Onderzoekers Delft koppelen snorkel met 3d-geprint stuk voor 'covidmasker'

Onderzoekers van de TU Delft hebben in samenwerking met anesthesisten van het Haaglanden Medisch Centrum een gezichtsmasker ontworpen dat bestaat uit een snorkelmasker en filtersysteem. Die zijn verbonden met een 3d-geprinte koppeling.

De onderzoekers noemen hun ontwerp de Covid Lifesaver Mask. Dat moet dienen als relatief goedkoop herbruikbaar gezichtsmasker voor medische professionals die covid-19-patiënten verzorgen en behandelen. Zorgpersoneel heeft last van een tekort aan gezichtsmaskers. Het masker gebruikt een hoog-rendementsfilter uit anesthesieapparatuur en zou 99,999 procent van de virussen en bacteriën kunnen tegenhouden.

Voor langer gebruik is het snorkelmasker te koppelen met een filter en een luchtpomp zoals die gebruikt worden in de lasbranche. Het team noemt deze combinatie de Air-Wave Protector. Voor de koppeling is een 3d-geprint verbindingsstuk gemaakt waarvan het ontwerp is vrijgegeven via Thingiverse. De koppeling is met een doorsnee 3d-printer zoals die van Ultimaker te maken, maar de ontwerpers waarschuwen dat elk geprint onderdeel voor gebruik goed moet worden gecontroleerd wat betreft de individuele sluiting. Royal Dutch Shell is al begonnen met het printen van de Covid Lifesaver-verbindingsstukken in zijn Technology Center in Amsterdam.

Het idee is niet nieuw. In Italie werden door de tekorten aan goede mondkapjes ook al gezichtsbedekkende snorkelmaskers ingezet. Wereldwijd zijn er projecten om goedkope alternatieven voor dure en schaarse medische apparaten en onderdelen te produceren. Zo schreef De Volkskrant afgelopen week over de VentilatorPAL van een Limburgs bedrijf met advies van een intensivist van het Radboud UMC. Dit apparaat moet een geautomatiseerd alternatief bieden voor handmatig beademen met een pompje. De VentilatorPAL is voor 370 euro te fabriceren. Ook dat ontwerp is vrijgegeven.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

27-03-2020 • 16:52

76 Linkedin

Reacties (77)

77
72
22
3
0
19
Wijzig sortering
Reeds in Italie gebruikt op zo'n masker van Decathlon, maar dan wel om de patient te voorzien van zuurstof

https://www.isinnova.it/easy-covid19-eng/

[Reactie gewijzigd door Dragunov op 27 maart 2020 17:00]

Voor patiënten snap ik dit beter daar ze zuurstof uit (alleen) het toestel moeten krijgen (onder de luchtdruk die ideaal is voor hun longen). Maar verzorgend personeel kunnen prima de omgevingszuurstof gebruiken. Zolang hun mond en ogen maar beschermd zijn tegen waterdruppeltjes die van patiënten afkomstig zijn.

Als zelf duiker heb ik wel bedenkingen bij het comfort van dat snorkelmasker gedurende uren en dagen op uw aangezicht gezogen te krijgen. Ik kan me voorstellen dat dat zware blauwe plekken en blaren gaat geven op je aangezicht.
Als zelf duiker heb ik wel bedenkingen bij het comfort van dat snorkelmasker gedurende uren en dagen op uw aangezicht gezogen te krijgen. Ik kan me voorstellen dat dat zware blauwe plekken en blaren gaat geven op je aangezicht.
Zijn nu al genoeg foto's te vinden van artsen/verpleegkundigen van over de hele wereld die blauwe plekken hebben door de brillen die ze op moeten hebben.
Zoals deze:
https://e3.365dm.com/20/0...945048.jpg?20200311154027
Dan zou zo'n compleet gezichtsmasker misschien fijner zitten dan 1 die rond je oogkas aan het drukken is.

[Reactie gewijzigd door Pompi op 27 maart 2020 17:29]

Of net niet. Natuurlijk is zo'n mask squeeze ook deels het gevolg van het drukverschil en leer je als duiker om dat drukverschil te compenseren door eenvoudigweg af en toe uit te ademen langs je neus.

Maar toch. Als je een vacuum maakt dan gaat dat na langere tijd voor bloeduitstortingen zorgen.
Zoals onder de foto staat: "Failure to equalize the mask on a dive descent will result in suctioning of the mask". Als zorgpersoneel zo'n masker gebruikt dan zou er nauwelijks drukverschil mogen zijn en dan heb je simpelweg geen last van dit probleem.
Maarja, als er geen drukverschil is dan zal het masker ook niet goed aansluiten op je gezicht en dan moet je de band rond je hoofd strakker aantrekken. Wat dan weer een oncomfortabel gevoel geeft. Want bij het Scuba duiken is die band eigenlijk alleen maar bedoeld voor wanneer iemand je masker van je hoofd stampt met zijn of haar vinnen. Een goed Scuba masker plakt namelijk vanzelf tegen je aangezicht door dat drukverschil.

M.a.w. een zekere druk op je aangezicht is altijd nodig om een luchtdichte seal te krijgen en om geen aandrukkracht door de band rond je hoofd nodig te hebben.

Bovenwater verwacht ik ook dat luchtdichtheid moeilijker te bereiken is dan onderwater. Gelijke druk in het masker met buiten het masker bemoeilijkt dat. Waardoor de rubbere seal gaan schuiven en daardoor blaren kan veroorzaken.

@SacredRose hierboven vermeldde de Versaflo van 3M. Dat lijkt mij een veel beter geschikte oplossing dan een rubberen seal die op je aangezicht gezogen wordt. Waarom moet dat op je aangezicht gezogen worden? Die helm van 3M is gewoonweg veel beter voor deze toepassing.

Koop dus gewoon 3M helmen aan, in plaats van onze kinderen hun speelgoed af te nemen.

[Reactie gewijzigd door freaxje op 28 maart 2020 18:15]

Bij landbouwmachines etc kom je nog wel eens opties tegen om stof etc te weren in de cabine door gebruik te maken van over-druk. Bro-air is/was daar een fabrikant voor dit soort systemen.

Dat lijkt mij prettiger dan dat je een masker op hebt wat juist vacuüm trekt. Mocht dit überhaupt werken natuurlijk. Dit virus is natuurlijk geen stofdeeltje.
Juiste verschillende methoden zouden dat dus enigszins kunnen ondervangen.
als je op +/- 1,5 meter afstand van iemand blijft dan geef ik je gelijk, maar zodra je binnen die straal komt letterlijk in de patiënts face komt dan zijn er meer 'materialen' die besmetting meebrijgen elk stofje elk beetje lucht met het miniemste beetje vocht/damp zal besmettelijk zijn.

op zo'n moment heb je meer nodig dan een kapje. vergis je niet, mensen, kleding en materialen moeten helemaal worden gedesinfecteerd voor ze een besmette afdeling verlaten.
Er gaan wat fotos rond van italiaanse verpleegkundige die blauwe striemen en doorgeschuurde plekken in hun gezicht hebben van de maskers.

Als we die mensen ook maar een klein beetje kunnen ontzien met zo’n masker is dag winst. Al kunnen ze maar een paar keer per dag afwisselen
Een mask squeeze van een scuba masker ziet er soms een pak erger uit dan die foto's. Just saying.

Die snorkelmaskters zijn gemaakt om een half uurtje te snorkelen, waarbij je regelmatig het masker afzet om tegen mama en papa te vertellen over de schelpen die je hebt gevonden aan het strand. Niet echt om uren en dagen aan een stuk te dragen.

ps. Voor zij die denken dat dit een goed en veilig masker is voor Scuba duikers: eigenlijk niet, want je kan er je neus niet mee dichtknijpen. En dat moet je kunnen doen om je oren te kunnen klaren. Bovendien maakt het masker het moeilijk om de alternatieve zuurstof van je buddy te gebruiken indien de jouwe niet functioneert (de zogenaamde gele). Maar goed. Daar gaat het bij deze toepassing van het masker natuurlijk niet om.

[Reactie gewijzigd door freaxje op 27 maart 2020 21:46]

Oo de fotos die hier staan doet het me een beetje denken aan de Versaflo van 3M.
Ik vraag me dan ook af of die maskers een nut kunnen hebben voor in ieder geval het zorg personeel. Al zijn ze meer bedoeld om fijn stof uit de lucht te filteren maar misschien met een ander soort filter kan het ook de juiste bescherming bieden.
De maskers lijken me in ieder geval meer ontworpen voor hele dagen te dragen, maar ik weet niet of ze dezelfde afsluiting bieden zoals dit masker en of dat nodig is om een goede bescherming te bieden als er een actieve luchtpomp bij zit.
Als eerste onder de tekst: "failure to...".
Ik snap wat je bedoel, echter denk ik dat het van ondergeschikt belang is op dit moment.
Als de crisis is bezworen. Zullen denk ik fabrikanten het gat in duiken om zulke maskers te maken die ook nog eens comfortabel zijn. Om zo een toekomstige uitbraak goed beschermings middelen te hebben, en die makkelijk te produceren zijn om snel voorraden aan te vullen,
Ik denk dat er juist overdruk is in plaats van onderdruk. Je wil immers dat er geen lucht van buiten binnenkomt (behalve via het filter). Overdruk is daarvoor een beproefde methode.

Overigens valt het erg mee in de praktijk met goede spullen. Ik slaap elke nacht met een overdrukmasker (CPAP) en ik heb totaal geen last van striemen op mijn gezicht. Het masker heeft zachte flappen die zich vullen met lucht door de overdruk, en die zich tegen je gezicht drukken en tegelijkertijd afsluiten. Vergelijkbaar met het luchtkussen van een hovercraft. Daardoor wordt de druk gelijkmatig verdeeld. In dit duikmasker zie je die flappen ook zitten (blauwe aan de rand) dus ik denk dat dit wel goed gaat uitpakken.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 28 maart 2020 19:50]

Helaas hebben de zwaarst zieken hier niets aan; als je te ver ziek bent wordt je geïntubeerd en op je buik gelegd. Tot die tijd echter...

Het splitsen van beademingsmachines geeft wel meer "lucht" ;)
Splitsen van beademingsmachines gaat niet werken, die worden heel specifiek op één iemand ingesteld en bijgesteld.
Zou het ademhalings patroon van de ene persoon niet overgenomen kunnen worden door de 2e persoon?

Eerlijke vraag, niet als troll bedoeld.

In mijn gedachtengang zal zulke beademing niet als ideaal worden ondervonden, maar niet-ideale beademing is nog altijd beter dan geen beademing. Maar ik zal als eerste toegeven dat ik soms zaken als te simpel zie.

En als de ventilator het aankan...

[Reactie gewijzigd door GeroldM op 27 maart 2020 21:24]

Het is geforceerde ademhaling. Het patroon is wat de machine levert. De patient is buiten bewustzijn en ademt zelf niet. Dat kan ook niet want deze heeft spierverzwakkers. Omdat je een week of drie aan zo'n apparaat moet liggen gaat een groot gedeelte dood aan spieratrofie; ze kunnen niet meer zelfstandig ademhalen. Tenzij je fit bent moet je goed nadenken of je wel aan zo'n apparaat wilt hangen.

Vwb twee aan een machine; je moet rekening houden met de druk in het systeem. Als een van de patienten een grotere natuurlijke (of als gevolg van de ziekte) tegendruk heeft dan wordt de andere patient zijn longen juist verder opgeblazen. Als de longvolumes niet gelijk zijn dan hetzelfde. Als de gewenste druk om de bronchien open te krijgen niet hetzelfde is kan je gewenste druk niet goed voor beide patienten instellen. En dat zijn slechts de problemen die ik voorzie.

Verder heeft zo'n apparaat allerlij metingen en alarmeringen die niet meer goed werken als je twee mensen aansluit.
Je praat over medisch optimale omstandigheden. Natuurlijk zijn al je argumenten geldig.

Maar in sommige delen van de wereld zitten ze met een heel andere situatie. Daar gaan gewoon mensen dood omdat er te weinig beademingsapparaten zijn. Dan gelden jouw argumenten nog maar ten dele. Je kunt beter sub-optimaal beademd worden dan doodgaan.
Dat ligt er dus aan, ik heb een longarts ook horen uitleggen dat het niet kan.
Wij, als leken, weten niet hoe sub-optimaal dat dan precies is. Blijkbaar zo slecht, dat er beter 1 persoon optimaal beademd wordt en de ander helemaal niet, dan 2 "sub-optimaal".

Er zouden eigenlijk nog 2 drukregelaars geïmproviseerd moeten worden, maar dat zal niet meevallen.
Een intensivist zei, op tv uiteraard, dat het wel kan als de patiënten een gelijk longvolume hebben.

Maar het aantal apparaten baart me inmiddels minder zorgen dan het aantal mogelijk beschikbare deskundige verplegers voor de ICs. Doktoren vallen zelfs al psychisch uit. :(
Deze zijn niet voor patienten, maar voor de behandelaars. Probleem is momenteel dat 15% al snel ziek wordt en die mensen zijn juist keihard nodig.
Dat moet dienen als relatief goedkoop herbruikbaar gezichtsmasker voor medische professionals die covid-19-patiënten verzorgen en behandelen. Zorgpersoneel heeft last van een tekort aan gezichtsmaskers.
Ik zie dat sommige landen zoals Italie ze ook gebruiken voor patienten maar dat lijkt me nogal stom: De uitgeademde lucht gaat zo naar buiten via dat rondje onderin. Dus de patienten lopen de hele dag coronavirussen rond te sproeien. Dat maakt het probleem voor het personeel juist groter.

Bij een patient wil je die lucht juist opvangen en ook filteren voor je het uitstoot (of via een slang naar buiten hangen waar het weinig kwaad kan). Ook kan het alleen bij milde patienten die niet geintubeerd hoeven te worden.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 28 maart 2020 19:44]

Dit is idd letterlijk het masker uit Italië dat ik voorbik zag komen.
Maakt het daarom niet minder interessant. Heel mooi om te zien hoe er van alle kanten nieuwe oplossingen komen.
Ik volg deze ontwikkeling al een tijdje maar heb niet het idee dat dit direct uit de hoed van TU Delft komt... Vind het mooi dat ze het doen, en erg tof dat de bestanden gewoon te downloaden zijn. Maar credit where credit is due en dat is de enorm actieve 3d print community die dergelijke zaken al ruim 2 a 3 weken aan het doen (of onderzoeken) is.

Zo hebben ze al specifieke 'valves' geprint die niet leverbaar waren, gezichtschilden (de beugels) gemaakt (oa Prusa doet dit nu in de printer farm), is iemand op het idee te komen 2 patienten op 1 beademingsapparaat te doen en is dus de snorkel al een tijdje geleden voorbij gekomen.

Misschien zit ik er naast en is een individu van TU Delft betrokken in de groepen waar ik ook zit en heb ik het daarom al veel eerder gezien :-)

Het is in ieder geval heel mooi hoe bijna iedere hobbyist met een 3d printer nu zich geroepen voelt bij te dragen ipv de zoveelste "dickosaurus" te printen (google it... weer een gekke rage in de communities)

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 27 maart 2020 17:36]

Soms is een eerste ontwerp aardig en kan het helpen om product verbetering te doen. Dat kan hier ongetwijfeld makkelijker dan in Italie.

Ook glitches uit een otwerp halen kan hier een verschil maken.
Ik denk dat je voor dit soort dingen hobbyisten niet zo goed kan gebruiken. Je kan beter printen op een goede industriele SLS printer. 1 zo'n printer heeft in een uurtje of 2 tientallen van die dingen geprint in perfecte kwaliteit. Laat Shapeways en de apparatuur van grote bedrijven (prototyping voor produkten) even een dagje aanknallen en je hebt voldoende van die stukjes voor de hele wereld.

Elke hobbyist heeft weer andere instellingen en dan kan het ontwerp bijvoorbeeld niet goed aansluiten, afbreken door verkeerde layer aanhechting, lekken door slechte infill enz.

Die beugels voor gezichtsschilden zijn een ander verhaal. Veel minder gedoe met toleranties, al blijft het een probleem als het afbreekt. Maar in elk geval is het niet direct de levenslijn van een kritieke patient.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 28 maart 2020 19:57]

mee eens, maar het ontwerp van vele van deze dingen komt toch van de 'hobbyist' (sommige hebben gewoon enorme skills maar zetten deze niet in als hun baan).

Daarnaast zijn er zat dingen die natuurlijk prima zoals het gezichtschild inderdaad geprint kan worden thuis. 'we' doen er wat langer over maar zijn welwillend en 10 stuks van 50 mensen maakt nog steeds 500 stuks :-)
Is inderdaad gekopieerd van al eerder werk, alleen de aansluiting misschien iets anders.

Ik vraag me ook af of dit uiteindelijk wel praktisch is en je niet beter voor kwalitatievere volgelaatsmaskers van de bouw kan gaan als het echt nodig is.

[Reactie gewijzigd door Meessen op 27 maart 2020 17:58]

Natuurlijk zijn er vergelijkbare projecten, maar dat betekent niet dat er credit due is. Het klopt dat er in Italie ook al naar hetzelfde snorkel masker werd gegeven, maar dat is ook aangegeven in het artikel.
Ik volg deze ontwikkeling al een tijdje maar heb niet het idee dat dit direct uit de hoed van TU Delft komt... Vind het mooi dat ze het doen, en erg tof dat de bestanden gewoon te downloaden zijn. Maar credit where credit is due en dat is de enorm actieve 3d print community die dergelijke zaken al ruim 2 a 3 weken aan het doen (of onderzoeken) is.

Zo hebben ze al specifieke 'valves' geprint die niet leverbaar waren, gezichtschilden (de beugels) gemaakt (oa Prusa doet dit nu in de printer farm), is iemand op het idee te komen 2 patienten op 1 beademingsapparaat te doen en is dus de snorkel al een tijdje geleden voorbij gekomen.

Misschien zit ik er naast en is een individu van TU Delft betrokken in de groepen waar ik ook zit en heb ik het daarom al veel eerder gezien :-)

Het is in ieder geval heel mooi hoe bijna iedere hobbyist met een 3d printer nu zich geroepen voelt bij te dragen ipv de zoveelste "dickosaurus" te printen (google it... weer een gekke rage in de communities)
Wat ze gedaan hebben is het originele idee gepakt (Decathlon snorkel) en vervolgens het systeem geperfectioneerd zodat ze hem zonder problemen uit een printer kunnen kan laten rollen. Het originele ontwerp was niet geschikt om direct in te kunnen zetten (iets met een "seal" die niet goed was), die problemen hebben ze met meerdere iteraties er uit gehaald en het prototype is goed genoeg om en masse te produceren.

Source: Ik heb ze bezig gezien bij IO in het fablab daar, en heb een praatje gemaakt met 1 van de studenten.
Als je dan toch een aanblaasunit gebruikt, waarom dan niet meteen een overdruk gelaatskap, zit oneindig veel prettiger en ze zijn goed schoon te maken en het prijs verschil is ook niet dramatisch

Gebruik zelf zo'n ding als ik aan de antifouling werk
https://stofmasker-shop.nl/luchtkap-fh1-scott-safety.html

[Reactie gewijzigd door Kermit123 op 27 maart 2020 17:00]

Onder de 1100 EUR kom je niet zo te zien want zonder de "pro-flow" heb je er niets aan.
Geluidsniveau <70 dB? Geen pretje om te dragen.
Geluid valt wel mee hoor, heb zelf een 2e hands unit van MP, even nieuwe accu's in het pack gezet. Werkt echt heel fijn omdat de lucht over je hoofd geblazen wordt en dus lekker verkoelend is.

Punt is dat je idd een forse investering moet doen en dan ga je toch niet lopen klooien met een duikmasker van de Decathlon?
Na het printen siliconen mallen er van maken, dan kan je er tientallen maken per uur, dan is het massief materiaal, en geen zwakte van de layer-hechting meer.
Dan kan je zelfs kiezen voor een hard rubberen versie.
Dit is inderdaad een Optie.

Je kan zelfs extrusion mallen maken, en deze dan Massaal Produceren.

Hierdoor ligt de aanschaf prijs per item lager dan 0.001CT per stuk.

en als er 1 Fabriek is die de Capaciteit heeft om dat masaal te produceren is het wel LEGO.

Dan hoeven er maar een klein aantal medewerkers te zijn die de machines besturen en dan masaal productie draaien voor die Koppelstukken.
Medische toestellen zijn vaak erg duur en de winsten die erop gemaakt worden zijn enorm.
Ziekenhuizen kunnen niet uitwijken naar goedkopere alternatieven omdat daar geen medische goedkeuring aan is gegeven. Het is eigenlijk gewoon monopoly gedrag door een paar fabrikanten die de medische markt totaal beheersen.
Onjuist: de concurrentie in medische toestellen is enorm. Van monopolie is er totaal geen sprake. Er zijn zelfs complete hospitalen die vol staan met Chinese rommel waar een westerse producent gewoonweg niet tegen op kan.

Voor ventilatoren alleen zijn er 7 grote spelers:

https://www.nsmedicaldevi...ventilator-manufacturers/

Dat is dan nog zonder Chinese spelers.
Tja, same in pharma. Alhoewel Roche gisteren de coronatest heeft vrijgegeven.

Edit, blijkt toch teruggestrokken te zijn
Edit 2, nu vrijdagmiddag toch weer wel :?

[Reactie gewijzigd door Pinin op 27 maart 2020 18:00]

Vrijgegeven? Maar ze zeiden gisteravond nog dat ze dat niet gingen doen: https://www.tvgids.nl/red...t-niet-vrij-om-kwaliteit/
:? Ok... Nou ik heb vele jaren in en voor Pharma gewerkt en wat een vreselijke praktijken spelen zich daar af. En dat gaat heel wat verder dan wel of niet vrijgegeven van medicijnen, wat op zich een soort van logisch is gezien testen van 10-15 jaar voordat het op de markt komt.
De lysisbuffer (een vloeistof) voor de testen. Vziw hebben ze dat exacte recept niet vrij gegeven, heb je er een bron/linkje van?
Ah, da's zeer recent. Hopelijk goed genoeg om de labs draaiend te houden.
Precies wat je zegt, het gaat hem om de certificeringen. Alles met een certificering is gelijk enorm duur.
Neem als voorbeeld een ATEX LED zaklamp. Normale kosten, €15. ATEX versie €150. Maar het traject om ergens een keur op te krijgen kost ook een euro of 10k of meer.
en dan blijkt dat die certs nergens op gebaseerd zijn (zie knieprothese en borstimplantaten)
Detail. Ik ken een elektrische boormachine, ATEX gecertificeerd. Met een speciale voorwaarde in het certificaat. Je raad hem al: "niet gebruiken in een explosie atmosfeer". Maar wel het papiertje! En 10x de normale prijs.
Ik ken de certificeringsroute en de kosten van medische apertuur niet. Ik weet wel dat de kosten zeer variabel zijn en dat de certificering langdurig kan zijn. Daarna wordt zo'n certificaat wel een melkkoe. Een led lamp met of zonder certificering komen gewoon van dezelfde lopende band. De een wordt gesteriliseerd en steriel verpakt, de ander gaat gewoon in een blisterverpakking. Prijsverschil is een factor 15.

Misschien wordt het eens tijd om de certificering eens aan te passen en er afspraken aan te koppelen dat een gecertificeerd product nooit meer dan vier keer de productiekosten mag kosten, tenzij de fabrikant kan aantonen dat dat noodzakelijk is om de ontwikkeling en certificering te kunnen terug verdienen.
Is zo'n snorkelmasker eenvoudig te desinfecteren? Want een gezichtsscherm is dat wel, en dat gecombineerd met een FFP2 of FFP3 mondmasker lijkt me voldoende.

Ik weet ook niet zeker of zo'n snorkelmaster dragen voor uren aan een stuk comfortabel is. Mensen die er mee duiken of snorkelen dragen het ook niet gedurende uren.
Waarom zou dat niet kunnen? Gooi 'm bijvoorbeeld in een pan met kokend water, haal 'm daarna door een bak met spiritus en dan wil ik meemaken welk virus dat overleeft.
De aansluiting met het gezicht is waarschijnlijk niet gemaakt om niet vervormd te worden in kokend water
Ja, maar zo'n snorkelmasker is goedkoop genoeg dat je dat soort dingen even kan proberen. Er heel veel huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die goed desinfecteren: Ik kan me naast spiritus nog bedenken bleekwater, bio-ethanol, schoonmaakazijn, schoonmaaksoda, benzine, er zal er eentje zijn die wel bruikbaar is.
Industriële maskers zijn ook uitgebreid getest en gecertificeerd. Het draagcomfort is ook verzekerd, je kunt makkelijk meer dan 12 uur er mee lopen zonder dat je er last van hebt of striemen krijgt, Dat weet ik uit eigen ervaring. Het gezichtsveld is ook optimaal zonder vertekeningen erin.

Dan gaat zo een coronacrisis om zoveel geld en dan wordt hier op bespaard terwijl de zware industrie daar perfecte oplossingen voor heeft.
draagcomfort? Mijn vriendin werkt momenteel op een afdeling waar ze voor Corona patienten maskers controleren en desinfecteren voor hergebruik (gebrek maakt creatief) ze doet dit om de dag voor 4 uur per dag, we zijn 5 werkdagen verder (dat ze het heeft gedaan) en de striemen van de eerste dag zijn inmiddels droge geschuurde plekken, kwestie van tijd voor dit wondjes worden en/of littekens..

De gezichtsmaskers zijn niet bedoeld om uren te dragen, google het maar na iedereen die nu echt nodig is/wordt ingezet zit onder de striemen/wonden van alleen al deze maskers...
Industriële maskers kun je dagen lang dragen zonder dat je maar iets van huidirritatie krijgt. Maskers die bijvoorbeeld ook gebruikt worden bij verfspuiten. Die zijn er wel voor gemaakt om een hele dag te dragen en geven net zo veel bescherming.
Klopt maar die dingen zijn dus niet aan te slepen en in het ziekenhuis gebruiken ze die hoe dan ook niet. De bijbehorende filters die geschikt zijn hebben nog slechtere levertijden.

De witte maskers die gedragen worden zijn schaars en slecht bij langere draagtijd. Snorkelmaskers liggen haast voor het oprapen :)
Misschien moeten ze in het ziekenhuis maar eens out of the box gaan denken. Die maskers kunnen natuurlijk prima met voorrang naar de gezondheidszorg. De filters zijn ook heel makkelijk en snel te maken.

Snorkelmaskers is veredeld speelgoed. Waarom zou je met speelgoed aanmodderen als er prima professionele oplossingen zijn.
En je denkt dat wij de enige zijn die dat verlangen van een fabrikant?
Het is jammer dat die volle gezichtmaskers die de techneuten in Westworld hebben niet in Europa verkocht worden, want de verzendkosten zijn op het moment even duur als 1 exemplaar.
Bedoel deze dus: https://www.raygear.com/m...ics/bigger%20-Medical.jpg
Die beschermen zowel de ogen als de mond en hebben ruimte voor een bril en klemmen niet. Zou eventueel nog een mondkapje onder kunnen.

Ze zouden dus ook een optie kunnen zijn.
Anoniem: 14842
@Pompi27 maart 2020 20:37
https://m.stihl.nl/STIHL-...kort-kunststofvizier.aspx

1e voorbeeld, maar zijn prima te krijgen in NL. Ik geloof dat de NL overheid de urgentie van de beschermingsmiddelen nog niet goed doorheeft. Ik zou al lang tot invordering overgaan. Compensatie volgt later wel.
Daar heb je niks aan, dat helpt alleen tegen spetteren.

Met dit virus wil je echt iets dat compleet afschermt, zeker als je de hele dag met Corona patienten loopt te werken. Zelfs een mondkapje schermt niet genoeg af tegen het virus, en het kan ook gewoon via de lucht je ogen in. Ik denk dat dat duikmasker met het luchtfilter wel prima gaat werken.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 28 maart 2020 19:37]

Kun je gewoon halen bij de bouwmarkt.
Grappig, ik ben niet de enige die op dit idee gekomen is.
Alleen in mijn idee gaat het om een stuk waar een 40mm schroefdraad op zit om P3 gasmaskerfilters op te kunnen schroeven.
Zoek maar eens naar airstream maskers. Is al lang beschikbaar, inclusief P3 filter. Ik snap niet dat dat nog niet breed wordt gebruikt, want die kun je volgens mij prima desinfecteren en hergebruiken.
Hopelijk leest Decathlon mee....zodat er voldoende voorraad is als het nodig mocht zijn.
Nog gaver zou zijn als ze een paar duizend maskers doneren ....ohw ik ga nu wel erg ver ;-)
Late reactie, maar dat heeft Decathlon toch gedaan in Italië?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee