De G815 wordt in een keurige doos met afdekpapier over het toetsenbord geleverd. Meer dan het toetsenbord en een klein doosje met de gebruiksaanwijzing vind je niet in de doos. De usb-kabel, een stugge kabel met gevlochten omhulsel, zit vast aan het toetsenbord en is niet vervangbaar. De kabel is ongeveer twee meter lang, waarvan de laatste 25cm gesplitst is in twee kabels met evenzoveel usb-stekkers aan het eind. Dat is om voldoende stroom te kunnen leveren voor de pass-through usb-poort op het toetsenbord.
Het toetsenbord zelf is opgebouwd uit twee halve schalen: de bovenkant is van geanodiseerd aluminium gemaakt en de onderkant van plastic. Het geheel is op de meeste plaatsen ongeveer 10mm dik, met uitzondering van de iets dikkere delen waar de inklapbare voetjes zitten. Als je die voetjes niet gebruikt, rust het toetsenbord op rubberen stroken en als je ze wel gebruikt, verhoog je het toetsenbord in twee stappen met 7mm of 17mm. Daarmee heb je werkhoogtes vanaf de bovenrand gemeten van 15mm, 22mm en 32mm.
De bovenkant van de toetsen steken ongeveer 9mm boven de aluminium plaat uit en van die toetsen heb je het volle aantal van 104 stuks. Daarnaast heb je beschikking over vijf extra G-toetsen links van de reguliere toetsen en boven de F-toetsen en het numpad zitten nog eens extra profiel-toetsen en media-toetsen. De G-toetsen zijn reguliere switches met keycaps, terwijl de overige extra toetsen rubber drukknoppen zijn. Ten slotte is het bord boven het numpad ook voorzien van een metalen scrollwiel.
Uiteraard is het toetsenbord voorzien van rgb-verlichting die volledig instelbaar is, waarbij de optionele G Hub-software volledige controle over profielen, verlichting en macro's geeft. Een andere functie dan volume aanpassen kun je aan het draaiwiel niet toewijzen: we hadden daar graag opties voor gezien.
De switches in het Logitech-bord zijn afkomstig van Kailh en zijn eigenlijk dezelfde Chocs die we ook in bijvoorbeeld het Sharkoon-keyboard vinden. Logitech noemt ze echter Romer GL-switches en wijkt met de naamgeving af van kleuren, maar geeft beschrijvende namen als Clicky, Tactile en Linear aan de verschillende switches. De travel is vergeleken met de Chocs wel een beetje getweaked.
De keycaps zijn gemaakt van glad zwart abs met transparante inserts voor de legenda's en pootjes. Die pootjes klikken met haakjes vast in twee uitsparingen van de switches en we raden je aan daar heel voorzichtig mee om te gaan. De pootjes zijn nogal iel en ogen fragiel en de keycaps maken hier en daar een nogal wiebelige indruk. Een profiel ontbreekt aan de Logitech-keycaps: alle keycaps hebben dezelfde vorm die ietwat aan chiclet-toetsen doet denken, maar ze zijn wel ietwat concaaf, zodat je vingers netjes op de keycaps rusten. Ons exemplaar heeft een iso-layout, met grote Enter-toets dus, een getrapte caps-lock en de grote modifiers zijn voorzien van Cherry-stabilizers. De spatie is 5,75u, de linkershift 2,25u en de rechtershift 2,75u. Beide controls zijn 1,5u en de Win- en alt-toetsen 1,25u. Vooralsnog zijn er echter erg weinig vervangende keycaps voor low-profile switches te koop, maar wellicht gaat daar nog verandering in komen. Een pbt-optie op dit soort borden is in ieder geval welkom, net als meer keus in profielen.
De G915 is op het oog eigenlijk identiek aan de G815: de behuizing is hetzelfde met aluminium en plastic schalen, de keycaps en layout en extra switches zijn ook niet van die van de G815 te onderscheiden. Waar we wel verschil zien, is de interface met de pc. Waar de G815 een vaste usb-kabel heeft, is de G915 voorzien van een afneembare usb-kabel met een micro-aansluiting aan het eind van de enkelvoudige braided kabel. Het toetsenbord ondersteunt dus geen pass-through om randapparatuur op je toetsenbord aan te sluiten. Sterker: de usb-kabel is enkel geschikt om je toetsenbord-accu mee op te laden. Wel zit in de doos een extra dongle, die je in je pc kunt steken zodat je het toetsenbord draadloos kunt gebruiken. De usb-dongle is voorzien van een adapter waarmee je de dongle ook via een micro-usb-connector, bijvoorbeeld met telefoons of tablets, kunt gebruiken.
Logitech noemt die draadloze techniek Lightspeed Wireless en dat zou latencies van minder dan 1ms moeten opleveren. Volgens Logitech moet de accu van het toetsenbord tot 30 uur mee kunnen, maar dat hangt ongetwijfeld van de instellingen van de lichtshow af. Je kunt het toetsenbord ook zonder dongle of kabel gebruiken: dan verbindt je via bluetooth, maar Logitech geeft geen accuduur voor die draadloze verbinding op.
- G815
- G915
G815
De G815 is de bedrade en goedkopere variant van het G915-toetsenbord dat alleen draadloos te gebruiken is. De G815 is daardoor ongeveer vijftig euro goedkoper en daarom de betere keus. Het toetsenbord is nog steeds te duur, maar wie overstapt van een laptoptoetsenbord naar een mechanisch toetsenbord kan bijna geen prettiger overstap indenken. De toetsaanslag voelt heerlijk en alle features die je wil zijn aanwezig, maar minpunten zijn er nog altijd: de aanschafprijs is te hoog, de kabel is niet verwijder- of verwisselbaar en de G-toetsen zijn een regelmatige ergernis. Ook mag je voor dit geld betere keycaps en onberispelijke kwaliteit eisen.
Eindoordeel
Getest
Logitech G815 Lightsync RGB (GL Tactile, Qwerty US) Zwart:fill(white):strip_exif()/i/2003036900.jpeg?f=thumblarge)
Prijs bij publicatie: € 200,-
Vanaf € 129,-
G915
Het met mechanische switches uitgeruste low profile-toetsenbord van Logitech voelt erg lekker om op te tikken, maar de lol vergaat je een beetje als je de prijs ziet. Het is vijftig euro duurder dan de bedrade G815-variant en voor om en nabij de 250 euro mag je eigenlijk niks meer te klagen hebben over een toetsenbord. Voor dit geld krijg je nog steeds fragiele en na verloop van tijd glimmende abs-keycaps, heeft het toetsenbord flex in het midden en kun je weinig meer met het draaiwiel dan geluid regelen. Bovendien zitten de G-toetsen links van het toetsenbord in de weg. Voor minder dan 150 euro zou dit een absolute aanrader zijn.