Laten we eerst, zonder naar resultaten te kijken, bedenken voor wie deze ssd's bedoeld zijn. We nemen de 1TB-variant. Dat is, met het gevaar van open deuren, een sata-drive in de 2,5"-formfactor. Hij is dus vrij fors en je hebt een sata- en een voedingskabel nodig. Is dat een geschikte drive voor clean builds? Niet echt, dan kun je beter een nvme-drive bijna onzichtbaar in je moederbord prikken. Het is eigenlijk ook geen drive die je koopt als je veel opslag voor weinig wil, want de 1TB-versie biedt geen van beide. Met een prijs van pakweg 13 cent per gigabyte is de ssd duurder dan menige mainstream-nvme-drive, die in de regel flink rapper zijn. Is het dan je keus als je zoekt naar een ssd voor een systeem zonder m2-slot? Ook dan kun je snellere én goedkopere 2,5"-drives vinden.
In grote lijnen geldt hetzelfde voor de 2TB-variant. Er zijn inmiddels aardig wat nvme- en sata-drives die 2TB aan capaciteit bieden en bijna altijd zijn ze sneller of goedkoper dan deze qlc-drive. Het wordt pas interessant als je kiest voor de 4TB- of 8TB-variant, als die laatste in augustus beschikbaar komt. De spoeling is redelijk dun in het 4TB-bereik en afgaande op de prijzen van de 860 QVO biedt Samsung dan de beste koop. Als we naar 8TB kijken, is de keus helemaal snel gemaakt. Er is niets onder de duizend euro verkrijgbaar, dus wil je geruisloze opslag die niet al te snel vol is, dan heb je maar één keus.
Als we de resultaten erbij pakken, heeft Samsung het toch voor elkaar gekregen een inherent vrij langzame techniek als qlc-nand redelijk responsief te maken. Dat is uiteraard te danken aan de verbeterde TurboWrite-techniek, de slc-cache dus. Met een keus tussen een 860 QVO en een 870 QVO is die laatste dus de logischere keus, te meer daar de grote prijsdalingen nog op zich laten wachten.
Dat is toch al een beetje de achilleshiel van deze en eigenlijk alle sata-drives: hun prijs. Met prijzen per gigabyte die vergelijkbaar zijn met, zo niet hoger zijn dan die van nvme-drives, is er weinig rechtvaardiging om een sata-drive te kopen. Eigenlijk zijn er maar twee scenario's: of je hebt behoefte aan een grote hoeveelheid opslag op een ssd, in welk geval eigenlijk alleen de 4TB- en 8TB-varianten interessant zijn, of je hebt geen mogelijkheid een nvme-drive te installeren. Want met prijzen die minstens op het niveau van nvme-drives liggen, koop je met deze en vrijwel alle andere sata-drives een ssd die in het beste geval even duur is, maar wel een stuk langzamer dan een nvme-drive.