Gerucht: opvolger Galaxy Fold heet Bloom en kan in 8k filmen

De opvolger van de Galaxy Fold zou Galaxy Bloom gaan heten en zou als eerste Samsung-smartphone video's kunnen maken in 8k-resolutie. De telefoon is net als de Motorola Razr een klaptelefoon in plaats van een telefoon die uit te vouwen is tot tablet.

Bron: Ajunews.com

Samsung-topman DJ Koh zou de telefoon op slides hebben laten zien tijdens een presentatie voor providers en retailers op CES, meldt het Zuid-Koreaanse Ajunews. De site heeft ook wat afbeeldingen geplaatst om de claims kracht bij te zetten. De klaptelefoon zou ongeveer dezelfde vorm hebben als een make-updoosje en mede om die reden vooral op vrouwen gericht zijn.

Er komen volgens de site varianten met 4g en 5g, terwijl de Bloom als eerste Samsung-telefoon in 8k zou moeten kunnen filmen. De ondersteuning voor filmen in 8k met 30fps is een functie van de nieuwe generatie socs voor smartphones, zoals de Snapdragon 865 en Samsungs eigen Exynos 990. De functie verscheen als bèta afgelopen jaar in de Red Magic 3 en Nubia Z20, maar die telefoons kwamen tot 15fps op 8k-resolutie.

Ajunews herhaalt de informatie dat de klaptelefoon in plaats van plastic een beschermlaag heeft van dun glas. Het zou voor het eerst zijn dat een vouwbare telefoon een toplaag van glas zou krijgen. Alle tot nu toe gepresenteerde modellen werken met plastic schermen, omdat glas van zichzelf op kamertemperatuur niet buigbaar is.

Er kwamen vorige maand al foto's naar buiten van de telefoon en de vage slide van Ajunews lijkt in grote lijnen daarmee overeen te komen. Zo is de positie van de camera's op de achterkant gelijk. Samsung heeft een evenement gepland staan op 11 februari. Daar presenteert het vermoedelijk de klaptelefoon, naast de opvolgers van de Galaxy S10-serie. De Zuid-Koreaanse fabrikant presenteerde de Fold vorig jaar tegelijk met de S10-telefoons.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

10-01-2020 • 07:21

44 Linkedin

Reacties (44)

Wijzig sortering
Tja, wat moet je er van zeggen... zo is er in ieder geval content voor hun 8K tv's. Maar verder...
Ik ben overigens wel benieuwd naar de bitrate én de opslag én hoe lang je kunt filmen. Maar ik denk dat je meer hebt aan 4K/60fps
Sowieso hebben nog zat telefoons een limiet hoe lang je in 4K kan filmen, mijn LG G8S kan bijvoorbeeld maar 10 minuten in 4K30 filmen voor die stopt, en dat is nog korter in 4K60.

ik weet dat je dit met een 3rd party app kan oplossen, maar niet altijd is dat ideale oplossing

Ik zie hier dus ook een limiet voor komen om eventuele oververhitting te voorkomen.
Volgens mij lag dit probleem meer bij de file size niet zo zeer bij het warm worden

[Reactie gewijzigd door sygys op 10 januari 2020 07:48]

Misschien maar ik meen ergens te hebben gelezen dat dit de reden was.

Misschien is het beide in the end, misschien niet maar ik zie hier om welke reden dan ook een limiet op zitten in eerste instantie.
Als warmte het probleem is, is het in de praktijk nog steeds geen probleem. Scenes worden eerder in secondes dan in minuten gemaakt. Al maken veel hobbyfilmers vaak de fout dat er veel te lange scenes worden gefilmd.waardoor het resultaat oersaai is.
Je kunt nog monteren hé?! Al doen veel mensen dat niet natuurlijk.
@Mizgala28 volgens mij heeft dat met 32 bit adressering/filmsite te maken. Dat stopt bij 4gb daar kom je met 4K/60 wel snel aan.
Dat klopt, vanwege het bestandssysteem kan Android in principe maar 4,7GB wegschrijven, dat wordt wel aan elkaar genaaid in de Pixel telefoons
Dat ligt aan de maximale filesize die wordt opgeheven in android 11.
Dat limiet begon 100% zeker als warmteprobleem, dat is in het verleden letterlijk de melding geweest bij het switchen naar 4k.

Ook wel vreemd dan dat 1080p filmen geen limiet heeft (ja van je totale diskspace) en netjes in blokken van ~4GB opgeslagen wordt (zoals alle camera's/telefoons al 20 jaar doen).
Met mijn Nokia 8.1 heb ik tot dusver geen problemen gehad met 4K filmen = ongelimiteerd. Zolang mijn 240GB SD kaart het doet, kan het. Langste filmpje dat ik had opgenomen was geloof ik een halfuur. Werd niet zo warm als mijn eerdere Asus Zenfone 3 ZE520KL.
Dat zal dan waarschijnlijk betekenen dat ie 4k/60 met meer gemak doet.

Full HD vond men ook maar onzin in het begin. Nu is het zo'n beetje het minimaal acceptabele als je het over video hebt.
"Men" gaat steeds dichterbij steeds grotere tv's zitten, dus daarom had het zin om van SD naar HD naar FHD te gaan.

Zit je heel dichtbij een 65" tv, dan kan 4K zin hebben.
Je moet heel heel heel dichtbij een 80" tv zitten om 8K te kunnen zien. wat je dan mist is het overzicht, je ziet dan een paar pixels van het totale beeld.

Ik kan me buiten een grote bioscoopzaal geen situatie bedenken waar 8K echt toegevoegde waarde heeft.
Zelfs in de bios heeft het geen toegevoegde waarde. Tot voor kort was bios content maar 2K, werd zelfs door de studios vaak in 2k gemastered. Is pas vrij recent dat in bios uberhaupt 4k gedraaid wordt.
CGI op resoluties hoger dan 2K gaat te traag, vandaar dat het meestal op 2K wordt gegenereerd, waarna het naar 4K wordt ge-upscaled. De 4K (en dus ook de 8K) op je tv en in de bios heeft dus vaak deels een 2K bron als er computergegenereerde beelden in zitten.
Geldt de wet van Moore niet voor CGI? Want als ze vijf jaar geleden op 2k konden renderen dan zou nu 4K qua processorkracht geen uitdaging moeten zijn. Dan ga ik er van uit dat de benodigde rekenkracht lineair schaalt met het aantal pixels (en frames), dat het efficiënt meerdere cores kan gebruiken en dat de algoritmes/het handwerk hetzelfde blijft.
De Wet van Moore is no more...

Daarbij betekent 2 keer zoveel horizontale pixels (van 2K naar 4K) ook 2 keer zoveel verticale pixels (van 1080 naar 2160), dus in totaal is de resolutie 4 keer zo hoog.

Bij CGI ga je een 3D beeld projecteren op een 2D vlak (of 2 maal een 2D vlak als het een 3D film is). Dus vermenigvuldig het vorige resultaat nog maar eens 2 keer met 2.

Dus helaas gaan jouw aannames niet op...
De Wet van Moore is no more...
Dat durf ik te bestrijden. De frequentierace is afgelopen, maar het aantal transistors op een chip neemt nog steeds hard toe. In elk geval tot 2015 en daarna in elk geval voor SRAM. De bewering dat de wet van Moore dood is is ongeveer net zo oud als de wet zelf.
in totaal is de resolutie 4 keer zo hoog.
Je hebt gelijk, ik dacht aan 2x zoveel pixels. I stand corrected.
Dus helaas gaan jouw aannames niet op...
Ik realiseerde me dat ik veel aannames deed. Maar een factor 4 of 16 maakt bij exponentiële groei (de enige aanname waar ik nog steeds achter sta) weinig uit. In plaats van vijf jaar duurt het dan 10 jaar om dezelfde kwaliteit op de dubbele schermdiagonaal te halen.
edit:
Moore's law spreekt over een verdubbeling van transistorsdichtheid elke twee jaar. Als we er voor het gemak vanuit gaan dat die transistors nuttig worden ingezet en de processors even groot blijven, dan duurt het log(16)/log(2)x2 = 8 jaar om 16x zoveel rekenkracht te verkrijgen.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 10 januari 2020 19:34]

Upscalen van CGI gaat beter dan van "echte" beelden, en bovendien hoeft het niet in realtime (dus de kwaliteit is hoog). Hierdoor wegen de baten ruim op tegen de kosten, en is 2k CGI voorlopig de standaard.
Klopt, ik heb een YI-camera. 4K/60fps is geloof ik 1 GB per minuut :? :? :? :? :?
In de praktijk film ik 4K 30FPS, mede omdat je dan ook beeldstabilisatie hebt.
8k met een telefoon camera sensor is zo overbodig als 2 stokken met wandelen in Nederland.

Je haalt nooit de detailering uit z'n kleine sensor om het verschil te zien met 4k. Wat eigenlijk al tegen de natuurkundige limieten van diffractie aanschuurt op deze mini sensoren.
Exact. Of ze moeten er een 2/3" (of groter) in stoppen met een f/2 lens, dan is het theoretisch haalbaar.
Met de "wide-angle" camera in de Note 10+ is het overigens niet eens haalbaar. Deze zou een diafragma moeten hebben van f/1.3 ipv f/1.5.
En dit is nog maar de theoretische limiet. In de wereld van wisselbare lenzen camera's met veel grotere sensoren is een oplossend vermogen van 8k al best een uitdaging voor veel lenzen, ook al zouden ze het in theorie moeten kunnen. Enkel de modern ontworpen primes en een paar top zoomlenzen kunnen dit.
Klopt ja, niet perfect maar DxOmark kan je het relatief snel checken met hun P-mpix score op camera's met 42mp of meer.

Voor 8k heb je 32mp nodig voor 4k 8mp (dat haalt vrijwel elk objectief op m43 of Apsc) en irrelevant maar 2mp voor full hd.

Full HD video is voor een telefoon gewoon voldoende. Hogere framerates zijn altijd leuk.
Zulke dingen zeg ik ook wel eens, maar half-Tweakers is het daar niet mee eens......
half tweakers snappen er simpelweg geen hout van en denken meer en/of innovatie is altijd beter.
Naar mijn mening kunnen ze beter hologrammen gaan ontwikkelen dan vouwbare telefoons
Kan niet wachten tot ze met van die doorzichtige telefoons komen met uitschuivende hologrammen zoals bij "The Expanse".
https://imgur.com/gallery/ctNWu (2e afbeelding)
Ik verbaas me nog het meeste over de schermverhouding die hier wordt gekozen. De tabletvorm snapte ik, dan heb je immers een telefoon en tablet in één. De voordelen van deze schermverhouding blijven mijn inziens beperkt tot het kunnen lezen van meer berichten op WhatsApp/Facebook/etc.
Er is een trend gaande dat schermen steeds langer worden. Om het toch compact te houden is het aloude clamshell ontwerp weer van stal gehaald. Heerlijk om na het bellen de telefoon weer met een klap dicht te horen slaan en vervolgens weer gemakkelijk in de broekzak te laten glijden.
Eerlijk gezegd heb ik echt NUL komma Nul met die soort schermen.
Mij te kwestbaar.
Als ik op youtube kijk ook naar unboxing van de Fold bijv. dan zijn die vloggers bijna bang om hem vast te houden.
Nee, mij te fragiel voor mijn gevoel.
Daarom lekker de kat uit de boom kijken. Ik zie de potentie wel maar hoef geen beta tester te zijn.
Precies dat. _/-\o_
Maar als ik een groot scherm wil, pak ik mijn laptop wel of stream ik het naar de TV...
Ik hoef geen half tablet in de broek zak van 2.000 euro wat ik ontzettend kwetsbaar vind,
Ik ben zeer voor technische vooruitgang maar bij 8K zie ik het niet. Letterlijk dan ook. Als ik heel dicht op mijn 4K-tv ga zitten, zie ik het verschil tussen 1080 en 4K nog nèt, maar op >1,5m al echt niet meer.
Maar ok, voeg de optie maar toe; iedereen zal het komende decade gewoon blijven filmen in 1080 en hooguit 4K.
Het gaat om het in details bekijken van de content! Zou het niet tof zijn dat je naar je televisie kan lopen en kijken hoe de details zijn? Net zoals in het dagelijks leven!

Waarom is de maatstaf altijd van veraf bekijken? Doe je toch ook niet in het dagelijkse leven, dan kom je het object e.d. toch ook van dichterbij zien?

[Reactie gewijzigd door Davidoff1976 op 10 januari 2020 18:24]

Ik ben zo benieuwd naar dat glas. Als dat goed is hebben we binnen 2 jaar mainstream vouwbare phones.
Wel een goede naam. Als in: een bloem die openklapt en tot bloei komt.
Deze telefoon klap je ook open.

Nieuwe trend? Fancy namen voor mobiele telefoons?
Klaptelefoons zullen (in mijn ogen) een betere toekomst hebben dan phablets, men wilt niet nog grotere telefoons, en een klaptelefoon zoals de motorola razr is echt wel aantrekelijk. Wacht zelf nog tot het allemaal uitgewerkt is maar het laatste waar ik naar zit te kijken is weer een grotere telefoon. Ik wil graag een normale die kleiner kan worden.
Tja, als mensen grote telefoons blijven kopen, wprden die dingen ook steeds groter. Wacht zelf nog steeds op een telefoon van maximaal 5 inch, liefsy rond de 4.5. Voor mij zou het ideaal zijn, kleine telefoon, uitgeklapt kleine tablet.

Nu hopen dat ze het met glas kunnen krijgen en dat die dingen betaalbaar wprden

[Reactie gewijzigd door m1999 op 10 januari 2020 16:05]

Op die slide lijkt de telefoon niet precies op de helft dicht te klappen, waarbij hij bij het vorige lek dat wel deed. Wellicht dat het scharnier nu lager zit, zodat je in ingeklapte vorm toch nog een stukje scherm ziet ?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee