Hoor wie klopt daar kinderen? De smartphonewereld leek afgelopen jaar wel een groep kinderen die met smart zat te wachten op vernieuwing. Natuurlijk, accu's werden groter, camera's werden beter en schermen werden langer, maar al eerder bleek dat mensen wachten op grote vernieuwingen voordat ze nieuwe telefoons kopen.
Die vernieuwingen kwamen ook, maar ze klopten slechts voorzichtig aan de deur. Het waren vreemde telefoons, zeker, maar ze waren er wel: de Royole FlexPai, Samsung Galaxy Fold, Huawei Mate X en Motorola Razr lieten zien hoe vouwbare smartphones eruit kunnen gaan zien, terwijl veel fabrikanten de eerste modellen met 5g uitbrachten, de nieuwe generatie mobiel internet die op termijn veel hogere snelheden mogelijk moet maken.
Smartphonemakers strooiden dus wat lekkers in een of andere hoek van de markt, maar de echte doorbraak laat nog op zich wachten. Wel stokte de neergang van de smartphonemarkt en was vanaf deze zomer weer een lichte groei te zien.
Zoals altijd blikken we aan het einde van het jaar terug en vooruit, om te zien welke ontwikkelingen er zijn geweest en wat er gaat komen. Uiteraard moet je alle voorspellingen bezien met een zakje zout. Verder houden we in dit artikel onze voorspellingen van vorig jaar uiteraard tegen het licht, om te zien wat ervan is uitgekomen.
Terugblik: voorspellingen van vorig jaar
Uiteraard kijken we ook nu weer terug naar de voorspellingen van een jaar geleden. Waar dachten we dat het naartoe zou gaan met de smartphonemarkt? De eerste voorspelling ging over de 3,5mm-jack: "De vraag is wat Samsung zal doen. De marktleider heeft hem tot nu toe op alle modellen in de Benelux gezet. De Galaxy S- en Galaxy Note-telefoons onderscheiden zichzelf daarmee in de high-end markt, want de vergelijkbaar geprijsde modellen van Apple, Huawei, Xiaomi, Oppo en Sony hebben hem niet. Samsung lijkt hem te houden."
Deze situatie is veranderd: Samsung heeft hem niet meer op de Galaxy Note 10+, Fold en A90. De S10-serie heeft hem wel. Daarmee gaat de marktleider mee in de trend die alle andere fabrikanten al hadden ingezet: alleen de duurste modellen hebben hem niet. De redenering is dat mensen die het geld over hebben voor een dure telefoon ook wel geld over hebben voor bluetooth-oortjes.
Daar komt bij dat de prijs voor bluetooth-hardware het afgelopen jaar is gedaald. TWS-oortjes, dus in de stijl van AirPods met twee losse draadloze oortjes in een doosje, kun je in Nederland al voor minder dan een tientje vinden. Voor die prijs kun je uiteraard niet het beste van het beste krijgen, maar er is een hele markt ontstaan voor goedkope bluetooth-audioproducten.
Aan de andere kant zijn telefoons die geen topmodel zijn maar waarbij de 3,5mm-jack ontbreekt nog altijd zeldzaam. Zo zet Samsung hem niet op de A90, maar wel op de A70 en alle modellen daaronder. Huawei liet hem weg op de P30 Pro en Mate 30 Pro, maar hij zit wel op de P30, Mate 30 en vrijwel alle andere telefoons van de Chinese fabrikant. Xiaomi liet hem weg op de Mi 9, maar hij zit wel op de Mi 9T én is weer terug op Xiaomi's nieuwste Android One-toestel, de Mi A3. De Mi A2 heeft hem niet. Kortom, alleen de duurste modellen hebben hem niet, de rest wel.
Daarom wordt het ook tijd om ons beleid voor scorekaarten aan te passen. Bij telefoons onder de 600 euro blijft het ontbreken van de jack een zeldzaamheid, dus zal het als een nadeel meetellen in scorekaarten. Bij toestellen boven de 600 euro is het hebben van de analoge audio-aansluiting een pluspunt: daarmee heeft je telefoon immers een nuttige functie die veel concurrenten niet hebben.
De volgende voorspelling ging over duurdere telefoons en 5g: "Je hoeft niet bepaald een Nostradamus te zijn om te voorspellen dat de eerste 5g-telefoons op de markt gaan komen in 2019. Dat gaat gebeuren. Wat we inmiddels ook zien, is dat ze in niet al te veel landen gaan uitkomen en vermoedelijk niet in de Benelux. Het eerste 5g-netwerk in de Benelux gaat op zijn vroegst in 2020 live."
Dat is inderdaad gebeurd: de Samsung Galaxy S10 5G en Galaxy A90 5G, OnePlus 7 Pro 5G, Xiaomi Mi Mix 5G, Huawei Mate 20 X 5G ... we hebben het afgelopen jaar veel modelnamen met 5g in de naam voorbij zien komen. En inderdaad, 2019 is ten einde en inmiddels weten we dat 5g pas volgend jaar in beperkte mate live gaat in de Benelux.
Vouwbare smartphones
Vouwbare smartphones zouden duur worden, schreven we eind vorig jaar. "De Royole FlexPai is inmiddels in de verkoop, terwijl Samsung en Huawei volgend jaar met modellen zouden komen. De FlexPai kost rond de 1250 euro en dat zegt iets over wat je kunt verwachten van de andere fabrikanten: ook dit wordt een functie voor telefoons met vier cijfers voor de komma."
Dat is inmiddels waar gebleken. Samsung vraagt rond de 2100 euro voor de Galaxy Fold, Huawei zelfs een paar honderd euro meer voor de Mate X. Lenovo legt de razr in de schappen voor ongeveer 1500 euro.
De vouwbare smartphone heeft ook een andere trend gestart, namelijk de smartphone met meerdere schermen. Zo kwam LG met de G8x ThinQ, waar klanten een hoesje bij krijgen met daarin een tweede scherm. Microsoft kondigde alvast de Surface Duo aan, een klapsmartphone met twee schermen aan de binnenkant. De schermen zijn misschien niet vouwbaar, maar de telefoons zelf wel. En dat zou voordelen moeten bieden op het gebied van multitasking op smartphones. Twee apps naast elkaar gebruiken op een smartphone is voor veel mensen geen dagelijkse kost, maar een smartphone met twee schermen nodigt er wel toe uit.
En dan de notch. We schreven eerder: "Het gat in het scherm (...) voorkomt een inkeping. Dankzij deze technieken zal de inkeping, in elk geval in de Android-wereld, snel een functie worden voor goedkope smartphones." Die voorspelling is deels uitgekomen. Er verschenen nog genoeg duurdere Android-telefoons met een inkeping, waaronder modellen van Huawei en Xiaomi. Maar veel toestellen kwamen uit met een pop-upcamera of een gat in het scherm. De opvallendste keuze was die van Google: de Pixel 4 heeft een ouderwets grote rand boven het scherm, maar daar zit naast een frontcamera en infraroodcamera ook een radar in.
Bovendien is de inkeping doorgedrongen tot de onderkant van de markt. In december kwam HMD Global bijvoorbeeld met de Nokia 2.3, een iets meer dan 100 euro kostende telefoon met een waterdruppelnotch. Het lijkt erop dat telefoons met stevige bezels vanaf 2020 nauwelijks meer zullen worden aangeboden.
De telefoons van 2020
Laten we beginnen met het intrappen van een paar open deuren. High-end smartphones zonder 5g zullen komend jaar zeldzaam worden en ook in de hogere midrange - de klasse rond 500 euro - zullen we 5g-smartphones gaan zien. De vraag is alleen hoe goedkoop een 5g-telefoon kan zijn in 2020. Xiaomi heeft al de Redmi K30 gepresenteerd, waarvan de 5g-versie omgerekend ongeveer 255 euro kost. Een 5g-telefoon onder de 400 euro zou dus mogelijk moeten zijn.
Het is daarbij wel opletten geblazen, want als het om 5g gaat is er een groot verschil tussen de diverse frequenties. Sommige telefoons ondersteunen 5g alleen op lagere frequenties, onder de 6GHz. Sommige hebben ook ondersteuning voor 5g op frequenties rond de 25GHz. Die variant is het duurst om in te bouwen. Hij zorgt weliswaar voor een supersnelle verbinding, maar je moet een zendmast kunnen zien om het te laten werken. Elk bushokje, elke jas en elk ander object blokkeert mogelijk het signaal. Hoe je weet op welke frequenties telefoons 5g ondersteunen? Dat zie je alleen diep in het specsheet. Hopelijk vinden fabrikanten een manier om het op de doos te zetten, anders zullen veel klanten zich misleid voelen.
Schermen
Ook gaan we vermoedelijk meer telefoons zien met een hogere verversingssnelheid. Die techniek zit er al een paar jaar aan te komen en leek even het domein van gametelefoons te worden, maar OnePlus heeft hem al gebruikt in de 7 Pro, 7T en 7T Pro, en Google in de Pixel 4 en 4XL. Daarbij gaat het om oledschermen met 90Hz, hoewel Asus voor de ROG Phone II een oledscherm met 120Hz heeft laten maken. De eerder genoemde Redmi K30 heeft een lcd met 120Hz.
Nu enkele schapen over de dam zijn, zullen er snel meer volgen. Samsung lijkt daarbij de voornaamste kandidaat, omdat het zelf oledschermen maakt en al diverse 90Hz-schermen aan andere fabrikanten heeft geleverd, waaronder OnePlus en Google. Apple voorziet zijn iPad Pro's al een paar jaar van 120Hz-lcd's, maar het is nog niet duidelijk of er in 2020 iPhones met een scherm boven de 60Hz zullen komen.
Een scherm met een hogere verversingssnelheid zorgt ervoor dat alles er vloeiender uitziet. Dat is echt iets dat je een keer in het echt moet zien om het te kunnen waarderen, en veel gebruikers die het eenmaal hebben gehad, willen niet meer terug. Nu de resolutie stokt op varianten van 1080p en 1440p en voor de helderheid van vrijwel alle smartphoneschermen heel hoge waardes mogelijk zijn, is de verversingssnelheid de meest logische volgende verbetering.
Daarnaast gaan schermen vermoedelijk nóg langer worden. De standaard is nu 19:9 en 19,5:9, maar dat zal volgend jaar vermoedelijk naar 21:9 gaan. Sony en Lenovo's merk Motorola deden dat dit jaar al en het zal volgend jaar steeds normaler worden. Let daarbij dus ook op de schermdiagonalen, want die zullen daarbij wéér omhoog gaan: een 19,5:9-scherm van 6,4" - zoals op veel telefoons van dit jaar - is met een 21:9-scherm ineens 6,8" groot. Het scherm is dan dus nog steeds even breed, maar wel langer.
De Sony Xperia 1 heeft een 21:9-scherm, maar we hebben hem voor deze illustratie uitgerekt tot 28:9. Hoe lang zullen telefoonschermen worden?
Camera's
Een andere trend die zich gaat doorzetten in 2020 is die van de grote camerasensors. Veel telefoons hadden afgelopen jaar al de 1/2-inchsensor van Sony met 48 megapixels en nu heeft Samsung een 1/1,33-inchsensor met 108 megapixels. Al die sensors zijn quad-bayer, met vier dezelfde kleurfilters in groepjes om zo pixels te kunnen combineren tot foto's met een kwart van de resolutie van de sensor. Die 48-megapixelcamera's schieten allemaal 12-megapixelfoto's. Bij de 108-megapixelcamera gaat het om 27-megapixelfoto's.
De omvang van deze stap is niet te onderschatten. Een 1/1,33-inchsensor heeft een oppervlakte van ongeveer 68 vierkante millimeter. Ter vergelijking: een Pixel 4 heeft een camerasensor van rond de 24 vierkante millimeter. De nieuwe sensor is dus bijna drie keer zo groot. De software van telefooncamera's is het afgelopen jaar veel beter geworden, maar een grotere sensor laat meer licht binnen en dus heeft die software meer informatie om mee te werken. Wil je hier meer over weten? Check vooral ons verhaal over de Xiaomi Mi Note 10.
Onder meer Samsung zou zo'n sensor zelf willen gebruiken, in zijn Galaxy S11+. Voor die telefoons zou Samsung geen quad-Bayer-layout gebruiken, maar een 3x3-layout. Elke pixel op een 12-megapixelfoto gebruikt dan informatie uit negen pixels. Dat zorgt voor pixels die virtueel 2,4 micron groot zijn, veel groter dan de 1,1 tot 1,4 micron grote pixels uit reguliere 12-megapixelsensors. Grotere pixels op een grotere sensor zorgen ervoor dat er meer licht op valt en moeten dus tot betere foto's leiden.
Huawei is al een paar jaar bezig met grote camerasensors, waaronder de camera met ultragroothoeklens in de Mate 30 Pro, met een formaat van 1/1,55", dus rond de 50 vierkante millimeter. Xiaomi heeft al een model uitgebracht met die grote sensor van Samsung, en andere merken volgen vermoedelijk snel.
Behalve op fotogebied zit er ook een stap op videogebied aan te komen. Als high-end telefoon anno 2020 kom je niet meer weg met video's maken onder 4k60fps met alle camera's die aan boord zijn. De nieuwste Snapdragon-socs ondersteunen bijvoorbeeld ook het maken van beelden op 8k. Nubia experimenteerde daarmee op 15fps, maar dat zag er niet uit.
Je kunt je ook afvragen wat er gaat gebeuren met de camera aan de voorkant. De Z20 heeft dus een tweede scherm aan de achterkant om geen camera aan de voorkant te hoeven hebben, maar het lijkt er niet op dat dit veel navolging gaat krijgen.
De inkeping in het scherm raakt wel snel uit de mode. Goedkopere telefoons zullen komend jaar veelal een gat in het scherm of een pop-upcamera hebben, iets dat we dit jaar ook al zagen bij toestellen in de midrange. Een veelbelovende techniek voor de high-end markt is de camera achter het scherm, een concept dat Oppo onlangs toonde. Dat gaan we vermoedelijk ook zien, in het komend jaar.
Accu's
Een andere trend die zich volgend jaar door lijkt te zetten, is die van grotere accu's. We zagen tegen het einde van dit jaar een gemiddelde van 4000mAh naderen en dat lijkt zich door te zetten. Voorbeelden? De Galaxy S10 van Samsung heeft een 3400mAh-accu, de S11 heeft volgens geruchten een 4500mAh-accu.
Dat is nodig ook, zeker voor high-end smartphones. Ten eerste is de 5g-ontvangst nog niet zo goed geoptimaliseerd als die van 4g. Dat leidt vermoedelijk tot een kortere accuduur op het nieuwe netwerk. Bovendien - en dat treft ook gebruikers op 4g - heeft Qualcomm ervoor gekozen het modem van de Snapdragon 865 los te koppelen van de rest van de soc. Een los modem eet meer stroom, met een kortere accuduur tot gevolg. Hogere verversingssnelheden van schermen knibbelen bovendien ook veel van je accucapaciteit op. Die grotere accu's zijn dus hard nodig, komend jaar. Waar de accuduur afgelopen jaren bij smartphones telkens toenam, is dat volgend jaar wellicht dus niet het geval.
Nieuwe vormen
Betere camera hier, grotere accu daar: allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar gebeurt er ook iets spannends? Jazeker, want 2020 wordt het tweede jaar van de vouwbare telefoons. We zagen er in 2019 vier: de Samsung Galaxy Fold, Huawei Mate X, Royole FlexPai en Motorola Razr, waarbij de laatstgenoemde pas in januari uitkomt. En wat fabrikanten hebben geleerd, is dat het uitbrengen van een vouwbare smartphone niet makkelijk is. De Fold en Mate X liepen beide forse vertraging op, de FlexPai is nooit op grote schaal te koop geweest.
De techniek is té veelbelovend om snel op te geven, dus zien we komend jaar meer van deze telefoons. Maar verwacht ze vooral van de grootste merken: een OnePlus- of Sony-telefoon met vouwbaar scherm lijkt er voorlopig niet in te zitten.
Daarnaast is er een trendje aan het ontstaan van de 'poor man's foldable': de telefoon met twee schermen. LG bracht al de G8X uit met een hoesje dat een tweede scherm heeft. Microsoft komt volgend jaar met de Surface Duo, een Android-telefoon met twee schermen. Wellicht volgen komend jaar nog meer fabrikanten die dualscreen-telefoons uitbrengen.
De cijfers van 2019
We zien al jaren dat de accuduur van telefoons toeneemt en 2019 is daarop geen uitzondering. Dit is het jaar waarin telefoons 4000mAh als gemiddelde accucapaciteit naderen en de gemiddelde accuduur bij onze browsetest is inmiddels de tien uur voorbij. Een gemiddelde score bij onze browsetest via wifi is inmiddels ongeveer 10,5 uur.
De topper én flopper van dit jaar liggen ver uit elkaar. De Motorola G7 Power van Lenovo kwam met een accuduur van meer dan zeventien uur als beste uit de bus. De Xiaomi Mi 9 SE had de kortste accuduur, met iets meer dan zeven uur. Dat was een paar jaar geleden nog een heel behoorlijke accuduur geweest, maar de tijd heeft hem ingehaald. De accuduur van de Mi 9, Nokia 9 PureView en Xperia 10 zit nog net boven die van de rodelantaarn-drager.
Xiaomi deed het dan weer beter op gebied van de videotest: daarbij kwam de Mi A3 met Android One uit op bijna 29 uur, een record voor dit jaar. De iPhone 11 Pro Max pakte het zilver. De Moto E5 Play kwam opnieuw als laatste uit de bus, met rond de zeven uur. De Nokia 7.2 was met 9 uur de op een na minste van het jaar.
Ook rond het opladen is het afgelopen jaar veel gebeurd. De telefoon die het snelst oplaadt is de OnePlus 7T. Hij zit na een half uur voor 74 procent vol. De Honor 9X van Huawei laadt het minst snel op met de lader in de doos: na een half uur laden is zijn accu voor 13 procent gevuld. Gemiddeld kwamen telefoons uit op 38 procent in een half uur.
Veel lezers zullen nu tegen hun scherm roepen: maar de accucapaciteit van telefoons is niet gelijk, dus welke telefoon pompt het meeste stroom in zijn accu, ongeacht hoe hoog dat percentage is?
Het antwoord daarop is de Samsung Galaxy Note 10+, die met de lader uit de doos 2838mAh bijlaadt. Dat is ietsje meer dan de OnePlus 7T Pro en 7T, die beide rond 2815mAh zitten. De Xiaomi Mi Note 10 komt ook ver, met 2787mAh. Het gemiddelde ligt rond de 1425mAh.
Tot slot kijken we nog even naar de helderheid van de schermen. De Galaxy Note 10 - zonder + dus - behaalde dit jaar de hoogste helderheidswaarde: 1022 candela per vierkante meter. Daarna volgde de Nokia 9 PureView met 1000 nits. Schermen onder de 400 candela per vierkante meter zijn zeldzaam geworden: er waren dit jaar vijf. De telefoon die op dit aspect het minst presteerde is de goedkope Nokia 3.1 Plus, die niet verder komt dan 343 candela per vierkante meter.
Tot slot
2019 was een interessant jaar als het om smartphones gaat. Terugblikkend kunnen we concluderen dat het vooral een overgangsjaar was, een jaar van verfijning. Behalve bij de vouwbare smartphones zagen we geen grote stappen. Behuizingen kregen andere kleurtjes, veel telefoons kregen meer camera's dan hun voorgangers, de accuduur werd beter en schermen werden feller en een beetje groter.
Komend jaar worden er grotere stappen gezet. Eindelijk kunnen we 5g gaan gebruiken in Nederland, en misschien ook in België. Daarmee worden telefoons met 5g eindelijk relevant in de Lage Landen. Dat is niet automatisch een voordeel. Modems met 5g vreten nog veel energie en de grotere accu's van nieuwe telefoons leiden daardoor wellicht niet tot een betere accuduur. Verder zullen we meer vouwbare smartphones gaan zien en de prijs daarvan kan nauwelijks omhoog. Vermoedelijk krijgen we dus iets goedkopere modellen op de markt.
De vraag is hoeveel mensen zitten te wachten op die grote vernieuwingen. Er zijn veel producten te bedenken waarvan het globale ontwerp alleen nog verfijningen kent. Geen smartphonemaker wil het toegeven, maar misschien is de smartphone wel een beetje uitontwikkeld en bestaat de toekomst uit steeds verdere verfijningen. Hetzelfde hebben we gezien bij laptops, die het afgelopen decennium niet wezenlijk zijn veranderd, maar desondanks op alle belangrijke punten beter zijn geworden.
De afgelopen tien jaar vormden het tijdperk van de smartphone. Hij bestond al jaren, maar de grote doorbraak vond aan het begin van dit decennium plaats. Daarmee kwamen ook de problemen: de massaproductie veroorzaakt leed op locaties waar de grondstoffen vandaan komen en waar de productie plaatsvindt. De verslavende werking van apps kreeg veel aandacht.
Daarmee zit de smartphone op het toppunt van zijn curve. Iedereen in de westerse wereld die er een wil, heeft er een. Het wachten is nu niet langer op de volgende smartphone - die biedt ondanks alle wijzigingen en verbeteringen immers lang niet altijd voldoende om enthousiasme op te wekken. Het wachten is op het product dat de smartphone moet opvolgen. De tablet, de smartwatch en de vr-bril werden dat niet, zo bleek dit decennium. Welk product het wel wordt, is nu nog niet te zeggen.
Een grote "vooruitgang" vond ik zelf de "pop-up selfie cam", zoals bij de Redmi K20 Pro en Oneplus 7 Pro.
Er zijn genoeg mensen die selfie cams nooit gebruiken, en om dat ding dan gewoon uit de weg te hebben vind ik persoonlijk heerlijk.
Jammer dat dan de K30 weer een drop of gat gaat hebben. (En LCD in plaats van Super AmoLED). Dat lijkt een stapje terug te gaan worden.
Verder is er natuurlijk "vooruitgang" in de prijzen van de phones geweest.
Niet normaal hoe duur die dingen kunnen zijn tegenwoordig.
Op zich wel goed, want dan gaat men (hopelijk) langer van de aankoop gebruik maken, in plaats van na een jaar (max twee) weer een nieuwe te kopen.
Tja misschien door de hoge prijzen en de minimale verbetering ga je wel langer doen met je huidige toestel.
Hij is ook zo krachtig geworden dat de support ook wel langer mee kan gaan dan eerst maar dat is helaas niet gebeurt.
Na 35 jaar voor Android of iOS (of eerder) zitten de updates er wel zo’n beetje op.
Misschien maken ze de toestellen express duurder zodat ze de minder geringe verkoop kunnen compenseren met hogere prijzen?
Wie zal het zeggen een 120hz scherm lijkt mij wel erg fijn maar voor de rest zou ik niet weten wat ik mis.
Misschien de mislukking van de Asus PadFone of de Phablet dat concept was interessant.
[Reactie gewijzigd door mrooie op 22 juli 2024 14:37]
De support bij de Samsung S lijn is een stuk beter geworden dan hoe het voorheen ging bij Samsung en hoe het bij de concurrenten van Samsung gaat.
Zo heeft mijn S5 tot kort nog een security patch gehad via Samsung update, deze is dus 4 á 5 jaar lang ondersteund door Samsung. Hoe dat nu precies zit weet ik niet (ik heb het toestel weggegeven).
De Galaxy S5 had ik toen der tijd samen met de iPhone 5S, wanneer heeft de 5S voor het laatste een os update gehad?
Dit pakt Samsung dan ook zeer goed aan, ja Android (dus versie nummertje omhoog) duurt een paar jaar, maar het belangrijkste: de beveiliging, die loopt veel langer door. Niet alleen worden tegenwoordig ook belangrijke (standaard/samsung) apps via de playstore geüpdatet, het OS zelf krijgt nog veel langer security patches.
Misschien lijkt het bij IOS beter te zijn, doordat bij hun een security patch gelijk het IOS nummertje omhoog krikt, iets wat Samsung met Android niet doet.
Ik weet nog in de tijd dat ik een iPhone gebruikte (laatste was de iPhone 6), dat ik wel vaker een IOS update kreeg, maar je kon niks vinden wat er verandert was, wel was het ios nummertje omhoog.. Nou dit bleek dan gewoon om een toegevoegde app te gaan (die je standaard niet even kon verwijderen) of om een security fixje. Toen kwam bij mij eindelijk pas het besef dat het hele iPhone update beleid ook maar een grote grap was (niet in de zin van dat ze het slecht doen, maar zeker niet beter dan bijv Samsung met hun high-end lijn)
Dus als Samsung bij elke security patch hun Android nummertje iets omhoog gooit, zou dat bij de gebruikers de gedachten wekken dat hun high-end lijn ook 4-6 jaar ondersteund wordt op gebied van Android updates? Hm, misschien wel een goeie tip voor Samsung, alles voor de schijn (voor de iPhone gebruiker lijkt het te werken)
Ps. ik heb niks tegen Apple of welk telefoon merkje dan ook hoor, alleen altijd dat geklets over het zogenaamde Apple update beleid wat niet bepaald speciaal is, dat wilde ik wel even toelichten (ik begin namelijk niet over de gevolgen van een ''grote'' ios update voor een ouder ios device)
[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 22 juli 2024 14:37]
De 5S ondersteunt tot iOS 12, welke pas sinds 3 maanden opgevolgd is door iOS13, dus tot die tijd werd de 5S gewoon ondersteund.
De 5S is overigens ook een half jaar ouder dan de S5.
Dus tenzij je nog een update krijgt, zijn ze gewoon gelijk. En daarbij kreeg de 5S niet alleen beveiligingsupdates.
Kijk, dan zit het dus niet ver van elkaar af tegenwoordig (iets wat ik dus in mijn reactie hierboven ook zei).
Het update beleid is van Samsung dus ook gewoon goed te noemen (vanaf in ieder geval de S5), Android nummertjes omhoog zolang de hardware daar ook daadwerkelijk geschikt voor is (dus niet ineens een slechte accu en prestaties na een update) en voor de rest ''jarenlang'' de security updaten wat geen invloed heeft op de prestaties, wel op de ''veiligheid'' van de gebruiker.
Niet dat ik hiermee Android in het algemeen omhoog wil prijzen hoor, want ik heb al jaren geen ervaringen meer met andere Android merken (zoals HTC, Sony, Huawei en etc), maar Samsung doet het top met hun S-lijn.
Het beleid is wel degelijk anders, als samsung al security updates pushed is dit 4x per jaar en niet wanneer er dus een breach is. Bij Apple is dit altijd meteen in het nieuws en binnen paar dagen hebben ook oude toestellen dus meteen de nieuwe beveiliging. Het feit dat het altijd nieuws is laat mij dan ook denken dat het weinig voorkomt, aangezien er meteen headlines vol mee staan. Bij android hoor ik wel vaker van malafide apps in kringen rond mij die problemen hebben gekregen echter zie ik dit minder terugkomen in het nieuws
Als je het mij vraagt voegen al die ''major upgrades'' maar bar weinig toe. Bij ios viel mij op dat er meestal (niet zomaar verwijderbare) apps bijkwamen, bij Android moet ik ook altijd maar zoeken wat ze nu precies gedaan hebben.
Het gaat mij erom dat het toestel goed blijft werken, eventuele bugs opgelost worden, de apps blijven functioneren én dat het toestel ''veilig'' is om mee te werken/spelen/prutsen.
En dat kan gewoon met een iPhone of een Samsung S toestel
Integendeel dicht bij elkaar. Neem aan dat die S5 niet op Android Pie zit? Oftewel het besturingssysteem dat vooraf ging aan Android 10 dat een half jaar geleden werd gereleased?
Nog steeds veel werk aan de winkel voor Samsung dus.
iPhone 6 krijgt alleen de hoognodige security updates voor de rest worden er geen OS updates meer uitgebracht (iOS 13)
Samsung is qua update beleid wel een van de betere maar ik snap het wel een update uitbrengen voor weet ik hoeveel toestellen tegelijk veel meer tijd vergt voor software makers
Terwijl de iOS devices allemaal exact dezelfde hardware hebben (A12 chip vs Exynos, Qualcomm, etc.)
[Reactie gewijzigd door mrooie op 22 juli 2024 14:37]
De iPhone 5c is de uitzondering op de regel lijkt het, deze heeft bijna 4 jaar support gekregen, wat voor Android toestellen misschien goed klinkt. Voor een iPhone is dat inderdaad aan de korte kant.
Wat ik wel jammer vind is dat de Samsung Galaxy S8 een tijdje geleden de upgrade kreeg naar One-UI. Echt een geweldige upgrade alleen willen ze hem niet meer upgraden naar One-UI 2.0 wat de levensduur van de telefoon maar naar 2+ jaar toe leidt.
Ik zou het liefst nog 1 jaar met mijn huidige S8 maar merk wel dat de batterij best slecht achteruit gaat. Als ik 70% in de ochtend heb is hij rond 16:00 uur alweer bijna helemaal leeg.
De pop up selfie-cam is voor mij een grote reden geweest om te gaan voor de Mi 9T Pro (= de Europese versie van de K20 Pro), ik gebruik die cam bijna nooit en het daardoor notch- en gat-vrije amoled scherm is voor mij juist weer een hele dikke plus!
Overigens is dit ook 1 van de weinige smartphones die niet meedoet aan de "vooruitgang in de (lees: hogere) prijzen" die je noemt, en met een 9 gereviewed hier op Tweakers, wat mij betreft terecht.
Alleen "officiële water- en stof-dichtheid" (de IP-certificering waar je uiteindelijk bijna nooit garantie op blijkt te krijgen...) en draadloos laden moet je missen ten opzichte van concurrenten die +/- 2x zoveel kosten.
Dat er weinig echt vernieuwends was in 2019 is naar mijn mening geen ramp, de verdere verfijning heeft ook mooie smartphones opgeleverd. Van 5G gaan we nog lang geen gebruik maken hier in Nederland, leuk dat sommige smartphones het krijgen maar pas als het netwerk hiervoor goed is uitgerold heb je er wat aan en dat gaat zeker nog wel zo'n 2 jaar duren.
K20 Pro (en dus ook jouw Mi 9T Pro) is verrassend waterdicht. Daar zijn mooie filmpjes over op YouTube. Er zit rubber rond bijna alle aansluitingen binnenin de phone. Ze wilden waarschijnlijk alleen niet betalen voor de certificering.
Ben zelf uiterst tevreden met mijn 9T, heb geen grote naam nodig, maar gewoon een degelijk toestel, en dat is die ook, zij het wat zwaar, draadloos laden is leuk, maar sinds we geen brakke microUSB stekkers meer hebben, is er prima te leven met een USB-C laadsnoertje, en merknaam en draadloos laden is me geen 1~5 dagen extra werken waard.
Snap trouwens niet dat er zoveel mensen nog steeds een top-end soc nodig hebben/willen, de lekker zuinige 730 is iig minstens net zo snel als een 821, die nog steeds voor de meeste snel genoeg is om 99% van de dingen die je op een mobiel kan/wil doen.
Niet voor selfies nee, wel voor conference calls of FaceTime (of videobellen:)), dan nog is het handig! Lagere prijzen zijn er ook gewoon, alleen even je eisen bijstellen!
[Reactie gewijzigd door no_way_today op 22 juli 2024 14:37]
FaceTime op een android ik vermoed dat je gewoon videobellen bedoeld, maar het aantal mensen dat dat gebruikt is nóg beperkter dan degene die selfies maken.
Ik ben na de s9, waar de vingerscan perfect werkte, over gestapt op gezichtsherkenning op de S10 door de belabberde implementatie van de vingerscan.
De gezichtsherkenning werkt een stuk fijner/sneller in ieder geval.
Kan zijn dat je even je vinger opnieuw moet inscannen, ik had laatst staan schuren en schilderen, toen snapte mijn phone (Xiaomi Mi9T) het ook ff niet meer... m'n vingerafdruk was wat gewijzigd blijkbaar
Het rare is dat als je het toestel laat testen welke vingerafdruk het is, die 'm meestal wel herkend. Ik heb het gevoel dat het komt doordat de screenprotector die er standaard opzit superglad is. Hierdoor is het moeilijk je vinger stil erop te leggen.
Ìk vond dat ook altijd op m'n Oneplius 6, die ging stuk en nu heb ik een Pixel 3A en heb het nooit aangezet en gebruik ik weer fingerprint en dat is ook wel weer ok. Het is ook altijd maar net wat je gewend bent.
Persoonlijk snap ik die algemene aanbiddelijkheid naar oled toe niet zo (dus niet specifiek op jou gericht). Burn-in ligt op de loer, zeker met zoveel statische icoontjes en content (zeker met de helderheden die telefoons tegenwoordig halen), plus je hebt de laatste tijd vaker gezeik met uniformiteit (oneplus 7T, RealMe X2 Pro, sgs8 etc), wellicht icm 90hz (dat weet ik ff niet). Ja je hebt perfecte zwartwaardes maar dat is dan ook het enige waarom oled superieur is. Goeie kwaliteit LCD's zijn echter ook erg goed met zwartwaardes... Ik juich het eigenlijk wel toe als er goeie kwaliteit LCDs gebruikt worden, zeker icm met 90/120hz. Als ik mocht kiezen, koos ik zelf nog steeds voor LCD, totdat die burn-in kansen tot 't minimum verkleind zijn of helemaal weg zijn. Ik zie 't in die K30 dus helemaal niet als achteruitgang. Het is een andere, wellicht wat minder nieuwe techniek ja, maar dat zegt niks over de kwaliteit. Als de uniformiteit en de zwartwaardes niet om aan te zien klote zijn, dan is het idd een achteruitgang. Zo'n kwaliteit LCD als bijvoorbeeld de HTC One X, One M8 en dan met 120hz....laat maar komen!
[Reactie gewijzigd door Deathchant op 22 juli 2024 14:37]
OLED maakt ook always on schermen mogelijk omdat alleen de pixels die aan staan stroom verbruiken. Ik vind het zelf erg handig dat ik altijd meteen de tijd, accu lading en wat voor notificaties ik heb kan zien zonder het scherm aan te zetten.
Voor mij is dat het primaire voordeel. Overigens heb ik nog nooit iets van burn in gezien op mijn telefoons, hoewel ik ze over het algemeen ook maar twee jaar gebruik.
Ik heb hier een galaxy tab s2 liggen, 3 jaar redelijk intensief gebruikt, geen last van burn-ins. Gebruik m wel op lage helderheid.
Ook al 3 jaar dezelfde achtergrond, ook daar zie ik geen sporen van (had geen zin om die te veranderen). Nu heeft mijn zusje hem, maar verwacht niet dat die binnen korte tijd klachten gaat krijgen (ook al zet zij haar helderheid aanzienlijk hoger)
Heb je ergens een bron dat burn-in op een moderne OLED nog voorkomt? Je hoort wel eens van image retention maar burn-in is echt iets uit de tijden van de eerste generaties plasma TVs (meer dan 10 jaar geleden). Ik heb op mijn jaren oude galaxy S OLED toestellen zelfs geen burn in gehad.
[Reactie gewijzigd door StelioKontos op 22 juli 2024 14:37]
N=1 zeker Omdat je zelf nooit last ervan hebt wilt niet zeggen dat 't issue niet bestaat. Mijn dichtstbijzijnde bronnen zijn mijn zusje en mijn moeder, beiden een Galaxy S9, beiden burn-in, zowel statusbalk als de icoontjes onderin. In juni pas 2 jaar oud.
je vergeet natuurlijk wel dat ze het nu over de normale K30 hebben. de K30 Pro zal waarschijnlijk wel Super Amoled hebben, en de Snapdragon 865 met ietwat betere functies
Bij 5G krijg ik hetzelfde gevoel als de 8K 'revolutie' in televisie-land. Nog maar weinig praktische use-cases, maar om (relatief gezien) het 'beste' toestel te hebben moet je wel mee investeren door de early adopters fee te betalen. Ik hoop toch echt dat er geen verschuiving gaat komen waar de flagship toestellen enkel in 5G uitvoering te verkrijgen zijn, maar dat er ook een identiek toestel gaat komen met enkel 4G tot het prijsverschil minimaal gaat worden.
4K heeft hetzelfde issue. Ik denk dat 99,9% van de 4K tv's die bij de consument thuis staan nog nooit een 4K filmpje hebben afgespeeld.
Het is allemaal leuk en aardig, maar zolang de content niet goed beschikbaar komt betaal je voor iets wat je toch niet krijgt. Ja ik weet dat je via onder andere Netflix soms sporadisch een 4K film tegenkomt op papier, maar zelden krijg je hem in je huiskamer te zien als 4K.
Op zich wel een interessant marktonderzoek om eens een keer uit te voeren denk ik.
4K bij de streamingdiensten is vergelijkbaar met de 1080p kwaliteit van een blu-ray. En op zich vind ik dat momenteel prima.
Maar ik zie eigenlijk graag dat de bandbreedte voor 4K content met een factor 3 omhoog gaat. Er gaat momenteel nog veel te veel detail verloren bij de zogenaamde 4K content
Ik kijk wel eens een Blue ray rip van 50-80GB op mijn 55" LG OLED maar ook daar zie je niet veel verschil met een goeie 1080p rip op de afstand waarop ik kijk (vrij gemiddelde woonkamer). Voortgang op HDR, 12 bits kleur, 4:4:4 etc is veel belangrijker.
Ik heb voor de grap om te testen op mijn 57 inch 1080p (op 3 meter bekeken) wel eens een full4k blueray afgespeeld en ik moet zeggen het ziet er veel scherper uit dan 1080p content.
Op mijn pc scale ik de resolutie ook op als mijn GPU dat toelaat omdat je ondanks hetzelfde aantal pixels veel beter beeld krijgt.
Het enige nadeel op de tv was dat mijn scherpte filter helemaal naar beneden moest omdat ik anders rare artifacts kreeg bij bijvoorbeeld haren en bepaalde stoffen van kleding.
Of dit komt doordat 4k er echt beter uit ziet op 1080p of omdat veel 180p content gewoon geen goede 1080p content is weet ik niet meer met alle samples waarmee ik dit geprobeerd heb lijkt het zo te zijn.
Inderdaad.. de meeste tv zenders zenden hun content nog uit op 720hd, en als ik mij niet vergis draait het standaard abonnement van netflix ook niet 4k.
Maar de grotere groep consumenten beseffen dit totaal niet en zijn trots op hun '4k' tv's.
5G is dan ook geen techniek die het voor jouw als eindgebruiker zoveel beter moet maken. Het is in de eerste plaats een techniek die ervoor moet zorgen dat providers veel meer mensen gelijktijdig snel internet kunnen geven op hun mobiel en daarnaast ook de IoT markt te bedienen. Het gaat niet om meer bandbreedte per device, maar om meer gelijktijdige verbindingen.
5G is juist enorm nuttig. De lage latency maakt toepassingen mogelijk die nu lastig te realiseren zijn.
Denk aan realtime toepassingen als online gaming/streaming(niet voor niks schieten de Google Stadia achtige diensten nu als paddestoelen uit de grond), connected zelfrijdende auto's of een thin client waarbij je grotendeels remote werkt in de cloud.
Met 4G werkt dat allemaal nog vrij brak. Zelfs als je gaat video bellen dan ga je weer terug naar het oude blurry webcam tijdperk.
5G is in potentie zelfs prima geschikt om een vaste internetverbinding te vervangen. Hopen dat de databundels ook eens gaan verdwijnen.
Zodra 5G gemeengoed kijkt iedereen naar 4G zoals we nu naar 3G kijken: het werkt gewoon niet zo lekker.
De belangrijkste use case wat mij betreft is de ultra low power mode maar die word dan weer net niet gebruikt.
Mijn oude LG G2 met 4g uit en wifi aan doet 27 dagen met mijn accu. Zet ik wifi uit en 2g aan is dat nog maar 7 dagen. Bij 3g 5 dagen en bij 4g nog geen 4 dagen.
Met de ultra low power mode zou dit volgens de theorie makkelijk richting de 2 a 2.5 weken moeten kunnen gaan.
Helaas heb ik dit met mijn G4 en redmi note 5 nog niet kunnen testen omdat ik deze telefoons helaas constant nodig heb. en dus niet even 1 a 2 maandjes niet kan gebruiken en de g2 niet meer voldoet voor dagelijks gebruik door de oude versie van android.
Ze lijken met 5g vooral in te zetten op A. capaciteit B. snelheid.
A kan ik nog snappen zeker in drukke steden en centra maar snelheid komop hebben we echt gigabit nodig voor een 6 inch video streampje die er op 480p nog goed genoeg uit ziet en bij 720p al haarscherp is.
Maarja getalletjes verkopen en hoger is beter en dat terwijl : "Tot 2x zo lange accuduur met het ABC 5G netwerk" ook best aan zal slaan maar blijkbaar hebben een paar maatpakken bedacht dat GIGABIT op je smartphone beter verkoopt.
[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 14:37]
Ik heb nog een full HD televisie als ik zou upgraden sla ik de 4K over en stap gelijk over 8k mits betaalbaar.
Heb toen deze Panasonic Vierra gekocht wegens 3D brillen en ondersteuning, die 3D hype was dus nu gezien een regelrechte fail
Ik vraag me af hoe groot 5G aankomend jaar al gaat worden. Voordat de netwerken landelijk dekkend zijn zitten we in 2022 op zijn vroegst. Dat jaartal geldt waarschijnlijk ook voor energiezuinige chips. Ik denk niet dat fabrikanten er nog onderuit komen om (high-end) telefoons zonder 5G te introduceren (hoewel, met Apple weet je het maar nooit). Wel lijkt het me verstandig dat 5G standaard is uitgeschakeld om je batterij te sparen. Ik denk ook niet dat 5G de technologische stap gaat worden waar we allemaal voor vallen de komende jaren.
De 120Hz schermen lijken geen groot ding, maar maken je leven zoveel fijner, dit is wel iets wat alle telefoons dit jaar zouden moeten hebben.
Natuurlijk zullen fabrikanten ons proberen te verleiden met allerlei nieuwigheden, maar dat zijn vooral functies voor een paar procent van de gebruikers. Vergelijk dat een beetje met Adobe Photoshop, de hobbyist kan alles met een versie van 10 jaar geleden, maar de functies die er de laatste 10 jaar aan toe zijn gevoegd zijn steeds maar voor een hele kleine doelgroep.
Kortom, de smartphone raakt uitontwikkeld. De technologie kan de alsmaar groter wordende vraag van gebruikers naar vernieuwingen niet langer redelijk bijbenen. De huidige telefoons zijn technisch gezien nagenoeg volmaakt. Fabrikanten zullen weer andere inkomstenbronnen moeten gaan vinden dan de smartphone. Mensen doen dan ook steeds langer met hun telefoon en dat zal ook alleen maar toenemen.
Kortom, de smartphone raakt uitontwikkeld. De technologie kan de alsmaar groter wordende vraag van gebruikers naar vernieuwingen niet langer redelijk bijbenen. De huidige telefoons zijn technisch gezien nagenoeg volmaakt.
Ik kan je nu al vertellen dat we nog maar aan het begin staan, en dat als je over vijf jaar terugkijkt je er heel anders over denkt.
Volmaakt kun je smartphones niet echt noemen: breekbaar, snel leeg, traag laden, trager dan een pc, bugs, onveilig, gebrekkige zoomfunctie etc.
Er zitten vele nieuwe ontwikkelingen aan te komen:
- artificial intelligence
- solid state batterij
- betere schermen
- zoomcamera's
- 3D camera's
- spectrumanalyzer
Daarnaast kan ik zelf nog wel verbeteringen bedenken.
- glucosemeter in de smartphone
- warmtecamera
- SATA poort
- onbreekbare telefoon
- betere microfoons
- betere DAC
De dingen die je opnoemt zijn voor verreweg de meeste consumenten niet interessant.
Telefoons met warmtecamera zijn er al, en nauwelijks mensen kopen ze. 3D camera's zijn door HTC lang geleden al geprobeerd, en gefaald.
Een SATA poort zal nog minder mensen boeien, want alles staat in de cloud.
Betere microfoons en DAC maakt ook weinig uit, gezien de populariteit van draadloze bluetooth dopjes.
En de onbreekbare telefoon? Niet gemerkt dat fabrikanten juist steeds meer glas zijn gaan gebruiken? Die willen niet dat jij meer dan twee jaar rondloopt met een telefoon, maar dat je je netjes meldt om een nieuwe te kopen. Solid-state batterijen zijn nu weer de nieuwe innovatie, en hoevaak hebben we dat al niet gehoord?
Een bouwvakker zal er ook nuttig gebruik van kunnen maken... De gemiddelde consument niet, daarvoor is het een gimmick die het toestel (op dit moment, 2020) onnodig duur zou maken.
[Reactie gewijzigd door Gohan040 op 22 juli 2024 14:37]
Ik ben zeker geen bouwvakker, maar ik zou het toch erg handig vinden.
Als een warmte camera aanwezig was op bijvoorbeeld een S10 zouden wél veel mensen het toestel kopen en bij het uitproberen tot de conclusie komen dat hun woning toch wel wat koude plekken bevat waar dus eventueel beter geïsoleerd kan worden. Er zou bijna subsidie op moeten komen want goed voor het milieu
Ik en jij (en andere Tweakers waarschijnlijk) zullen dit idd wel kunnen gebruiken op sommige momenten. Maar de gemiddelde consument niet, en dus is het een gimmick die het toestel onnodig duur maakt en zal er geen fabrikant dit in hun meest verkochte toestel stoppen.
Wie had 20 jaar geleden gedacht dat de slimme gsm het fototoestel, de pc, de tv, de landkaart, de betaalcheque, de bankpas en de encyclopedie zou verdringen?
Toentertijd bestond de gedachte dat je er niet aan moest denken om altijd bereikbaar te zijn. We willen niet anders meer.
Ik begrijp niet zo goed waar die conservatieve houding vandaan komt. Kijk gewoon eens waar we nu staan in vergelijking met jaren geleden.
Ik zie juist grote kansen voor nieuwe technieken voor de massa. En ik wil graag al die zaken die ik opgenoemd heb.
Geen idee hoe @Gustaaf437 het bedoelde, maar mijn idee is wel dat de smartphone zijn piek heeft bereikt, op basis van de definitie die ik er aan zou geven.
Persoonlijk vind ik het tijd om de term smartphone achter ons te laten. Dat incidentele telefoongesprek wat we voeren, terwijl de gemiddelde gebruiker 95% van de tijd de smartphone voor andere doeleinden gebruikt, mag niet de reden meer zijn dat we het een telefoon noemen. Bellen doen we tegenwoordig ook steeds vaker via data in plaats van via belminuten.
Het is inmiddels een soort Smart Personal Device geworden, waar je toevallig mee kan bellen.
Al jouw toevoegingen / verbeteringen zijn allemaal prima natuurlijk, maar hebben in het beginsel niets met de telefoon te maken.
Ik ben ook benieuwd hoe lang de smartphone in zijn huidige ontwerp/vormgeving blijft bestaan.
Ik zit een beetje te wachten tot het moment dat het Smart Personal Device een soort penvorm krijgt, waarin het scherm is opgerold.
Of het moment dat we fysiek bijna niks meer meenemen en dat het scherm als een contactlens op ons oog zit.
Je hoeft niet per se de naam te veranderen. Het kan ook zijn dat de naam een andere betekenis krijgt.
Bovendien: probeer maar eens een beter woord te vinden dat net zo kort is (twee lettergrepen) en toch heel aardig aangeeft wat het ding kan en bij welke andere devices het hoort.
Maar @Gustaaf437 gooide, terecht, een balletje op, dat hij vond dat de smartphone wel zo'n beetje is uitontwikkeld. Daar kwam vervolgens een reactie op, dat dit niet zo is omdat nog heel functionaliteiten missen of beperkt zijn aan dit apparaat.
Ik snapte die reactie, maar ik vond hem niet helemaal terecht, omdat het allemaal een beetje voorbijgaat aan de fundamentele functie van het ding: bellen. Die extra functionaliteiten voegen niets toe aan dat fundamentele aspect. Zelfs als je het breder trekt dan bellen, communiceren, dan nog werd er een rijtje van zaken opgenoemd die daar niet relevant voor zijn: allerlei verschillende camera's, glucosemeter, SATA port, etc.
Laat ik het met een metafoortje illustreren.
We hebben de originele fiets. Twee wielen, één stuur. zadeltje, trappers, je kent het wel.
Inmiddels is de smartfiets gearriveerd: navigatie erop, elektrisch trapondersteuning, lichter materiaal, aerodynamisch, stereo, hartslagmeter, snelheidsmeter, etc. Laten we zeggen, de "ultieme" fiets.
Dan zegt iemand: "Ik vind hem nog helemaal niet ultiem. Ik mis namelijk nog: twee extra wielen, vijf stoelen in plaats van één zadel zodat ik meer mensen mee kan nemen, een elektromotor zodat ik niet meer hoef te trappen en 130 km/u kan rijden, ik mis een chassis waardoor ik niet meer nat word, verwarming zodat ik het niet koud krijg, ik mis vleugels om mee te vliegen, etc."
We kunnen die laatste wel stug de smartfiets blijven noemen, maar met fietsen heeft het al lang niks meer te maken. Dus vind ik het persoonlijk dan geen valide argument om aan te tonen dat de smartfiets nog niet uitontwikkeld is.
Maar goed... Lang verhaal voor een niet heel relevante discussie...
Incidenteel bellen? Ik gebruik m voor 1/3e om te bellen, anders had ik ook geen onbeperkt bellen bundel he? Net als veel van mijn vrienden en kennissen trouwens.
Het gaat er niet zo zeer om of je veel of weinig belt. Punt is dat de functie van een smartphone niet specifiek bellen is, maar veel meer. Het is meer een Personal Digital Assistant dan de PDA ooit geweest is.
Mijn persoonlijke visie op de toekomst van de smartphone is dan ook dat het niet meer zo zeer een telefoon vorm zal houden. Wat @MarvinJames ook zegt, een penvorm met een oprolbaar scherm, een armband of iets van een contactlens zullen de ontwikkelingen zijn van het komende decennium verwacht ik.
Je zal er overigens nog steeds mee kunnen bellen, maar de kans dat je een apparaat daarvoor aan je oor houdt over 10 jaar lijkt me klein.
Laten die broekzakken nu in de collectie van dit jaar allemaal kleiner zijn geworden. Enkele verschillende merken gekocht dit jaar en allen hadden ze minder grote zakken.
Ach je kunt allerlei opties bedenken wat een smartphone zou moeten kunnen zoals een cake bakken maar je ziet zelf dat de ontwikkeling van innovatieve ideeën langzamer gaat en dat de consument daar ook niet op zit te wachten.
Wat jij ook opnoemt zijn verbeteringen van technologie die al bestaat en die ontwikkeling zal ook wel doorgaan. Camera en accu duur zal zeker steeds beter worden maar we zitten op een punt dat het voor veel mensen nu al voldoende is.
Het is net een beetje als met PC's. Een PC van 5 jaar oud kan nog steeds hetzelfde als een nieuwe PC ondanks dat de ontwikkeling niet stil staat en de PC steeds sneller en beter wordt.
Jij kunt dan wel beweren dat de consument het zo wel goed vind en niet op iets nieuws zit te wachten, maar waar haal je dat vandaan? Is daar onderzoek naar geweest?
AI: leuk buzzwoord, maar wat bedoel je er mee? En hoe gaat het nieuwe hardware revolutionair veranderen?
Solid state batterij: we horen om de haverklap over revolutionaire batterijen en tot nu toe is het altijd gewoon een rustige evolutie. Ik verwacht niet heel snel een nieuwe batterij waar iedereen snel voor naar de winkel rent.
Betere schermen: beter hoe? Resolutie, kleuren en helderheid zijn al top. Refreshrate zoals in het artikel staat? Ja leuk maar is het echt zo'n gamechanger?
Zoomcamera's: sowieso is dit al redelijk niche, maar die zoomcamera's die werken met een spiegeltje zodat je 90 graden gedraaid een zoom lens kunt plaatsen hebben weer als nadeel dat de sensor minder groot kan worden (tenzij je het toestel nog dikker maakt). Bovendien heeft mijn s9+ ook al een zoom door een tweede camera te gebruiken, die dekt de meeste situaties al.
3D camera's: waarom? Wat heeft het grote publiek hier aan?
Spectrumanalyzer: ja... Potentieel game changing... Maar ik zie dit nog niet heel snel op het punt komen dat je telefoon je kan vertellen of je bijvoorbeeld bepaalde ziektes of tekorten aan het een of het ander hebt. Als dat wel komt kan het inderdaad de boel flink opschudden, maar ik verwacht dit niet heel snel (op een niveau dat dit echt verschil maakt).
Glucosemeter: niche, alleen interessant als je diabeet bent. Gaat dus geen grote effecten op de markt in het algemeen hebben.
Warmtecamera: niche, de meeste mensen zal dit niet genoeg boeien om naar de winkel te rennen voor een nieuwe telefoon. Anders hadden die mensen namelijk al een losse gekocht. Voor het doel van zo'n ding is het ook twijfelachtig wat de meerwaarde is om zo'n ding in je telefoon geïntegreerd te hebben. Wat wil je doen waarvoor je hem altijd bij je moet hebben? Als je hem voor je werk kunt gebruiken handig, als het gaat om te kijken waar je je woning beter kunt isoleren kan het net zo goed of beter met een losse.
SATA poort: echt? Waarom? Je hebt al een USB poort waar je externe schijven op aan kunt sluiten. Zelfs als Tweaker zie ik niet zo waarom je zo graag losse drives aan je telefoon wil kunnen hangen.
Onbreekbare telefoon: dat kan... Maar niet van glas. Aangezien de meeste mensen telefoons van glas blijven kopen boeit het mensen blijkbaar niet zo als dat hij mooi moet zijn.
Betere microfoons en dac: beiden zijn al heel lang mogelijk maar de grote massa koopt daar hun telefoon niet op.
Alles wat je noemt is of heel persoonlijk, of nog best wel toekomstmuziek, of gewoon een langzame evolutie waar maar weinig mensen heel enthousiast van worden.
Edit: ik heb trouwens de url van je bericht naar mezelf over 5 jaar gestuurd met futureme. 5 jaar vind ik al wat aan de lange kant, maar ik ben benieuwd
[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juli 2024 14:37]
Ik vroeg me even af of ik op Tweakers zit of omgeleid ben....
De algemene trend van de reactie is: het is logisch dat de smartphone is zoals deze is, dat is vanzelf zo gekomen, en laat het aub voor altijd blijven zoals het is.
Maar vroeger hadden we geen lithium batterij, geen ingebouwde 48 megapixel camera, geen QHD scherm, geen vingerafdrukscanner, geen kleine bezels, geen gezichtontgrendeling, geen snellader, geen grafische processor, geen wifi, geen 4g.
We hadden geen NFC, geen internetbankieren, geen betaalmogelijkheid, geen 3D spellen, geen Google, geen navigatie, geen Lens, geen van de dingen die je anno 2019 vanzelfsprekend vindt.
Stel je voor dat we toentertijd zeiden: zo'n Nokia 3310 is eigenlijk alles wat we nodig hebben... Onvoorstelbaar toch?
En toch is dat precies hetzelfde als wat jij nu zegt.
Volgens mij zegt helemaal niemand dat, ik zeker niet. Jij pakt het argument van de ander en vergroot dat uit tot in het belachelijke. Een nogal onhebbelijke manier van argumenteren.
Het punt dat gemaakt wordt is niet dat er niks meer valt te verbeteren, maar meer dat de verbeteringen steeds minder groot zijn. En dat is een trend die de afgelopen 5 jaar ook al duidelijk waarneembaar is.
5 jaar geleden had ik een HTC One M8, dat was toen een heel aardige upgrade van mijn HTC One X en ik was blij toen ik een nieuw toestel uit kon zoeken.
Die M8 had echter nog een belabberde camera, dus bijna 4 jaar geleden was ik blij dat ik over kon stappen naar een Samsung Galaxy S7. De camera was stukken beter, maar voor de rest was het verschil al een stuk kleiner dan tussen de One X en M8.
Vervolgens ben ik van daar naar de S9+ gegaan... op dat moment eigenlijk ook alleen maar omdat ik toch een nieuw toestel uit kon zoeken (via het werk, voordat je me gaat zeggen dat een toestel bij een abonnement niet gratis is ). Het was wel weer een verbetering, maar eigenlijk vooral vanwege het grotere scherm wat ik wel fijn vond.
Nu... over een paar maanden mag ik weer... maar ik denk dat ik hem eigenlijk maar even laat als er niet ineens iets verrassends uit komt. Mijn S9+ voldoet perfect voor alles. Een nieuw toestel zal misschien een betere accuduur hebben (maar daar heb ik eigenlijk al geen problemen mee), betere foto's maken (waar ik al geen klachten over heb, ben ook geen fotograaf)... en verder, eh, geen idee? Weer een iets groter scherm, maar daar is de rek ook wel een beetje uit. Een gat in mijn display voor de front camera zit ik niet op te wachten dus dat zou potentieel juist een downgrade zijn.
De afgelopen 18 jaar of zo heb ik altijd met veel interesse nieuwe telefoons in de gaten gehouden en keek ik altijd uit naar het moment dat ik weer met een nieuwe kon spelen, maar de afgelopen jaren is dat compleet weg aan het ebben. Komt dat puur omdat ik ouder wordt? Mwa, misschien heeft dat ook wel een aandeel, maar ik vermoed dat het toch ook komt doordat de techniek zo volwassen geworden is dat er weinig meer te wensen valt. Het kan altijd beter, natuurlijk, maar er is niks meer wat ik nu niet goed kan met mijn telefoon (edit: en wat wél goed kan op een nieuwe bedoel ik), niks waar ik tegenaan loop. Ik ga dus misschien eens een jaar overslaan, juist om te kijken of ik dan een wat grotere sprong kan maken.
[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juli 2024 14:37]
Er is nog genoeg ontwikkeling te vinden, maar veel punten die u noemt zijn voor de doorsnee consument niet interessant. Ik begrijp Gustaaf347 deels wel. In de productlevenscyclus die we kennen van een product schat ik in dat we aan het einde van de groeifase of aan het begin van de volwassenheidsfase zitten. Goed doorontwikkeld zijn smartphones inmiddels wel in ieder geval wel. Smartphones zoals we nu kennen, kennen we voor wat betreft functionaliteit al 5-10 jaar. Ondanks dat ik 5 smartphones verder ben, doe ik er nog hetzelfde mee als ca. 10 jaar terug.
Waar smartphones nog wel goed ontwikkeld kunnen worden zijn de accu's en laadtechnieken. Draadloos laden wordt pas echt interessant als je bij wijze van spreken een 10.000 mAh accu binnen 1 minuut draadloos kan opladen. Even gauw opladen terwijl je wacht op de trein. Ik meen dat er reeds accu's worden ontwikkeld voor elektrische auto's die 50 keer sneller laden en 'eeuwig' mee gaan.
Tevens worden smartphones steeds nuttiger in gebruik met andere apparatuur. Denk aan home automation (domotica), smart watches, IOT en de autobranche, waar de smartphone steeds meer een inherent onderdeel van wordt. Er valt in ieder geval nog genoeg winst te behalen voor wat betreft synergie bij die branches, zeker in combinatie met AI.
Ook verwacht ik dat camera's nóg beter zullen worden, waarmee uiteindelijk DSLR- en systeemcamera's voor het gros van de mensen 'obsoleet' worden.
[Reactie gewijzigd door Justinn1988 op 22 juli 2024 14:37]
"Smartphones zoals we nu kennen, kennen we voor wat betreft functionaliteit al 5-10 jaar. Ondanks dat ik 5 smartphones verder ben, doe ik er nog hetzelfde mee als ca. 10 jaar terug.'
Qua functionaliteit heb ik er intussen bijgekregen:
- betere camera
- bookeh effect
- hogere resolutie scherm met hogere helderheid
- meer opslaggeheugen
- betere navigatie met file-info
- fotoherkenning met Lens
- snellere USB poort met tweezijdig te gebruiken connector
- draadloos betalen
- betere microfoons
- sneller opladen
- bankier-app
- 4G, snelle wifi en bluetooth
En dan ben ik vast nog wat functionaliteit vergeten.
Andere telefoons hebben een randloos scherm, hoog contrast met OLED, draadloos laden, sterk glas, mogelijkheid om een andere telefoon draadloos te laden, zoomcamera, groothoekfoto etc.
Dus hoezo, de laatste 5-10 jaar is er weinig veranderd? Er is juist verschrikkelijk veel veranderd.
Het lijkt wel dat we niet zien hoe snel ontwikkelingen gaan omdat we er met onze neus bovenop zitten.
Wat is daadwerkelijk het voordeel van 120 hz over 30 of 60 voor het gros van de gebruikers? Ik zie maar 1 use case en dat is "gaming". En android gaming is wat mij betreft dood geboren door de enorme hoeveelheid absurd hoge transacties
Voor de rest heb je het allemaal niet nodig en is het alleen maar slechter voor je accu duur. Meer frames is immers meer gpu power en die scaling is niet x watt per x frames per seconde maar word meer en meer watt per fps naarmate je hoger gaat met eenzelfde chip.
Om die reden zou ik dan ook eerder een telefoon zonder dan met 120hz kopen. Accuduur > rest.
5G kan heel interessant zijn maar het is maar net welke 5G er uitgerond zijn. er zijn ondertussen tig variaties en uitvoeringen mogelijk. sommige gebruiken nog geen derde van de stroom van het huidige netwerk anders 9x zo veel, sommige zijn even snel sommige minder snel maar veel zuiniger sommige zijn totaal niet geschikt voor gamen door een power save mode op de antennes die data verzoeken iets vertraagd (20ms wat niet merkbaar is voor normaal gebruik maar voor games onacceptabel is). Het is dus maar net wat ze uitrollen en wat telefoons gaan ondersteunen.
5G wave zou ik met een grote boog omheen lopen tenzij je wil downgraden maar een accuduur van een 1/3 dagdeel bij hoog gebruik.
Ik heb zelf ook geen 120Hz scherm, maar ik heb een tijdje geleden wel een iPad Pro mogen proberen en gezien dat alles zoveel lekkerder liep. Denk bijvoorbeeld aan scrollen, maar ook animaties. Ook een 90Hz telefoonscherm die ik bij een collega zag gaf al een veel rustiger beeld. Zelf kun je het niet zien, maar toch merk je het. Ik vond het in ieder geval heel prettig.
Ik ben het overigens volledig met je eens wat betreft accuduur. Als er 25% vanaf gaat vanwege die 120Hz dan weet ik het ook zo net nog niet of ik het wel wil.
Helemaal mee eens, Ik erger me ook aan die repen chocola van tegenwoordig. Persoonlijk vind ik het sinds 2014 bergafwaarts is gegaan met smartphones, om dit te onderbouwen de volgende punten:
Zoals jij noemde de steeds langere telefoons
Het steeds meer weglaten van de 3.5mm jacket. Ik ervaar dit als een achteruitgang, BT is geen afdoende oplossing
Het niet (zelf) kunnen vervangen van de accu. De accu is aan slijtage onderhevig en moet makkelijk vervangen kunnen worden zoals telefoons rond 2014
weglaten van bijv de IR transmitter bij Samsung telefoons.
Steeds minder telefoons waarbij er een SDcard kan worden bijgeprikt
Mede hierdoor koester ik mijn Samsung note4, die 5 jaar na introductie nog aardig meekomt.
[Reactie gewijzigd door pandit op 22 juli 2024 14:37]
Ik ben het deels met jou eens. Ik wilde toch laatst een vervanger voor mijn S7. Deze maakte voor een telefoon perfecte plaatjes ook nog in vergelijking met vele nieuwere modellen. Ik vond bij de S7 al een dikke minpunt dat ik geen IR module had.
Mijn S7 inruilen voor een S8 of S9 vond ik ook een slecht plan, onnodig lange schermverhouding, rare plek voor fingerprint unlock en de hele discussie over weglaten van een 3.5mm jack en de mindere Samsung sensors in de telefoons.
Uiteindelijk kon ik niet langer wachten en toch de S10e gekocht. Gelukkig wel waterdicht (voordeel van vaste accu), alsnog geen IR module, een camera die toch ook minder kan presteren helaas dan mijn S7 (sony sensors zijn gewoon veruit superieur), niet zo extreem lang het E model, fingerprint in de aan/uit knop aan de zijkant (daar is goed mee te leven) en dan kom je er later achter dat door ruimtegebrek de heartsensor weggelaten is en er geen notificatie led meer is. Dat soort idiote veranderingen maken het nou geen vooruitgang! Al met al mis ik mijn S7 nog dagelijks.
Ik heb ook de switch gemaakt van de s7 naar de s9 en dan naar de S10. Ik miste die led notificatie ook echt enorm de eerste dagen! Daar zijn gelukkig apps voor (dan krijg je die via de front cam ring) maar nu ben ik het al gewoon en is de app er al terug af. Het is kwestie van gewoonte. De s9 had die led notification wel nog en heeft niet echt enorm veel anders dan de S10. Mss wat dat de betere keuze geweest. Qua foto's is de s9 ook een pak beter dan de s7. De s10E is sowieso het budget model en trekt niet even mooie foto's als de gewone s10 (ik heb deze zelf op de kop getikt tijdens black Friday voor 500€ op Amazon. Heel blij mee!)
Ik typ dit ook nog op een S7. Beste telefoon die ik ooit gehad heb maar hij heeft niet het eeuwige leven. Kijk met een half oog naar de S10e (wil geen edge dus S10 valt af) maar ben ook benieuwd naar de nieuwe Pixel 4A. Heb geen haast, we gaan het zien volgend jaar.
Eens, geweldig toestel was dat! Uiteindelijk toch maar voor een Xiaomi 9t pro gegaan, want de batterijduur werd om te janken, maar dit ding is groooot.
Is overigens wel ideaal als veel op social media zit, of Reddit in mijn geval, dat lange scherm lijkt wel gemaakt daarvoor
Ik heb veel reviews bekeken ook op dpreview en andere fotografie websites:
De S9 heeft beduidend mindere fotokwaliteit onder de meeste omstandigheden tov de S8 die soms een Sony sensor had. De S7 was beter met zijn Sony sensor dan beide modellen. De hoeveelheid ruis bij de S9 met Samsung sensor is extreem! misschien valt dat minder op bij dagfoto's. Daarnaast is de witbalans wayyy offf.
De S10e heeft voor zijn primaire camera dezelfde sensor en lens als de normale S10. Er zit ook geen verschil tussen de S10e, S10 en S10 plus bij de main camera.
Had ook een S7 en stond ook voor die keus en uiteindelijk voor de S9+ gegaan vanwege de batterij en verder gelukkig notificatie led aanwezig, 3.5 jack en draadloos laden en NFC en prima camera. De volgende stap wordt een moelijke.....................
Als zoals vorig jaar de accu voor 29 euro (nu 49 geloof ik) vervangen kan worden voor een nieuwe originele, vind ik het accupunt niet zo relevant. Heb liever een goed gesealde telefoon dan één met een brak ontwerp waarbij je de accu wel zelf kan vervangen
Nog steeds ben ik uiterst tevreden met een 6s plus...ontwerp 2015. Inclusief 3,5 jack (dat punt vind ik ook erg belangrijk). Ik vind dat er sindsdien eigenlijk geen noemenswaardige hardware updates meer zijn geweest.
Vind dit dus ook echt een grote achteruitgang. Het is dé reden dan ik m'n inmiddels redelijk versleten >2j oude Nokia 8 de deur niet uit doe.
1440p met "vette' bezels, bevalt mij toch echter beter dan 21:9 of langer (vaak eerder 23:9) 1080p.
Er zijn wel toestellen met 1440p of meer, maar die zijn vaak of erg duur of verder kwa hardware niet erg interessant.
Voor een 15% sneller vs een 2017 Vlaggeschip weiger ik daarnaast ook echt €600+ te betalen.
Juist het bekijken van foto en video materiaal is echt een stuk minder op die langerekte 2340x1080p schermen. Je krijgt er afgesneden beeld of zwarte balken bij. En dan draag je een 6+" toestel voor minder dan 4.8" beeld. Ook voor fotografie vind ik 23:9 of langer echt waardeloos. Maar als je 2:3 foto's blijft schieten moet je altijd zoemen gaan bij de weergave...
Leuk voor staande chat gesprekken wellicht, maar ik zie het toch graag weer anders. Ik zie mezelf eerder een budget "tijdelijk" toestel kopen als ze zo doorgaan en er geen goed 16:9-achtige schermen uitkomen met snapdragon 8xx chipsets erin. Hoe lang hoe meer merken en "features" ik eigenlijk ga blacklisten...
Tot een jaar of 5 gelrden kocht ik steeds een flagship. Onlangs heb ik een Samsung Galaxy S7 geroot en die voldoet uitstekend met Lineage OS. Ik ben het er dus wel mee eens dat echte vernieuwing uitblijft de laatste tijd.
Precies.
5G etc boeit mij niet, ik heb ook een S7 (Edge).
Voor mij was belangrijk dat ie waterdicht is (krant lezen in bad ) , 4K kan filmen, veel opslag, helder scherm enz.
Daarom vond ik het ook jammer dat de Note 7 niet kwam .
Ik mis de stereo-luidsprekers.
Eerlijk gezegd heb ik in ruim 2 jaar 0 keer iets aangesloten op de 3 1/2" uitgang
Mijn S7 doet nog altijd prima dienst. De enige minpunten zijn de afnemende batterijduur, het soms onnauwkeurige GPS signaal (zeker bij lage snelheid) en de waardeloze mono-speakers (wat dat betreft was een eerdere HTC gewoon uitstekend). Maar het aantal keren dat ik de telefoon voor de audio via luidspreker gebruik is toch verwaarloosbaar.
Ik betwijfel niet dat het de laatste jaren allemaal net weer iets beter is geworden. Maar niet €800-beter. Helaas!
In het concept van de nieuwe Razr van Motorola zie ik inderdaad meer nut voor de gemiddelde gebruiker. Ik denk dat mensen gemiddeld genomen veel liever een compactere telefoon hebben die ze kunnen uitvouwen tot een regulier telefoonformaat, in plaats van een regulier telefoonformaat dat zich laat uitvouwen tot een soort vierkante tablet. Denk bijvoorbeeld ook aan de reacties die je steevast op Tweakers ziet van mensen die liever een kleinere telefoon hebben.
Voor het laatste geval zijn er ook zeker de nodige use cases te bedenken, maar ik denk dat die vooral interessant zijn voor mensen die echt productief moeten kunnen zijn op hun mobiel.
Bijkomend voordeel van dit alles is dat je in potentie weer meer diversiteit gaat zien in formfactors tussen mobiele telefoons, waardoor er voor ieder wat wils is.
Ik denk een heel beperkt aantal mensen die hier nut gaan uit halen. Mss het business segment? Ik zie het nut er ook echt niet van in voor ons als doorsnee gebruiker
Wat denken jullie zou er nog een keer een smartphone komen met ingebouwde warmtecamera? Is wel een innovatie waar ik op zit te wachten, leuk om warmtescans van je huis mee te maken maar ook bv om dieren op te sporen in de nacht
De Cat S60 en Cat S61 zijn voorzien van een warmtecamera. Deze smartphones zijn wel meer gericht op een nichemarkt die hier ook daadwerkelijk behoefte aan heeft. Het lijkt me heel sterk dat deze camera's op korte termijn naar een mainstream smartphone gaan komen.
Ik vind het wel typisch dat KaiOS telefoons niet genoemd worden. KaiOS is een top100 technologie bij TIME magazine maar HWI en Tweakers laten het links liggen. Beide hetzelfde moederbedrijf, misschien suggereert dat wat:
Is KaiOS zoveel slechter dan Android?
Is de Nokia 800 touch de ideale senioren telefoon met basale google functionaleit?
Betalen de bedrijven er niet genoeg voor promotie artikelen omdat Nederland welvarend is?
Waarom doen jullie er geen fuck mee als het een top100 technologie betreft?
Is KaiOS een smartphone OS of toch meer een dumbphone OS? Dit is immers een artikel over de smartphones van 2019 en 2020.
Het gaat er waarschijnlijk niet om of dit OS slechter is dan Android maar is de markt niet vele malen kleiner en zijn de mogelijkheden (nog) beperkt? Het marktaandeel is namelijk 0.49%.
True, maar juist op dit soort sites zou je wat meer aandacht voor alternatieven mogen verwachten.
Zelf zou ik bijvoorbeeld graag meer aandacht voor Sailfish zien op de frontpage.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 435630 op 22 juli 2024 14:37]
Niet alleen software, we letten ook op hardware buiten de mainstream, zoals de F(x)Tec Pro1 en in januari komt er weer een review aan van een bijzondere niche-smartphone, die ik heb kunnen lenen van een tweaker.
Natuurlijk, we willen zeker ook de mainstream-telefoons niet vergeten (daar hebben we minder tijd voor omdat we aandacht aan dit soort nerdy dingen besteden), maar ik denk dus zeker niet dat we alternatieve hardware en software vergeten
Dat begrijp ik. Al zal dat meer of GoT gebeuren, aandacht voor de niches. Sailfish vind ik dan ook weer wel een volwaardig smartphone platform. Alleen zouden ze de support voor Android apps mogen updaten.
Ik vind het wel typisch dat KaiOS telefoons niet genoemd worden. KaiOS is een top100 technologie bij TIME magazine maar HWI en Tweakers laten het links liggen.
Punt is dat het niet echt gericht is op de markt in de Benelux. Iedereen met interesse in tech lijkt over op smartphones met touchscreens en er is - op het forum, in de Pricewatch - weinig interesse in KaiOS-telefoons. Er is zeker wel wat interesse en we blijven het volgen, ook in 2020
In de VS heeft Alcatel een leuk toestelletje gelanceerd: de Go Flip 3. Weet iemand waar deze te koop is?
Specs:
De Alcatel Go Flip 3 is voorzien van twee schermen, 4G-ondersteuning en de Google Assistent.
De Alcatel Go Flip 3 draait op KaiOS 2.5 en heeft ondersteuning voor verschillende Google-diensten, zoals Google Maps, YouTube en de Google Assistent. De smartphone is uitgerust met een 2,8-inch scherm met een resolutie van 320 bij 240 pixels, een Snapdragon 210-processor, 512MB werkgeheugen, 4GB opslagruimte die je kunt uitbreiden met een 32GB microSD-kaart en een 1.350 mAh accu. Aan de buitenkant vinden we nog een tweede schermpje voor het tonen van de tijd en notificaties.
Ziet er leuk en simpel uit zelfs met toetsen zoals bij de nokia 800 touch die je kunt voelen. Als je net als mij niet veel anders doet dan whatsapp/sms/bellen/maps/calender/buienradar why not? Waarom heb ik android nodig als KaiOS bestaat?
[Reactie gewijzigd door govie op 22 juli 2024 14:37]
Waarom heb je KaiOS nodig als Android bestaat? Oprechte vraag, heb zelf iOS op het moment en hoewel ik het niet geweldig vind heb ik er ook geen 'last' van. Ik zie dat een goedkope Android al minder dan 100 euro kost, dat is goedkoper dan een Nokia 3310 was destijds.
[Reactie gewijzigd door StelioKontos op 22 juli 2024 14:37]
Ik moet eerlijk zijn, ik heb het even in Google moeten gooien. En denk dat dat voor vele Tweakers het geval is. KaiOS is een fork van B2G OS wat voortbouwt op Firefox OS. En als je dan even bedenkt dat aan de ene kant Mozilla er geen toekomst in kon zien en dat aan de andere kant Microsoft, ondanks een miljarden investering ook geen deuk kon maken in het duopolie van Android en iOS dan zie ik niet in welke significante meerwaarde KaiOS ons zal brengen in 2020.
Apart dat techsites het links laten liggen in NL maar door TIME magazine als top100 ontwikkeling wordt gezien, wat ook een westerse website is. Dan wordt het een kip ei verhaal voor Nederland: Wat was er eerder, lage bekendheid KaiOS omdat mensen er niets in zien of de weerzin van Nederlandse techsites om KaiOS te beoordelen? Want die vergelijking met iOS en Androit die mis ik wel in NL. Je hoort mij dus ook niet zeggen dat KaiOS iets is, maar TIME zegt het wel en daarom zou het in ieders geval moeten worden beoordeeld door tweakers of hwi. Informeren is immers een taak van de pers, zelfs al kan je geen betalende sponsors vinden voor je inzet. Die minnetjes die wil ik graag Zolang de boodschap richting Tweakers/hwi HQ maar overkomt.
[Reactie gewijzigd door govie op 22 juli 2024 14:37]
Ik vind het wel typisch dat KaiOS telefoons niet genoemd worden. KaiOS is een top100 technologie bij TIME magazine maar HWI en Tweakers laten het links liggen.
Top100, dat zijn er nog al wat. Dan moet je vullen en dan komen zulke marginale zaken er automatisch ook bij en als ik even kort op de Time website kijk krijg ik dat ook bevestigd.
Zaken als Makeup en verwarmde scheermesjes zie ik bijvoorbeeld ook in die zelfde top100 staan. Niet echt iets om je punt mee te maken als je het mij zou vragen.
Ik zie nog niet echt veel potentie in 5G. Leuk dat het stabieler zou gaan worden om meerdere mensen sneller internet te geven. Maar hoe ik het hier lees is het meer een gimmick dan een have.
enige verbetering in de telefoonwereld vind ik zelf de accuduur, betere camera's en schermen. Vouwbare telefoons? totaal onnodig en vooral dom! Twee schermen? Koop een tablet! Ik vind dat er nu te veel wordt geinvesteerd in onnodige dingen wat alleen maar onhandigheden bied
Heel simpel gezegd, een AI in de cloud. Omdat de AI in de cloud dan met een lagere latency en met meer hoeveelheid data kan werken, helpt dit ontzettend voor de toepassingen. Voor je het weet heb je alleen een apparaat wat helemaal niets op het apparaat zelf doet. Alle zware dingen worden direct in de cloud gedaan, dit zorgt voor een ontzettende vermindering in batterij consumptie van apparaten die werken met veel data en AI.
Tevens is 5G ook handig voor dingen als een zelf rijdende auto, ook daarin wordt alle zware processing in de cloud gedaan en is de auto niets meer dan een doorgeefluik.
Nog simpeler gezegd: een verbinding met minder latency en meer snelheid helpt praten met de cloud.
Wat ik persoonlijk mis, te weinig telefoons met een kleinere scherm. Ze worden steeds groter. Ik heb zelf een XZ2 Compact. Ook ben ik een beetje retro, en vind de schuif telefoons, en die met een klep leuk. Waarom niet die verder ontwikkelen met een 2e scherm, waar die 2e is een touchscreen voor de toetsenbord.
Kleinere schermen zou ik ook weer een fijne trend vinden. Een fabrikant kan wel zeggen "mensen willen grotere schermen," maar als dat het enige is wat je maakt en promoot, is dat uiteraard ook het enige wat mensen kopen. Er is zeker een markt voor goede compacte telefoons. Ik hoor er om mij heen ook steeds meer vraag naar, juist ook door de full body schermen, die het in theorie mogelijk maken om meer scherm in een kleiner apparaat te stoppen (en niet simpelweg het scherm langer maken, dat is onhandig).
En mijn persoonlijke wens voor 2020: geen edge displays meer.
[Reactie gewijzigd door vickypollard op 22 juli 2024 14:37]