Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Samsung Galaxy Book S Review

Eerste tests met Intels Lakefield-chip

Inleiding en exterieur

Op Tweakers reviewen we eigenlijk geen Samsung-laptops meer en dat heeft een simpele reden: Samsung verkoopt zijn laptops niet meer in de Benelux. Toch gaan we het in deze review over een Samsung-laptop hebben, al zul je hem niet in de lokale winkel terugvinden. De reden is de Intel-processor met codenaam Lakefield. Lakefield is de eerste keer dat Intel een big.Little-ontwerp toepast en dergelijke chips zijn bedoeld voor de dunste laptops van dit moment. We besteden uitgebreid aandacht aan de chip en zijn prestaties, maar we kijken uiteraard ook naar de laptop zelf.

Als we zeggen dat Intel deze chip voor de dunste laptops bedoeld heeft, dan voldoet de Galaxy Book S aan die verwachting, want Samsung heeft een indrukwekkend dunne laptop gebouwd, met een gewicht van slechts 930 gram. De onderkant van de laptop is middenin dikker dan aan de randen, waardoor de behuizing nog dunner lijkt dan hij eigenlijk is. De materiaalkeuze is anders dan we van de meeste laptops gewend zijn, want hoewel de buitenkant helemaal van metaal gemaakt is, is het gedeelte rondom het toetsenbord van plastic. Dat plastic is niet van het gladde soort, maar voorzien van een textuurtje, waardoor het niet goedkoop aanvoelt. Het is niet het stevigste deel van de laptop, want hoewel die aan de randen stevig aanvoelt, is dat in het midden niet het geval en daar kun je de behuizing dus een stukje indrukken. Gebeurt dat in de praktijk vaak? Waarschijnlijk niet, maar dat aspect voelt dan weer wel wat goedkoop aan.

Wat juist solide aanvoelt, is de schermconstructie. Doordat ze steeds smallere schermranden krijgen, lijkt het bij veel laptops die we in de afgelopen tijd hebben gereviewd, moeilijker om alsnog een stevig scherm te bouwen, maar Samsung laat zien dat het geen probleem hoeft te zijn. Het scherm is niet te torderen en je trekt het ook niet scheef als je het aan een van de hoeken probeert open te trekken. De voorkant van het scherm is helemaal van glas gemaakt, want de laptop is voorzien van een touchscreen en het glas zorgt ervoor dat je vinger gemakkelijk over het paneel glijdt.

Over de aansluitingen kunnen we kort zijn; de Book S heeft twee keer usb-c en een minijackaansluiting en dat is het. In de doos wordt een verloopje naar hdmi meegeleverd en een verloopje om een usb-a-apparaat aan te sluiten. Veel fabrikanten laten dat weg, dus het is netjes dat Samsung het wel meelevert. Onder in de laptop is ook een micro-sd-kaartlezer verstopt. De kaart kun je in een tray stoppen, die bij ons reviewsample niet meer aanwezig was.

Het toetsenbordje van de Book S heeft weinig travel, wat geen verrassing is als je naar de dikte van de laptop kijkt. De aanslag voelt wat slap aan doordat de toetsen weinig weerstand bieden. Heb je een stevige aanslag, dan zie je de behuizing vooral in het midden meeveren. De glazen Precision Touchpad voelt stevig aan als je hem netjes indrukt aan de onderkant, zoals het bedoeld is, maar als je de muisklik wat hoger maakt, zie je ook op dat punt de behuizing behoorlijk inveren.

Hardware en benchmarks

Het kloppend hart van de Galaxy Book S en de reden dat we een laptop die je niet kunt kopen, toch reviewen, is Lakefield. Het is de eerste keer dat Intel een processor bouwt op basis van het big.Little-concept, wat gemeengoed is bij smartphone-socs. Simpel gezegd heeft Intel vier Atom-cores op basis van de Tremont-architectuur samengevoegd met een Sunny Cove-core. De Tremont-cores worden gemaakt op 10nm en zijn (nog) niet in consumentenapparaten te vinden, maar wel als zuinige serverchips. Sunny Cove is de architectuur die Intel gebruikt in zijn Ice Lake-processors, die we wel veelvuldig in laptops tegenkomen, maar dan worden er meestal vier cores gebruikt.

Vlnr: Lakefield schematisch weergegeven, Lenovo X1 Fold, Microsoft Surface Neo

Bij Lakefield combineert Intel dus vier Tremont-cores met een Sunny Cove-core, maar dat is niet het enige dat nieuw is. Lakefield is namelijk 'gestapeld' en maakt gebruik van een base die, die op 22nm gebakken wordt en waarin de i/o-controllers zijn ondergebracht, terwijl daarbovenop de compute die ligt, die bestaat uit de 10nm-cpu-cores, maar ook de gpu, die net als bij Ice Lake van Intels 'gen11'-igp's is. Daar weer bovenop ligt 8GB lpddr4x-geheugen op een snelheid van 4267MT/s. Dat pakketje is bijzonder klein; het meet 12x12x1mm en is daarom geschikt voor dunne laptops, maar bijvoorbeeld ook voor kleinere apparaten. Microsofts vouwbare Surface Neo-tablet krijgt bijvoorbeeld een Lakefield-processor en dat geldt ook voor de vouwbare ThinkPad X1 van Lenovo. Wil je meer over Lakefield weten? De buren hebben er een uitgebreid achtergrondartikel over geschreven.

Cpu Cores/threads Graphics eu Cache tdp Basisklok Max. Turbo Max. allcore-turbo Gpu-klok max.
i3-L13G4 5/5 48 4MB 7W 0,8GHz 2,8GHz 1,3GHz 0,5GHz
i5-L16G7 5/5 64 4MB 7W 1,4GHz 3,0GHz 1,8GHz 0,5GHz

Intel biedt Lakefield in twee smaken aan: een i3- en een i5-variant. De cpu's zijn voorzien van de eerder genoemde vijf cores en de gen11-gpu. Het i5-model beschikt zelfs over 64 execution units en bij Ice Lake-processors zou Intel het dan over een Iris Plus-gpu hebben, maar bij Lakefield gebruikt Intel alleen de term 'UHD-graphics'. Waarschijnlijk wordt dat gedaan omdat de prestaties van deze gpu's door de maximale kloksnelheid van 500MHz niet vergelijkbaar zijn met die van de Iris-gpu's. De maximale klokfrequentie kan alleen op de Sunny Cove-core gehaald worden.

Samsung Galaxy Book S
Processor Intel Core i5-L16G7
Cores/threads 5/5
Klokfrequentie (turbo) 1,4GHz (3,0GHz)
Gpu Intel UHD Graphics
Werkgeheugen 8GB lpddr4x-4267
Opslag Samsung KLUFG8RHDA-B2D1, 512GB eUFS
Wifi Intel wifi 6 AX200
Scherm 13,3", 1920x1080 pixels, touchscreen
Schermpaneel BOE 07E7
Gewicht 0,93 kilogram
Accu 42Wh
Besturingssysteem Windows 10 Home

De Galaxy Book is voorzien van de snelste Lakefield-processor van dit moment en die heeft 8GB werkgeheugen. De opslag bestaat uit eUFS-geheugen van Samsung zelf en al die chips zijn vastgesoldeerd en dus niet vervangbaar.

Het moederbordje van de Galaxy Book S is lekker compact en de meeste ruimte wordt ingenomen door de accu. De hardware wordt passief gekoeld door een koperen plaat en gezien het lage verbruik moet dat voldoende zijn.

Benchmarks

Wat mag je dan verwachten van Lakefield? De vier Atom-cores zijn natuurlijk niet de snelste, maar de Sunny Cove-core is wel vlot. We draaien om te beginnen uiteraard met Cinebench, waarbij alle cores aan het werk gezet worden.

  • Cinebench R15 - Multi
  • Cinebench R15 - Single
Cinebench R15 - Multi
Laptop Aantal cores Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
HP Envy x360 13-ay0001nd 6 Ryzen 5 4500U
837
Dell XPS 13 9300 4 Ci7-1065G7
782
Lenovo Yoga C930-13IKB 4 Ci7-8550U
626
Acer Aspire 5 A514-52-396M 2 Ci3-10110U
367
Apple MacBook Air 2020 13,3" 4 Ci5-1030NG7
363
Lenovo ThinkPad E490 2 Ci3-8145U
317
Apple MacBook Air 2018 13,3" 2 Ci5-8210Y
286
Samsung Galaxy Book S 5 Ci5-L16G7
258
Microsoft Surface Go 2 2 Cm3-8100Y
252
HP Spectre Folio 13 2 Ci7-8500Y
206
Microsoft Surface Go 2 P 4415Y
155
Cinebench R15 - Single
Laptop Aantal cores Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Dell XPS 13 9300 4 Ci7-1065G7
180
Acer Aspire 5 A514-52-396M 2 Ci3-10110U
168
Lenovo Yoga C930-13IKB 4 Ci7-8550U
167
HP Envy x360 13-ay0001nd 6 Ryzen 5 4500U
164
Lenovo ThinkPad E490 2 Ci3-8145U
146
Apple MacBook Air 2018 13,3" 2 Ci5-8210Y
124
HP Spectre Folio 13 2 Ci7-8500Y
103
Microsoft Surface Go 2 2 Cm3-8100Y
96
Apple MacBook Air 2020 13,3" 4 Ci5-1030NG7
96
Samsung Galaxy Book S 5 Ci5-L16G7
93
Microsoft Surface Go 2 P 4415Y
58

De resultaten zijn vervolgens niet echt indrukwekkend als je bedenkt dat de MacBook Air 2018 en Surface Go 2 ongeveer even snel zijn als Lakefield in Cinebench Multi. Die twee laptops beschikken over oudere cores, in essentie nog van de 14nm-Skylake-architectuur, maar die cores zijn wel snel genoeg om het vijftal van Lakefield bij te houden. Bij belasting van één core, in Cinebench Single, wordt de snelle Sunny Cove-core aan het werk gezet en haalt de laptop een vrijwel net zo hoge singlecorescore als andere laptops met een zuinige cpu, zoals de Surface Go 2 en MacBook Air. Het is natuurlijk een beetje de vraag of Cinebench de benchmark is die je op een Lakefield-processor moet draaien, omdat de cpu niet bedoeld is om mee te gaan renderen, maar eerder voor een lange accuduur tijdens (connected) stand-by. Anderzijds is het interessant om te zien dat de gecombineerde kracht van de vijf cores ongeveer overeenkomt met die van een dualcore-m3-processor.

  • 3DMark Cloud Gate
  • 3DMark Cloudgate - Graphics
  • 3DMark Cloudgate - Physics
  • 3DMark Night Raid
  • 3DMark Night Raid graphics
  • 3DMark Night Raid Cpu
3DMark Cloud Gate
Laptop Videochip Aantal cores Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
HP Envy x360 13-ay0001nd Rad. RX Vega 6 6 Ryzen 5 4500U
14.610
Dell XPS 13 9300 Iris Plus 4 Ci7-1065G7
14.416
Lenovo Yoga C930-13IKB Intel UHD 620 4 Ci7-8550U
8.706
Acer Aspire 5 A514-52-396M Intel UHD Graphics 2 Ci3-10110U
7.270
Lenovo ThinkPad E490 Intel UHD 620 2 Ci3-8145U
5.996
Apple MacBook Air 2020 13,3" Iris Plus 4 Ci5-1030NG7
5.880
Microsoft Surface Go 2 Intel UHD 615 2 Cm3-8100Y
5.875
Samsung Galaxy Book S UHD Graphics G7 (Lakefield GT2 64 EU) 5 Ci5-L16G7
5.875
Apple MacBook Air 2018 13,3" Intel UHD 617 2 Ci5-8210Y
5.835
HP Spectre Folio 13 Intel UHD 615 2 Ci7-8500Y
4.534
Microsoft Surface Go Intel HD 615 2 P 4415Y
4.295
3DMark Cloudgate - Graphics
Laptop Videochip Aantal cores Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
HP Envy x360 13-ay0001nd Rad. RX Vega 6 6 Ryzen 5 4500U
22.442
Dell XPS 13 9300 Iris Plus 4 Ci7-1065G7
18.874
Lenovo Yoga C930-13IKB Intel UHD 620 4 Ci7-8550U
10.094
Acer Aspire 5 A514-52-396M Intel UHD Graphics 2 Ci3-10110U
9.061
Apple MacBook Air 2020 13,3" Iris Plus 4 Ci5-1030NG7
8.707
Samsung Galaxy Book S UHD Graphics G7 (Lakefield GT2 64 EU) 5 Ci5-L16G7
8.132
Apple MacBook Air 2018 13,3" Intel UHD 617 2 Ci5-8210Y
8.131
Microsoft Surface Go 2 Intel UHD 615 2 Cm3-8100Y
7.883
Lenovo ThinkPad E490 Intel UHD 620 2 Ci3-8145U
7.357
Microsoft Surface Go Intel HD 615 2 P 4415Y
6.900
HP Spectre Folio 13 Intel UHD 615 2 Ci7-8500Y
6.027
3DMark Cloudgate - Physics
Laptop Videochip Aantal cores Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Dell XPS 13 9300 Iris Plus 4 Ci7-1065G7
7.892
HP Envy x360 13-ay0001nd Rad. RX Vega 6 6 Ryzen 5 4500U
6.577
Lenovo Yoga C930-13IKB Intel UHD 620 4 Ci7-8550U
5.879
Acer Aspire 5 A514-52-396M Intel UHD Graphics 2 Ci3-10110U
4.298
Lenovo ThinkPad E490 Intel UHD 620 2 Ci3-8145U
3.641
Microsoft Surface Go 2 Intel UHD 615 2 Cm3-8100Y
3.107
Samsung Galaxy Book S UHD Graphics G7 (Lakefield GT2 64 EU) 5 Ci5-L16G7
2.981
Apple MacBook Air 2018 13,3" Intel UHD 617 2 Ci5-8210Y
2.935
Apple MacBook Air 2020 13,3" Iris Plus 4 Ci5-1030NG7
2.753
HP Spectre Folio 13 Intel UHD 615 2 Ci7-8500Y
2.429
Microsoft Surface Go Intel HD 615 2 P 4415Y
1.851
3DMark Night Raid
Laptop Videochip Aantal cores Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
HP Envy x360 13-ay0001nd Rad. RX Vega 6 6 Ryzen 5 4500U
11.052
Dell XPS 13 9300 Iris Plus 4 Ci7-1065G7
10.694
Acer Aspire 5 A514-52-396M Intel UHD Graphics 2 Ci3-10110U
4.770
Apple MacBook Air 2020 13,3" Iris Plus 4 Ci5-1030NG7
4.499
Samsung Galaxy Book S UHD Graphics G7 (Lakefield GT2 64 EU) 5 Ci5-L16G7
3.680
Microsoft Surface Go 2 Intel UHD 615 2 Cm3-8100Y
3.390
3DMark Night Raid - Graphics
Laptop Videochip Aantal cores Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
HP Envy x360 13-ay0001nd Rad. RX Vega 6 6 Ryzen 5 4500U
11.780
Dell XPS 13 9300 Iris Plus 4 Ci7-1065G7
11.652
Acer Aspire 5 A514-52-396M Intel UHD Graphics 2 Ci3-10110U
5.123
Apple MacBook Air 2020 13,3" Iris Plus 4 Ci5-1030NG7
5.117
Samsung Galaxy Book S UHD Graphics G7 (Lakefield GT2 64 EU) 5 Ci5-L16G7
4.860
Microsoft Surface Go 2 Intel UHD 615 2 Cm3-8100Y
3.775
3DMark Night Raid - CPU
Laptop Videochip Aantal cores Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
HP Envy x360 13-ay0001nd Rad. RX Vega 6 6 Ryzen 5 4500U
8.189
Dell XPS 13 9300 Iris Plus 4 Ci7-1065G7
7.297
Acer Aspire 5 A514-52-396M Intel UHD Graphics 2 Ci3-10110U
3.431
Apple MacBook Air 2020 13,3" Iris Plus 4 Ci5-1030NG7
2.672
Microsoft Surface Go 2 Intel UHD 615 2 Cm3-8100Y
2.151
Samsung Galaxy Book S UHD Graphics G7 (Lakefield GT2 64 EU) 5 Ci5-L16G7
1.550

Vervolgens draaien we 3DMark Cloud Gate en Night Raid, waarbij de scores uitgesplitst worden in deeltests die de cpu en de gpu belasten. In de grafische subtest van Cloud Gate blijkt de gpu met zijn 64 execution units niet slecht te presteren, ondanks de lage kloksnelheid. De cpu, die in de Physics-test belast wordt, zit ongeveer op hetzelfde niveau als de zuinige Y-processors met twee cores.

  • Geekbench 4.1 - Multi
  • Geekbench 4.1 - Single
  • Geekbench 4.1 - Memory Multi
Geekbench 4.1 - Multi
Laptop Aantal cores Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Dell XPS 13 9300 4 Ci7-1065G7
18.890
HP Envy x360 13-ay0001nd 6 Ryzen 5 4500U
18.874
Lenovo Yoga C930-13IKB 4 Ci7-8550U
15.086
Apple MacBook Air 2020 13,3" 4 Ci5-1030NG7
11.798
Acer Aspire 5 A514-52-396M 2 Ci3-10110U
8.941
Lenovo ThinkPad E490 2 Ci3-8145U
7.881
HP Spectre Folio 13 2 Ci7-8500Y
7.587
Apple MacBook Air 2018 13,3" 2 Ci5-8210Y
7.566
Samsung Galaxy Book S 5 Ci5-L16G7
7.026
Microsoft Surface Go 2 2 Cm3-8100Y
6.878
Microsoft Surface Go 2 P 4415Y
4.109
Geekbench 4.1 - Single
Laptop Aantal cores Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Dell XPS 13 9300 4 Ci7-1065G7
5.746
Apple MacBook Air 2020 13,3" 4 Ci5-1030NG7
5.030
Lenovo Yoga C930-13IKB 4 Ci7-8550U
4.742
HP Envy x360 13-ay0001nd 6 Ryzen 5 4500U
4.729
Acer Aspire 5 A514-52-396M 2 Ci3-10110U
4.689
HP Spectre Folio 13 2 Ci7-8500Y
4.666
Lenovo ThinkPad E490 2 Ci3-8145U
4.310
Microsoft Surface Go 2 2 Cm3-8100Y
4.081
Apple MacBook Air 2018 13,3" 2 Ci5-8210Y
3.950
Samsung Galaxy Book S 5 Ci5-L16G7
3.826
Microsoft Surface Go 2 P 4415Y
1.779
Geekbench 4.1 - CPU Benchmark - Memory Multi
Laptop Aantal cores Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Dell XPS 13 9300 4 Ci7-1065G7
7.303
Apple MacBook Air 2020 13,3" 4 Ci5-1030NG7
6.229
HP Envy x360 13-ay0001nd 6 Ryzen 5 4500U
4.985
Microsoft Surface Go 2 2 Cm3-8100Y
4.852
HP Spectre Folio 13 2 Ci7-8500Y
4.778
Apple MacBook Air 2018 13,3" 2 Ci5-8210Y
4.694
Lenovo Yoga C930-13IKB 4 Ci7-8550U
4.667
Samsung Galaxy Book S 5 Ci5-L16G7
4.469
Acer Aspire 5 A514-52-396M 2 Ci3-10110U
4.311
Microsoft Surface Go 2 P 4415Y
3.853
Lenovo ThinkPad E490 2 Ci3-8145U
3.021

Geekbench geeft ongeveer hetzelfde beeld als de eerdere benchmarks; de vijf cores doen het bij benadering even goed als de zuinige dualcores van Intel en in de singlecoretest is dat niet anders.

  • Lightroom - Exporteren
  • Photoshop CC - Gpu accelerated
  • Blender RyzenGraphic na 0/30 min.
  • Verschil Blender Ryzengraphic
Lightroom - Exporteren
Laptop Aantal cores Cpu/soc Minimum- / gemiddelde tijd in seconden (lager is beter)
Dell XPS 13 9300 4 Ci7-1065G7
44,00
Lenovo Yoga C930-13IKB 4 Ci7-8550U
57,00
Microsoft Surface Go 2 2 Cm3-8100Y
109,00
HP Spectre Folio 13 2 Ci7-8500Y
120,00
Samsung Galaxy Book S 5 Ci5-L16G7
148,00
Microsoft Surface Go 2 P 4415Y
169,00
Photoshop CC - Gpu accelerated
Laptop Aantal cores Cpu/soc Minimum- / gemiddelde tijd in seconden (lager is beter)
Dell XPS 13 9300 4 Ci7-1065G7
51,00
Lenovo Yoga C930-13IKB 4 Ci7-8550U
60,00
HP Spectre Folio 13 2 Ci7-8500Y
107,00
Microsoft Surface Go 2 2 Cm3-8100Y
111,00
Samsung Galaxy Book S 5 Ci5-L16G7
135,00
Microsoft Surface Go 2 P 4415Y
209,00
Blender RyzenGraphic na 0/30 min.
Laptop Aantal cores Cpu/soc Minimum- / gemiddelde in seconden (lager is beter)
HP Envy x360 13-ay0001nd 6 Ryzen 5 4500U
46,00 53,00
Dell XPS 13 9300 4 Ci7-1065G7
52,00 70,00
Lenovo Yoga C930-13IKB 4 Ci7-8550U
65,00 74,00
Acer Aspire 5 A514-52-396M 2 Ci3-10110U
107,00 110,00
Microsoft Surface Go 2 2 Cm3-8100Y
164,00 190,00
HP Spectre Folio 13 2 Ci7-8500Y
177,00 212,00
Samsung Galaxy Book S 5 Ci5-L16G7
207,00 267,00
Verschil Blender Ryzengraphic
Laptop Aantal cores Cpu/soc Minimum- / gemiddelde Tijd in % (lager is beter)
Acer Aspire 5 A514-52-396M 2 Ci3-10110U
2,8
Lenovo Yoga C930-13IKB 4 Ci7-8550U
13,8
HP Envy x360 13-ay0001nd 6 Ryzen 5 4500U
15,0
Microsoft Surface Go 2 2 Cm3-8100Y
15,9
HP Spectre Folio 13 2 Ci7-8500Y
19,8
Samsung Galaxy Book S 5 Ci5-L16G7
29,0
Dell XPS 13 9300 4 Ci7-1065G7
34,6

Vervolgens pakken we er wat oudere praktijkbenchmarks bij: Photoshop en Lightroom. Lightroom maakt gebruik van alle cores, maar in Photoshop zit een aantal bewerkingen die maar op één core draaien, en daarin zou de Sunny Cove-core van Lakefield het verschil kunnen maken. Helaas is dat verschil niet te zien, want in beide benchmarks is Lakefield tussen de twintig en dertig procent langzamer dan de Spectre Folio 13 en Surface Go 2, en Photoshop gaat niet beduidend sneller dan Lightroom. Dat komt ook doordat de Galaxy Book passief gekoeld is en warm wordt, waardoor er throttling optreedt. Als we de laptop flink aan het renderen zetten met Blender, zien we dat de eerste run met 207 seconden al lang duurt, maar door throttling loopt die tijd na een half uur onafgebroken Blender draaien nog met een minuut op. Lakefield is, kortom, geen snelheidsmonster en is ongeveer even snel als een dualcore-m3-processor van de Amber Lake-generatie.

  • PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
  • PCMark Storage 2.0 - Score
PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
Laptop HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Lenovo Yoga C930-13IKB Hynix PC401 512GB
491,44
Acer Aspire 5 A514-52-396M WD SN520 256GB
456,63
HP Spectre Folio 13 Samsung PM981 1TB
400,96
Apple MacBook Air 2020 13,3" Apple AP0512
398,33
Dell XPS 13 9300 Hynix PC611 512GB
379,35
Lenovo ThinkPad E490 Hynix BC501 128GB
374,53
HP Envy x360 13-ay0001nd Kioxia BG4 512GB
343,54
Apple MacBook Air 2018 13,3" Apple AP0256M
312,52
Microsoft Surface Go 2 Kioxia BG4 128GB
258,61
Samsung Galaxy Book S Samsung KLUFG8RHDA-B2D1
212,75
Microsoft Surface Go Toshiba BG3 128GB
155,26
PCMark Storage 2.0 - Score
Laptop HDD / SSD score in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga C930-13IKB Hynix PC401 512GB
5.068
Acer Aspire 5 A514-52-396M WD SN520 256GB
5.061
HP Spectre Folio 13 Samsung PM981 1TB
5.046
Apple MacBook Air 2020 13,3" Apple AP0512
5.045
Dell XPS 13 9300 Hynix PC611 512GB
5.039
Lenovo ThinkPad E490 Hynix BC501 128GB
5.034
HP Envy x360 13-ay0001nd Kioxia BG4 512GB
5.018
Apple MacBook Air 2018 13,3" Apple AP0256M
5.007
Microsoft Surface Go 2 Kioxia BG4 128GB
4.962
Samsung Galaxy Book S Samsung KLUFG8RHDA-B2D1
4.925
Microsoft Surface Go Toshiba BG3 128GB
4.791

Tot slot draaien we PCMarks trace based ssd-benchmark en daarin scoort de Galaxy Book ook niet al te hoog, wat logisch is, want de laptop heeft geen echte ssd aan boord, maar maakt gebruik van ufs-flashgeheugen. Voor opslag die eigenlijk voor smartphones en tablets bedoeld is, valt dit echter niet tegen.

Scherm en accuduur

De Book S heeft een glanzend 13,3"-touchscreen met een resolutie van 1920x1080 pixels en een paneel dat afkomstig is van BOE. Dat paneel ziet er op het eerste gezicht prima uit en is binnenhuis goed afleesbaar, al zagen we wel direct de tl-balken van het plafond erin reflecteren. Met behulp van de colorimeter en Calman-software kijken we of het scherm zo goed is als het oogt.

  • Helderheid wit
  • Contrast
Helderheid wit
Laptop Schermdiagonaal Resolutie Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Dell XPS 13 9300 13,4" 1920x1200
600
Microsoft Surface Go 10" 1800x1200
431
HP Envy x360 13-ay0001nd 13,3" 1920x1080
426
Apple MacBook Air 2020 13,3" 13,3" 2560x1600
406
HP Spectre Folio 13 13,3" 3840x2160
397
Microsoft Surface Go 2 10,5" 1920x1280
375
Lenovo Yoga C930-13IKB 13,9" 3840x2160
360
Samsung Galaxy Book S 13" 1920x1080
351
Acer Aspire 5 A514-52-396M 14" 1920x1080
258
Lenovo ThinkPad E490 14" 1920x1080
222
Contrast
Laptop Schermdiagonaal Resolutie Contrast in verhouding (hoger is beter)
HP Envy x360 13-ay0001nd 13,3" 1920x1080
1869:1
Dell XPS 13 9300 13,4" 1920x1200
1852:1
Acer Aspire 5 A514-52-396M 14" 1920x1080
1431:1
Lenovo Yoga C930-13IKB 13,9" 3840x2160
1333:1
Microsoft Surface Go 10" 1800x1200
1298:1
Samsung Galaxy Book S 13" 1920x1080
1252:1
HP Spectre Folio 13 13,3" 3840x2160
1239:1
Lenovo ThinkPad E490 14" 1920x1080
1169:1
Microsoft Surface Go 2 10,5" 1920x1280
1048:1
Apple MacBook Air 2020 13,3" 13,3" 2560x1600
991:1

Wat helderheid betreft zijn we niet ontevreden met het scherm van de Galaxy Book, hoewel hoger natuurlijk prettiger is, zeker om te compenseren voor de reflecties, waarvan je in de meeste situaties last zult hebben. Het contrast is niet bijzonder, maar zoals je mag verwachten van een ips-achtig paneel.

Wat kalibratie betreft stelt het paneel van de Galaxy Book S wel enigszins teleur. Voor een laptop die in de VS 949 dollar kost, zouden we een correctere kleurweergave verwachten. In plaats daarvan worden grijstinten te blauw weergegeven en komt er te weinig groen in voor. Bovendien is de gemiddelde gammawaarde iets te laag. De weergave van de primaire en secundaire kleuren is wel behoorlijk goed en als je zelf gaat kalibreren, valt het scherm waarschijnlijk beter te krijgen. De vraag is of je dat moet willen, want voor fotobewerkingen is de hardware niet echt geschikt.

Accuduur

Wat accuduur betreft hebben we hoge verwachtingen van Lakefield. De soc is gemaakt voor dunne en vouwbare apparaten en moet bijzonder zuinig zijn.

  • Browsen
  • PCMark 8 creative conv.
  • PCMark 8 (score)
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Dell XPS 13 9300 52Wh
14u43m
HP Envy x360 13-ay0001nd 51Wh
13u12m
Acer Aspire 5 A514-52-396M 50,29Wh
11u38m
Samsung Galaxy Book S 42Wh
11u6m
Apple MacBook Air 2020 13,3" 49,9Wh
10u15m
Lenovo ThinkPad E490 45Wh
9u58m
Microsoft Surface Go 2 26,81Wh
8u52m
HP Spectre Folio 13 54,28Wh
8u3m
Lenovo Yoga C930-13IKB 60Wh
7u37m
Microsoft Surface Go 28,16Wh
7u20m
PCMark 8 creative conv.
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo ThinkPad E490 45Wh
6u2m
Samsung Galaxy Book S 42Wh
5u49m
Dell XPS 13 9300 52Wh
5u42m
HP Envy x360 13-ay0001nd 51Wh
5u34m
Acer Aspire 5 A514-52-396M 50,29Wh
5u22m
Microsoft Surface Go 28,16Wh
4u35m
HP Spectre Folio 13 54,28Wh
4u20m
Apple MacBook Air 2020 13,3" 49,9Wh
3u58m
Microsoft Surface Go 2 26,81Wh
3u22m
Lenovo Yoga C930-13IKB 60Wh
3u2m
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Laptop Accucapaciteit (Wh) in punten (hoger is beter)
Dell XPS 13 9300 52Wh
3.500,00
HP Envy x360 13-ay0001nd 51Wh
3.289,00
Lenovo Yoga C930-13IKB 60Wh
3.197,00
Apple MacBook Air 2020 13,3" 49,9Wh
3.024,00
HP Spectre Folio 13 54,28Wh
2.576,00
Acer Aspire 5 A514-52-396M 50,29Wh
2.472,00
Samsung Galaxy Book S 42Wh
2.391,00
Microsoft Surface Go 2 26,81Wh
2.269,00
Lenovo ThinkPad E490 45Wh
1.973,00
Microsoft Surface Go 28,16Wh
1.689,00

Tijdens browsen, waarbij we websites doorscrollen, maar ook pauzes inlassen om het lezen van websites te simuleren, komen we uit op elf uur. Dat is gezien de relatief lage accucapaciteit niet slecht. Aan de andere kant overdondert deze accuduur ook niet en hadden we meer verwacht van deze processor, die gemaakt is op energie-efficiëntie. Accuduur is natuurlijk niet alleen afhankelijk van de processor, want een laptop bevat meer componenten en het scherm is bijvoorbeeld ook een grote factor in de totale energieconsumptie. We zijn vervolgens wat meer onder de indruk van de accuduur onder belasting, die we met behulp van PCMark hebben getest. Daarbij wordt een prima accuduur van bijna zes uur gehaald. Bij PCMark is het ook belangrijk om die accuduur te relateren aan de score die behaald wordt. Bij de ThinkPad E490 is de accuduur weliswaar nog iets langer, maar is de score, ofwel de prestaties op de accu, vrij laag. Gezien de niet al te hoge prestaties van de Lakefield-processor is de combinatie van score en accuduur dan ook niet verkeerd.

Conclusie

De Samsung Galaxy Book S is de eerste laptop die we in handen hebben die voorzien is van Intels Lakefield-processor, in dit geval de Core i5-L16G7. De hele package van die cpu meet 12x12mm en dat is een indrukwekkend klein pakketje als je bedenkt dat daarin i/o, cpu-cores, een gpu en geheugen zijn gestapeld.

Het heeft tot gevolg dat Lakefield gemakkelijk in kleine apparaten te verwerken is en dat gaat ook gebeuren, want Microsoft heeft al de Surface Neo aangekondigd en Lenovo de ThinkPad X1 Fold, met vouwbaar oledscherm. Die laatste heeft een 13,3"-scherm, dat eigenlijk verticaal over de laptop loopt, terwijl de Surface Neo twee 9"-schermen heeft. De Galaxy Book S is in vergelijking met dat tweetal vrij groot, met een conventionele plaatsing van het 13,3"-scherm. Je kunt je dan ook afvragen of Lakefield wel zo geschikt is voor deze laptop, waarvoor bijvoorbeeld ook een zuinige quadcore-Ice Lake-processor gekozen had kunnen worden.

Zo'n quadcore-Ice Lake-processor is zonder meer sneller dan de Lakefield-processor. De prestaties van Lakefield liggen eerder in de buurt van Intels dualcore-m3-processors. Dat zijn cpu's die Intel in 2018 uitbracht, maar die zijn wel een stuk groter. Een m3-8100Y meet bijvoorbeeld 20x16,5mm en is dan niet voorzien van werkgeheugen, zoals bij Lakefield wel het geval is. In dat licht bezien zijn de prestaties van de Lakefield-chip wel weer indrukwekkend voor een chip van die grootte. Bovendien springt de 10nm-processor behoorlijk zuinig met energie om, zeker onder belasting in de PCMark-accutest die wij draaien.

Op die manier biedt de Lakefield-chip fabrikanten de mogelijkheid om nieuwe, kleinere en dunnere laptops, tablets of formfactors daartussenin te ontwerpen, waarbij een snellere processor te veel ruimte inneemt. De X1 Fold en Surface Neo zijn daar al interessante voorbeelden van en hopelijk grijpen andere fabrikanten de kans aan om ook iets onconventioneels te ontwerpen.

Wat de Galaxy Book S betreft zijn we best onder de indruk van de stevige en vooral dunne behuizing, maar is het een laptop die je moet aanschaffen als je hem in een buitenland tegenkomt? Niet echt, want er zijn veel meer laptops die minder dan een kilogram wegen en vaak zijn die voorzien van snellere hardware dan Lakefield; een dualcore i5-processor is daarvoor al genoeg. Bovendien vallen de accuduur en beeldkwaliteit van de Book S niet tegen, maar zijn ze ook niet heel bijzonder. Wat de Book S wel goed doet, is onze nieuwsgierigheid aanwakkeren naar wat andere fabrikanten met de Lakefield-cpu zullen uitspoken. We zijn benieuwd.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (54)

Wijzig sortering
Ik snap het nut niet van deze cpu; de 8100Y en de de i7-10510Y zijn qua verbruik gelijkwaardig, maar presteren veel beter.
Deze i5-L16G7 chip scoort in de Cinebench R15 multi een score van 258 punten, en heeft een TDP van 7 watt. Nu is dit inc geheugen, dus laten we het afronden op 5 watt voor de chip zonder geheugen.

De twee jaar oude m3-8100Y die in mijn Chuwi Minibook zit die scoort óók zo'n 260 punten in de R15 multi benchmark en heeft ook een TDP van 5 watt. In de Passmark testen scoort mijn 8100Y zo'n 5% hoger dan de gemiddelde score (link) waarmee een gemiddelde 8100Y dus rond de 245 punten inde R15 Multi zou scoren.
Recentelijk heeft Intel ook de i7-10510Y uitgebracht die een TDP heeft van 7 watt, en deze presteert zo'n 80% beter dan de 8100Y (link). Zet je die i7 op een tdp van 5 watt (40% terugklok) dan scoort deze nog steeds (minimaal) 30% beter per watt dan de 8100Y.

Dus deze nieuwe i5-L16G7 chip met een TDP van 7 watt scoort gelijkwaardig als een 8100Y van twee jaar oud (TDP = 5 watt), maar de i7-10510Y (7 watt TDP) rent gewoon rondjes om deze heen. Dit kan ook komen omdat de 8100Y kan werken op een max freqnentie van 3.4 Ghz; de i7-10510Y zelfs boven de 4 Ghz kan komen, terwijl deze L16G7 enkel de 3 Ghz aan mag tippen (singlecore). De 8100Y kan multicore op 2.7 Ghz draaien, de L16G7 op de helft hiervan..

Ik mis dus echt compleet het nut van deze chip. In hetzelfde segment heeft Intel betere én snellere chips met dezelfde TDP die ook bedoeld zijn voor de ultaportablemarkt.

[Reactie gewijzigd door Theo op 19 augustus 2020 08:42]

Het nut is dat het zeer compact is. CPU+GPU+geheugen op 12x12x1mm. Daar moet je dus wel voor inleveren op prestatiegebied. Maar er zullen ongetwijfeld toepassingen te bedenken zijn waarbij je niet de beste prestaties nodig hebt, maar wel weinig ruimte hebt. Daar is deze chip dan geschikt voor.
Dat is natuurlijk een knappe prestatie, maar de vraag blijft wat dat ding in een laptop te zoeken heeft... ja hij is ultradun en zo maar zo weinig ruimte is er ook weer niet, dus wat dat betreft ben ik het met Theo eens... als je een minibox ter grootte van een luciferdoosje wilt uitbrengen, maar ook daar is me de user case wat onduidelijk, dan is dat leuk... Super powered smartwatch o.i.d. maybe?
Het enige dat ik me zou kunnen bedenken zijn tablets. Daar heb je natuurlijk nog minder ruimte dan in zulke dunne laptops.
ja, maar dan nog.... b.v. 24x24x4 mm is 16x zoveel ruimte en past nog steeds probleemloos in een tablet lijkt me zo.
zowieso had ik gedacht dat t moederbord er wel kleiner uit zou zien. Hij lijkt mij groter dan wat in de 12" macbook zat van apple. Ze hadden hier veel meer in kwijt gekunt lijkt mij.
Die moederborden in tablets zijn over het algemeen een stuk kleiner dan in laptops. Vergelijk bijvoorbeeld het moederbord uit de geteste laptop met het moederbord dat in de Ipad Pro zit: https://nl.ifixit.com/Tea...+12.9-Inch+Teardown/52599 (stap 22)
Daar is 7 watt dan weer veel te veel voor. Typische low-power CPUs voor smartwatches zitten in de 0.01 tot 0.1 W range.
Dit is niks meer dan een proof-of-concept. Intels 10nm proces is mislukt, en het big.little ontwerp vangt dat hier een beetje op. Het valt te verwachten dat wanneer Intel in 2022 hun proces misschien op orde heeft (uit de aankondigingen van vorige week bleek wel dat dat in 2021 nog niet het geval is) dit soort chips wel interessant zullen zijn en echt onderscheidende prestaties neer kunnen zetten voor super draagbare apparaten.
De conclusie van deze review zegt ook eigenlijk al wat jij bedoeld:
Je kunt je dan ook afvragen of Lakefield wel zo geschikt is voor deze laptop, waarvoor bijvoorbeeld ook een zuinige quadcore-Ice Lake-processor gekozen had kunnen worden
Er zijn genoeg toepassingen te bedenken voor zo'n chip, maar een 13,3 inch laptop is er mijn inziens niet één van.
Bovendien is het nu ook niet zo dat deze laptop een stuk goedkoper is dan een vergelijkbare i5 laptop.

[Reactie gewijzigd door yorroy op 19 augustus 2020 09:52]

Denk dat de conclusie wel terecht is, kijken wat andere fabrikanten er mee gaan doen. Het heeft wel mogelijkheden. Ik zelf denk dan aan een Mi Box S achtige toepassing, ipv. de cortex quadcores.
Om eerlijk te zijn snap ik de hele 10 gen mobile lineup nog niet echt goed. De vorige generatie is momenteel verkrijgbaar in sellere varianten. En AMD loopt lachend cirkeltjes om de Intel tegenhangers behalve als je gaat gamen.

Ik vind het ook erg jammer dat er zakelijk niks met deze gebeurd. Ik kreeg onze mogelijk nieuwe laptop te zien. Maar daar wordt ik niet vrolijk van die is veel trager dan onze huidige mobile workstations. 4 cores is nog nauwelijks van deze tijd voor higher end laptops. Intel doet dat nog steeds.

Het lijkt ook wel of Intel fabrikanten betaalt om hun processoren te gebruiken.
Laptops zijn relatief makkelijk om snel met nieuwe CPUs uit te rusten. Maar denk dat je dit meer terug gaat zien (mits de prijs bij de prestaties past) in andere apparaten, denk aan compute sticks, embedded devices, e-readers etc.

Daarnaast is het misschien ook vooral een Proof of concept van kleine X86 SoC (incluis geheugen) voor intel. Mogelijk liggen de verwachtingen van Intel vooral bij de doorontwikkeling op deze chip, en niet op dit eerste generatie model. Systeembouwers zullen er wel gretig mee experimenteren hoop ik :)
Ik vraag me ook af hoe dit het doet vergeleken met de arm variant van deze laptop - zou interessant zijn te weten hoe intel en Qualcomm het doen op het zelfde terrein ;-)
Zit er nu een 70Wh of 42Wh batterij in? Bij de opsomming staat 70Wh en in de benchmark 42Wh
Op de accu zelf staat het volgende: (link)
Nominal Voltage: 7.7 Vdc
Rated Capacity: 5151 mAh 39.90 Wh
Typical Capacity 5454 mAh 42.00 Wh
Charge Voltage 8.8 Vdc

De accu is dus 42 Wh, en geen 70 Wh.

[Reactie gewijzigd door Theo op 19 augustus 2020 10:01]

Ik was hier ook verbaasd over, ik denk 42wh want in de accutest staat iets in de trend van "ondanks de lage accucapaciteit" en 70wh vind ik nu niet bepaald laag, 42wh wel.
Meh, bijna 1000 dollar en het enige bijzondere is dat de soc nieuw is. Spaar dan even door voor bijvoorbeeld een xps.

Snap die 'dun en licht' gekte ook nooit zo. Liever de laptop een paar mm dikker en een paar gram zwaarder met een dikkere accu, snellere hardware en plek voor fatsoenlijke koeling.

Een trage soc uitbrengen en dan het ding dermate slecht koelen dattie gaat throttelen is naar mijn mening flink naast de plank slaan

[Reactie gewijzigd door mission op 19 augustus 2020 06:52]

Maar met die redenering hadden we vandaag nog altijd dikke, zware laptops gehad omdat er niet gezocht wordt naar andere materialen en manieren om de hardware kleiner en zuiniger te maken.

Ik ben het met je eens in de zin dat ik ook liever een dikker en zwaarder apparaat heb met betere hardware maar er zijn heus wel mensen die geïnteresseerd zijn in een ultradun apparaat en deze enkel gebruiken om wat te surfen en een brief te typen. Zij gebruiken zelden langdurig veel processorkracht en dan kunnen de prestaties ineens wel voldoende zijn.
Klopt, zeker genoeg om presentaties te geven e.d. bij je klanten of voor een publiek, of op je terras wat te browsen en een mailtje uit te typen. Kan bv ook leiden naar compactere chromebooks, of in een tablet bijvoorbeeld. Er is wel ergens een markt waarin je deze "SOCs" kwijt kunt, maar het zeker niet iets dat je zal gaan gebruiken voor mediabewerkingen, CAD/CAM, softwareontwikkeling, enz.
Heel simpel: ik ben bijna 60 en veel te veel onderweg (dit jaar gelukkig niet - geweldig!) als je dan bepakt en bezakt naar je hotel loopt wil je liever geen 17 inch baksteen meezeulen, ik ben al genoeg/teveel bagage en mag niet teveel taxi's nemen. Wat mij betreft komen die conferenties ook na Corona nauwelijks terug....
Ok maar er zit ook iets tussen het meenemen van een 17" bakbeest van 2.5kg en een mini laptop van 900-nog-wat gram. Ik zou dan voor een laptop van 1200 gram gaan die wel een beetje performance heeft. Leuk dat je 200-300 gram minder meeneemt, maar als je dat ding dan nog enkel als tekstverwerker en browser kan gebruiken, vind ik 1000 euro een hoop geld.
Ik hoor je, het hangt ook af van alle adapters, power supply enz. 1200 g gaat natuurlijk ook nog wel, maar ik had een Toshiba van 1 kg en best wel krachtig die ik als tweedehands in 2007 o.i.d. kreeg.
Teleurstellend dat 15 jaar later nog steeds niet veel meer "voor 1 kg" kan krijgen. Ik gebruik nu een Surface pro, die nu zonder toetsenbord als 3e monitor op mijn eettafel staat....
Zoveel mensen, zoveel wensen. Ik heb een dunne, compacte en dus lichte laptop en ik ben er heel blij mee. Ik geef niet zoveel om accuduur. Dat wil zeggen: het is mij snel goed genoeg. Als ik een paar uur zonder accu kan, boeit het met niet zoveel of dat nou 2,3,4 of 8 uur is. Zo lang heb ik hem toch nooit van de stroom.
Dat laatste heb ik ook. Ik heb liever extra koelvermogen en prestaties. Een degelijke accu die 2-3 uur mee kan is ruim voldoende. Maar nee het moet allemaal langer mee gaan dan een gemiddelde telefoon.

Ja dat is handig, maar nodig? Ik denk dat veel mensen als ze de keuze hebben de snellere willen hebben ipv degende die langer mee gaat.
Snap die 'dun en licht' gekte ook nooit zo. Liever de laptop een paar mm dikker en een paar gram zwaarder met een dikkere accu, snellere hardware en plek voor fatsoenlijke koeling.
Snap je wel dat fabrikanten doorgaans verschillende modellen/series uitbrengen.
Zo heeft HP https://www8.hp.com/nl/nl/laptops/laptops-and-2-in-1s.html bijv:
- laptops voor thuis
- zakelijke laptops
- premium laptops
- gaming laptops
En binnen de serie kan je meestal uit verschillende modellen: 13" - 17" kiezen.

Als ik naar de Samsung website ga zie ik geen notebooks staan, maar dat komt doordat Samsung niet aan de Benelux levert, zoals aangegeven in het artikel.
Dun en licht is wel veel chiller als je veel onderweg bent. Ik laat zelf mijn laptop van anderhalve kilo vaak genoeg thuis omdat ik niet dat gewicht mee wil sjouwen naar school (ter vervanging pak ik mijn tablet van 500 gram, als ik niet veel hoef te typen en geen windowsprogramma's hoef te draaien). Een lichte laptop zou ideaal zijn, zeker als je ook nog zware boeken erbij hebt of andere zware bagage. En het is handig als je met beperkte ruimte zit. Zo kan je ook nog meer meenemen :)
Conclusie: Leuke excercitie van Intel maar ze hadden het in geen enkel aspect uit hoeven brengen, een simpele i3 rent rondjes om dit chipje voor minder dan de helft van het geld.
Niet qua energieverbruik.
Als je zo goed als niets met de laptop doet, maar reken er maar op dat met wat Excelletjes en wat browser tabbladen die CPU toch vaak aanspraak krijgt en de batterijduur ineens vies tegen valt t.o.v. een Acer met i3 die slechts 499,- kost (ja helft opslag en minder goed scherm)
Nee de conclusie is koop een laptop met de nieuwe ryzen 4000 CPU zuiniger en veel krachtiger
Het grappige is dat een 10w pentium J5005 die je in bijvoorbeeld een nuc vind 300cb schijnt te halen. Volgensmij was het logischer om zoiets te doen. Aangezien die chip deze eruit trekt. Grappig genoeg.
Dit wordt gewoon weer een 2e Atom verhaal... Leuk, maar vanwege de prestaties maar zeer beperkt bruikbaar. Daarnaast vind ik de accuduur alles behalve indrukwekkend.

Als ik kijk naar de HP Envy x360 (met Ryzen 4500U) die wel is meegenomen in de prestatiebenchmarks maar niet in de accuduur, zie je dat die het met 51 Wh (9 meer dan deze Samsung) maar liefst 13u12m volhoudt. Dat is dus 2u6m langer. Tel daarbij op de veel betere prestaties en je bent eigenlijk gek als je voor een Lakefield zou gaan.

Daarnaast vraag ik me af in hoeverre AMD niet heel snel een nog zuinigere Ryzen 4000 kan uitbrengen. Intel heeft inmiddels een doodlopend pad met z'n architectuur bereikt en ik verwacht pas echt noemenswaardige verbeteringen bij de overstap op een compleet (lees: COMPLEET) nieuwe architectuur. Want alles wat ze nu uitbrengen heeft er onder te lijden. Ook de hele zuinige chips zoals Lakefield...
Het moederbord van zo'n Ryzen portable is in oppervlakte normaal gezien groter dan dat van deze Intel systemen, daar zit hem de kracht. Haal het DRAM uit de package en meteen verlies je voor een groot deel het nut van deze chips. Als ze een krachtige chip wouden maken dan hadden ze het DRAM sowieso niet in de package gezet.
Intel zou willen dat dit een 2e Atom verhaal wordt, dat was namelijk een succesverhaal.
Het was een hype die vooral een berg amper gebruikt elektronica afval heeft opgeleverd.... spreek helaas uit ervaring.

Misschien interessant als terugblik artikel op Tweakers... wat bezielde mensen om massaal underpowered mini laptopjes te kopen...
vergeet de tablets niet die zo dik, zwaar en traag waren dat ze gewoon onbruikbaar waren... ik heb er hier nog een paar liggen, nooit nuttig geweest.
1100 euro op amazon.dr ?
Persoonlijk hoef ik geen superzuinig laptopje, ik kan m altijd wel ergens indrukken, ik heb liever wat meer kracht, en zou dus voor een ryzen gaan. Maar wel indrukwekkend 12*12*1 is wel echt klein voor wat er in zit
Mja, Ryzen verbruikt niet eens gek veel meer als we de HP uit de test als voorbeeld nemen.
ik vind de accu duur juist bij de browse test heel goed, als je het afzet naar de accu die er in zit. Dit lijkt mij net de grootste use case voor deze SoC, wat lekker idle draaien op de atom corses maar toch een iets sterkere core voor soms die slecht ontworpen website, en af en toe wat Netflix misschien. Als je hem steeds onder load gaat draaien dan heb je idd de verkeerde laptop gekocht, dus de accu test onder load is niet zo interessant.

Alleen de Dell XPS 13 9300 en de Microsoft Surface Go 2 doen het beter per Wh, waar de Microsoft Surface Go 2 dat met een beduidend kleiner scherm doet. De Dell XPS 13 9300 gebruikt een 10nm i7 van Intel, een 15 watt tdp CPU uit de U reeks. In diezelfde reeks zijn ook 9 watt tdp core i3 processoren (2 cores, 4 threads), ik denk toch dat dat voor de meeste gevallen een betere keus gaat zijn, ik ben benieuwd of hier ook een review van gaat komen :) .

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 19 augustus 2020 06:41]

Waarom wordt dit apparaat vergeleken met andere laptops?

Zowieso is deze Samsung bedoelt als test platform. Dit is niet de formfactor waar deze CPU voor gebouwd is.
Maar zelfs dan nog; dit ding is niet gebouwd voor prestaties, noch specifiek voor een lange accuduur. Dit ding is gebouwd voor draagbaarheid en always-on. Dit ding concureert nauwelijks met andere laptops, hij concureert met de iPad Pro in content creatie modus. Waarom dan niet vergelijken daarmee?

En daarom ook dat aan het begin van het artikel aangegeven wordt waar deze CPU wel zijn top kan laten zien: In de Surface Duo en de nieuwe Thinkpad tablets. Daar gaat pas echt duidelijk worden hoe Wintel gaat concurreren met Apple.
Xe concurrent is de arm variant hiervan maar naar ik lees op het web doet ie het op vrijwel elk vlak beter. Zeker ook tov de Apple iPad, wed ik. Maar zou inderdaad goed zijn als er wat vergelijk was.
De uitding die ik daar dan weer mee zie is dat ruwe performance op dit soort apparaten niet zo heel belangrijk is. Vloeiende ervaring is een stuk interessanter. Hoewel ik ook daar me sterk af vraag of dit apparaat de concurrentie met de iPad aan zal kunnen; hoe kritisch ik ook ben op Apple, er zijn weinig apparaten die de ervaring van de iPad kunnen evenaren.
Ja, dat is weer een heel andere discussie natuurlijk. Apple heeft haar zaakjes goed op orde wat de gebruikerservaring betreft - ze hebben niet alleen de snelste mobiele CPU's, maar ook nog eens het meest efficiente platform...
Als ze in zo'n apparaat nu een grote accu zetten, zou het interessant worden. Dan komt een gebruiksduur van rond de 24 uur in zicht.
Kijk naar de arm variant van deze laptop die haalt 20 uur.
Knap dat t in zo’n kleine chip kan hoor, maar het resultaat is niet snel (zelfs langzaam) en niet bijzonder zuinig.

Geen idee waarom ik zo’n cpu in m’n laptop zou willen als er ook dunne laptops zijn met een iets grotere chip die sneller en even zuinig zijn. En dan is er volgens mij nog niet eens gekeken naar wat AMD in deze klasse zou kunnen doen.

Deze cpu lijkt me nogal DOA.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True