Studenten TU Delft ontwikkelen robothond die pakketjes af kan leveren

Eerstejaarsstudenten aan de TU Delft hebben een robothond ontwikkeld die pakketjes af kan leveren. Het winnende ontwerp van de Ontwerpwedstrijd Werktuigbouwkunde heeft zes poten, waarbij twee poten tegelijk opgetild kunnen worden om over obstakels heen te rijden.

Het doel van de TU Delft-wedstrijd was om een transportrobot te ontwikkelen die een pakket van tien kilo langs een obstakelparcours weet te vervoeren. Volgens de universiteit is dit ideaal voor pakketbezorgers die steeds meer en zwaardere pakketten moeten afleveren bij mensen thuis. Normaliter moeten de studenten hun ontwerp daadwerkelijk bouwen, maar door de coronacrisis ging dat dit jaar niet door. In plaats daarvan werden 14 van de 88 ontwerpen uitgekozen om door technici gemaakt te worden. De eindstrijd gebeurde op basis van simulaties.

Bij deze wedstrijd was pakkethond De Scarabee de winnaar. Opvallend aan deze robot is het gebruik van zes poten in twee rijen van drie poten. In normaal gebruik worden alleen de vier hoekpoten gebruikt. De twee middelste poten blijven dan opgetild via een 'simpel scharniersysteem'. Bij het aantreffen van een obstakel laat de robot deze middelste poten zakken en tilt het de voorste poten op. Op die manier blijft het gewicht verdeeld over de vier overgebleven poten. Wanneer de voorpoten over de obstakel heen zijn, worden de middelste poten opgetild totdat deze over de obstakel heen zijn. De robot doet daarna hetzelfde met de achterpoten. Bij De Scarabee zijn alleen de voorste vier poten aangedreven.

Het pakket blijft bij De Scarabee boven op een soort plank liggen. Met deze plank kan de robothond pakketjes op het eindpunt schuiven. Tijdens het rijden schuift het pakket 'licht' heen en weer. De plank kent aan de voor- en achterkant een lichte helling, om het ophalen en afleveren van een pakket makkelijker te maken. Volgens de universiteit won De Scarabee doordat er zo min mogelijk aandrijvingen werden gebruikt en grotendeels mechanische en geometrische methoden werden toegepast. Daardoor zijn de productiekosten laag en zijn er minder mogelijke faalmechanismen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

03-07-2020 • 10:31

88

Reacties (88)

88
69
40
6
1
16
Wijzig sortering
Voor alle zuurpruimen hier in de reacties zal ik wat meer context geven.

Dit is een project voor studenten die pas een half jaar studeren als ze beginnen aan het project. Het project is totaal niet bedoeld om een echte toepassing te krijgen in de wereld. Dit soort project worden gedaan om de studenten te laten leren werken in groepen en om een probleem voorgeschoteld te krijgen en hier oplossing voor te vinden.

In dit geval was het probleem dat het pakket een parcour moest afleggen. Het was dus niet de bedoeling om iets te ontwikkelen wat mogelijk in het dagelijkse leven wordt gebruikt. Dus reacties als "wat gaat er gebeuren als hij een trap tegen komt" of "Wat gebeurt er bij een plantenbak" of "Een steekkarretje werkt nog beter dan dit" zijn niet relevant voor de studenten of dit project.

Het project is inderdaad helemaal niet speciaal en verdiend naar mijn mening ook geen nieuwsitem op tweakers, maar als het er dan toch komt hoeft er niet zo zuur over gedaan te worden.
Je hebt helemaal gelijk: dit artikel hoort niet op Tweakers thuis en het wordt ook nog eens gebracht als belangrijke ontwikkeling. Een deel van de reacties is daarmee ook gewoon verklaarbaar en dat "zure" is de norm tegenwoordig.
Je zult gelijk hebben maar ik ben niet op de hoogte van de tegenwoordige ontwikkelingen(eigenlijk eisen) op een Hogeschool. als ze zonder corona een werkend model hadden afgeleverd dan was dit toch best tweakers waardig geweest? Wat betreft de zure reacties.. doe het zelf maar eens. tech is niet meer 1980
De TU-Delft is al enkele decennia een Technische Universiteit, en geen hogeschool....
Dit is niet veel meer dan het resultaat van een practicum-opdracht voor eerste-jaars studenten. Ik ben een afgestudeerde Werktuigbouwer (toegegeven, erg lang geleden) en de opleiding is echt hartstikke leuk. Deze opdracht is natuurlijk een droom voor elke student en een (soort-van) competitie winnen ook. Maar het eindresultaat is geen artikel op Tweakers waard. Sorry.
Oh lijkt me juist wel de juiste plek.
Hier komen ook bezoekers die nog gaan studeren. Dit soort artikelen kan wellicht net de trigger zijn om in plaats van alleen bij informatica ook een bij werktuigbouw te gaan kijken of het een passende studie is.

Aan goede werktuigbouwers is immers altijd een te kort. En met werktuigbouw kunt in bijna alle sectoren vernieuwing en verbetering brengen.
Precies dit! Ik had in het begin van dit jaar het project “exploring aerospace engineering”. De naam zegt het al eigenlijk, heel basaal. Uiteindelijk moesten we een flying wing ontwerp inleveren en daar een schaal model van maken. Vervolgens met de modellen een sportzaal in en kijken wie het langst kon vliegen. Allemaal heel basaal, en absoluut niet baanbrekend.

Dit soort eerste jaars projecten horen ook helemaal niet baanbrekend te zijn. Ze zijn bedoeld om je als student een idee te geven wat je zoal met je studie doet en of dat iets voor jou is. Neemt niet weg dat het heel vet is om je creatie dan uiteindelijk ook te zien werken, maar het blijft een eerstejaars project.
Ik denk dat iedereen wel begrijpt dat dit voor 1e jaars studenten best knap is. Ik vermoed dat de zure reacties er komen omdat Tweakers het brengt als baanbrekend nieuws, terwijl het dat niet is. Tweakers kan dit soort nieuws wel brengen, maar breng het dan onder de juiste noemer: “kijk eens wat 1e jaars studenten al kunnen!” Dan is het informatief en interessant, ook voor jonge tweakers die nog een studiekeuze te maken hebben. Nu is het gewoon misplaatst en daardoor voelen tweakers zich niet serieus genomen als lezer, dat leidt waarschijnlijk tot zure reacties.
Als het woord zuur van toepassing is, dan op mensen die kritiek geven bij voorbaat "zuur" verklaren.

De kritiek die ik hier lees is niet gericht naar de studenten, maar naar het simpele gegeven dat dit artikel niet op Tweakers thuis hoort en bovendien nog onder een click bite wordt gebracht die suggereert dat er iets baanbrekends is gebeurd. Moet je "zuur" zijn om daar kritiek op te leveren? Welnee.

Het zou de redactie meer sieren als ze zich wat aan zouden trekken van de kritiek. Als men denkt, kritiek monddood te kunnen maken door de persoonlijke aanvallen op de critici dan zal het effect alleen maar een uittocht van lezers zijn.

Ik zie dit als een breder maatschappelijke verschijnsel. De manier waarop Rutte en zijn team tegen de bevolking praat en optreedt is ook erg bevoogdend alsof hij met kinderen te maken heeft. Kritiek wordt in de media niet meer toegestaan en steevast beantwoord met persoonlijke aanvallen. Facebook en Twiitter worden actief gecensureerd om onwelvaliige meningen weg te halen. Ook het argument conspiracy-denker is gewoon een manier om inhoudelijke discussie te vermijden door er een persoonlijke aanval van te maken.

Men probeert critici af te serveren door er negatieve labels op te plakken. Zo wordt kritiek op deze click bite ook afgeserveerd: Dat zijn zuurpruimen, azijnpissers. Er wordt van mensen verwacht dat ze als een soort teletubbies voor alles plaudiseren wat ze krijgen opgediend. Wat hier achter schuilt is een hele arrogante zieke geest die mensen voor dom wil verkopen en feitelijk ook dom wil maken.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 23 juli 2024 23:06]

Een stel studenten in hun eerste jaar?
Ok, die zijn goed bezig. Ze hebben hier een vernuftig design bedacht en uitgewerkt.
Grappig design idd. Ik denk alleen dat de kans dat hij omvalt erg groot is als de voor of achterpoten omhoog gaan. (Zwaartepunt)
Dat had in een prototype wel naar boven gekomen.
Inderdaad. Misschien dat ze het in een toekomstig project verder uitwerken (of in een toekomstige versie van de Nuna verwerken :-D, denk je eens in, Solar Challenge met hindernissen :-p )

[Reactie gewijzigd door dinoballz op 23 juli 2024 23:06]

dit soort concept ontwerpen vindt je bij alle design studies op alle technische univeristeiten, en hbo's waarschijnlijk ook.
Waarom de titel "hond" zegt weet ik niet, het filmje heeft het over een scarabee. Wat ook weer onzin is want de mestkever rolt de mestballetjes naar zijn nest, dus de associatie bij mij is dat ie je pakje over straat rolt tot de voordeur }>
Nog even geduld - en dan zijn de pruimpjes aan de boom rijp... :+
Het zijn uiteraard zeer leerrijke projecten - zoiets daar leren studenten meer van dan puur cursussen te volgen. Daar kan je alleen maar voor zijn - denk ik dan. En komt daar iets uit dat voor ons thuisgebruikers/hobby-isten handig is - des te beter...
Ontwikkeld... ik zie een cad tekening. Pas als het een prototype is is het interessant, maar is dit een verkapte advertorial want dit is sowieso niet heel erg speciaal of mij ontgaat volledig wat hier zo innovatief aan is, de 'hond' in de titel is nu zeker gekozen omdat spot nu vol in het -tech- nieuws is.
-Kijkt verder naar unboxing van 'spot' de robot hond-
Ik zie een rijdende tafel. Geen idee hoe iemand hier een hond in ziet.
Een "dolly", "verrijdbaar" of "meubelroller" wordt in de volksmond ook "hondje" genoemd.
Anoniem: 951889 @D0gtag3 juli 2020 11:35
Het valt me sowieso op dat je heel vaak "nieuws" ziet dat een student(engroep) bij een uni iets heeft "uitgevonden" terwijl het vaak iets is waar veel individuen en/of bedrijven onafhankelijk al lang mee bezig zijn, of zijn geweest, maar het óf niet commercieel haalbaar is óf gewoon niet praktisch.

Net zoals dit ding. Iedereen kan zoiets verzinnen en met een paar maanden oefening in CAD simuleren. Wat is hier nou boeiend aan?

In dit specifieke geval is het probleem van een bezorgrobot niet de mechanica, die hebben we 50 jaar geleden al uitgevogeld. Het is hoe te reageren op onverwachte situaties en geen gevaar te veroorzaken.
Wat verwacht ja van universiteiten... Dit is een opgeblazen universiteit project dat nooit bedoeld was om in massaproductie te gaan, en fundamenteel onderzoek is het al evenmin. Dit is dus geen nieuws maar tweakers rapporteert het toch
Elk jaar hebben eerstejaars werktuigbouwkunde studenten een (unieke) ontwerp wedstrijd met meerdere teams, dus opgeblazen. Nee.... Er waren 88 Teams die mee deden.

https://project.3me.tudel...pwedstrijd2020/index.html

Waarom dit op tweakers.net staat is de grote vraag.
Hehehe.
Dank voor je, in mijn ogen, mooie en nuchtere reactie.
De term "hond" wordt hier wel heel losjes gebruikt :P
Het pakket blijft bij De Scarabee boven op een soort plank liggen.
Dat is inderdaad wel een hele vreemde hond... :)
Inderdaad, sinds wanneer is een robot met zes poten een 'hond'? Zeker als deze Scarabee heet:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Scarabee
ja, die honden voelen zich echt beledigd!
Eerder een "verrijdbare tafel" :P
Zo'n plank met vier wielen om een kast op te zetten bij een verhuizing wordt ook een 'hondje' genoemd.
Een meubelroller (effectief plank op wielen) wordt ook wel een 'hondje' genoemd of 'meubelhond' genoemd. Misschien dat het daar vandaan komt?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hondje
https://www.bol.com/nl/l/meubelrollers/N/28963/
Zijn die bezorgdrones van Amazon dan vliegende honden 8)7
Nee dat zijn postduiven ;)
Een tafel op automatische wielen, simpel maar zal zeker veel goedkoper worden dan de Boston Dynamics hond. Enige punt is wel dat je deze robots niet autonoom in de openbare ruimte gaat gebruiken. Toen er eerder een pizza bezorgrobot werd gebruikt, zijn daar vaak de pizza's van gestolen. In een afgesloten warenhuis werkt dit ontwerp vast beter.
Dat zijn wel heel slechte dieven dan! Zo een robot levert veel meer op... Wellicht met een optionele 360 graden Taser optie?
Voor context: dit is een vak van werktuigbouwkunde voor eerstejaars die bij aanvang nog geen 6 maanden bezig zijn. Het doel is eigenlijk dan ook niet extern (productie, onderzoek, of publicatie) maar intern (onderwijs). Dat dit een nieuws-item is is vreemd en wekt verkeerde verwachtingen bij lezers.
Haha, dit combineren met een zelfrijzende auto en PostNL zal nooit meer hetzelfde zijn.
Denk dat een achterbak van de bestelbus die de pakketjes zelf sorteert en waar ze via een luikje door de mensen er zelf uitgepakt kan worden veel meer failsafe en hufterproof is.
En dan die bus een dagdeel in de wijk parkeren zodat de ontvangers langs kunnen komen wanneer hen dat uitkomt.
Daar waren toch al van die ophaalunits voor? Bestaat dat nog steeds?
Nee! Waarom opnieuw de hond uitvinden als Boston Dynamics al Spot verkoopt?
Ik weet niet wat jij tijdens opleidingen doet, maar meestal is een onderdeel probeer het zelf ook eens wel een leerzame manier om zelf te ondervinden waar je in de praktijk mee te maken kan krijgen. Leren heeft vaak een ander doel dan besparen en in gemakzucht voorzien.
Anoniem: 1350842 @Killemov3 juli 2020 11:36
Tja, waarom zou je verschillende concepten willen zien inderdaad, het is altijd goed als er maar één ontwerp is en we daarna accepteren dat dat het beste is toch ;)

Al vind ik de benaming hond door Tweakers inderdaad vergezocht, maar goed, dat is tweakers ala 2020, de telegraaf van het technieuws

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1350842 op 23 juli 2024 23:06]

Ik had ook het idee dat ik naar een filmpje van twintig jaar geleden zat te kijken.
Tweakers heeft kennelijk een tekort aan nieuwsonderwerpen.
Spot is echt een verbazingwekkend
Anoniem: 1350842 @Elefant3 juli 2020 13:01
Je had het idee een filmpje van 20 jaar terug te kijken omdat eerstejaars studenten niet hetzelfde maken als een hond die 60000 euro kost en een bedrijf al tientallen jaren mee bezig is? Even goed lezen en dan zie je dat dit niet een bedrijf is wat Boston Dynamics moet aanvechten, maar een project. Bijzonder dat het op tweakers staat, maar ik ben benieuwd of jij in je eerste jaar industry leaders aan het aanvechten was.
Is het idee dat dit een hulpje voor de bezorger wordt, dus onder begeleiding van de bezorger een pakket van het busje naar de voordeur brengt? Lijkt mij dan enigszins nuttig - goed voor het ontlasten van de rug van de bezorger. Vraag ik mij wel af of dit 'uit' kan qua kosten - in een tijd waarin bezorgers best zo veel mogelijk uitgeknepen worden.
Het lijkt mij een beetje dubbel werk als deze naast de bezorger blijft lopen. Ik zou dan (als PostNL) eerder een robot ontwikkelen die autonoom binnen de straat/buurt de pakketjes kan bezorgen waarbij de bezorger meerdere robots mee heeft en hij alleen maar naar de juiste straat/buurt te rijden en pakketjes op de robot hoeft te leggen. Lijkt mij een relatief mooie tussenstap voordat het volledig door robots gedaan word.
Meerdere robots nemen ruimte in waar ook pakketjes hadden kunnen liggen. Dus uit kostenaspect zit daar een uitdaging.

En onder begeleiding lopen - eigenlijk, een dure versie van een steekkarretje - is wel een stuk makkelijker om te ontwikkelen dan een volledig autonoom iets. Als je dit volgend jaar als product op de markt wil, dan gaat dat niet lukken.

Ik denk dat dat ook een beetje de problematiek van dit ding is: te weinig financieel rendement voor een niet-autonome versie en nog flink wat jaren te gaan voor een wel-autonome versie.

Maar goed, ik gok dat het doel van dit apparaat in eerste instantie was om de studenten te leren om een product te ontwikkelen. Als dat het doel was, is dat prima gelukt lijkt mij.
Denk ook dat het geen zin heeft als het onder begeleiding moet, hooguit als pilot. Als deze systemen op een of andere manier autonoom kunnen worden heeft het voldoende potentie om doorontwikkeld te worden. Al kan het met wet en regelgeving dan misschien wat uitdagender worden.
Best wel een leuk project, maar ik denk dat ze al snel in de moeilijkheden gaan geraken. Mijn woning heeft bijvoorbeeld een trap naar de voordeur. Voor zover ik kan zien werkt de simulatie enkel met een glooiend terrein met smalle hindernissen. Ik denk dat je toch nog wat meer vrijheidsgraden nodig hebt om dit praktisch in te zetten.
Zoveel vragen....
1. Met de middelste poten opzij past dat ding niet door poortjes, hekjes en smalle steegjes.
2. Hoe is dit een "hond"?
3. Veel paadjes e.d. zijn niet echt vlak, waarom wordt het pakket niet vastgehouden?
4. Over een klein één-steens muurtje stappen is machtig handig. Maar over een plantenbak heenstappen gaat dus niet. En hoeveel smalle, lage muurtjes kom je tegen bij het bezorgen van een pakketje
5. Wie of wat schuift het pakketje van de tafel af bij het afleveren?
6. Als de pakketbezorger mee moet lopen, waarom dan niet een steek-karretje?

[Reactie gewijzigd door multikoe op 23 juli 2024 23:06]

Werken deze robots goed?
Dat maakt in dit geval niet uit. Het gaat om de weg, niet om de bestemming.

Doet mij weer denken aan mijn eigen eerste jaar bij Werktuigbouw, inmiddels 25 jaar geleden ( :X ). Ongelofelijk leuk en leerzaam. Direct in je eerste jaar een machine bedenken, ontwerpen en bouwen. Niet allen praktisch uitdenken naar ook aan het werk met de draaibank en lasapparaat. Een heel leuk voorproefje voor wat je de rest van de opleiding nog gaat meemaken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.