Door de uitbraak van de coronapandemie staat de medische sector wereldwijd voor een grote uitdaging. De vraag naar beademingsapparatuur en persoonlijke beschermingsmiddelen is groter dan ooit. Vanuit de techindustrie wordt op verschillende vlakken hulp geboden. Zo zijn er fabrikanten die hun productielijnen ombouwen om hulpmiddelen te maken. Sharp is bijvoorbeeld beschermingsmaskers gaan produceren in de cleanrooms van een lcd-fabriek en Tesla maakt beademingsmachines.
Studenten Klinische Technologie van de TU Delft ontwikkelden binnen drie weken van de grond af aan een volledige beademingsmachine, die volledig bestaat uit onderdelen van Nederlandse bodem. Het studententeam zei in een reportage van Nieuwsuur vijfhonderd exemplaren van dit apparaat te kunnen maken. Het is wachten op goedkeuring van de overheid en dan kan de AIRone in productie worden genomen. De TU Delft gaat het ontwerp vrijgeven, zodat ook andere landen het beademingsapparaat zelf in productie kunnen nemen.
Prototype van AIRone-beademingsapparaat gemaakt door TU Delft
De snelle ontwikkeling van het beademingsapparaat is mede mogelijk door het gebruik van 3d-geprinte componenten. 3d-printers worden ingezet voor dit soort grote projecten, maar ook voor veel kleinere initiatieven. Printerfabrikant Ultimaker heeft een formulier online gezet waarmee fablabs zich kunnen melden als ze productiecapaciteit hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij het maken van gezichtsschilden, die ingezet worden als bescherming.
Dat je met een 3d-printer snel prototypes kunt maken en vervolgens iets in productie kunt nemen, is al jaren bekend. In de afgelopen weken is dat beter zichtbaar dan ooit. Er is veel nieuws geweest over noodoplossingen die dankzij 3d-printen tot stand zijn gekomen. In dit artikel nemen we een aantal 3d-printprojecten die momenteel in Nederland en België plaatsvinden, onder de loep.
Snorkelmaskers voor beademing of bescherming
Toen het coronavirus in maart in Italië om zich heen sloeg en de druk op de ziekenhuizen daar enorm toenam, bood het Italiaanse ontwerpbedrijf Issinova de helpende hand. In samenwerking met een fablab produceerde het bedrijf met 3d-printers ventielen voor beademingsapparatuur. De vaste leverancier kon die niet leveren, maar dankzij de hulp van de ontwerpers en het fablab, werden in een aantal dagen honderden ventielen geleverd aan het ziekenhuis in Brescia.
Dat slimme 3d-printwerk bleef niet onopgemerkt bij de dokters in het ziekenhuis. Dr. Renator Favero, een voormalige hoofdarts van het desbetreffende ziekenhuis, benaderde Issinova na het zien van de ventielen met een nieuw idee. Hij stelde voor om een snorkelmasker om te bouwen tot beademingsmasker, om daarmee het tekort aan cpap-maskers op te vangen.
Isinnova greep die uitdaging aan en nam contact op met Decathlon. Die winkelketen bood zijn medewerking aan en stelde de cad-tekeningen van zijn Easybreath-masker beschikbaar. Dat snorkelmasker is in Nederland te koop voor zo'n twintig euro. Met kleine aanpassingen is het om te bouwen tot een beademingsmasker. Er moet één onderdeel worden toegevoegd: de zogenaamde Charlotte valve. Dat is een koppelstuk waarmee het masker kan worden aangesloten op zuurstofaanvoer met een peep-ventiel om positieve druk te creëren.
Het resulterende masker wordt door de makers Easy Covid19 genoemd en is in Italië al in de praktijk toegepast. Issinova benadrukt dat het beademingsmasker niet medisch is goedgekeurd en dat het alleen is bedoeld voor gebruik in noodgevallen, als de patiënt daar toestemming voor geeft. Het bedrijf heeft het ontwerp van het 3d-geprinte koppelstuk vastgelegd in een octrooi en dat vervolgens vrijgegeven, zodat iedereen het kan produceren.
De verschillende manieren waarop het koppelstuk is te gebruiken
Uitlegvideo over het ombouwen van een snorkelmasker tot beademingsmasker met 3d-geprint koppelstuk
Jeroen Bosch Ziekenhuis maakt 'snorkelbeademingsmaskers' uit voorzorg
Vanuit het Jeroen Bosch Ziekenhuis werden de Italiaanse vindingen met interesse gevolgd. Het ziekenhuis staat in Noord-Brabant, de Nederlandse provincie die het zwaarst is getroffen door het coronavirus. Halverwege maart was het onduidelijk hoe de situatie zou verlopen en of er genoeg capaciteit zou zijn op de intensivecareafdeling. Om met alle scenario's rekening te kunnen houden, besloot het ziekenhuis met de snorkelmaskers aan de slag te gaan.
We spraken met klinisch fysicus Alina van der Giessen, en medisch technologen Pieter-Jan Scheerlinck en Ton van Spingelen. Van der Giessen is betrokken bij de selectie van nieuwe medische apparatuur, Scheerlinck en van Spingelen beheren de 3d-printers in het ziekenhuis.
Het JBZ heeft zelf drie 3d-printers: een Ultimaker S5, een Ultimaker S2+ en de Prusa SL1. De medisch technologen gebruiken die printers normaal voor praktische ondersteuning van alle afdelingen. Bijvoorbeeld om houders of klemmetjes te printen. Momenteel richt het 3d-lab van het ziekenhuis zich volledig op het ontwikkelen van koppelstukken voor de Decathlon-maskers. Het printen daarvan duurt zo'n 2,5 uur en door de twee Ultimaker-printers in te zetten, kan het ziekenhuis er zo'n dertig per dag maken. Om de productie op te schroeven, heeft het JBZ de hulp ingeroepen van Layertec, een 3d-printbedrijf in de buurt dat zijn capaciteit beschikbaar heeft gesteld voor het printen van de koppelstukken.
Koppelstukken gemaakt met Ultimaker S5
De benodigde Decathlon-maskers zijn direct ingeslagen. "Ik ben in de auto gestapt, ben naar de winkel gereden en heb de hele voorraad gekocht", zegt van Spingelen. Het ziekenhuis heeft momenteel zestig maskers klaarliggen. Die maskers zijn bedoeld als back-up voor patiënten die verslechteren en voor wie niet direct een ic-plek beschikbaar is.
Het masker moet aangesloten worden op zuurstoftoevoer, maar een volledig beademingsapparaat is niet vereist. Hoewel het geen medisch goedgekeurd apparaat is, heeft het zelfbouwmasker volgens van der Giessen wellicht een aantal voordelen. "Bij dit masker creëer je een aparte in- en uitgang voor de zuurstof. Dat is niet bij alle cpap-maskers het geval. Ook heeft het snorkelmasker een mogelijk comfortvoordeel. Maskers die nu worden gebruikt, zitten niet heel prettig en sluiten niet altijd goed."
Bij het JBZ wordt momenteel getest met de Decathlon-maskers. Er worden metingen gedaan bij proefpersonen om te kijken of de gewenste druk is op te bouwen en om uit te zoeken of ze daadwerkelijk comfortabeler zijn. Het ziekenhuis heeft ook al contact opgenomen met de Inspectie Gezondheidszorg om te praten over welke procedures moeten worden gevolgd als het masker wordt ingezet. Dat kan met een verklaring van een arts of met toestemming van de patiënt. Voor nu gaat het testen verder en binnenkort liggen er enkele maskers klaar op de plank. "We willen op alles voorbereid zijn", benadrukken de medische experts.
Covid Lifesaver Mask
Snorkelmasker als bescherming
Het Decathlon-snorkelmasker wordt niet alleen ingezet als hulpmiddel om patiënten te behandelen, er zijn ook initiatieven die datzelfde masker ombouwen tot een herbruikbaar gezichtsbeschermingsmasker voor doktoren en verplegers. Eind maart kwam het Covid Lifesaver Mask van TU Delft-onderzoekers en Medisch Centrum Haaglanden in het nieuws. Door middel van een 3d-geprint koppelstuk kan een hoogrendementsfilter op het snorkelmasker worden aangesloten.
Het Zuyderland Medisch Centrum in Limburg sprong daar snel op in. Het ziekenhuis liet Zuyd Hogeschool twee prototypes maken en die werden binnen 24 uur goedgekeurd. Met verschillende partners werden vervolgens in 72 uur ruim 300 maskers gemaakt en die werden door het ziekenhuis begin april in gebruik genomen door 160 medewerkers.
Niet veel later werd het gebruik van de snorkelmaskers weer stopgezet. De TU Delft publiceerde een waarschuwing, want extra onderzoek wees uit dat het zelfbouwmasker niet voldoet aan de ffp-veiligheidsnormen. Het resultaat hangt af van de pasvorm van het gezicht van de testpersoon en bij inhalatie kan onderdruk ontstaan, waardoor ongefilterde lucht in het masker kan komen. De TU Delft haalde daarom het opensourceontwerp van Thingiverse.
Het probleem met de onderdruk is op te lossen door een systeem voor positieve druk toe te voegen. Als de maskers goed sluiten, kunnen ze zelfs betere bescherming bieden dan de veelgebruikte ffp2-maskers. De filters zijn 24 uur achter elkaar door een persoon te gebruiken en de maskers zijn te reinigen, dus opnieuw in te zetten. Volgens Ralph Berendsen, klinisch fysicus bij Zuyderland, zijn de maskers voor 99,9 procent bestand tegen virussen. Bij een ffp2-masker is dat 92 procent. Ook is het snorkelmasker comfortabeler om te dragen.
Volgens ICT&Health kijkt het ziekenhuis momenteel of de 300 snorkelmaskers van een positief druksysteem kunnen worden voorzien, zodat ze weer veilig in gebruik genomen kunnen worden. Of dat lukt, hangt onder andere af van de snelheid waarmee een dergelijke oplossing kan worden geïmplementeerd.
Air-Wave Protector
In samenwerking met een aantal ondernemingen hebben de bedenkers van het beschermingsmasker een stichting opgezet die werkt aan een verbeterde versie onder de noemer Air-Wave Protector. Daarbij wordt het Decathlon-snorkelmasker met een 3d-geprint koppelstuk verbonden met een luchtpomp, zoals die gebruikt worden in de lasbranche. Door die toevoeging kan het masker langdurig worden gebruikt en ontstaat er positieve druk, zodat de problemen met sluiting zich niet voordoen.
De initiatiefnemers stellen dat de benodigde papr's nu ruim voorhanden zijn, omdat veel werk in bijvoorbeeld de lasindustrie stilligt. De luchtpompen die daar worden gebruikt en nu ongebruikt op de plank liggen, zouden in te zetten zijn voor de snorkelmaskers. De Air-Wave-stichting is bezig zijn masker te laten valideren door de overheid. Volgens een woordvoerder van de stichting is het nog niet duidelijk wanneer die goedkeuring er komt, door de drukte en prioriteiten bij de verschillende instanties. Volgens eigen tests van de TU Delft voldoet het masker aan de veiligheidsnormen. De stichting is dan ook al in gesprek met medische instellingen en die kunnen eventueel zelf besluiten om de maskers in te zetten, ook als de officiële goedkeuring op zich laat wachten.
Koppelstuk, splitters en handsfree deurklink
Materialise NIP Connector
NIP staat voor non-invasive peep en laatstgenoemde afkorting staat voor positive end expiratory pressure. Het masker dat met de connector wordt samengesteld, is een niet-invasieve oplossing die zorgt voor positieve eindexpiratoire druk zonder dat daarvoor een beademingsmachine wordt gebruikt.
De omgebouwde snorkelmaskers zijn een uitkomst in noodsituaties, maar geen ideale oplossing voor de behandeling van patiënten. Materialise werkt aan een variant op dit concept. Het Belgische 3d-printbedrijf met vestigingen wereldwijd heeft een hulpstuk ontwikkeld dat uitkomst kan bieden bij een dreigend tekort aan beademingsapparaten. De Materialise NIP Connector is een onderdeel waarmee standaardapparatuur die in de meeste ziekenhuizen beschikbaar is, kan worden omgezet in een masker om de ademhaling van de patiënt te vergemakkelijken. Het masker creëert positieve druk in de longen en wordt aangesloten op zuurstoftoevoer.
Met het koppelstuk kan een niet-invasief beademingsmasker worden aangesloten op een filter en een peep-klep. De geassembleerde maskers kunnen worden gebruikt in situaties waarin het enkel toedienen van zuurstof via een eenvoudig masker niet meer voldoende is. Die patiënten komen nu aan een beademingsapparaat te liggen, maar met de nieuwe oplossing zou dat niet direct nodig zijn. Daardoor blijft meer capaciteit over bij de beademingsapparatuur.
Materialise heeft het koppelstuk ontwikkeld in samenwerking met professor Wilfried De Backer, verbonden aan de Universiteit van Antwerpen en directeur van Fluidda, een bedrijf dat werkt aan ademhalingsapparatuur. Volgens De Backer kan met het masker een invasieve behandeling worden vermeden en is het geen grote belasting voor de patiënt.
De Materialise NIP Connector wordt nog niet in de praktijk gebruikt. Het bedrijf is bezig met een versneld regulatieproces in Europa en in de Verenigde Staten. Materialise heeft het masker succesvol op gezonde patiënten getest en voert nu klinische studies uit met coronaviruspatiënten. Het bedrijf verwacht daar in de tweede helft van april resultaten van te zien. Als de tests goed verlopen, kan het masker in principe direct in gebruik worden genomen met medische goedkeuring.
Bram Smits, woordvoerder van Materialise, zegt tegen Tweakers dat de productie van de maskers snel kan worden opgeschaald. Het bedrijf maakt de connector in zijn faciliteiten in België en de VS met op poeder gebaseerde lasersinter-3d-printers. Materialise heeft in veel meer landen vestigingen, maar de genoemde locaties zijn ISO 13485-gecertificeerd en voldoen daarmee aan strenge eisen voor het maken van medische hulpmiddelen. Materialise zoekt naar partners in andere landen die aan dezelfde norm voldoen, om zo op meer locaties te kunnen produceren.
Splitter voor beademingsapparaten
Materialise zet nu vooral in op zijn NIP Connector, maar het bedrijf heeft meer 3d-hulpstukken ontwikkeld. In samenwerking met een ziekenhuis in Geel heeft het een accessoire geprint dat kan worden gebruikt om de zuurstoftoevoer te regelen als verschillende patiënten op één beademingsmachine worden aangesloten.
Het aansluiten van verschillende patiënten op één beademingsapparaat is een noodgreep die wordt toegepast als er een tekort ontstaat, maar dat verloopt niet zonder problemen. De zuurstofbehoefte is per patiënt verschillend en kan op een beademingsapparaat maar één keer worden ingesteld.
Materialise heeft een onderdeel geprint dat op de zuurstofslangen van de beademingsmachine kan worden gezet. Deze klem kan op verschillende posities worden ingesteld, om zo de slang dikker of dunner te maken en de hoeveelheid zuurstof te reguleren. In België en Nederland is op dit moment nog geen tekort aan beademingsapparaten, maar mocht zich dat voordoen, dan kan deze noodoplossing een uitkomst zijn.
Om de zuurstoftoevoer van beademingsapparaten over verschillende patiënten te verdelen, zijn ook splitters nodig. Het Amerikaanse Prisma Health heeft daarvoor de VESper ontworpen. De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft dit vrij eenvoudige koppelstuk versneld goedgekeurd, omdat materiaal wordt gebruikt dat eerder is getest. Ziekenhuizen en 3d-printbedrijven kunnen via Prisma Health de broncode verkrijgen als ze over de juiste kwalificaties en apparatuur beschikken.
Handsfree deurklink
Sinds een aantal weken geleden is Materialise druk bezig met de NIP Connector, maar daarvoor bedacht het bedrijf al andere hulpstukken om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Zo maakte het een opzetstuk voor deurklinken, zodat die met de bedekte onderarm kunnen worden bediend.
Deurklinken in bedrijven zijn een grote virusoverbrenger. Materialise zette daarom zoveel mogelijk deuren in het bedrijf open, maar waar dat niet kon, werd het 3d-geprinte hulpstuk ingezet. Het bedrijf heeft verschillende ontwerpen online gezet die zijn te downloaden en met vrijwel iedere 3d-printer kunnen worden gemaakt.
Uit verschillendereactiesop Twitter blijkt dat de opzetstukken voor deurklinken door bedrijven en ziekenhuizen wereldwijd worden toegepast. Volgens woordvoerder Bram Smits zijn de bestanden inmiddels zo'n vijftigduizend keer gedownload.
Beademingskleppen van Spentys en atum3D
In Gouda heeft atum3D een deel van zijn kantoor leeggehaald en daar vier van zijn DLP Stations aan het werk gezet. Uit die printers rollen nu beademingskleppen en koppelstukken voor de apparatuur van een aantal Belgische ziekenhuizen. Het bedrijf is die hulpstukken gaan maken nadat het daarover werd benaderd door zijn Belgische partner Spentys.
Juan Vertelman, commercieel directeur van atum3D, vertelt dat de twee bedrijven in andere tijden samenwerken aan onder meer het 3d-printen van braces om gips te vervangen. Nu wordt de expertise van het Nederlandse 3d-printbedrijf ingezet om hulpstukken voor beademingsmachines te produceren. Het gaat om onderdelen die tussen het masker en het beademingsapparaat worden geplaatst, en die geregeld vervangen moeten worden. De wereldwijde vraag naar dergelijke onderdelen overstijgt het aanbod, dus moeten ziekenhuizen op zoek naar alternatieven.
Atum3D maakt professionele digital light processing-printers en bijbehorende software. Deze dlp-printers werken met hars, die door projectie met licht op bepaalde plekken wordt uitgehard. De printers van atum3D hebben een open platform voor printmaterialen en kunnen dus met allerlei harsen worden gebruikt. Voor het maken van de onderdelen gebruikt atum3D zijn DLP Station 5-405. Die industriële dlp-printer heeft een projectieresolutie van 1920x1080 pixels en een printresolutie van 100 micron. Het bouwvolume is 192x108x250mm en de maximale printsnelheid is 130mm per uur.
De onderdelen die atum3D nu print, worden gemaakt met hars van het Duitse Detax. Dat materiaal kan worden gesteriliseerd en is al goedgekeurd voor medisch gebruik. Eind maart begon atum3D met het maken van de eerste prototypes en inmiddels worden er koppelstukken en beademingskleppen geleverd aan ziekenhuizen in België. Omdat ziekenhuizen verschillende apparatuur gebruiken, moet soms ook het ontwerp van de hulpstukken worden aangepast. De ziekenhuizen voorzien Spentys van de ontwerpspecificaties of sturen een onderdeel op, zodat het bedrijf dit kan reverse engineeren en kan aanleveren bij atum3D, waar de nieuwe onderdelen vervolgens worden geprint.
Op die manier heeft atum3D intussen prototypes van beademingskleppen gemaakt voor vijf verschillende beademingsapparaten. Zo'n prototype wordt vervolgens bij het ziekenhuis afgeleverd en kan na goedkeuring direct in productie gaan of waar nodig worden aangepast. Inmiddels zijn de leveringen in volle gang, en zijn er tientallen kleppen en veel meer koppelstukken geleverd.
In zijn vestiging in Gouda heeft atum3D de productie opgeschaald en er is nog overcapaciteit. Van de vier printers die klaarstaan, draaien er momenteel twee. Het maken van koppelstukken duurt ongeveer anderhalf uur en er passen zo'n zeventig stuks van op het printplatform. De beademingskleppen zijn groter; daarvan passen er tussen de vier en twaalf op het printbed en het maken hiervan duurt ongeveer twee en een half uur.
Atum3D heeft zich ook gemeld bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen, het initiatief dat door de Nederlandse overheid is opgezet om medische hulpmiddelen in te kopen en te verdelen ten tijde van de coronacrisis. Als ook Nederlandse ziekenhuizen onderdelen nodig hebben, hoopt atum3D op die manier een helpende hand te kunnen bieden. Volgens Vertelman kan het bedrijf vooral helpen bij het maken van onderdelen die niet algemeen bekend zijn. Bijvoorbeeld onderdelen voor oudere beademingsapparaten, die afwijkende ontwerpen gebruiken.
Tilburgs ziekenhuis print zelf ventielen
Het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg heeft een eigen 3d-lab en daarin is eind maart begonnen met het 3d-printen van ventielen voor zuurstofmaskers. Het ziekenhuis gebruikt bij de verpleging van coronapatiënten Venturi-zuurstofmaskers. Die hebben met kleur gecodeerde ventielen om de concentratie van de ingeademde zuurstof in te stellen. Dergelijke ventielen worden na gebruik weggegooid en omdat een tekort dreigt, is het ETZ ze zelf gaan printen.
Traumachirurg Mike Bemelman, oprichter van het 3d-lab, legt uit dat een nieuwe bestelling van ventielen op zich liet wachten. Hij zocht op internet naar technische informatie over het ventiel en vond zo al snel de digitale tekening, die omgezet kon worden in een printopdracht. Het ziekenhuis heeft een eigen 3d-laboratorium met daarin vier printers. Lars Brouwers, een van de oprichters van het 3d-lab in het ETZ, laat op Twitter de resultaten zien die uit de Ultimaker 3, Ultimaker S5, Formlabs Form 2 en Form 3 komen rollen. Inmiddels kan het ziekenhuis per dag honderd ventielen printen. Eind maart gebruikte het ziekenhuis dagelijks zestig tot tachtig ventielen.
Het zelf maken van de ventielen is waarschijnlijk niet goedkoper dan ze afnemen via de reguliere weg: "Waarschijnlijk is het goedkoper als de fabrikant ze per honderdduizend tegelijk maakt. Maar die optie is er nu niet, vandaar dat we zelf produceren", zegt Brouwers.
De zelfgemaakte ventielen zijn door de afdeling Medische Technologie van het ziekenhuis geïnspecteerd en goed bevonden. De ventielen zijn onder andere bestand tegen een alcoholbad om ze te ontsmetten. Uit tests is gebleken dat de groene ventielen die op de Ultimaker zijn gemaakt, 65 procent zuurstof doorlaten. Bij de exemplaren die met de Form 2 zijn gemaakt, is dat 66 procent. De groene ventielen van de fabrikant laten 60 procent zuurstof door. De afwijkingen vallen volgens de technische afdeling binnen de normen.
Het ETZ heeft de zelfgemaakte ventielen nog niet in gebruik genomen. Brouwers legt uit dat er nog geen absoluut tekort is aan de officiële ventielen, maar dat de voorraad nu wordt aangevuld met de zelfgemaakte exemplaren. Ook is het 3d-lab bezig met andere hulpstukken, maar tot op heden zijn er geen absolute tekorten in Nederland op het gebied van mondmaskers, veiligheidsbrillen en andere zaken, waardoor dit nog niet noodzakelijk is, zegt Brouwers. Ook benadrukt hij dat 3d-geprinte producten goed moeten worden vergeleken met conventionele producten; niet alleen wat het ontwerp betreft, maar ook hygiëne, steriliteit en functionaliteit zijn belangrijk.
In andere tijden gebruikt het ziekenhuis zijn printers onder andere om botten en gewrichten te printen, die door chirurgen kunnen worden gebruikt ter voorbereiding op complexe operaties. "Daarmee zorgen we ook voor een snellere leercurve bij arts-assistenten, en meer inzicht en tevredenheid bij patiënten", legt Brouwers uit. Studenten technische geneeskunde van de TU Delft en UTwente werken mee in het lab van ETZ en vaak werkt het printlab ook samen met het 3d-lab van het Radboudumc.
Tijdens de coronacrisis worden de printers continu ingezet voor het maken van ventielen voor de zuurstofmaskers. Het 3d-lab van het ETZ werkt daar momenteel zelfstandig aan en kan ook de hulp inschakelen van Lay3rs en Ultimaker, bedrijven waarmee het ziekenhuis al langer samenwerkt. Het printen van ventielen doet het lab nu zelfstandig, voor het eigen ziekenhuis. Brouwers zegt open te staan voor vragen en initiatieven van andere ziekenhuizen en om daarmee samen te werken.
In Alkmaar maken we bij Junior IOT inmiddels de spatschermen. Vrijwilligers maken met hun 3D printer de hoofdband. Hieraan klik je een transparant vel A4, je gebruikt er enkele standaard elastieken bij.
Zo maken we met middelen die overal aanwezig zijn een extra barriére. Gebruik dan wel alle overige voorzorgsmaatregelen!
Om deze schermen sneller op de juiste plek te krijgen stellen we dit gratis beschikbaar aan bijvoorbeeld de mensen in de zorg. Met een donatie in materialen of geld help je ons om de kosten te dragen. We zoeken daarnaast meer mensen die het model willen printen!
bedankt voor het posten, ik zocht namelijk al nederlandse initiatieven, zelf weet ik dat bijvoorbeeld prusa het in tsjechië doet en maskfordocs in de US.
Heb je al op www.makers4all.eu gekeken. Die/wij printen gezichtsmaskers, deuropeners en andere dingen voor locale Nederlandse zorgverleners verdeeld per provincie. (Nog) niet van die hightech dingen als ventielen etc. Maar wel bruikbare dingen voor zorgpersoneel en politie.
[Reactie gewijzigd door 4play op 23 juli 2024 02:48]
Met z'n allen druppelen we best veel hoor. Mijn Ender 3 poept er 1 per 1,5 uur uit dus ook max 8 per dag. Gewoon stug doorgaan dan komt alles voor elkaar.
Ik ben zelf aangemeld bij https://3dresponse.nl/ maar de laatste keer dat ik keek werd alleen gevraagd om sleutelhangers te printen voor medisch personeel, als steuntje in de rug. Aan maskers en dergelijke was geen behoefte (meer).
Ik ben zelf aangemeld bij https://3dresponse.nl/ maar de laatste keer dat ik keek werd alleen gevraagd om sleutelhangers te printen voor medisch personeel, als steuntje in de rug. Aan maskers en dergelijke was geen behoefte (meer).
Vandaag worden er weer Prusa maskers en 'EarSafe' opgehaald door het hele land. De groep is tegenwoordig erg groot waardoor we 300+ prints makkelijk in 2-3 dagen voltooid kunnen hebben. Soms moeten we alleen even wachten op nieuwe orders vanuit de zorginstanties. Mocht je een 3D printer hebben, voel je vrij om aan te sluiten.
[Reactie gewijzigd door joeri1 op 23 juli 2024 02:48]
Hey Palko wat top dat je wil helpen met 3d printen!
Makers4All, een community van makers, volledig gericht op Nederland. Het is een actieve community met +100 leden. Ze helpen met de distributie en stellen de gemaakte producten beschikbaar aan zorgverleners. Alle hulp is welkom!
[Reactie gewijzigd door tijs14tijs op 23 juli 2024 02:48]
Uit ervaring in de medical device sector vraag ik me wel af wat de implicaties zijn van het niet gevalideerd (medisch goedgekeurd) gebruiken van al deze oplossingen. Het is niet ondenkbaar (lees vrij reëel) dat een of meer van de genoemde ventielen productiefouten bevatten (al is het maar een print die niet helemaal lekker is gelopen) en daardoor ergens tijdens gebruik falen. Wie draagt daarvoor dan de verantwoordelijkheid?
Materialise lost dit op door wél voor certificatie te gaan, via de fast-track dan wel. Een deel van hun productie capaciteit is ook gecertificeerd voor medische productie: https://www.materialise.com/en/about-materialise/quality
Ze hebben al even ervaring met pre-operatieve software, intra-operatieve tools, implantaten.
Het neemt wat meer tijd in beslag door de klinische trials, maar klinkt wel veelbelovend imo.
[Reactie gewijzigd door Gunther.S op 23 juli 2024 02:48]
"Dat kan met een verklaring van een arts of met toestemming van de patiënt." staat in het artikel.
Ik begrijp je redenatie, mijn vriendin was vroeger in dezelfde sector werkende en verhalen die je daarvan hoorde (goedkeuring, afkeuring, vervaldata op ongebruikte spullen, etc) waren soms te absurd om waar te zijn en nu lukt, kan en mag alles.
Nou, ik werk bij een bedrijf waar we ook in korte tijd (2 weken) een beademingsapparaat hebben ontwikkeld (het hart van het apparaat maakten we al, dus dat scheelde), maar de certificerende instantie (Dekra) is echt wel kritisch. Het enige wat nu even niet telt is dat de locatie waar we ze bouwen niet gecertificeerd is om medische apparaten te bouwen, zolang het quality management system van de wel gecertificeerde locatie maar gebruikt wordt.
Dus ja, ze zijn flexibeler, maar het is zeker niet zo dat alles nu kan/lukt/mag.
Wat ik trouwens wel geweldig vind is hoe alle leveranciers ons prio 1 maken als er een probleem is. Het is echt de hele mensheid tegen Corona momenteel, jammer dat zo'n virus ervoor nodig is, maar de wereld is heel even een beetje mooier
Zelfde ervaring en een goed punt.
Tegenwoordig is het (in de normale situatie) bijna onmogelijk om nog een medisch apparaat zelf te maken of bestaand ingrijpend te wijzigen vanwege de product aansprakelijkheid en de CE vereiste (als is dat laatste niet zon erg groot probleem). Alleen als het echt niet op de markt is kan er iets zelf gemaakt worden.
Maar ook deze fabrikage kan je redelijk dicht timmeren zoals je een goede QC doet. Zorgen dat je elk ventiel test onder de verschillende condities. Daar gaat wel even wat denk werkt overheen.
Het heeft alleen verder weinig waarde (behalve een goede gemoedsrust) als dit hele proces is gecertificeerd. En voor dat traject ben je een klauw geld en tijd kwijt.
Reken er maar op dat dit wegwerpapparaten zijn die alleen voor Corona-patiënten mogen worden gebruikt. Dat maakt het natuurlijk al wat makkelijker om het te certificeren. Het alternatief is honderden patiënten die niet aan de beademing kunnen. Dat is de situatie die je worst case hebt als zo'n wat minder degelijk getest en gecontroleerd apparaat ermee ophoudt.
Maar ja, Corona komt volgend jaar gewoon weer terug, een jaar later waarschijnlijk ook, zeggen de experts. Zolang er geen goed vaccin is, blijft dit sluimeren en dan is het mooi dat er minder luxe beademingsapparaten zijn speciaal voor Corona-patiënten.
Das precies de reden dat ze nu vooral als backup dienen. Liever het origineel, maar als er een gebrek is, is het beter dan niets. En in sommige gevallen, zoals een goed passend snorkelmasker, kan het zelfs beter werken dan de originele producten.
Het Rotterdamse Snijlab werkt niet met laserprinters, maar lasersnijders en maakt daarmee een zelf ontworpen variant op de gelaatsschermen. Ze produceren er 1000 per dag, die met behulp van vrijwilligers in elkaar gezet worden. Het ontwerp is open source beschikbaar gesteld.
Ik sta hier als dokter in die zogenaamde frontlinie toch verdeeld in. Ik heb het Decathlon masker gemaakt en het werkte gewoon niet goed. Zoals eerder ook gezegd, die eisen zijn er niet voor niets. Het grootste gevaar zit hem in de schijnveiligheid die het creërt.
Je gewoon houden aan alle regels en voorschriften is al moeilijk genoeg en sla je je veilig waant laat je die als eerste varen en ga je risico's nemen. En besmette zorgverleners zijn een bron, blijkt helaas.
Laat onverlet dat deze initiatieven geweldig zijn. En eerlijk gezegd vind ik de discussie Europa of buiten Europa niet interessant. Als we over de hele wereld naar elkaar luisteren en leren komen we veel verder.
Ik denk dat het meer iets zegt dat we nogal dom zijn geweest om de laatste 40 jaar meestenvan onze productiecapaciteiten naar lageloon landen te verplaatsen. Allemaal voor de winstmaximalisatie.
Hoeveel levens zijn daar wel niet mee gered? Mensen in die landen hebben ook inkomsten nodig.
Ik ben me er van bewust dat door de arbeidsomstandigheden daar het antwoord op mijn bovenstaande vraag per saldo ook negatief kan zijn, maar in principe is kennis exporteren iets goeds.
We zijn niet dom.
We hebben toegelaten dat bedrijven hun productielijnen naar lage lonen landen hebben laten verplaatsen om de winstmarge te verhogen en de aandeelhouders tevreden te houden.
Als maatschappij kun je een bedrijf niet tegenhouden als deze van plan is zijn productie naar het buitenland te verhuizen. Wat we als consumenten wél kunnen doen is alles waar bijvoorbeeld Made in China staat links laten liggen.
Helaas maakt het de meeste van ons weinig uit waar iets gemaakt is. Ook als daarbij kinderen, gedetineerden,het milieu het onderspit delven.
Onzin we hebben geen andere keus, zo simpel is het. Of jij je bezem bij de action, de praxis, de blokker of hornbach haalt is die.nog steeds made in china. Ik kan niet kiezen, ik wil graag een bezem uit frankrijk kopen maar helaas mij wordt die keuze niet gegeven. Ik kan alleen dat ding uit china krijgen. Niet omdat wij daar voor kiezen maar omdat bedrijven maximale winst willen en ze niet een europeaan dat spul willen laten maken.
Die logica begrijp ik niet. In de jaren 70 zaten we er toch ook warmpjes bij en werd nagenoeg alles binnen europa geproduceerd. Zelfs het fisherprice speelgoed kwam uit Belgie. Dus waarom we door het verplaatsen van alles naar 3e wereldlanden er nu warmpjes bijzitten ontgaat me
Zonder de massaproductie grotendeels in lage loon landen te laten plaatsvinden zouden heel veel producten een stuk duurder zijn of misschien wel niet bestaan.
[Reactie gewijzigd door killerfreak op 23 juli 2024 02:48]
Als ik zo snel kijk zijn dit ventielen die gebruikt worden op de apparatuur op de patiënt. Die moeten als besmet beschouwd worden na gebruik. Wellicht dat schoonmaken een uitkomst kan bieden maar dat moet ook goed getest worden, en tot die tijd schrijft protocol voor weggooien denk ik.
Bedankt voor je reactie. Zoiets had ik ook gedacht, maar ik begrijp nog steeds niet waarom nieuwe printen dan makkelijker / sneller is dan de bestaande ontsmetten. Zou het hier echt alleen om het risico van besmetting gaan?
Het is lastig. Voor het recyclen moet natuurlijk ook een infrastructuur zijn waar je die dingen verzamelt, inspecteert of ze her te gebruiken zijn, vervolgens reinigen en weer terug in roulatie brengen.
Daarnaast zal de fabrikant waarschijnlijk zeggen dat ze niet te reinigen en her te gebruiken zijn. Of dat zo is zou je natuurlijk ook weer moeten onderzoeken.
Inderdaad, dat zou het kunnen zijn. Maar ik zou denken dat je bij het printen ook een nieuwe infrastructuur aan hebt gelegd, je ook moet inspecteren of ze te gebruiken zijn, en in plaats van ze te reinigen moet je ze maken, en dan in roulatie brengen. Precies evenveel stappen.
Er zal zeker wel een reden zijn, misschien ook één die wij hier al benoemd hebben, maar ik vind het raar dat het zo'n grote grondslag is voor het opnieuw moeten printen, en er dan maar een piepklein regeltje over geschreven is.
Ik zie de robot industrie wel een boost krijgen doordat mensen nu gaan denken maar in de toekomst kunnen we zo en zo.
Net als de auto industrie blijf het apart vinden dat die stil ligt doordat alles met robots gaat toch, als iets ingeprogrammeerd is en kwalitatief naar behoren is hoef je niets meer te wijzigen.
Een kennis van mij die een duik winkel heeft, had de duik uitrusting aangepast om het te kort van mondkapjes tegen te gaan.
Blijf het grappig van dat tussen kassa’s een scherm hangt als 2 klanten met de rug naar elkaar toe staan, en dat scherm hangt daar een beetje in de lucht waar het virus dwars en onderdoor kan.
Schijnveiligheid?
en dat scherm hangt daar een beetje in de lucht waar het virus dwars en onderdoor kan.
Die schermen zijn bedoeld om de directe luchtstroom van het uitademen tegen te houden. Als anderhalve meter afstand houden voldoende is gezien de reikwijdte daarvan, dan helpen die schermen bij de kassa's wel degelijk. De virusdeeltjes vliegen niet actief om die schermen heen op zoek naar een nieuw slachtoffer, of zo.
Ja en de filters van airco’s of andere lucht systemen worden haast nooit gereinigd en zijn een nog grotere bacterie bron.
Daar zouden zij ook is wat aan moeten doen altijd die vieze strepen bij aircounits.
Mooi dat Decatlon de cad tekeningen heeft gegeven van zijn easybreath maskers. Als scubaduiker en snorkelaar kan ik zeggen dat deze maskers niet zonder gevaar zijn. er kan zich CO2 ophopen waardoor de gebruikers onvoldoende zuurstof krijgen en duizelig kunnen worden en kunnen flauwvallen. Er zijn heel wat (dodelijke) ongelukken mee gebeurd. Er zijn fullface maskers die een slim afvoer systeem hebben, maar betwijfel of deze die ook hebben. Ik hoop dat dit aspect voldoende aandacht krijgt.
Ik ben geen expert maar heb dit begrepen: Het gebruik van een PEEP-valve i.c.m. dit masker impliceert dat iemand kan uitademen. Dit gebeurt niet via dezelfde dode ruimte/slang, maar via een andere, dus de CO2 hoopt niet op maar komt in een gedeelte waar lucht maar in één richting stroomt. Overigens wil je juist niet dat iemand zonder positieve druk al te makkelijk kan uitademen want dan klappen de longblaasjes minder snel dicht, iets dat voor de ernstige gevallen van belang is.
Dit soort middelen wordt overigens helemaal niet "los" gebruikt. Het is onderdeel van een geheel met intensieve monitoring (algemene "vitals" zoals O2-saturatie, hartslag, maar ook druk en flow) en protocollen (controles op status van de patiënten). Er wordt bovendien altijd reguliere gecertificeerde apparatuur gebruikt als deze voorradig is.