Om heel eerlijk te zijn: je ziet niet veel op het moment dat je Android 11 hebt geïnstalleerd. Op het oog ziet het homescreen er hetzelfde uit, met hetzelfde soort wallpaper. Ook grote veranderingen in de besturing zijn er niet; de knoppen of gebaren zijn hetzelfde. De eerste wijziging zit in de toggles; daar is nu een optie bijgekomen om een schermopname te maken. Geen screenshot dus, maar een opname van wat je op het scherm doet. Die api zit al een paar jaar in Android en diverse fabrikanten hadden dat al in hun skin gezet, maar nu is het ook beschikbaar in de Google-versie van Android.
Ook lijkt er een optie aan te komen voor een 'rollend screenshot', waarbij je dus kunt scrollen bij het maken van een screenshot, maar die optie zit er nu nog niet standaard in, al is er wel code die erop wijst dat het komt.
De grootste wijziging is dat 'ballonnen' nu een standaardoptie wordt voor het weergeven van notificaties. Ze zaten al als experiment in Android 10 en in Android 11 wordt het dus een echte optie. Om het te activeren, moet je het als eerste aanzetten voor de Berichten-app. Vervolgens kun je op elke notificatie lang drukken om het in een ballon weer te geven.
Chatapps komen naast elkaar in ballonnetjes in één interface. Die is altijd bereikbaar met een druk op het ballonnetje dat je overal op het scherm kunt zetten. Het is verdraaid handig als je toevallig in verschillende chatapps tegelijk aan het kwekken bent, al zullen veel mensen het ook hinderlijk vinden. In Android 11 wordt het opt-in; apps kunnen niet standaard notificaties openen in ballonnen.
Ook een opvallende nieuwe functie, een die terugkeert nadat hij afwezig was in Android 10, is de mogelijkheid om apps vast te pinnen in het deelmenu. Als je dus vaak dingen via WhatsApp of Slack verstuurt, kun je die apps op een vaste plek neerzetten in het menu om items te delen.
Wel is te zien dat de notificatiebalk nu een onderdeel 'gesprekken' heeft, waarin notificaties van chatgesprekken staan. Daarin kunnen gebruikers gesprekken ook laten staan, zodat niet alleen nieuwe meldingen daarin staan, maar ook de context van het gesprek. In die gesprekken kun je vanuit Chrome ook plaatjes plakken.
Op het gebied van privacy is nu duidelijk zichtbaar dat je apps eenmalig toegang kunt geven tot bijvoorbeeld je locatie. Android gaat trouwens het bijhouden van de locatie op de achtergrond beperken tot apps die het écht nodig hebben. Daarnaast vindt Android het nu welletjes als je een app twee keer toegang tot iets hebt geweigerd; dan vraagt de app het niet opnieuw.
Er is wat aandacht voor audio. Zo zet de telefoon bluetooth niet uit als je vliegtuigmodus aanzet als er een headset of oortjes verbonden zijn. Dat is superhandig in een vliegtuig. Ook is nu in de ontwikkelaarsopties te zien welke codecs door oortjes of een headset worden ondersteund.
Er zijn nog wat andere kleine dingetjes. Zo is er een optie om de donkere modus alleen in te schakelen tussen zonsondergang en zonsopgang, zijn de opties in Niet Storen verfijnd en is het mogelijk om live de verversingssnelheid van het scherm boven in beeld te zetten.