Tilburgs ziekenhuis maakt eigen ventielen voor zuurstofmaskers met 3d-printer

Het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg is begonnen met het 3d-printen van ventielen voor zuurstofmaskers. Die maskers worden gebruikt bij de behandeling van coronapatienten en er dreigt een tekort.

Het ziekenhuis meldt dat de ventielen in het eigen 3d-lab worden geprint. Het gaat om ventielen voor zuurstofmaskers van Venturi. Die maskers hebben met kleur gecodeerde ventielen waar de concentratie van de ingeademde zuurstof mee kan worden ingesteld. De ventielen moeten na gebruik weggegooid worden en er zijn er dus veel nodig.

Traumachirurg Mike Bemelman legt uit dat een nieuwe bestelling op zich liet wachten. Daarom zocht hij op internet naar technische informatie over het ventiel. Al snel vond hij de digitale tekening en die heeft het ziekenhuis laten omzetten naar 'een printopdracht' voor zijn 3d-printers.

Het ziekenhuis heeft een eigen 3d-laboratorium met drie printers. Die worden normaal gebruikt om botten of gewrichten te printen die chirurgen kunnen gebruiken ter voorbereiding op complexe operaties. De printers produceren nu 'rond de klok' ventielen voor de zuurstofmaskers. Dat resulteert in ruim honderd ventielen per dag, terwijl het ziekenhuis er momenteel dagelijks zestig tot tachtig gebruikt.

De ventielen zijn door de afdeling Medische Technologie van het ziekenhuis geïnspecteerd en goed bevonden. De ventielen zijn onder andere bestand tegen een alcoholbad om ze te ontsmetten. Volgens het ziekenhuis is er veel vraag naar de ventielen en hebben andere bedrijven al toenadering gezocht. Zij krijgen desgevraagd de digitale bestanden om zelf ventielen te kunnen printen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

31-03-2020 • 17:56

87 Linkedin

Reacties (85)

85
83
59
6
0
16
Wijzig sortering
Mag dit?

In Italië waren ze al druk bezig om met een octrooi belast ventiel te printen...
nieuws: Fablab helpt ziekenhuis Italië met 3d-geprint ventiel voor beademings...

Ik heb toen ook al de hypocrisie van onze maatschappij gehekeld: Medicijn octrooien en handelsgeheimen zijn allemaal prima, totdat wij er zelf aan dood gaan. Hier een controversieel stuk over hoe Intelectueel Eigendom gewoon een vorm van nieuw kolonialisme is:
https://www.researchgate....ctual_Property_Protection

Hoop dat de ziekenhuizen binnen de wet handelen, maar zo niet dan hoop ik dat we daarna de wetten aanpassen.
Is het relevant of het mag of niet wanneer het in het belang is van levens redden? Althans, in een setting als deze waar de levering op zich laat wachten en er verder geen levens in gevaar gebracht worden door de genomen actie(s).

Indien het bedrijf een rechtszaak wil beginnen zal dat qua publiciteit niet zo positief zijn voor ze. Daarnaast mogen ze van mij dan aangepakt worden en een verbod krijgen om nog zut te verkopen in Europa.

Het is alle zeilen bij en dat geld ook voor het meewerken van bedrijven. Die patenten ellende is, zeker in de gezondheidszorg, iets waar je grote vraagtekens bij kunt zetten.
Welke levens? Ojaa, de onze.

Daarom dat ik mensen hier beschuldig van hypocrisie, want wij vinden het namelijk collectief best als het de levens van anderen zijn:
https://www.nytimes.com/2...as-shelved-for-years.html

In het kort, als maatschappij hebben wij regels die veel handelsinvloed bij een paar grote, westerse bedrijven legt. Over de hele wereld sterven er dagelijks bergen mensen omdat medicatie te duur is, of omdat fabrikanten het patent gewoon in de archiefkast kwakken. Ebola bestrijden in Afrika betaald immers niet zo goed.

Vindt ik dus dat wij onszelf een uitzonderingspositie kunnen aanmeten? Natuurlijk, kan dat. Maar dan moeten we niet doen alsof we heel ethisch bezig zijn.
Daarom dat ik mensen hier beschuldig van hypocrisie, want wij vinden het namelijk collectief best als het de levens van anderen zijn:
Ik kan niet op de hoogte zijn van alle medische vooruitgang en dit over Ebola wist ik ook niet maar dat 'wij' het 'collectief' goedvinden dat dit soort dingen gebeurt is natuurlijk onzin. Er zijn genoeg gedreven mensen die hier wel iets aan doen, ik noem maar iets als 'Artsen zonder grenzen' en, zonder dit te kunnen bewijzen, ben ik ervan overtuigd dat er veel meer mensen zich hier druk om maken dan wij weten.

Het artikel waar je naar linkt daar staat letterlijk in (OK, in het Engels) dat Ebola een zeldzame ziekte is en toen er een epidemie uitbrak er direct geld in is gestopt. Ja, niet door een farmaceutisch bedrijf maar door overheden (het artikel zegt niet welke maar ik neem aan dat Afrikaanse overheden dit soort geld niet hebben en dus gok ik op Westerse overheden) en ontwikkelingshulp.
Dat een bedrijf een oplossing voor iets vindt, vervolgens concludeert dat er waarschijnlijk geen vraag naar is en het dan niet produceert klinkt niet onlogisch.

Ik vermoed dat je belangrijkste punt is dat farmaceutische bedrijven ethischer zouden kunnen handelen, en daar ben ik het helemaal mee eens. Ook al zou een farmaceutisch bedrijf zijn opgericht met de beste intenties, de druk van aandeelhouders zorgt er voor dat ethische zaken minder belangrijk worden in de loop van de tijd dan geld. Dat is treurig. Wellicht dat zoiets in wetgeving zou moeten worden opgenomen, maar hoe zou ik ook niet weten.
Ga eens een keertje naar Medica toe, November in Düsseldorf, de Tesla's zoeven je om de oren, als je niet in een Armani pak loopt wordt je (met name door Amerikaanse bedrijven) niet serieus genomen. Uitmelken van de maatschappij daar gaat het 90% van die bedrijven om. Mooi dat zo'n ziekenhuis laat zien dat het ook anders kan.
Ik ben geen jurist maar op het moment dat er er zoiets nodig is om een pandemie te bestrijden zal er geen een rechten het ziekenhuis op de vingers tikken.
Kijk vaar de vloeistof voor de corona tests niet voldoende geleverd kan worden, hier is ook een wet voor die het mogelijk maakt om het receptuur op te eisen vanuit de staat.

Wel zal het zo moeten zijn dat na de crisis iedereen weer over gaat naar de orde van de dag en die ventielen gewoon besteld worden. en ook dat zal geen probleem zijn omdat volgens mij de prijzen van zelf produceren en vele malen hoger liggen en de zelf geprinte ventielen geen CE hebben.
Dat is ook wat ik in gedachten had maar niet hier neergezet. Ik zou me voor kunnen stellen dat een rechter uit principe zal aangeven dat het inderdaad niet de normale gang van zaken zou zijn maar dat dit een uitzonderlijk geval betreft.
Hij gaf ook netjes aan dat er een compatible ventiel werd gebruikt. Volgens mij zag ik ook verschillen in het geprinte model en het originele...
Veel octrooien zijn eenvoudig te omzeilen. Met een extra richeltje putje, bobbeltje, hoekiger randje enz. kunnen ze al voldoende afwijken van het origineel om gebruikt te kunnen worden zonder het octrooi te schenden.
Sommige octrooien worden ook te generiek verklaard (zoals die van de Nesspresso cupjes) omdat er al producten bestaan die er enige vergelijkenis mee vertonen. In geval van nood kan je zelfs dingen namaken en het met de octrooi houder op een akkoordje gooien door wel licentie kosten te betalen. Als de ventielen noodzakelijk zijn en niet op een andere manier te verkrijgen zijn, moet de octrooihouder daar zelfs mee instemmen.
Wanneer de leverancier niet kan leveren is dit nood breekt wet. Desnoods betaal je ze alsnog de gederfde inkomsten.
Ik denk dat je er als bedrijf die het octrooi heeft er heel goed aan doet om te vertellen dat zij in dit specifieke geval een oogje dichtknijpen vanwege de duidelijke omstandigheden en nog als humanitair bedrijf zal worden gezien in plaats van dat de PR-afdeling kan gaan puin ruimen.
Mogelijk dat er een noodwet in werking treed. Op wetten.nl is de geneesmiddelenwet te vinden. De ministers kunnen in uitzonderlijke situaties, nood, deze wetten tijdelijk toepassen/aanpassen of verwijzen naar deze regelgeving.
Als een ziekenhuis zelf reverse -engineering doet en daarna voor eigen gebruik print is er geen probleem, maar ze mogen niet voor derden printen etc.
Nood breek wetten als de originele leverancier ze niet kan leveren. Zeker in deze tijd zie je veel goede ideeën ontstaan omdat er te weinig materiaal is.
Ik vermoed dat het goedkoper is om tegen de normale prijs bij de originele leverancier in te kopen, die moet echter wel kunnen leveren. Het hars wat geschikt is voor medische applicatie lijkt me namelijk niet goedkoop, daarnaast extra slijtage van de printers (welke al helemaal niet goedkoop zijn), medisch personeel wat moet handelen/testen en het schoonmaakmiddel wat x keer mee kan voordat het gereinigd moet worden. Dergelijke ventieltjes zouden een heel stuk goedkoper geproduceerd kunnen worden door de leverancier...
Er is een heeeel groot verschil tussen productiekosten en verkoopprijs. Zeker in de medische technologie.
In de verkoop prijs zitten ook ontwikkelings kosten etc. dus ja er is een verschil maar de eisen zijn ook behoorlijk hoger meet veel kosten vooraf.
Al zijn sommige leveranciers best goed in het schrijven met grote getallen.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 1 april 2020 12:57]

Er wordt nu echter niet in klinkende munt gerekend, maar in geredde levens. Als de leverancier niet kan leveren, is dit een mooie oplossing.
Ook in de medische sector wordt er ook keihard gerekend met klinkende munten, maar de extra kosten hier wegen (nog) niet op tegen potentieel, een mensen leven. Wat ik echter probeerde aan te duiden is dat het niet 'lekker goedkoop zelf maken' is, maar dat dit een noodgreep is die minder efficiënt is.
Zo duur zullen ze niet zijn om te 3D printen, in Italië is een 14-mans bedrijf dat rond de 16e 100 stuks gratis weg gaf:

https://www.reuters.com/a...taly-valves-idUSKBN2133D2
Fracassi said it cost next to nothing to produce the valves, which weigh around 20 grams each and are made of plastic.

“I’m not going to charge the hospital ... It was the least I could do to help doctors and nurses who work all day long to save human lives.”
Ed - Hetzelfde Italiaanse bedrijf is al weer een paar stappen verder. Het bedrijf print nu ook koppelingen voor de Decathlon duikmaskers (niet gecertificeerd, patiënt toestemming nodig!), 3D bestanden zijn beschikbaar:

https://www.isinnova.it/easy-covid19-eng/?fb-edit=1

[Reactie gewijzigd door kidde op 31 maart 2020 19:13]

Wat ik niet zo goed begrijp bij die modificatie van het Decathlon masker, ze halen in het filmpje rond de 30 seconden na de start het ventiel aan de voorkant van het masker om deze aan de binnenzijde opdezelfde plek te monteren. In mijn eenvoudige redenering creëren ze juist een probleem. Toen het ventiel op de originele plek zat kon je er lucht/vocht uitblazen (indien de bovenste luchtweg geblokkeerd is) maar door hem aan de binnenkant te monteren zou je bij een grote lucht inname dus vuile lucht door het ventiel naar binnen krijgen.

Zijn zij nou zo slim of ben ik zo dom?
Ik gok dat het masker een positieve druk van binnen heeft. Anders kan ik het ook niet verzinnen
Daar heb je gelijk in.
Het is een masker voor non-invasieve beademing.
Dat is inderdaad een positieve druk, waarmee de ademarbeid van de patiënt verlaagd wordt (er wordt als het ware geholpen met inademen en door een lichte tegendruk bij uitademen voorkom je collaps van je longblaasjes).

[Reactie gewijzigd door Masterlans op 1 april 2020 00:37]

Deze noodoplossing is zo te zien bedoeld om een patiënt van beademing te voorzien. Het gaat er dus niet om om een arts of patiënt te beschermen tegen het virus. De zuurstof die uit de muur (of handmatige pomp) komt zal voor de door @wearebob benoemde overdruk zorgen. Het omdraaien van het ventiel zorgt er voor dat de zuurstof niet uit het masker geblazen zal worden, maar de longen van de patiënt bereikt.
Daarnaast zal het echt niet uitmaken of de patiënten in aanraking zouden komen met COVID-19 dmv het inademen van het virus aangezien ze reeds besmet zijn.
Dat zal niet met een 'medical grade' printer en 'medical grade' plastic geprint zijn. Daar gaat het in dit artikel wel over.

[knip]

Wil niet zeggen dat de oplossing van hun per definitie minder veilig/goed is, het zou net zo goed kunnen zijn

Edit: @Z80 aangepast ivm met verkeerd gelezen

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 31 maart 2020 21:28]

Hoe kom je bij een 14 jarige? het gaat om een bedrijf met 14 werknemers. Eigenaar is 36.
20 gram + supports en als je alleen al €190/liter betaald voor medisch geschikt resin, dan zit je al vlot aan de €4 voor alleen de resin, dan komen alle nevenkosten er nog bij...

Een 14-jarige zal de waarde van zijn tijd niet (goed) inschaten en de huisvesting/operatie, stroomkosten, materiaalkosten, etc. Zullen braaf door papa en mama worden betaald. 'In the real world' werkt dat rekensommetje toch echt net effe anders...
Absoluut; goedkoop draait om perspectief. Voor een 14-jarige thuisprinter is het duur, die geeft geen 100 stuks weg.

Maar volgens mij vergeleken we de kosten van het maken in het ziekenhuis met die van de leverancier; of die van een engineering bedrijf in Italië die hoge marge speciaal-producten levert.

Op de intensive carein de VS kost* verblijf met mechanische ventilatie ~$4000 /dag; de meerkosten van mechanische ventilatie zijn ca $780/dag. Een ventiel van de fabriek kost "enkele Euro's", aldus Intersurgical.

Als het ventiel dan twee keer zo duur is, laat zeggen $20, merkt het ziekenhuis het amper.

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15942342

[Reactie gewijzigd door kidde op 31 maart 2020 20:22]

Vraag mij vooral af waarom ze niet bij een commercieel bedrijf als Oceanz laten printen. Zij kunnen ook met medische ISO normering printen waardoor het geschikt is voor medisch gebruikt. Dit materiaal kan ook "gewoon" worden gesteriliseerd in een autoclaaf op 134 graden en door in bulk te laten printen kunnen de kosten verder worden gedrukt. De medische hars van Formlabs is namelijk belachelijk duur en is niet goedkoper dan het professioneel te laten printen
Vraag mij vooral af waarom ze niet bij een commercieel bedrijf als Oceanz laten printen.
Wachttijden? Beperkte capaciteit tijdens huidige crisis?
Als je in deze omstandigheden, wat ik al eerder heb aangegeven nu alleen maar aan geld denkt in winstgevende aspecten en het publiek komt erachter? Dan heb je, potentieel, als bedrijf snel een heel ander probleem.
haha, ja zie het hele Rumag debacle....
Ik denk niet dat het hier gaat om hars geschikt voor medische applicatie, de geprinte botten/gewrichten worden immers alleen maar gebruikt ter voorbereiding op operaties.
Het gaat hier om speciale hars die gebruikt mag worden voor medische toepassingen. anders mag het echt niet gebruikt worden bij de patiënt.
Daar zijn de strenge regels voor en die blijven gelden, omdat dat essentieel is voor de gezondheid van de patiënt.

Voor een bot model kan je goedkope hars gebruiken omdat dit niet bij de patiënt komt.

[Reactie gewijzigd door ajow op 31 maart 2020 23:03]

190 euro voor een litertje resin zag ik net, toen ik het opzocht omdat iemand twijfelde over het gebruik van medisch geschikt resin. Maar kan dus zeker goedkoper via de leverancier.
Het probleem is vooral dat de leverancier de vraag niet aankan. dus een andere oplossing in tijden van nood nodig is. omdat er anders meer mensen sterven dan dat ze konnen redden met die noodoplossing.

anders worden ziekenhuizen die zo'n 3d printer heeft die met antibacterieel resin kunnen printen, door de media benaadeeld met ze hadden toch een 3d printer, waarom printen ze geen ventielen?
anders worden ziekenhuizen die zo'n 3d printer heeft die met antibacterieel resin kunnen printen, door de media benaadeeld met ze hadden toch een 3d printer, waarom printen ze geen ventielen?
En ze zullen beter worden behandeld omdat ze geen medisch geschikt resin hebben gebruikt als de eerste doodgaat aan een resinvergiftiging... Zolang dat beschikbaar is en wel geleverd kan worden, zal men het zekere voor het onzekere nemen. Die extra kosten wegen momenteel (nog) niet op tegen potentiële rechtszaken omdat mensen ziek zijn geworden van ondermaats geproduceerde onderdelen...
je overschat hoe duur die printers en die hars is, dat valt reuze mee :) Deze printtechnologie is absoluut geen rocketscience en qua tijd ben je ook behoorlijk efficiënt (het gaat om het aantal lagen wat er geprint moeten worden, hoe groot de buildplate is boeit niet, die kun je volduwen).

De hars kost ook niet zo veel geld, tussen de 50 en de 100 euro per liter, afhankelijk van wat de eigenschappen zijn die je nodig hebt. Uit die liter hars haal je heel veel ventielstukjes omdat er bijna geen materiaal in verwerkt wordt en zo te zien ook niet zo gek veel supportmateriaal in zit.

Het gros van die prints voor oefenmodellen van botten ed. zijn gewoon consumenten/consumer+ modellen printer van een ~1000 tot 2000 euro die je zelf ook kunt bestellen. De onderdelen die daar veelal op zouden verslijten zijn spotgoedkoop om te vervangen (uv-lcd / stappenmotor / voeding, die zaken moet je dan vooral aan denken).
Geweldig hoe oplossing bedacht worden, in tijden van schaarste.
Dat tweede apparaatje is interessant (60 graden, uv licht, uitharden plastic - interessant voor 3d geprinte onderdelen) maar kom helaas alleen bij nageldrogers uit. Als iemand weet wat dat is en het kan delen.
Ze lijken deze te gebruiken:
https://formlabs.com/wash-cure/
Niet goedkoop!
$1200 voor twee medische apparaten is een schijntje eerlijk gezegd. Medische apparatuur is DUUR, vooral vanwege uitgebreide certificeringen.
Correct, deze hebben wij op het werk ook.
https://shop.prusa3d.com/...-washing-machine-cw1.html

Volgens mij zie je in het filmpje de oude versie waar het nog 2 apparaten waren.
Standaard MSLA printers zijn allemaal met UV licht meestal 405nm 0.05mm is niets voor deze printers. Achteraf geprinte onderdelen met IPA (99.9% alchol) reinigen en even onder de UV lamp hangen om verder uit te harden (professioneel doe je dat met zo'n wash & cure cabine).

Medical grade hars is niet zoveel duurder dan normale hars maar waarom zou je dat als consument inkopen :)
Het probleem is ook niet dat het niet gemaakt kan worden. Ik gebruik een Anycubic printer in mijn praktijk om tandheelkundige modellen van te maken. Een litertje kost me nog geen €40.- Een heel verschil met een liter voor zo'n Formlabje waar alleen eigen merk vloeistoffen in kunnen die een bepaald keurmerk en chip hebben en dan €200-300 per liter kosten.

Helaas heb ik geen vooraad van deze vloeistof anders had ik deze meteen geprint in afgegeven. Maar de vloeistof in niet geschikt voor gebruik in/op het lichaam ( officieel dan )

Ik kan ze eens een mailtje sturen, eens kijken of ik wat kan doen zit nu toch thuis omdat alle praktijken gesloten zijn.
Die ventielen zitten ergens tussen, normaal niet in/op lichamen :D maar de lucht gaat er wel door dus kan wel eens een gezondheids kwestie zijn. Misschien eens horen met welke vloeistoffen er geprint mag worden want volgens mij is die ttandheel kundige vloeistof ook "gezond" om iemand mee te redden?

Ik had een nova3d elfin waar ik mee kon printen maar nu niet meer.

[Reactie gewijzigd door Damic op 31 maart 2020 20:10]

Ik zou eigenlijk ergens deze maand een Phrozen Transform binnenkrijgen, dan kan ik er wel 100 per keer doen, maar die is helaas onderweg uit Azie.

Zal eens een mailtje versturen, kijken wat ze te zeggen hebben.
Holy mother of Jozef das een "grote" printer :o
Ja, die is iets groter ja haha. Heb veel printwerk :)
Kan de goedgekeurde vloeistoffen wel verkrijgen maar ik zie dat zij speciale kleuren gebruiken als codering. Heb net een mailtje verstuurd, eens kijken of we er iets mee kunnen.
Vraag mij af waarom gebruikte ventielen weg gegooid moeten worden. De zijn toch ook gewoon van kunststof. Lijkt mij minder werk om deze grondig te reinigen en opnieuw te gebruiken, dan er eentje te 3D printen. (die overigens ook weer grondig gereinigd moet worden).
Waarschijnlijk vanwege schimmel. Je ademhaling heeft namelijk een hoge luchtvochtigheid en veel C en N atomen en is ook nogal warm. Desinfectie met alcohol (wat veel C atomen bevat) Kan dan ook nog eens in het voordeel werken van schimmel. Normaal gesproken kun je dan of autoclaveren (boven 121 graden dood je schimmelsporen af) of met H2O2 aan de gang. Maar beiden zijn vaak niet goed voor het materiaal. En H2O2 is ook nog eens kankerverwekkende als er restant achterblijft. Er zijn wel autoclaveerbare materialen maar dat moet een 3dprinter ook aankunnen en is duurder. (Macrolon)

[Reactie gewijzigd door rob12424 op 31 maart 2020 19:01]

[ skip ]

[Reactie gewijzigd door tweazer op 31 maart 2020 20:39]

Dan leg je ze daarna in een zuurbad, en daarna in een loogbad.
En dan nog een middagje onder een UV lamp.

Knap stukje leven dat er dan nog op zit.
Ik heb zelf ook zo’n ding, maar ik kan maar weinig initiatieven vinden in Nederland.
Prusa doet b.v.: https://www.prusa3d.com/covid19/ Maar daar kan ik vanaf hier weinig mee.

Zelf al begonnen met deze te maken: https://youtu.be/CHDMdyN5Jjs
Plastic is gewoon te bestellen voor weinig op Bol en geen elastiek nodig.

Maar dan de vraag: wie zou erop zitten wachten? Mogen deze dingen zomaar gebruikt worden? Ze zijn immers niet sterriel.

Tips zijn welkom!
Maar dan de vraag: wie zou erop zitten wachten? Mogen deze dingen zomaar gebruikt worden? Ze zijn immers niet sterriel.

Tips zijn welkom!
"De ventielen zijn onder andere bestand tegen een alcoholbad om ze te ontsmetten.
Alcohol is nog niet standaard steriel dat ligt echt aan de toepassing. (Wij mogen bijvoorbeeld geen alcohol gebruiken op sommige delen van het lab vanwege de overhand die schimmels daardoor krijgen) Voor de luchtwegen is dit steriel genoeg.
Domme vraag, maar hoe krijg je het dan steriel, ook mbt schimmels?
wiki knows @rob12424

Lagetemperatuur sterilisering
Bepaalde instrumenten kunnen de hoge temperatuur of het vocht van de stoomsterelisering niet verdragen. Met name instrumenten om in het lichaam te kijken (starre en flexibele endoscopen) en instrumentarium voor micro-chirurgie, laserbehandelingen, cardiologie en neurochirurgie. Deze instrumenten kunnen worden gesteriliseerd door middel van:
formaldehyde/stoom (LTFO) bij 60 °C,
ethyleenoxidegas (ETO) bij 50 °C en door middel van
waterstofperoxidegas bij 50 °C.
LTFO en ETO hebben als nadeel dat ze erg giftig zijn, waardoor ziekenhuizen speciale voorzieningen moeten treffen om zo'n installatie te kunnen gebruiken. ETO sterilisering wordt daarom uitsluitend industrieel gebruikt voor het steriliseren van grote partijen, zoals injectiespuiten en -naalden, infuussystemen, maag- en blaassondes en dergelijke. Waterstofperoxidegas kent dit nadeel niet.
@OxWax

Dan nog. Vroeger ging iedereen er vanuit dat met steriel je een absoluut 0 punt kwa pathogeen bereikt. Je zult meer moeten gaan denken aan spf. Ook de processen die jij noemt van de miljoenen pathogeen die er zijn is er vast 1 die 1 of meerdere methoden toch kan overleven.

Ik wilde ook aangeven wat een reden geweest kan zijn. Ik weet niet wat ze willen bereiken met pathogeen of bang voor zijn. ;)

De dingen die jij met wiki noemt; waterstofperoxide sluis 30% kun je niet met lenzen gebruiken. (Microscopen enz. Mogen er bij mij op het werk ook niet in)
formaldyhide is zo kankerverwekkend als wat werk ik ook mee. (Ook kwa desinfectie) raad ik ook af.
Ozon werk ik mee breek behalve teflon en veel andere plastics af (teflon enz. Ook wel maar duurt langer)

Vaak wordt er in ziekenhuizen clidox S gebruikt of azijnzuurperoxide.

En dan heb je ook nog bacteriën die bijvoorbeeld in rijst en bami vaak voorkomen (daarom mag je het niet te vaak opwarmen) Die wel dood gaan maar toxines aan maken waardoor je alsnog voedselvergiftiging krijgt. Terwijl alle patogenen dood zijn.

[Reactie gewijzigd door rob12424 op 31 maart 2020 20:53]

Misschien uv licht, dat hardt de resin uit, maar kan ook bacteriën en virussen doden.
of ozon, hoe dan ook zijn er genoeg opties te vinden op Youtube, zoals deze:
https://www.youtube.com/watch?v=2UdtKssU7po
Wellicht had ik het anders moeten formuleren, ik bedoelde mijn geprinte maskertjes ;)
Prusa, een redelijk groot bedrijf is helemaal bezig hun model te laten keuren en de procedures voor ontsmetting vast te leggen. Mijn hobbybob maskertjes vallen daar natuurlijk niet onder ;)

[Reactie gewijzigd door reinier666 op 31 maart 2020 18:19]

Ik zou de gehandicaptenzorg of ouderenzorg vragen; het ziekenhuis krijgt vaak 'de echte' maskers en andere zorginstellingen hebben vaak helemaal niets.
Klopt, mijn vrouw werkt in de zorg. Veel regels, welke goed zijn, maar kan juist nu niet uitgevoerd worden.
Zo,n masker kan je na reinigen nog een nabehandeling met UV ( wel op de juiste golflengte letten ) geven.
Neerlands glorie Ultimaker heeft een groot initiatief gaande met een dedicated team.
Thx, gaan we ff rondneuzen.
Ik weet dat er wel behoefte is aan prints om deuren te kunnen openen zonder aan te raken.

https://www.thingiverse.com/thing:4244722
https://www.thingiverse.com/thing:4229655
https://www.thingiverse.com/thing:4236381

Als je wat zorginstellingen benaderd in de buurt en even checkt, dan ben je denk ik zo aan het printen voor ze.

p.s.: Als iemand behoefte aan een flinke batch 3D print vrijwilligers, ik kan een flinke lijst raadplegen.

[Reactie gewijzigd door Ruurdice op 31 maart 2020 21:42]

Ik vraag me af of dit echt veel beter is als gewoon met je handen open doen. Uiteindelijk kan de virus ook gewoon op de kleding zitten die dan op zo een deuropener zit en dan de volgende kledingstuk besmet. Al is misschien de kans wel iets kleiner dat het dan op die plek van de kleding zit. En je moet ook nog eens in je arm niezen. Dus dan heb je het toch al dichtbij die plekken.

Uiteraard al zo het 1% helpen is het al mooi meegenomen.
Zelf al begonnen met deze te maken: https://youtu.be/CHDMdyN5Jjs
<snip>
Maar dan de vraag: wie zou erop zitten wachten? Mogen deze dingen zomaar gebruikt worden? Ze zijn immers niet sterriel.
Wellicht handig om dat eerst te vragen voordat je gaat maken, 3DMN heeft bv. eerst een prototype gemaakt en gevraagd aan de organisaties die het willen gebruiken of het zo bruikbaar is voor hun doeleinden. Dat was het niet, maar na een paar iteraties wel en hij is vervolgens begonnen vol te produceren: https://www.youtube.com/watch?v=XvgF0eWhRzA
Op de website van Prusa staat alles uitgelegd over hoe je ze moet maken, hoe je ze moet opslaan en hoe je ze moet aanbieden. Staat ook bij welk materiaal je moet gebruiken.

Maar check dan eerst bij een lokaal ziekenhuis o.d. of er behoefte aan is.
Ik las ergens dat het hars van printers nog wel eens allergische reacties kan veroorzaken. Lijkt me niet super als een kritieke patient dat er ook nog bij krijgt. Ik hoop dat ze daar goed op (kunnen) controleren.
Tja wat heb je liever : Een allergische reactie of dood...

Doe mij maar de allergische reactie dan hoor...
Het issue is dat beide optie voor dood kunnen zorgen in een patient die zo ziek is dat hij zo een apparaat nodig heeft. Zeker de dorsnee resin dampen direct de longen in lijkt me beide situaties niet verbeteren...

Maar dat hoeft niet als men medisch geschikt resin correct gebruikt.
Het punt is dat een patiënt die zo een apparaat nodig heeft, en niet krijgt, zeker dood gaat.
Met een dergelijk ventiel ga je misschien dood. En dan waarschijnlijk niet eens aan een allergische reactie, want zo gevaarlijk is dat spul nou ook weer niet, maar eerder aan de ziekte zelf.

Hoge standaarden hebben is prima, maar zolang het middel niet erger dan de kwaal is, en hoge kwaliteitsproducten niet beschikbaar zijn: gewoon doen.

Overigens is dit een 3D printer in een ziekenhuis, dus ik vermoed dat het met het materiaal wel goed zit.
Er zijn specifieke resins beschikbaar voor medische doeleinden. Die zijn echter wel een heel stuk duurder dan de hobby resins die je meestal ziet...
Als de hars is uitgehard niet meer
Mooi zeg. Ook fantastisch om te lezen dat bedrijven meteen mee willen helpen. En dat allemaal mogelijk op korte termijn door het internet.
Voor de geïnteresseerde onder ons om de valves te printen staan een aantal modellen op thingiverse:

https://www.thingiverse.c...type=things&sort=relevant
Gaan ze deze binnenkort verkopen?
Kunnen ze een site beginnen. Etzy.
Hé jongens, laten we vanavond plezier hebben! Mijn sexy foto's en contacten hier >> http://badose.cf/perianneal Registreer en vind mij.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee