SSDs sportautos.
Je hebt nu al veel aan het hebben van een SSD maar nog niet zo veel aan een PCIe 4 SSD, daar wordt nog aan gewerkt.
Vanwaar haal jij dat PCIe4 bandbreedte nu niet optimaal benut zou worden?
Videokaarten. Uit tests is gebleken dat een 3080 op een PCI-E 4 AMD bord t.o.z PCI-E 3 gewoon nihil in performance verschilt.

En games idd zoals @Kobboi aandduid. Ik ben toevallig v.d week overgestapt op een nieuwe mobo/cpu met een NVME M.2 drive, maar ik merk absoluut geen praktische verschil in laadtijden met de games die ik nu speel (doom eternal, Horizon 4, F1 2020, SW Squadrons) t.o.z van m`n 840 pro sata SSD.
Ik vind idd maar weinig verschil in laadtijden, op mijn SATA SSD tov. van mijn NVME drive.
Die theoretisch toch zo'n 4x sneller moet zijn.
Dat 4x sneller zijn echt de ruwe overdrachtssnelheden die ze kunnen behalen. Bij het laden van een game komen echter meer variabelen kijken, waardoor het niet op die manier doorschaalt.
Responsetijden tussen NVMe en SSD zijn niet zo'n groot verschil. Doorvoersnelheid in deze wel (S-ATA v.s. PCIe 3 of 4).

Qua inladen van een hoop kleine bestandjes merk je dus niet zo veel verschil (t.o.v. een HDD dus wel, met alle seek-times daar), maar vooral met grote bestanden verplaatsen / inladen zul je hier verschil zien. 100GB aan data kopieren tussen mijn 2 NVMe SSD's gaat letterlijk met 1,1Gb/s :) Dat haal je met S-ATA SSD's niet.
Ik vind dat eigenlijk geen punt van kritiek. Het is toch een beetje een kip-ei verhaal. Niemand gaat ondersteuning inbouwen voor hardware die niet bestaat. Dus de hardware moet eerst op de markt komen, en daarna komt de software pas. Je kan moeilijk WD of Samsung de schuld geven dat de prestaties van pcie4 ssd's in games nog niet echt verschil maken terwijl we weten dat dat meer een "probleem" met de software is dan de hardware.
@willemdemoor @t_o_c Ik verduidelijk even:

deze ssd wordt, samen met de Samsung 980 in de markt gezet als "de" ssd voor gamers.

Waarom? Welke prestaties zijn vandaag significant beter voor gamers met die twee ssd's ivm andere? Uit welke testen blijkt dat?

Ik mis de kritiek in zowat alle reviews hoor, en ik begrijp echt niet waarom.
Hoewel WD zijn SN850's specifiek als gaming-ssd's in de markt zet, zien we dat de 980 Pro's van Samsung in onze Gaming Workload toch sneller zijn.
In de game-traces zijn die ssd's het snelst, voor je fps in een game gaat het natuurlijk allemaal geen klap uitmaken. Gewoon marketing, want het zijn gamers die de meeste componenten kopen, dus richt je je daarop, hoe dun je claim ook is (of je gooit er wat rgb tegenaan natuurlijk: oh wacht, dat doen ze ook, als de heatsink-varianten komen :P)
Dank voor deze toelichting. Wat is volgens u de waarde van de game traces in de praktijk ? Dit met oog op alle ssd's, niet zozeer deze van de huidige review?
Ik miste ook de details voor w.b.t. de gaming prestaties en ben dus elders naar een review gaan zoeken.
Hier wat grafieken bij jouw verhaal.
Deze review is al weer een maand oud:

https://www.tweaktown.com...Transfer-Rates-and-Gaming
Als de read latency/4k goed is, kan je er van uit gaan dat het voor gamen ook prima is. (For the low/avg frametimes).

In principe hoort een game engine uberhaupt niet te stotteren door game data file fetching maar zou dit gewoon al ingeladen moeten hebben voordat het gebruikt wordt.

Zeker met 16+GB systemen wordt het ordinaire geheugen gewoon heel slecht benut. (waarschijnlijk luiheid, en veel game developers cateren naar low-midrange spec hardware)

En blijkbaar geen goede scaling.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 22 juli 2024 19:10]

wat maakt het voor games tegenwoordig uit hoe snel je disk is ,

90% van alle games wachten met start toch 10-30 seconden of wanneer alle players geladen zijn afhankelijk van de game category.

Dus of je nu als eerste er bent en dan 30 sec zit te wachten of als laatste en 3 sec moet wachten omdat je nog een traditional hdd hebt maakt toch niks meer uit.

Vroeger met BF1942 was dat wel zo. toen zat ik met mijn 15K SCSI als halverwege de mag voordat de eerste tegenstanders spawnde.
Dat is een zeer goede observatie.

Ik speel vooral single player, en zowat alle games, inclusief gta 5 en RDR2, staan op mijn 4TB mechanische WD HDD (wel 256 MB cache en 7200 rpm).

Voor GTA Online maakt het overigens geen ene reet uit, gezien de notoire lange wachttijden eer je in een sessie bent.

De twee games die op m'n sata ssd staan, zijn Orbiter Space Simulator en CnC Remastered, omdat die regelmatig ingame data vd schijf lezen by design (CnC vooral bij inladen van saved games, wat tijdens missies wel vaker moet gebeuren en op een HDD irritant lang duurt)
Fijne review!

Een tip voor een verdiepend (premium? :) ) artikel over die heatsinks.

" Thermal throttling, of eigenlijk het voorkomen daarvan, is ook de reden waarom we alle M.2-drives testen met een ventilator boven op de ssd." Graag zie ik een how-to guide.

De meeste X570 moederborden hebben standaard headsinks ontworpen. Dat betekent meteen dat sommige dikkere nvme's niet meer passen onder die heatsink.

Dus mijn vraag:
Werken de heatsink-constructies van moederborden voldoende? Werkt de X-570 chipset-fan voldoende om af te koelen?
Of kun je beter kiezen voor een m.2 die geleverd wordt met heatsink?
Past dat dan nog wel in het ontwerp van het moederbord, of loopje tegen andere beperkingen aan?

[Reactie gewijzigd door Shesmart op 22 juli 2024 19:10]

Werken de heatsink-constructies van moederborden voldoende?
Ik heb niet op alle (goede) vragen van je een antwoord maar hier heeft @Tomas Hochstenbach een paar jaar geleden wel naar gekeken.
C't heeft er deze maand aan getest.
Kort door de bocht: piekbelastingen die lang genoeg duren om thermal throttling te laten ingrijpen komen normaal gesproken vrijwel niet voor. Heatsinks maken wel uit voor benchmarks en use cases waar langdurig grote hoeveelheden data geschreven wordt, maar die zijn schaars.
De WD SN850 prijzen mét heatsink zijn naar mijn mening buiten proportioneel hoger geprijsd.

Ik zet er voor een paar euro wel een Ali heatsink (compleet geleverd met thermal pad en elastieken voor montage) op met 4 tie wraps (ipv elastieken) en dat werkt zeer goed.

Msi verkoopt een B550 ITX bord met een Chipset fan (althans, zo lijkt het) maar het schijnt dat deze eigenlijk bedoeld is om de NVME drive te koelen.

De X570 chipset koelers zijn volgens mij niet bedoeld om NVME drives mee te koelen, maar om de chipset te koelen.
Edit: X570 ATX borden koelers, bij ITX is het een ander verhaal.

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 22 juli 2024 19:10]

De X570 chipset koelers zijn volgens mij niet bedoeld om NVME drives mee te koelen, maar om de chipset te koelen.
De X570-chipsetkoeler wordt op sommige moederborden gebruikt als een hybride koeler voor zowel je NVMe als je chipset. Bij de mijne bijvoorbeeld (Gigabyte AORUS X570 Mini-ITX; pricewatch: Gigabyte Aorus X570 I PRO WIFI), hier wordt de koeler gebruikt om de op de processor aangesloten NVMe drive te koelen. De op de chipset aangesloten NVMe zit ongekoeld aan de onderkant.
Ja, inderdaad... ziet er ook zo uit als de koeling op het MSI B550 ITX bord.
Daarbij werkt het volgens mij net zoals jij aangeeft en net zoals met jouw moederbord.
Ik had eigenlijk de ATX X570 borden in het hoofd 8)7 en daarbij is het, volgens mij, wél zoals ik aangaf.

Nu las ik wel weer ergens dat, op bijvoorbeeld een Asus B550 ITX bord dat het ventilatortjes op de NVME drive temperatuur reageert en niet op de chipset temperatuur.
Het leuke van moederborden met een actieve NVMe koeler is dat je er dit soort decadente dingen (pricewatch: Icy Box Heat pipe heat sink for M.2 SSD) op kan plakken en het vaak nog goed werkt ook (als de koeler een eigen fan header heeft, wat bij mij dus het geval is)

Kijk er erg naar uit om mijn ITX-build af te maken en hem helemaal vol te stoppen met dit soort dingen, gewoon omdat het kan
Omg die is lomp, dat lijkt wel een ouderwetse Thermalright northbridge koeler :P
Je bedoeld dat die erop kan omdat je dan al de fan header op het bord hebt? :D

Ik denk alleen dat die i.c.m. ITX borden problemen gaat geven met veel low-profile koelers afgezien van de kleinsten misschien?

Deze Icy Box koeler is misschien nog wel handig met deze "hete" WD SN850 drives, anders lijkt het mij overkill.
Passief ook nog wel denk ik :P
Maar wie zou zoiets gaan gebruiken?
Ik merk met het dunste en goedkoopste Ali heatsinkje al dat de temperaturen aanzienlijk lager blijven en dat er geen throttling meer voorkoomt.
Maar ik heb dan ook overkill airflow in de behuizing.

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 22 juli 2024 19:10]

Thermalright northbridge? Even zoeken hoor, nu ben ik benieuwd! Dit ding? productreview: Thermalright HR-05 SLI/IFX review door 450SL
Dit soort dingen worden nog steeds verkocht, laatst de PCCooler HB-802 gevonden. Northbridge-koeler in net zo'n stijl, alleen dan ook nog met mounts zodat je er een 80 mm case fan op kan installeren.
Ga deze gebruiken voor een hobbybuild waarbij ik een mATX kast helemaal volstamp met zoveel koelers, gewoon omdat het kan en omdat het best interessant is om te zien welke koelsystemen er allemaal wel niet zijn.

De Icy Box heat sink koeler gaat inderdaad snel problemen opleveren, maar er zijn ook best wat ruime mITX-kasten die nog prima een compacte towerkoeler kunnen huisvesten, ipv een topflowkoeler die veel oppervlak inneemt. Of waterkoeling. Ik heb zelf een Corsair Obsidian 250D. Een grote Mini-ITX-kast, echt gemaakt voor waterkoeling ook. Ik ga niet aan de waterkoeling, ik ga voor een compacte towerkoeler

Ik denk dat deze SSD-koeler bij uitstek geschikt is voor mensen die net zoals ik een hybride chipset/NVMe koeler hebben, en hier erg goede semi-passieve performance op willen hebben. De koeler kan je namelijk installeren op de bestaande pin header, die wordt geregeld door bestaande sensoren, in plaats van dat je hem op een case fan header moet prikken en je voor de snelheidsregeling dus afhankelijk bent van een sensor die maar net een beetje op de goede plek moet zitten. Het resultaat is een koeler die bijna nooit wat hoeft te doen (veel X570-koelers draaien al mooi rustig passief), maar wordt het hem echt te heet onder de voeten wordt, dan kan hij zichzelf altijd nog beheersen. Een passieve SSD-heatsink hierop plakken is absoluut geen goed idee, bijna geen enkel X570-moederbord kan zich volledig passief koelen.
Ik ben wel erg benieuwd naar hoe koel mijn SSD aan de onderkant van mijn moederbord gekoeld zal worden met een passieve heatsink. Warmte gaat naar boven, bij deze SSD gaat het dus terug de SSD in. Ik heb trouwens wel het idee dat deze SSD strak onder de CPU koeler of de chipset zit, zodat de warmte ook nog het moederbord in stroomt. Mocht het allemaal niet genoeg zijn, dan heeft AliExpress ook nog actieve SSD-koelers met een turbinekoeler. Mooi plat, en toch performance
En voor w.b.t. de NVME drive achterop je moederbord: hou ook de dikte van de heatsink in de gaten anders past je moederbord / de NVME drive met heatsink niet meer in de case.

Inderdaad is een passieve heatsink op de NVME drive op ITX 570 borden geen goed idee.
Want dan kan de meegeleverde/originele heatsink van het bord (Met de ventilator) niet meer op zijn plek.
Als ik het nu goed begrijp doet de ITX X570 borden ventilator de chipset én de NVME drive koelen.

Een heatsink/passief koelen van de NVME drive kan dus wél op de ATX borden, daar is de ventilator enkel nodig voor het chipset koelen... op een andere plek dan waar de NVME drives komen.

Op de ITX borden wordt de NVME drive vaak bovenop de chipset gemonteerd en dan plaats je bovenop de NVME drive de meegeleverde heatsink met ventilator (met thermal pad ertussen).
Het lijkt me anders ook dat de NVME driver op ITX borden zeer warm wordt...
Warmte van de chipset aan de onderkant van het PCB en warmte van de NVME drive chips aan de bovenkant van het PCB.

Bij B550 is de meegeleverde heatsink/ventilator combinatie voornamelijk voor de NVME drive en word de fanspeed ook daarop geregeld.
De B550 chipset heeft over het algemeen geen actieve koeling nodig.

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 22 juli 2024 19:10]

Probleem is dat flash geheugen juist warm wilt zijn (alleen de controller niet) - zo'n koeler kan dus de levensduur van je SSD negatief beïnvloeden.
Je kunt op die boarden zelf kiezen.

je kunt het MB koel element er gewoon af laten en die van de stick gebruiken of die van de stick er af halen goede pata toe voegen en dan die van je mobo gebruiken wat je zelf wilt
Bij mijn nieuwe moederbord de Gigabyte X570 Aorus Pro worden er standaard koelers geleverd, Gigabyte levert op zijn beurt twee ssd-koelers mee voor zijn M.2.

Ik vind de prijzen juist netjes voor het 1TB model
Ik doelde op het feit dat de WD SN 850 SSD's mét en zonder heatsink verkocht worden.
En dat het model mét heatsink dus veel duurder is.

Het scheelt bij Megekko gewoon €54,00 :P (1TB SN850 zonder heatsink vs 1TB SN850 mét heatsink)

Als je al heatsinks bij je mobo hebt dan is het dus helemaal een no brainer om gewoon het model zonder heatsink te kopen.

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 22 juli 2024 19:10]

Minpunten voor een bug die opgelost is in de firmware :?
Lijkt me een terechte minpunt ja. Je weet als consument immers niet of je, als je deze SSD koopt, de nieuwe firmware hebt, of nog de oude versie met het probleem.

Wij als tweaker kunnen die firmware wel upgraden, maar 99 procent van de mensen heeft geen flauw idee hoe dat moet, of wat 'firmware' uberhaupt is....

En als WD dan ook nog zo vaag blijft over het probleem, kan je er dus ook nog eens niet 100 procent op vertrouwen dat je data veilig is op die SSD, als je de oude firmware gebruikt. Dat men zo schimmig is, geeft ook geen fijn gevoel, en als de communicatie met WD kennelijk ook nog zo stroef loopt als de review meldt, helpt dat niet bepaald mee.

Dit alles bij elkaar opgeteld lijkt me zeker wel een minpuntje waard.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 19:10]

99% van de mensen weet dan ook eigenlijk helemaal niet wat een ssd is en zal nooit een losse ssd kopen. Dit is toch vooral een markt waar consumenten weten wat ze kopen.
Maar dit producten wordt natuurlijk niet alleen voor DiY gebruikt, ook in bepaalde prebuilds kan je dit soort hardware tegenkomen. Daarnaast overschat je de DiY consument nogal als je alleen denk dat dit de category "tweaker" betreft, zelfbouw is tegenwoordig vrij populair, ook bij consumenten (vooral gamers) die niet exact weten wat ze doen of wat het beste is.
Er zijn gradaties tussen normie en Übertweaker. Men kan ook gewoon argumenteren dat men zelf geen zooi wil flashen: Ik werk en game op Linux, waarvoor er geen builds worden geleverd van de meeste flashing tools. Als ik dan firmware wil updaten moet ik een Windows installatie scoren en beheren: zonde van de tijd.
Mensen worden geacht de software die ebij hoort (Samsung Magician / WD Dashboard) te installeren die de health maar ook firmware updates in de gaten houdt. Doe je dat niet, tja... Zoals ik hierboven al aangaf (en dat ga ik niet bij elk antwoord op mijn post doen :)) als je het installeert zoals de fabrikant opgeeft, namelijk installeer dat WD Dashboard, krijg je die update vanzelf als hij in orde is. Ik snap dat het voor NU flakey is, maar dat kan je wel van elke hardware zeggen waar security of stability fixes voor uitkomen...
Staat ergens in de voorwaarden dat die software geïnstalleerd moet worden? Is die software beschikbaar voor alle platformen waarop je de hardware kan gebruiken?

Ik begrijp dat anders elke hardware pre-fixes 'flakey' genoemd kan worden, maar dat is toch een van de doelen van de review? "Koop het [nog] niet, want er zijn problemen".

Het is geen pre-production- of bèta-versie: de hardware is via retail verkregen. Er is een update om leesfouten op te lossen, maar die update is nog niet te verkrijgen, zelfs als je de (niet-verplichte?) software installeert. WD weet overigens blijkbaar niet of ze de update wel aanraden.

Kort maar correct: als je de WD SN850 nu koopt, is er een grote kans dat zware workloads leesfouten produceren, en je kan er nog niets aan doen.
Minpunten voor een SSD waarvan je niet weet of je data veilig is. Er is wel een fix, maar die is niet publiek beschikbaar. Hoeveel euro heb je daar voor over?
Er zijn wel meer SSD's of hardware met problemen, daarvoor zijn er nou toch ook updates? Of zetten we ook bij elke Intel CPU minpunten voor alle lekken die daarin zitten? Een heel oud voorbeeld is de Samsung 840 Evo die ik zelf nog steeds in mn pctje gebruik, was meen ik een van de eerste TLC drives en die werden maar trager en trager, tot het moment dat data niet meer terug te lezen was. Bleek iets te zijn met degradatie van de cellen als die x dagen of maanden niet gewijzigd was. Is uiteindelijk ook een firmware update voor gekomen die het oplost.

Bij een SSD wordt je geadviseerd om de tooling die erbij hoort te installeren. Bij Samsung is dat Magician, bij WD is dat het Dashboard. Als je die niet installeert (ik heb zoiets zelf nooit meedraaien) ben je het zelf schuld als je updates mist. En deze update is NU nog niet publiek beschikbaar, maar dat zal heus niet lang meer duren. En ik kan me best voorstellen dat ze deze update eerst helemaal fatsoenlijk willen uitkristalliseren.

Nee, als je eatly adopter bent kan je dingen verwachten, daar zijn nou net updates voor mogelijk gelukkig, ik zie dat niet meteen als iets negatiefs.
Er is een reden dat OCZ drives niet meer bestaan ;)
Of nog beter gezegd: het hele merk OCZ (in haar oorspronkelijke vorm) bestaat niet meer....
Niet alles is op te lossen met firmware.
Ik denk vooral omdat communicatie moeilijk loopt en de opgeloste SSDs rechtstreeks vanuit WD kwamen (en dus mogelijk specifiek zijn uitgekozen) terwijl de firmware update vandaag nog niet beschikbaar is voor het grote publiek. Als ik vandaag deze SSD in de winkel ga kopen en die test herhaal is de kans dus reëel dat mijn SSD ook zal crashen en terug moet.
De bug is opgelost in firmware die niet voor het publiek beschikbaar is bij het uitkomen van dit artikel.
Wat mij betreft mag Tweakers min punten geven voor iedere fabrikant die zijn drivers/firmwares niet via de gebruikelijke kanalen distribueert en eist dat je een of andere software van de fabrikant installeert. We zijn 2020, de tijd dat we 20 websites moesten bezoeken om erachter te komen of er nieuwe drivers/update/firmware was, dat mag toch echt eens definitief naar het museum verwezen worden.

De thuisgebruiker zit echt niet te kijken naar die details maar de doorsnee Tweaker is ook niet happig om allerhande software tooltjes te installeren om de boel up to date te houden. En system admins zijn al helemaal niet happig om via een dergelijk tooltje firmwares te moeten gaan installeren op al hun devices.

Echter de reden dat Tweakers hier terecht een minpunt voor geeft:
Enkel het gouden test exemplaar was ok, Tweakers wilt een eerlijke review, het product testen dat de consument koopt en niet iets gaan reviewen wat niet overeenkomt met de realiteit. Anders kan je heel het review idee de vuilbak in gooien want dan hebben we er niets meer aan als ik niet hetzelfde koop dan wat in de review getest is.

WD zegt wel, met een firmware update is het opgelost, ja ok, maar waarom rollen ze die firmware dan niet uit? En als ze die firmware nog eerst willen testen, waarom hebben ze niet die update niet naar Tweakers gestuurd? Waarom hebben ze een ander device opgestuurd? Ze hadden perfect een overeenkomst erbij kunnen stoppen dat Tweakers een boete moet betalen als ze die firmware update verder verspreiden, er worden continu dergelijke afspraken gemaakt zoals bijvoorbeeld wanneer reviews bij games mogen verschijnen.

WD kan veel zeggen maar Tweakers heeft geen enkele garantie dat wat WD zegt ook de waarheid is. En dat is een dik probleem als reviewer, je moet maar geloven wat de fabrikant zegt, waarom reviewen, de fabrikant zal ook wel zeggen hoe snel het ding is dus geloof dat ook maar zomaar.

Daarnaast is de controller héél belangerijk bij dit soort devices, enkel de controller weet hoe de data in de cellen kriskras door elkaar staat. Als de controller tilt slaagt ben je alles kwijt. Dat is een risico want soms zijn er bugs waarna je plots al u data kwijt bent.

Mogelijks spreekt WD de waarheid, mogelijks slagen ze er niet in de controller up te daten zonder dat de controller gereset word (en dus je alle data kwijt bent), mogelijks zit er een andere controller op dat gouden exemplaar terwijl het niet deftig op te lossen bij de exemplaren in de winkel, wie zal het zeggen?

[Reactie gewijzigd door sprankel op 22 juli 2024 19:10]

Ik zou het een keer fijn vinden als er een hoge capaciteit SSD beschikbaar zou komen voor een fatsoenlijke prijs. Voor nu lijkt het erop dat je iets meer als € 100 per TB blijft betalen. Zelfs de QLC sata SSD's zijn gigantisch duur

Zal waarschijnlijk voorlopig niet gebeuren
Je hebt bijvoorbeeld de pricewatch: Kingston A2000 1TB, die kost precies 100 euro. En presteert voor zijn klasse prima. Lijkt me een prima prijs eigenlijk.

Je kan ook voor een wat ouder model gaan, al dan niet via SATA. Denk aan de pricewatch: Samsung 860 EVO 1TB. Die kost 105 euro, en presteert nog steeds uitstekend voor normaal gebruik.

Of wat dacht je van de pricewatch: WD Blue SN550 1TB (WDS100T2B0C)? Die kost zelfs nog minder dan 100 euro, en is voor vrijwel alle gebruik nog meer dan snel genoeg.

De prijzen zijn de laatste jaren al flink gedaald bij de SSD's hoor, alleen 2 TB en meer zijn nog vrij duur, en de pci gen4-dingen zijn ook wat duurder, maar het overgrote deel van de mensen heeft die dan ook helemaal niet nodig.
Ik wou net ook een comment hier over gaan posten. De A2000 is namelijk Tweakers' eigen best value uit vorige tests en constistent een van de meest populaire SSD's in de pricewatch. Ondanks de andere prijsklasse lijkt het me dan juist interessant als ze die meenemen in de vergelijkingstabellen. Dan zie je namelijk wat je koopt voor ruim het dubbele bedrag.
Dat is het nou juist. Ik wil mijn HDD van 4TB vervangen voor een SSD. :(
Gaming zeker? Het scheelt al als je OS op een SSD staat, maar alles van SSD laden wordt wel wat duurder.
Ach, naar mijn idee is het nog niet zo gek lang terug dat je ruim een euro per GB betaalde, non-SSD. Dan is 100 per TB op NVMe zo gek niet.
Die firmware update lijkt redelijk essentieel, het koelprobleem zou met wat aftermarket geknutsel ook een heel eind op te moeten lossen zijn. Ik ben benieuwd wat we eerder zien, de officiële koeloplossing of iemand die het zelf oplost met gelijkwaardig (of beter) resultaat.
Hoezo zou een officiële koel oplossing lang duren? WD heeft van hun SN750 standaard een variant met heatsink (van EK).

Jammer dat deze SSD relatief veel verbruikt, ik had juist voor WD gekozen met de SN750 omdat deze relatief zuinig was :)
Ik zeg nergens dat de officiële oplossing lang zou duren...
Anoniem: 58485 @GenGF10 december 2020 07:13
SSD's mochten naar mijn idee gerust warm worden, en als het te heet wordt zoals bij bepaalde workloads dan throttled de controller gewoon een stap terug. Wel ten koste van performance maar de levensduur wordt er niet anders van.

Meeste bordjes komen ook met een heatsink holder onder de chipset bijv. De Nvme SSD schroef je in het moederbord en een heatsink gaat eroverheen die dan contact maakt. Zo wordt de excessieve warmte gewoon afgevoerd naar het heatsinkje toe.
Het geheugen zelf mag warm worden, de controller van de ssd liever niet.
Stel dat je deze SSD in je PS5 stopt, zou de PS5 dan in staat zijn om de firmware te updaten? Of moet je hem daarvoor eerst in je PC steken?
In je PC steken dus. Firmware updates gaan bijna altijd via losse update-programma's of via bijgeleverde dashboard-software...
Kan je het nog wel een minpunt noemen als de firmware update het oplost?
ja, hoe moet ik dat installeren onder Linux?
Tsja, klinkt als haastige release. Er is nu extra werk vereist van gebruiker, als je niet bekend bent met het probleem denk je er mogelijk niet aan om die upgrade te doen (ik heb nog nooit een SSD firmware upgrade gedaan, en zat er al aardig vroeg bij in de tijd dat een 16GB SSD groot was). Ik vindt het zeker een minpunt, voor mij zijn zero-day patches nog altijd niet genormaliseerd, maar misschien wordt ik oud met mijn 29 :Y)

PS. hier kan je ook niet zelf updaten, je moet dat ding retour sturen.

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 22 juli 2024 19:10]

Nette prestaties van deze SSD. Wel apart dat de 2TB zo veel langzamer is dan de 1TB Versie. Normaal zijn de grote versies best snel en zitten ze zicht bij elkaar. Maar in dit geval is het verschil wel erg groot. Vraag me af wat er met een eventuele 4TB versie zou gebeuren. Hopelijk kunnen nog wat aan de prestaies van de grotere modellen doen.
De catalog met datalocaties word steeds groter. Dit is niet anders dan geheugen dat ook langzamer word naarmate de capaciteit groter word.
Fair maar bv de 980 Pro en 970 Evo Plus hebben daar geen last van. Dat betekend dus eigenlijk dat WD daar te weinig rekening mee gehouden heeft.
Dat de kleinere modellen trager zijn is bekend doordat er naar minder geheugen modules tegelijk geschreven kan worden. Maar de controller / firmware van deze SSD is dus niet optimaal voor 2TB laat staan een eventuele 4TB versie. dan zakken je prestaties nog verder.
Hopelijk kunnen ze daar nog wat aan doen.
Goed punt wat ik zeker in de gaten ga houden.

Met het steeds excorbitant groter worden van game installs is mijn 1TB SSD eigenlijk alweer te klein dus een 2TB is inmiddels denk ik voor best een grote groep interessant.

Vroeger kon je er min of meer van uitgaan dat groter in ieder geval niet langzamer was. Blijkbaar nu niet meer. Gelukkig komen er nu veel nieuwe nextgen nvme controllers uit dus komt er meer keuze.
Ja inderdaad ik ben toen ook van 512GB SSD's naar een 2TB gedaan omdat de games zo veel groter worden.
Maar goed blijkbaar moet je in de toekomst goed opletten of die grotere SSD's wel snel zijn en niet te veel perstaties in leveren tov twee kleinere. Net als je eerst niet een te kleine moest kopen omdat je dan veel prestaties laat liggen. 1TB is momenteel de sweetspot qua prestaties. kleiner = lagere performance en hoger in sommige gevallen helaas ook.
Dat is compleet anders, sorry.

Groter geheugen (meer chips) betekent langere data-lijnen met meer capaciteit en zelfinductie. Daarom heb je een lagere bandbreedte - je dV/dt moet lager zijn, en je spanning varieert niet dus de tijd moet langer worden.

Een "catalog met datalocaties" (flash remapping voor wear levelling) wordt niet linear doorzocht, dus er is geen reden om aan te nemen dat die langzamer wordt. De controller is tenslotte identiek.
@willemdemoor volgens mij vergeten de betreffende ssd op te nemen in het prestatie-index overzicht?

/edit: en nu staat 'ie er wel bij

[Reactie gewijzigd door lordsnow op 22 juli 2024 19:10]

ja, die grafiek was gecached en moest even opnieuw aangeslingerd worden :D
@willemdemoor ik zie de SN850 -jes nog niet terug in de PCMark Consistency tabellen, klopt dit?
Ja, gek is dat, aan de achterkant wel (net als de perf-index)... ook opnieuw gegenereerd en nu wel zichtbaar (y)
Dacht even dat het misschien aan mij lag, maar gelukkig.
Die consistency check eens op de eigen servers loslaten? :P
Kun je de firmware ook upgraden vanuit Linux? En is die uitlees-software van WD ook beschikbaar voor Linux? Of kun je dit gewoon uitlezen als een SMART-data zoals je ook met een SATA-drive zou doen?

Ik heb nog geen moederbord met M2 aansluiting dus ik weet niet hoe zo'n M2 apparaat zich identificeert in de Linux kernel. Ik was juist van plan om de Samung EVO 980 Pro te halen voor mijn nieuwe build, maar als deze beter is tegen nagenoeg dezelfde kosten dan mag het ook de WD Black zijn.
* danger89 zelfde probleem...

Wat nu? Moet ik nu seriously Windows installeren om dat WD Dashboard te kunnen installeren?
Jup, net zoals bij al die andere tooltjes van andere fabrikanten.
Zou je denken dat we anno 2020 wel slimmer zijn dan gebruikers via losse software firmware te voorzien waarbij de meeste users zich totaal niet bezig houden met tooltjes. Eentje voor de storage, eentje voor het moederbord, eentje voor allerhande firmware van de laptop,... 8)7

Zowel MS als Linux hebben daar al lang oplossingen voor maar eerlijkheidshalve, enkel bij producten van MS zelf zoals de Surface lijn zie ik firmware updates gebeuren vanuit het OS. Daarbuiten zal het nog gebeuren maar het is zeldzaam in mijn ervaring

MS: Component Firmware Update
Linux: Linux Vendor Firmware Service

WD is aangesloten bij het Linux verhaal maar of ze ook daadwerkelijk hun firmwares daarop uit brengen, dat is een ander verhaal.

(waarbij die tooltjes uiteraard ook altijd admin rechten nodig hebben, er zijn ook andere oplossingen maar dat is dan meer enterprise/server gericht)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.