F(x)tec Pro1 Review

18 januari 2020, laatste update op 18 januari 2020, 2.509 views Rapporteer

Voor de echte QWERTY/QWERTZ fans van fysieke telefoon toetsenborden kan ik dit toestel aanraden. Houdt echter rekening met software welke nog niet af is en dus nog bugs bevat en een suboptimale plaatsing van de fingerprint scanner waardoor deze vaak per ongeluk geactiveerd wordt.

Pluspunten

• Fysiek QWERTY/AZERTY toetsenbord
  • AMOLED display
  • Lange accuduur
  • Handzaam formaat
  • Stevige bouwkwaliteit
  • VOLTE VoWIFI @ Tele2 werkend

Minpunten

• Oude generatie SOC
  • Plaatsing fingerprint scanner
  • Bugs in software
  • Shifted QWERTY Layout
  • Toetsenbord verlichting niet egaal

Mijn onafhankelijke review van de F(x)Tec Pro1

Oef, here we go! Ik schrijf eigenlijk nooit reviews, dus de structuur van deze review kan misschien soms iets rommelig overkomen. Mijn enthousiasme voor dit toestel heeft echter overwonnen en graag deel ik mijn ervaringen na een week dagelijks gebruik van mijn nieuwe daily driver. :9

De geschiedenis van F(x)Tec

F(x)Tec is een nieuwe speler op de markt van mobiele telefoons. Het bedrijf is voorheen ook wel bekend geweest van het fysieke keyboard voor het moto mods platform (Livemorium).

Ik heb deze telefoon gepreorderd op 28 februari 2019 en sinds afgelopen maandag 13/01/20 in ontvangst mogen nemen. Er zijn tijdens de ontwikkeling meerdere problemen geconstateerd bij de productie waardoor F(x)Tec tot op heden slechts een klein deel van de preorders heeft kunnen afhandelen.
Waarom ik heb gekozen voor de F(x)Tec Pro1
Soms surf je over het internet en kom je een stukje nostalgie tegen. De F(x)Tec Pro1 was mijn stukje nostalgie een jaar geleden.
Bij toeval kwam ik dit toestel tegen en direct dagdroomde ik terug naar het moment dat ik de trotste eigenaar was van de HTC TyTN smartphone met Windows Mobile. Het fysieke toetsenbord van deze telefoon bracht warme gevoelens terug.

In de huidige markt is het vinden van een telefoon met een landscape QWERTY toetsenbord een zeldzaamheid geworden. De telefoons die nog rouleren zijn vaak voorzien van oude hardware welke niet meer met de tijd mee kunnen.

F(x)Tec is het eerste merk in lange tijd dat hier verandering in wilde brengen. Met behulp van onder andere een oud ontwerper van Nokia was het concept geboren voor de Pro1.

Mijn nieuwsgierigheid was getriggerd en mijn vorige toestel (Een Sony Xperia XZ2 Compact) wilde ik al vervangen vanwege het kleine schermformaat.
Ik heb de Pro1 gepreorderd en het (lange) wachten was begonnen.
De hard en software
De generatie SOC gekozen door F(x)Tec is al enkele jaren oud. Het was voor F(x)Tec bij de ontwikkeling van het toestel niet haalbaar om een nieuwere generatie SOC hierin te zetten. Dit zou de prijs van het toestel te hoog hebben gemaakt om nog verkoopbaar te houden.

Wat mij direct aansprak was de vrijheid die F(x)Tec de gebruikers geeft. Een unlockable bootloader, makkelijk te rooten en de mogelijkheid voor alternatieve OSen te installeren (Waar as we speak al actief aan ontwikkelt wordt). Op een later tijdstip zal ook Android 10 voor dit toestel verschijnen.

Naast de vrijheid in software heeft F(x)Tec ook aangegeven dat de telefoon gedesigned is met in het achterhoofd de focus op goede repairability. Het toestel zit met schroefjes dichtgemaakt en onderdelen zouden makkelijk te vervangen zijn.
Alle schroefjes zitten netjes verstopt achter "stickers" welke met een kleine schroevendraaier weggehaald kunnen worden.

Uiteraard heeft dit design ook een trade-off. Vanwege het fysieke toetsenbord en de manier dat het toestel dichtgemaakt is. Is het niet mogelijk om dit toestel waterproof te maken. Zwemmen zit er dus slechts 1-malig in met deze telefoon.
Het display
De Pro1 is uitgerust met een 2160x1080 FHD+ AMOLED scherm. De zwartwaarden van het toestel zijn hierdoor erg goed.

Bij mijn toestel was vanuit F(x)Tec een gratis screen protector meegeleverd. Deze heb ik op het scherm aangebracht en hecht hier stevig op aan.

Dankzij de omvang van het scherm is Landscape mode in combinatie met de splitscreen functie van android zeer fijn te gebruiken. In de trein naar werk maak ik veel gebruik van deze feature. Ik kan hierdoor appen met vrienden en collega's terwijl ik een film kijk zonder telkens deze te moeten pauzeren als ik een bericht ontvang.

Ik kon ik het niet laten om met mijn microscoop lens in de hand enkele closeups te maken van het scherm en de orientatie van de AMOLED pixels.
Als eerste een shot waar de overgang van witwaarde naar zwartwaarde zichtbaar is:

Als we de letter W van Tweakers bekijken op de rode achtergrond (ja het plaatje is op zijn kop genomen :+ ) is hier ook goed te zien hoe de individueele pixels hun werk doen:

Er is gekozen voor een display met Pentile RGB layout.
Het toetsenbord
Het belangrijkste punt aan het toestel is het fysieke toetsenbord. De afwerking van het toetsenbord is strak en er is duidelijk zorg in de bouwkwaliteit gestoken.

Als ik het typen op dit toetsenbord vergelijk met mijn oude HTC TyTN 1 vindt ik de HTC aanslag fijner. De toetsen van de Pro1 hebben niet het "klik" gevoel bij het indrukken zoals de TyTN dit had. Of dit een nadeel is ligt geheel in je eigen oordeel. Na een tijdje typen went deze aanslag wel.

De telefoon is te krijgen in shifted QWERTY en QWERTZ. Ik heb het QWERTY exemplaar en merk dat ik liever een non shifted variant gehad had.
Bij shifted QWERTY zit er voor de QAZ rij een rij met symbolen, hierdoor is het toetsenbord niet gelijk aan een standaard toetsenbord, de numeriek toetsen boven de letters lopen 1 nummer "verkeerd". Dus ipv 1qaz 2wsx etc. is de layout 2qaz 3wsx.

Als ik opnieuw de keuze zou maken tussen de toetsenborden zou ik waarschijnlijk kiezen voor een QWERTZ toetsenbord en in de software deze als QWERTY configureren.

Een minpunt is de verlichting van het toetsenbord. Het toetsenbord is niet egaal verlicht en dit is erg jammer, mede omdat de verdere afwerking zo goed is. Het probleem met de verlichting is niet uniek voor mijn exemplaar. Op het community forum van F(x)Tec is hier al vaker een opmerking over gemaakt.

In de foto is goed terug te zien dan het rechterdeel van het toetsenbord een stuk donkerder is
Kwa helderheid is het toetsenbord een aangenaam niveau. Deze helderheid is verder ook niet aan te passen.
Software
Het toestel is op dit moment voorzien van een bijna Stock Android 9. In het instellingen menu is een nieuwe optie toegevoegd om de schermrotatie horizontaal te forceren zodra het toetsenbord opengeschoven wordt. Tijdens het scrollen door menu's heb ik soms haperingen in de weergave (clunky scrollen).

De GPS van het toestel werkt zeer goed. Waar mijn Xperia XZ2 Compact tijdens het autorijden continue 3-8 kilometer in snelheid versprong bij een stabiele snelheid blijft de Pro1 zeer on point met een snelheidsverschil van 1-3km/uur en elke seconde een refresh in Waze op de snelheidsmeter.

De Pro1 wordt met regelmaat voorzien van OTA updates voor het fixen van gemelde bugs. De support van F(x)Tec is hiervan adequaat en directer als mijn ervaringen bij bijvoorbeeld Sony.

De meeste frustrerende issues met de software even op een rijtje:
- Toetsenbord verlichting schakelt soms niet terug in als het toestel in standby gaat met het toetsenbord nog geopend. Het sluiten/openen van het toetsenbord zorgt ervoor dat de verlichting weer aan gaat.
- Rotatie blijft soms hangen in verkeerde orientatie en moet handmatig geforceerd worden.
- Fingerprint sensor is altijd actief, ook als het scherm uitgeschakeld is. Dit zorgt ervoor dat bij het oppakken van het toestel al meerdere pogingen om de vingerafdruk te scannen mislukken. Je krijgt dan na schermactivatie direct de melding "teveel pogingen, probeer het later opnieuw."
- Het curved scherm is op de edges ook aanraakgevoelig, hierdoor druk je regelmatig bij het vasthouden van het toestel op de rand van het scherm waardoor een actie onbedoeld uitgevoerd wordt. Dit zou opgelost kunnen worden door dead edges in de software te definiëeren.

F(x)Tec heeft dus zeker nog een slag te maken aan de softwarezijde van dit toestel.
Front en back camera
De back camera van de Pro1 schiet foto's gelijk aan mijn XZ2 Compact en werkt ook in de avond goed. De front camera stelt mij echter teleur, in de avond even een "selfie" maken is praktisch onmogelijk. De camera gebruikt een extreem lange sluitertijd waardoor alle foto's bijna bewogen zijn. Hopelijk komt hier nog een softwarematige fix voor. De front camera is nu eigenlijk alleen bruikbaar bij helder daglicht.
Accuduur
Ik heb geen "accutest" uitgevoerd om de exacte accuduur vast te stellen van het toestel. Wel heb ik het toestel een week lang dagelijks gebruikt.

Mijn toestel heeft na 17 uur gebruik nog 47% over op de accu en komt met gemak de hele dag door.
Van de 17 uur dat het toestel gebruikt is betrof dit +/- 2 uur screentime op volle helderheid, +/- 3 uur spotify streaming via 4g en +/- 1 uur bellen.

Ter vergelijking met mijn Xperia XZ2 compact was deze rond 23:00 op 7-10% acculading vs 50-55% op mijn Pro1 bij dagelijks gebruik. Ik ben uiterst tevreden over hoe zuinig dit toestel met zijn energie omspringt.

Over het algemeen ben ik zeer positief over de F(x)Tec Pro1. Er is ruimte voor verbetering, voornamelijk op softwarematig gebied en dit zie ik als een "plus-minpunt". Software kan achteraf altijd verbeterd worden, de hardware niet.

Voor gebruikers die graag multitasken en een fysiek toetsenbord fijner vinden typen dan het swipen over een scherm kan ik de Pro1 zeker aanraden.

Mocht je nog vragen hebben over dit toestel zal ik proberen deze voor je te beantwoorden :) .

Heb jij ook een F(x)tec Pro1?

Fijne review man, de pro's en con's worden prima uiteen gezet en je fotomateriaal is spot-on. Ik had alleen nog een sample van de Pro1's eigen camera toegevoegd, maar voor de rest is het prima. Hoe bevalt het toestel je nu als daily driver? Veel plezier ermee, ik wacht nog rustig op de mijne :)
Als daily driver ben ik erg tevreden met het toestel. Ik merk dat ik veel meer gebruik maak van de multitask mogelijkheden van Android. Daarnaast heb ik Swiftkey geinstalleerd welke ook ondersteuning heeft voor het fysieke keyboard. In landscape mode krijg je dan een hele dunne balk met woordsuggesties welke het typen nog sneller maakt :).

Mocht je het toestel ook in de auto gebruiken en hier een goedkope houder voor zoeken. Hema heeft een soort "haarklem style" houder waar het toestel goed inpast: https://www.hema.nl/vrije...le-telefoon-39630074.html :Y)
Ik heb een wireless BaseUs autohouder en lader. Volgens mij moet deze prima passen met gesloten keyboard.
Hopelijk ontvang ik de mijne ook snel. Kan ik gaan vogelen met wireless pads, zodat hij alsnog kan worden opgeladen zonder al teveel gedoe. En anders jammer dan. Zo erg is het niet om de pad erin te klikken voordat ik hem in de houder plaats.
Ik rij twee á drie keer per week auto :o .

Wel balen dat ze niet een Qwerty aanbieden zonder shift. Zou je niets verbazen wanneer die als upgrade komt. Niet zozeer Pro2, eerder facelift met optie tot..
Leuke review!

Werkte de gps bij jou in een keer goed? Ik krijg geen fix, ook niet na minutenlang wachten en aGPS data downloaden. Niet in Waze, niet in een gps tooltje (GPS status), en ook niet in de gps test module van de 'factory test mode' van de telefoon.
GPS werkt hier zeer goed. Binnen enkele seconden een fix en elke seconde een update van snelheid in waze. Geen rare sprongen in snelheid tijdens het rijden (binnen de 1-3km/u bij 120km/u marge). Klinkt alsof er een issue is met de GPS module in jouw toestel :/ .
Mja daar ben ik ook bang voor. /edit Probleem lijkt opgelost na wat prutsen

[Reactie gewijzigd door Milly op 22 juli 2024 13:55]

Mag ik vragen hoe de telefoon na ruim 6 maanden bevalt?

Nog steeds tevreden over de keuze of toch vervangen door een andere?

Als iemand die 50 going on 60 is ben ik ook nostalgisch over fysieke keyboard. Maar het moet natuurlijk wel betrouwbaar werken :)
Hoi Fitznl,

Ik heb het toestel uiteindelijk weer doorverkocht en ben terug gestapt richting een Galaxy S10e. Reden was dat er in de software toen een bug met audio zat waardoor ik enkele functies niet goed kon gebruiken welke ik dagelijks nodig had. Anders had ik het toestel nu nog gehad :-). Er wordt hard ontwikkeld aan het toestel en ik denk dat de bug waar ik last van had nu ook opgelost is wssch. Om de meeste actuele stand van zaken te weten raad ik je aan om eens te spieken op het fxtec forum. Ik weet van diegene die het toestel van mij heeft overgenomen dat het zo goed bevalt dat hij een 2e heeft gekocht puur als reserve mocht er ooit wat met zijn eerste gebeuren.
Thx voor deze review, ik overweeg er een te kopen:)