Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

F(x)tec Pro1 Preview

Fysiek toetsenbord en ontgrendelde bootloader

06-09-2019 • 14:00

119 Linkedin Google+

Preview

In het huidige smartphonelandschap kom je niet dagelijks een smartphone tegen die werkelijk opvalt. Natuurlijk vernieuwen fabrikanten nog regelmatig, waarbij de camera de laatste jaren steeds meer centraal staat, maar het uiterlijk van telefoons wordt steeds meer hetzelfde. Over wat een smartphone eigenlijk is, lijken fabrikanten dan ook in grote lijnen overeenstemming te hebben bereikt, als we het tenminste niet over telefoons met vouwbare schermen hebben.

Ontwerpen uit het verleden, zoals clamshell-telefoons of telefoons met een sliding keyboard, zien we vrijwel nooit meer. Toch komt er eens in de zoveel tijd een fabrikant langs die het anders wil aanpakken. In dit geval is dat de Britse start-up F(x)tec, die nu wél met een smartphone met uitschuifbaar toetsenbord op de proppen komt. Waar komt deze fabrikant opeens vandaan? Als toetsenbordliefhebber zou je hem kunnen kennen van de nieuwsberichten over de Moto Z Keyboard Mod, die uiteindelijk niet op de markt kwam door gebrek aan interesse van verkoopkanalen en een gebrek aan Motorola Moto Z- telefoonbezitters.

Wat het bedrijf nu heeft gedaan, is interessanter. De Pro1 is namelijk een geheel op zichzelf staande Android-smartphone met uitschuifbaar toetsenbord en je kunt er andere besturingssystemen opzetten, want de bootloader is standaard ontgrendeld. Hij werd al getoond op het MWC, maar zat destijds nog vol met bugs. Die zijn nu als het goed is grotendeels opgelost. We kregen de Pro1 in Berlijn in handen en hebben er een tijdje mee gespeeld.

Uitklappen maar

Het interessantste aan de Pro1 is natuurlijk het fysieke toetsenbord. Dit verschijnt als je de telefoon in landschapsmodus vasthoudt en aan de zijkant tegen het scherm aanduwt. Het scherm klapt dan omhoog in een hoek van 155 graden en dat is wat ons betreft een prima hoek. We hebben ook weleens gezien dat het scherm wat meer rechtop staat en dat is niet handig, aangezien je op een klein toetsenbord in principe met je duimen tikt. In die situatie en bij een natuurlijke houding, kijk je van boven op het toestel.

De klap waarmee het scherm tot stilstand komt als het uitklapt, is vrij hard en doet denken aan slidertelefoons van vroeger. Er is geen remmend mechanisme ingebouwd, zoals bij je keukenkastjes waarschijnlijk het geval is. Toch hebben we ook niet direct het gevoel dat het scherm spontaan op een dag uit elkaar springt bij het uitklappen. Het mechanisme waarmee het toetsenbord vastzit en openklapt, voelt redelijk stevig aan, al is de platte kabel die het toetsenbord met het scherm verbindt, vermoedelijk een zwakke plek. Een mechanisme als dit blijft echter bevattelijk voor schade. Dat geldt eigenlijk voor alle bewegende onderdelen van een telefoon.

Ook kan er natuurlijk vuil en zand tussenkomen. De Pro1 heeft ook geen ip-rating, dus voorzichtigheid is geboden. De toestellen die wij vasthadden, waren niet de exacte versies zoals ze verkocht gaan worden, er zaten nog wat kiertjes die er niet lijken te horen, en ze kraakten hier en daar. Bij een review zullen we dit natuurlijk verder onder de loep nemen.

Het toetsenbord zelf is in verhouding vrij breed en heeft vijf rijen onder elkaar met samen 66 toetsen. Het is dan ook tamelijk compleet en typt vooral lekker. De knoppen hebben genoeg travel en klikken voldoende, zodat je weet wanneer je een toets hebt ingedrukt. Ook als je ze zachtjes indrukt, verschijnt het symbool keurig op het scherm. Het is wel even wennen dat het toetsenbord zo breed is, waarbij je je duimen flink moet strekken om alles te kunnen bereiken.

Als je de telefoon weer inklapt, heb je logischerwijs door het toetsenbord een dikkere telefoon in handen dan de gemiddelde smartphone anno 2019. Toch voelt hij niet aan als een enorm grote telefoon, wellicht ook omdat we inmiddels langere toestellen gewend zijn. Wel moet je er rekening mee houden dat er wat meer volume in je broekzak zit. We zijn in elk geval blij dat het toestel niet al te zwaar aanvoelt, al weten we niet hoe zwaar het precies is, omdat de fabrikant dit niet opgeeft.

Softwareaanpassingen

In de software kun je aangeven of de toetsenbordverlichting aan of uit moet. Ook kun je zelf snelkoppelingen aanmaken, zodat je, als je niet aan het typen bent, met de 'w' bijvoorbeeld WhatsApp kunt starten. Ook ctrl+c en ctrl+v werken om te kopiëren en te plakken. Iets wat het voor F(x)tec lastig maakte om de Pro1 naar wens te laten functioneren, is dat veel Android-apps het beste of zelfs alleen maar werken in portretmodus, dus rechtopstaand. De fabrikant heeft bij de ontwikkelaars van de populairste Android-apps ondersteuning voor liggende modi aangevraagd.

Feit blijft echter dat apps ontworpen zijn om veel gui-elementen in de hoogte te hebben en dan vallen ze al snel van je scherm af als je het toetsenbord hebt uitgeschoven. Gelukkig heb je geen virtueel toetsenbord op het scherm, dus dat scheelt. Een app als Instagram werkt overigens in het geheel niet in liggende stand, dus die moet je gewoon rechtop gebruiken, zonder fysiek toetsenbord.

Het wisselen tussen apps is ook even wennen met het toetsenbord uitgeklapt. De thuisknop kun je bij Android Pie opzij of omhoog schuiven om naar de multitaskmodus te gaan en door je geopende apps te scrollen. Dat doe je nu aan de zijkant van het scherm, omdat de knop daar staat. De reden ervoor is dat er in landschapsmodus niet zoveel ruimte in de hoogte is. We denken wel dat dit zal wennen.

De software was bij de hands-onsessie zeker niet van alle bugs verlost. Zo reageerde het toestel soms even niet als we een app wilde starten en werkte de splitscreenmodus niet naar behoren. Die modus kan natuurlijk wel handig zijn op een toestel waarbij geen toetsenbord op het scherm hoeft te staan. De camera-app was was helaas ook nog niet af. Toch verzekerden de mensen van F(x)tec ons dat de telefoons bijna klaar zijn om te worden geleverd: half september voor wie hem in preorder heeft besteld. Hopelijk hebben we tussen het smartphonegeweld van het najaar door ook tijd om de Pro1 uitgebreid te reviewen, zodat we een goed oordeel kunnen vellen.

Een interessante feature van de Pro1 is verder dat de bootloader standaard ontgrendeld is. Dat betekent dat je vrij eenvoudig andere besturingssystemen op het toestel kunt zetten. Neem bijvoorbeeld Sailfish OS, of de Android-distributie Lineage OS. Veel meer kunnen we hier niet over zeggen, aangezien we tijdens het uurtje hands-on geen besturingssystemen hebben kunnen installeren, maar dit is natuurlijk erg fijn als je je smartphone graag tweakt en naar eigen wens inricht.

Oude soc, verder prima specs

Wat de andere aspecten van deze telefoon betreft, valt op dat er een twee jaar oude high-end Qualcomm-soc in het toestel zit. Dat is de Snapdragon 835. De reden hiervoor is volgens de fabrikant allereerst dat het lastig is om als klein bedrijf aan de nieuwste soc te komen. Qualcomm doet liever zaken met grote fabrikanten. Mede daardoor zou het ontzettend prijzig zijn om wel de nieuwste soc in het toestel te stoppen, dus om de Pro1 betaalbaar te houden, is gekozen voor de Snapdragon 835.

Als het de Snapdragon 845 zou zijn, zouden we meer geneigd zijn om dit te vergeven, maar twee jaar is oud in soc-land. We hadden niets te klagen over de snelheid van het toestel, want schakelen tussen apps ging snel en apps starten ook. Toch zal de soc eerder traag worden met de komst van zwaardere apps en en Android-versies. Vervelender is dat de fabrikant afhankelijk is van Qualcomm om lang genoeg ondersteuning te bieden voor de soc, zodat F(x)tec Android-upgrades kan maken. Het wordt namelijk een erg lastig verhaal als de ondersteuning van Qualcomm stopt. Ook garandeert de fabrikant slechts beveiligingsupdates gedurende twaalf maanden. Er werd wel gezegd dat het zeer waarschijnlijk langer zal zijn, maar als dit het is, dan is het wel erg kort. Het is dus maar goed dat je er een ander besturingssysteem op kunt zetten.

Het scherm is zes inch groot en heeft een schermverhouding van 18:9. De randen lopen af en het is een oledscherm van het Chinese BOE Display, dat bijvoorbeeld ook het scherm van de Huawei Mate X maakt. Op het eerste gezicht ziet het er goed uit. De kijkhoeken zijn prima en de maximale helderheid lijkt ook in orde, want we konden het scherm buiten in de zon gewoon aflezen.

Dan zijn er nog de overige specificaties, die alleszins prima zijn. Hij heeft 128GB ufs 2.1-opslag, 6GB werkgeheugen, 3200mAh accucapaciteit, Quick Charge 3.0, nfc, bluetooth 5 en dualsimfunctionaliteit. De opslag is uitbreidbaar met een micro-sd-kaart. Gelukkig is ook de 3,5mm-poort aanwezig en heeft hij stereoluidsprekers. Ook wat camera betreft zijn de specificaties te pruimen. De Sony IMX363-camerasensor zit ook in de Pixel 3a. Hij heeft 1,4 micron grote pixels en een lensopening van f/1.8. Het is niet te verwachten dat F(x)tec er hetzelfde mee kan als Google en we verwachten dan ook geen geweldige foto's met een dergelijk klein softwareteam, maar wie weet worden we verrast. De fysieke sluiterknop, zoals Sony Xperia-telefoons die ook hebben, is in elk geval fijn, ook om de camera-app mee te starten.

De vingerafdrukscanner zit wat ver naar onderen als je de telefoon rechtop vasthebt, maar je hoeft je duim niet onnatuurlijk te buigen om erbij te kunnen, dus daar komen we wel overheen. De scanner is niet de allersnelste die we kennen, maar nog altijd wat sneller dan de meeste scanners die achter het scherm zitten.

Tot slot

De F(x)tec Pro1 is weer eens wat anders, maar dat alleen geeft dit toestel nog geen bestaansrecht. We weten echter dat er nog steeds mensen zijn die graag een fysiek toetsenbord tot hun beschikking hebben op hun smartphone. Bovendien biedt dit toestel je vooral keuze. Je kunt namelijk ook gewoon een virtueel toetsenbord gebruiken natuurlijk en in sommige situaties het fysieke. Ook kun je door de ontgrendelde bootloader eenvoudig andere besturingssystemen installeren en dat is eveneens verfrissend in een tijd waarin steeds meer fabrikanten steeds minder toelaten. Van vrije keuze worden wij doorgaans blij.

Waar we minder enthousiast van worden, is de twee jaar oude soc. Doordat hij trager is dan een nieuwere high-end soc, maar vooral door de beperkte Android-ondersteuning die dit met zich mee kan brengen. De prijs van de Pro1 is met 650 euro zeker niet gering, maar we weten dat het kostbaar is om een telefoon met fysiek toetsenbord te ontwerpen en deze ook daadwerkelijk te bouwen. F(x)tec koos ervoor om daarom een relatief goedkope, oudere soc in te bouwen. Het is de vraag of dat een goede keuze is, maar de andere specificaties zijn wel weer prima. De Pro1 blijft hoe dan ook een nichesmartphone, maar dat weten de makers ook. Met dat gegeven worden we blij van deze telefoon en geloven we dat een relatief kleine groep mensen er erg gelukkig mee kan worden.

Reacties (119)

Wijzig sortering
Mooi apparaat! Ben erg benieuwd hoe de release versie is.

Hopelijk hebben we tussen het smartphonegeweld van het najaar door ook tijd om de Pro1 uitgebreid te reviewen, zodat we een goed oordeel kunnen vellen.

Mag toch hopen van wel want of het nou een succes wordt of niet, dit is een veel interessanter apparaat dan de zoveelste Galaxy S-whatever.
Compleet mee eens. Het is alweer wat jaartjes geleden dat ik de Nokia N900 heb mogen gebruiken. Dat was de fijnste telefoon die ik ooit heb gehad. Het uitschuifbare toetsenbord is een verademing qua typen, veel nauwkeuriger, zelfs na jaren onscreen toetsenborden te hebben moeten gebruiken.
Daarnaast had de Nokia N900 Maemo, het besturingssysteem van Nokia wat destijds beter was dan Android.

Ik hoop écht heel erg dat Sailfish hier (fatsoenlijk) zijn OS voor gaat ontwikkelen. Jolla heeft voor meerdere modellen Sailfish uitgebracht, maar met wisselend succes. De betaalde supported versie ondersteunt Android apps, een must voor acceptatie. Daarnaast miste er bij enkele toestellen basic functionaliteit in het begin zoals het kunnen gebruiken van de vingerafdrukscanner.
Hopelijk leren ze van hun fouten en brengen ze een goed ondersteunde versie van Sailfish hiervoor uit.
Sailfish is een betere optie dan Android of iOS. Android betekent weg privacy, iOS betekent dat je je hardware duur betaalt en je nog (flink) meer betaalt omdat je extra geheugen bij moet kopen en/of draadloze dopjes. Apple flikt dat al >10 jaar en zal dat blijven doen.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 7 september 2019 01:07]

Ik heb zelf een Nokia N97 gehad, die had bijna zelfde schanier zoals deze Pro 1. Bij uitschuiven gaat de beeldscherm schuin omhoog.

De N97 was in die tijd op zich een luxe uitziende toestel, alleen na een jaar (normaal gebruik) gaf de beeldscherm gewoon geen beeld meer. In de schanier zit ook de connector van de beeldscherm, en die kan blijkbaar ook slijten. Doe mij toch maar een toestel zonder schuifmechanisme, die houden iig. langer vol dan met.
Leuk weetje: op dit project zat ook de engineer die oa verantwoordelijk was voor de n97 en e7.
Heb zelf ook nog een Nokia N900 liggen. Sinds de WhatsApp port stopte met werken ben ik toch maar overgestapt. Ik wacht op een opvolger.
Het ontbreken van vingerafdrukscannerondersteuning ligt vaak aan de fabrikant die weigert om hem vrij te geven voor andere dan een locked android.
Sailfish zou leuk zijn, die afsplitsing van firefoxOS dat op veel nokia's draait lijkt me anders ook een prima idee, bouw een zooi extra apps die wat meer rekenkracht gebruiken en goed aangepaste UI's hebben en je hebt een behoorlijk snelle 'feature phone / comunicator' vooral zaken als allerhande (beveiligde) comunicatie-tools, editors etc zouden superhandig zijn. Die cpu is inderdaad oud maar als er een geheel eigen OS-port op draait kun je wellicht een hoop dingen nog backporten om langer dan een jaar updates en fixes te garanderen zonder daadwerkelijk van versie te veranderen.

Voor android apps wellicht niet te doen maar en goede privacy-phone zou je hiermee wellicht wel kunnen maken.

waar ik wel behoorlijke problemen mee heb is de prijs.

ruim 650 euro voor een toestel van 2jaar geleden, om je een idee te geven de pocophone F1 is half zo duur en bevat op veel punten vergelijkbare hardware, ik denk dat het goedkoper is om zelf een hardwaremod te ontwikkelen en te knuffelen voor die phone om uiteindelijk tot hetzelfde te komen.
want dit is toch net iets TE gortig, vooral als je dan ook zelf aan de slag moet om er een solide os voor te (modden) ontwikkelen.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 7 september 2019 18:46]

Wow Psion is back :) O toch niet ,maar wel een gaf ding.
Het is idd een erg mooi apparaat. Ik zou het zelfs nog als een alternatief voor mijn Note 8 gaan zien.
Een pennetje is leuk en soms is het erg makkelijk om notities te maken toch is het ook in veel gevallen dat nog makkelijker om gewoon een foto te maken.
Voor veel andere zaken gebruik ik het eigenlijk niet. Een update naar een Note 10+ is dus wel een twijfelgevalletje. Heb de nieuwe Note gezien en het is idd een eerste keer WOW. Alleen vraag ik me (nu) af hoe lang het een WOW blijft en ik weer verder ga met de orde van de dag om mijn bankrekening aan te vullen van die plundering.

Wat dat betreft zou ik een toetsenbord wel lekker vinden. Ik ben niet meer de jongste en kom ook niet uit de generatie van de vingervlugge (SMS) berichtjes zoals ik de jeugd nu zie doen. Dat maakt het dat ik soms voor antwoorden van v.n e-mails wel wacht tot een desktop.

En als laatste begin ik me steeds meer te ergeren aan al de Samsung troep op mijn Note 8. Soms heb ik zelfs het idee dat ik dingen door mijn strot geduwd krijg waar ik helemaal niet op zit te wachten. Een "Samsung Experience service" f&#^#% op !, al haal ik ze eraf via de app machtigingen, nog komen ze terug en dat met een hongerige permissie Samsung app store.

Verder geen klachten over de note 8 maar het gaat enorm irriteren.

Anyway sorry voor de proza... mooie telefoon. Als alles een beetje werkt dan spendeer ik er graag de 650 aan.

(edit : Heb er maar 1 besteld :D)

[Reactie gewijzigd door F-I-X op 7 september 2019 00:51]

Krijg je een met qwerty of qwertz keyboard ? Zag er raar uit in de video
Heb de Qwerty... was ook een Qwertz versie als zijnde "enkel voor Europa" maar nee doe mij de US versie maar :)
Mij doet het denken aan de Xperia X1, de eerste smartphone van Sony Ericsson. Wat een drama was dat. Ik krijg nog tranen als ik eraan denk, met z'n windows mobile 6.1 ;(
Ik kocht in 2005 een HTC Wizard (onder de naam Qtek 9100). Die draaide Windows Mobile 5 en heb ik uiteindelijk nog op 6.5 gehad. Dankzij XDA Developers uiteraard. Die site is immers ontstaan vanuit WM custom roms en die Microsoft gelukkig gedoogde. Ik was maar wat blij met dat toestel, al was het maar omdat er niks anders was met die mogelijkheden.

Toen de Moto mod keyboard voorbij kwam, heb ik dan ook meteen gedoneerd. Dat werd uiteindelijk helaas niks vanwege moeilijk te leveren onderdelen. Maar ik heb nooit mijn geld teruggevraagd en ben uiteindelijk doorgerold naar deze Fxtec van dezelfde makers. Als het goed is, zit ik bij de eerste batch verzendingen binnenkort. Ik kan niet wachten om geen 100 typfouten meer te maken in het gemiddelde bericht. :P
Geweldig toestel, op wat productie fouten na. Maar wat software betreft echt een ramp. Volgens mij kwam de X1 uit ten tijde van de iPhone 1G en dat was echt een wereld van verschil in het nadeel van de X1.
Achja, een iPhone kon toen nog niet eens tekst kopiëren en plakken :+
Of de Psion toestellen van vroeger.
Ik had in de tijd van de eerste Iphone de HTC Tytn II, met toetsenbord, 3G, multi-tasking, Google Maps, enz. Het was weliswaar Windows Mobile, maar met wat programma'tjes en aanpassingen werkte het best lekker, vooral het toetsenbord werkte echt heel fijn. Heet heeft vele jaren goed gewerkt ondanks vuil en stof. Dus ik vind deze nieuwe telefoon wel het overwegen waard!

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 6 september 2019 20:09]

Toetsenbord was anders bagger. Ik kwam van de Qtek 9100 en die had een heerlijk toetsenbord. Die van de X1 voelde altijd zeer matig en typte niet lekker.
Ik heb er veel plezier aanbeleefd. 640×480 scherm was toen toch wel heel mooi met de bewegende visjes op het scherm.
840 breed was het scherm zelfs. Het was de mooiste WM interface toendertijd, maar dat was natuurlijk weer een slap aftreksel van Android en Iphone uit die tijd. Niet raar met een resitive scherm dat eigenlijk niet voor vingers is bedoeld.
Inderdaad, lekker zorgeloos pielen met de stylus. Zorgeloos omdat patches en updates zeldzaam waren, behalve bij Nokia dan.
En daarom was het de moeite om custom roms te installeren. Ik heb een Toshiba G900 gehad met hetzelfde scherm als de Sony, maar een beroerde UI. Ik heb daar toen allemaal Sony elementen op geïnstalleerd, wat natuurlijk net niet soepel werkte. Dat was wel een van de eerst retina telefoons met een hogere ppi dan de iPhone /ipad die die term introduceerde
Die Toshiba heb ik nooit gezien in NL. Mijn eerste ervaring, afgezien van de communicator's van Nokia,
Was toch wel de Nokia 7700/10.
Touchscreen met stylus.
Ik denk ook stiekem dat Apple zijn inspiratie voor de IPhone gepikt heeft van Nokia 7700/10.
De 7710 is overigens nooit een succes geweest. Publiek vond het toestel te groot en te dik.
Achja, Android was er toen ook nog niet, behalve misschien de HTC G1, wat meer aanvoelde als een prototype in mijn ogen (mede door het gebrek aan design).

De Xperia X1 was nog aardig bruikbaar, zeker nadat je hem had voorzien van WM 6.5 . Baal nog steeds van de scheurtjes in het plastic (designfout, werd niet gerepareerd door de unlockte bootloader 8)7 ). Maar voor zijn tijd een geweldig apparaat imho.
Doet mij ook denken aan de Xperia X1, alleen heb ik wel fijne herinnering aan dat toestel. Prachtig scherm, niet te groot, fijn toetsenbord en een aantal uitstekende custom ROMs met WM6.5 en TouchFlo-skin. Als deze f(x)tec mij datzelfde gevoel kan bezorgen, wil ik 'm nog overwegen (als is hij wel stevig aan de prijs als een smartphone voor 'erbij').
Betwijfel het of dit echt een succes gaat worden. Helemaal omdat apps tegenwoordig hier geen rekening meer mee houden. Toetsenbord heeft in ieder geval geen handige indeling zoals wij die gebruiken. (Ik bedoel hier mee dat de brackets en slash niet op de juiste plek zitten)

Beetje Too little too late

[Reactie gewijzigd door GrooV op 6 september 2019 14:44]

Dit is natuurlijk ook meer voor een niche publiek. Ik vind het schermtoetsenbord ook nog steeds een waardeloze oplossing. Veel liever een fysieke waarbij ik niet de helft van het scherm kwijt ben als ik wil typen (vooral in bepaalde games zoals WoT Blitz erg onhandig). Vind fysiek ook nog steeds veel preciezer.

Persoonlijk denk ik dat deze phone valt of staat met de support die ze geven. Als je na een jaar al geen updates meer krijgt dan verwacht ik dat dit de eerste en laatste telefoon is van deze fabrikant waar we wat van gaan horen.

Vind het persoonlijk wel mooi om weer eens wat anders te zien dan de zoveelste standaard glazen rechthoek zonder noemenswaardige unique selling points.
Ik ben eigenlijk benieuwd hoe fijn de toetsenborden werken op de Blackberry's, waarbij je je scherm normaal houdt en het toetsenbord onderaan zit. Zijn de toetsen dan te klein, of werkt het fijn? Voordeel is dat je je telefoon nooit hoeft te draaien.
Ik heb de PRIV gehad. Het is te doen, maar wel wat krap. In praktijk gebruikte ik het niet vaak genoeg daardoor. Soms voor een wat langer bericht. Ik moet zeggen dat het mechanisme wel echt top was. Ding zat solide in elkaar.

Ik zie net wat de KEY3 zou moeten worden: ziet er leuk uit, maar dat is een ergonomische hel.

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 6 september 2019 18:33]

Hmm waarom gebruikte je het niet vaak genoeg? Omdat het eigenlijk onhandiger was dan het schermtoetsenbord?

Omdat de Key 3 het toetsenbord helemaal tot de onderrand heeft?
Het was net niet lekker genoeg om handiger te zijn dan onscreen. Nodigt niet echt uit om het te gebruiken.

De KEY3 zit én helemaal tot de onderkant én is ontzettend smal zo te zien. Het toetsenbord zit dus erg laag en je moet je duimen denk ik op een heel oncomfortabele manier houden om te kunnen typen...
Hmm ok klinkt niet zo handig, helaas.
@Cerberus_tm @vickypollard Over welke Key3 hebben jullie het? Er was ooit een "leak" dat nooit uit is gekomen. Dacht ff ik heb iets gemist, maar jullie hebben me blij gemaakt met een dooie mus :(
Daarom zei ik ook "zou moeten worden". Ik kwam het toevallig tegen omdat ik benieuwd was naar het recentste toestel. Geen idee wat de status ervan is.
ah oke, nee zijn berichten uit 2018 en het is bijna 2020, dus zal nu wel compleet wat anders zijn.
Ik heb de Keyone en die bevalt met mijn grote klauwen zeer goed!
Ik vind de fysieke toetsen een verademing in vergelijking met de onscreen toetsenborden.
Nu maakt de oriëntatie mij niet uit want speel geen spelletjes en kijk geen Netflix op mijn telefoon.
Voor iemand die dat wel veel doet, die neemt denk ik geen BlackBerry.

De pro1 lijkt een mooie tussen weg te worden. :)
Goed om te weten. Ik neem aan dat je met twee handen moet tikken, omdat je anders niet goed bij de overkant kan? Dus wanneer je met één hand tikt, gebruik je zeker het schermtoetsenbord?
Nee ik gebruik bijna nooit 1 hand en nooit het onscreen toetsenbord.
Ik kan met moeite en concentratie met 1 hand langzaam typen.
Maar ik ben de telefoon ook al 2 jaar gewend. ;)

Voor mij was de geekfactor, accu en toetsenbord de reden om de telefoon te nemen.
O.k. begrijpelijk! Ik tik alles met één hand (op mijn telefoon dan). Ik Swype.
Ik ben eigenlijk benieuwd hoe fijn de toetsenborden werken op de Blackberry's, waarbij je je scherm normaal houdt en het toetsenbord onderaan zit. Zijn de toetsen dan te klein, of werkt het fijn? Voordeel is dat je je telefoon nooit hoeft te draaien.
Ik heb een KEY2. En grote handen.

Het werkt prima om te typen (oneindig veel beter dan een virtueel keyboard), maar niet zo goed als een horizontaal fysiek toetsenboard. Ik had ooit een HTC met horizontaal toestenbord en dat lag toch een stuk beter in de hand. De KEY2 valt tijdens het typen soms wel uit de hand. Maar typen op een scherm zonder fysiek toetsenbord op een telefoon zonder bezels kan ik me niet eens voorstellen. Ik zou helemaal door het lint gaan iig. :P

De KEY3 wordt gegarandeerd een hel als de bezels daadwerkelijk zo dun zijn als de uitgelekte illustraties doen geloven. Ik heb de obsessie met dunne bezels nooit begrepen...

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 7 september 2019 09:24]

Ik heb meerdere Blackberry's gehad en ja, de toetsen waren klein maar zaten wel op de juiste plek en gaven een prima feedback. Wat dat betreft viel mijn eerste Iphone ( 3G) nogal tegen. Logisch want die had een schermtoetsenbord, net als mijn opvolgende smartphones.
In het rariteitenkabinet overigens nog steeds een Nokia 9210i . Gebruik hem uiteraard niet meer maar het ding tikte in de actieve tijd hele lappen tekst in minder dan geen tijd.. Simpelweg dankzij het fysieke toetsenbordje.
Mijn oude Tytn II ook! Ook erg fijn was dat je blond kon tikken.
Hoe ziet dat er uit? Blond tikken?:-)
Haha, oeps, blind! Je kon over straat lopen en recht vooruit kijken terwijl je aan het tikken was. Dat kan nauwelijks met een schermtoetsenbord.
Op de nokia's werkte het super. Type er sneller op en zonder fouten dan op ren scherm. De e72 en e6 hadden licht afgeronde toetsen.
Goed om te weten! ik twijfel nog erg, sommigen vinden het fijn tikken, anderen weer niet...
Ik gebruik de priv nog steeds en typ nooit op het onscreen toetsenbord. Al de extra gestures die toetsenbord ondersteunt zijn gewoon te fijn. Met browsen werkt het als een trackpad voor scrollen.
O, ja, die schuift verticaal! Ziet er wel fijn uit. Kun je makkelijk tikken met één hand? Ik doe dat namelijk altijd.
Hmm nee hij typt het fijnst met 2 handen. Veelal voor alt+ en shift+ toets
Hmm OK. Dan is dat misschien minder geschikt voor mij.
Werkt super en gebruik nog steeds mijn KEYone en forceer me soms weer om de huawei mate 20 te gebruiken met verschillende toetsenbord apps, maar het is zo veel fijner om een fysiek keyboard te gebruiken. Ik val altijd weer terug na een paar dagen na mijn keyone
Persoonlijk denk ik dat die ondersteuning ook valt of staat met het succes van het toestel (mits Qualcomm ondersteuning blijft bieden).

Vraag is, ga je hem kopen? Want wanneer de enthousiastelingen zoals jij (doelend op het fysieke keyboard) hem slechts mondjesmaat gaan kopen, dan is het snel einde oefening...
Toetsenbord heeft in ieder geval geen handige indeling zoals wij die gebruiken.
Het toetsenbord heeft een US-International layout, exact dezelfde layout als die je op 99% van de toetsenborden in Nederland ziet. Als je in België woont kan ik je opmerking begrijpen, zo niet dan snap ik niet waar je op doelt.
Dit is geen U.S. international keyboard lay-out, brackets en slash zitten rechts van de a-z toetsen bij U.S. international

[Reactie gewijzigd door GrooV op 6 september 2019 14:45]

Niet alsof je alle ruimte hebt om een volledig US int. keyboard erop kwijt te kunnen. Alsnog verder een nette smartphone.
Toetsenbord heeft in ieder geval geen handige indeling zoals wij die gebruiken.
Waar doel je op? Ik zie weinig verschillen met de indeling van het toetsenbord waar ik nu op tik.
Bij ons en bij U.S. international zitten de speciale toetsen zoals de brackets niet op die plek maar rechts

[Reactie gewijzigd door GrooV op 6 september 2019 14:47]

Je weet dat dit geen full size toetsenbord is, toch? ;)
Alle normale toetsen zitten erop, vrijwel op de gelijke plaats, of zo dicht mogelijk daarbij. Voor zo'n mini-toetsenbord vind ik het nog vrij netjes qua lay-out.
Hoezo geen handige indeling?
Hier kan ik stukken beter mee, ssh gebruiken dan de virtuele toetsenborden.
Ik had liever een tweede scherm gezien. Dat zou je eventueel als toetsenbord kunnen gebruiken (met een indeling naar keuze), maar zo nodig ook voor andere dingen. De naad in het midden is dan jammer, maar zeker als je toch met twee verschillende apps bezig bent is dat niet storend.
Betwijfel het of dit echt een succes gaat worden. Helemaal omdat apps tegenwoordig hier geen rekening meer mee houden. Toetsenbord heeft in ieder geval geen handige indeling zoals wij die gebruiken. (Ik bedoel hier mee dat de brackets en slash niet op de juiste plek zitten)

Beetje Too little too late
Blackberry maakt nog gewoon telefoons met fysieke toetsenboarden (KEY1, KEY2 en straks KEY3) en die werken prima. Zeker als je zou kunnen rooten (wat bij Blackberry dus niet kan).

Het enige dat jammer is aan deze telefoons is het OS (de Android 8 verschrikking), maar met rooten moet het beter te maken zijn.

Fysiek keyboard met Android is in elk geval geen probleem. Het enige dat lastig blijkt als ik het filmpje zie is dat sommige apps geen horizontaal scherm ondersteunen. Dat wist ik eerlijk gezegd niet (ik gebruik hem altijd verticaal gelocked). Ook ben ik inmiddels gewend aan swipe gestures (dankzij een app). Ik zal denk ik nooit kunnen wennen aan het idiote "driehoekje, rondje, vierkant" van Android. Staat bij mij uit en gebruik ik dus niet. Dat zou bij de horizontale telefoon wel lastig worden met swipes: je moet dan namelijk vanuit de schermranden naar binnen swipen. Die zitten bij een horizontaal scherm nogal ver weg.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 7 september 2019 09:21]

Dat is de Snapdragon 835. De reden hiervoor is volgens de fabrikant allereerst dat het lastig is om als klein bedrijf aan de nieuwste soc te komen. Qualcomm doet liever zaken met grote fabrikanten. Mede daardoor zou het ontzettend prijzig zijn om wel de nieuwste soc in het toestel te stoppen.
Misschien een stomme vraag, maar waarom hebben ze voor Qualcomm gekozen dan? Huawei en Samsung produceren zelfs ook socs (Kirin en Exynos), volgens mij heeft die van Samsung al eerder in andere producten van een ander merk dan samsung gezeten en doen ze echt niet onder aan Qualcomm. Hadden zie hier niet kunnen kiezen om een nieuwere generatie soc in te bouwen voor dit toestel?

Met de 835 soc is niet veel mis, maar het is toch al 2 jaar uit en qua ondersteuning wordt het waarschijnlijk alleen maar lastiger (fabrikanten kennenden).

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 6 september 2019 14:07]

De ondersteuning voor custom roms zal zeer zeker meegespeeld hebben bij de keuze voor een Qualcomm soc.
Ik weet dat custom Roms nog steeds gebruikt worden, maar is dit al niet minder dan in het verleden?

Vroeger zette je een custom rom op je telefoon omdat, of deze sloom werd,ondersteuning al snel was afgelopen of veel bloatware. Telefoons anno 2017/2018 (top toestellen 2016) zijn al zo goed dat (qua ondersteuning etc en software) je eigenlijk geen custom rom meer nodig hebt (spreek in iedergeval voor mijzelf).
Custom Roms zijn leuk, maar qua optimalisatie blijft het altijd minder dan de originele Rom (accu duur, camera etc).
Camera moet ik je gelijk geven (alhoewel je met een rooted custom rom de mogelijkheid hebt om Gcam te draaien), accuduur daarentegen gaat met sprongen vooruit wanneer je een rom gebruikt zonder Google services.
Mijn Mi5 bijvoorbeeld is volgens Xiaomi al e.o.l. maar LineageOS zorgt ervoor dat dit toestel met Qualcomm Snapdragon 820 soc nog gewoon veilig en bruikbaar blijft.
De reden voor mij om LineageOS te flashen was vooral om te ontgooglen, in het dagelijks gebruik voldoet Miui, en dan vooral de cusom rom van xiaomi.eu, gewoon prima al zit daar bij die .eu variant gewoon Google ingebakken.
Alle lof voor de ontwikkelaars van custom software, zij zorgen ervoor dat de hoeveelheid e-waste beperkter blijft dan wanneer je het alleen aan de fabrikanten over zou laten.
Ik heb er een verse accu ingefrot en zie voorlopig nog geen reden om een andere telefoon aan te schaffen.
De doorsnee support termijn is wel minder slecht vergeleken met het verleden, maar dat betekent niet vanzelf dat het nu ook goed is IMO.
Gaat je telefoon snel stuk, of geef/verkoop je m voor die tijd aan iemand anders, dan heb je daar zelf natuurlijk weinig last van (behalve lage restwaarde bij verkoop).
Maar goed, ikzelf ben dan precies die "iemand anders", en doe tot nu toe >7 jaar met telefoons, dan merk je wel dat die support termijn te kort is (tenzij je geen probleem hebt met goeie hardware weggooien, of rondlopen met known security issues).
Dan zijn custom roms zeker niet ideaal (believe me I know), maar vaak wel beter dan een unsupported stock rom.
Gebruik zelf nu ruim een jaar de Nokia 8. Ook met SD835. Geen enkel probleem met wat dan ook. Inclusief de eventuele games. Ik begrijp dat nieuwe hardware leuk is, maar als je kijkt naar waar dit toestel voor is bedoeld dan is de 835 toch prima??
Sowieso hebben de oudere Kirin en Exynos processoren een flink slechtere battery managment. Het verschil met de Snapdragon is met oudere generaties SoC's behoorlijk groot.
Plus de drivers en ondersteuning zal beter dan bij Qualcomm omdat het een meer voorkomende processor is gok ik.
Dat had gekunt, maar die hebben niet persé een veel betere prijs/kwaliteit verhouding natuurlijk.
Ik gekun
Jij gekunt
Wij gekunnen

Maar ja, mij taalkunde is verre van perfect. Schrijf het ook zelden buiten snelle chats met familie en oude familie. Dus mijn excuses voor de foutjes hier en daar.

Niet dat uw interpunctie aan enige regels voldoet. Het hadden drie puntjes moeten zijn met een spatie ervoor ;)

Ook nog iets inhoudelijks te vermelden of gaan we gezamelijk voor de -1?
Dit toestel heeft meer weg van de N900

EDIT: Of nog beter! De Droid 4!!

[Reactie gewijzigd door Noedell op 6 september 2019 14:11]

Ah, de N900.. Het beste toestel qua toetsenbord wat ik zelf gebruikt heb. Met on screen toetsenborden maak ik veel fouten altijd.. met de N900 nooit!
Ik dacht aan mijn Xperia 1 uit 2008 .
Lijkt me heerlijk zo een fysiek toetsenbord, ik gebruik mijn smartphone alleen nooit in landscape. En ik vrij mij dan ook ook af of er veel mensen zijn die dit wel doen.
Ik gebruik hem niet in landscape omdat mijn toetsenbord dan belachelijk groot is in verhouding met de rest. Je zou een toetsenbord dan naar beneden moeten kunnen trekken... Oh wait... :P
Om deze reden heb ik een BlackBerry Key2
Ik ben benieuwd hoe dit ding zich zich gaat verhouden tot de Cosmo Communicator.

Fun fact, vandaag (Ik neem aan BST, dus tot 01:00 onze tijd maar ik weet dit niet zeker) is de laatst mogelijke dag om die te backen voor de huidige prijs.
Ik heb zelf de Gemini PDA gehad. Wat ik van deze zie is dat hij waarschijnlijk minder goede toetsjes heeft, deze lijken meer van die zwaar soort rekenmachine toetsjes, terwijl de Gemini (en dus de Cosmo Communicator!) een veel serieuzer toetsenbord had (exacte kopie van het Psion Series 5 toetsenbord, alleen de toetsjes hadden wat minder zijwaartse stabiliteit. Tikten echter wel een stuk lichter zelfs dan de Psion 5!).

Ik heb destijds een Nokia Communicator en een HTC Touch Pro 2 gebruikt en die hadden allebei totaal waardeloze toetsjes, zagen er ongeveer net zo uit als dit. Geen travel en zware aanslag zodat je niet goed kan tikken, je moest echt flink met je duimen drukken. Op de Gemini PDA kon je echt met 2 handen typen.

Aan de andere kant heb je hier de keus om hem ook gewoon in portretmode te gebruiken. Bij de Gemini kan dat niet en de Cosmo heeft alleen een klein schermpje aan de buitenkant.

Niettemin heb ik de Gemini weggedaan want ik vond hem veel te groot en zwaar voor een alledaagse telefoon, en onhandig in het gebruik. Veel apps lenen zich totaal niet voor landscape mode. Dat is iets dat dit toestel wél oplost.

Tegenwoordig gebruik ik een Samsung S8 met DeX.. Dat is een fijne tussenoplossing: Niet alleen een toetsenbord maar ook een groot scherm als je het nodig hebt. En toch een handzame telefoon.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 6 september 2019 16:27]

Groot en zwaar is ie zeker, daarom heb ik ook een houten dummy gemaakt en daar een week mee rondgelopen voordat ik hem besteld heb.

Maar het is best te doen.
Ze hebben de prijs van dit toestel net omlaag gehaald, ik keek letterlijk twee dagen terug nog op hun website en toen was het nog €779. Ook de huidige prijs blijft nog best pittig voor de specs, en ik krijg het idee dat ze beter voor een "oude" 16:9 verhouding hadden kunnen kiezen. Maar ik ben benieuwd, wil er wel eens eentje in m'n handen krijgen.
Een adviesprijs is geen daadwerkelijke verkoopprijs he. Ik verwacht dat deze na 3 maanden al voor 500 euro te krijgen is online. Prima prijs voor de helft van geld van een iPhone. ;)
Dat zal best, maar voorlopig is het toestel maar op één manier te koop voor zover ik weet, en is de adviesprijs gewoon de verkoopprijs ;).
Doet me met weemoed terugdenken aan mijn oude vertrouwde HTC Desire Z.
Het typen op een fysiek toetsenbord vind ik nog steeds lekkerder dan op softkeys op een scherm.
Hetzelfde hier. Heb 'm net nog even uit de la gepakt. Sterk spul man, dat Fisherman's Friend 😅
Toen ik de preview foto zag, dacht ik ook een split-second dat het de HTC was :D
Zou wel fijn zijn als dit weer wat vaker gaat voorkomen op nieuwe smartphones.
Desire-Z incarnatie, mooi!
Ik vond een aantal maanden geleden mijn Desire Z, wat een geweldig ding was dat!
Ik heb nu echt iets van: Shut up and take my money!
Maar mijn €200 Redmi Note 5 is ook heel fijn...
Na de Desire Z nog een Motorola Photon Q gekocht. Dat ding was echt geweldig(want stuk sneller dan DZ). Helaas niet waterdicht...

Jammer dat de PRO1 nog relatief high end is, want een Samsung A5 of A50 met toetsenbord voor 350 zou ik direct bestellen.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Smartphones

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True