OnePlus werkt aan always-on-display voor smartphones

OnePlus werkt aan een always-on-displayfeature voor zijn bestaande en nieuwe telefoons. Het bedrijf schrijft op Twitter dat het die functie gaat oppakken, al zijn details over wanneer dat moet gebeuren nog niet bekend.

OnePlus schrijft in een tweet dat always-on-displays 'op de roadmap van het bedrijf staan'. Het bedrijf reageert met de tweet op het IDEA-programma. Daarbij kunnen gebruikers aangeven welke features ze in de telefoons van de fabrikant willen zien. Die gaven massaal aan dat een always-on-display hun voorkeur had. Het voorstel kreeg meer dan 999 likes op het forum. Op welke termijn de functie moet verschijnen is niet bekend. In een vraaggesprek op het forum suggereert het bedrijf dat de functie via een software-update beschikbaar moet komen en dus niet alleen in nieuwe telefoons komt te zitten. Wel waarschuwt het bedrijf dat het de functie per telefoon moet testen en dat het daarom langer kan duren de feature er definitief is.

OnePlus schrijft ook dat accuduur de grootste uitdaging is om een always-on-display te hebben. Inmiddels zou het bedrijf interne tests hebben uitgevoerd om het effect van aod op de batterijduur te meten. Daarbij zou blijven dat de functie normaal gesproken 350 tot 500mAh per dag zou verbruiken. Het bedrijf werkt nu aan de optie om aod op een scherm met een hoge verversingssnelheid minder dan 150mAh te laten verbruiken.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

27-03-2020 • 17:32

58 Linkedin

Reacties (60)

60
59
30
4
0
23
Wijzig sortering
Hadden ze die nog niet dan? (.. dat blijkt)
Dit is toch echt al jaren hardstikke normaal binnen de android markt?
Mijn Nokia Meego N9 uit 2009 had dit. Dat was echt wen hele vette functie. Had met het type scherm te maken wat er in die gsm werd gebruikt. Heb het daarna bij geen een Android, WP of ios telefoon gezien
Heel veel (alle?) van de Windows Phone OLED-toestellen hadden dit ook onder de naam glance screen.
Ook degenen zonder oled, alle nokia’s sowieso.
Nu je het zegt, ik heb het inderdaad op de Lumia 800 gezien ja, is al even geleden maar dat klopt.
In ieder geval niet allemaal, de Lumia 929 en 930 hadden geen glance vanwege het niet hebben van display memory in het AMOLED scherm. Zie ook https://www.windowscentra...not-have-glance-heres-why.
Mijn samsung galaxy s7 heeft al een always on display functie, dus klopt niet wat je zegt. 8)7
Ja die ken ik, dan is je batterij binnen een halve dag leeg. En volgens mij staat die ook niet de hele dag aan alleen bij beweging van het toestel.

[Reactie gewijzigd door Bongoarnhem op 27 maart 2020 21:03]

Kan je instellen.
Je kan instellen dat die altijd aan is, alleen als je telefoon beweegt/word aangeraakt.

En wat je zegt over de batterij is heel erg overdreven.
Die staat zeker wel de hele dag aan dus niet enkel bij beweging, en aangezien het scherm oled technologie is valt dat batterijverbruik heel goed mee.
Dank je voor de opheldering
Samsung heeft het ook?
Nee OnePlus heeft een lift to wake functie. Als je de telefoon oppakt laat hij heel basaal zien of je meldingen hebt en wat de tijd is.
Ja dat noemen ze ambient display, totaal nutteloos aangezien je dan je telefoon al in je hand hebt en dus net zo goed met een druk op een knop kan zien of er meldingen zijn.

Het mag onderhand na bijna een jaar (AOD zat in het begin wel bij de OnePlus 7) wel eens tijd worden dat ze AOD implementeren zoals bijna iedere andere fabrikant wel voor elkaar krijgt.

Maar dan zijn we er helaas nog niet, qua camera software is het al jarenlang bedroevend gesteld tov de concurrentie, qua fotokwaliteit.
Vind het zelf in de basis wel handig. Heb een OP6 en heb gezichtsherkenning aanstaan, dus kan met die functie in ieder geval zien of ik meldingen heb zonder dat ie de telefoon meteen unlocked.

Maar een always on display is natuurlijk weer veel fijner.
Ja dat noemen ze ambient display, totaal nutteloos aangezien je dan je telefoon al in je hand hebt en dus net zo goed met een druk op een knop kan zien of er meldingen zijn.
Oude versies van OxygenOS hadden een ambient display dat je activeerde door met je hand over de telefoon te zwaaien.

Dat werkte best goed op mijn OP3 destijds. Terwijl het ding op tafel / buro lag kon je met een snelle beweging even het ding wakker maken om notifacties / de klok te checken. Maar in de loop van de tijd is deze functionaliteit met een update vervangen door de lift-to-wake ambient display, die veel minder praktisch is.
Een andere optie is de double-tap, twee keer snel met een vinger op je scherm tikken en hij ontwaakt ook. Werkt na al die jaren nog steeds perfect op mn OP3.

Net als de andere gestures btw door letters/symbolen te tekenen,
O = camera
V = zaklamp
> = Volgend nummer
< = Vorig nummer

[Reactie gewijzigd door GENETX op 27 maart 2020 22:21]

Onbekend is onbemind zeker. Na van mijn OP3 naar OP7 pro over te stappen miste ik in het begin de notificatie-LED wel. Nu dubbeltap ik mijn scherm even als ik een statusupdate wil.

Neemt niet weg dat die always on een puike feature lijkt :)
Ze zouden een soort gelijk iets als de Apple Watch kunnen “ontwikkelen”.

120Hz als het toestel gebruikt wordt. 1hz als dat niet zo is.
Ik had ooit een Nokia Lumia 920 die dit ook kon. Daar had het schermpaneel zelf een feature voor zodat het met minimale energieconsumptie toch de hele tijd een klok en meldingen kon tonen door inderdaad de verversingssnelheid terug te schroeven naar het minimale.

Dat wat Apple doet is dus zeker niet nieuw, en waarschijnlijk werken zo alle always-on displays van Android schermen.

Ik heb een OnePlus 5 nog, en hoop dat ik die feature dan ook mag verwachten. Echter moet mijn displaypaneel daar dus ondersteuning voor hebben, en dat is nog maar de vraag natuurlijk.
Ja dat van een stukje is niet uniek idd dat doen veel Android toestellen al even.

Wat Apple doet is echter wat anders en inderdaad ook hardwarematige.
ik draai een custom android 10 rom op mijn Oneplus 5T, en die heeft gewoon aod, werkt prima. Accuduur is denk ik een heel klein beetje minder dan stock (net iets minder dan 2 dagen nu), maar dat kan ook door android 10 komen. OxygenOS is echt heel goed geoptimaliseerd.
Het voorstel kreeg meer dan 999 likes op het forum.
Dus 1000?
Die teller op hun site gaat niet verder dan 999, dus het is niet zeker te zeggen hoeveel het er exact zijn.
Op het forum is wel het daadwerkelijk aantal likes zichtbaar:

https://forums.oneplus.co...s-on-display-aod.1192058/

De teller staat momenteel op 1874 likes.

[Reactie gewijzigd door Laguna op 27 maart 2020 19:12]

Hoe weet je dan dat het er meer waren, en niet precies 999?
Volgens de aanvraag zelf is dit een vervanging voor de led: klinkt in mijn ogen een beetje als een bazooka-oplossing (groot slurpend scherm) voor een simpel op te lossen probleem voor toekomstige telefoons (gewoon weer de led toevoegen)...
Niet als het een oled scherm is. Dan lichten alleen de ledjes op van de pixels voor het always on display. Rest staat uit en kost dus geen stroom
Nope, dit is een veel gemaakte fout. Een zwart OLED scherm trekt nogsteeds meer stroom dan een scherm dat uit staat.
Er is namelijk meer in een scherm dan de pixels en de eventuele back light.
De scherm control unit staat ook nog aan als AOD aan staat en die trekt ook redelijk wat stroom.

OP6 heeft AOD gehad, onofficieel weliswaar, maar recentelijk bleek dat ze het niet geïmplementeerd hadden omdat het teveel batterij kosten. Iets van 3% en ze wilden het pas implementateren als het onder de 1 of 1,5 of iets zat.
Oke. Maar het zal bij oled minder verbruiken dan bij LCD.

Daarbij zal het mogelijk ook minder gebruiken dan telkens je scherm volledig aanzetten om te kijken of je een melding hebt. Met een always on scherm kun je vaker je scherm uit laten en zie meteen of er meldingen zijn.
Het scherm volledig aanzetten is alleen wat pixels veranderen, moet je onderzoek naar doen hoe vaak je je telefoon aan en uit moet zetten per uur om een verschil te maken.
Tegenwoordig krijg je bij A10 ook alleen meldingen van 'belangrijke' notificaties dus dat scheelt ook al een hoop.

Ben er niet zo zeker van dat de een zuiniger is dan het andere, zeker niet met notificatie led.
En hoe zit het met burn-in? Laten ze om de zoveel seconden de meldingen/tijd op een andere plek van het scherm zien op een hele lage helderheid?
Locatie verspringt inderdaad. Hoe vaak precies weet ik niet. Zeker niet seconden. Misschien eens per half uur of zo?
Zowel na 2.5 jaar op mijn s7 als op mijn huidige S10 geen burn-in gezien...

[Reactie gewijzigd door Blackouts op 27 maart 2020 19:37]

Inderdaad, bij de oude Nokia's versprong het elke 1 minuut (refresh was ook elke minuut vanwege de tijd)
Dit gebruik ik al jaren uit op de Samsungs die ik afgelopen jaren heb gehad. Is dit dan anders?
Nee hetzelfde, maar veel fabrikanten hebben het niet ingebouwd. Er zijn dan nog wel wat apps die het naspelen door gewoon de hele tijd het scherm aan te laten, maar dat vreet batterij. Vanuit de fabrikant is dat een stuk minder, maar dan moet het er wel in zitten.

Zo had ik vandaag een Motorola vast waarvan ik even niet wist hoe ik moest wisselen tussen bluetooth en speaker en weer terug. Als ze daar geen makkelijke UI voor maken, dan gebruiken een heleboel mensen die feature ook niet (als het erin zit)

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 27 maart 2020 17:52]

Nee helemaal niet maar het is wereldnieuws als Apple met zoiets komt of in dit geval het populaire OnePlus.
Heel veel merken doen het al jaren en Samsung al meer als een half decennium.
Hier zie je dat OP op bepaalde vlakken vrij traag is met bepaalde technieken.
We zien dat met wireless chargen, het camera gedeelte wat tot nu toe nooit top was, always on display , en tenslotte een echte ip rating.

Past niet echt bij een top flagship van een A merk waar ze zichzelf steeds vaker toe rekenen, zeker nu de prijzen ook gewoon richting de 1000 euro gaan klimmen en hun troef (flagship specs voor weinig) al een tijdje niet echt meer valide is.
OP heeft wellicht geen wireless charging, maar waren er wel snel bij met quick charging. Het is dus maar net waar je de prioriteiten legt.
Ja precies maar nu is het 2020 en nu dient een Flagship alles te hebben en dat zien we ook steeds meer.
Zelfs OP komt dit jaar met wireless chargen en overwegen een always on display.

Het is heel simpel, you snooze you lose .....
Zeker als je niet een tiental modellen hebt dan moet je mee met de trends.
Dit roepen ze letterlijk al jaren. Het is pas nieuws als het daadwerkelijk geïmplementeerd is. Imho :)
Volgens mij werd er voor de introductie van de oneplus 5 al veel gevraagd naar deze feature en werd verwacht dat deze toen zou komen. Ik zie niet in hoe dit nu dan ineens nieuws is. Zou tijd worden dat ze het leverden.
Ik leg mijn Pixel 3a altijd op zijn buik als ik hem niet gebruik. Dan gaat het always on display uit en hoef ik mijn foon alleen maar om te draaien om mededelingen te zien. Dat bespaart stroom en het oledscherm brandt niet in en heb ik alsnog zonder knop aan te raken een overzich van mededelingen.

[Reactie gewijzigd door STFU op 27 maart 2020 18:18]

Als het gaat om notificaties zichtbaar te maken zou heel erg fijn zijn. Nu moet ik ivm het missen van de notificatie led (oneplus 7t) een extra app gebruiken om te zien of er een bericht binnenkomt. Plusbeat doet wel zijn werk, maar als zoiets native in de oneplus zou zitten is dat mooi meegenomen.
Hopelijk heeft het soortgelijke functies.
Dat hoop ik ook, op het forum van OnePlus had ik al een suggestie gedaan hoe dit te implementeren:
The best way for for OnePlus to implement AOD is by adding 3 options in OxygenOS (from least to most impact on battery):

1. AOD off
2. AOD semi (where AOD is only active when you have new notifications, just like the good old notification LED)
3. AOD on

And of course the placement of AOD on the screen will have to shift constantly to prevent burn-in.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee