Facebook-ontwerp met donkere modus voor desktop komt voor de lente uit

Het nieuwe ontwerp van de webversie van Facebook voor desktops komt voor de lente uit. Dat zegt het bedrijf. Met die versie wordt het voor het eerst mogelijk om een door Facebook ondersteunde donkere modus te gebruiken op het sociale medium.

Facebook is inmiddels bezig met het testen van het nieuwe ontwerp, zegt CNet. Dat gebeurt bij een kleine groep gebruikers. De bedoeling is om het nieuwe ontwerp, inclusief donkere modus, voor de lente voor iedereen live te zetten.

Het bedrijf presenteerde het nieuwe ontwerp, met de iconen die Facebook al langer gebruikt in de mobiele app en een lichtere interface, vorig jaar tijdens de eigen ontwikkelaarsconferentie F8 in het voorjaar. Toen al was duidelijk dat het nieuwe ontwerp niet snel voor iedereen beschikbaar zou zijn. Als testers overschakelen op het nieuwe ontwerp, krijgen ze onmiddellijk de keuze tussen de donkere en lichte modus. Het bedrijf onthoudt die keuze.

Facebook in lichte modus, januari 2020Facebook in donkere modus, januari 2020

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

10-01-2020 • 07:07

76

Reacties (76)

76
74
45
0
0
13
Wijzig sortering
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod 10 januari 2020 08:40
Die hele dark mode trend lijkt niet altijd echt voor voordelen te zorgen als ik sommige wetenschappers mag geloven. Een interessant stukje uit de volkskrant kan je hier lezen: heeft het echt zoveel voordelen die donkere modus

Ik vind de afwezigheid van goede wetenschappelijke onderbouwing, duidelijke nuances waar maar weinig mensen het over hebben en de afwezigheid van bewijs een eye opener die een ander licht schijnt op de dark mode hype die gaande is.

Er wordt gekeken naar drie claims:

Claim 1: De donkere modus is rustiger voor je ogen
Claim 2: De donkere modus is beter voor je slaap
Claim 3: De donkere modus bespaart batterij

Op geen van de 3 claims komt een volmondig "ja"
Heb je je artikel zelf gelezen? Volmondig is het inderdaad niet, maar in ieder geval zijn claim 1 en claim 3 absoluut niet een volmondig "onbewezen". Claim 1 is dan misschien meer 'persoonlijke voorkeur', maar we hebben allemaal wel eens gehad dat een plotseling witte scene als onprettig wordt ervaren. Dat is ook te lezen in het artikel. Er wordt voornamelijk gewezen op het feit dat de stelling zelf niet echt een wetenschappelijk te onderzoeken stelling is en dat lijkt me wel waar. En wat betreft claim 3, het is evident dat het wel uitmaakt met AMOLED schermen en die worden vrij veel gebruikt op telefoons.

Daarnaast kunnen we nog claim 4 introduceren wat mij betreft. "Er zijn mensen die het fijn vinden". Bam, genoeg reden om de keuze te introduceren (je hebt namelijk zo goed als altijd de keuze of je er gebruik van wilt maken).

[Reactie gewijzigd door PatrickH89 op 23 juli 2024 17:58]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @PatrickH8910 januari 2020 09:48
Natuurlijk heb ik het artikel gelezen. Claim 1 is niet volmondig ja en in sommige gevallen is het zelfs precies andersom; dark mode zorgt voor meer hinder dan andersom.

Claim 3 gaat maar in specifieke gevallen op waarbij veel devices al afvallen omdat ze geen pixel scherm gebruiken of omdat de dark mode niet 100% zwart is.
"Er zijn mensen die het fijn vinden". Bam, genoeg reden om de keuze te introduceren (je hebt namelijk zo goed als altijd de keuze of je er gebruik van wilt maken).
Natuurlijk kan dat. Die argumentatie gaat natuurlijk altijd op, evengoed voor een totaal roze achtergrond. Waar het mij om gaat is dat de veelgehoorde argumenten blijkbaar niet zo vanzelf sprekend waar zijn en dat vaak wetenschappelijke onderbouwing gewoon ontbreekt. In sommige gevallen en voor sommige personen kan het helpen maar in veel andere gevallen is het effect marginaal tot zelfs averechts. Het lijkt mede een hype train waar veel mensen en bedrijven op springen.
Je weet dat AMOLED bij elke donkere kleur minder verbruikt neem ik aan? Elke donkere kleur helpt dus, ook al is het geen diep zwart.

Wat is überhaupt een "pixel scherm"? Dat pixels individueel oplichten? Alle high end telefoons hebben AMOLED en veel mid-range toestellen ook. Er zijn inmiddels ook enkele laptops met OLED. Dark mode is dus absoluut zuiniger voor die toestellen. Overigens zijn de mogelijke nadelen van dark mode net zo min bewezen. Al met al een overdreven kritisch artikel, waar ze op technisch vlak een paar keer net de plank misslaan. Wel een goed tegengeluid, maar net op de verkeerde manier wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door PatrickH89 op 23 juli 2024 17:58]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @PatrickH8910 januari 2020 11:55
Alle high end telefoons hebben AMOLED en veel mid-range toestellen ook. Er zijn inmiddels ook enkele laptops met OLED. Dark mode is dus absoluut zuiniger voor die toestellen.
Dat is indirect toch ook wat in het artikel staat? Wat echter ook een feit is is dat het in lang niet alle gevallen de besparing oplevert waar men het vaak over heeft wat o.a. bij lcd schermen en niet geheel zwarte "dark modes" het geval is. De nuance die je hier aangeeft is ook gewoon in het artikel opgenomen.

Met een "pixel scherm" doelt men op een scherm waarbij individuele pixels oplichten ivm dat er een backlight is welke altijd aanstaat volgens mij.

[Reactie gewijzigd door Bor op 23 juli 2024 17:58]

Als je door de darkmode te gebruiken langer op je telefoon zit heeft het juist een averechts effect. Het probleem is de telefoon/computer etc an sich. Niet de kleur van het beeld. Daarom zijn blauw-filter glazen ook onzin en bewezen zinloos. Persoonlijke voorkeur gaat echter soms in tegen datgene wat bewezen is in wetenschappelijk onderzoek.
Tja, wie weet. Mijn persoonlijke voorkeur heeft gewoon niets te maken met wetenschappelijk onderzoek, maar met wat ik als fijn ervaar. Verder heb ik geen last van slaapproblemen, dus de rest maakt me niet zoveel uit.
maar we hebben allemaal wel eens gehad dat een plotseling witte scene als onprettig wordt ervaren.
Zeker! Neem nu die scène in Lord of the Rings aan het einde van het laatste deel als de Elven de haven verlaten, wat een explosie aan licht was dat toen in de bioscoop...

Persoonlijk vind ik claim 1 de belangrijkste reden voor mijzelf. Zeker 's avonds laat. Maar het wil nog wel eens misgaan met de invoervelden van bijv een reactieformulier. Is alles netjes gedimd qua kleurintensiteit krijg je opeens een fel wit vlak voor je kiezen / ogen... zo jammer.
Het kan in ieder geval zeker geen kwaad. Dark mode of niet: het lichtgrijs aan de randen van deze pagina oogt een stuk rustiger/fijner dan de spierwitte achtergrond van het vak waarin ik nu dit bericht typ, zeker 's avonds.

Voor wat betreft claim 2 en 3: iedere pixel bestaat uit een rood, groen en blauw vlak en de RGB waarde van wit is voor alle 3 de vlakken maximaal. Bij gelijk blijvende backlight brightness is wit dus de meest energieslurpende kleur van het spectrum, hoewel mogelijk nauwelijks significant omdat er meer energieslurpende componenten in je toestel zitten.

Daarnaast blijft dark mode een optie natuurlijk. Het is niet zo'n "trend" als het weglaten van de 3.5mm jack.
Bij gelijk blijvende backlight brightness is wit dus de meest energieslurpende kleur van het spectrum
Dat klinkt als LCD, en daar is het juist andersom. Als de pixel zwart is, staan alle kleurfilters van de pixel aan, en dat kost stroom. Bij wit wordt de achtergrondverlichting juist compleet doorgelaten.
Bij Oled geeft de pixel zelf licht, dus bij een zwarte pixel staat die pixel uit, en verbruikt dan ook vrijwel geen stroom. Volgens mij is bij beide het verschil moeilijk te zien, maar het is er wel.
Veel lcd's hebben tegenwoordig ook techniek (evt. Fald) waardoor de backlight minder fel gaat in zones waar alleen/voornamelijk zwart is.
Dus ook daar scheelde het energie.
Daarnaast is oled uiteraard een no brainer.
Echter heeft @Neophyte808 het over gelijk blijvende backlight brightness. Voor zover ik weet zijn er nog niet veel monitoren met local dimming. Ik vraag me alleen wel af of het bij dat soort monitoren ook echt scheelt, de naam "local dimming" klinkt meer als dat de verlichting verminderd wordt, maar niet echt uit.
Goeie vraag, puur op gevoel zou ik zeggen dat een gedimde backlight minder energie kost, maar geen idee of dat zo is.
Het zal inderdaad wel iets schelen, maar ik denk dan meer zoals het bij een normaal LCD scheelt als je lichte kleuren gebruikt ten opzichte van zwart.
Ligt aan de gebruikte techniek in het LCD paneel. Mijn oude Nokia 920 moest voor witte pixels alle subpixels vol aan zetten. Waardoor een zwarte achtergrond een veel betere accuduur gaf. De reden dat ik destijds een custom CSS voor Tweakers met wat hulp van de community in elkaar geflanst heb om de accuduur van mijn telefoon enorm te verbeteren door de meerdere uren per dag dat ik hier destijds te vinden was.

Door dat toestel er ook achter gekomen hoe achterlijk al dat wit gebruik overal is is, het is -voor mij- enorm vermoeiend op de ogen om de hele dag naar zo'n lamp te kijken. Ik mis die donkere thema van WP nog elke dag, zelfs op Android 10 werkt dat donkere thema erg brak.
Dat is wel apart, want pixels bij een LCD kunnen niet aan, maar bestaan uit filters die bepaalde kleuren weg kunnen filteren uit de witte achtergrondverlichting. De Lumia 920 had wel clearblack, wat iets te maken had met polarisatie geloof ik, en dat zorgde voor een betere zwartweergave.
Dat ligt aan het type LCD scherm. De Lumia 920 had 3 subpixels met de RGB kleuren. Terwijl bv LG LCD toestellen uit die tijd 4 subpixels hadden, RGB+W.

Zo'n pixel laten branden kost energie. Vooral op die door Nokia zelf -door-ontwikkelde displays. De backlight is vrij zwak maar door wat technische magie was dat scherm in de volle zon prima af te lezen (destijds een unikum). Zwartweergave was inderdaad ook goed, deed bijna niet onder aan AMOLED, zwart was bijna net zo zwart als het zwarte randje om het display.
Voor wat betreft claim 2 en 3: iedere pixel bestaat uit een rood, groen en blauw vlak en de RGB waarde van wit is voor alle 3 de vlakken maximaal. Bij gelijk blijvende backlight brightness is wit dus de meest energieslurpende kleur van het spectrum, hoewel mogelijk nauwelijks significant omdat er meer energieslurpende componenten in je toestel zitten.
Bij schermen met "gelijk blijvende backlight brightness" zoals jij schrijft is het juist andersom. Die backlight staat aan, of je nou een witte of zwarte pixel wilt. In het geval van een zwarte pixel wordt er weer maximaal energie verbuikt om al het licht van die pixel te blokkeren. Een donkere modus bespaart alleen energie als de werkelijke lichtbron uitkan, dus de pixel zelf moet uit, of de (local dimming) backlight moet uit.
"Het is wel prettig voor de ogen als de verlichting van het apparaat even sterk is als het licht van de omgeving. Je netvlies past zich namelijk aan de lichtintensiteit aan. ‘Als je bijvoorbeeld in een donkere kamer naar je laptop kijkt die fel schijnt en vervolgens naar een donker deel in de kamer, zie je maar weinig details in het donkere deel’, legt Kamermans uit. ‘Als je vervolgens naar het lichte deel kijkt, kan dat te fel zijn voor je ogen. Misschien bedoelen ze dat met rustig.’ Dark mode kan misschien iets helpen om het lichtcontrast met dat van de omgeving te verkleinen, maar dan moet je ook de helderheid van je scherm lager zetten." quote uit het artikel.

Dus wanneer ik in bed lig en op mijn telefoon kijk en de helderheid is op z'n zachts, maar helaas toch nog te fel. Dan is dark mode dus echt wel rustiger voor je ogen. Het antwoord is dus ja, in bepaalde situatiess

En claim 3 is ook waar, mits je een oled scherm hebt en de dark mode zwart is en niet bijvoorbeeld donker grijs.
Ja, alleen moeten al die apps met een darkmode eens stoppen een fet witte splash screen te hebben.

Zoals de NOS bv. Je brand eerst je ogen uit om vervolgens rust te hebben :+
Splashscreen is bij mij gewoon donker (Android)
Donkergrijs is ook zuiniger op OLED, zwart is alleen nóg zuiniger.
Dus wanneer ik in bed lig en op mijn telefoon kijk en de helderheid is op z'n zachts, maar helaas toch nog te fel. Dan is dark mode dus echt wel rustiger voor je ogen. Het antwoord is dus ja, in bepaalde situatiess
Heb je je scherm dan vol aan staan? Ik heb zelden mijn scherm op volle lichtsterkte staan, eigen alleen wel eens in de volle zon. Maar ik ben het met je eens, met je scherm op hogere / volle lichtsterkte aan is Dark Mode in vel gevallen ook gewoon nog fel in mijn beleving.
Cool! Dat wist ik niet.Blijft alsnog mijn persoonlijke voorkeur, maar goed om te weten dat ik niet meer met (zo blijkt het nu) pseudo-wetenschappelijke claims moet strooien
Claim 1 is voor mij in elk geval wel waar. Ik ben gevoelig voor migraine en heb dan 'last van licht' . Kijk ik naar een donker vlak dan voel ik dat meteen.
Ik gebruik de donkere modus voornamelijk vanwege claim 1. Dit omdat ik op dagelijkse basis ruim 8 uur naar een scherm kijk en ik merk persoonlijk dat mijn ogen geen pijn doen als ik minder fel licht continue krijg. Mijn helderheid staat altijd al naar beneden, maar een spierwit scherm blijft continue afsteken tegenover de rest waardoor ik sneller mijn bril weer nodig heb omdat ze pijn gaan doen. Donkere modus in hetzelfde tijdsbestek en ik merk dat mijn ogen wel moe zijn, maar niet pijnlijk.

Persoonlijk juich ik het toe dat websites deze optie bieden. Ik merk dat ik met een donkere achtergrond en tekst/info die daar in een lichtere kleur zijn het langer uit kan houden dan met de kleurstelling die we nu vaak hebben. Dus is het per definitie beter? Nee. Kan dit voor bepaalde mensen als een stuk prettiger worden ervaren? Absoluut.
Inderdaad, bij mij is hetzelfde, minder pijnlijke ogen (alsof ze kurkdroog zijn).

Ik heb daarom voor de websites die ik het meest gebruik 's avonds, en die zelf geen Darm Mode hebben, maar (zo goed als mogelijk zonder teveel tijd erin te steken) een eigen Dark Mode gemaakt via de Stylish addon. Héérlijk.
Voorbeeld is de player van NPO radio 2 die nu niet de ruimte met licht vult als ik de tab open.
Het is gewoon leuk dat het er is. Of het slecht is voor je ogen of juist niet kan me ook weinig schelen. Ik vind het fijner kijken en het is leuk om het thema te kunnen aanpassen.

Windows (phone) heeft het al jarenlang, gewoon omdat customization leuk is. Het toevoegen van allerlei wilde claims over gezondheid of ogen is volgens mij ook niet echt het punt. Een zwart scherm (lcd of oled) geeft gewoon minder licht, en is dus per definitie makkelijker te lezen in het donker.
Een donkere modus is niet rustiger voor je ogen. Minder contrast is rustiger voor je ogen. De donkere modus die veel toevoegen is vaak zwart met wit, maar beter zou zijn donkergrijs met lichtgrijs.
Hebben we echt een wetenschappelijke onderbouwing nodig als je donkere modus gewoon prettiger vindt? Voor mij persoonlijk: donkere modus overdag is een beetje depri, in verkies ik licht; donkere modus voor 's avonds en voor 't slapen gaan kalmeert me, en daarom slaap ik beter.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Z10010 januari 2020 15:42
We hebben geen wetenschappelijke onderbouwing nodig voor persoonlijke voorkeur. Waar het mij om gaat is dat de voordelen (in zover die er objectief zijn) met enige regelmaat als feit worden gebracht terwijl ze feitelijk veel genuanceerder liggen of zelfs wetenschappelijk geheel geen onderbouwing kennen.
veel apps zetten knalwit op zwart.. dat is ook absoluut niet fijn
vooral als je een beetje moe bent, dan dansen de letters voor je ogen
Eens, zelf gebruik ik altijd een lichte grijstont op zwart. Geeft nog steeds een goed contrast zonder dat de letters te fel worden en dan inderdaad voor je ogen gaan dansen.
Moet het zulke voordelen bevestigd hebben dan? Ik vind het gewoon oneindig veel mooier en fijner :P Heb wel het idee dat het ook veel rustiger wegleest, maar goed. :) Het blijft een kwestie van smaak en hoe je je er zelf bij voelt. Als je geen dark mode wilt zet je het gewoon uit natuurlijk. :)
Hoe kan een wetenschapper nou bepalen wat ik fijner eruit vindt zien.
Anekdotaal (voor mij de belangrijkste statistiek) een volmondige ja. Ik heb een zeer duidelijk verschil gemerkt in slapen tussen lichte en donkere thema's. Tevens kan heel makkelijk worden afgeleid uit andere grote onderzoeken dat blauw licht een grote boosdoener is bij slapeloosheid, en donkere themas hebben verreweg minder blauw licht dan witte (welke alle kleuren heeft). Die studie zal wel weer heel ruk verricht zijn zoals de meeste "studies" van tegenwoordig die op een dubieuze manier proberen conclusies te trekken
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Osiummaster12 januari 2020 20:54
Tevens kan heel makkelijk worden afgeleid uit andere grote onderzoeken dat blauw licht een grote boosdoener is tegen slaap, en donkere themas hebben verreweg minder blauw licht dan witte (welke alle kleuren heeft).
Dat blijkt helemaal niet zo onomstreden te zijn als je het artikel leest:
Hoogleraar psychofysiologie Gerard Kerkhof van de Universiteit van Amsterdam lijkt het nogal kort door de bocht. ‘Beter voor slaap doet het kennelijk goed als reclamekreet, maar in dit geval is het wel erg doorgeschoten.’ Kerkhof vertelt dat het tijdstip van de dag belangrijk is door je biologische klok, de lichtintensiteit op je netvliezen en de tijdsduur van de lichtblootstelling.

Verder zouden schermen ’s avonds slecht zijn vanwege het blauwe licht dat de zogenaamde melanopsine-cellen zou activeren, die de aanmaak van het slaaphormoon melatonine tegengaan. ‘Daar is weinig bewijs voor’, zegt de neurofysioloog Kamermans. ‘Het lijkt er meer op dat de inhoud van de dingen die men leest of kijkt op de schermen mensen wakker houdt. Maar daar wordt veel over gespeculeerd en maar weinig echt grondig onderzocht.’
Lees ook dit stuk eens uit Time; Forget What You Think You Know About Blue Light and Sleep
In dit geval zijn ze aan het mierenneuken over of blauw licht een impact heeft, of algemene licht intensiteit. Echter is het zeer makkelijk om met volle zekerheid zeggen dat een dark theme waarin het grootste deel van het scherm zo weinig mogelijk licht produceert, minder licht uitstraalt dan een light theme welke wit is en dus maximaal veel helderheid gebruikt.

Je hebt vast wel eens een film in het donker gekeken en opeens komt er een scene voorbij die helemaal wit is en je compleet verblind. Dat is een light theme. Het verschil tussen je hele scherm verlichten en een paar letters niet, of alles donker laten behalve de plekken waar letters zitten zou minimaal de helft van de lichtintensiteit schelen.
Ik had altijd gedacht dat ik pro dark mode zou zijn. Maar na een vrij korte periode dark mode in iOS 13 heb ik het gek genoeg weer terug gezet naar een lichte interface. Voor mij oogt het onoverzichtelijker dan bekende witruimte.
In mijn geval was dat puur gewenning. Nu vind ik het uiteindelijk erg fijn om overal dark mode te hebben. Veel minder fel licht. Alleen in sommige gevallen zou het fijn zijn als alle apps de OS versie van dark mode ondersteunen, dan is het veel makkelijker wisselen. In enkele situaties zou ik nu liever een lichte interface hebben (veel TL of zonlicht), maar gebruik ik nu meestal dark omdat het irritant is om de OS switch, chrome plugin en IDE themes allemaal aan te moeten passen.
Ik heb hetzelfde. Ik heb zo'n donkere modus ook weleens geprobeerd, maar ik vond het uiteindelijk helemaal niet fijner. Ik heb constant het gevoel dat ik er mijn weg niet in kan vinden en dat er zaken aan mijn zicht onttrokken worden. Probeer maar eens in een officepakket met een donker thema een brief te tikken. Mij lukte dat alleen als de documentachtergrond ook donker was. Was deze wit, dan werd het op een gegeven moment heel onaangenaam voor mijn ogen. En uiteindelijk leest een donker oppervlakte in een tekstdocument ook niet heel erg fijn.

Nee, ben weer terug gegaan naar lichte(re) thema's. Al vrij snel trouwens....
Sinds versie 1907 heeft Outlook ook de preview- en opstelschermen donker gemaakt wanneer het donkere thema aanstaat (https://supertekboy.com/2...e-in-outlook-for-windows/).
"Als testers overschakelen op het nieuwe ontwerp, krijgen ze onmiddellijk de keuze tussen de donkere en lichte modus. Het bedrijf onthoudt die keuze."

Waarom wordt dit eigenlijk specifiek gemeld? Het is niet alsof het iets bijzonders is dat je gebruikersinstellingen bewaard worden.
Toch wel.
(Vziw) wordt de keuze op de startpagina om de posts chronologisch of op populariteit te sorteren telkens gereset naar populariteit. Zelfs als je die instelling wijzigt naar chronologisch.
(Ikzelf heb er geen last van, ik heb de chronologische link in m’n bookmarks gezet dus ik kom daar altijd terecht)
Ik zie niet helemaal wat je met jouw opmerking wilt bereiken of zeggen. Dat jij blijkbaar toevallig een uitzondering bent tegengekomen, doet toch niets af aan het feit dat het bepaald niet bijzonder is dat gebruikersinstellingen bewaard worden? Het is eerder bijzonder als dat niet gebeurt.

[Reactie gewijzigd door Huugje op 23 juli 2024 17:58]

Ik kreeg al een aantal weken geleden de mogelijkheid om het nieuwe uiterlijk te testen. De donkere modus is op zich wel rustiger voor de ogen, maar ik vind het nieuwe uiterlijk niet echt beter dan het oude. Het oogt wat netter en moderner, maar is wat minder functioneel (kan natuurlijk ook liggen aan het feit dat het een bétaversie is). Zo kon ik geen manier vinden om mijn favoriete groepen in het linkerkolom te krijgen, wat best irritant is als je er snel naar toe wilt gaan. Ik heb het enkele dagen geprobeerd en ben dan terug gegaan naar de oude (huidige) versie.

[Reactie gewijzigd door Micio Nero op 23 juli 2024 17:58]

Ik zie liever een compactere mode dan een ruim opgezette versie (welke ik overigens op twitter vind lijken?).
Als Facebook whatsapp nu eens donker maakt
Daar zijn ze ook mee bezig. Ik zit in de beta van WhatsApp (Android), en zo nu en dan zie ik al wat stukjes donker. Dus is onderweg.
Ja ik heb ook laatst eens artikel gezien androidworld, kwam weer eens screenshot voorbij.
Ik vind alleen maar beetje lang duren, maar goed laten we hopen op dit jaar :).
Jammere is... Die functie zit al in de huidige versie, maar de instelling om 'm aan te zetten is verborgen voor een deel van de wereld. Op een geroot toestel is 't al wel mogelijk ergens een config bestand aan te passen, en daarmee dark mode aan te zetten.
Als de app koud start, is het splash screen al wel donker, en ik had laatst een glitch waardoor een paar elementen even donker weren. Dus is onderweg :p
Hoe kan ik in de Android app overschakelen naar het nieuwe ontwerp (donkere modus dus)?
Dat kun je niet. Zoals al in de kop van het artikel staat; de donkere modus is nog niet uit.

"De bedoeling is om het nieuwe ontwerp, inclusief donkere modus, voor de lente voor iedereen live te zetten."
Dat kun je niet. Zoals al in de kop van het artikel staat; de donkere modus is nog niet uit.

"De bedoeling is om het nieuwe ontwerp, inclusief donkere modus, voor de lente voor iedereen live te zetten."
Het bestaat wel, maar is (via Chrome) alleen met een omweg te gebruiken.

Typ dit in je adres balk in; chrome://flags/#enable-force-dark

Bron: https://www.google.com/am...p/news/facebook-dark-mode

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 23 juli 2024 17:58]

Ik had het over de app

"Het bedrijf presenteerde het nieuwe ontwerp, met de iconen die Facebook al langer gebruikt in de mobiele app en een lichtere interface, vorig jaar tijdens de eigen ontwikkelaarsconferentie F8 in het voorjaar. Als testers overschakelen op het nieuwe ontwerp, krijgen ze onmiddellijk de keuze tussen de donkere en lichte modus. Het bedrijf onthoudt die keuze."

Maar blijkbaar kun je je niet meer aanmelden als tester omdat het beta-programma vol is.
Ook in de bèta is er nog geen keuze voor donker thema (ken mensen die in de bèta zitten en dat aan me hebben gemeld - kan het zelf niet nagaan want ik heb geen Facebook).
Alé, nu ook voor iOS graag.
En nu de Tweakers site nog ;)
edge://flags/#enable-force-dark
chrome://flags/#enable-force-dark

zet die flag aan.
Dat is ondertussen al zo vaak aangekaart en weer afgeschoten door Tweakers.net dat ik ondertussen de hoop heb opgegeven dat er ooit een officiële dark modus komt vanuit Tweakers.net.

Standaard antwoord: Maak het zelf maar door middel van custom CSS.
De Chrome/Firefox-extensie Dark Reader is ook een tip, heeft o.a. een universele toggle-knop, veel settings en een whitelist, alleen verloopt het renderen van pagina's iets trager dan gewoonlijk.
Er zijn enkele redelijke user made custom CSS scriptjes te vinden in de custom CSS 'store' van Tweakers. Ze zijn niet helemaal flawless, maar doen hun werk meestal goed genoeg.

[Reactie gewijzigd door PatrickH89 op 23 juli 2024 17:58]

Mwah goed genoeg zou ik het niet willen noemen... er zitten veel foutjes in, ik heb er een stuk of 5 geprobeerd en uiteindelijk opgegeven.
Tsja waarom niet zorgen dat de tweaker zelf kan kiezen....wit of donker ....iets met klantvriendelijkheid ofzo ???
"Als testers overschakelen op het nieuwe ontwerp, krijgen ze onmiddellijk de keuze tussen de donkere en lichte modus. Het bedrijf onthoudt die keuze."

Dat is dus precies wat er gaat gebeuren...
Wanneer komt tweakers met een donkere modus?
enige nadeel is dat je deze niet zomaar even activeerd. ;) ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.