Al die jaren hebben geleid tot het huidige moment. Dat gaat met veel bombarie en ceremonie, en met de nodige marketing. Behnken en Hurley rijden in witte Tesla's met het NASA-logo naar het lanceerplatform, in pakken die zijn gemaakt door iemand die ook aan de kostuums van The Avengers heeft gewerkt. Daar geven de astronauten de capsule een naam, een traditie die al teruggaat tot aan de tijd van Alan Shepards eerste Amerikaanse ruimtevlucht. Shepard noemde zijn ruimteschip Freedom 7. Daarna kruipen de astronauten hun raket in voor de lancering, die om 22:33 uur Nederlandse tijd plaatsvindt. Als het weer meezit, want dat is niet gegarandeerd.
Late tankbeurt
Een van de controversiëlere veranderingen aan de lancering is dat de raket pas wordt volgetankt terwijl de astronauten al in de capsule zitten. Dat gebeurt slechts een half uur voor de lancering, anders dan bijvoorbeeld bij de Space Shuttle of huidige Sojoez-lanceringen. Daarbij wordt de tank al volgegooid voordat de astronauten aan boord klimmen. Bij SpaceX gaat dat anders, omdat de Falcon 9-raket een koudere brandstof gebruikt, die efficiënter zou zijn. Die mag niet te lang in de raket blijven zitten omdat opwarmen gevaarlijk kan zijn.
Het begin van de vlucht verloopt als het goed is relatief eenvoudig. De Falcon 9 moet de capsule na twaalf minuten in een lage aardbaan brengen. De astronauten nemen vervolgens het roer over. De Crew Dragon is gebouwd om zoveel mogelijk autonoom te doen, maar aangezien de eerste vlucht een testvlucht is, brengt Hurley het vaartuig zelf in een hogere baan. Ook als de Dragon het ISS nadert, neemt Hurley de controle over, maar niet volledig. De koppeling met het ruimtestation hoort namelijk volledig automatisch te gaan. Dat is anders dan bij de vrachtschepen, die met behulp van de robotische CanadArm2 werden binnengehaald, wat voor het eerst werd gedaan door niemand minder dan André Kuipers.
Onbekende duur
Het docken met het ruimtestation gebeurt op donderdag, om 17:29 uur Nederlandse tijd precies. Dan begint het opvallendste deel van de trip, want de astronauten weten nog niet precies wanneer ze terugkeren naar de aarde. Aanvankelijk had de NASA gepland de missie slechts een of een paar weken te laten duren, maar door de eerdergenoemde kosten van de Sojoez-stoeltjes is het waardevoller om de astronauten wat langer in de lucht te houden. Behnken en Hurley blijven er in ieder geval niet langer dan vier maanden, want dat is de maximale tijd dat de zonnepanelen van de Crew Dragon het in de ruimte uithouden.
De toekomst van ruimtevaart
Als Behnken en Hurley over weken of maanden weer veilig landen, begint het nieuwe ruimtevaarttijdperk pas echt. De kosten worden waarschijnlijk nog lager en meer mensen kunnen astronaut worden… Daarmee is een van de belangrijkste doelen van de NASA bereikt; het ruimteagentschap heeft een commerciële markt geschapen. Hoe groot die markt is, is niet te zeggen. Voor het lanceren van satellieten is al jaren duidelijk dat er veel behoefte aan is, van grote en rijke wetenschapsinstituten tot aan kleine start-ups, maar voor mensen?
Er zijn wel wat vage plannen voor commerciële vluchten. Ruimtetoerisme wordt al jaren beloofd, ook naar de maan, maar voor hoeveel mensen? Andere plannen, zoals Tom Cruise naar het ISS sturen, zijn leuk op papier, maar hebben nog te weinig substantie om er miljardeninvesteringen mee te verantwoorden.