Samsung toont al jaren grote 'the wall' microledschermen op beurzen waarmee het wil laten zien dat we in de toekomst modulaire schermen zullen krijgen met een geweldig contrast en schitterende kleuren. In reactie hierop toonde LG vorig jaar ook een gigantisch led-scherm en dit jaar had elke zichzelf respecterende televisiefabrikant een grote modulaire led-muur staan. Het probleem met al deze zeer indrukwekkende schermen is dat de pixels nog altijd veel te groot zijn voor een tv met huiskamerafmetingen. Daarnaast zijn de productiekosten veel te hoog voor de consumentenmarkt, vertonen alle schermen van dichtbij bekeken pixeldefecten en hebben ze zichtbare naden tussen de losse modules. Het zal dus echt nog vele jaren duren voordat al deze problemen zijn opgelost en deze prachtige techniek kan concurreren in de consumentenmarkt.
Dat neemt niet weg dat de led-techniek geen vorderingen maakt, en dat maakt dat we op diverse plekken op CES televisies hebben gezien met een mini-led-backlight. Het Chinese TCL was overal in Las Vegas op enorm grote billboards te zien, waarbij het nieuwste qled-model met mini-led-backlight werd aangeprezen. TCL is Samsung gevolgd om lcdtv's te vermarkten als qled, maar met het toepassen van mini-leds in de backlight lopen ze dus voor op 's werelds grootste televisiefabrikant.
Op de stand van TCL werd de Vidrian-techniek getoond. Hierbij worden maar liefst 25.000 afzonderlijke mini-leds op een glasplaat achter het lcd-paneel aangebracht. Deze vormen samen een fald-backlight met zo'n duizend afzonderlijke zones. Hiervoor zit een quantumdot-filterlaag, voor een extra groot kleurbereik. Door deze fabricagemethode zijn de TCL-televisies behoorlijk veel goedkoper dan vergelijkbare televisies met zoveel dimmingzones. Het merk TCL is bij ons niet te koop, wat erg jammer is omdat de televisies van dit merk veel waar voor hun geld bieden.
Konka
Het Chinese merk Konka toonde een nog indrukwekkender prototype met mini-leds. Dit scherm is voorzien van maar liefst 40.000 mini-leds die zijn verdeeld over 10.000 zones. Hoewel de specificaties van dit scherm zeer indrukwekkend zijn, zag het beeld van de tv er allesbehalve mooi uit. Dat had niets met de techniek te maken, maar alles met het vertoonde beeldmateriaal. Dit was van lage resolutie en bovendien was er veel te veel sharpening op toegepast in een poging er nog wat van te maken. Het resultaat zag er erg slecht uit en het was dan ook totaal niet zichtbaar dat het hier een 8k-tv betrof.
HiSense
Vorig jaar zagen we op CES bij de stand van HiSense een zeer innovatieve lcd-tv, de Uled XD die gebruikmaakt van een dubbel beeldpaneel. Deze techniek wordt Dual Cell genoemd en maakt een zeer groot contrast mogelijk. De techniek wordt normaal gesproken alleen toegepast bij enorm dure professionele broadcast-monitoren. HiSense is erin geslaagd om deze techniek veel goedkoper te maken door achter een normale 4k-lcd met kleurenfilters een monochrome lcd met 2k-resolutie te plaatsen. Het tweede lcd wordt dus gebruikt om de backlight te dimmen, waardoor een soort fald-backlight met meer dan twee miljoen zones ontstaat.
Afgelopen jaar was deze tv in China te koop, voor een prijs die zeer vergelijkbaar is met die van een 65"-oled-tv. De contrastratio van de tv, 150,000:1, is niet zo goed als die van een oled-tv, maar met wat omgevingslicht is het beeld zeer vergelijkbaar. Dit jaar zal de tv ook in de Verenigde Staten in de verkoop gaan. Er is nog geen prijs vastgesteld, maar wederom zal er op of onder de prijs van een vergelijkbare oled-tv worden gemikt.
HiSense toonde niet alleen het bestaande 65"-model, maar ook twee prototypen die later dit jaar wellicht zullen worden verkocht in China. Het ene model was uitgerust met een 75"-scherm en het andere had onder het gigantische 98"-hoofdscherm een secundair beeldscherm met daarop informatie zoals de tijd en het weerbericht. Er zijn op dit moment nog geen plannen om deze televisies ook naar de Benelux te brengen.