LG: oprolbare oled-tv komt uiterlijk in de zomer uit

LG zegt dat het zijn oprolbare oled-tv RX uiterlijk in de zomer zal uitbrengen. Dat heeft een topman gezegd tijdens elektronicabeurs CES. LG had een release vorig jaar beloofd, maar heeft de tijd genomen om te werken aan de deugdelijkheid van de tv.

De planning in de zomer is nog niet zeker: de oprolbare tv kan ook eerder uitkomen, zei LG-ceo Kwon Bong-seok volgens Korea Times op een persconferenties tijdens CES. "We hebben gediscussieerd over de juiste timing van de release van de oprolbare oledpanelen en we besloten om meer tijd te spenderen om de deugdelijkheid van het product te verbeteren. Als LG Display's fabriek in Guangzhou klaar is om de oleds in massaproductie te nemen zal de fabriek de capaciteit kunnen uitbreiden. Daarom plannen we de tv in de eerste helft van het jaar uit te brengen en uiterlijk in het derde kwartaal."

LG had een release van de oprolbare tv, toen nog onder de naam R9, beloofd voor vorig jaar. Toen kwam de tv niet uit en afgelopen week op CES liet de fabrikant een nieuwe versie zien, met nieuwe processor maar ogenschijnlijk geen wijzigingen aan het ontwerp. De oprolbare tv was een van de onderwerpen tijdens de meest recente Tweakers Podcast, die is opgenomen op CES.

Kwon zei verder nog dat LG zijn portfolio aan smartphones zal uitbreiden. Daarbij is het doel om een 'wow-factor' te hebben op nieuwe modellen, wat ertoe moet leiden dat de smartphonetak in 2021 weer winstgevend wordt. LG maakt al jaren verlies op smartphones.

Videopreview van LG-tv's voor 2020, waaronder de RX

Door Arnoud Wokke

Redacteur

10-01-2020 • 06:54

35 Linkedin

Reacties (35)

Wijzig sortering
Kan deze TV nou ook naar 21:9, of hebben ze dat weer eruit gesloopt?
Ik hoop het eigenlijk niet: 21:9 is niet per se praktisch, het is in eerste instantie bedacht voor marketingdoeleinden en heeft geen praktisch voordeel. Bij filmen gebruik je namelijk effect minder oppervlak van je lens en een 21:9 opname heeft een grotere lens nodig voor dezelfde kwaliteit als 16:9 (of je levert in qua resolutie, wat dus gebeurt bij film).
Zo zie je bij camera's ook vaak dat de hoogste resolutie in een 4:3 verhouding zit, terwijl fotograferen bij 3:2 natuurlijker is: voor afdrukken van 10 bij 15 en voor weergave op schermen, die vaak 16:9 zijn.

Wat wel fijn is bij films die breed opgenomen zijn, is dat er zwartruimte is bij weergave op een 16:9 televisie, zodat daar ondertitels passen (en ja, daar maak ik gebruik van). Voor computerschermen kan het inderdaad ook handig zijn, qua workflow of games, maar bij televisies zie ik dat niet zo. Ik hoop ook niet dat er daar tijd en geld in wordt gestoken, zoals bij curved modellen, die (gelukkig) ook weer grotendeels weg zijn.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 10 januari 2020 07:58]

Tijd en geld? Bij zo'n oprol tv is het puur een klein stukje software met een setting waarmee hij niet helemaal uitrolt en vervolgens op het uitgerolde stuk de film weergeeft. Aangezien oled perfect zwart weergeeft vind ik het zelf ook niet heel erg nodig (wordt irritanter als het wel nog licht geeft en je verschillende tinten donkergrijs gaat zien), maar dit moet, op zo'n tv, heel simpel te implementeren zijn... Dus als er mensen zijn die het willen, waarom niet, je hoeft het niet te gebruiken.
haha daarom ben ik zo ontzettend blij dat ik nu oled in mijn laptop heb XD. geen lelijk grijs zwart gewoon zwart! maar inderdaad lijkt mij ook minder ver uit rollen en dan die ascept ratio gebruiken of zwarte balken.
Als je je bioscoopzaal hoger maakt, levert dat geen extra inkomsten op, in een bredere zaal daarentegen kun je extra stoelen plaatsen. Meer inkomsten ontvangen voor een voorstelling is juist een heel groot praktisch voordeel :)

Voor televisie is het inderdaad flauwekul en op een OLED zijn zwarte balken gelukkig niet hinderlijk, omdat er geen licht uit komt.
Ik snap je eerste stuk wel, maar niet waarom je dat hier gebruikt. Je bent blijkbaar tegen 21:9. Dat is prima. Maar als er toch 21:9 content is, of 21:7 of wat je ook maar kan bedenken, is het toch raar dat zo'n tv vast blijft houden aan 16:9 en je zwarte balken hebt? Nee, mij lijkt het juist heel interessant als de tv zich aan kan passen aan de content. Van mij mag hij dan ook doorrollen tot 4:3. Als het kan.. Waarom niet?

Laat de TV lekker in en uit rollen. Ik kan me ook voorstellen dat je voor bepaalde apps, bijvoorbeeld Spotify, een minimale modus hebt en de TV maar minimaal uitrolt. Laten we zeggen 10cm. Dat staat natuurlijk veel mooier in de huiskamer dan een groot vlak wat nergens voor nodig is.
Ik ben niet per se tegen 21:9, ik ben wel tegen verschillende beeldverhoudingen, omdat het niet praktisch is.
Vroeger was 4:3 gemeengoed, voor televisies en monitoren. Toen kwam daar later 16:9 bij, met 16:10 als extra variant. Ondertussen is er 21:9, bestaat er geloof ik ook 5:4 en op smartphonegebied is er ook 18:9/2:1 en volgens mij ook al andere verhoudingen. In de fotografie wordt veel gewerkt met 3:2 en soms misschien nog 4:3.

16:9 vind ik een mooie verhouding: van nature zijn mensen meer geneigd een breder blikveld te hebben dan een hoog blikveld. Misschien past 21:9 zelfs nog beter, maar ik heb dat niet bewezen zien worden.
Ik wil qua hardware liever geen versplintering in afwijkende varianten. Geen gekromde modellen of modellen met een niet standaard verhouding. Als je dan specifieke beeldeigenschappen wil hebben (zoals ik graag een 4K monitor zie, met een goede kleurweergave, evt. na kalibratie en goede ondersteuning voor HDR, maar niet €1.500~€2.000 wil betalen voor een 27"/32" scherm, omdat voor die prijs je in het gebied zit van OLED, met nog betere eigenschappen), dan wordt je de keuze erg beperkt of onmogelijk gemaakt omdat net dát scherm weer gekromd of in een vervelende verhouding is.
Anoniem: 217535
@Nas T12 januari 2020 20:23
Die verhoudingen boeien niet wanneer je hele wand een beeldscherm is. Je speelt je content af in een window. Misschien nog een 2e er bij... nog wat andere content... Op de studeerkamer zit Ik achter een 42 inch 4k TV. Staat tegen de wand. Laptopje er voor. Het begint in de buurt te komen van de hele wand 1 grote monitor... ;-)
Ik denk dat je de vraag van GoT.Typhoon niet helemaal begrijpt. Hij/zij wilde weten of deze televisie de mogelijkheid heeft om in plaats van 100% uit te rollen voor een 16:9 beeld, minder ver uit te rollen voor een 21:9 beeldverhouding.

Zodra een tv beide formaten zonder zwarte randen weer kan geven verwacht ik niet dat je er nog wat tegen hebt toch?
Ik vindt dit, qua gimmick, wel een van de tofste dingen tot nu toe.
Zie er zelf een functioneel doel in. ;) En een langdurig spaardoel helaas.
Is er al enig idee welke prijskaart eraan hangt?

Ik heb via via wel gehoord dat het richting 25.000 euro gaat?

Dat is natuurlijk puur voor de rijke weggelegd. Alle toestellen boven 5.000 euro is in mijn ogen al niet haalbaar voor 99% van de mensen.

voor 1500 euro heb je een prima oled of qled tv van 55 of 65 inch.
Maar om 1500 euro uit te geven vinden mensen vaak al lastig..
de 1ste lcd tv waren ook niet betaalbaar, paar jaar laten waren ze al verkrijgbaar voor rond de 600€. zal hier ook wel mee gebeuren
en als je geen OLED wilt heb je al voor 500 euro een goede 4K tv. {wel van een oudere generatie, dus met verouderde smart-tv instellingen} maar 4K is 4K, dus het smart-TV hoef je dan niet te gebruiken.
over 20 jaar weet je niet beter... dan koop je geen kek ikea rolgordijn maar een kek ikea tvgordijn zoals je vroegah in scifi films a la total recall zag enzo
Qua functie lijkt mij dit juist super.
Ik heb geen ruimte voor enorm TV-meubel waarin ik de TV buiten het zicht kan zetten.
Een oprolbare TV is in mijn ogen een goede oplossing, om een groot zwart scherm (bij niet gebruik), te verwijderen uit de kamer.
Dit gaat natuurlijk alleen op wanneer je een TV die uitstaat een doorn in het oog vind.
Nu er slijt zit op de de beeldtechnologie gaan ze nog eens slijt creeren op de behuizing... maar ok op zich leuke ontwikkeling.
Bedoel je slijtage?
En hoe is dat relevant?

[Reactie gewijzigd door RoelDozer op 10 januari 2020 09:50]

Alles slijt toch? Galaxy fold, rolluiken, het rolt op dus slijt zal er zeker met tijd op komen, niet?
Hoe zit het met geluid? Zit in die voet een soundbar? Zo ja, kan je die ook als center speaker gebruiken? Ik kan me niet voorstellen dat mensen die zo'n dure tv kopen niet ook een beetje geluid set hebben.
Ik ken bijna niemand die wat anders gebruikt dan de standaard speakers op een tv of 1 soundbar zonder andere speakers. Ik denk toch echt dat dat verreweg de meeste mensen het zo doen. En nee, dit zijn geen mensen met een tv van 500 euro
Als dit ook maar een beetje betaalbaar gaat worden wordt dit een doorslaand succes. In tegenstelling tot de normale grote (OLED) tv's van tegenwoordig heeft deze tv een gigantisch hoge WAF. Ik heb zelf moeten lullen als brugman om een 55" OLED aan te mogen schaffen, en als er kleinere hadden bestaan (gelukkig net op tijd!) had ik die moeten nemen.
Ik heb de CEO gelukkig wel kunnen overtuigen (en dat gebeurt niet zo heel vaak) van een 65" OLED zelfs met Ambilight. Het beeld is echt subliem. Zwart is ook echt zwart, en met HDR knalt het echt van het scherm. En! Na een paar weken zei de CEO al dat het van haar best nog wel een slag groter zou mogen.
LG had een release vorig jaar beloofd, maar heeft de tijd genomen om te werken aan de deugdelijkheid van de tv.
Ik hoop echt dat andere merken dit ook durven, beter uitstellen dan debacles zoals bvb de Samsung Fold of Bendgate bij Apple
LG: oprolbare oled-tv komt uiterlijk in de zomer uit
Gemiste kans Tweakers!!! Kon toch beter:
"LG: oprolbare oled-tv rolt uiterlijk in de zomer uit"
:p
Misschien draaien ze nog wel bij.
TV mag gezien worden op de kast. Anders is het maar een kale muur. Daarom zou voor mij een roltv niet hoeven. Zo'n oprol bak is pas lelijk. En het scherm is kwetsbaar. Veel mensen hangen de TV ook liever vlak tegen de muur.
Ik heb anders van heel veel mensen gehoord dat ze niet zo'n grote tv willen hebben omdat ze anders zo'n groot zwart vlak in de huiskamer hebben staan. Voor die mensen kan dit ideaal zijn. Het lijkt me alleen lastig te combineren met een tv meubel, die je nodig hebt voor je overige apparatuur.
De gemiddelde interieurontwerper zal het niet met je eens zijn. Vandaar ook de populariteit van Samsung The Frame.

Juist dat grote zwarte vlak is een enorme afknapper, en er zijn wel meer dingen die je met een muur kan doen 😂
Dus dit jaar komt de “ uitrol “ van deze tv
De pers zal wel weer aan de rol gaan hiermee
Gelukkig gaan ze het niet meer op de lange baan uitschuiven
hmmm....ik wacht nog even tot de techniek weer een aantal stappen verder is.
't is leuk dat het kan, maar dit is een oprolbaar beeldscherm wat vastzit aan een grote voet waar waarschijnlijk ook alle elektronica in zit.

ik zou het leuker vinden als je de keus had om die enorme voet er niet bij te nemen, maar b.v. een oprolscherm a la oprolgordijn waar dan of 1 dun draadje uit komt richting een klein, lief zwart kastje (met elektronica en aansluitpunten) of het liefst zelfs dat dat natuurlijk draadloos gebeurt...dus dat scherm en elektronica helemaal gescheiden zijn en het scherm dus als rolgordijn op te hangen is...
Maar dit is een goede stap 1 :)
Waar ik bang voor ben, is dat het martiaal wat hiervoor word gebruikt uithardt en gaat barsten en uiteindelijk kapot gaat net als nu al gebeurd bij opvouwbare smartphones.

Zoon oprolbaar scherm lijkt heel mooi en handig, ik zou het nooit kopen. Het is gewoon wachten op problemen of er moet minimaal 10 jaar garantie worden gegeven op het scherm.

[Reactie gewijzigd door LEX63 op 10 januari 2020 11:17]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee